Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Filtr DPF - czy istnieje jakiś tańszy zamiennik??

Strony : [1] 2

rosja79
02-10-2009, 10:06
WItam,
Mam pytanie odnosnie filtra czastek stalych DPF. moj focus - 2006 1,6 TDCI 109 KM - ma przejechane 137 tys km. kupilem go z niemiec 2 miesiace temu. ostatnio pojawily sie kontrolki wskazujace jakis blad silnika. sprawdzilem na diagnostyce komputerowej i okazalo sie ze przyczyna jest zapchany filtr DPF.
Powiedziano mi ze konieczna jest wymiana tego filtra, co sie wiaze z duzymi kosztami ( w ASO ok 3 500 PLN :shock: ). Czy moze wiecie czy jest szansa na jakies zamienniki albo czy warto zamienic na uzywany. podobno mozna rowneiz jakos go regenerowac, ale nie zawsze to pomaga.
prosze o pomoc!!!

romek111
02-10-2009, 11:35
witam proponuje wywalic to badziewie znalezc jakiegos kumatego mechanika i po kłopocie

mkaminski100
02-10-2009, 11:42
nie wiem jak jest w Fordach, ale w innych autach to normalne ze sie zapycha i trzeba go wypalic. Albo robi sie to w serwisie po podlaczeniu do kabla, albo zwyczajnie na niskim biegu (2 lub 3) przejedziesz z 5-10 km przy obrotach ok 2100-2300. Wazne, zeby bylo niskie obciazenie i stale obroty.
A jesli chodzi o wyrzucenie to kolega romek111 praktykowal to sam?

romek111
02-10-2009, 11:47
nie wiem jak jest w Fordach, ale w innych autach to normalne ze sie zapycha i trzeba go wypalic. Albo robi sie to w serwisie po podlaczeniu do kabla, albo zwyczajnie na niskim biegu (2 lub 3) przejedziesz z 5-10 km przy obrotach ok 2100-2300. Wazne, zeby bylo niskie obciazenie i stale obroty.
A jesli chodzi o wyrzucenie to kolega romek111 praktykowal to sam?

tak gośc wywalił filtr z tłumika przeprogramował komputer i po kłopocie

mkaminski100
02-10-2009, 11:48
tak gośc wywalił filtr z tłumika przeprogramował komputer i po kłopocie

Wlasnie, ale nie wszystkie auta (juz) potrafia przeprogramowac.

maureliusz
02-10-2009, 12:15
W instrukcji powinno być napisane, co zrobić jak się zapcha. Tak jak pisał kolega, trzeba go przewieźć na niskim biegu i wysokich obrotach parę kilosów i może pomoże.
W oplu, wypalają to dziadostwo ogniowo :-) i wysypują syfy, ale w fordzie nie wiem, czy to jest możliwe- nie słyszałem o tym.
Jeżeli chodzi o wycięcie, to prze-programowanie koputera będzie konieczne, ale sam tego nie robiłem.

mkaminski100
02-10-2009, 12:25
W instrukcji powinno być napisane, co zrobić jak się zapcha.
"Udac sie do najblizszego ASO w cely wydania majatku" jak znam zycie ;)
Tak jak pisał kolega, trzeba go przewieźć na niskim biegu i wysokich obrotach parę kilosów i może pomoże.
niski bieg tak, ale obroty nie musza byc wysokie, tak zeby turbo pracowalo a wydech dostawal cieple, ale nie gorace spaliny.

W oplu, wypalają to dziadostwo ogniowo :-) i wysypują syfy, ale w fordzie nie wiem, czy to jest możliwe- nie słyszałem o tym.
Jak pamietam podlaczaja do Techa i silnik sam zapala sadze w filtrze. To pozwala wypalic calkowicie, ale jak wiadomo i to nie daje dlugotrwalego efektu.

W Mazdzie robia chyba podobnie, a ze uzywaja tego samego VCMa to i Ford pewnie ma na to sposob, poza wymiana.

tori_amos
02-10-2009, 13:03
U mnie w ASO przy przeglądzie 60 tkm poinformowali, że najpierw należy uzupelnic jakiś tam płyn w DPF-ie, ok. 0,7 l i podłączyc komputer żeby wszystko grało za jedyne 800 zł (!!!), a póżniej przy ok.130-150 tkm należy go wymienic za jedyne 3 klocki(!!!) na nowy.
A na odpowiedź, że w Vtechu (Krakow) za te osiem stówek to mi mogą tak przeprogramować, że nic nie trza "wycinać" (skąd ten pomysł;-)) i błędów nie będzie pokazywał to pan odpowiedział, "że są dwie rózne szkoły" po czym znacząco się usmiechnął :-D;-)

mkaminski100
02-10-2009, 13:31
I niech mi ktos odpowie jaki jest sens kupowania nowego diesla jesli jak nie wtryski to pompa, jak nie pompa to dwumasa a jak nie to to DPF. I nagle sie okazuje, ze to przeciez producent przewidzial ze kosztuje w tysiacach i starcza do 150 tys km. Wisienka na torcie jest swiadomosc, ze jesli paliwo jest kombinowane to moze to byc ustatnie tankowanie...
Wychodzi na to, ze do 300 tys km trzeba wlozyc druga wartosc auta a po przekroczeniu zezlomowac.
Diesel staje sie coraz drozszym w utrzymaniu luksusem.

Stasiu47
02-10-2009, 13:38
Są dwa rodzaje filtrów i sposoby ich regeneracji. W jednych po zapchaniu komputer zwiększa ilość paliwa, które nie spalone dostaje się do filtra cząstek stałych (DPF) i wypala zgromadzoną tam sadzę - tak chyba jest w VW. Inny sposób to zbiorniczek ze specjalnym płynem - add blue - który komputer dozuje do filtra przy gorącym silniku i w ten sposób wypala osady. Brak płynu powoduje zapchanie filtra.
Moje auto jest z Francji i nie ma tego ustrojstwa. Jeżeli możliwe jest usunięcie to wywalić, bo obsługa tego filtra to ok. 800 zł rocznie, zależy oczyw. od przebiegu. Niemiec dostaje to z powrotem w obniżonym podatku i składce ubezpieczenia. My mamy tylko koszty, a wdychamy to co łaskawie wywala z rury jadący przed nami stary diesel, który ma takie same opłaty jak ten który spełnia Euro 4.

Jakoob
02-10-2009, 13:59
Trochę zrobił się bałagan, warto uporządkować parę spraw:

Stasiu - Add blue stosuje się w ciężarówkach, to nie ma nic wspólnego z filtrem cząstek stałych w autach osobowych i kosztuje 9zł/litr :D

Są dwa rodzaje filtrów cząstek stałych:
1. Suche zwane DPF - głównie auta niemieckie i japońskie.
2. Mokre zwane FAP - typowy wynalazek francuzów, oprócz filtra jest specjalny zbiornik płynu Eolys, pojemność 5 litrów. Tak na marginesie rosja79 ma auto z silnikiem francuskim, to nic innego jak HDI koncernu PSA z Fordowskim oznaczeniem TDCI, a w nazwie tematu jest błąd, powinno być w tym przypadku filtr FAP.

Jak to działa:
Suchy - regeneruje się samoczynnie, podczas jazdy autostradowej (równe i stałe obroty, niekoniecznie 4,5 tys rpm) przy temperaturze spalin 600 stopni, nie ma dodatku do paliwa. Jeśli się zapcha można wypalić go serwisowo w ASO. Teoretycznie te filtry żyją całe życie auta, w praktyce warunki czysto miejskie 100 tys km, mieszane 150-200 tys km, sama trasa 200 tys km i więcej. Koszt wymiany, programowanie itd około 5-6 tys złotych.

Mokry - też się regeneruje samoczynnie podczas jazdy autostradowej, ale płyn obniża temperaturę wypalania sadzy w filtrze do 450 stopni. Płyn jest dostrzykiwany do paliwa w ilości kilkanaście mililitrów przy każdym tankowaniu i zawsze w paliwie jest obecny. W przypadku Fapu jest dodatkowa uciążliwość - dolewka płynu po 60-80tys km, a wymiana filtra obligatoryjnie po 120-180tys km, dlatego że w mokrym filtrze skutkiem ubocznym udziału płynu jest pozostałość tlenku ceru, który się nie wypali nigdy, nawet przy wypalaniu wymuszonym w ASO, po prostu zatyka filtr i FAP umiera, jest całkiem zabity. Koszt dolewki około 700zł, wymiana FAP na nowy 3-3,5 tys, regenerowany 1,8tys. Przy dolewce płynu (również!) czy wymianie filtra konieczne programowanie komputera, jak dolejesz samego płynu bez programowania komputer sam tego nie wyłapie.

Niestety rosja79 obawiam się, że Twój FAP jest zabity nie sadzą a nagromadzonym cerem, nie zostaje nic innego jak wymiana.

Co do całkowitego usunięcia - nie wiem czy na dłuższą metę mimo emulatora nie pociągnie to za sobą sporej ilości błędów, trybu awaryjnego itd...

Swoją drogą popatrzcie na auta z silnikami rodem z Francji - czemu Focusy II są wyraźnie tańsze na polskim rynku przy przebiegu około 150tys km, Peugeoty 407 1.6 i 2.0HDI przy 180tys km?? Bo nawet jeśli auto cudem będzie w dobrej kondycji i nie bite, to do wymiany jest mokry filtr cząstek stałych.

wilku30
02-10-2009, 14:01
Najlepiej wyłączyć to programowo i wywalić. Będzie najtaniej i problem usunięty raz na zawsze:)

tori_amos
02-10-2009, 14:52
No no Jakoob:-) dzięki za podzielenie sie wiedzą na w/w temat. Przynajmniej teraz człowiek będzie odrobinkę :-) ( w moim przypadku ) mądrzejszy...

mkaminski100
02-10-2009, 15:02
Im wiecej sie czyta tym bardziej sie odechciewa diesla i tych calych "oszczednosci" ;)

bartosh11
02-10-2009, 17:18
Najlepiej poszukaj na allegro zakładów, które usuwają ten filtr z układu i zamontują czujniki oszukujące komputer, że filtr cały czas jest i że jest czysty, żeby błędów nie było, też mało to nie kosztuje bo coś około 1000-1500 no ale starczy na zawsze a nie na jakiś czas...

rosja79
02-10-2009, 20:42
Dzieki wszystkim na odpowiedzi na mojego posta.
Jakoob widze ze niezle sie orientujesz w temacie. Faktycznie dowiedzialem sie ze moja Foca ma ten francuski silnik i filtr FAP. Troche mnie zmartwiles tymi "tlenkami cenu". Ale znalazlem u siebie mechanikow od francuzow, ktorzy juz czyscili ( regenerowali )takie filtry typu FAP . koszt takiej operacji to kilkaset PLN z uzupelnieniem plynu EOLYS, gdzie plyn to wiekszosc kosztow.
Jezeli chodzi o calkowite usuniecie tego cholerstwa to mam troche obawy czy komputer potem nie bedzie wariowal. moze ktos juz to zrobil? bylbym wdzieczny za info czy autko po usunieciu FAP (DPF) nie wariowalo.
Jak sie zdecyduje na ta regeneracje to napisze o efektach.
Pozdro

maureliusz
05-10-2009, 20:44
Przypomniałem sobie, że nikt w tym temacie nie napisał jednej rzeczy. Samochodów z DPFem mokrym (jak w Focusie z magicznym płynem) nie wolno "dotankowywać". Trzeba wyjechać cały bak i tankować na ful. Wtedy komputer w sposób właściwy dozuje ilość tego soku z Gumi-Jagód:). To tak na marginesie...

Jakoob
06-10-2009, 10:49
"Dotankowywać"

Ściśle mówiąc nie można dolewać po 20-30 złotych, dlatego że w przypadku takiej dolewki komputer natychmiast nie pokaże wydłużonego o ileśset kilometrów dystansu, nie doda soku z "gumi jagód":D i jeśli w tym czasie włączy się czyszczenie nic nie zadziała prawidłowo, albo zgłupieje i doda tyle co na cały bak. Rozsądną granicą jest min. 15 litrów, to już jest gwarancja, że dystans wzrośnie po włączeniu zapłonu i komputer nie pomyli się przy dostrzykiwaniu ilości płynu, bo działa to na zasadzie obliczeniu różnicy poziomu paliwa przed i po zatankowaniu.

DudezS.N.
09-10-2009, 22:09
Witam. Dla wszystkich zainteresowanych odnośnie usunięcia DPF-u. http://www.filtrfap.pl/

heko
10-10-2009, 02:26
...niestety oni "wyłączają" tylko DPF mokry...a suchego nie da się niczym oszukać...jeśli go usuniecie to i tak procedura wypalania będzie się włączać...bo poza czujnikami ( a są 2(3)..cz. temp. na wejściu...cz. różnicy ciśnień na wejściu...cz. ciśnienia na wyjściu) w sterowniku obliczane są logarytmy które i tak zainicjują procedurę... :roll:
...a w tedy kopcenie jest KOLOSALNE:!:...a wypalanie będzie pojawiać się coraz częściej..a to z kolei zaowocuje wzrostem poziomu oleju...który będzie niczym innym jak olejem napędowym...który w nadmiarze spłynie po ściankach cylindrów:!:
...w jednym jak i drugim przypadków...najlepiej jest usunąć DPF i wyłączyć go "programowo"...usługę taką oferuje http://vtech.pl/ ...a przy okazji można zarzucić mocniejszy programik...co da wielką przyjemność z jazdy:D i oszczędności w zużyciu paliwa:one:

makapaka
10-10-2009, 12:53
Witam wszystkich.
Czytając ten wątek i wątki o dwumasie oraz planując zakup focusa II w dieslu (90 KM lub 109 KM), coraz bardziej zaczynam się zastanawiać czy nie zweryfikować swoich planów zakupowych ?
Czy może ktoś określić przy jakim przebiegu mogę spodziewać się problemów z dwumasą i dpf-em ? Autko chcę kupić z Niemiec (przebieg do 100 - max 120 tys).
Czy problemy te to sprawa oczywista, których się nie ominie i spotykają każdy egzemplarz focusa. Czy może wynikają z 'katowania' aut ?

pozdrawiam

Jakoob
10-10-2009, 16:41
Makapaka, co do dwumasy nie byłbym wielkim pesymistą, fakt że czasem poleci, czasem również ogólnie mówiąc niewłaściwe użytkowanie doprowadzi do awarii, jednak to nie koniecznie jest wielki problem. Cóż można powiedzieć, przeczytałeś to i owo na forum odnośnie dwumasy i jest w tym dużo racji, ale dla równowagi dodam że znam osobiście auto które ma najechane już 380 tys km i właściciel o tym problemie nie słyszał, ale... ma to auto od nowości i naprawdę umie jeździć i odpowiednio eksploatować oraz dbać o auto, a w przypadku używanego z ogłoszenia tak na prawdę nie będziesz miał pojęcia kto i jak jeździł. Gwarancji nikt Ci nie da, niemniej szansa że ten element nie poleci jest.

Co do Fapu - one z reguły żyją w tych silnikach około 150tys km, ale sugerowałbym telefon do ASO, podanie rocznika i silnika który Cię inetersuje i usłyszysz odpowiedź przy jakim przebiegu producent przewiduje wymianę. Niemniej osobiście uważam, że problem wystąpi w granicach 140-160 i nie da się go ominąć, wystąpi na 200% bo filtr się zapcha tlenkiem ceru i nic oprócz wymiany nie pomoże, o czym pisałem parę postów niżej.

Odnośnie tych francuskich silników 1,6 oferowane w Niemczech można założyć, żę wszystkie będą miały FAP, oferowane w Polsce 90KM do dzisiaj są bez filtra, ze 109KM różnie bywa, ale prawdopodobnie też będzie.

Czy zweryfikować plany i kupić benzynę pewnie się zastanawiasz? Odpowiedź należy do Ciebie, niemniej wybierając diesla należy liczyć się że omawiane problemy mogą wystąpić.
Zaoszczędzisz na paliwie, ale mogą być dodatkowe koszty więc najlepiej policz po jakim czasie diesel się zwróci i czy warto w ten temat wchodzić, oraz czy będzie Cię mimo wszystko stać kiedyś na usunięcie ewentualnej usterki.

cinek_sw
12-11-2009, 13:40
Witam

Chciałbym się dowiedzieć:

pyt 1:
Czy można zastosować płyn add blue w miejsce eolys do focusa c-maxa?

pyt 2:

Czy jest kontrolka sygnalizująca że płyn się kończy?

pyt 3:

Gdzie znajduje się wężyk do którego wlewamy płyn do DPF?

pozdrawiam

Walut
12-11-2009, 17:40
ford nie leje eloys tylko jakiś niemieckiej produkcji additive cośtam w przeciwieństwie do eloys barwa ceglastoczerwona, nie ma kontrolki specjalnej ale jak jest konieczność uzupełnienia to zapala się czerwone koło zębate z wykrzyknikiem, zbiorniczek płynu za zbiornikiem paliwa pod spodem auta widoczny z pompką i dwoma węzykami spod spodu , jeden do wlewu a drugi do odpowietrzania . pozdro a temat już raz wyjaśniałem szukajta , szukajta

cejzik
18-01-2010, 09:15
Czy może ktoś na forum próbował dobrać filtr DPF/FAP do 2.0 139 KM od peugeota? Szukam profilaktycznie do swojego c-maxa (120 000 km) a ford śpiewa ok 4000 PLN. W Peugeocie można kupić regenerowany fabrycznie za ok 1400 PLN. Tylko czy będzie pasował?

TuneFORCE
20-01-2010, 01:12
A czy nie lepiej go usunąć?

Boblo
20-01-2010, 09:34
Czy może ktoś na forum próbował dobrać filtr DPF/FAP do 2.0 139 KM od peugeota?
Chłopie ! Wywal to !

TuneFORCE
20-01-2010, 10:06
Chłopie ! Wywal to !

Jak już chcesz wymieniać to TYLKO na nowy oryginalny a nie regenerowany!

heko
20-01-2010, 18:11
...dobrze mówią8)

cejzik
20-01-2010, 21:25
Regenerowany fabrycznie (RF) z Peugeota ma gwarancję jak nowy, podobno wymieniany jest cały środek i serwis w Toruniu twierdzi, że praktycznie wymienia głównie na RF.
Wywalić zawsze można, ale wtedy nici z gwarancji na kompa.

Boblo
20-01-2010, 21:36
Wywalić zawsze można, ale wtedy nici z gwarancji na kompa.

O jakiej gwarancji piszesz? Zdaje sie, że masz auto z 2004 roku. To na co Ty masz jeszcze gwarancje? Poza tym ewentualne gwarancje dotyczą usterki komputera a nie samego oprogramowania. jak komputer nie padnie to z gwarancji nie masz potrzeby korzystać. Jak komp padnie to nie ma znaczenia oprogramowanie,.. nikt w tym grzebał nie będzie.
Jak ja nabęde kiedyś diesla z FAP/DPFem to bez namysłu wywale i nawet nie będe czekał na pierwsze wypalanie,.. jak tylko nie będzie już gwarancji fabrycznej na całe auto.

TuneFORCE
20-01-2010, 21:45
nici z gwarancji na kompa.

Nie za bardzo rozumiem:<

cejzik
21-01-2010, 08:35
Mam gwarancję 12
http://www.ford.pl/Serwis/Serwis-Gwarancja-12/tabid=tab1
w której komp jest uwzględniony.
A czy po złączu diagnostycznym serwis stwierdzi zmiany w oprogramowaniu kompa?

TuneFORCE
21-01-2010, 10:46
W serwisie się nie zorientują ale gdyby do komputera zajrzał ktoś z ,,centrali'' to pewnie by coś znaleźli.
Dodam tylko że w przypadku jakby Ci się posypał FAP/DPF inny niż oryginalny to też się przyczepią:one:

archei
14-11-2010, 10:48
Są dwa rodzaje filtrów i sposoby ich regeneracji. W jednych po zapchaniu komputer zwiększa ilość paliwa, które nie spalone dostaje się do filtra cząstek stałych (DPF) i wypala zgromadzoną tam sadzę - tak chyba jest w VW. Inny sposób to zbiorniczek ze specjalnym płynem - add blue - który komputer dozuje do filtra przy gorącym silniku i w ten sposób wypala osady.

Witam a jaki jest DPF w FOCUSIE 2006 1,6 tdci 109 km

heko
14-11-2010, 11:23
...z dodatkowym płynem katalitycznym:570:

TuneFORCE
14-11-2010, 15:58

Masz "mokry" system czyli FAP

archei
14-11-2010, 19:24
Masz "mokry" system czyli FAP

Czy samemu mozna sprawdzic poziom tego płynu do dopalania FAPa i gdzie jest zbiorniczek

pit76
14-11-2010, 19:28
Czy samemu mozna sprawdzic poziom tego płynu do dopalania FAPa i gdzie jest zbiorniczek
zborniczek masz przy zbiorniku paliwa,samemu raczej nie bardzo,

mizi_dr
14-11-2010, 19:45
Co do sprawdzenia poziomu płynu to jak podniesiesz auto, albo sie pod nie wczolgasz, powinienes widziec poziom, u mnie widac :). Mozna dodatkowo podswietlic latarka zeby bylo lepiej widac.

archei
15-11-2010, 07:15
Co do sprawdzenia poziomu płynu to jak podniesiesz auto, albo sie pod nie wczolgasz, powinienes widziec poziom, u mnie widac :). Mozna dodatkowo podswietlic latarka zeby bylo lepiej widac.

Kolego mizi_dr a czy samemu można go dolać i jak to zrobić

mizi_dr
15-11-2010, 14:50
No ja wprawdzie tego sam nie robilem ale teraz juz bym zrobil bo zadnej filozofii w tym nie ma ;). Kupujesz na Allegro EOLYS 176 np tu:
http://allegro.pl/dodatek-do-fap-dpx-42-eolys-176-1l-4-5l-i1305074125.html
i juz w zestawie dostajesz plyn plus wszystkie elementy potrzebne do dolania (wezyki i korki ;)) jako ze miejsca pod autem jest malo i dotep do korka nienajlepszy. Odkrecasz korek ze zbiorniczka w aucie, odkrecasz butelke z plynem. W wezyku tym z zestawu masz z jednej strony korek pasujacy na butelke z plynem a z drugiej na zbiorniczek. Dodatkowo korek ktory zakladasz na zbiorniczek w aucie ma drugi wezyk ktory jest ''odpowietrzeniem'' w czasie dolewania i ewentualnie przelewem. Jak juz wszystko polaczysz obracasz butelke z plynem dnem do gory, podnosisz powyzej zbiorniczka i czekasz az sie napelni i to wszystko.
Jedna sprawa jest taka ze u mnie zbiorniczek byl juz pusty i komputer wyrzucil blad. Dolanie plynu nie spowodowalo znikniecia bledu, nawet reczne usuwanie nie pomagalo, trzeba bylo dopiero wlaczyc w komputerze procedure dolewania plynu i to pomoglo.

Jakoob
15-11-2010, 20:19
Samo dolanie to za mało, trzeba ręcznie pokazać samochodowi poprzez komputer, że płynu dolano.

archei
19-11-2010, 14:16
Trochę zrobił się bałagan, warto uporządkować parę spraw:

Stasiu - Add blue stosuje się w ciężarówkach, to nie ma nic wspólnego z filtrem cząstek stałych w autach osobowych i kosztuje 9zł/litr :D

Są dwa rodzaje filtrów cząstek stałych:
1. Suche zwane DPF - głównie auta niemieckie i japońskie.
2. Mokre zwane FAP - typowy wynalazek francuzów, oprócz filtra jest specjalny zbiornik płynu Eolys, pojemność 5 litrów. Tak na marginesie rosja79 ma auto z silnikiem francuskim, to nic innego jak HDI koncernu PSA z Fordowskim oznaczeniem TDCI, a w nazwie tematu jest błąd, powinno być w tym przypadku filtr FAP.

Jak to działa:
Suchy - regeneruje się samoczynnie, podczas jazdy autostradowej (równe i stałe obroty, niekoniecznie 4,5 tys rpm) przy temperaturze spalin 600 stopni, nie ma dodatku do paliwa. Jeśli się zapcha można wypalić go serwisowo w ASO. Teoretycznie te filtry żyją całe życie auta, w praktyce warunki czysto miejskie 100 tys km, mieszane 150-200 tys km, sama trasa 200 tys km i więcej. Koszt wymiany, programowanie itd około 5-6 tys złotych.

Mokry - też się regeneruje samoczynnie podczas jazdy autostradowej, ale płyn obniża temperaturę wypalania sadzy w filtrze do 450 stopni. Płyn jest dostrzykiwany do paliwa w ilości kilkanaście mililitrów przy każdym tankowaniu i zawsze w paliwie jest obecny. W przypadku Fapu jest dodatkowa uciążliwość - dolewka płynu po 60-80tys km, a wymiana filtra obligatoryjnie po 120-180tys km, dlatego że w mokrym filtrze skutkiem ubocznym udziału płynu jest pozostałość tlenku ceru, który się nie wypali nigdy, nawet przy wypalaniu wymuszonym w ASO, po prostu zatyka filtr i FAP umiera, jest całkiem zabity. Koszt dolewki około 700zł, wymiana FAP na nowy 3-3,5 tys, regenerowany 1,8tys. Przy dolewce płynu (również!) czy wymianie filtra konieczne programowanie komputera, jak dolejesz samego płynu bez programowania komputer sam tego nie wyłapie.

Niestety rosja79 obawiam się, że Twój FAP jest zabity nie sadzą a nagromadzonym cerem, nie zostaje nic innego jak wymiana.

Co do całkowitego usunięcia - nie wiem czy na dłuższą metę mimo emulatora nie pociągnie to za sobą sporej ilości błędów, trybu awaryjnego itd...

Swoją drogą popatrzcie na auta z silnikami rodem z Francji - czemu Focusy II są wyraźnie tańsze na polskim rynku przy przebiegu około 150tys km, Peugeoty 407 1.6 i 2.0HDI przy 180tys km?? Bo nawet jeśli auto cudem będzie w dobrej kondycji i nie bite, to do wymiany jest mokry filtr cząstek stałych.

Proszę Pana dlaczego zatem w instrukcji fo Ford Focus 2006-> nie ma słowa o uzupełnianiu jakiegoś płynu

w mojej instrukcji strona 124 jest napisane:

FILTR CZĄSTEK STAŁYCH DIESEL (DPF)
Filtr cząstek stałych (DPF) stanowi część
układu kontroli emisji spalin zamontowanego
w Twoim pojeździe. Filtruje szkodliwe cząstki
(sadzę) ze spalin.

Regeneracja
OSTRZEŻENIE
Nie parkuj pojazdu ani nie pozostawiaj
go z włączonym silnikiem na suchych
liściach lub trawie albo innym
łatwopalnym podłożu. Proces regeneracji
wymaga bardzo wysokich temperatur spalin i
układ wydechowy będzie wydzielał znaczną
ilość ciepła podczas i po regeneracji oraz po
wyłączeniu silnika. Stwarza to ryzyko pożaru.
W odróżnieniu od zwykłych filtrów, które
wymagają regularnej wymiany wkładów, filtr
DPF podlega regeneracji, czyli oczyszcza się
sam, utrzymując w ten sposób skuteczność
działania. Proces regeneracji następuje
automatycznie. Jednak w przypadku niektórych
warunków jazdy konieczne może okazać się
wspomaganie procesu regeneracji.
Jeżeli przejeżdżasz wyłącznie krótkie dystanse
lub podczas jazdy często zatrzymujesz się i
ruszasz, co jakiś czas zaleca się odbycie jazdy
w następujących warunkach, aby wspomóc
proces regeneracji:
• Prowadź pojazd, najlepiej na szosie lub
autostradzie, w czasie do 20 minut,
unikając przedłużonej pracy silnika na
biegu jałowym, ale zawsze przestrzegając
ograniczeń prędkości oraz dostosowując
się do warunków panujących na drodze.
• Nie wyłączaj zapłonu.
• W razie potrzeby stosuj niższy bieg niż
zazwyczaj, aby utrzymać wyższą prędkość
obrotową silnika podczas jazdy.

mkaminski100
19-11-2010, 14:30
[quote=archei;1543159]...quote]
A jak w instrukcji nie pisze, ze rozrzad sie wymienia to znaczy, ze sie go nie wymienia? dolewanie plynu to czynnosc serwisowa (bo trzeba zresetowac komputer) i dlatego nie ma o tym slowa w instrukcji.

Moritz77
23-12-2010, 18:56
Ja też zastanawiam się nad wywaleniem DPF'a, bo ostatnio mi jakieś błędy pokazywał.
Rozmawiałem dzisiaj z nimi http://www.wroclawski.com.pl/ i raczej jestem na tak. Tym bardziej, że do końca roku jest promocja i obniżyli cenę o 30%.
Może ktoś ma jakieś doświadczenia z nimi ?
Skoro mają w ofercie pełną gamę produktów z V-tech'u myślę jeszcze nad zmianą programu, niekoniecznie musi to być zmiana "mocowa" co "momentowa" :)
Zobaczymy co z tego wyjdzie.

pinez
04-01-2011, 19:28
no to mnie teraz nastraszyliście:shock:
do dziś żyłem w świadomości, że mając dpf w mojej foce wystarczy co 60kkm dolewać płynu i problem z bani a tu zonk - wymiana filtra po 160kkm za bagatela 3,5kPLN:570: (u mnie na liczniku 154kkm:()
pierdziele ekologię w polskim wydaniu! wywalam to dobrodziejstwo techniki!
jednak jako że kasą obecnie nie śmierdzę to chciałbym się dowiedzieć, co się stanie jak komputer powiadomi mnie o konieczności ingerencji w dpfa: da się jeździć takim autem? jak długo/szybko/bezpiecznie?
z tego co się zorientowałem na stronie www v-tech w bydgoszczy robią tylko tuning nie ma usuwania filtra cząstek stałych, gdzie więc jest najbliższy?
czy ktoś z okolicy (kuj-pom) ma jakieś doświadczenia w tym temacie?

heko
04-01-2011, 19:47
..no to jak zawsze...zapraszam na "wycinkę chwasta" i ew. "kilka" dodatkowych kucyków:619:
...tylko dla forumowiczów:
...do 15-go stycznia promocja....kompleksowe usunięcie DPF 1100zł.
...usunięcie+chips 1500zł. g:)

a tu przykładowe efekty:

http://img717.imageshack.us/img717/8347/focus16dpfchipxps1.jpg (http://img717.imageshack.us/i/focus16dpfchipxps1.jpg/)
http://img192.imageshack.us/img192/5421/focus16dpfxps1.jpg (http://img192.imageshack.us/i/focus16dpfxps1.jpg/)

Jakoob
04-01-2011, 20:35
Niestety Pinez, to ustrojstwo prędzej czy później padnie, być może wkrótce być może jeszcze trochę pojeździsz, ale w przypadku mokrego filtra będzie to prawdopodobnie kilkanaście-kilkadziesiąt tys km i niestety problem, żeby to pociągnęło 200tys km zdecydowanie bym nie liczył. Jak filtr skończy swoją żywotność i nie będzie mógł się sam już oczyszczać pewnie zapali się jedna z kontrolek (nie wiem czy to będzie check engine czy świece żarowe) oprócz tego możliwy tryb awaryjny. Nie chcę niczego sugerować, niemniej na chwilę obecną kolega Heko ma godną uwagi ofertę.

heko
04-01-2011, 20:51
...problem w tym że wycinałem "chwasta" z 1.6 już nawet przy przebiegu 80tkm....żadnych usterek nie było...ale wciąż przybywało oleju w silniku...rozrzedzanego przenikającym w trakcie dopalania paliwem!!!

Jakoob
05-01-2011, 09:50
Jeżeli użytkownik jest całkiem zielony w temacie, non stop jeździ po mieście i nigdy nie stworzy kilkuminutowych warunków do wypalenia sadzy bądź przerwie cykl efekt będzie taki jak napisałeś.

pinez
05-01-2011, 12:39
Jeżeli użytkownik jest całkiem zielony w temacie, non stop jeździ po mieście i nigdy nie stworzy kilkuminutowych warunków do wypalenia sadzy bądź przerwie cykl efekt będzie taki jak napisałeś.

jeżdżę głównie w trasie, unikam jazdy miejskiej
jednak myślę że czynników jest znacznie więcej m.in. jakość paliwa, którą niestety w polskich warunkach ciężko kontrolować

waldi24
07-01-2011, 15:28
Witam jakie lepsze jest usuniecie filtra DPF zastąpienie go Emulatorem czy Programem i czy pózniej potrzebne bedzie uzupełnianie magicznego płynu co jest wtryskiwany do paliwa

heko
07-01-2011, 15:39
...emulatory nie dość że drogie...to całkowicie nie eliminują dopalania...to tylko "oszukiwacz" ciśnień na czujniku dpf...sterownik i tak zainicjuje dopalanie...tylko znacznie rzadziej
...programowo wyłącza sie całą obsługę DPF...i autko jeździ jak by go nigdy nie było :D..a płynu już nie potrzeba..

meniu11
07-01-2011, 16:53
nic nie usuwajcie tylko kupcie plyn na allegro ( jakies koles sie oglaszal lub oglasza ze spuszcza z francuzów ten plyn - nie dpx tylko ten nowszy )
za 2 litry zaplacilem 200zl, do focusa mk2 1,6 tdci 109 koni wchodzi 1,8 litra i nie widac w tym zbiorniczku nic nawet jak sie zaswieci lampka, jak ktos cos widzial to albo jest slepy albo patrzył na cos innego. wpompowalem ten plyn elek. pompką od spryskiwaczy którą mialem pod reką. wlalem do samego pelna. po tym pojechalem do elektryka ktory za 50zl wyzeorwał mi stan dodatku do paliwa ( trza miec kompa z oryginalnym softem od forda ) calosc wyszla mnie 280zl bo 30zl stracilem na usuwanie bledu zeby dowiedziec sie czemu zaswiecila sie czerwona ktrolka ( zębaka z wykrzyknikiem )

pisze to zeby nikt z Was nie zdrzierał 1000 czy 1500zl w jakims tam warsztatach bo bardzo mnie denerwują te ich cenniki

jakies pytania ? chetnie pomoge

waldi24
07-01-2011, 18:48
...emulatory nie dość że drogie...to całkowicie nie eliminują dopalania...to tylko "oszukiwacz" ciśnień na czujniku dpf...sterownik i tak zainicjuje dopalanie...tylko znacznie rzadziej
...programowo wyłącza sie całą obsługę DPF...i autko jeździ jak by go nigdy nie było :D..a płynu już nie potrzeba..

Różnica w cenie jak znalazłem to bedzie jakieś 100pln V-TECH chce 1700pln a w ADS co zakładają emulatory 1800pln i jka wygląda pózniej podpiecie pod komputer np w sewisie

Matych
07-01-2011, 21:05
Tak tak nic nie usuwajcie tylko dolewajcie płyn czy ty kolego MENIU11 masz pojęcie o filtrach cząstek stałych -w przypadku mokrego w którymś momencie eksploatacji zapełni się tlenkiem ceru,i jakiekolwiek dopalenie będzie niewykonalne a wtedy można sobie dolewać. Mamy wtedy dwie alternatywy wymianę filtra na nowy w ASO ok 5 tysięcy lub usunięcie za ok 1000-1500.
Nie będę wspominał o negatywnym wpływie tego ****a(gdy jeszcze działa) na pracęi kondycję silnika-poczytaj trochę zanim zaczniesz doradzać-Pozdrawiam
Co do usunięcia to polecam Vtech -żadnych emulatorów ,w serwisie ASO powiedz tylko żeby rutynowo nie aktualizowali ci oprogramowania bo popsują to co obrobił programujący w twoim sofcie -

Jakoob
08-01-2011, 11:00
Matych dobrze mówi, a meniu11 ma widocznie taki przebieg, że filtr jeszcze żyje tylko płyn mu się skończył, ale tak zawsze nie będzie, kiedyś i jemu się zatka czego oczywiście nie życzę.

heko
08-01-2011, 16:30
nic nie usuwajcie tylko kupcie plyn na allegro ( jakies koles sie oglaszal lub oglasza ze spuszcza z francuzów ten plyn - nie dpx tylko ten nowszy )
za 2 litry zaplacilem 200zl, do focusa mk2 1,6 tdci 109 koni wchodzi 1,8 litra i nie widac w tym zbiorniczku nic nawet jak sie zaswieci lampka, jak ktos cos widzial to albo jest slepy albo patrzył na cos innego. wpompowalem ten plyn elek. pompką od spryskiwaczy którą mialem pod reką. wlalem do samego pelna. po tym pojechalem do elektryka ktory za 50zl wyzeorwał mi stan dodatku do paliwa ( trza miec kompa z oryginalnym softem od forda ) calosc wyszla mnie 280zl bo 30zl stracilem na usuwanie bledu zeby dowiedziec sie czemu zaswiecila sie czerwona ktrolka ( zębaka z wykrzyknikiem )

pisze to zeby nikt z Was nie zdrzierał 1000 czy 1500zl w jakims tam warsztatach bo bardzo mnie denerwują te ich cenniki

jakieśpytania ? chetnie pomoge
...oj meniu...meniu...wyskoczyłeś jak filip z konopi :razz:...myślisz że amerykę odkryłeś...że zalejesz płynem i dpf naprawiony...spoko...jeszcze się odezwieg:okulary

TuneFORCE
15-01-2011, 23:17
1. Filtr FAP w Fordzie/Mazdzie/Volvo/Citroenie/Peugeocie z silnikiem 1.6 wymienia się co ok 140tyś km...w zależności od tego jak i gdzie był eksploatowany samochód dystans ten albo się wydłuża albo skraca,

2. Pełny zbiornik płynu starcza na tyle samo co filtr.

3. Jak ktoś ma legalne urządzenie do obsługi serwisowej Forda - IDS to nie bierze 50zł za resetowanie błędów bo by nie zarobił na jego utrzymanie!!!

Boblo
17-01-2011, 14:58
A ja mam taka informacje -ciekawostkę. "Mój" mechanik poinformował mnie ostatnio, że wchodzi we współpracę z dystrybutorem pewnej mało znanej na naszym rynku ale profesjonalnej marki prod. chemię motoryzacyjną. I ponoć wkrótce ma w ich ofercie pojawić się specjalny płyn, który wlewa się do zbiornika i wspomaga on wypalanie zapchanych filtrów DPF i czyści ( rozmiękcza ) syfy i nagary w układzie wydechowym czyli głównie chodzi tu o turbiny ze zmienną geometrią. Jedno opakowanie to 1,5 ltr. płynu na cały zbiornik. No ciekawe... :)

TuneFORCE
17-01-2011, 15:17
Boblo ten płyn NIE WYCZYŚCI filtra FAP!!!

Płyn o którym piszesz usuwa TYLKO sadzę, nadaje sie do DPFów z małym przebiegiem gdzie poziom zapełnienia popiołem nie kwalifikuje filtra do wymiany....po ten płyn nie usuwa popiołu anie tlenku ceru...

Matych
17-01-2011, 15:54
Zabity na maksa wkład DPF to ceramiczny element o tysiącach kanalików mniejszych od szpilki o przebiegu labiryntowym(nie są to równolegle biegnące rurki z punktu A do B) zasypane tlenkiem ceru(produkt uboczny procesu dopalania filtra) w formie drobnego piaseczku.Przez taki element spaliny nie mają prawa przepłynąć i silnik przechodzi w tryb awaryjny w skrajnych przypadkach gaśnie.W takim przypadku dolewanie gdziekolwiek i jakiegokolwiek płynu nic nam nie da.Zdajcie więc sobie sprawę jak szkodliwy jest filtr dla silnika i jak bardzo go dławi, w miarę jego postępującego zapychania się z każdym kilometrem-to tak jak byśmy zapchali wydech.
Nie znając tematu nie zdawałem sobie sprawy-dopóki sam tego nie przerobiłem i nie wierzcie w ekologię którą wmawiają wa producenci a uwierzcie że te technologie pozwalają zarabiać im krocie podczas obsługi serwisowej.

pinez
17-01-2011, 16:05
A ja mam taka informacje -ciekawostkę. "Mój" mechanik poinformował mnie ostatnio, że wchodzi we współpracę z dystrybutorem pewnej mało znanej na naszym rynku ale profesjonalnej marki prod. chemię motoryzacyjną. I ponoć wkrótce ma w ich ofercie pojawić się specjalny płyn, który wlewa się do zbiornika i wspomaga on wypalanie zapchanych filtrów DPF i czyści ( rozmiękcza ) syfy i nagary w układzie wydechowym czyli głównie chodzi tu o turbiny ze zmienną geometrią. Jedno opakowanie to 1,5 ltr. płynu na cały zbiornik. No ciekawe... :)
tak się zastanawiam ... jako chemik ... może dałoby się jakoś strawić ten tlenek ceru?

Matych
17-01-2011, 16:14
Przypuszczam że jakimś kwasem i tak wygląda pewnie proces regeneracji i sprzedaży ,regenerowanych DPF tylko że ze względu na skomplikowaną labiryntową budowę wkładu niemożliwe jest dokładne oczyszczenie go i takie filtry mają małą żywotność .

pinez
17-01-2011, 16:17
Przypuszczam że jakimś kwasem

kwas wypala więcej niż tylko Ce2O potrzeba coś bardziej "zmysłowego"
popatrzę w literaturze poczytam podzielę się
a co tam w tym filtrze jeszcze jest? wie ktoś?

heko
17-01-2011, 17:06
..jeśli "wyczyścicie" filtr jakimś zajzajerem, to straci do reszty swoje właściwości...zresztą tak się dzieje po chemicznym czyszczeniu przez różne firmy....można poczytać o tym na różnych forach,,,po takim czyszczeniu autka zaczęły puszczać bąki...:roll:

TuneFORCE
17-01-2011, 17:13
Jak coś to zapraszam potem do siebie....po nowego FAPa...

Nie wiem czy na tym czy inym forum juz pisałem o tym iż płyny tupy kret, domestos czy czyścidło do kominków powodują że masa która trzyma kanaliki w ryzach mięknie i po jakimś czasie filtr może się rozsypać!!

Naprawdę już wiele mądrych głów nad tym siedziało więc ameryki nie odkryjecie...gdyby była taka cudowna chemia to nie było by problemu z filtrami cząstek stałych...

pinez
17-01-2011, 17:47
dpf jest w większości przypadków wykonany z Kordierytu - glinokrzemianu magnezu więc użycie silnie żrących środków odpada i nikt tu nie mówi o domowych środkach
od 12 lat siedzę w chemii więc problem traktuje jako wyzwanie naukowe
to że wielu myślało wcale nie znaczy że nie można pomyśleć więcej
pytanie traktuje jako rozwojowy
precyzując: skąd cer w tym minerale?
ja sam osobiście przy najbliższej okazji filtr usuwam

Walut
17-01-2011, 18:52
no i niestety to jest wniosek z tej dyskusji
kolega "pinez" ma rację

eclipse
13-02-2011, 21:17
Może i ja coś dołożę żeby trochę rozjaśnić , na tej stronie http://opel.dixi-car.pl/slow_tech.htm znajdziemy co w tym temacie mówi się gdzie indziej .

waldi24
01-03-2011, 19:31
Witam mam problem z dolewką do filtra dpf po dolaniu płynu pojchałem do mechanika na podpięcie pod komp było wszystko ok przez jakieś 2 tygodnie i wyskoczył komunikat Usterka układu Silnika. Pojechałem znowu i wyskoczył błąd że brak dodatku do paliwa (Eolys) ale płyn jest wlałem 1 litr i jest prawie na maxa i po każdym wskazaniu dolewki wyskuje ten sam błąd co to może być auto jezdzi normalnie

heko
01-03-2011, 19:52
...bo jeśli mechanik nie posiada IDS tylko jakiś uniwersalny komp. diagnostyczny...nie jest w stanie wprogramować dolewki płynu

mkaminski100
01-03-2011, 20:01
Witam mam problem z dolewką do filtra dpf po dolaniu płynu pojchałem do mechanika na podpięcie pod komp było wszystko ok przez jakieś 2 tygodnie i wyskoczył komunikat Usterka układu Silnika. Pojechałem znowu i wyskoczył błąd że brak dodatku do paliwa (Eolys) ale płyn jest wlałem 1 litr i jest prawie na maxa i po każdym wskazaniu dolewki wyskuje ten sam błąd co to może być auto jezdzi normalnie
Ile jeszcze razy ludziom nie bedzie sie chcialo przeczytac, ze samo dolanie to jedno, a skasowanie stanu to drugie.

waldi24
01-03-2011, 20:34
...bo jeśli mechanik nie posiada IDS tylko jakiś uniwersalny komp. diagnostyczny...nie jest w stanie wprogramować dolewki płynu

Właśnie ma program IDS

Matych
01-03-2011, 20:50
Może ma jakiś programo nazwie IDS (ala ids) najtańsze urządzenie IDS to wydatek OK 3500 euro plus obsługa.Albo ma problem z jego obsługą jak większość niedoszkolonych mechaników.Trzeba w sposób właściwy wskazać dolewkę inaczej będzie wywalał błąd.

waldi24
02-03-2011, 16:47
Może ma jakiś programo nazwie IDS (ala ids) najtańsze urządzenie IDS to wydatek OK 3500 euro plus obsługa.Albo ma problem z jego obsługą jak większość niedoszkolonych mechaników.Trzeba w sposób właściwy wskazać dolewkę inaczej będzie wywalał błąd.

Program wydaje się prawdziwy a co do mechanika mówił że już robił takie rzeczy ale może w osłudze jest problem, tylko czemu zaraz po dolewce było wszystko ok przez jakieś 2 tygodnie

newpolish
13-05-2011, 13:53
Pisze w tym temacie gdyz wydaje mi sie ze tutaj moge zadac to pytanie. Ano czy w mojej wersji silnikowej mam PDF? Spelniam norme Euro 4. Na podwoziu przy zbiorniku paliwa nie moge zlokalizowac zbiorniczka na Eolys wiec mniemam ze jezeli mam DPF to tylko suchy. A moze nie mam go wogole?

TuneFORCE
13-05-2011, 14:09
Program wydaje się prawdziwy a co do mechanika mówił że już robił takie rzeczy ale może w osłudze jest problem, tylko czemu zaraz po dolewce było wszystko ok przez jakieś 2 tygodnie

a może IDSa chińczyka ma?

heko
13-05-2011, 16:57
..w 1.6 wystarczy zobaczyć jaki ma dolot...jeśli podwójny i do kata pod turbiną dochodzą rurki to masz DPF

damiasek
13-05-2011, 17:02
Pisze w tym temacie gdyz wydaje mi sie ze tutaj moge zadac to pytanie. Ano czy w mojej wersji silnikowej mam PDF? Spelniam norme Euro 4. Na podwoziu przy zbiorniku paliwa nie moge zlokalizowac zbiorniczka na Eolys wiec mniemam ze jezeli mam DPF to tylko suchy. A moze nie mam go wogole?

Wersja 90KM spełnia EURO4 bez DPF. A co do obecności lub braku to wystarczy spojrzeć na katalizator, jak czysty bez przewodów do sond ciśnienia to nie ma DPF-a

newpolish
13-05-2011, 21:40
Dzięki bardzo. To chyba mi wyjaśniliście :)

zimny13
04-06-2011, 20:30
Panowie! Gdzie dobrze i w miarę niedrogo wyciąć chwasta (DPF)
Najlepiej gdzieś w promieniu 200km od Ełku.
Moje auto to Focus 2,0 TDCI, 136KM, 2006r. 166 000km przebiegu.
Zaczęło się tak że zaraz na początku po kupnie po dotankowaniu 15l auto przestało ciągnąć a zaraz potem zapaliła się kontrolka silnika. Po podpięciu do kompa w ASO wyszło iż jest błąd - zapchany DPF i jeszcze jakieś tam błędy el. szyb, ABSu. Skasowali. Po kilku kilometrach znów odcinka przy ok 3000obr/min. i auto nie jedzie (mułowate) ale bez żadnych kontrolek.
Podjechałem do garażu, podumałem w domu i wymyśliłem że trzeba auto przegonić porządnie w nocy. Zapalił normalnie, zaczął normalnie jechać. Przegoniłem go ze 30 km z obrotami ok 3000 i było git. Przez jakieś 2000km do dzisiaj. Wybraliśmy się na urlop, zalali paliwem do pełna i po 10km stracił moc. Tak jak poprzednio mułowaty i obroty max to około 3000. Po powrocie i krótkim postoju znowu jedzie, ale ja się boję nim jeździć. Strach wyprzedzać, a ja jeżdżę też z rodziną.
Dodam jeszcze że jak było niby dobrze to te 136KM wcale nie zrobiły na mnie wrażenia w porównaniu do 115KM w poprzedniej Foczce.
Niby idzie ale wydaje mi się że w tym słabszym elastyczność na 5 biegu była duża lepsza (on latał na ostatnim biegu) niż w tym na 5, bo 6 liczę jako nadbieg. Tu do 2500obr/min jakoś idzie ale potem to napewno gorzej się wkręca od 1.8TDCI. Nie wiem, może to po prostu inny silnik i stąd ta różnica. A może DPF blokuje przepływ spalin w górnym zakresie obrotów.
I JAK MYŚLICIE TO WINA EKOCHWASTA??? WYCINAĆ???

Walut
04-06-2011, 21:37
pierwsza sprawa to odczytać błędy, trzeba mieć pewną diagnozę. jeśli komp potwierdzi to wycinać. najtrudniej podjąć decyzję. ja mam to już za sobą. pozdrawiam
firmę mogę wskazać ale nie w tym rejonie :)))

krzyś1984
28-07-2011, 11:22
witam gdzie znajduje sie zbiorniczek dpf ford focus mk2 1.6tdci z gory dziekuje za szybka odpowiedz.

heko
28-07-2011, 11:32
obok zbiornika z paliwem :)

krzyś1984
28-07-2011, 11:34
wielkie dzieki:)

denon2000
04-08-2011, 13:15
A czy jest możliwy taki demontaż dpf/fap by można go było w przyszłości zamontować znowu ? Chodzi mi o sytuacje taką, gdy za 3 lata się okaże, że samochody które powinny mieć filtr (np. wszystkie diesle od 2011) w czasie przeglądu technicznego na stacji diagnostycznej muszą mieć zamontowany ten badziew. I co wtedy z przeglądem gdy mamy chwasta wyrwanego? Da się wrócić ?

heko
04-08-2011, 13:20
..zawsze można zamontować DPF, ale nie ten zdemontowany... nie będzie jednak takiej potrzeby, jeśli robi się to tak że niema śladu, w stacji przeglądu nie wykryją jego braku, zdrowe auto przechodzi bez problemu test zadymienia...z resztą Niemcy nagminnie przyjeżdżają do Polski wywalać "chwasta" i jakoś dają radę, a przeglądy u nich są i zawsze będą bardziej restrykcyjne :P

danielsan51
10-10-2011, 18:01
...niestety oni "wyłączają" tylko DPF mokry...a suchego nie da się niczym oszukać...jeśli go usuniecie to i tak procedura wypalania będzie się włączać...bo poza czujnikami ( a są 2(3)..cz. temp. na wejściu...cz. różnicy ciśnień na wejściu...cz. ciśnienia na wyjściu) w sterowniku obliczane są logarytmy które i tak zainicjują procedurę... :roll:
...a w tedy kopcenie jest KOLOSALNE:!:...a wypalanie będzie pojawiać się coraz częściej..a to z kolei zaowocuje wzrostem poziomu oleju...który będzie niczym innym jak olejem napędowym...który w nadmiarze spłynie po ściankach cylindrów:!:
...w jednym jak i drugim przypadków...najlepiej jest usunąć DPF i wyłączyć go "programowo"...usługę taką oferuje http://vtech.pl/ ...a przy okazji można zarzucić mocniejszy programik...co da wielką przyjemność z jazdy:D i oszczędności w zużyciu paliwa:one:

czy jeśli w opisie vin nie ma nic o dpf to go nie ma?jest tylko emisja spalin E3

heko
10-10-2011, 22:31
raczej niema :)

itgeek
16-10-2011, 19:31
Czesc,

FFII z silnikiem 1.6 tdci 109 z 2006r

a co myślicie żeby zamiast wycinki dpf i przeprogramowaniu sterownika,
albo instalacji modułu symulującego

wstawić katalizator i sterownik(komputer) z modelu z roku 2005 z takim samym silnikiem, w którym nie był jeszcze montowany dpf

powinno wyjść taniej niż dwie poprzednie opcje :)

heko
16-10-2011, 20:10
...myślę, a właściwie jestem pewien że nie zadziała :)

skmirek
18-10-2011, 13:56
---

Boblo
18-10-2011, 22:57
Taaak,.. dolej płynu, wypal w serwisie, zrób czyszczenie płynem, a potem wywal go w cholerę :). W 1,6 wyprogramowanie jest chyba już całkowicie rozpracowane i wszyscy co się go pozbyli raczej zadowoleni.

skmirek
19-10-2011, 07:48
z naciskiem na "raczej zadowoleni"

heko
19-10-2011, 10:24
...grunt to wiedzieć co się robi...od wycinki, a dokładniej przeróbki układu wydechowego, do odpowiedniej obróbki programu i DIAGNOSTYKI po ....

luck48
11-11-2011, 14:19
Wczoraj usunąłem filtr DPF/FAP. Dzisiaj po przejechaniu 500m zrobiło się za mną siwo a samochód zwolnił nie jechał szybciej niż 20KM/h. Po zjechaniu na pobocze i wyłączeniu/włączenu na nowo silnika obiawy ustały i silnik wrócił do "normalności" Co Waszym zdaniem jest grane!! Auto mam 2,5 miesiąca i włożyłem już tyle kasy w niego ile wydałem przez 11 lat na Suzuki Baleno!! Jeszcze trochę cierpliwości mi zostało ale jestem już na skraju wytrzymałości!

heko
11-11-2011, 15:18
...zadymił raz i już?...co dalej?...jak tam turbinka?

luck48
11-11-2011, 20:29
Po odpaleniu i przejechanu ok 20KM nic wiecej się nie wydażyło. Co by było "zabawniej" to poczułem przypływ mocy oczywiście bez przesady ale auto zrobiło się żwawsze.. Turbinę słyszę jak słyszałem poprostu jej dzwięk jest słyszalny wewnątrz kabiny, tak jak i wcześniej... Też nie wiem czy to normalne ale tak już było od zakupu... a firma robiąca operację nic nie mówiła o problemach z turbiną. Napisz co myślisz.. ps. tak, zadymił raz i już.

heko
11-11-2011, 20:35
...to raczej normalne, choć zależy jak bardzo ją słychać...ale jedno jest pewne, często zwracałem na to uwagę, tymczasem całkiem głośne turbinki hulają bardzo długo :)
...jaki miałeś poziom oleju, wymieniałeś niedawno, albo podczas "operacji" ?

luck48
11-11-2011, 21:30
Nie, jeszcze nie! ma ponad max ok 3mm na miarce. Był wlany Castrol Edge 5W/30 prawie do maxa. Po 2 tygodniach użytkowania znowu wlało się oleju do silnika (i tu padła decyzja, żeby nie naprawiać kolejny raz filta tylko go wyp...) W poniedziałek chcę wymienić olej i filtr oleju (dodam, iż jest to moja 3 wymiana od zakupu!!) a auto użytkuje delikatnie mówiąc niezazbyt długo. Czy to może mieć wpływ na dzisiejszą sytuację?

heko
11-11-2011, 21:35
..za dużo oleju może przedostać się przez odmę do turbiny, więc biały dym jest mozliwy

tomitomi
11-11-2011, 22:20
jestem na etapie poszukiwania mundka MK4. najpierw nastawiłem się tylko na silnik 1,8TDCI właśnie dlatego, ze nie ma w nim chwasta. jednak dobry znajomy, który wiele klat pracował w fordzie absolutnie odradził mi ten silnik, mówiąc, że jest bardziej awaryjny od 2,0TDCi i żeby się chwasta aż tak nie obawiać.
zaskoczył mnie ostatnio sprzedawca w dużym dobrym konisie w gdańsku, na pewno uczciwy człowiek ;), mówiąc, że w mudnku 2,0TDCi który u nich oglądałem jest francusku silnik, który nie ma tego filtra. prawdę mówił czy ściemniał??? autko było krajowe, polisingowe 140KM 2008 rok, piękna bestia w wersji Titanium - butelkowa zieleń - piękne.

reasumując - czy są 2,0TDCi fabrycznie bez chwasta??

heko
11-11-2011, 22:34
..MK4 w przeciwieństwie do S-maxa bez DPF-a nie widziałem...ale nie przejmuj się, to solidne konstrukcje i mało awaryjne jeśli chodzi o filterki

luck48
12-11-2011, 20:23
Dziś zdażyło się to samo auto straciło obroty a po chwili siwy dym i dziwne wibrację silnika. Zatrzymałem sie na poboczu na luz i gaz do dechy! max 1,700 obrotów i nic więcej caly czas siwy dym za autem. Po wylączeniu silnika wyjeciu klucyków i odpaleniu to samo. dopiero po 8 razie wszystko wrocilo do normy i pojechalem normalnie dalej. Wymieniłem dziś olej zobaczymy...
Jakieś pomysły na rozwiązanie mojego problemu?

heko
12-11-2011, 21:46
...no to najwyraźniej trafił się jakiś fuck-up, proponuję skontaktować się z tym kto to robił, bo szkoda debatować, jeśli ma pojęcie co zrobił, bez problemu poprawi...Ford to jedno z niewielu aut w których diagnoza nie pokazuje precyzyjnie czy modyfikacja jest w 100% trafiona, czasami potrzebne jest parę przejechanych km...w celu weryfikacji moda

Boblo
13-11-2011, 22:51
może tylko EGR Ci się zawiesza w pozycji otwartej.

luck48
18-11-2011, 20:04
Byłem u speca Wgrał nowy soft ale nie mógł usunąć błędu p1402-21 pcm Powiedział również, że przyczyną straty mocy i kopcenia na szaro może być blokowanie się przepustnicy... (tak sobie pomyślałem - dlaczego jak miałem DPF to wszystko było ok) a być może problem tkwi w tym błędzie jak wyżej. Błędu do końca nie rozumiem coś o EGR-ze ale co dokłanie i jak usunąć błąd nie wiedzą..!! Dajcie znać co o tym myślicie..?

luck48
25-11-2011, 16:06
Nikt nic nie wie? :roll:

dekster3
25-11-2011, 16:45
Witam!
Recyrkulacja spalin - otwór do dozowania zwężony.
Z błędów wskazuje uszkodzenie katalizatora, czujnik temperatury katalizatora.
Nie źle masz na mieszane.:(

TuneFORCE
25-11-2011, 18:09
:shock:

MIREKTERAZPOLSKA
01-12-2011, 19:32
I pojawił się Polski zamiennik filtra
ciekawe jak będą wytrzymywać
cena atrakcyjna:)

heko
01-12-2011, 22:25
...tak naprawdę cena samego filterka to tylko pewna część kosztów, do tego tak czy inaczej należy "zatankować" płyn katalityczny, zazwyczaj wymienić czujniki temperatury, różnicy ciśnień oraz wskazane by było także zainteresować się zaworem EGR, bo to podstawowi winowajcy szybszego padania DPF...nie wspomnę o częstym przeganianiu auta po drogach szybkiego ruchu...unikania krótkich, miejskich odcinków jazdy...używania wysokiej jakości olei nisko popiołowych...pilnowania jakości tankowanego paliwa, oraz stanu układu wtryskowego...itp, itd :P

Tom101
05-01-2012, 16:29
Witam,.Moze sie komus przyda to info:
Podlaczylem skaner Launch Diagum do swojego Forda.Zs skanowanych opcji wybralem:Reset filtra DPF.Zresetowalem.Nie dolewalem zadnych plynow.Kontrolka filtra i stanu plynu nie swiecila.Po prostu sprawdzalem co i jak w systemie.Po zresetowaniu odpalilem silnik.Po 2 minutach jazdy slychac bylo wyrazny cichy dzwiek "explozji"pod podloga,w filtrze.Bys moze kilkakrotne takie resetowanie pomoze oczyscic/wypalic ten filtr.Taka moja sugestia.Nie powtarzalem tej operacji u siebie,bo nie mam zadnych bledow,ani objawow zlego funkcjonowania tego wynalazku.

heko
05-01-2012, 17:03
launchem niewiele możesz zdziałać w fordzie, a "explozja" to jakiś przypadek :D

Tom101
05-01-2012, 17:24
masz Launcha z aktualnym softem zeby twierdzic ze nic nim nie mozna zrobic?ze to przypadek?jakies kontrety w tym przypadku?"lunchyem" masz racje nic nie zrobisz :D

heko
05-01-2012, 17:30
...nie filoozuj g:okulary ...a nawet jeśli wykasowałeś biedakowi zapełnienie DPF, to nic dobrego nie zrobiłeś, nie powinno się tego robić, z tej prostej przyczyny, wedłud pamięci PCM, masz teraz nowy filterek, więc długo go nie bedzie dopalał...a skutków domyśl się sam
...jeśli chcesz robić doświadczenia, do dobrze że robisz to na swoim własnym aucie :one:

Tom101
05-01-2012, 17:56
no wlasnie robie na wlanym ..sluszna uwaga :one:..kto nie experymentuje ten sie nie rozwija i nie wnosci nic tworczego.teorie za zwyczaj fajnie popierac praktyka.wiec jak sie cos popsuje to napisze z przestroga dla innych.
tak na marginesie,dlaczego po dopelnieniu plynem zbiornika trzeba zresetowac system?przeciez napelnianie nie jest powiazane z wymiana filtra,o czym mozna poczytac na tym Forum jak i w necie.

heko
05-01-2012, 18:23
nie jest połączone, nie wiem co zresetowałeś, w IDS są konkretne procedury, co w launchu widać nie mam pojęcia, ale jeśli zresetowałeś napełnienie płynu to pół biedy, gorzej jak zrobiłeś "wymianę" filtra

Tom101
05-01-2012, 18:53
nie zrobilem wymiany filtra,chociaz ta opcja tez jest dostepna w Launchu.zresetowalem poziom plynu.po tym zabiegu matrix zadawkowal go do filtra,wiec nastapilo wypalanie.pomyslalem ze skoro po resecie stanu plynu nastepuje jego dawkowanie to kilkakrotny taki restart(oczywiscie nie po kilku minutach a po "przegonieniu" auta po autostradzie kilkanascie km w/g wszystkich tych uwarunkowan wypalania)moze dodatkowo wypalic filtr i troche to pomoze pozbyc sie syfu z niego.ja nie mam na razie mozliwosci tego dokladnie sprawdzic bo mam padniete turbo.jak naprawie sprawdze to dokladnie.pisze o tym bo przesledzilem ten temat i jak do tej pory chyba nikt nie przeprowadzal takiego experymentu.

TuneFORCE
05-01-2012, 19:38
Tom, jesteś w błędzie...takie resety są bez sensu...teraz jak płyn faktycznie sie skończy to nic nie będziesz o tym wiedział a FAP odejdzie do krainy wiecznych łowów :one:

heko
05-01-2012, 22:01
...odejdzie, bo nie będzie miał innego wyjścia, a my mu w tym pomożemy :one:

Tom101
06-01-2012, 15:40
spoko,doleje mu plynu.ale przeca zbiornik z plynem ma zabezpieczenie w postaci czujnika poziomu,bo po co w takim razie bylaby kontrolka w zegarach.chyba to nie jest tak ze,ona sie zaczyna swiecic jak wszystko juz szlak trafil.czy jednak jest?co w tym temacie Ford wymyslil madrego?pytam bo nie wiem,manulala jeszcze nie przegladalem.
@heko odjedzie jak mu wymienie turbawke,bo na razie to tylko stoi darmozjad na parkingu:mrgreen:

TuneFORCE
06-01-2012, 15:47
Ilość płynu jest obliczana na podstawie przebiegu, zużycia paliwa, ilości tankowań.........liczy to odpowiedni algorytm.

Tom101
06-01-2012, 16:34
aha.czyli nie ma zabezpieczenia poziomu.jesli zbiornik z plynem by sie uszkodzil,plyn powedrowal w glebe to...auto pada..no fajnie:mrgreen:kolejny "knot"Forda..super..
ps: znalazlem cos takiego ktos to juz stosowal?

http://www.ebay.co.uk/itm/190576262860?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1438.l2649

Boblo
06-01-2012, 19:04
ps: znalazlem cos takiego ktos to juz stosowal?

http://www.ebay.co.uk/itm/190576262860?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1438.l2649
A po co to szukać tak daleko..

http://www.autoxen.pl/xenum/produkty/dpf/inout_cleaner_-_czyszczenie_dpf

heko
06-01-2012, 19:24
ja używam, z powodzeniem tej chemii
http://www.motochemica.pl/produkty/preparaty/czyszczenie-filtra-czastek-stalych/dpf-flushing-liquid/

Boblo
06-01-2012, 19:27
ja używam, z powodzeniem tej chemii
http://www.motochemica.pl/produkty/preparaty/czyszczenie-filtra-czastek-stalych/dpf-flushing-liquid/
Tylko ten wymaga demontażu filtra, a ten z mojego linku przeczyszcza w czasie jazdy,.. podobno. 1,5 litra wlewasz do baku.

heko
06-01-2012, 19:30
miałem to na myśli :)
http://www.motochemica.pl/produkty/preparaty/czyszczenie-filtra-czastek-stalych/dpf-super-clean/
...ale w oby przypadkach to środki które można stosować w tak zwanych "suchych" dpf...bez dodatku

Boblo
06-01-2012, 19:43
...ale w oby przypadkach to środki które można stosować w tak zwanych "suchych" dpf...bez dodatku

?! Hmmm,... czytałem opis tego z autoxen i nic o tym nie było? Czemu nie do FAPów?

heko
06-01-2012, 19:44
...bo to się tylko dubluje z dodatkiem który jest dozowany w aucie
...produkty Protec to wyspecjalizowane preparaty techniki warsztatowej, nie są rozprowadzane detalicznie i opisy stosowania są dosć konkretne

Boblo
06-01-2012, 19:48
Z tego co mi wiadomo nie ma to znaczenia. "On" jakoś tam wspomaga wypalanie i obniża dodatkowo temp. wypalania ( bardziej niż sam elyos ). Wlanie go i jeźdzenie po mieście nic nie da. Trzeba wlać i pojechać w trase. Kiedyś rozmawiałem z człowiekiem z warsztatu gdzie to mają i coś mi tam opowiadał dokładniej,.. ale nie pamiętam szczegółów.

heko
06-01-2012, 19:50
...no dokładnie, jak eloys ...który standardowo obniża temp. wypalania do ok. 400st...więc dolanie większej ilości i tak już tej temp. nie obniży :)

Boblo
06-01-2012, 21:38
Mysle, że jednak to tak nie działa. Gdyby to było dokładnie to samo, to eloys sprzedawali by na stacjach benzynowych jako "moto doktor" do suchych DPFów dla tych co nie mogą skutecznie wypalić filtra. Podejrzewam, że to ma jakieś wzmocnione działanie. Poza tym piszą w opisie, że czyści ukałd wtryskowy i kierownice w turbinie.

Tom101
07-01-2012, 10:24
podalem tak bo jestem w UK.JLM Diesel Particulate Filter Cleaner DPF dodaje sie 100ml na 60L paliwa.w opisie jest ze pomaga czyscic filtr w cyklu jazdy miejskiej takze.to jest cleaner tylko do filtra.pisze tez ze ulatwia pasywna regeneracje w zakresie roznych/szerszych temperatur.mozna go zastosowac jesli kontrolka od filtra DPF juz rozblysla swoim blaskiem na naszym liczniku:lol:
taki to wynalazek...

Tom101
07-02-2012, 16:52
a jednak koledzy szanowni mialem poniekad racje z resetowaniem DPF.Mianowice:auto po moim pierwszym resecie na tescie spalin wykazalo:Smoke K(1/m) 0.06 przy UK limicie 1.50 1/m cokolwiek to oznacza.pojezdzilem po autostradach zgodnie z zaleceniami wypalania filtra okolo 400km po tym fakcie test byl taki sam 0.06..postanowilem zresetowac raz jeszcze tak dla experymetu.Po przejechaniu okolo 100km w ruchu miejskim podlaczyli mi sade w rure i test pokazal : 0.04 K(1/m) wiec resetowanie pomoglo.wniosek chyba oczywisty.resetowanie DPF systemu prowadzi do jego dodatkowego wypalania,za drugim razem tez bylo slychac jakby explozje po autem,wiec to nie jest przypadek.nie jestem w stanie sprawdzic ile to pozarlo plynu bo zbiorniczek nie jest przezroczysty i nie widac poziomu plynu.jak na razie testu#3 nie bede robil bo nie ma potrzeby przy tak znikomej emisji,ktora swiadczy o tym ze DPF nie jest umarlakiem w moim aucie...;)
a wszystko to zrobilem skanerem o ktorym pisalem kilka postow poprzednio..nic nie reklamuje,zeby bylo jasne!!!!
jesli ktos zdedyduje sie na takie testy radze zakupic i dolac plyn!!zeby nie bylo zdziwienia ze go nie ma w zbiorniku.moze zanim jednak nadejdzie panika ze DPF nie funkcjonuje,warto jednak resetowac..

breslauer
07-02-2012, 22:27
pytanie:

Ford Focus z 2008r 1.6TDCi 109KM ma mokry czy suchy DPF?

dziekuje

kenji
08-02-2012, 05:58
Mój c-max z silnikiem jak wyżej wersja czerwiec 2008, posiada mokry filtr. Czy to jest reguła to nie wiem. Najlepiej sprawdzić czy jest dodatkowy zbiorniczek ok 4-5L obok zbiornika paliwa.

heko
08-02-2012, 06:12
Wszystkie Focusy/C-maxy 1.6 oraz 2.0 miały tylko i wyłącznie "mokre" DPF

breslauer
09-02-2012, 20:18
Zlokalizowalem, faktycznie jest zbiornik.

Ostatnio po zatankowaniu pojawil mi sie blad

P2585 Fuel additive control module MIL request (intermittent)

i zaczalem podejrzewac problem z plynem do DPF, samym DPF, ale wciaz mam nadzieje, ze zatankowalem badziewne paliwo. Poki co oprozniam bak i jade na czyszczenie zbiornika....

heko
09-02-2012, 21:37
...ale to niema nic wspólnego z paliwem w zbiorniku, to błąd braku płynu eloys

breslauer
09-02-2012, 22:06
Wlasnie tak myslalem, bo komunikat pojawil sie po tankowaniu, a ELOYS dozuje sie do baku podczas wlewania paliwa (poprawcie mnie jesli nie mam racji). Z tego co mi pozniej mowiono, kod bledu niskiego poziomu ELOYS jest inny (nie do konca przekonany przyznalem racje, bo nie znam sie na rzeczy).

Deryll
09-02-2012, 22:11
Tam jest oddzielny zbiorniczek na płyn katalityczny, obok zbiornika paliwa. Nie wiem jak go się dolewa ale nie lej go chociaż do paliwa.

breslauer
09-02-2012, 22:34
Czy ktos z was probowal po dolewce ELOSYS resetu licznika? (ponizej)
Czy reset ma racje bytu tyulko po calkowitym wypelnieniu zbiornika?

Etap 1
• Przekrec stacyjke w pozycje II
• otworz klape wlewu paliwa, zamknij klape wlewu paliwa
• Przekrec stacyjke w pozycje 0
• Przekrec stacyjke w pozycje II

Rozpocznij etap 2 w ciagu 60sekund

Etap 2

Masz 10 sekund na:

Na etap 3 poczekaj 15sekund, ale nie wiecej niz 30sekund, w razie niepowodzenia, zacznij wszytsko od nowa

Etap 3

Masz 10 sekund na:
Stage 4
• Zapal silnik poczekaj 20sekund, nie wciskaj gazu
• Informacja o usterce silnika powinna pojawic się na 25sekund i samoczynnie zniknac
• Wylacz silnik, przekrec stacyjke w pozycje 0
• Przekrec stacyjke w pozycje II, informacja powinna zniknąć!

zan82
10-02-2012, 12:33
Witam,

szykuje się do zakupu foczki i stąd moje pytanie:
jaki silnik seryjnie nie ma tego filtra?
czy może szukać czegoś z wyciętym filtrem? i jak to sprawdzić tylko po katalizatorze?

heko
10-02-2012, 12:49
1.8tdci niema DPF, i to całkiem przyzwoity motor, wart polecenia, ale to nie ten temat

zan82
10-02-2012, 12:59
Dzięki za szybką odpowiedź,
no to zostało szukać 1,8

luke79
18-06-2012, 20:19
Dzis moja foka odmówiła jazdy. Wyswietlila sie usterka ukladu silnika i całkowity brak mocy. Przebieg 160k silnik odpala ale zaraz dostaje drgawek i gasnie.
Mechanik stwierdzil calkowice zapchany filtr. Jutro operacja usuniecia. Czy filtr moglo tak zapchac ze wogole nie da sie jechac?

heko
18-06-2012, 21:02
...no jasne, połowa aut które trafiają do mnie na wycinkę, prawie nie jadą, czasami musieli rozkręcić wydech żeby dojechać :)

luki6262
25-06-2012, 15:56
heko powiedz mi bo ma sprawe. W 1.6 tdci stojąc w kanale przodem do tyłu samochodu z prawej strony zbiorniczka jest kostka oraz sztywny przewód, natomiast z lewej strony zaślepiony wylot ze zbiorniczka oraz zaślepiony przewód elastyczny. Brakuje tam czegoś?

chodzi o zbiorniczek do dpf-a ;d

heko
25-06-2012, 15:59
...nie mam pojęcia, w ogóle tam nie zaglądam :)

luki6262
25-06-2012, 16:10
bo ja właśnie się tym zainteresowałem i mam takie coś;d Jak ktoś wie to niech się pochwali dlaczego to tak jest. Bo filtr chyba jest bo nie kopci ani nic nie jest grzebane przy nim ;d

siemka
28-09-2012, 21:46
Witam!!!
Podczepię się pod temat i mam pytanie gdzie mogę usunąć fap a z mojego c max woj dolnośląskie lub wielkopolskie. Dobrze by było aby był to warsztat który ma już trochę zrobionych takich zabiegów.

heko
28-09-2012, 21:52
...Tuneforce Poznań

Glubb
28-09-2012, 21:53
Ja robilem tutaj: http://www.diagnostic-car.pl/
Wszystko sprawnie, cena konkurencyjna.

TuneFORCE
28-09-2012, 21:57
mmm

heko
28-09-2012, 22:05
...jeśli mowa o usuwaniu dpf, czy chiptuningu, to proponuje robić to tam gdzie mają o tym pojęcie, znaczy modyfikują program sami, a nie wgrywają coś, co ktoś im podeśle, albo ściągną gotowca z neta..."usuwaczy" filtrów jest całe allegro, a ludzi mających konkretne pojęcie o tym co robią, kilku w Polsce :)

motosoul
29-09-2012, 09:38
Witam

Czy konsekwencją zapchania filtra może być rozszczelnienie turbiny ?

heko
29-09-2012, 10:53
...oczywiście, problemy z dpf to najczęstsze powody zniszczenia turbiny

motosoul
29-09-2012, 13:11
Mój filtr zapchał się przy prędkości około 170-180km/h. Niestety przy tej prędkości było słychać puknięcie pod maską i usterkę silnika na blacie. Trasę objechałem, ale moc spadła. Okazało się, że ciśnienia nie wytrzymał plastikowy kolektor, idący od turbo do silnika. Wymieniłem, czyściłem filtr i słyszę odgłosy przy przyspieszaniu, jakby uciekało ciśnienie. Podnoszę osłonę na silniku i koło turbiny czarno od spalin, czuć też spalin wewnątrz auta. Zastanawiałem się czy to ta sama rura, czy turbo...

jacek0
20-10-2012, 19:51
czy ktoś zna dobry adres do usunięcia dpf w woj. lubelskim,podlaskim lub mazowieckim

bodziofila
21-10-2012, 18:55
wal do heko http://www.gcstuning.pl/

luki6262
22-10-2012, 17:51
Dzisiejszy dzień pozwolił mi na zakończenie badań na temat filtra cząstek stałych.

Wracając do domu przez miasto starałem się utrzymać obroty na poziomie 2500-3000 obr/min. Dojechałem pod dom, silnik pochodził z 30 sec. Nasłuc***e i słyszę wentylator, więc patrze na chwilowe spalanie. Waha się miedzy 0.3-0.4 l/h (norma). Wieć gaszę silnik. Za 3 godziny postanowiłem pojechać do sklepu. Odpalam silnik a tu temperatura ok 70 st. i włączył się wentylator. Myślę, że coś jest nie tak. Dodałem gazu do ok 3000 obr/min i patrze do tyłu a tu dużo biało-siwego dymu i straszny smród. Nie wiem do czego to porównać, tak jakby jakiś stary klekot, może cięcia metalu. Pojechałem więc go przegonić porządnie, niestety tylko po wiejskiej ulicy, także max 3 bieg i 3500 obr/min. Podjeżdżam pod sklep, wentylatora już nie słychać, daje mu gazu a z tyłu zero dymku.

Wnioski po 2 miesięcznych badaniach:
Czy da się samemu "sprowokować" oczyszczenie filtra? Otóż z moich testów wynika że da się, lecz jest warunek. Filtr musi być w jakiejś części już zapchany. Zwiększając mu dawkę paliwa potrzebne jest większe zapotrzebowanie na przepływ spalin. Komputer odczytuje, że amplituda ciśnień z czujników jest zbyt duża i postanawia przeprowadzić proces wypalania się filtra. Nie jest to powiedziane, że wyłączając silnik przerywamy proces wypalania się. Proces ten będzie kontynuowany po ponownym odpaleniu silnika i osiągnięciu temperatury minimum 60 st, lecz lepiej tego dopilnować aby to zrobić na rozgrzanym silniku. Nie zawsze sprawdza się teoria większego chwilowego spalania paliwa. Nie wiem od czego to jest uwarunkowane ( może większe zapotrzebowanie na prąd), więc najlepiej wysłuchać pracy wentylatora. Silnik Diesla ma to do siebie, że ma małe straty cieplne, a więc nie ma tak jak w przypadku benzyniaka, że stojąc w korku włączają się wentylatory. Stojąc w korku, silnik diesla na wolnych obrotach się chłodzi. Generalnie wentylator służy do klimy bądź gdy silnik nasz pracował w ciężkich warunkach( niska prędkość, wysokie obroty, duże obciążenie). Dla tego wentylator jest chyba jedną z pierwszych oznak wypalania się filtra, gdyż zwiększone chwilowe spalanie nie zawsze się zwiększa podczas wypalania, a dźwiękowo ciężko usłyszeć głośniejszą prace, tym bardziej w środku.
Jeżeli samochód jest użytkowany w mieście to filtr wypalany jest w cyklach ok 300-400 km, natomiast w trasie ok 800 km. Należy pilnować tego, by nie lać do baku mniej niż 7 litrów. Najlepiej tankować większą ilość ( od 20l) gdyż z moich badań wywnioskowałem, że wypalanie filtra często jest w pierwszych 100 km od zatankowania.

Jeżeli się mylę, proszę mnie poprawić:) Mam nadzieję, że rozjaśniłem niektórym działanie tego badziewia w naszych samochodach.

Pozdrawiam,
Łukasz:570:

TypowyFacet
23-10-2012, 08:48
Ja swoim focusem z FAP przejechałem już prawie 8 tys kilometrów i niestety jeszcze nie zauważyłem tego dopalania o którym piszecie.

tedi_k
23-10-2012, 09:39
Bo tego normalnie nie widać. Trzeba na prawdę być mocno wyczulonym, aby to śledzić i w końcu dostrzec.
Dodatkowo - jako jedną z 'miejskich legend' traktuję wielokrotnie opisywaną konieczność utrzymywania w czasie wypalania DPF prędkości obrotowej na poziomie ok. 3.000 obr/min.
Ja mam silnik 2.0tdci z DPF i automat PowerShift - nie jestem w stanie w normalnych warunkach (szczególnie w mieście) nijak przekroczyć prędkości ok. 1.500 obr/min. W trasie aby mieć 3.000obr/min muszę "jechać spokojnie" 160km/h...
Nie zdarza się to nagminnie 8)
A jednak filtr się wypala...

mkaminski100
23-10-2012, 09:59
B...jedną z 'miejskich legend' traktuję wielokrotnie opisywaną konieczność utrzymywania w czasie wypalania DPF prędkości obrotowej na poziomie ok. 3.000 obr/min.
To trzeba zobaczyc jak wyglada wypalanie serwisowe. :)
Wyzszych obrotow nie trzeba trzymac, ale pomagaja w dokladniejszym wypaleniu. Im nizsza predkosc (nizsze obciazenie) tym lepiej.

A jednak filtr się wypala...
Niestety nie do konca i za 50-80 tys km potrzebne jest serwisowe wypalanie.

tedi_k
23-10-2012, 10:38
To trzeba zobaczyc jak wyglada wypalanie serwisowe. :)
....
Niestety nie do konca i za 50-80 tys km potrzebne jest serwisowe wypalanie.

No to koledzy z FoMoCo "zapomieli" zaprogramować TCMa tak, że jak PCM informuje o wypalaniu DPF, to TCM właściwie reguluje prędkość obrotową silnika (jeździ na niższych przełożeniach)... Programistycznie problem bliski zero... Eksploatacyjnie (podobno) ma kapitalne znaczenie... A jednak nie jest to zrobione.
Ja mam sposób podobny - co jakiś czas trasa kilkaset kilometrów autostradą trochę szybciej niż wynika z konieczności trzymania 3.000obrotów...8)

mkaminski100
23-10-2012, 10:51
Nie wiem, nie jestem programista Forda. Im jendak na pewno zalezy na tym, zeby uzytkownik jak najdluzej mogl jezdzic bez wizyty w serwicie i serwisowego wypalania DPFa ;)

Slyszalem od coraz wiekszej ilosci osob (glownie mechanikow) sprawdzony sposob na praktycznie pelne oczyszczenie DPFa, ale wolalbym go zostawic dla siebie, bo 90% osob i tak go nie wykona, a rozpocznie sie dyskusja "medrkow".

luki6262
23-10-2012, 20:02
Slyszalem od coraz wiekszej ilosci osob (glownie mechanikow) sprawdzony sposob na praktycznie pelne oczyszczenie DPFa, ale wolalbym go zostawic dla siebie, bo 90% osob i tak go nie wykona, a rozpocznie sie dyskusja "medrkow".

pochwal się może akurat ktoś skorzysta:) jak się rozpocznie dyskusja "mędrków" to sobie przynajmniej będą mieli o czym pogadać :)

mkaminski100
23-10-2012, 20:09
Czyszczenie myjka, albo woda po wyjeciu, tylko, ze trzeba szybko wysuszyc.

heko
23-10-2012, 20:14
...eee, toś nowość wymyślił g;) ...może samą wodą nie wyczyścisz, bo sadzy nie rozpuści, ale myjka i pół godz. z popiołem i innymi osadami w miarę sobie radzi

mkaminski100
23-10-2012, 20:40
A czy ja napisalem, ze to nowosc? Napisalem ze to sposob, ktory coraz wiecej osob uzywa i daje nalepsze rezultaty, szczegolnie w przypadkach beznadziejnych.

Ci ktorzy nie maja myjki czyscili woda i trwa dluzej i nie doczyszcza tak dobrze, ale tez daje rade.

cysior
24-10-2012, 09:33
Dodatkowo - jako jedną z 'miejskich legend' traktuję wielokrotnie opisywaną konieczność utrzymywania w czasie wypalania DPF prędkości obrotowej na poziomie ok. 3.000 obr/min.
Ja mam silnik 2.0tdci z DPF i automat PowerShift - nie jestem w stanie w normalnych warunkach (szczególnie w mieście) nijak przekroczyć prędkości ok. 1.500 obr/min. W trasie aby mieć 3.000obr/min muszę "jechać spokojnie" 160km/h...

Przecież przerzucasz wajchę z automatu na manualną i możesz piłować silnik na jakich chcesz obrotach.. tyle że faktycznie sensu to nie ma i szkoda skrzyni.
DPf jak ma się wypalić to się wypali, jak ma się zapchać to się zapcha i tyle.
Wypalenie w nieautoryzowanym serwisie kosztuje raptem 50-100zł

pawel7799
01-11-2012, 14:07
koledzy, c-max 1,6 110km, podobno 150tys km, z FAP, ale mimo to trochę zakopcił na czarno przy wyjeżdżaniu z rolek na bad technicznym, myslałem że z FAP to nie będzie kopcił wogóle??
komputer pokazał że jest 100% płynu do FAP tj 1,8litra, czujnik różnicy cisnień na biegu jałowym 0,8 przy gazowaniu dochodzi do 8,0 może 9,0
myślicie że coś jest nie tak?
poza tym drobne błędy komunikacji CAN-BUS np szyba, lusterko itp, ale to akurat działa i podobno często tak bywa

p.s. zakopcił tylko na chwilkę w chwili przygazowaniu na rolkach, może 1 sekunda

heko
01-11-2012, 19:45
...myślę że puszka fap jest pusta :)

pawel7799
01-11-2012, 23:54
kolego proszę rozwiń trochę temat- choć wiem że będziesz mi tłumaczył rzeczy dla mnie trudne, a dla Ciebie nudne, ale autko dopiero kupuję i chciałbym wiedzieć jak rozpoznać manipulacje przy FAP, ze względu że boję się niefachowych, autko przyjechało z Niemiec, podobno po wymianie turbo, ale boję się jeździć zanim nie skontroluję tej słynnej śruby z sitkiem na przewodzie olejowym, będę wdzięczny za wszystko co naprowadzi na ślad interwencji przy FAP

heko
02-11-2012, 08:03
...aby dostać się do sitka, i tak musisz zaglądnąć "głęboko" pod FAP, więc wystarczy obejrzeć go dokładnie, czy nie było coś spawane, szczególnie od dołu

motosoul
19-11-2012, 11:00
W sobotę odebrałem autko. Oddawałem na wycinkę DPF + przeprogramowanie.

Problemy:
- zatkany DPF
- zablokowany EGR (na szczęście w pozycji zamkniętej)
- turbo podawało za duże ciśnienie (uszkodzony czujnik)

Zapewne DPF doprowadził do pozostałych 2 uszkodzeń, ale nie na 100%.

Zakład, który to wykonał znajduje się pod Wrocławiem.

Zrobiłem 500km i jest ok, spalanie spadło, auto ma chęć do jazdy.

W razie czego będę informował, czy coś się dzieje.

jonybravo
20-11-2012, 11:58
witam co waszym zdaniem jest lepsze serwisowe wypalanie, czy stosując preparaty które pojawiły się na rynku chodzi o dolanie do paliwo... i kiedy zrobić serwisowe czy jak się pojawię jakieś problemu czy zrobić to zawczasu?

eclipse
20-11-2012, 12:36
Jak nie masz żadnych objawów to po co poprawiać fabrykę .
Jeśli masz , to spróbuj najprostszym sposobem czyli sam w/g procedury w trasie .

heko
20-11-2012, 12:56
witam co waszym zdaniem jest lepsze serwisowe wypalanie, czy stosując preparaty które pojawiły się na rynku chodzi o dolanie do paliwo... i kiedy zrobić serwisowe czy jak się pojawię jakieś problemu czy zrobić to zawczasu?

...masz "mokrego" fap, wiec dolewanie czegokolwiek odpada, tam sie już samo dolewa

Boblo
20-11-2012, 13:45
...masz "mokrego" fap, wiec dolewanie czegokolwiek odpada, tam sie już samo dolewa
No nie koniecznie. Sensu nie ma dolewanie środków obniżających temp. wypalania sadzy. Ale są środki, które wspomagają wypalanie na zasadzie katalitycznej (?) czy jakoś tak,.. wtedy może pomóc.
N.p. http://www.autoxen.pl/xenum/produkty/dpf/inout_cleaner_-_czyszczenie_dpf

jonybravo
20-11-2012, 17:30
patrzyłem juz na ten produkt jest dosyć drogi kosztuję ok. 250 zł. mam problem taki ze mam przebieg 121tyś. aktualnie świeci kontrolka silnika i pojawiają się dwa komunikaty mianowicie usterka układu silnika , usterka swiatła stop!!! w aso niewiedzą co jest przyczyną gdyz kom. nic nie pokazuje..... przesto nie wiem co robić czy stawiać na dpf? proszę o pomoc....

Boblo
20-11-2012, 17:42
patrzyłem juz na ten produkt jest dosyć drogi kosztuję ok. 250 zł.

Drogi jest ale jest go aż 1,5 litra i jak twierdzi producent czyści wszystko co napotka na swojej drodze :) W W-wie do załatwienia za 200,-

heko
20-11-2012, 17:47
aktualnie świeci kontrolka silnika i pojawiają się dwa komunikaty mianowicie usterka układu silnika , usterka swiatła stop!!! w aso niewiedzą co jest przyczyną gdyz kom. nic nie pokazuje
...niema takiej opcji aby świeciła się kontrolka silnika a komp nic nie pokazał...znów ASO się popisało :570:

przemek5xu5
21-11-2012, 22:28
Dzisiejszy dzień pozwolił mi na zakończenie badań na temat filtra cząstek stałych.

Wracając do domu przez miasto starałem się utrzymać obroty na poziomie 2500-3000 obr/min. Dojechałem pod dom, silnik pochodził z 30 sec. Nasłuc***e i słyszę wentylator, więc patrze na chwilowe spalanie. Waha się miedzy 0.3-0.4 l/h (norma). Wieć gaszę silnik. Za 3 godziny postanowiłem pojechać do sklepu. Odpalam silnik a tu temperatura ok 70 st. i włączył się wentylator. Myślę, że coś jest nie tak. Dodałem gazu do ok 3000 obr/min i patrze do tyłu a tu dużo biało-siwego dymu i straszny smród. Nie wiem do czego to porównać, tak jakby jakiś stary klekot, może cięcia metalu. Pojechałem więc go przegonić porządnie, niestety tylko po wiejskiej ulicy, także max 3 bieg i 3500 obr/min. Podjeżdżam pod sklep, wentylatora już nie słychać, daje mu gazu a z tyłu zero dymku.

Wnioski po 2 miesięcznych badaniach:
Czy da się samemu "sprowokować" oczyszczenie filtra? Otóż z moich testów wynika że da się, lecz jest warunek. Filtr musi być w jakiejś części już zapchany. Zwiększając mu dawkę paliwa potrzebne jest większe zapotrzebowanie na przepływ spalin. Komputer odczytuje, że amplituda ciśnień z czujników jest zbyt duża i postanawia przeprowadzić proces wypalania się filtra. Nie jest to powiedziane, że wyłączając silnik przerywamy proces wypalania się. Proces ten będzie kontynuowany po ponownym odpaleniu silnika i osiągnięciu temperatury minimum 60 st, lecz lepiej tego dopilnować aby to zrobić na rozgrzanym silniku. Nie zawsze sprawdza się teoria większego chwilowego spalania paliwa. Nie wiem od czego to jest uwarunkowane ( może większe zapotrzebowanie na prąd), więc najlepiej wysłuchać pracy wentylatora. Silnik Diesla ma to do siebie, że ma małe straty cieplne, a więc nie ma tak jak w przypadku benzyniaka, że stojąc w korku włączają się wentylatory. Stojąc w korku, silnik diesla na wolnych obrotach się chłodzi. Generalnie wentylator służy do klimy bądź gdy silnik nasz pracował w ciężkich warunkach( niska prędkość, wysokie obroty, duże obciążenie). Dla tego wentylator jest chyba jedną z pierwszych oznak wypalania się filtra, gdyż zwiększone chwilowe spalanie nie zawsze się zwiększa podczas wypalania, a dźwiękowo ciężko usłyszeć głośniejszą prace, tym bardziej w środku.
Jeżeli samochód jest użytkowany w mieście to filtr wypalany jest w cyklach ok 300-400 km, natomiast w trasie ok 800 km. Należy pilnować tego, by nie lać do baku mniej niż 7 litrów. Najlepiej tankować większą ilość ( od 20l) gdyż z moich badań wywnioskowałem, że wypalanie filtra często jest w pierwszych 100 km od zatankowania.

Jeżeli się mylę, proszę mnie poprawić:) Mam nadzieję, że rozjaśniłem niektórym działanie tego badziewia w naszych samochodach.

Pozdrawiam,
Łukasz:570:

ja jestem właścicielem od 2 mies. czarna piękna foka:p i mam podobny problem z tym wentylatorem, zbyt często sie załącza nawet jak przejade krótki odcinek i temp. silnika wynosi góra 70 stopni to sie włącza. czy to oznaka że właśnie zaczyna sie ten proces wypalania,co wtedy przegonić czy zostawić na wolnych obrotach bo ja już niewiem, a czy jakieś kontrolki dają znać o tym procesie wypalania

heko
21-11-2012, 23:28
...tak, pracujące często bez powodu wentylatory, to oznaka regeneracji dpf, proponuję podpiąć pod komputer i sprawdzić częstotliwość dopalania, oraz poziom oleju w silniku

jonybravo
23-11-2012, 10:18
wczoraj odebrałem auto wyszło okazało się wtyczka kabli była uszkodzona kontrolki które wcześniej świeciły poznikały , mam nadzieję że to był powód mych kłopotów...

przemek5xu5
23-11-2012, 19:16
...tak, pracujące często bez powodu wentylatory, to oznaka regeneracji dpf, proponuję podpiąć pod komputer i sprawdzić częstotliwość dopalania, oraz poziom oleju w silniku

wczoraj znowu załączył sie wentylator więc od razu pojechałem na wycieczke, 5km,3 bieg,3000obr/min tak jak radzą co niektórzy. po przejechaniu tego odcinka tam i z powrotem,po zatrzymaniu wentylator pracował jeszcze ok.min i sie wyłączył. czy to oznaka że proces wypalania sie zakończył, dodam że temp. na poziomie 90 stopni,olej na rozgrzanym silniku delikatnie ponad połowe na wskaźniku(3mm).

heko
23-11-2012, 19:24
jeśli się wyłączył, to regeneracja zakończona...a olej 3mm ponad połowę nie robi problemu
...

kuguar1989
23-11-2012, 20:41
Czy 1.6 TDCI rok 2008 wersja 90KM posiada DPF lub FAP bo podobno spełnia wymogi Euro 4 bez tych wynalazków. Czy to prawda?

luki6262
23-11-2012, 21:39
1.6 TDCi 90 KM nie posiada fap i spełnia wymogi Euro 4. Tak samo są silniki 1.6 TDCi 109 km które fabrycznie nie posiadają filtra cząstek stałych a i tak spełniają normę euro 4. Więc pytanie, po co ten Fap tam jest? To chyba tylko konstruktorzy wiedzą. Czy z Fapem czy bez i tak spełnia normę euro 4.

kuguar1989
23-11-2012, 21:47
Czyli w końcu posiadam to czy nie?:D

luki6262
23-11-2012, 21:54
zapomniałem dodać 90 KM w moim poprzednim poście, sorrka. Już poprawiłem :) Nie masz nie masz nieszczęsnego fapa. Najprawdopodobniej nie posiadasz też koła dwumasowego i turbo ze zmiennią geometrią:wink:

kuguar1989
23-11-2012, 22:09
jak to niema dwumasy?

luki6262
23-11-2012, 22:35
były 2 rodzaje tych silników 90 KM i jeden posiadał jednomasowe koło zamachowe a drugie dwumasowe. Kwestia tego jaki masz konkretnie silnik.

kael82
23-11-2012, 22:35
jak to niema dwumasy?
Tak to ;) Ja tam bym się cieszył, bo czego nie ma to się nie zepsuje :wink::wink::wink: A te 2 elementy (FAP/DPF i dwumasowe koło zamachowe) potrafią sprawić niemiłą niespodziankę. Z drugiej strony - jak pisze kolega niżej - są też 90-konne z kołem dwumasowym, jednak jest ich znacznie mniejszy odsetek. Najlepiej chyba sprawdzić po VIN-ie albo po kodzie silnika.

kuguar1989
23-11-2012, 22:37
A gdzie można znaleźć informację jaki silnik jest zamontowany?

luki6262
23-11-2012, 22:39
daj vin to Ci sprawdzę :)

kuguar1989
23-11-2012, 22:43
Mój VIN: WF0SXXGCDS8E81156

Focus 2008-, Diesel 1,6 DOHC TCI (90 KM),

Główne funkcje
Data produkcji: 28.08.2008
Model pojazdu: Focus 2008-
Typ nadwozia: Kombi
Wersja: Seria 40
Silnik: Diesel 1,6 DOHC TCI (90 KM)
Przekładnia: 5-biegowa ręczna - MTX75
Napęd: LHD FWD
Norma emisji spalin: Etap IV ograniczania emisji
Klimatyzacja: Klim. dwustref. z aut. kontr. temp.
Obszar: (+)"I"
Lakier: Panther Black Metalik
Materiał we wnętrzu: New York / Ebony

Tyle jest w ford etis
I teraz pytanie czy on ma dwumas :D

przemek5xu5
24-11-2012, 07:52
jeśli się wyłączył, to regeneracja zakończona...a olej 3mm ponad połowę nie robi problemu
...

ok. dzięki. a mnij więcej za ile kilometrów moge sie spodziewać kolejnego procesu, czy niema na to regóły?

heko
24-11-2012, 07:54
jeśli jeździsz po mieście, co 200-300km będzie jeszcze ok...w trasie ponad 400km jest też jeszcze ok

luki6262
29-11-2012, 15:24
Wszystko względem techniki mamy już chyba o DPF-ie, jednakże nurtuje mnie jedna sprawa. Bede chciał się tego pozbyć w cholerę, jednak w wakacje wybieram się w kraje południowe. I tu się rodzi pytanie. Co zrobić, jeżeli w trasie policja mi zbada skład spalin? Nie chodzi tu o nasz piękny i kochany kraj (;p) jednakże austriacy względem ekonomi są bardzo upierdliwi. Wiem, że po vinie mogą się dowiedzieć o wyposażeniu pojazdu w DPF. I co wtedy?

heko
29-11-2012, 15:27
...nic, jeśli nie masz nalepki euro4 a auto zarejestrowane w Polsce to nie wymagają E4 :D

luki6262
29-11-2012, 15:30
...nic, jeśli nie masz nalepki euro4 a auto zarejestrowane w Polsce to nie wymagają E4 :D

Tzn ten silnik z czy bez DPF-a spełnia norme euro 4. Zastanawiałem się dość długo po co ten filtr wgl. jest i totalnie zero pomysłow:)

Heko czyli nie przejmować się tym? Bo jeżeli spełnia tą normę euro 4 to nic nie mogą zrobić? xd

heko
29-11-2012, 15:31
...jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o.... :P

luki6262
29-11-2012, 15:32
... kase :) naciąganie użytkowników na koszty, które nie są małe...

heko
29-11-2012, 15:34
...ja tego nie powiedziałem :D

luki6262
29-11-2012, 16:12
ale mi się wydaje że tak jest:) bo co z tego że oni dali DPF jeżeli on w normie euro nic nie zmienia. A stała cząstka węgla czyli sadza jest usuwana jako dwutlenek węgla. Bezsensu:)

Boblo
29-11-2012, 16:44
A ja słyszałem, że znajomego znajomego zgarnęła wraz z grupą kilku innych aut niemiecka drogówka i w zatoczce zrobili autom szybką kontrole techniczną, a w niej m.in. spaliny. Auto z polski wyciętym DPFem było niezgodne z parametrmi fabrycznymi. Zabrali dowód i przedstawili dwie opcje do wyboru. 1- Laweta i do niemieckiego serwisu na usunięcie usterki. 2 - Laweta i wyjazd z terytorium Niemiec.

luki6262
29-11-2012, 16:59
A ja słyszałem, że znajomego znajomego

Najczęstrze historie to znajomy znajomego (x10:p) nie poparte faktami :D

heko
29-11-2012, 17:20
to bzdura...nic nie mogą zrobić, niema zakazu jazdy po Niemczech dla aut nie spełniających E4....więc standardowo, jedna pani drugiej pani :D

Boblo
29-11-2012, 17:52
Nie o to chodzi. Chodzi o to, że auto jest wtedy niezgodne z homologacją fabryczną. Masz naklejkę z cyfrą 0,5 pod maską a zadymienie rzędu 1,5. I już jest niezgodność.
Ciekawe czy wystarczy druknąć sobie jakąś zgrabną naklejkę z cyfrą 1,5,.. choć w nowych autach to wyglądałoby podejrzanie :)

TypowyFacet
29-11-2012, 17:55
A jak katalizator z DPF-em będzie wycięty to mogą się czepić ??

Boblo
29-11-2012, 18:19
Mnie ten temat bardzo nurtuje. Wkrótce chyba będe zmieniał auto i natychmiast zrobiłbym mu chipa + dpfout. Ale 2-3 razy w roku auto będzie jechać za granicę i mocno się zastanwiam nad tym "+"

TypowyFacet
29-11-2012, 18:47
Wiadomo,że jak usuniesz DPF to kat musi zostać i według mnie nie musisz się niczym martwić(ciekawe jak wygląda analiza spalin bez kata ?) O jakich naklejkach pod maską mówisz gdzie one dokładnie się znajdują ??

luki6262
30-11-2012, 10:08
Boblo w sumie możesz mieć rację, gdyż dokonujesz zmiany w konstrukcji fabrycznej silnika. Niby jest taka ustawa, że nie wolno dokonywać takich zmian jak np. wycinka filtra. Ale prawo też nie zakazuje zmiany całego silnika. Nawet chyba wycofali z kart pojazdów numery silnika. Gdzie tu sens a gdzie logika :):p

btw. Ja nie mam żadnej nalepki pod maską...

Bump: Zgodnie z polskimi przepisami:

zadymienie spalin pojazdu z silnikiem o zapłonie samoczynnym, mierzone przy swobodnym przyspieszaniu silnika w zakresie od prędkości obrotowej biegu jałowego do maksymalnej prędkości obrotowej, wyrażone w postaci współczynnika pochłaniania światła, nie przekraczało: 2,5 m-1, a w odniesieniu do silnika z turbodoładowaniem 3,0 m-1, a w przypadku pojazdów wyprodukowanych po dniu 30 czerwca 2008 r. nie przekraczało 1,5 m-1.

A więc nawet po usunięciu filtra cząstek stałych auto przejdzie pozytywnie wynik na spaliny, stary Ikarus to może nie da rady.
Badanie współczynnika przenikalności powietrza jest rozgrzeszeniem dla pojazdów, które tak naprawdę plują z rury wydechowej sadzą non-stop.

Przeglądając fora internetowe, jedni piszą że im spełnia normę euro 4 a inni że norme euro 3. Więc jak to jest w końcu?:p

Ciekawy artykuł o wycince filtra i o prawie mówiącym i tym:
http://www.magazynauto.pl/porady/eksploatacja/silnik-2870/news-usuniesz-filtr-dpf-nic-ci-nie-grozi,nId,643621

Boblo
30-11-2012, 11:25
Akademickie spory... :)
Możesz zmienić silnik. Numery nie istotne. Ale parametry silnika musza być zgodne z homologacją. Nie wolno Ci oficjalnie wsadzić silnika o innej mocy. Jak zmieniasz opony to możesz załozyć chińskie albo niemieckie. Ale ich wymiary powinny być takie jak w homologacji. U niemców wymiary opon masz w dowodzie rejestracyjnym,.. o ile pamietam. Jeśli masz DPF i normy zadymienia niskie to nie możesz mieć wyższych pomimo, że wciąż mieścisz się w EURO4. A najnowsze auta to chyba EURO5 i bez DPF się raczej nie zmieścisz.
Naklejka-
Jak otworzysz maskę to szukaj małej naklejki ( np. na pasie przednim lub od spodu maski ) na której jest pewna cyfra w kółeczku albo kwadraciku. Jeśli cyfra jest "1,0" lub większa to masz brak DPF. Jeśli mniejsz niż "1" ( np. 0,5 ) to masz DPFa. A jak naklejki nie masz to auto po dzwonie :)

luki6262
30-11-2012, 14:58
no to jakim argumentem było to, że 1.6 TDCI szły fabrycznie z i bez DPF-u?:wink:

Bump: auto nie po dzwonie a nalepki nie ma...

Boblo
30-11-2012, 15:33
Bump: auto nie po dzwonie a nalepki nie ma...
Żartowałem z tym dzwonem.
Auta idące na rózne rynki w różnym czasie miewały DPF. Na Niemcy wcześniej, na Polskę później. A 1,6 TDCI były 90km i 109km. Te pierwsze chyba były bez DPFów te drugie przeważnie miały.

luki6262
30-11-2012, 16:04
Te pierwsze chyba były bez DPFów te drugie przeważnie miały.

Tak, te pierwsze nie mają fapów, ale na jaka była reguła, że 109 KM miały dpf i nie miały...:)

przemek124
30-11-2012, 23:03
Kolega miał podobny problem i z tego co mi mówił ten filtr się rozwierca i w stawia jakiś emulator oszukujący komputer i po sprawie koszt około 1000zł

heko
01-12-2012, 00:18
Kolega miał podobny problem i z tego co mi mówił ten filtr się rozwierca i w stawia jakiś emulator oszukujący komputer i po sprawie koszt około 1000zł

...łoo matkooo, aleś wyskoczył g:D ...emulator dobry jest do toyoty, a nie auta które robi sie programowo...poza tym nie wyłącza dopalania ncałkowicie :wink:

luki6262
01-12-2012, 14:26
od emulatorów trzeba się trzymać jak najdalej :)

jonybravo
15-05-2013, 12:34
IN&OUT cleaner NOWOŚĆ czyszczenie DPF i turbin co sądzicie o czymś takim?

luki6262
15-05-2013, 14:49
IN&OUT cleaner NOWOŚĆ czyszczenie DPF i turbin co sądzicie o czymś takim?

Jeżeli chodzi o dpf to środki tego typu są na krótką metę. Tutaj nie ma czemu zapobiegać, trzeba wycinać i się cieszyć:)

marcinbb
15-05-2013, 14:56
Za 270 PLN wsiadam w samochód tankuje za 200 jadę z Warszawy do heko osobiście odbieram "jego specyfik", wsiadam w samochód wracam do Warszawy, wlewam do baku. Ponownie wsiadam do samochodu jadę do heko podziękować, wsiadam w samochód wracam do Warszawy i cieszę się czystym dpf`em.
Pogadaj z heko jak powiesz że jesteś ode mnie to heko zejdzie Ci z ceny za specyfik do 150-170 PLN - a heko zarabatuje mi "@" ;)

Boblo
15-05-2013, 15:35
A czym się rózni ten tajemniczy specyfik od Heko od tego In&Out Cleanera? Może to to samo?

jonybravo
15-05-2013, 17:34
rozumiem że Heko sprzedaję ten sam specyfik w takiej cenie? zależy teraz gdzie miałbym po niego jechać....

Boblo
15-05-2013, 19:17
Myślę, że na In & Out Cleanera mógłbym załatwić jakiś rabat. Tak się składa, że dystrybutor tego produktu ( XENUM ) urzęduje w tym samym warsztacie co ja się serwisowałem z wtryskami i mam tam chyba dobry kontakt. Pewnie dałoby się namówić na jakiś rabat dla forum.
Generalnie mają tam "kupę" ciekawej chemii. Ze wszystkim można się zapoznać na stronie www.autoxen.pl

heko
15-05-2013, 19:49
mam całą chemię z Pro Tec-a, i mogę potwierdzić jej skuteczność w czyszczeniu silników, układów wtryskowych i DPF :)

marcinbb
16-05-2013, 07:31
Rabat na In & Out Cleanera... mogę się mylić jednak przy cenie wyjściowej 270 PLN za 1,5l stosowanego na raz; to gra nie warta świeczki, osobiście bym tej nowości nie kupił nawet gdyby kosztowała 150 PLN.
Nie jestem chemikiem jednak co ta nowość ma czego nie ma inny środek? Tak czy owak sprowadza się to tylko do zmniejszenia temperatury wypalania osadów/sadzy z DPF`a.
Zalać bak dobrej jakości paliwem na autostradę 3500 obrotów i przejechać się tak przez 50 km efekt zapewne będzie podobny.

Deryll
16-05-2013, 08:01
Zalać bak dobrej jakości paliwem na autostradę 3500 obrotów i przejechać się tak przez 50 km efekt zapewne będzie podobny.

Kolego możesz jechać nawet 1000 km i nic to nie da, jeśli ECU nie zainicjuje dopalania DPFa. Co najwyżej turbinę i EGR przedmuchasz.

marcinbb
16-05-2013, 08:14
Zgodnie z przyjętą opinią DPF wypala się raz na 400-600km, a "system" ( pewnie ECU ) zlicza ile razy został otwarty wlew paliwa. Niestety producent zapomniał o zamontowaniu lampki informującej o rozpoczęciu wypalania DPF`a a tym samym układ ten stał się "bezobsługowy" i inicjację wypalania można zrobić tylko podpinając kompa pod samochód. Owszem można "podrażnić" ECU kilkukrotnie otwierając wlew paliwa - nie wiem z jakim skutkiem.
Jak kupiłem samochód wiedziałem kiedy moment wypalania DPF`a się inicjował teraz albo się przyzwyczaiłem albo przestałem na to zwracać uwagę, co za tym idzie nasza obsługa sprowadza się do raz na jakiś czas przejechania się autostradą albo do jazdy na "czuja".
Przed wakacyjną wyprawą po europie zaleje jakiś środek do czyszczenia DPF`u jednak na bank z takiej półki cenowej.

Boblo
16-05-2013, 09:40
Rabat na In & Out Cleanera... mogę się mylić jednak przy cenie wyjściowej 270 PLN za 1,5l stosowanego na raz; to gra nie warta świeczki, osobiście bym tej nowości nie kupił nawet gdyby kosztowała 150 PLN.
Nie jestem chemikiem jednak co ta nowość ma czego nie ma inny środek? Tak czy owak sprowadza się to tylko do zmniejszenia temperatury wypalania osadów/sadzy z DPF`a.
Kolega nie poczytał dokładnie ulotek :) .
Wyczytałem, że f-ma XENUM ma w ofercie 2 preparaty do wspomagania wypalania DPFa.
1. "In & Out Cleaner" - 1,5 ltr. Nie obniża on temperatury wypalnia, a jego działanie jest "katalityczne". Tak więc ECU nie musi inicjować wypalania. Wystarczy jechać dynamicznie coby spaliny były dobrze rozgrzane i powinno działać.
2. "DPF PRO" - 0,5 ltr. obniża temp. wypalania. Więc w.g. mnie nie ma sensu stosować w autach z "mokrym" filtrem ( np. 1,6 tdci ) bo tam już fabrycznie jest dozowanik z płynem do obniżania temp. wypalania. Chyba, że ten "DPF PRO" obniża jeszcze niżej.

jonybravo
16-05-2013, 09:47
Heko czyli rozumiem że polecasz XENUM IN & OUT CLEANER ? w jakiej cenie masz możliwość sprzedać?

Bump: In & Out Cleaner" - 1,5 litr - czyli powinien wyczyścić dpf działa jak płynnym katalizator(tak przynajmniej pisze) rozpuszcza już nagromadzone osady węglowe w układzie wydechowym co prowadzi do ich całkowitego usunięcia.

Bump: Z tego co tu piszę faktycznie nie obniża on temperatury spalania sadzy jak w przypadku innych preparatach np. wynn's czy LIQUI MOLi tylko rozpuszcza nagromadzoną sadzę.....

marcinbb
16-05-2013, 10:25
Wyczytałem, że f-ma XENUM ma w ofercie 2 preparaty do wspomagania wypalania DPFa.
1. "In & Out Cleaner" - 1,5 ltr. Nie obniża on temperatury wypalnia, a jego działanie jest "katalityczne". Tak więc ECU nie musi inicjować wypalania. Wystarczy jechać dynamicznie coby spaliny były dobrze rozgrzane i powinno działać.
2. "DPF PRO" - 0,5 ltr. obniża temp. wypalania. Więc w.g. mnie nie ma sensu stosować w autach z "mokrym" filtrem ( np. 1,6 tdci ) bo tam już fabrycznie jest dozowanik z płynem do obniżania temp. wypalania. Chyba, że ten "DPF PRO" obniża jeszcze niżej.
Ad1) jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi. Jadąc dynamicznie na zagrzanym silniku i tak temperatura wylotowych spalin w pewnym momencie osiągnie?? temperaturę odpowiednią do samoczynnego wypalania sadzy zalegających w układzie wydechowym czy też tylko i wyłącznie inicjacja wypalania przez ECU doprowadzi do wytworzenia jeszcze "gorętszych" spalin?
Ad2) Oczywiście w przypadku mokrego filtra takie preparaty wydają się zbyteczne. Jednak jeśli ktoś ma gruby portfel In & Out Cleaner może zalać.

W dzisiejszych czasach na pułkach sklepowych można znaleźć dowolny produkt czyszczący DPF, wtryski, cudownie preparaty które działają nawet jeśli w silniku nie ma oleju, i wiele wiele innych. Jednak tylko firma XENUM zaproponowała ceny zaporowe, o 120 PLN przewyższające środki innych producentów. A najciekawsze jest to że produkty Pro Tec-a sprzedawane są tylko dla warsztatów samochodowych a ten magiczny środek może kupić każdy?

heko
16-05-2013, 11:33
...Pro Tec-a mam zawsze na stanie, w każdej chwili mogę podesłać, koszt dla forumowiczów 80 zł. :)

Coneks
16-05-2013, 13:06
...Pro Tec-a mam zawsze na stanie, w każdej chwili mogę podesłać, koszt dla forumowiczów 80 zł. :)
Czy mówisz tu o DPF Super Clean:
http://www.pro-tec-polska.pl/diesel-system-cleaner/dpf-super-clean.html
W opisie jest zastrzeżenie że nie należy stosować do mokrych DPF.
Chyba że masz jeszcze coś innego na myśli?

jonybravo
16-05-2013, 14:28
DPF Super Clean też mi się wydaję że jest on tylko do suchych filtrów...

gierymski
09-10-2013, 08:56
Witam

Czy ktos z szanownych kolegów forumowiczów usuwał dpf-a u kolegi Heko w TSC Tunning Wysiołek Luborzycki 163 pod Krakowem? Jakies opinie jak mozna :wink:

Dzieki jak cos. Pozdrawiam

Boblo
09-10-2013, 10:55
Jesteś z W-wy więc po co Ci ta podróż? Wiem, że tu w W-wie usuwają DPFy i parę osób z forum chyba skorzystało z pozytywnym skutkiem www.wrmserwis.pl

luki6262
09-10-2013, 12:57
Witam

Czy ktos z szanownych kolegów forumowiczów usuwał dpf-a u kolegi Heko w TSC Tunning Wysiołek Luborzycki 163 pod Krakowem? Jakies opinie jak mozna :wink:

Dzieki jak cos. Pozdrawiam
Ja wykonywalem taką usługę u niego. Też u mnie jest parę firm od tego ale postanowiłem poswiecic dzień i podjechać do niego. Przy okazji zrobił mi chipa, od ktorego mam przelatane 20kkm i wszystko jest jak najbardziej dobrze. Proponuję Ci z nim pogadać. Jest to niesamowicie mądry facet, który zna się na swojej robocie a przedewszystkim nie wciska kitow, które można usłyszeć w co drugim warsztacie zajmującym się czymś takim:-)

gierymski
09-10-2013, 13:31
Jesteś z W-wy więc po co Ci ta podróż? Wiem, że tu w W-wie usuwają DPFy i parę osób z forum chyba skorzystało z pozytywnym skutkiem www.wrmserwis.pl

Dzieki za info ale cos ta stronka ich niechce mi sie otowrzyc :)

Bump: Jesteś z W-wy więc po co Ci ta podróż? Wiem, że tu w W-wie usuwają DPFy i parę osób z forum chyba skorzystało z pozytywnym skutkiem www.wrmserwis.pl

Jest ktos taki na forum co usuwal dpf w powyższej firmie?

Boblo
09-10-2013, 13:46
Dzieki za info ale cos ta stronka ich niechce mi sie otowrzyc :)

Bump:

Jest ktos taki na forum co usuwal dpf w powyższej firmie?
Rzeczywiście coś nie bangla z tą ich stroną.
No to spróbuj tak 22 834-83-76.

dario07
11-10-2013, 13:19
http://www.magazynauto.pl/porady/eksploatacja/silnik-2870/news-usuniesz-filtr-dpf-nic-ci-nie-grozi,nId,643621

wojtt
11-10-2013, 20:24
Zrobiłem już swoim Mondeo 15000 km i nigdy nie zauważyłem wypalania DPF , no może jeden raz na parkingu cofałem i zauważyłem że dymi z rurki i to wszystko , nie wiem , może w moim nie ma dpf-a , ale przywiozłem go od Niemca i wątpię żeby Niemcy usunęli DPF .Jednak po tym co czytam zastanawiam się czy nie sprzedać tego TDCI 2.0 i nie kupić czegoś w benzynie , bo tak jak się zagłębić w te posty to albo jeździć tylko poza miastem albo cały czas na dwójce bo inaczej dpf się nie wypali- to chyba jakaś paranoja , czy inżynierowie Forda nie przewidzieli że samochód jeździ po mieście , czy może układ jest tak dobry że nie wymaga kontrolki i pomocy człowieka ???

heko
11-10-2013, 22:44
...eetam, dpf w MK4 jest dość wytrzymały, rzadko ma ktoś z nim problemy, a jesli już, to jednym "pstrykiem się go wyłączy :D

wojtt
12-10-2013, 17:58
I właśnie takie jest moje postanowienie- jak coś nie będzie banglać to wybiorę się na wycieczkę do Krakowa i przy okazji miasto pozwiedzam