Zobacz pełną wersję : jaki rozmiar felg stalowych jest w MK7
muszę kupić coś na zimę (teraz mam 16 calowe alusy) i nie wiem czy 14, 15 i jaki symbol (ET itd), rozstaw śrób ?
Może ktoś mi pomóc i podać symbol felg stalowych w rozmiarze 14 i 15 cali do MK7 ?
Pro.
Sam mam ten "problem". Mam 15-calowe felgi, kupiłem już nawet opony. Dealer zaproponował mi felgi stalowe w cenie w cenie ok 920 zł ze śrubami... o rozmiar zapomniałem zapytać ;-). Pewnie kupię poza aso, więc będę do nich, po ten rozmiar, dzwonił...
Tu masz podane zamienniki felg w różnych rozmiarach i do różnych samochodów: (dotyczy alusów)
http://www.alcar.pl/AlcarKonfigurator/produktion_neu/index.php?&site=13&lng=pl&fdi_mod=S21&fdi_key=13892
Pod ruchomą felgą klikasz na Informacje Techniczne.
I stalówki:
http://www.opony.com/felgi_stalowe
Tu masz podane zamienniki felg w różnych rozmiarach i do różnych samochodów: (dotyczy alusów)
http://www.alcar.pl/AlcarKonfigurator/produktion_neu/index.php?&site=13&lng=pl&fdi_mod=S21&fdi_key=13892
Pod ruchomą felgą klikasz na Informacje Techniczne.
I stalówki:
http://www.opony.com/felgi_stalowe
Nie ma tu fiesty MK VII ;(
w serwisie sprzedali mi felgi stalowe 14 cali... jaki rozmiar opon na zimę powinienem kupić do MK VII 1,6 120 KM ?
pro.
odświeżam, bo widzę że temat milczy...
a też mam dylemat z kołami na zimę.......
ja w końcu kupiłem 175/65 R14 (tak jak na tabliczce w samochodzie) ale wiem że 185/60 R14 tez sie ladnie mieszczą.
Pro.
Witam.
Mam wersje 1.4 benzyna PLATINUM X na alumach 15".
Zakupiłem do niej stalowe 14" (używane z poprzedniego modelu) + nowe Goodyear Ultra Grip 7+ w rozmiarze 175/65R14.
Pasuje idealnie i całość (wraz z dedykowanymi kołpakami do tego modelu z Allegro) zamknęła się kwotą 1 300,00 PLN.
Zdecydowałem się na używane stalówki po 50,00 zał/szt. bo nowe w serwisie kosztują około 175,00.
Najlepsze jest to że te zimówki toczą się ciszej niż letnie HANKOOKI.
Pozdro.
GUZZIEC
Standardowo mam 15" alumy i tego samego rozmiaru zimówki założyłem, czyli 195/50/15. Rozmiar samej felgi stalowej (kupiłem w aso) to 6Jx15x47,15, przy czym nie jestem pewien ostatnich czterech znaków, bo jak na złość akurat te na każdej feldze wybite są niewyraźnie.
Opony Dunlop Winter Response, ale nie miałem jeszcze okazji sprawdzić, bo póki co kółek nie zamieniłem.
Opony kosztowały 952 zł (kupione via internet). Felgi 1002 zł, wraz z nakrętkami, chlapaczami przód-tył oraz zmontowaniem i wyważeniem kół (w aso).
Pozdrawiam!
caligator 25-10-2009, 22:22 Potwierdzam to co napisał Mancat... Mam takie same stalówki na zimę ale mnie kosztowały 770zł w salonie... Oponki do 15" to 195/50 lub max 195/60 (takie tez kupiłem)...
jeśli chodzi o rozmiar 175/65 R14 założony oryginalnie to najlepiej go nie zmieniać na 185/60 R14 bo to zawsze ma w małym stopniu negatywny wpływ na zawieszenie. do kazdego rodzaju opon i felg zawieszenie jest ustawiane odpowiednio do rodzaju. chyba ze sie myle to mnie sprostujcie.
to ja przy okazji dopytam w przeciwnym temacie, a mianowcie o felgi na cieple czasy. Auto zakupilem ze stalowymi felgami z oponami o rozmiarze 175/65 r14 i obecnie wlasnie zamowilem zimowki (Dunlop winter response). Na wiosne chcialbym jednak prawdopodobnie zainwestowac w aluminiowe felgi i tu moje pytanie (jesli sie wyda lamerskie to przepraszam bo w temacie motoryzacji jestem laikiem). Czy takowe zakupic w tym samym rozmiarze jak obecne stalowe czy tez felgi wieksze (i tym samym jak rozumiem ciensze opony)? A moze to rzecz gustu?
jeśli chodzi o rozmiar 175/65 R14 założony oryginalnie to najlepiej go nie zmieniać na 185/60 R14 bo to zawsze ma w małym stopniu negatywny wpływ na zawieszenie. do kazdego rodzaju opon i felg zawieszenie jest ustawiane odpowiednio do rodzaju. chyba ze sie myle to mnie sprostujcie.
Zawieszenia są te same bez względu na rozmiar opon, prócz wersji sport gdzie jest obniżone i utwardzone. W jakimś stopniu negatywny wpływ na samo zawieszenie może mieć niższy profil, wtedy to czego nie zamortyzuje opona bierze na siebie zawieszenie. Ale jak to wygląda w faktycznym użytkowaniu to nie wiem. Myślę, że różnicy nie ma. Jeśli zmienia się rozmiary opon w zakresie podanym przez producenta to wszystko jest w porządku.
(...)Na wiosne chcialbym jednak prawdopodobnie zainwestowac w aluminiowe felgi i tu moje pytanie (jesli sie wyda lamerskie to przepraszam bo w temacie motoryzacji jestem laikiem). Czy takowe zakupic w tym samym rozmiarze jak obecne stalowe czy tez felgi wieksze (i tym samym jak rozumiem ciensze opony)? A moze to rzecz gustu?
Przy takim aucie jak fiesta (niesportowe, małe auto) to rzecz gustu. Jak najbardziej możesz zostać przy obecnym rozmiarze felgi i opony. Jeśli kupisz felgi o większej średnicy to zmniejszy Ci się profil opony, czyli odległość od zew. krawędzi opony do zew. krawędzi felgi. Szerokość może zostać ta sama, może być większa. Najlepiej trzymać się rozmiarów podanych w instrukcji.
A ja postanowiłem zostawić alusy na zime i dokupiłem opony 195/50 r15 Fuldy Supremo. Na mokrym super sie trzymają. 1000 zeta za felgi stalowe? To można za tyle kupić nowe alu. Mnie znajomy wulkanizator powiedział, że teraz alusy są lepsze i można używać zimą bez problemu. Choć wcześniej miałem inne podejście.
Ju kupiłem felgi stalowe i opony w identycznym rozmiarze jak alu, tj. 195/50 R15. Felgi i nakrętki kupiłem w ASO, po cenie jak wyżej.
luki6262 30-09-2013, 19:32 Odświeżam temat przed zimą.
Poszukuję felg stalowych 14' używanych do fiesty mk VII. Fabryka pisze, iż ET powinno wynosić 37,5. Mam okazję kupić, ale ich ET wynosi 41. Czy będą pasowały? Ewentualnie z jakim ET wejdą?
Gilek1975 10-10-2013, 12:33 Witam.
Ja zakupiłem na zimę opony NOKIAN WR D3 185/55 R15, a teraz czekam na felgi 15' 4x108 z ET 37- będą pasowały idealnie. Dedykowane do MK7z tego co wiem ET (głębokość osadzenia koła na piaście) wynosi 48.
Co do różnicy to jak najbardziej może być.
Cytat: " ...Inne ET niż fabryczne praktycznie nie ma wpływu na zużycie elementów zawieszenia, ale pod warunkiem, że różni się w granicach normy. Norma ta pozwala na mniejsze ET od fabrycznego maksymalnie o około 1% rozstawu kół (dotyczy to zarówno auta, jak i felg), tzn. jeżeli samochód ma rozstaw kół 150cm, to ET może być mniejsze nawet o 15 mm, czyli przy fabrycznym - wynoszącym 45 - można zastosować felgę nawet z ET30. Trzeba jednocześnie pamiętać, że opona (bieżnik?) nie może wystawać poza obrys samochodu, zatem z mniejszym ET nie można przesadzić!..."
|
|