Zobacz pełną wersję : GORĄCY SILNIK!!! PRZYCZYNA?

mekenas
27-09-2005, 08:27
Po otwarciu maski w moim Escorcie aż bucha gorące powietrze. Nie wiem dlaczego tak się dzieje, bo kiedyś tego nie było. Płyn w chłodnicy jest ok, olej w silniku również. A mimo to pod maską jest bardzo wysoka temperatura. Poza tym, gdy odkręcam korek zbiornika płynu do chłodnicy wydostaje się dym. Czy tak powinno być? Wskaźnik temperatury powietrza wskazuje normę. Czy to wina chłodnicy? Ostatnio wymieniłem pompę wodę, co jeszcze muszę wymienić aby wszystko grało? Dzięki serdeczne za informacje.

Skolmi
27-09-2005, 08:47
Poza tym, gdy odkręcam korek zbiornika płynu do chłodnicy wydostaje się dym

Dym-para, czy dym-spaliny?

jumper1
27-09-2005, 09:24
Ostatnio wymieniłem pompę wodę,

niewiem czy dobrze zrozumiałem "wlałes wodę" wiec nie dziewie sie że paruje normalna temperatura w silniku jest na granicy temp wrzenia. Może zacznij od wymiany wody na jakiś płyn chociażby borygo, zawsze lepsze niż woda.

mekenas
27-09-2005, 11:04
Nie nie. Wymieniłem pompę wody. a w chłodnicy mam płyn petrygo. Nie wiem co robić. Bucha nie dym tylko tak jakby para z płynu do chłodnicy. I powtarzam, pod maską jest naprawdę wysoka temperatura.

kuba
27-09-2005, 11:15
Moze to termostat-sprawdź czy chłodnica jest ciepła-jesli nie termostat się nie otwiera i dlatego jest gorąca...
Wskaźnik temperatury powietrza wskazuje normę

Najprawdopodobniej chodzi o wskazówke od temp.płynu chłodniczego...

jumper1
27-09-2005, 14:42
Wymieniłem pompę wody. a w chłodnicy mam płyn petrygo.
to OK moja pomyłka.

Ale musi być cos z termostatem, skoro czujunik pokazuje dobrze, a na oko widac (po otwarciu maski) że jest za gorąco wiec napewno jest uszkodzony, bo należycie nie odczytuje temperatury . Więc albo termostat sie nie otwiera przez to płyn nie ma gdzie sie schłodzić, albo cos z chłodnicą że nienależycie chłodzi płyn.

-waldi-
27-09-2005, 22:30
sprawdz czy nie masz czasami zamulonego układu chłodzenia może to jest przyczyną

Kacyk
29-09-2005, 09:39
Jeżeli nikt nie wyspywał wcześniej uszczelniaczy, to czym ma sie zamulić układ chłodzenia??

Skolmi
29-09-2005, 11:06
czym ma sie zamulić układ chłodzenia??

Mułem :D

Żebyś wiedział jaki mi syf wyleciał przy wymianie płynu, a problemów z temp. (poza wymianą termostatu) nie miałem.

Kacyk
29-09-2005, 15:07
No to w sobotę odmulam, kupiłem nawet jakiś odkamieniacz zobaczę co tam będzie.

chrome
06-10-2005, 13:30
A może poprostu uwaliło ci się coś w głowie i tak ci się wydaje. To normalne że jak się przejedzie pare kilosów to z silnika idzie naprawde dużo ciepła jak maske podniesiesz. Stary tak jest spalanie to nie suszarka do warzyw.