Zobacz pełną wersję : zaciek - lakier jak to zlikwidować

Abemus
17-09-2005, 18:33
:573: Panowie jak w temacie. Kumpel miał w swoim essi delikatne wgnicenie na przednim błotniku troche wypchną na resztę poszła szpachla no i lakier metalik. Łyszło ładnie no gdyby nie 2 zacieki. Jak to diabelstwo terasz usunąć żeby nie zniszczyć całej robory. A no i na masce pod światło widac troszke rozpylonego sprayu. Napiszczie jakich konkretnie środków użyć co i jak po kolei bo z tego co słyszałem to mozna to jakoś spolerować tylko proszę pokolei i konkternie czym :mrgreen:

Kacyk
17-09-2005, 20:14
Rozumiem że baza metaliczna pokryta została lakierem bezbarwnym. Ja bym poczekał z miesiąc albo dłużej aż lakier porządnie wyschnie, chyba że suszone było w lakierni. Przetarł wodnym papierem ściernym grubsze zacieki a póżniej wypolerował pastą polerską K2 lub inna dostępną lekkościerną. Oczywiście tanie polerowanie do odpowiednią gąbką nakręcana na szlifierkę kątową.

Ale jak ciebie stać to lepiej pojechac do lakiernika

maciek
17-09-2005, 20:33
U siebie zrobiłem tak jak pisał Rys_32. Papierem wodnym 2000, a póżniej cały element pastą polerską lekkościeralną.

Assan
17-09-2005, 21:21
Temat powinien tu się znaleść i tu przenoszę

mdcs
22-10-2005, 23:13
Zaciek zeszlifować 3 razy papierami 800, 1500, 2000 lub 2500 naciągniętymi na płaski klocek (ważne!). Następnie polerować na mokro pastą Farecla G3 przy użyciu G-MOP Standard tej samej firmy. Efekt rewelacyjny. Nie przesadź tylko z obrotami. Jak masz szlifierkę bez regulacji to odradzam. Max 2500rpm. Optymalnie to 1800...

jumper1
24-10-2005, 14:11
Ja bym poczekał z miesiąc albo dłużej aż lakier porządnie wyschnie,

niekoniecznie ja jak lakierowałem to na opoakowaniu koloru (bazy) było wyraźnie napisane najpoźniej po 30 min pokryć lakierem bezbarwnym (klarem) i do tego sie stosuje. Natomiast polerować dopiero po paru dniach. Sama baza po miesiącu użytkowania na naszych drogach nadawał by sie do ponownego lakierowania ( lakier zbyt miękki jest musi być bezbarwny.

heon
12-08-2008, 13:06
co do usuwania zacieków jeśli są duże to jak zaczniesz je trzeć to nawet jak to bedzie papier 2000 to zanim wygładzisz zaciek to obok przetrzesz proponuje ściąć zaciek żyletką i nie tak jak radzą odczekać miesiąc tylko najlepiej na drugi dzień puki lakier daje się swobodnie obrabiać i jak żeśmy już trochę go przycieli to można się wziąć za szlifowanie papier 2000 potem pasta
Drugi sposób to szpachlowanie zacieku i tarcie całości jak go delikatnie zaszpachlujesz i trzesz to idzie równo i nie przetrzesz lakieru obok powodzenia i pamiętajcie wbrew temu co piszą tu (fachowcy) jeśli chcemy usunąć jakies defekty na bezbarwnym powstałe w czasie lakierowania to czekamy tylko ok 24 h do stwardnienia lakieru a nie do jego pełnego wyschnięcia bo potem nie da się już obrabiać
Powodzenia

tomiscorpio
13-08-2008, 21:39
zalezy kto co ma , ale jak policzyc koszty papieru , pasty g3 , czy nawet kogos kto to wypoleruje to taniej wyjdzie pomalowac :fcp2 Tą 800 to nie wiem , jakos nie jestem przekonany

Magik123
14-08-2008, 05:21
No z tego co wiem to 600-800 jest do matowania pod lakier,ale do polerki nigdy nie probowalem, wrecz przeciwnie troche to przy grobe.
Jak juz to 1500 do zaciekow,falbanek i poprawa 2000-2500.
A pasta sama koszt ok30zl, krazek z gapki, ok 20, wiec juz jest 50, a co do tego ze taniej wyjdzie pomalowac to sie zgodze, ale jesli masz swoj sprzet, bo farba to grosze.

tomiscorpio
16-08-2008, 08:54
No z tego co wiem to 600-800 jest do matowania pod lakier,ale do polerki nigdy nie probowalem, wrecz przeciwnie troche to przy grobe.
Jak juz to 1500 do zaciekow,falbanek i poprawa 2000-2500.
A pasta sama koszt ok30zl, krazek z gapki, ok 20, wiec juz jest 50, a co do tego ze taniej wyjdzie pomalowac to sie zgodze, ale jesli masz swoj sprzet, bo farba to grosze.

jak to bylo malowane to lakiernik nawet mniej wezmie , bo nie bedzie mial tyle roboty.

A co do polerki to 1500 no moze 1000 lekko ale orac 800, trzeba pamietac ze to nie ma bazy ruszyc.

Wiec ja bym raczej ta 800 sobie odpuscil , lepiej 2 razy wiecej machnac 1500 niz raz za duzo 800

Zrobic tak jak magic napisal. Najbezpieczniejsza opcja.