Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Jak szybko gaśnie kontrolka oleju po uruchomieniu silnika?
Mam pytanie, jak szybko po zapaleniu silnika gaśnie wam kontrolka ciśnienia oleju?
U mnie jest to ok. 2sec. i mi się wydaje, że to za późno. Problem występuje po dłuższym postoju (noc), jeżeli silnik zgaszę i za chwilę zapalam to lampka gaśnie momentalnie.
matrog19 24-09-2009, 22:04 Mam starszy silnik ale zasady działania układu smarującego wydaje mi sie ze są takie same. U mnie gaśnie praktycznie momentalnie po uruchomieniu silnika. Jest to czas wydaje mi sie poniżej jedej sekundy. Akurat wczoraj wymieniałem olej u siebie i po pierwszym uruchomieniu po wymianie zanim ciśnienie poszło to kontrolka właśnie paliła się 2 sekundy. Teraz znów gaśnie od razu czy ciepły czy zimny...
MichhalMCH 05-05-2010, 00:35 Odświeżam temat. W moim przypadku jest tak samo jak u założyciela tematu czyli kontrolka ciśnienia oleju gaśnie ok. 2 sekundy po odpaleniu sinika. zastanawia mnie czy tak to powinno działać?? Jak to wygląda u was??
maestro06 05-05-2010, 08:11 relaks, u mnie jest to samo a olej ok, więc nie ma się czym martwic
Sprawdzcie parametry oleju tzn. czy nie jest za gesty. Ja tak mialem w galaxy a pozniej mi silnik padl. Panewka sie przekrecila na wale.
Sprawdzcie parametry oleju tzn. czy nie jest za gesty. Ja tak mialem w galaxy a pozniej mi silnik padl. Panewka sie przekrecila na wale.
A toś nas pocieszył :)
Olej jest ok. dzieje się tak samo już na kilku olejach przed i po wymianie. Znajomy w focusie ma tak samo, więc chyba to norma. Najlepiej to trzeba by sprawdzić ciśnienie oleju w silniku przy starcie.
Mam takie podejrzenia, może to zawór zwrotny przy pompie oleju jest nieszczelny???
Co o tym sądzicie?
matrog19 07-05-2010, 18:21 Jeżeli tak masz już od początku to ja bym to zostawił i sie tym nie przejmował.
jaculek63 07-05-2010, 20:19 Potwierdzam kontrolka gaśnie po ok.2 sek. od rozruchu.(2.0 tdci)
No to dziwne. U mnie zaraz po odpaleniu silnika i to w momencie, czyli jakieś 1/2-1sek.
Snajper_881 07-05-2010, 20:57 Dokładnie, u mnie też gaśnie od razu po zapaleniu 0.5-1 sekundy. Ja bym tego tak nie olewał...
jaculek63 07-05-2010, 23:12 No to stopery w łapy i do pomiarów.
ps.3 dni temu wymieniałem olej w fachowym (nieautoryzoryzowanym wprawdzie)serwisie forda i nikt ws. kontrolki nie zwracał mi uwagi.Po zalaniu silnika olejem i odpaleniu pilnie wspomnianą obserwował mechanik i jakby coś było nie tak to bym wiedział.
Dotychczas miałem kilka benzyn(w tym 3 bmw)i kontrolka ciśnienia oleju gasła w podobnym czasie co w fordzie czyli ok 2sek.(może nieznacznie mniej dot.to równiez forda).
jasiu_81 06-10-2010, 17:42 Koledzy mam problem a mianowicie:
Po wymianie oleju i filtru w fokusie 1.6 TDCi świeci mi się kontrolka ciśnienia oleju i gośnie dopiero po przekroczeniy 1000 obrotów, ale jak są wolne obroty to znowu się zapala. Czy miał już ktoś taki problem i czy może mi pomóc????
matrog19 06-10-2010, 17:52 Jak wcześniej tego nie miałeś to może zbyt rzadki olej wlałeś do stanu panewek w twoim silniku. Np z 15w przeszedleś na 10, 5,czy 0w.
Trzeba sprawdzić ciśnienie, może czujnik jest do bani. Chociaż jak przed wymianą było ok. to czujnik raczej dobry. Ale sprawdzić nie zaszkodzi. Następny krok to sprawdzić czy pompa jest ok. może zawór przelewowy się przyciął? jeżeli nie to silnik do remontu:(
Kontrolka ciśnienia oleju gaśnie w momencie kiedy ciśnienie jest ok,normalnie zaraz po zapaleniu silnika a nie za 2 sekundy,chociaż ta zwłoka jest do akceptacji.możliwe powody:czujnik ciśnienia do wymiany,zużycie pompy ciśnienia oleju.opóźnienie gaszenia lampki nie ma nic wspólnego z rodzajem oleju.Pozd
opóźnienie gaszenia lampki nie ma nic wspólnego z rodzajem oleju.Pozd
Może tak jest w nowym silniku, ale przy większych przebiegach olej ma duże znaczenie.
Witam !
Niestety jakość i przebieg oleju też ma znaczenie kiedy kontrolka zgaśnie. Najwiekszy jednak ma stan silnika - w tym przypadku panewek głównych. Wszelkie pomiary wykonuje się na max. rozgrzanym silniku i najlepiej mówiące o stanie silnika jest ciśnienie na wolnych obrotach. Mało kto zdaje sobie sprawę, że pomimo zgaśnięcia kontrolki musi minąć jeszcze zanim olej dojdzie do głowicy.
pozdro
A czy może ktoś wie, lub ma możliwość sprawdzenia czy przy pompie oleju jest jakiś zawór zwrotny? Chodzi mi o taki zawór który zapobiega spływaniu oleju z pompy gdy silnik jest wyłączony. W moim przypadku jest tak, że jak zgaszę samochód i np. za minutę go zapalam to kontrolka gaśnie zanim jeszcze silnik zaskoczy(silnik gorący). A jak samochód postoi dłużej to wtedy zapala się po ok. 2sec. Jak by były nieszczelności na panewkach to uruchamianie zaraz po zgaszeniu też powinno skutkować dłuższym świeceniem się kontrolki oleju.
|