Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Jak dobierać opony zimowe.

Strony : 1 [2] 3

MARR
28-10-2010, 22:24
Też mam zimówki nokiany WR G2.
Wcześniej jeździłem na nich VW Sharanem teraz od roku mondeo.
W Sharanie wydawały mi się niewiarygodnie ciche, w mondeo zacząłem je słyszeć - ale to może kwestia tego, że w mundku jest o dwa nieba ciszej :)
Oprócz tego że wydaje mi się że są głośne to same superlatywy - doskonale się prowadzą, dobrze odprowadzają wodę, gryzą śnieg niczym grizzli :)
Dodam też że w Sharanie miałem również letnie Nokiany H - rewelacja na wodzie - nawet w rzęsistym deszczu za kołami samochodu zostawał pas suchego asfaltu

berater
28-10-2010, 22:33
Nokiany H - rewelacja na wodzie - nawet w rzęsistym deszczu za kołami samochodu zostawał pas suchego asfaltu Nic dziwnego. Opona rekordzistka w szybkości odprowadzania wody.

dario6273
29-10-2010, 10:08
Tak samo polecam NOKIANY WR G2 mam je w mondku i są rewelacyjne-tylko na autostrady powyżej 140 km.h trzeba mocniej podpąpować żeby tył nie pływał bo sa zrobione z bardzo miękkie gumy(idealna przyczepność)!

raTek
29-10-2010, 10:18
Ja zalozylem dwa tygodnie temu nowe Pirelli Sottozero 210, do mk4 wiec 215/55/R16. Na suchym jest OK, na mokrym rewelacja, snieg i lod- narazie nietestowane. W serwisie opon zapewniali, ze trzymaja jak micheliny, ktore mialem w zeszlym roku wiec chyba godne polecenia!
Pozdrawiam

sottozero powiadasz.
w sieci tez znalazlem sottozero 2 i widac ze rzezba bieznika jest jakby mniej agresywna.
sottozero wer.1 wydaja sie na bardziej gryzace.
macie jakies doswiadczenia z oponami na zime pirelli?
jesli rabat 30% sie potwierdzi to byc moze bede chyba sklonny je zakupic ale opinie miele widziane.

Alecki
29-10-2010, 10:30
Jeździłem 5 sezonów na Snowsportach W210. Na śniegu trzymały znakomicie (wiele aut miało problem z podjechaniem pod Budzową w Murzasichlu, a ja na tych gumach podciągałem się bez większych trudności.) Ale na mokrym i suchym ich zachowanie pozostawiało dużo do życzenia. To typowe śniegówki, a je częściej jeżdżę po czarnych drogach. Na Conti TS810 lepiej mi się jeździło.

raTek
29-10-2010, 13:35
snowspotry faktycznie polecane sa na mega sniegi i czytalem gdzies ze na suchym i wodzie juz gorzej ale sottozero ktora ja zastapila niby juz sprawuje sie znacznie lepiej.
wydaje mi sie ze sottozero 2 sa mniej ciekawe jak wersja pierwsza.
musze myslec bo wybrac cos trzeba wkoncu.
jak nie to postawie na conti/dunlopy/GY i moze miski.

Kean
29-10-2010, 18:54
Poradźcie mi proszę Panowie.
Mam możliwość kupienia opon Continentali TS830, GY UG 7+, Dunlopów 3D itp opon z najwyższej półki. Tyle, że używanych 1 rok (czasem 2) - kwestia wybrania.
Cena takich opon z założeniem to 920zł. W tej cenie nie kupie nic nowego od producentów których znam. Za ok 1000zł można kupić jakieś Dębice lub Barum (nowe).

Moim zdaniem lepiej kupić używane opony z najwyższej półki (bieżnik 7-8mm), niż jakiś low end.

Rozmiar 205/55/R16

Co o tym sądzicie?

andy-w
29-10-2010, 20:15
Moim zdaniem lepiej kupić używane opony z najwyższej półki (bieżnik 7-8mm), niż jakiś low end.

Jeżeli te opony używane byłyby 1 sezon to OK, ale opony po dwóch sezonach, nawet te najlepsze tracą sporo na właściwościach. Bieżnik może być "na oko" wysoki, ale guma w przypadku gdy opony jeździły np. wiosną po suchym i ciepłym asfalcie zmienia bardzo swoje właściwości, robi się twarda i mało przyczepna podczas niskich temperatur.

Teraz ja zapytam.
Czy jeździł ktoś na oponach Vredestein Wintrac Xtreme?
Opony wg mnie wydają się bardzo ciekawe i chyba są dobra alternatywą dla najlepszych opon zimowych

pafka
29-10-2010, 20:19
Ja zakupiłem Continentale TS830, na razie mogę jedynie ocenić jakość jazdy na suchym i jest super, opony są niesamowicie ciche.

w miarę postępów pogodowych będę pisał jak się sprawują

ryanan
29-10-2010, 20:39
A ja kupiłem Nokiany WR G2 205/55/16 i właśnie przyjechały :D Za sztuke dałem 285zł, komplet z przesyłką wyszedł 1160zł. Opinie mają bdb, a swoją własną wyrobie jak już założe. W kazdym razie, kupiłem na allegro od sprzedawcy oponeo.pl, przyszły do mnie z 36 tyg 2010 roku, wiec całkiem świeże opony, a cena rewelacyna. Jak ktos szuka to polecam.

berater
29-10-2010, 21:19
kupiłem na allegro od sprzedawcy oponeo.pl,Ta cena coś podejrzana. Możesz podać link do aukcji ?

Już znalazłem.
Nawet jeśli jest to produkcja rosyjska i DOT 0310, to cena rewelacyjna.

keisim
29-10-2010, 22:25
Jeżeli możesz kupić używane z bieznikiem 7-8mm to bedą lepsze ale AFAIK taki bieznik (albo niewiele większy) mają opony nowe wiec coś tu nie gra... nie pozbywałbym się takich opon, chyba że byłyby wadliwe albo... ktoś by mi je ukradł . W moim przypadku dwa sezony (ok.25kkm) to max dla opon zimowych. Zwykle wymieniam 2szt. co roku i
wrzucam na przód, na tył idzie lepsza para z poprzedniego sezonu.
Przy bieżniku <70% wolałbym chyba nowe zimowe "budżetówki".

ryanan
30-10-2010, 12:33
Już znalazłem.
Nawet jeśli jest to produkcja rosyjska i DOT 0310, to cena rewelacyjna.

Na moich pisze Made in Russia, a czy są jakies inne fabryki to niewiem. Czytałem że opona jest dobra, cena myśle też przystępna. Na moich DOT 3610 wiec całkiem świeże. Ta firma na stronie też sprzedaje te same opony, ale po 307, a na allegro są za 285zł.

Pozdrawiam

Kean
30-10-2010, 18:32
Te opony za 920zł o których pisałem to oferta z allegro. Bylem u nich na miejscu i mają ogromne ilosci takich opon. Jesli to jest nie legalne to na wielka skale to robia ;)
Zaczynam sie wahać nad nowymi GY UG7+ 1300zł kosztują. Jedyne co mnie zniecheca to, to że teraz stosunkowo malo jezdze (praktycznie tylko miasto - ok 500km miesięcznie).

Schem
30-10-2010, 19:00
Panowie...między Nokianami made in Finland, a tymi "sdiełano" jest niestety różnica nie tylko w cenie... wróćcie tutaj po konkretnych opadach śniegu i powieddzcie, że Nokiany są super, to odszczekam.
Sam zresztą się chętnie dowiem, jak dają radę.
Ja mam WR G2 robione w Finlandii i są to jedne z lepszych opon zimowych, na jakich jeździłem.
Wulkanizator jak je zobaczył, to się tak skrzywił, że myślałem, że go coś boli. Podczas wyważania przeprosił i powiedział, że zazwyczaj zakłada ruskie Nokiany i ciężko je nałożyć, wyważanie to masakra. A te poszły mu idealnie i nie mógł wyjść z podziwu. Więc skoro ruskie są krzywe i źle odlane, to mam obawy, czy dają radę w śniegu...choć z drugiej strony, takiej zimy jak w Moskwie, to nigdzie nie widziałem, więc mimo ruskiej produkcji...sam nie wiem.

Co do firmy Nokian - zapytajcie każdego rowerzystę górskiego o tę firmę. Szczególnie downhillowca (jedyne na świecie 3 calowe opony, wielokrotnie na podium mistrzostw świata, to właśnie Nokian).
To jest naprawdę znana i profesjonalna firma. Może nie na naszym rynku, ale nie miejcie obaw.

W ST200 miałem nokiany na lato (NRV - chyba poprzednik V) i również były to jedne z lepszych opon, na jakich jeździłem. Szczególnie w deszczu auto jechało jak po sznurku. REWELACJA.

jvc
30-10-2010, 19:15
No ,ale testy przecież nie oszukują...chyba :D generalnie to średnia półka i nie ma się co nimi zbyt bardzo delektować ;)

heko
30-10-2010, 19:49
..ja się powtórzę..jak zawsze:wink:
...jak zimówka to:
GY UG7+
Dunlop 3D
Conti TS830
...to absolutna klasa !!!...i wiem co mówię..zawsze jeżdżę na granicy (czasami poza :P )

raTek
31-10-2010, 09:57
te pirelli o ktorych pisalem chyba sobie odpuszcze.
po rabacie cena opon jest taka ze kupie praktycznie kazda opone -+30zl/szt.
zatem do wyboru raczej postawilbym:
GY UG7+
Dunlop 3D
Conti TS830
i moze miśki...
co wybrac dla 205/55/16?

Alecki
31-10-2010, 10:22
Jeśli Conti to weź nowszy model z literką "P" na końcu.

norbi333
31-10-2010, 14:17
te pirelli o ktorych pisalem chyba sobie odpuszcze.
po rabacie cena opon jest taka ze kupie praktycznie kazda opone -+30zl/szt.
zatem do wyboru raczej postawilbym:
GY UG7+
Dunlop 3D
Conti TS830
i moze miśki...
co wybrac dla 205/55/16?
Ja wybrałem Dunlopy

heko
31-10-2010, 22:51
Ja wybrałem Dunlopy
...i dobrze zrobiłeśg:D

pintonek
02-11-2010, 20:59
rozprowadzane są tylko przez autoryzowanych dealerów.

No dobra... tylko dlaczego jest ich tak mało ?? Jezeli opona by sie sprzedawała to kazda hurtownia miała by autoryzacje na dystrybuowanie tak samo jak Michelin, Goodyear czy Dunlop. Moim zdaniem jest to marka sztucznie przereklamowana, przede wszystkim w internecie. Wychodze tu tylko z założenia ze jezeli jest cos dobre to wszyscyby chieli to mieć, szczegolnie za te ceny ktore oferują...

berater
02-11-2010, 21:59
Zastrzegam się, że nie mam żadnych związków biznesowych z firmą Nokian.
Ale
No dobra... tylko dlaczego jest ich tak mało ??
Trudno porównywać stosunkowo młodą firmę z takimi koncernami jak Michelin, GY czy Conti. Ale jestem pewien, że po otwarciu niedawno fabryk w Rosji, na Litwie będzie ich niebawem znacznie więcej.
Moim zdaniem jest to marka sztucznie przereklamowana
Ja zawiodłem się na firmie mocno reklamowanej jaką jest Continental. Odebrałem w tym roku MK4 na letnich Conti 3. Miałem do tej pory duże zaufanie. Tym razem pełny zawód. Nie prędko zakupię opony tej marki.
Co do Nokianów. Gdyby były złej jakości, przereklamowane, to firma nie zarobiłaby na pieprz do zupy i zniknęła z rynku, dając 5 letnią gwarancję.
Jako ciekawostkę podam, że opony letnie Nokian H są do tej pory niepobitym rekordzistą świata jeśli chodzi o szybkość odprowadzania wody, zostawiając daleko w tyle "uznane" światowe koncerny.
Ja analizując rynek i mając poprzednie bardzo dobre doświadczenia z tą marką zakupiłem do moich pojazdów na zimę Nokiany WR g2.
Do MK3 - 205/55/R16 93V XL
Do MK4 - 215/55/R16 97V XL

raTek
03-11-2010, 10:19
czy indeks opony ma znaczenie jakies do spraw pzu albo ogolnie do uzytkowania?
chodzi mi o to ze fura ponad 190km/h nie bede jezdzil moim mondeo zima.
ale czy moge o takim indeksie zakupic opony czy powinno to byc juz do 210km/h?
z gory dzieki za pomoc.

jvc
03-11-2010, 10:33
Nasze przepisy mówią tylko o tym że opona nie powinna mieć mniejszego indeksu prędkości niż prędkość maksymalna samochodu (katalogowa)

raTek
03-11-2010, 12:11
nawet w przypadku zimowych? :)))
hmmm... coz...
jaka jest Vmax mundka kombi 2.0 TDCI 130 kucy? :))) bo jeszcze nie probowalem :)

jvc
03-11-2010, 12:37
Nie ma co próbować tylko zerknąć w instrukcję obsługi , przecież napisałem "katalogowa" :)

raTek
03-11-2010, 14:25
w mojej instrukcji (pdf) nie znalazlem nic.
w necie natrafilem na wartość 208km/h dla 130 kucy w 2.0 TDCI i 6 skrzynka manual :)
prawda to ? :)

Schem
03-11-2010, 14:33
berater, Nokian robi opony od 1932 roku, najpierw jako część korporacji Nokia (tak, tak, TA Nokia, która zaczynała od papieru i elektrowni wodnej), w 1988 roku Nokian wydzielił się z Nokii (ciągle jako producent opon), żeby w 2003 roku zostać sprzedanym Bridgestonowi :P
Więc to nie jest młoda, ani mała firma. Po prostu specjalizują się w oponach zimowych, więc sprzedają w skandynawii (40% sprzedaży) i Rosji (34%) oraz w Stanach (10%).
A u nas królują producenci niemieccy i testy z autoświata :P przepraszam ADAC

Nokian zrobił oponę zimową jako pierwszy na świecie w 1934 roku i ma najwięcej patentów dotyczących opon zimowych spośród wszystkich producentów opon.
Nokian jako pierwszy producent opon na świecie wyeliminował rakotwórcze oleje wysoko-aromatyczne (wielopierścieniowe) z produkcji opon i jest jedynym "zielonym" producentem opon

O rekordach w odprowadzaniu wody już było :)

Nie to, żebym testom ADAC nie ufał, ale UG7 w aucie służbowym w zeszłym roku mało mnie nie zabiło, Goodyear ogólnie mnie zawiódł w kilku różnych autach (w doblo miałem dzwona przez poślizg podczas deszczu).

berater
03-11-2010, 14:59
Nokian robi opony od 1932 roku
Rowerowe :) szczątkowo samochodowe
w 1988 roku Nokian wydzielił się z Nokii
Dlatego liczę od tej pory wiek firmy, kiedy przestała zajmować się telefonami, prezerwatywami i innymi pierdołami. Skupiła się na produkcji opon. Co to za wiek dla firmy 22 lata. Stąd moje uwagi
żeby w 2003 roku zostać sprzedanym Bridgestonowi
Mijasz się z faktami :p. Nie został sprzedany, tylko sprzedał Bridgestonowi 18,9% udziałów.
Goodyear ogólnie mnie zawiód
No widzisz, Ciebie zawiódł GY, mnie Conti. Znalazłby się ktoś pewnie nie zadowolony z Dunlopa czy Miśka. Dlatego przyjąłem zasadę:
Opony zimowe = Nokian. Najlepszy stosunek jakości do ceny.

Pulse
03-11-2010, 16:23
Po długim rozeznaniu i śledzeniu opinii dzisiaj kupiłem opony na zimę. Zastanawiałem się nad średnią lub wyższą półką. Wybór padł na wyższą półkę. Jak się jeździ autem za kilkadziesiąt tysięcy, które będzie się jeszcze użytkować kilka lat to te 250-300 zł różnicy nie powinno robić różnicy. Poza tym zdrowie i życie jest najważniejsze, a myślę że najlepsze opony dają większą szansę na wybrnięcie bez szwanku z trudnych sytuacji na drodze.
Na szortliście pozostały Bridgestone Blizzak LM30 oraz Dunlop SP Winter 3D. Padło na Dunlopy, różnica w cenie była niewielka na korzyść Bridgestoneów. O wyborze ostatecznie zadecydowały moje własne doświadczenia. W swoim poprzednim Mondeo MkIII miałem Bridgestoney LM25, które mocno mnie zawiodły. Czasami auto się uślizgiwało, a poza tym nigdy wcześniej na żadnych innych użytkowanych zimówkach (od Dębicy po Michelina) nie zakopałem się w śniegu tak jak na nich.
Na letnich Dunlopach (SP Sport 01) jeżdżę w tej chwili i nie można o nich nic złego powiedzieć. Mam nadzieję, że tak samo będzie z zimowymi Dunlopami. Zobaczymy.

Pomimo że zastanawiałem się nad rozmiarem 205/55/R16 to jednak pozostałem przy zalecanym 215/55/R16. Z doświadczenia muszę powiedzieć, że zalecenia producentów nie są jednak tak kompletnie "od czapki". Dwa lub trzy razy kiedyś zdarzyło mi się eksperymentować z rozmiarami opon (trochę inny profil lub szerokość) i za każdym razem kończyło się to tak że musiałem sprawę odkręcać i wracać do rozmiarów jakie nakazała fabryka.

Dzisiaj założyłem opony na świeżo zakupione felgi stalowe i czekam na pierwszy śnieg aby samemu zrobić przekładkę. ;)

PS. Muszę jeszcze dokupić nakrętki do felg stalowych. Czy ktoś orientuje się jakie parametry należy zwrócić uwagę aby zakupić odpowiednie? Chodzi o średnicę i głębokość.

Schem
03-11-2010, 18:59
@berater

fakt faktem, pierwsza opona zimowa na świecie była od Nokia(na) w 1934.
Model Hakkapeliitta robią od 1936.

A skoro w ten sposób liczymy wiek firmy, to Dunlop powstał w 1985 :)

Ważne, że nie dajemy się zwariować wirtualnym testom :D

wojtbf1
03-11-2010, 19:09
Padło na Dunlopy
Powiem Ci że dobrze padło, miałem je w MK3, tylko 205, w zeszłą zimę sprawdziły się rewelacyjnie.......gdy inni stali ja pewnie jechałem.
czekam na pierwszy śnieg aby samemu zrobić przekładkę.
A jak nie spadnie to wcale nie zmienisz...???? ;)

Pulse
04-11-2010, 08:47
Powiem Ci że dobrze padło, miałem je w MK3, tylko 205, w zeszłą zimę sprawdziły się rewelacyjnie.......gdy inni stali ja pewnie jechałem.

A jak nie spadnie to wcale nie zmienisz...???? ;)

No chyba jednak i tak wkrótce zmienię. Stąd to perskie oczko przy poście. :)
Choć z drugiej strony słyszałem wielokrotnie, że w warunkach bez śniegu na suchym ale nawet w czasie mrozu letnia opona i tak spisuje się lepiej od zimówki.

jvc
04-11-2010, 09:08
Choć z drugiej strony słyszałem wielokrotnie, że w warunkach bez śniegu na suchym ale nawet w czasie mrozu letnia opona i tak spisuje się lepiej od zimówki.
To jak będzie -10 to weź dotknij ręką bieżnika jak letnia opona jest twarda...zmienisz zdanie ;)

grafmarr
04-11-2010, 11:49
Po długim rozeznaniu i śledzeniu opinii dzisiaj kupiłem opony na zimę. Zastanawiałem się nad średnią lub wyższą półką. Wybór padł na wyższą półkę. Jak się jeździ autem za kilkadziesiąt tysięcy, które będzie się jeszcze użytkować kilka lat to te 250-300 zł różnicy nie powinno robić różnicy. Poza tym zdrowie i życie jest najważniejsze, a myślę że najlepsze opony dają większą szansę na wybrnięcie bez szwanku z trudnych sytuacji na drodze.
Na szortliście pozostały Bridgestone Blizzak LM30 oraz Dunlop SP Winter 3D. Padło na Dunlopy, różnica w cenie była niewielka na korzyść Bridgestoneów. O wyborze ostatecznie zadecydowały moje własne doświadczenia. W swoim poprzednim Mondeo MkIII miałem Bridgestoney LM25, które mocno mnie zawiodły. Czasami auto się uślizgiwało, a poza tym nigdy wcześniej na żadnych innych użytkowanych zimówkach (od Dębicy po Michelina) nie zakopałem się w śniegu tak jak na nich.
Na letnich Dunlopach (SP Sport 01) jeżdżę w tej chwili i nie można o nich nic złego powiedzieć. Mam nadzieję, że tak samo będzie z zimowymi Dunlopami. Zobaczymy.

Pomimo że zastanawiałem się nad rozmiarem 205/55/R16 to jednak pozostałem przy zalecanym 215/55/R16. Z doświadczenia muszę powiedzieć, że zalecenia producentów nie są jednak tak kompletnie "od czapki". Dwa lub trzy razy kiedyś zdarzyło mi się eksperymentować z rozmiarami opon (trochę inny profil lub szerokość) i za każdym razem kończyło się to tak że musiałem sprawę odkręcać i wracać do rozmiarów jakie nakazała fabryka.

Dzisiaj założyłem opony na świeżo zakupione felgi stalowe i czekam na pierwszy śnieg aby samemu zrobić przekładkę. ;)

PS. Muszę jeszcze dokupić nakrętki do felg stalowych. Czy ktoś orientuje się jakie parametry należy zwrócić uwagę aby zakupić odpowiednie? Chodzi o średnicę i głębokość.

Ja nakrętki kupiłem w internetowym sklepie z częściami do Forda (były dedykowane do Mondeo MK4). Z zimowych Dunlopów powinieneś być zadowolony (u mnie spisują się znakomicie). Co do rozmiaru, też nie eksperymentowałem i mam zalecane 215/55/R16.
Fajnie, że założyłeś je na stalowe obręcze. Oby więcej takich. Sam od 16 lat w kolejnych modelach samochodów zawsze stosuję odrębne stalowe obręcze dla opon zimowych. Zupełnie nie rozumiem użytkowników, którzy kupują drogie samochody, często w kolejce do wymiany u oponiarzy widzę drogie Audi, BMW, Mercedesy itp. gdzie pracowicie trzeba przekładać same opony z letnich na zimowe i odwrotnie, co zajmuje oczywiście dużo czasu i kolejki czekających na wymianę wydłużają się nierzadko do 2-3 godzin czekania. Mogę to zrozumieć gdy ktoś kupuje samochód używkę za kilka tys. zł lub nowy za trzydzieści parę tys. i trzeba oszczędzać, ale przy drogich samochodach?

raTek
04-11-2010, 13:35
temat opon juz mnie zaczyna denerwowac nieco :)
nie wiem co wybrac czy: conti czy gy czy miski moze zachwalane nokiany?
rozmiar 205/55/16 - takie mam alui raczej stalowych nie zakupie w tym roku chociaz sie waham.
jak stalowe to tez 16 i wtedy laczek taki sam?
co z indeksami na oponie?
moje pzu nie ma wymogu zadnych co do ewentualnych wyplat z ac wiec wybierac jakie? 91T czy 91H?
niech ktos mi pomoze :)

gloomy
04-11-2010, 14:52
Fajnie, że założyłeś je na stalowe obręcze. Oby więcej takich.

przepraszam bardzo ... ja mam felgi aluminiowe na lato i zimę i nie bardzo mogę się zgodzić z powyższym. A skoro już oceniamy innych to ja też ocenie .... jak można założyć do tak pięknego samochodu felgi 16 g:D

jvc
04-11-2010, 14:57
Jaj dasz to prostowania swoje zimowe 17" i przez sezon wyskoczą Ci ze dwie banie na boku to będziesz wiedział że można 16" :D ,co do stalówek to się zgodzę że wygladają mało atrakcyjnie :D

Pulse
04-11-2010, 16:02
U mnie właściwie nie było możliwości aby robić przekładkę opon bo letnie mam 235/45/R17 i jeżdżąc na zimówkach w tym rozmiarze czułbym się trochę jak kamikadze biorąc pod uwagę szerokość i niski profil. Poza tym alufelg szkoda tym bardziej że u mnie są te anodowane, oklejane folią. Jak tylko sól dostanie się pod tą folie to momentalnie wzory rozejdą się niemal po całej feldze.
Stalowa felga z ładnym fabrycznym kołpakiem nie wygląda aż tak źle.

Wind
04-11-2010, 16:08
Ja śmigam na zimowych 225/45 R17. Akurat wg mnie przy wielkiej bryle mondeo 16" wyglądają nieco dziwacznie.

dawid
04-11-2010, 17:53
witam!!!
Ja mialem kupic UG7+ jednak zdecydowalem sie na nowe Michelin Alpin 4 i po dzisiejszej trasie prawie 500km moge stwierdzic ze na deszczu i wodzie spisuja sie super. a pare razy musialem ostro przychamowac. Wiec poki co polecam, zobaczymy jak bedzie na sniegu.

Pulse
04-11-2010, 18:58
Ja śmigam na zimowych 225/45 R17. Akurat wg mnie przy wielkiej bryle mondeo 16" wyglądają nieco dziwacznie.

Akurat przy Twoim niefabrycznym, węższym rozmiarze siedemnastek, opona w rozmiarze 215/55/R16 wygląda dość godnie bo jest wyższa a przez niższe ET stalowej felgi będzie mniej schowana w nadkolu.

Wind
04-11-2010, 19:57
Akurat przy Twoim niefabrycznym, węższym rozmiarze siedemnastek, opona w rozmiarze 215/55/R16 wygląda dość godnie bo jest wyższa a przez niższe ET stalowej felgi będzie mniej schowana w nadkolu.

Różnica średnic 215/55/16 i 225/24/17 wynosi
9 mm
Różnica wskazań prędkościomierza: plus 1.4 %
Wątpię żeby to było widoczne a różnica 1" na feldze akurat bardzo.
215/55/16 225/45/17
50 km/h 49.32 km/h
100 km/h 98.64 km/h
150 km/h 147.97 km/h
Moim zdaniem dyskusje przy tak małych róznicach o niefabrycznym rozmiarze można sobie darować.

jvc
04-11-2010, 20:00
No to chyba na odwrót, bo stalówka ma ET 52,5 a alu to się waha mniej więcej od 35 do 45 czyli bardziej wystaje alu :)

kgielsa
04-11-2010, 20:34
Witajcie,
na forum trafiłem m.in. przez zimówki. Szukałem odpowiednich do mojego Mondka, bo wybór jest ogromny. Głównie chodziło o dobór właściwego rozmiaru. Po analizie postów zakupiłem 205/60/16 (letnie oryginały 215/55/16).
W warsztacie powiedzieli mi, że lepsze byłyby 205/55/16 bo mniejsze przekłamania ale... to naprawdę niewielkie różnice. A że autko na codzień śmiga po Wrocławiu (większość dróg pamięta Niemca, a i tak są w lepszym stanie niż made in poland) zdecydowałem się na ciut wyższe. Pocieszyli mnie, że felgi (nałożyłem na alusy - przy c4 też tak robiłem i nie zaszkodziło zbytnio felgom) są idealnie proste. Zobaczymy co będzie przy wiosennej przekładce ;)
Kierując się wypadkową cena/jakość zakupiłem Uniroyal MS Plus 66. Powiedzieli że wybór nie był zły. Zobaczymy. Nałożyłem tydzień temu, a dziś było +17st. Jak będzie w zimie, zobaczymy, podzielę się wrażeniami. Wiem po sobie, że uwagi na forum mogą być przydatne dla nowych użytkowników mondeo. Ja kupiłem dwulatka w sierpniu i jak dotąd jestem zadowolony. I oby tak dalej...

Pulse
04-11-2010, 20:50
No to chyba na odwrót, bo stalówka ma ET 52,5 a alu to się waha mniej więcej od 35 do 45 czyli bardziej wystaje alu :)

Zdaje się, że fabryczne alufelgi do Mondeo 16 calowe i 17 calowe mają ET 55.

grafmarr
04-11-2010, 21:18
przepraszam bardzo ... ja mam felgi aluminiowe na lato i zimę i nie bardzo mogę się zgodzić z powyższym. A skoro już oceniamy innych to ja też ocenie .... jak można założyć do tak pięknego samochodu felgi 16 g:D

W moim wywodzie chodziło mi o przekładkę całych kół, a nie samych opon. Materiał felg: aluminium czy stal nie mają tu nic do rzeczy. Z estetyką trudno dyskutować, ale fabryczne kołpaki na stalowe 16-ki na zimę dają radę.
W moim przekonaniu na polskie drogi nie tylko w zimie lepsze są obręcze R16 i wcale mi nie przeszkadza, że odrobinę lepiej prezentują się R17 (zależy jeszcze od wzoru felgi). Tak naprawdę dopiero fabryczne 18-ki dodają MK4 uroku, ale według mnie jazda na nich w polskich warunkach to katorga, a mnie się jeździ na 16-kach bardzo komfortowo, tak w zimie jak i w lecie.

berater
04-11-2010, 21:20
stalówka ma ET 52,5
Tak ale do MKIII :)
Do MKIV ET = 50

Alecki
04-11-2010, 21:28
fabryczne 18-ki dodają MK4 uroku, ale według mnie jazda na nich w polskich warunkach to katorga, a mnie się jeździ na 16-kach bardzo komfortowo
Nie wiem jak na standardowym zawieszeniu, ale z IVDC na 18" wcale nie ma tragedii, choć jak zmienię na 16" zimówki to robi się milutko pod względem komfortu (za to cieniutko pod względem trzymania).

jvc
04-11-2010, 21:37
Tak ale do MKIII :)
Do MKIV ET = 50
Być może ,nie mam przed sobą katalogu ,ale co nie zmienia faktu że to max 5mm :) ja mam np. nieoryginalne i mają ET45

raTek
05-11-2010, 06:38
pzu nie wymaga zadnych indeksow na oponach ani nawet zimowek do wyplaty ewentualnej szkody z ac zatem chyba zakupie cos o indeksach 91T.
co myslicie? koniecznie musi byc 91H zeby wszystko bylo "po bożemu"?
czytajac wszystkie watki o oponach na tym forum wyczytalem ze GY UG7+ moga szybko ząbkowac bo sa symetryczne i duzo lepiej jest wybrac cos asymetrycznego...
druga sprawa tego indeksu... ze niby czym wyzszy to twardsza opona bedzie a zima wiadomo ze...
z drugiej strony za miekka byc nie moze bo mundek duza fura.
przeczytalem wszystko juz i mam jeszcze wiekszy metlik w bańce :)
GY zachwalane albo odradzane ze wzgledu jak wyzej.
conti chyba spoko
dunlop jedni na tak inni na nie :) duzo pochwal a moj wulkanizator mowi conti GY ale nie dunlop :) kumpel w oponeo tez mowi ze dunlop bedzie najlepszym rozwiazaniem...
nokiany to samo... duzo pochwal duzo negatywow...
pomocy pliss

pwroblew
05-11-2010, 08:09
pzu nie wymaga zadnych indeksow na oponach ani nawet zimowek do wyplaty ewentualnej szkody z ac zatem chyba zakupie cos o indeksach 91T.
co myslicie? koniecznie musi byc 91H zeby wszystko bylo "po bożemu"?
czytajac wszystkie watki o oponach na tym forum wyczytalem ze GY UG7+ moga szybko ząbkowac bo sa symetryczne i duzo lepiej jest wybrac cos asymetrycznego...
druga sprawa tego indeksu... ze niby czym wyzszy to twardsza opona bedzie a zima wiadomo ze...
z drugiej strony za miekka byc nie moze bo mundek duza fura.
przeczytalem wszystko juz i mam jeszcze wiekszy metlik w bańce :)
GY zachwalane albo odradzane ze wzgledu jak wyzej.
conti chyba spoko
dunlop jedni na tak inni na nie :) duzo pochwal a moj wulkanizator mowi conti GY ale nie dunlop :) kumpel w oponeo tez mowi ze dunlop bedzie najlepszym rozwiazaniem...
nokiany to samo... duzo pochwal duzo negatywow...
pomocy pliss

mam złą wiadomość, z żadnego forum, czegokolwiek by dotyczyło, nie dostaniesz 100% odpowiedzi wskazujących na jedno rozwiązanie. Wpisz w google "opinie o xxx" i poczytaj. Ilu użytkowników forum tyle opinii.

Nie temu fora służą. Tu możesz się dowiedzieć czegoś np o wariantach, które rozważasz w decyzji, ktoś może podsunąć jakiś nowy pomysł itp.
Jednakże ostateczna decyzja należy do Ciebie, wraz ze wszystkimi wynikającymi z niej konsekwencjami /pozytywnymi i negatywnymi/.

życzę udanego wyboru i pozdrawiam;)

PS. ja po wielu lekturach różnych forów zdecydowałem się na 205/55/R16 FULDA Kristall Montero 3. Jeden sezon za mną, drugi się zaczął. Po tym jednym sezonie mogę powiedzieć, że jestem zadowolony.

raTek
05-11-2010, 08:15
wiadomo ze nikt nie powie wez te albo tamte tyle tylko ze moze doradzic a wybor i tak zostanie po mojej stronie.
chcialem tylko abyscie przyblizyli mi temat tych indeksow jakie winny byc i czy ewetualnie 91T wchodzi w ogole w gre w naszej gablocie :)
zeby nie bylo ze beda za slabe albo zbyt mocne co moze powodowac gorsza trakcje lub uszkodzenie opony czy cos... kompletnie nie wiem bo zawsze mialem tylko i wylacznie uzywki ktorych juz nigdy nie kupie bo przy moich przebiegach (35-40tys rocznie) kupowalem je co rok ;/
drugi temat to ten bieznik jak np w GY UG 7+ - czy faktycznie do mudnka musi byc asymetryczny?
kwestia firmy bedzie moim wyborem

pwroblew
05-11-2010, 08:33
wiadomo ze nikt nie powie wez te albo tamte tyle tylko ze moze doradzic a wybor i tak zostanie po mojej stronie.
chcialem tylko abyscie przyblizyli mi temat tych indeksow jakie winny byc i czy ewetualnie 91T wchodzi w ogole w gre w naszej gablocie :)
zeby nie bylo ze beda za slabe albo zbyt mocne co moze powodowac gorsza trakcje lub uszkodzenie opony czy cos... kompletnie nie wiem bo zawsze mialem tylko i wylacznie uzywki ktorych juz nigdy nie kupie bo przy moich przebiegach (35-40tys rocznie) kupowalem je co rok ;/
drugi temat to ten bieznik jak np w GY UG 7+ - czy faktycznie do mudnka musi byc asymetryczny?
kwestia firmy bedzie moim wyborem

powiem Ci szczerze, że bieżnika przed zakupem wogóle nie rozważałem. Może mój błąd;)) ale i nie słyszałem o żadnych wskazaniach na rodzaj bieżnika.
Faktycznie zastanawiałem się nad indeksem i w ostateczności wziąłem z takim samym jak mam letnie, czyli 91T /tym bardziej, że taki indeks odpowiada zarówno nośności i max prędkości mojej wersji mondka. Nie widziałem potrzeby płacenia za wyższe indeksy nośności czy prędkości/.

pozdrawiam

raTek
05-11-2010, 08:36
powiem Ci szczerze, że bieżnika przed zakupem wogóle nie rozważałem. Może mój błąd;)) ale i nie słyszałem o żadnych wskazaniach na rodzaj bieżnika.
Faktycznie zastanawiałem się nad indeksem i w ostateczności wziąłem z takim samym jak mam letnie, czyli 91T /tym bardziej, że taki indeks odpowiada zarówno nośności i max prędkości mojej wersji mondka. Nie widziałem potrzeby płacenia za wyższe indeksy nośności czy prędkości/.

pozdrawiam

u mnie niby katalogowa jest 208km/h jesli w ogole dobrze znalazlem :)
wiec indeks wypadaloby miec 91H
z drugiej strony zima nie bede zasuwal nawet 160km/h :)
malo kiedy tak jezdze - do 150max.
ale niby indeksy wybiera sie do mozliwosci auta a nie do stylu jazdy i badz tu madry :)

pwroblew
05-11-2010, 08:46
u mnie niby katalogowa jest 208km/h jesli w ogole dobrze znalazlem :)
wiec indeks wypadaloby miec 91H
z drugiej strony zima nie bede zasuwal nawet 160km/h :)
malo kiedy tak jezdze - do 150max.
ale niby indeksy wybiera sie do mozliwosci auta a nie do stylu jazdy i badz tu madry :)

dlatego wybrałem do możliwości autka;) Tym bardziej, że miałem też na uwadze swojego ubezpieczyciela i ew, odpukać, późniejsze problemy;)))

pozdr

grafmarr
05-11-2010, 09:46
Nie wiem jak na standardowym zawieszeniu, ale z IVDC na 18" wcale nie ma tragedii, choć jak zmienię na 16" zimówki to robi się milutko pod względem komfortu (za to cieniutko pod względem trzymania).

Rzeczywiście IVDC sporo daje, sam jestem z niego zadowolony, niestety na koleiny w naszych polskich drogach nie pomaga. Zgoda, coraz więcej jest wyremontowanych dróg, może nawet za 2 lata będzie się nieźle jeździło na większości tras. Na razie jednak ja mam do czynienia 50/50 (dobre/słabe) i nie chcę nawet 17-tek.
Z tym "cieniutko pod względem trzymania" nie przesadzajmy. Mam swoje doświadczenia w tym względzie. Różnica w trzymaniu dotyczy wartości ekstremalnych na granicy bezpieczeństwa jazdy (głównie w ciasnych zakrętach). Można ją więc wychwycić na torze, ale na normalnych drogach tak się nie jeździ, a raczej nie powinno. Ja przynajmniej nie doświadczam dyskomfortu związanego z przyczepnością pomimo, że raczej (wstyd przyznać) nie zważam na nasze kodeksowe ograniczenia prędkości.

Alecki
05-11-2010, 11:43
Moje 215 / 16 (Dunlopy 3D) mają problemy z przeniesieniem mocy na mokrym i, co oczywiste, nie hamują jak letnie 235-tki. Na pewno letnie 215 byłyby dużo lepsze w tych konkurencjach. Ale zimą brakuje mi pewności, któą daje letnia 18".

wbbmzg
08-11-2010, 17:36
Witam!
Mam pytanie do posiadaczy Nokiana WRG2 205/55/16 - czy ta opona wyposażona jest w rant chroniący alufelgę?
np. opona z tej aukcji: http://allegro.pl/opony-zimowe-nokian-wr-g2-205-55r16-hit-2010-i1304008500.html
Po zdjęciu z aukcji niby tak, ale nie ma oznaczenia FR...

berater
08-11-2010, 19:15
Potwierdzam. Rant jest. Przynajmniej w indeksie 97V XL.

wbbmzg
08-11-2010, 21:23
a te z ideksem 91 H z linku allegro mają rant?

jvc
10-11-2010, 19:44
Tak mają

SrebnaStrzała
10-11-2010, 19:50
Odnośnie tych nokianów, dorzucę swoje 2 grosze.
W tym samym czasie ja i Szwagier kolejno kupiliśmy Vredestein SnowTrac 3 oraz te Nokiany.
Ja mam letnie Nokiany H które są rewelacyjne, ale u szwagra w nowym pasacie zimowa odmiana nokianów to porażka względem tych "traktorowych" Vredesteinów Dziwi mnie że mają takie duże wzięcie na allegro, pewnie dlatego że to skandynawska firma a tam zimy mają że HO! i owszem kolcowane opony mają świetne! ale tylko kolcowane.

berater
10-11-2010, 20:31
w nowym pasacie zimowa odmiana nokianów to porażkaTo nie opony a Passat jest porażką :p.

cosmo80
10-11-2010, 22:26
berater - mistrz ciętej riposty

berater
10-11-2010, 23:02
Ironizuj sobie, ironizuj :).

jedros1
11-11-2010, 01:27
Ja zakupiłem 205/55R16 Firestone Winterhawk 2 Evo 91H ;)

Rules
12-11-2010, 11:44
Chciałbym się podpiąć z jednym pytaniem do tego tematu.

Chcę kupić opony w rozmiarze 215/55/16 (czytając forum wywnioskowałem że takie będą najodpowiedniejsze na zimę) do Mondka MK3.

No i teraz sprawa parametrów felg (brałbym zwykłe stalówki) - rozmiar 16, rozstaw śrub 5x108, średnica otworu centrującego 63,3 - to wiadomo. Natomiast mam pytanie co do szerokości felgi i ET - jakie wartości byłby tu najodpowiedniejsze? Z tego co wyczytałem standardowa fordowska felga ma ET 52.5 i szerokość 6.5 - czy na takie koło bez problemu założy się oponę 215/55/16 i będzie dobrze śmigać? Liczę na waszą pomoc.

SrebnaStrzała
12-11-2010, 11:52
Chcę kupić opony w rozmiarze 215/55/16 (czytając forum wywnioskowałem że takie będą najodpowiedniejsze na zimę) do Mondka MK3.
Chyba oszalałeś:D 215 są dużo mniej odpowiednie od 205. Najodpowiedniejsze będą 195 a nawet 185.

Rules
12-11-2010, 12:03
Ok, a 205/55/16 wejdą bez problemu na standardową fordowską felgę o takich parametrach jak podałem wcześniej?

berater
12-11-2010, 12:08
Rules, zaglądałeś kiedykolwiek do instrukcji obsługi ?

gloomy
12-11-2010, 12:09
Chyba oszalałeś:D 215 są dużo mniej odpowiednie od 205. Najodpowiedniejsze będą 195 a nawet 185.

za przeproszeniem ale bzdury, nie warto schodzić poniżej 205 czy 215 aby jako tako samochód się prowadził, proszę wziąć pod uwagę ile jest zimy z zimie .... chyba, że opony ktoś zmienia kilka razy w tygodniu.
Pozdrawiam

SrebnaStrzała
12-11-2010, 13:49
za przeproszeniem ale bzdury, nie warto schodzić poniżej 205 czy 215 aby jako tako samochód się prowadził, proszę wziąć pod uwagę ile jest zimy z zimie .... chyba, że opony ktoś zmienia kilka razy w tygodniu.
Czemu nie? Ja mam osobno zimowe, osobno letnie. Jak zachodzi potrzeba zakładam zimowe, a jak nie to zakładam letnie. Przecież po to się kupuje zimowe aby się lepiej prowadziły zimą bo przecież nie latem!
Poza tym pisząc to miałem na myśli ogólną zasadę ze na śnieg lepsze są węższe opony. W zeszłym roku u mnie pod Poznaniem śniegu było bardzo dużo.

wojtbf1
13-11-2010, 10:14
Ok, a 205/55/16 wejdą bez problemu na standardową fordowską felgę o takich parametrach jak podałem wcześniej?
Wejdą, i jest to zalecany przez Forda rozmiar opon na zimę......
Na Twoim miejscu darowałbym sobie zamienniki typu 195 czy 185.....
Nawet jeśli śniegu będzie dużo 205 poradzą sobie bardzo dobrze pod warunkiem że bieżnik będzie odpowiedni.....w Stargardzie też było dużo śniegu i podczas gdy inni nie mogli się ruszyć z miejsca ja bez problemu ,jeszcze wtedy MK3 ,wyjeżdzałem z niemałych zasp.....

Rijndael
13-11-2010, 10:40
Kup 205/55/R16. 215/55/R16 będą miały większą średnicę co wpłynie na wskazania licznika. Po za tym szerokość 205 w zupełności wystarczy na zimę do tego silnika. Węższych niż 205 oczywiście nie kupuj, bo w ogóle nie występowały w tym modelu.

jvc
14-11-2010, 12:41
Co do nokianów, czytałem dziś test w gazecie i na 10 biorących udział zajęły 8 miejsce, bardzo dobrze na wodzie ,ale niestety z całej dziesiątki najgorsze na śniegu

SrebnaStrzała
14-11-2010, 13:12
Co do nokianów, czytałem dziś test w gazecie i na 10 biorących udział zajęły 8 miejsce, bardzo dobrze na wodzie ,ale niestety z całej dziesiątki najgorsze na śniegu Dokładnie, dlatego dziwi mnie ze mają takie wzięcie.
Co czytałeś za test?

jvc
14-11-2010, 13:27
Nawet znalazłem na necie :)
http://www.auto-motor-i-sport.pl/testy/test-opon-zimowych-test-opon-ranking-opon-10607.html

darmodziej
14-11-2010, 13:42
Fajny artykuł o oponach, polecam.
http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/bezpieczenstwo/news/a-ty-co-wiesz-o-hamowaniu,1556752,415

pawius
15-11-2010, 19:32
Witam! Jestem tu całkiem nowy. To mój pierwszy post. Co prawda fordem jeżdżę już 5 lat, ale do tej pory tu nie zaglądałem - i zupełnie nie wiem dlaczego?!:oops:

W każdym razie właśnie zamówiłem Mondeo 2,0 TDCi i muszę kupić opony zimowe. Po godzinach ślęczenia w internecie i nad słowem pisanym na papierze dokonałem już wyboru. Padło na Continentale TS 830, ale jest jedno 'ale'...

Czy ktoś będzie uprzejmy wyjaśnić mi czym się różnią te opony:

Continental ContiWinterContact TS 830 P i
Continental ContiWinterContact TS 830 - czyli bez 'P'.

Bo na przykład znalazłem coś takiego
http://www.oponeo.pl/opony/zimowe/osobowe/continental/205/55/r16 - ceny XL i P wyższe niż 'zwykłej', natomiast tu

http://www.felgi-opony.com/opony/zimowe/osobowe/Continental/Continental_ContiWinterContact_TS_830_P_205_55R16_ 91_H_XL,5,102674,5_13_14_53.html cena jest taka jak zwykłej w większości sklepów.

Z góry dziękuję i pozdrawiam
Paweł

jvc
15-11-2010, 19:55
TS830 - kierunkowe
TS830P - asymetryczne
te drugie teoretycznie nowsze

pawius
15-11-2010, 20:07
TS830 - kierunkowe
TS830P - asymetryczne
te drugie teoretycznie nowsze

Dzięki jvc za szybką odpowiedź.

Czy teoretycznie nowsze znaczy również, że lepsze?

I jeszcze jedno pytanie do Ciebie (bo wiem, że się znasz:)): możesz mi wyjaśnić skąd może być taka różnica w cenie, zwłaszcza, że te w drugim linku są XL??

jvc
15-11-2010, 20:25
Jedne i drugie są bardzo dobre, a co do ceny to faktycznie dziwne, albo się im coś pomyliło ,albo udało się im trafić na jakąś super promocję przy zakupie , z tym że i tak w Twoim przypadku zakup xl mija się z celem. Gdybym miał wybierać to raczej bym się skłaniał na 830P

pawius
15-11-2010, 20:45
jvc - ponownie wielkie dzięki.

Nawiasem mówiąc na stronie felgi-opony.pl zrobili błąd, ponieważ w asortymencie Continentala nie ma TS 830 P 91H XL (sprawdzone na oficjalnej stronie producenta). No cóż, jak widać marketing robi swoje :-).

Pozdrawiam

berater
16-11-2010, 08:54
w Twoim przypadku zakup xl mija się z celem
A w MDO jak oceniasz sens kupowania XL ?

Rijndael
16-11-2010, 09:05
Nie ma żadnego, bo taka opona będzie cięższa i sztywniejsza. No chyba, że masz jakiś bardzo niski profil.

keisim
16-11-2010, 10:55
W moim fabryka założyła XL i takie kupuję (mowa o letnich).

jvc
16-11-2010, 11:42
Dokładnie tak jak kolega wyżej pisał, na 16 nie ma to najmniejszego sensu

keisim
16-11-2010, 12:58
IMHO jeżeli producent nie wskazał konieczności zastosowania opon XL w instrukcji pojazdu to sens ich zakupu zależy głównie od stylu jazdy i preferencji użytkownika względem komfortu ale... warto pamiętać, że opona XL ma zastosowanie nie tylko w dostawczaku wożącym ziemniaki ;)

Po szczegółowe informacje odsyłam tu: http://www.opony.com.pl/opony-porady-ekspertow/opony-wzmacniane-xl-fakty-i-mity/?id=19 i tu: http://www.oponeo.pl/artykul/opony-wzmacniane-wady-i-zalety

Wycinki z w/w:
Pros XL
- posiadają niewątpliwie lepszą charakterystykę sportową
- duża stabilność jazdy oraz czas reakcji
- dzięki sztywniejszej ścianie bocznej są bardziej stabilne podczas jazdy
- pozwalają na osiąganie wysokich prędkości podczas, których nie dochodzi do zjawiska nadmiernych odkształceń
- mają lepszą przyczepność podczas pokonywania zakrętów i dają kierowcy większe doznania z szybkiej jazdy
- odporna na uszkodzenia mechaniczne powstałe np. podczas dynamicznego najazdu na krawężnik
- pozwalają na przejechanie większej ilości kilometrów bez uszkodzeń wewnętrznych, wynikających z użytkowania nawet w przypadku intensywnej eksploatacji

Cons XL
- są mniej komfortowe
- mogą generować wyższy poziom hałasu
- mogą powodować wzrost oporów toczenia i tym samym zużycia paliwa

IMHO różnica między 215/55R16 SL/XL może mieć w przypadku Mondka większe znaczenie niż przy 235/45R17 SL/XL. Dlaczego? Dlatego, że m.in. ścianka boczna opony w rozmiarze R16 jest wyższa niż przy R17 więc jej sztywność odgrywa większą rolę niż przy oponie R17, która już w wersji SL ma zwykle nośność 93 (dla porównania R16 zwykle ma 91). To czysto teoretyczne przemyślenia - z jvc sprzeczać się nie chcę bo to on w tym mocno siedzi ;) :D

Rijndael
16-11-2010, 13:07
Po szczegółowe informacje odsyłam tu: http://www.opony.com.pl/opony-porady-ekspertow/opony-wzmacniane-xl-fakty-i-mity/?id=19 i tu: http://www.oponeo.pl/artykul/opony-wzmacniane-wady-i-zalety
Ktoś tu zapomniał o nieco gorszych osiągach z powodu większej masy no i o tym, że sztywniejsze ścianki boczne nie zawsze oznaczają lepszą przyczepność, w szczególności zimą, na śniegu. Na lato przy niskim profilu można przemyśleć, na zimę, na 16", nie ma to żadnego sensu (chyba, że takie opony są zalecane przez producenta danego modelu samochodu).

keisim
16-11-2010, 13:16
Może i masz rację (choć w gorsze osiągi nie bardzo wierzę) ale kompletnie nie rozumiem dlaczego XL ma wg Ciebie sens na niższym profilu (zakładam 17-18") a na 16" już nie? Przecież niski profil sam z siebie jest sztywniejszy... (?)

jvc
16-11-2010, 13:34
Na xl trudniej złapać na przykład bombla na boku, ale tez na xl jezeli producent nie zaleca takiej łatwiej wyząbkować oponę niestety

Rijndael
16-11-2010, 14:29
Może i masz rację (choć w gorsze osiągi nie bardzo wierzę)
Wiadomo, że nie jest to jakaś niesamowita różnica, ale ziarnko do ziarnka i z takich rzeczy zrobi się nawet kilka czy kilkanaście straconych koni na kołach.

ale kompletnie nie rozumiem dlaczego XL ma wg Ciebie sens na niższym profilu (zakładam 17-18") a na 16" już nie?
Trudniej uszkodzić oponę albo felgę na dziurze. :)

vinci72
16-11-2010, 18:03
Witam! Jestem tu całkiem nowy. To mój pierwszy post. Co prawda fordem jeżdżę już 5 lat, ale do tej pory tu nie zaglądałem - i zupełnie nie wiem dlaczego?!:oops:

W każdym razie właśnie zamówiłem Mondeo 2,0 TDCi i muszę kupić opony zimowe. Po godzinach ślęczenia w internecie i nad słowem pisanym na papierze dokonałem już wyboru. Padło na Continentale TS 830, ale jest jedno 'ale'...

Czy ktoś będzie uprzejmy wyjaśnić mi czym się różnią te opony:

Continental ContiWinterContact TS 830 P i
Continental ContiWinterContact TS 830 - czyli bez 'P'.

Bo na przykład znalazłem coś takiego
http://www.oponeo.pl/opony/zimowe/osobowe/continental/205/55/r16 - ceny XL i P wyższe niż 'zwykłej', natomiast tu

http://www.felgi-opony.com/opony/zimowe/osobowe/Continental/Continental_ContiWinterContact_TS_830_P_205_55R16_ 91_H_XL,5,102674,5_13_14_53.html cena jest taka jak zwykłej w większości sklepów.

Z góry dziękuję i pozdrawiam
Paweł

Wczoraj na oponeo zamówiłem model T 830P 215/55/R16 w cenie 508 zł/szt i dziś koleś zadzwonił, że nie mają tych opon. Dziwne, albo szybko się skończyły, albo zrobili jakiś babol z ceną. W zamian kupiłem "zwykłe" T830.

pawius
16-11-2010, 19:22
Wczoraj na oponeo zamówiłem model T 830P 215/55/R16 w cenie 508 zł/szt i dziś koleś zadzwonił, że nie mają tych opon. Dziwne, albo szybko się skończyły, albo zrobili jakiś babol z ceną. W zamian kupiłem "zwykłe" T830.

Ja z kolei zapytałem na felgi-opony.com o te TS 830 P i... też ich nie mają. Być może mają takie wzięcie albo jest ich tak mało. Do tego jak się domyślałem XL w tym rozmiarze to ich błąd.

PS. Mam jeszcze jedną prośbę (tak, wiem, jestem upierdliwy:))

Dzisiaj pytałem o opony znajomego, który prowadzi zakład wulkanizacyjny i ten mi zaproponował TS 830 ('zwykłe') po 370 zł/szt w rozmiarze 205/55 R16 oraz Fulda Kristall Control HP 205/60 R16 96H XL w cenie 330 zł/szt. Twierdził przy okazji, że te drugie przy profilu 60 będą lepsze jako zamienniki do 215/55. Co Wy na to?

Niestety jutro muszę dać mu odpowiedź, a opinii o tej Fuldzie w sieci nie mogę znależć, bo to zdaje się nowa opona...

jvc
16-11-2010, 20:05
Dwie strony wcześniej podałem link, jest tam i fulda, że tak powiem nadwyraz dobrze wypadła na śniegu, gorzej na mokrym
http://www.auto-motor-i-sport.pl/testy/test-opon-zimowych-test-opon-ranking-opon-10607.html
Co do opon z internetu to niestety często tak jest że coś mają ,ale tylko na stronie, oni też kupują u producenta lub z dużych hurtowni i jak nie ma to nie ma nigdzie chyba że ściągają z niemcowni ;)

pawius
16-11-2010, 20:26
Dwie strony wcześniej podałem link, jest tam i fulda, że tak powiem nadwyraz dobrze wypadła na śniegu, gorzej na mokrym
Co do opon z internetu to niestety często tak jest że coś mają ,ale tylko na stronie, oni też kupują u producenta lub z dużych hurtowni i jak nie ma to nie ma nigdzie chyba że ściągają z niemcowni ;)

HA! jvc jesteś niesamowity!!!

Co do w/w testu, to miałem go cały czas przed oczami (w wersji papierowej) przy wyborze opon. I tak na niego patrząc, to właśnie nie najlepsze właściwości tych opon na mokrym mnie zastanawiają, zwłaszcza, że jak wiemy, nasze zimy są bardziej mokre niż śnieżne. Tak w ogóle Fulda dostała prawie najgorsze oceny na mokrym i suchym, ze wszystkich testowanych tam opon, za to najlepsze na śniegu i aż dziwi 4-te miejsce, zważywszy, że waga punktów w trzech kategoriach jest po 33%.

I jeszcze jedno: pisząc ten tekst sprawdziłem na stronie Fuldy - tam nie ma rozmiaru 205/60 w 16", jest tylko 205/55. Na stronie oponeo.pl w sprzedaży jest profil 60 w 16". Ja już nic z tego nie rozumiem:(

jvc
16-11-2010, 20:48
Spoko,spoko, jest dostępna ;), mogę ją mieć za 325 zł/szt + przesyłka 40 zł komplet
Jest jeszcze tutaj do poczytania :)
http://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/winterreifen/2010_Winterreifen_Test_225_45_R17.aspx?ComponentId =40334&SourcePageId=31821

Pulse
16-11-2010, 22:47
Nie wiem czy to prawda bo Fulda, o której piszecie to chyba nowość sezonu 2010/2011, ale inne modele Fuldy były dość znane z ząbkowania. Także Ci, którzy mają kombi niech sami zrobią rozeznanie przed zakupem opon tej marki.

dawid
17-11-2010, 06:54
Jezdziłem na fuldach w poprzednim aucie (Renault) i teraz mam tez w drugim samochodzie (Fiat).
I rzeczywiscie dobrze radza sobie na sniegu a co do ząbkowania to w renówce zaczeła się tylna ząbkować po 3 latach w Fiacie póki co wszystko jest ok.

raTek
17-11-2010, 10:10
MDO kombi 2.0 TDCI
wybór nadal nie dokonany ale na placu boju zostały mi
1. Dunlop 3D - 325/szt
2. Nokian - 285/szt

oba indeksy 91H czyli do 210km/h
teraz pytanie czy jesli auto ma max 208km/h moge miec mniejszy indeks czy nie kombinowac i kupic z H.

a drugie pytanie czy warto dolozyc do ts830 albo GY albo Miśkow?
czy wybor Dunlopow do ktorych jestem bardziej przekonany niz do Nokianow bedzie wyborem dobrym?

i jak ma sie sprawa bieznika symetrycznego? nie bedzie na Dulopach ząbkowania?

jutro chce dopiąć temat więc proszę o pomoc.

berater
17-11-2010, 10:35
2. Nokian - 285/szt
W tej cenie to "made in Russia". Tak jak koledzy radzą poszukałbym z Finlandii. Z tym, że będą droższe. Ja płaciłem za "finlandię" :) z indeksem V 340 zł.
czy nie kombinowac i kupic z H.
Nie kombinować i kupić H lub V.

raTek
17-11-2010, 10:40
tez tak mysle wlasnie i chyba postawie na Dunlopy
kusi mnie natomiast bardzo dobra opinia od kilku lat na temat GY UG 7 a teraz 7+
z indeksem H moge miec za okolo 370zl.
tansze bylyby z indeksem T i niby PZU nie wymaga takich opon, w ogole nie wymagaja opon zimowych a ja nie bede smigal szybciej jak 150km/h wiec kurde dalej nie wiem co wybrac...

Rijndael
17-11-2010, 10:48
oba indeksy 91H czyli do 210km/h
teraz pytanie czy jesli auto ma max 208km/h moge miec mniejszy indeks czy nie kombinowac i kupic z H.
Szczególnie w zimówkach może być mniejszy. Przy jeździe po śniegu jest to nawet korzystne, bo taka opona jest trochę mniej sztywna. Ale mniej niż T nie kupuj.

a drugie pytanie czy warto dolozyc do ts830 albo GY albo Miśkow?
czy wybor Dunlopow do ktorych jestem bardziej przekonany niz do Nokianow bedzie wyborem dobrym?
Dunlopy 3D to jedne z najlepszych zimówek. Absolutnie nie są gorsze od Conti i GY. Nokiany w testach wypadają sporo słabiej.

i jak ma sie sprawa bieznika symetrycznego? nie bedzie na Dulopach ząbkowania?
Ja żadnych problemów nie miałem, a jeżdżę agresywnie.

Pulse
17-11-2010, 11:50
Może lepiej zmienić tytuł wątku na Mk3 i Mk4 Zimowe opony?

raTek
17-11-2010, 13:45
czy mk3 czy mk4 jesli mowa o konkretnym rozmiarze to jaka roznica kolego?
wazne ze dowiemy sie czegos o oponach...

skoro indeks T moze byc zakladany do MDO to w tej cenie dostanie sie drozsze opony np GY, Miski i Conti w cenie np Dunlopow z indeksem H.

skoro tak to po co kupuja ludzie V XL??

jvc
17-11-2010, 13:56
Już pisałem kiedyś, że opona powinna mieć indeks nie mniejszy niż prędkość maksymalna samochodu (katalogowa) tak jest według polskich przepisów

Rijndael
17-11-2010, 13:56
skoro indeks T moze byc zakladany do MDO to w tej cenie dostanie sie drozsze opony np GY, Miski i Conti w cenie np Dunlopow z indeksem H.
Dunlop, Conti, GY to jest ten sam poziom, wygrywają wszystkie rankingi tylko w różnej kolejności (raz tak, raz inaczej, zależy jaki test i jaki rozmiar). Jeśli Dunlopy są obecnie z nich najtańsze to najlepiej kupić właśnie je. Micheliny są raczej gorsze od tej trójki.

jvc
17-11-2010, 14:02
Tyle że dunlopa tyle lat juz klepią że obawiam się że w przyszłym roku wyjdzie coś nowego, wtedy teoretycznie moze być problem na przykład z dokupieniem jednej sztuki :)

Rijndael
17-11-2010, 14:04
Już pisałem kiedyś, że opona powinna mieć indeks nie mniejszy niż prędkość maksymalna samochodu (katalogowa) tak jest według polskich przepisów
Mylisz się:
Dla opon oznakowanych jako śniegowe, zgodnie z dyrektywą 92/23/EWG, dopuszcza się niespełnianie dostosowania do maksymalnej prędkości pojazdu, pod warunkiem że są one dostosowane co najmniej do prędkości równej 160 km/h, a w pojeździe umieszczono nalepkę ostrzegawczą o maksymalnej prędkości tych opon tak, aby była ona widoczna oraz czytelna dla kierowcy.

http://lex.pl/serwis/du/2007/1393.htm

jvc
17-11-2010, 14:17
ale kto tą nalepkę ma niby nalepić ? hehe no ale ok, skoro tak jest to nawet nie wiedziałem, pod warunkiem że ta dyrektywa obowiązuje

Rijndael
17-11-2010, 14:24
ale kto tą nalepkę ma niby nalepić ? hehe no ale ok, skoro tak jest to nawet nie wiedziałem, pod warunkiem że ta dyrektywa obowiązuje
To rozporządzenie weszło w życie w 2007, wiec stosunkowo niedawno.

Swoją drogą nasze prawo jest wyjątkowo niekonsekwentne, skoro z jednej strony bardzo restrykcyjnie podchodzi do indeksów prędkości co nie ma wielkiego znaczenia (oczywiście do pewnego stopnia), a z drugiej pozwala jeździć zimą na prawie łysych letnich oponach. No, ale cóż. ;)

keisim
17-11-2010, 15:13
Może lepiej zmienić tytuł wątku na Mk3 i Mk4 Zimowe opony?
czy mk3 czy mk4 jesli mowa o konkretnym rozmiarze to jaka roznica kolego?
wazne ze dowiemy sie czegos o oponach...

raTek, różnica zasadnicza - nikt nie znajdzie tego wątku szukając po prefiksie Mondeo MK3. Zapytanie autora wątku dotyczyło MK4 ale pojawiło się tu tyle osób z MK3, że dorzucenie prefiksu MK3 jest chyba dobrym pomysłem.

raTek
17-11-2010, 15:48
ah tam zaraz :)
ja kolego szukalem po prefixie do mk3 a wyladowalem tu wiec i inni se poradza :)

co do opon...
moje MDO niby ma 208km/h wg katalogu (jesli te dane mam poprawne, szukalem w necie bo w ksiazce nie mam) i...
bylem juz niemalze przekonany do Dunlopow 3D 91H - moge miec za 325/szt.
pozostale Conti i GY w granicach 380/szt.
natomiast jesli wybralbym indesk mniejszy (T) do 190 to za podobna kase moglbym miec GY albo Conti.

co powinienem wybrac?
Dunlopy 91H czy Conti/GY 91T - zalozenie ze kasa ta sama...

i jeszcze jedno pytanie - jak ze scieralnoscia? duzo ludzi pisze ze i Dunlop i GY szybko sie koncza...

Pulse
17-11-2010, 16:48
^^^

Wątków o zimówkach dla Mk3 zaczętych a nie kontynuowanych jest od groma. Tymczasem temat o oponach dla Mk3 wykiełkował w wątku o Mk4. Ty może nie narzekasz, ale spójrz z punktu widzenia kogoś kto szuka opon do swojego Mk4 i musi przerzucać się postami, które dotyczą opon w rozmiarach, które go nie dotyczą. Trochę empatii życzę. :)
Nie sądzę, aby modowi chciało się podzielić ten wątek na dwie części z właściwymi prefiksami, więc chyba uczciwiej będzie po prostu stworzyć wspólną nazwę. To miałem do powiedzenia

jojof16
26-11-2010, 15:25
Witam Panowie. W następnym tygodniu ojciec odbiera z salonu nowe Mondeo, 2.0 TDCI 140. Musimy kupić opony zimowe, wiem że rozmiar odpowiedni to 205/55 R16. Pytam czy indeks prędkości brać H czy V a nośność 91 czy 94 (nie mogę nigdzie znaleźć masy całkowitej fury :/ )

Pozdrawiam Mondeomaniaków : ]

jvc
26-11-2010, 15:50
A nie powinieneś mieć rozmiaru 215/55R16 ? , co do nośności, to normalna ma być a nie wzmacniana i indeks prędkości najlepiej H

jojof16
26-11-2010, 15:54
Hm czytając forum wywnioskowałem że to powinien być taki rozmiar :/ nie wiem co na ten temat mówi instrukcja...

Ok nośność normalna czyli jaka, nie mamy jeszcze samochodu żeby sprawdzić to na przykładzie letnich opon :(

Alecki
26-11-2010, 15:58
Sprawdź tu:
http://www.cars-data.com/en/ford.html

jojof16
26-11-2010, 16:19
Ok dzięki wielkie, wychodzi że nośność wystarczy 91 i indeks H :)

Jvc co z tym rozmiarem, 205 dobry będzie ?

jvc
26-11-2010, 16:38
W 2,0 tdci to raczej 215/55R16 93H

jojof16
26-11-2010, 16:55
W cars-data pisze że dopuszczalna masa całkowita wynosi 2180 kg. Dzieląc przez 4 wychodzi 545 kg a opony 91 mogą przenieść 615 kg. Czyli wydaje mi się że 91 w zupełności wystarczy, chyba dobrze rozumuję ?

No nic będę musiał chyba zadzwonić do salonu i zapytać się o ten rozmiar :/

dzimi75
26-11-2010, 17:39
Widziałem kilka postów o oponach Fulda ja mam fuldy i nie powiem dzis sniegu troszke nawaliło u mnie i jechałem i powiem ze jak był lód ładnie sie zachowywały przy ostrym hamowaniu nie rzucało ani sie nie slizgał na boki szedł prosto na lodzie wiec mysle ze opony dobre sa:)JA je zakupiłem z mondkiem i miały jeden sezon od poprzedniego własciciela:)

wojtbf1
26-11-2010, 17:47
No nic będę musiał chyba zadzwonić do salonu i zapytać się o ten rozmiar :/
Wg starego katalogu rozmiar 205 występował tylko w mondkach z silnikiem benzynowym 1.6 .....
W swoim też 2.0 TDCI mam tak jak JVC napisał 215 , i to chyba będzie najbardziej odpowiedni rozmiar.

heko
26-11-2010, 18:35
MK4 2.0 tdci na pewno 215/55/16....ja zamiennie jeździłem na 205/60/16

Rijndael
26-11-2010, 22:20
Najlepiej założyć 215/55/R16 bo po prostu licznik nie będzie przekłamywał. Ale na 205/55 albo 205/60 też nie będzie tragedii (te drugie pewnie nie mają homologacji do tego modelu, o ile to ma dla kogoś znaczenie).

jojof16
27-11-2010, 11:50
Ok dzięki wielkie, w takim razie będą 215 : )

ffocus1
22-12-2010, 00:25
Witam wszystkich.
W najbliższych dniach będę obierał nowe Mondeo 2,0tdci kombi Fl.
Jakie możecie polecić opony zimowe w rozmiarze 215/50/17 (to nie jest pomyłka , taki jest rozmiar 17 w mondeo po lifcie)
Byłem zdecydowany na Continental ContiWinterContact TS830 P ale są wszędzie niedostępne - może coś innego?

Rijndael
22-12-2010, 00:29
Jakie możecie polecić opony zimowe w rozmiarze 215/50/17 (to nie jest pomyłka , taki jest rozmiar 17 w mondeo po lifcie)
Na jakiej podstawie tak twierdzisz?

heko
22-12-2010, 00:38
...ogólnie jest problem z większością rozmiarów...zima zaskoczyła nawet producentów :P

ffocus1
22-12-2010, 00:43
Na jakiej podstawie tak twierdzisz?
Na podstawie tego co widziałem zamontowane na aucie i w katalogu.

Rijndael
22-12-2010, 05:26
Na podstawie tego co widziałem zamontowane na aucie i w katalogu.
A no tak, masz rację, nie zauważyłem, że o mk4 piszesz, ten "polift" mnie zwiódł. ;)

Niestety rozmiar 215/50/R17 jest w tej chwili bardzo mało popularny, więc takie opony będą trudno dostępne i stosunkowo drogie...

berater
22-12-2010, 06:03
Niestety rozmiar 215/50/R17 jest w tej chwili bardzo mało popularny, więc takie opony będą trudno dostępne i stosunkowo drogie...
Dlatego polecałem już w tym wątku 215/55/16, sam na takich jeżdżę. Zgodne z katalogami, odrobinę wyższe, łatwiej dostępne i tańsze.

Rijndael
22-12-2010, 06:45
Dlatego polecałem już w tym wątku 215/55/16, sam na takich jeżdżę. Zgodne z katalogami, odrobinę wyższe, łatwiej dostępne i tańsze.
I jest to bardzo mądra rada...

madziks
22-12-2010, 14:52
Mój sąsiad taksówkarz polecił mi zakup bieżników niemieckich, z naciskiem na niemieckich a nie polskich. Gwarancja 5letnia. Ja zakupiłam 225/55/16 i zapłaciłam 200zł za opone. Polska firma kupuje bieżniki z niemiec i scala je z starymi oponami. Niestety nie wiem jaka to polska firma bo opony zamawiali panowie w wulkanizacji;) Generalnie zakup takiej opony waha się od 120-200zł, w zależności od samochodu.

Nie wiem czy ktoś już coś takiego pisał w tym temacie, bo nie udało mi się całego przeczytać, ale chciała się podzielić pomysłem;)

kordyl
22-12-2010, 15:28
Koleżanko madziks napisz proszę na wiosnę, jak te opony przetrwały zimę. Auto dość ciężkie, silne i szybkie... Zobaczymy czy takie opony to wytrzymają.

TOMAS
22-12-2010, 15:47
Jak mnie było stać na auto za tyle kasy, to i na opony. Oszczędzając parę złoty nie będę ryzykował życia osób które jadą ze mną jak i swojego. A znajomy złotówka to chyba by spod siebie zjadł aby pojechać 5 kilometrów dalej.

madziks
22-12-2010, 16:23
Kordyl napiszę na wiosnę jak nie zapomnę:)

Tomgol jakby mnie było stać to może i bym kupiła, mój trzeci tydzień tym autem - moja pierwsza zima, więc jakoś trzeba przetrwać... A skoro sąsiad jeździ dzień w dzień, już dwa razy kupował, i nic mu się nie stało, to może nie jest tak źle??
Po za tym podrzuciłam pomysł, nie musisz korzystać, a przynajmniej nie krytykować od razu.

Rijndael
22-12-2010, 16:58
Mój sąsiad taksówkarz polecił mi zakup bieżników niemieckich, z naciskiem na niemieckich a nie polskich. Gwarancja 5letnia. Ja zakupiłam 225/55/16 i zapłaciłam 200zł za opone. Polska firma kupuje bieżniki z niemiec i scala je z starymi oponami. Niestety nie wiem jaka to polska firma bo opony zamawiali panowie w wulkanizacji;) Generalnie zakup takiej opony waha się od 120-200zł, w zależności od samochodu.
Do mk4 montować nalewki? Litości...

anastazyy
22-12-2010, 17:21
ja zakupilem 225/55/16 daytona i jak narazie jestem zadowolony. Dobrze zrywaja powierzchnie moze troche glosne ale ogolnie spisuja sie ok
moge polecic

cena ok. wyszlo z przesylka 330zl za sztuke.

berater
22-12-2010, 17:26
ja zakupilem 225/55/16
Co Tobą kierowało, że wybrałeś taki rozmiar ?

ffocus1
22-12-2010, 17:43
Tak wiem , ale przykupnie auta dostałem drugi komplet alu 17.

Zakup zrobiony,opierając się w miarę dobrymi opiniami zamówiłem opony
Vredestein Xtreme Wintrac 215/50R17 95 V XL zobaczymy jak się sprawdzą;)

jvc
22-12-2010, 18:48
No właśnie co to w ogóle za rozmiar 225/55R16 :D . Co do nalewajek to się wolę wypowiadać... ;)

Wind
22-12-2010, 20:01
Np Audi A4 wychodzi na takich oponach. Różnica w stosunku do wzorcowego czyli 215/55/16 lub 235/45/17 mieści się w normie - 1,62% - dopuszczalną różnicę przyjmuje się 2%. Różnica w odczycie prędkości niewielka przy 150km/h będzie wskazywało - 152,4. Natomiast napewno nieco lepsza przyczepność i lepsze prowadzenie na szybkich łukach.

Rijndael
22-12-2010, 20:53
Natomiast napewno nieco lepsza przyczepność i lepsze prowadzenie na szybkich łukach.
Tylko ile masz (szczególnie zimą, w Polsce) tych szybkich łuków na dobrym, suchym asfalcie, a ile śniegu, dziur, kolein i kałuż, gdzie auto na szerszych oponach będzie prowadzić się znacznie gorzej. Szczególnie, że to opona budżetowa co w połączeniu ze znaczną szerokością pozwala obawiać się o odporność na aquaplaning czy przyczepnosć na śniegu. Zdecydowanie lepiej kupić markowe opony w rozmiarze 205/55/R16, który też występował w mk4. Jest to najpopularniejszy rozmiar opon 16" i w związku z tym najtańszy.

Za nieco ponad 300 zł można np. bez problemu kupić niezłego Nokiana WR G2 w rozmiarze 205/55/R16.

berater
22-12-2010, 20:53
Różnica w stosunku do wzorcowego czyli 215/55/16 mieści się w normie - 1,62% - dopuszczalną różnicę przyjmuje się 2%.Jeśli myślisz o różnicy w wysokości (średnicy, promieniu) to się mylisz. Różnica wynosi 4,65%. To jest "deczko" za dużo.

heko
22-12-2010, 20:54
..taksówkarz to żadna wyrocznia...toczy się od postoju, do postoju...
wiele razy testowaliśmy nalewki...na śniegu zazwyczaj dają rade...ale jazda po mokrym...droga hamowania...porażka...i nie ważne polskie czy niemieckie, czasy gdy odpadały biezniki to przeszłość...ale jakość gumy do regeneracji to inna bajkag:~...więc należy pamiętać...i dać sobie co najmniej 20% zapasu na drodze
...różnica cenowa do nowych to ok. dwa zbiorniki paliwa8)...więc nie tak tragicznie...a za 800zł. można kupić markowe używki w super stanie...

Rijndael
22-12-2010, 21:00
Jeśli myślisz o różnicy w wysokości (średnicy, promieniu) to się mylisz. Różnica wynosi 4,65%. To jest "deczko" za dużo.
Szczególnie, że w mk4 montowano 215/55/R16 lub 205/55/R16, więc tolerancja jest wyraźnie w przeciwną stronę...

Wind
23-12-2010, 06:28
Mylicie się koledzy. Zalenane 2% różnicy - to różnica w średnicy koła. I tak np. 235/45/17 ma średnicę 643,3mm a dyskutowany rozmiar 225/55/16 ma 653,9mm. Dopuszczalna różnica 2% (a nawel nie "dopuszczalna" bo dopuszczalne sa także różnice 3 i 4%) zostaje zachowana. Proponuje sprawdzić na jakiejś tabeli zamienników np:
http://www.opony.net/narzedzia/zamienniki-opon.html

Tylko ile masz (szczególnie zimą, w Polsce) tych szybkich łuków na dobrym, suchym asfalcie, a ile śniegu, dziur, kolein i kałuż, gdzie auto na szerszych oponach będzie prowadzić się znacznie gorzej. Szczególnie, że to opona budżetowa co w połączeniu ze znaczną szerokością pozwala obawiać się o odporność na aquaplaning czy przyczepnosć na śniegu.

Co do dróg to są rózne (można mieć 2-3 komplety opon jak ktoś chce ;) ), nie jeździmy tylko po Polsce. Są i mokre i suche i zaśnieżone itp.

Rijndael
23-12-2010, 06:41
Co do dróg to są rózne (można mieć 2-3 komplety opon jak ktoś chce ;) ), nie jeździmy tylko po Polsce. Są i mokre i suche i zaśnieżone itp.
Eh... proszę Cię. Suche drogie dobrej jakości to zdecydowana mniejszość z tego, po czym jeździmy zimą. Zresztą i w takich warunkach mało prawdopodobne, żeby opony jednej z najtańszych marek (Dayton) były lepsze od minimalnie węższych, markowych opon które można kupić za podobną cenę. Raczej będzie na odwrót.

Po za tym w mk4 na felgi 16" zakładano nie tylko 215/55/R16 ale także 205/55/R16, a pomiędzy 205/55/R16, a 225/55/R16 jest już 3.5% różnicy w średnicy.

Ogólnie kupienie na zimę zbyt szerokich gum bardzo kiepskiej marki w cenie markowych opon we właściwym rozmiarze jest pozbawione jakiegokolwiek sensu, ale jeśli ktoś się uprze, to oczywiście nikt mu nie zabroni...

berater
23-12-2010, 07:16
Mylicie się koledzy.Masz rację. Porównując 215/55/16 i 225/55/16 policzyłem, nie wiedzieć czemu, różnicę w wysokości "gumy" i wyszło mi 4,65%. Na całej średnicy koła będzie rzeczywiście 1,72%. Mieści się w normie.

anastazyy
23-12-2010, 08:23
Co Tobą kierowało, że wybrałeś taki rozmiar ?

taki rozmiar mialem na letnich oponach jak wyjechalem z salonu

berater
23-12-2010, 09:06
taki rozmiar mialem na letnich oponach jak wyjechalem z salonu Jesteś prawdopodobnie pierwszym na tym forum, którego wypuszczono z salonu, przy zakupie, na 225/55/16.

Wind
23-12-2010, 10:13
Dlatego polecałem już w tym wątku 215/55/16, sam na takich jeżdżę.

Tzn to jest taka argumentacja jak rozumiem- takie mam , takie są najlepsze;)

Ja akurat śmigam na 17" ale nie uważam że 225/55/16 są nieodpowiednie tym bardziej iz mieszczą się w 2% tolerancji i jak wcześniej pisałem nie chodzi w wysokość tylko o średnicę koła - tak podają wszystkie oponiarskie tabele.

berater
23-12-2010, 11:40
Tzn to jest taka argumentacja jak rozumiem- takie mam , takie są najlepsze Aleś czepliwy :). Po prostu chciałem podkreślić, że polecam rozmiar, który sprawdziłem. Nic wiecej. nie uważam że 225/55/16 są nieodpowiednie tym bardziej iz mieszczą się w 2% tolerancji i jak wcześniej pisałem nie chodzi w wysokość tylko o średnicę koła Posty nabijasz ? Czy nie czytasz wszystkich postów ? Raz już to napisałeś a ja przyznałem Ci wyżej rację. Napisałem, że mieści się w tolerancji.

lepki
02-05-2011, 12:18
Zakupiłem felgi stalowe szerokość 6,5" ET50 R16 i poszukuję w miarę dobrych opon zimowych, znalazłem różne opinie na forum, lecz nie było powiedziane jednoznacznie czy opona 205/55R16 jest dobra na zimę do Mondeo MK4 2.0 TDCi kombi, czy musi być minimalnie 215/55R16, znalazłem taką aukcję http://allegro.pl/nowe-opony-zimowe-michelin-alpin-a4-205-55r16-91t-i1583081939.html opony są z 2010r i chętnie bym je kupił, tylko się zastanawiam czy będą odpowiednie, proszę o porady, dzięki bardzo.

von_Paulus
02-05-2011, 14:40
Zakupiłem felgi stalowe szerokość 6,5" ET50 R16 i poszukuję w miarę dobrych opon zimowych, znalazłem różne opinie na forum, lecz nie było powiedziane jednoznacznie czy opona 205/55R16 jest dobra na zimę do Mondeo MK4 2.0 TDCi kombi, czy musi być minimalnie 215/55R16, znalazłem taką aukcję http://allegro.pl/nowe-opony-zimowe-michelin-alpin-a4-205-55r16-91t-i1583081939.html opony są z 2010r i chętnie bym je kupił, tylko się zastanawiam czy będą odpowiednie, proszę o porady, dzięki bardzo.

Zimówki mam w rozmiarze 205/55/16.
POZDRAWIAM!

Pulse
02-05-2011, 15:53

Teoretycznie opona R16/205/55 w przypadku mk4 dedykowana jest tylko do najsłabszych wersji benzynowych 1,6 i do słabszego 1,8 TDCI.
Do 2,0 TDCI przez producenta zalecana jest R16/215/55. Ale wiele osób z forumowiczów mających 2,0 TDCI jeździ na mniejszych oponach i nikt nie narzekał.

TOMAS
02-05-2011, 16:50
i nikt nie narzekał

To ja i kolega jarek_sz-n będziemy pierwsi. Przy silniku 2.0TDCI bo taki mam ja i Jarek mieliśmy uczucie, że auto pływa. Ja na zimę wróciłem do oryginału czyli 235/45/17 i brak odczuć pływania, natomiast Jarek kupił 215/55/16 i problem ustał

dario6273
02-05-2011, 21:27
-&gt;do najsłabszych wersji benzynowych 1,6 i do słabszego 1,8 TDCI.&lt;-

Bzdura-opona 205/55/R16 występuje tylko chyba w Polsce bo mój mondek jest z Francji i fabrycznie w motorze 1,8 TDCi jest 215/55/R16:one:

donpedro60
02-05-2011, 22:07
Dobrze prawisz 215/55/16 6,5J

jvc
02-05-2011, 23:03
Koledze Pulse chodziło chyba o najsłabszy 1,8 tdci 100KM ;)
dario6273 muszę Cie zmartwić ja mam z Polski i jest na 215/55R16 a raczej był...:p
Co do opon ja mam 205/60R16 i właśnie zamawiam drugi komplet ,wiadomo ze idealnie nie jest ale przynajmniej mam felgi proste po zimie ;)

dario6273
02-05-2011, 23:09
JVC-dario6273:one:

Jerry292
03-05-2011, 08:04
Przetestowalem oponky zimowe 205 55 r16 goodyear ultragrip 7+ w mondku i jezdzi mi sie znakomicie , mam je tez zamontowane w c-max i jest ok .

jvc
03-05-2011, 08:36
JVC-dario6273
hehe już poprawiam

Na obecny sezon będzie już dostępny GoodYear Ultra Grip 8 ;)

Pulse
03-05-2011, 14:04
-&gt;do najsłabszych wersji benzynowych 1,6 i do słabszego 1,8 TDCI.&lt;-

Bzdura-opona 205/55/R16 występuje tylko chyba w Polsce bo mój mondek jest z Francji i fabrycznie w motorze 1,8 TDCi jest 215/55/R16:one:

Kurcze, chyba wyraźnie napisałem o słabszym 1,8TDCI, a Ty masz 125KM, więc o co te halo. :P

dario6273
03-05-2011, 21:35
OK. nie zauważyłem:one:

Rom
04-05-2011, 17:53
Może kogoś zainteresują NOKIANY data produkcji 2008 ale jeśli ktoś wali kilometry to i tak w 2 lata zedrze.
Podaję linka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1589076336

Ja się skusiłem

komariusz
04-05-2011, 19:52
ufff ale sie obczytałem.. :) ale dallej nie wiem podstawowych dla laika rzeczy .. jesli ktoś mógłby podsumować.. byłoby super.. a jest tak.. auto kupiłem na wypasionych alufelgach i rozmiar opon jest 235/45/R17 i chce kupić stalowe 16 na zimę. Co do opon to wiadomo że maja byc 215/55/R16 ale co z tymi nieszczęsnymi felgami - jakieś ET (cholera wie jakie ma być?) w mojej instrukcji nie ma nic o tym) no i ten rozstaw to jaki w końcu 5X108? W sklepie jest taka felga - to mądry zakup będzie? podpowie któś? :)

http://ford.sklep.pl/pl,product,319521,felga,stalowa,ford,6,5,x,16,03,0 7.html

wojtbf1
04-05-2011, 22:10
To jest dokładnie to czego potrzebujesz......na szrocie można trafić felgi i to w dobrym stanie za połowę tej ceny, radzę się rozejrzeć, chyba że masz wolne 800 PLN-ów.......

PAFFCIO
04-05-2011, 23:24
...ale co z tymi nieszczęsnymi felgami - jakieś ET (cholera wie jakie ma być?) w mojej instrukcji nie ma nic o tym) no i ten rozstaw to jaki w końcu 5X108? ...
łopatologiczne wyjaśnienie o co chodzi z ET.
http://www.felgi-opony.com/Aktualnosci/Co_to_jest_ET_felgi_aluminiowej__Czy_moze_byc_inny _od_fabrycznego_,3,352,15.html

Ważne więc jakie felgi porównujesz. Ze swojego doświadczenia wiem, że przy feldze 17'' o szerokości 8'' przy ET 35 (miałem takie w poprzednich felgach), bok opony był niemal na równo z krawędzią błotnika, gdy porównywałem ze standardowymi, seryjnymi felami, to mój rozstaw kół był szerszy o ok 3 cm. Obecnie mam felgę 7,5'' z ET 40 i jest bardzo podobnie....i to mnie zaciekawiło...bo wg wskazanego artykułu powinno być odwrotnie...chyba, że jest późno i czegoś nie kojarzę

Jeżeli chodzi o rozstaw to tak, 5x108 jest właściwy.

jvc
05-05-2011, 07:00
W stalówkach powinno być:
6,5x16 5x108x63,3 ET50 ;)

komariusz
06-05-2011, 19:47
dzięki za odpowiedź.. :)

fulso
19-10-2011, 19:56
Witam, jest w stanie ktos polecic jakies dobre i przystepne w cenie zimowki 205/55/r16?

heko
19-10-2011, 20:05
...wciąż w czołówce testów. GY ug 7+ lub nowe ug 8 i doskonałe, troszkę tańsze Conti TS830

spiczek
19-10-2011, 21:27
W zeszłym roku kupiłem Conti TS830 P dość tanio, taniej niż były GY ug 7+ i Conti TS830 (po prostu zaczął się sezon i te popularne poszły mocno do górę) , są świetne trzymają rewelacyjnie, i co ciekawe są cichsze niż moje letnie premiumcontact2.

Conti TS830 P (do aut premium) jest oponą asymetryczną z oznaczeniem MO - czyli że tylko te mogą być zakładane na mercedesa; GY ug 7+ i Conti TS830 są kierunkowe (niby starsza technologia), co ponoć w autach typu mondeo (o mocnej trakcji) powoduje szybkie ząbkowanie.

Ja mam właśnie w rozmiarze 205/55/r16 i na bank nie zamienił bym na inne

http://www.conti-online.com/generator/www/pl/pl/continental/samochod/tematy/opony_osobowe/zima/contiwintercontact_ts_830_p/contiwintercontact_ts_830_p_pl.html

jvc
19-10-2011, 21:43
Conti TS830 P (do aut premium) jest oponą asymetryczną z oznaczeniem MO - czyli że tylko te mogą być zakładane na mercedesa
Bzdura, robią również a może przede wszystkim do innych samochodów

co ponoć w autach typu mondeo (o mocnej trakcji) powoduje szybkie ząbkowanie.
Ale zimówki generalnie nie ząbkują jakie by nie były ;)

fulso
19-10-2011, 22:16
polecacie jakis sklep internetowy, sprzedawce na allegro?

TOMAS
19-10-2011, 22:46
Pisz do kolegi JVC

spiczek
20-10-2011, 06:59
Cytat:

Conti TS830 P (do aut premium) jest oponą asymetryczną z oznaczeniem MO - czyli że tylko te mogą być zakładane na mercedesa
Bzdura, robią również a może przede wszystkim do innych samochodów
Nie bardzo rozumiem twoją odpowiedz, ale chodziło mi, że do mercedesa można zakładać niby tylko opony, które mają MO. Dlatego są producenci, którzy "certyfikują" swoje opony u mercedesa.

Cytat:

co ponoć w autach typu mondeo (o mocnej trakcji) powoduje szybkie ząbkowanie.
Ale zimówki generalnie nie ząbkują jakie by nie były
Może i nie ząbkują, ale opony z asymetrycznym bieżnikiem, są bardziej uniwersalne, środek opony dostosowany do ciężkich warunków zimowych, krawędzie do szybkiej jazdy w zakrętach w lepszych warunkach.

Miałem już różne opony zimowe, ale nigdy mi się tak dobrze nie prowadziło w ciężkich warunkach jak na oponach TS830P, dlatego je polecam.

jvc
20-10-2011, 07:14
Nie bardzo rozumiem twoją odpowiedz, ale chodziło mi, że do mercedesa można zakładać niby tylko opony, które mają MO. Dlatego są producenci, którzy "certyfikują" swoje opony u mercedesa.
No bo z Twojej wypowiedzi wyszło że conti 830P robi tylko z oznaczeniem MO czyli pod mercedesa a to nieprawda , nie jest to jakieś szczególne wyróżnienie bo inni producenci również to robią, najwięcej homologacji ma Michelin.
A przy okazji to nawet do mondeo GoodYear robi specjalną oponę z oznaczeniem FO z bieżnikiem exellence ,który jest inny niż zwykły exellence

spiczek
20-10-2011, 07:42
A przy okazji to nawet do mondeo GoodYear robi specjalną oponę z oznaczeniem FO z bieżnikiem exellence ,który jest inny niż zwykły exellence
O ciekawe, muszę coś poszukać o tej oponie może to będzie najlepszy wybór na przyszłość.

PAFFCIO
20-10-2011, 21:10
Przejechałem 2 sezony na GY UG7+, teraz mam miśki Alpine4 (model z zeszłego roku) i o ile w śniegu mogę subiektywnie stwierdzić, że nie widzę różnicy o tyle na suchym i mokrym (bez śniegu) miśki sprawują się lepiej. Mniej się uślizgują, są bardziej przewidywalne i stabilne... oczywiście IMHO...no i dodatkowo miśki dostałem z fajnym pakietem ubezpieczenia (jakbym złapał gumę, zabrakło paliwa....niby nic a cieszy :-D)

wojtek_m
23-10-2011, 13:06
Ja polecam Continental ContiWinterContact TS830, ma w rozmiarze 215/60/R16 i są extra, nieźle trzymają i dają pewny i stabilny tor jazdy.

Aleksander96
23-10-2011, 22:21
4 zimy zrobiłem na UG 7+ i byłem bardzo zadowolony. Nie ma jednej najlepszej opony w każdej kategorii. Chodzi o najlepszy kompromis i pewnie warto zakupić opony według własnych preferencji np. jazda w mieście lub górach itp.

Teraz jedne z najwyżej ocenianych to UG 8. Mam nadzieję, że będę z nich równie zadowolony.

heko
23-10-2011, 22:32
...nie mieszkając w górach, pozostaję na sprawdzonych Conti TS830...ale tam gdzie śnieg naprawdę długo zalega na drogach, wybrałbym Fuldę kristall montero 3. troszkę słabiej na mokrej nawierzchni, ale rewelacyjne na śniegu

slick
24-10-2011, 13:12
Witam, jest w stanie ktos polecic jakies dobre i przystepne w cenie zimowki 205/55/r16?

Continental TS 830P to pierwszorzędny wybór. Podobnie GoodYear UltraGrip 7+, chociaż na rynku już jest dostępna jej następczyni UltraGrip8.

heko
24-10-2011, 13:15
...ja się kieruję tym http://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/winterreifen/2011_Winterreifen_Test_195_65_R15.aspx?tabid=tab1
..im mniej punktów, tym lepiej

PAFFCIO
24-10-2011, 14:46
Grześ, no błagam Cię...jak Ty do mondziaka chcesz 15'ki montować?? a link jest do testu
"Winterreifen 195/65 R 15 T" . Przy większych rozmiarach (zwłaszcza na szerokości czyli u nas 205 lub 215 lub hardcore'owców 225) bardzo często są zupełnie inne bieżniki (choć pod taką samą lub podobną nazwą).
Fakt, faktem, że te Twoje Conti w teście z 2009 też są na topie ;-)
http://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/winterreifen/2009_Winterreifen_Test_205_55_R16.aspx?ComponentId =29880&SourcePageId=31821

ale w 2009 nie było miśków Alpine 4, tu test z 2010 :
http://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/winterreifen/2010_Winterreifen_Test_225_45_R17.aspx?ComponentId =40334&SourcePageId=31821

BTW, żadna z opon nie dostała "sehr gut" ;-o

heko
24-10-2011, 15:17
heh, Pawełku wiedziałem że się "obruszysz"...bo Twoje A4 nisko były :P
...znaczy nie na pierwszym miejscu...ale co by nie mówić, testy są w miarę powtarzalne, w zależności od rozmiaru zamieniają się pierwszymi miejscami..za to w zużywaniu sie, Alpinki trzymają najlepiej :D
...pamiętam jak do firmowych dostawczaków zakupiłem Sava eskimo...czy jakoś tak, po jednym sezonie były łyse, znów kupiłem do jednego 2 sztk. i też się skończyły, a w drugim już nie oszczędzałem, zapłaciłem więcej...i 3 sezony wytrzymały :)

PAFFCIO
24-10-2011, 18:45
...bo Twoje A4 nisko były :P...
w 2009 jeszcze "moich" nie było ;-p

komariusz
25-10-2011, 17:28
a ja kupiłem nówki Barum Polaris 3H 215/55/R16. Do tego stalowe uzywane felgi równiez 16. Bo na te co mam na zimówki 235/45/R17 bombę pieniędzy trzeba by było wydać.. no i chyba lepeij bedzie sie jeździcpo tych dziurach i koleinach.

Pavlik
25-10-2011, 18:10
Witam.
Właśnie zakupiłem dunlopy 3D 235/45/17 (to będzie pierwszy sezon zimowy fordem). Sugerowałem się testami, bo uważam je za najbardziej obiektywne i miarodajne. Zobaczymy ile są warte (póki co jeszcze jeżdżę na letnich). W drugim aucie mam UG7 195/65/15, też wybrałem je na podstawie testów, sprawdziły się znakomicie, więc wnioskuję, że testom można wierzyć (szczególnie ADAC). Pozdrawiam

Deryll
25-10-2011, 18:56
Właśnie zakupiłem dunlopy 3D 235/45/17 (to będzie pierwszy sezon zimowy fordem).

Moim skromnym zdaniem takie opony na zimę to już trochę przesada, chciałbym cię na nich zobaczyć na bocznej drodze odśnieżanej raz w tygodniu a o koszcie nawet nie myślę, ale to już sprawa kolegi.

dg.
27-10-2011, 07:24
badzmy szczerzy - profil ponizej 50 na polskich zimowych, dziurawych drogach to jakies nieporozumienie.

oprocz tego ze komfort zryty, to zawieszenie sie szybciej zuzywa, a poza tym wjedz w zimową dziurke taką oponką... booom.

juz o kasie nie wpominajac

ethernal
27-10-2011, 09:02
czy ktoś ma doświadczenie z zimówkami SAVA ESKIMO HP ?
Mają niemal same dobre opinie,pomimo tego że są lowcost`owe.
Dlatego jeśli ktoś ich używa/używał to prosze o spostrzeżenia, jak się zachowują na mokrym, śliskim (śnieg, lód) itd oraz czy hałasują i jak szybko się zużywają :D

Alecki
27-10-2011, 10:57
Zobacz testy:
http://www.tyrereviews.co.uk/Article/2011-Auto-Zeitung-Winter-Tyre-Test.htm

ethernal
27-10-2011, 11:07
Dzięki! ;)

heko
27-10-2011, 11:30
...tjaaa...tylko ten test nie uwzględnia ścieralności, a ta w wypadku tych gum jest tragiczna!!! (sprawdziłem 2x na autach firmowych)...jeśli na jeden sezon, to ok...ale jak na kilka to zapomnij

spiczek
27-10-2011, 13:24
Ale zimówki generalnie nie ząbkują jakie by nie były
Przypomniało mi się. Kiedyś zimówki w focusie wyząbkowały mi się po dwóch sezonach, a przynajmniej tak brzmiały jakby były wyząbkowane.

jvc
27-10-2011, 13:45
Mogą wyząbkować ,ale to raczej oznacza duże problemy z zawieszeniem

spiczek
27-10-2011, 14:35
Mogą wyząbkować ,ale to raczej oznacza duże problemy z zawieszeniem
nie obrażaj mnie :), auto było w stanie idealnym, 50k przebiegu

jvc
27-10-2011, 14:57
nie obrażaj mnie , auto było w stanie idealnym, 50k przebiegu
Gdzieżbym śmiał ;)
to może zimówki były firmy no name :D

spiczek
27-10-2011, 16:02
nie pamiętam jaki model (jakiś tani), ale firmy Bridgestone

dg.
27-10-2011, 20:03
hmm, tani bridgestone... znaczy jaki?? bridgestone nie ma tanich opon

kolki
27-10-2011, 20:20
ja zeszła zimę przejechałem na Continental 830P 205/55/16 i super się sprawowały

spiczek
28-10-2011, 07:24
hmm, tani bridgestone... znaczy jaki?? bridgestone nie ma tanich opon

Pamiętam, że w tamtym okresie w focusie I, miałem opony cooper i bridgestone, tylko nie wiem jakie modele, i które były zimowe, domyślam się, że bridgestone.

nevar
30-10-2011, 05:06
A ja kupilem na ten sezon Nokian WR A3 w rozmiarze 215/55R16
Pierwsze wrazenie? Jest cicho. Na mokrym jest dobrze. Na snieg trzeba bedzie poczekac...

Przypominam wybierajacym sie do Niemiec o obowiazku zalozenia opon zimowych od 1.11

corneliusab
30-10-2011, 07:34
Przypominam wybierajacym sie do Niemiec o obowiazku zalozenia opon zimowych od 1.11
W DE nie ma zadnej konkretnej daty zalozenia opon zimowych, jest obowiazek posiadania, jak jest slisko, lod, snieg, chlapa, bloto posniegowe. Zalecaja w okresie "od O do O" czyli od Oktober do Ostern (od pazdziernika do swiat) ale tak jak napisalem wyzej, konkretnej daty nie ma. Za brak zimowek w takich warunkach jak wyzej mandacik od 40-80€.

Pozdrawiam

nevar
30-10-2011, 07:42
W DE nie ma zadnej konkretnej daty zalozenia opon zimowych, jest obowiazek posiadania, jak jest slisko, lod, snieg, chlapa, bloto posniegowe. Zalecaja w okresie "od O do O" czyli od Oktober do Ostern (od pazdziernika do swiat) ale tak jak napisalem wyzej, konkretnej daty nie ma. Za brak zimowek w takich warunkach jak wyzej mandacik od 40-80€.

Pozdrawiam
Tak mowi prawo. A teraz wyobraz sobie 90% kontrolowanych Polakow dyskuttujacych z niemiecka Policja na temat tego czy bloto jest czy go nie ma.:-)

corneliusab
30-10-2011, 08:06
Wiem jakie jest prawo bo tu mieszkam, poza tym nikt tu z policjantem nie dyskutuje bo ten ma zawsze racje, a jak Ci sie nie podoba mozesz zawsze isc z mandatem do adwokata i ten zalatwia za Ciebie albo wygrasz albo przegrasz :)

Pozdrawiam

jvc
30-10-2011, 09:17
W Czechach jest od pierwszego listopada obowiązek jazdy na zimówkach

ethernal
30-10-2011, 12:36
W Czechach jest od pierwszego listopada obowiązek jazdy na zimówkach

Na pewno? A czasem nie jest tak jak w niemczech?

jvc
30-10-2011, 17:30
Może i masz rację , oni najlepiej pewnie wiedzą kiedy używać a kiedy nie,ale dla nas wybierając się do tych krajów lepiej je mieć ;)
Dobry artykuł jest tutaj
http://www.oponeo.pl/artykul/opony-zimowe-w-europie
i tutaj
http://www.autocentrum.pl/drukuj.php?FF=338&id=639570327

ethernal
30-10-2011, 18:17
http://pzm-travel.pl/pzminfo/opony,zimowe,-,przepisy,659.html
http://www.skionline.pl/stacje/?co=samochod&co2=teksty&id_newsa=99
Z powyższego wynika że w CZ tylko na niektórych drogach, natomiast na Słowacji od 15.11 do 15.03 zimówki są obowiązkowe.

Btw, przy okazji zapytam czy ktoś z Was używa na zimę opon Hankook W310? W piątek sobie takie kupiłem i czekam na przesyłkę, ale nie wiem czego się po nich spodziewać, tzn. czy będą dobre, b. dobre czy rewelacyjne? :D

jvc
30-10-2011, 18:53
Będą dobre :D

gerwek
31-10-2011, 07:51
Mam ten Hankooki i musze powiedzieć że dobrze się spisują nie narzekam.

corneliusab
31-10-2011, 08:00
Ja tam na nastepna zime kupie Uniroyal MS PLUS 66, mialem juz je wczesniej, teraz moj tata tez ma takie na vectrze b. Ja bylem z nich b. zadowolony, cena niewygorowana, a oponki dobre. A na lato tez Uniroyalki tylko, ze RainSport 2.
http://ssl.delti.com/tyre-pictures/Uniroyal/MSPLUS66.jpghttp://ssl.delti.com/tyre-pictures/Uniroyal/RainSport2.jpg

Pozdrawiam

dawid
31-10-2011, 09:17
slyszalem wiele dobrego o oponach MS Plus 66. W nastepnym roku bede musial kupowac jakies letnie to wezme tez uniroyal pod uwage

ethernal
31-10-2011, 09:55
Mam ten Hankooki i musze powiedzieć że dobrze się spisują nie narzekam.
Dzięki!
Zapytam jeszcze czy są w miarę ciche na trasie, szczególnie przy prędkościach autostradowych (opory toczenia itd) i czy szybko się zużywają czy też nie?
Pzdr.

kopydleusz
31-10-2011, 12:45
Ja tam na nastepna zime kupie Uniroyal MS PLUS 66, mialem juz je wczesniej, teraz moj tata tez ma takie na vectrze b. Ja bylem z nich b. zadowolony, cena niewygorowana, a oponki dobre.

slyszalem wiele dobrego o oponach MS Plus 66. W nastepnym roku bede musial kupowac jakies letnie to wezme tez uniroyal pod uwage

Ja w tym roku kupiłem właśnie takie Uniroyalki, 215/55R16 i muszę powiedzieć, że są ciche (teraz już nie ustawiam głośniej radia jak przekraczam 50 km/h) - porównuję z Vredesteinem Giugiaro Design. Jak się będą zachowywać na śniegu - zobaczymy. Na razie jest miękko i spadło mi spalanie (porównuję z 235/45R17)

misiekxyz
06-11-2011, 23:10
Ja też zakupiłem Uniroyal tylko że w rozmiarze 235/45/17 w ineksie H. Cena nie mała 720,00 zł z montażem, poszło trochę po kieszeni. ;/
Pierwsze wrażenia (na suchym) - cicha! Tak jak letnia, mimo to że jest kierunkowa. W teście auto świat w rozmiarze 225/45/17 zajeła (chyba 4 miejsce-"polecana"). Poźniej napisze co i jak, jak spadnie śnieg

dg.
07-11-2011, 07:19
misiek 720 sztuka? no to bogaty jestes...r17 n aprofilu 45 na zime?

pss.. uwazaj wiosną jak roztopy odkryja nasze drogi po zimie i bedzie ser szwajcarski... moze byc ciezko na tym profilu...

gloomy
07-11-2011, 10:28

pss.. uwazaj wiosną jak roztopy odkryja nasze drogi po zimie i bedzie ser szwajcarski... moze byc ciezko na tym profilu...

... trzeba uważać jak o każdej innej porze roku, taki urok naszych dróg, choć tak jak mówisz na wiosnę może być trochę więcej dziur. Natomiast jeśli chodzi o jazdę po mieście to moim zdaniem szerokość (w miarę rozsądku) jest na plus bo nie tak prosto w tą dziurę wjechać :P

ps. ogólnie "jestem za" bo sam jeżdżę na r17 choć trochę węższych bo 215.

karelgott
07-11-2011, 10:56

W poprzednim aucie (mazda 6) miałem uniroyala na zimę i lato. zimówki MS Plus 66 były świetne i śmiało mogę polecić każdemu, chociaż miałem je tylko jeden sezon.
Gorzej sprawa ma się z letnimi. miałem nowy komplet Rainsport 2. Na deszczu po prostu ideał. Przez podeszczowe kałuże auto przelatywało bez żadnego bicia po kierownicy, żadnego wyhamowania. Pierwsze kilka razy byłem w niezłym szoku. niestety w sezonie wymieniłem trzy opony z kompletu. na dwóch wyskoczyły mi bąble na boku po jakichś przetarciach, pewno po krawężniku. Trzecia poszła gdy przy zawracaniu "na trzy" dojechałem do krawężnika opona strzeliła... rozcięło ja z boku. A zawracałem naprawdę delikatnie i ani nie uderzyłem o krawężnik, ani nie docisnąłem mocno. Miały wyjątkowo miękki bok.
Przerobiłem już kilka, może kilkanaście kompletów opon, ale nigdy nie miałem takich przygód jak z tymi uniroyalami.

dg.
07-11-2011, 13:15
... trzeba uważać jak o każdej innej porze roku, taki urok naszych dróg, choć tak jak mówisz na wiosnę może być trochę więcej dziur. Natomiast jeśli chodzi o jazdę po mieście to moim zdaniem szerokość (w miarę rozsądku) jest na plus bo nie tak prosto w tą dziurę wjechać :P

ps. ogólnie "jestem za" bo sam jeżdżę na r17 choć trochę węższych bo 215.

Zgadzam sie ze trzeba uwazac. ale dobrze wiesz jaki balon ma opona np 60 a 45.. roznica kolosalna. A znow balon 60 tez nie jest taki tragiczny jesli chodzi o wysokosc. profil ponizej 50 to juz jest hardcore moim zdaniem na nasze drogi. juz pomijajac opone - felgi latwiej uszkodzic (chocby z nie swojej winy wjezdzajac w kaluze pod ktora jest dziura. Szerokosc na plus wiadomo trudniej sie zalapac na dziure ale nizszy profil - opona szybciej dobije do felgi (i oprocz tego ze sie uszkodzi to felga jeszcze dostanie swoje..)

misiekxyz
07-11-2011, 21:17

Niestety sztuka! :(Jedna z najtańszych na rynku (nie wliczając chińskie) ;D. Continentale po 1000,00 zł!!!!! Zakładam że pare (3-4 sezony) przejade-w perspektywie czasu koszty się rozłożą.Trochę za późno obudziłem się z oponami... Myślałem nad używanymi (bywają okazje)ale nic ciekawego nie było....
Nacodzień jeżdźe z dzieckiem więc bezpieczeństwo stawiam na pierwszym miejscu! Opona musi być pewna w każdych warunkach i w każdej prędkości.
Co do rozmiaru? Felga fordowska 7,5 cala '17".Rozważałem różne opcje:
1. 215/50/17 - byłem w paru punktach oponiarskich - odradzali ponieważ ciężko byłoby na nią założyć, samochód nie ma homologacji z tym rozmiarem (po lifcie felga 7.0 "17"), wrazie czego ubezpieczyciel mógłby się przyczepić że rozmiar nie zgodny (wiadomo jak to z nimi jest),
2. 215/55/16 - najrozsądniejszy wybór ale.....zakup felg "16" (z używanymi bywa róznie-ostatnio brak) a nowe dezenty ok. 1400 zł, + opony - cena ok. 500 zł/szt. (przyzwoite) . Suma suma sumarum wychodzi trochę drożej. Wiem żę komfort jazdy jest dużo lepszy i spalanie spada ale już po jabkach....

Co do jazdy 235/45/17 - Samochód jest twardy!;/ Czasami za twardy. Wiem że felga jest narażone na uszkodzenia ale staram się jeżdzić ostrożnie i omijać nasze piękne dziury. Mam nadzieje że przejade zimę bez bólu......;D

trombczanin
07-11-2011, 23:09
2. 215/55/16 - najrozsądniejszy wybór ale.....zakup felg "16" (z używanymi bywa róznie-ostatnio brak) a nowe dezenty ok. 1400 zł, + opony - cena ok. 500 zł/szt. (przyzwoite) . Suma suma sumarum wychodzi trochę drożej. Wiem żę komfort jazdy jest dużo lepszy i spalanie spada ale już po jabkach....

Felgi stalowe za 150 zł, opony tan sam model 555 zł, ale jestem pewien, że dałoby się znaleźć tańszy wariant. No ale jak sam piszesz już po sprawie....

misiekxyz
08-11-2011, 07:16
Tak swoją drogą zastanawia mnie dlaczego Ford na "17" zastosował 235/45/17. Ostatnio preferuje się 225/50/17. Byłoby o niebo lepiej......
Wydaje mi się że Ford poszedł po rozum do głowy ;Di po lifcie zmniejszyli felge do 7x17 i preferuje opony 215/50/17.

jvc
08-11-2011, 07:50
Wydaje mi się że Ford poszedł po rozum do głowy ;Di po lifcie zmniejszyli felge do 7x17 i preferuje opony 215/50/17.
taa w dodatku dużo droższe od 235/45R17 :D

eek-a-mouse
08-11-2011, 17:37
Obecnie mam opony letnie 235/45/17 i nie chce zmieniać felg. Jakie wymiary opon zimowych w takim razie najlepiej kupić ? 235/45/17 czy 225/50/17 czy jakieś inne ? Przy okazji czytałem coś o różnych rozmiarach felg i nie chodzi mi o 17 cali, ale bodajże szerokość, nie wiem jakie mam ja czy ktoś mógłby mi naświetlić tą sprawę i jaki ma to wpływ na dobór rozmiaru opon. Moje auto to Mondeo IV Ghia 2007 przed liftingiem.

dg.
08-11-2011, 17:43
Niestety sztuka! :(Jedna z najtańszych na rynku (nie wliczając chińskie) ;D. Continentale po 1000,00 zł!!!!! Zakładam że pare (3-4 sezony) przejade-w perspektywie czasu koszty się rozłożą.Trochę za późno obudziłem się z oponami... Myślałem nad używanymi (bywają okazje)ale nic ciekawego nie było....
Nacodzień jeżdźe z dzieckiem więc bezpieczeństwo stawiam na pierwszym miejscu! Opona musi być pewna w każdych warunkach i w każdej prędkości.
Co do rozmiaru? Felga fordowska 7,5 cala '17".Rozważałem różne opcje:
1. 215/50/17 - byłem w paru punktach oponiarskich - odradzali ponieważ ciężko byłoby na nią założyć, samochód nie ma homologacji z tym rozmiarem (po lifcie felga 7.0 "17"), wrazie czego ubezpieczyciel mógłby się przyczepić że rozmiar nie zgodny (wiadomo jak to z nimi jest),

Co do jazdy 235/45/17 - Samochód jest twardy!;/ Czasami za twardy. Wiem że felga jest narażone na uszkodzenia ale staram się jeżdzić ostrożnie i omijać nasze piękne dziury. Mam nadzieje że przejade zimę bez bólu......;D

jesli chcesz pojezdzic 3-4 sezony tym autem oplaca ci sie kupic stalowe na zime jakies uzywki i nowe pozadne opony. rozmiar 205/55/r16 jest bardzo popularny. dobre opony mozna kupic juz za:

http://www.opony.com/parametry-opony/bridgestone-blizzak-lm35-205-55r16-94-h-xl
lub:
http://www.opony.com/parametry-opony/goodyear-ultra-grip-8-205-55r16-91-t

i zyskasz komfort jazdy, bezpieczenstwo niegorsze niz na 17r (nawet wieksze - mniejsze ryzyko kapcia), nie szkoda felgi stalowej jak cos sie stanie...

misiekxyz
08-11-2011, 20:45
taa w dodatku dużo droższe od 235/45R17 :D

Faktycznie! Sprawdzałem ceny w necie i są sporo niższe na korzyść 235/45/17 :D. Wydawało mi się odwrotnie.. Ciekawe jaki jest komfort jazdy przy 215/50/17?

Pavlik
08-11-2011, 22:41
Witam!
Parę uwag po przeczytaniu komentarzy:
- miedzy felgą a asfaltem (nawierzchnią) jest tyle samo gumy w przypadku opon o rozmiarze 235/45/17 jak i 215/50/17! Profil to przecież procentowy współczynnik wysokości rantu opony do jej szerokości! Średnica opony musi być stała (+-2%), niezależnie od średnicy felgi, czy też profilu opony. W przypadku 17" rant ma 10.5cm, a 16" - 11.8cm (tak pi razy oko, oczywiście);
- mam letnie opony 235/45/17 i takie same zakładam na zimę (dunlop 3D). Ktoś uzna to za głupotę, ale:
1. ostatnio zaleca się stosować szerokość opon taka samą na lato, jak i na zimę (kiedyś zalecano rozmiar, góra dwa, węższe)
2. nie opłaca mi się kupować osobnych felg na zimę (auto za 2-3 lata sprzedam), a oszczędności na węższych i mniejszej średnicy oponach nie zwrócą mi poniesionych kosztów, nawet wliczając wymianę (tym bardziej, że okazyjnie kupiłem 2 nowe opony, pozostałe (takie same) już w "normalnej" cenie, ale suma sumarum wyszło mnie taniej niż jakbym kupował ten sam model 16" !! A do tego wymiana kosztuje mnie 30 zł - grupon)
3. Nie cierpię felg stalowych, więc pewnie musiałbym kupić alumy 16", a to już zupełnie nie opłacalna sprawa! Mówcie co chcecie, ale 5 sezonów przejeździłem autem z tylnym napędem (prawie 200KM, bez ESP, tylko ABS), gdzie o wypadnięcie z drogi/ zarzucenie najłatwiej, a i tak nie uszkodziłem alufelg! Raz miałem tylko stalówki (pierwszy sezon) i pozbyłem się ich, bo korodowały!!! Nie mówiąc już, jakież szpetne było auto! A alumy, mimo,że używane, bez problemów zniosły sól, piach, itp. Myślę, że z fordem będzie to samo.
- test opon w naszym rozmiarze (dodam tylko, że Alpin nie występuje w szerokości 235): http://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/winterreifen/2010_Winterreifen_Test_225_45_R17.aspx?ComponentId =40334&SourcePageId=31821
pozdrawiam

Pulse
08-11-2011, 22:49

Pisząc felgi 16 masz na myśli alufelgi czy felgi stalowe?

heko
08-11-2011, 23:20
A do tego wymiana kosztuje mnie 30 zł - grupon)
...doczytałeś dokładnie?...bo zdaje się że to tylko "wymiana", za wyważanie trzeba dopłacać, do tego często pow. 16" ...albo profilu niższym niż 55, jest następna dopłata :D

misiekxyz
08-11-2011, 23:22
Pisząc felgi 16 masz na myśli alufelgi czy felgi stalowe?

Mam na myśli ALU:D. Taj ściekawości patrzyłem na alu orginał "16" - ok. 300 zł (używana).O felgach stalowych nie myślałem. Wydaje mi się że era stalówek powoli odchodzi do lamusa.... Przynajmniej przy nowszych wozach. Na samych stalówkach wygląda słabo, na kołpakach dużo lepiej ale różnie bywa...odpadną albo zmienią właściciela....
Na Alu jest inaczej (5 KM więcej);D

gloomy
09-11-2011, 06:11
Faktycznie! Sprawdzałem ceny w necie i są sporo niższe na korzyść 235/45/17 :D. Wydawało mi się odwrotnie.. Ciekawe jaki jest komfort jazdy przy 215/50/17?

komfort jest lepszy niż przy 235/45/17 ... może nie na dziurach ale na wypukłościach, ja jestem bardzo zadowolony, teraz będzie to 3 sezon na oponach 215/50/17 z tym, że ja nie zastosowałem oryginalnych felg a bodajże z c-maxa o szerokości 7 cali, kształt natomiast felg taki sam jak w dedykowanych do mondeo (chyba to są 17-ramienne), et w granicach błędu.

eddek
09-11-2011, 10:27
O felgach stalowych nie myślałem. Wydaje mi się że era stalówek powoli odchodzi do lamusa.... Przynajmniej przy nowszych wozach.
Wjedź raz w dziurę na wysokość połowy koła albo wpadnij w poślizg i uderz felgą w krawężnik, to zrozumiesz dlaczego stalówka jest lepsza. :-)
Aluminium pęknie, a stalową wyklepiesz.

Pulse
09-11-2011, 11:05
Poważnie? A do tej pory żyłem w przekonaniu, że to uszkodzone aluminiowe felgi można naprawiać, a stalowe jak już się je uszkodzi (choć trudniej) to się wyrzuca na śmietnik.

eddek
09-11-2011, 14:34
Aluminiową można zespawać i liczyć, że nie pęknie obok. W dodatku taka naprawa kosztuje 2x więcej od prostowania stalowej.

Wind
09-11-2011, 15:54
Wjedź raz w dziurę na wysokość połowy koła albo wpadnij w poślizg i uderz felgą w krawężnik, to zrozumiesz dlaczego stalówka jest lepsza. :-)
Aluminium pęknie, a stalową wyklepiesz.

Też mi argument. Ja nie chciałbym jeździc na wyklepanych stalowych.

kopydleusz
09-11-2011, 15:58
Stalowe prostują młotkiem, alusy specjalnym urządzeniem, jednak koszt używanej stalówki (prostej) jest podobny do prostowania alusa...

Nie mam stalówek, ale zapewniam, że są one tańsze np. jeśli chodzi o łańcuchy na zimę - do stalówek to koszt 50 zł, do alu... 500 zł.

Pavlik
09-11-2011, 17:00
witam
Hehe, Eddek, jak wpadnę w dziurę na wysokość połowy koła, to koszt felgi będzie znikomy w stosunku do całości poniesionych kosztów (do wymiany pewnie opona, elementy zawieszenia, zderzak i inne)... Jak już pisałem, na alumach przejeździłem (innym autem) 5 zim i nic strasznego się nie stało (choć napęd na tył i brak ESP). A przynajmniej auto wyglądem mnie nie odstraszało. Jeżeli nawet raz na ileś tam zim przyjdzie mi wyprostować / kupić alufelgę, to i tak zaryzykuję dla lepszego wyglądu auta.

Mała ciekawostka: najgłośniej na temat bezsensownie wydawanych pieniędzy wypowiadają się przeważnie palacze (znam to z mojego kręgu znajomych). Kupisz nowe opony, słyszysz "eee, szkoda mi byłoby pieniędzy na takie zbytki" po czym patrzysz jak zaciąga się malboraskiem :] Szwagrowi policzyłem, że do swojego auta kupiłby nówki opony porządnej firmy po 3 miesiącach od rzucenia nałogu. Ale jak kto woli :)

Pozdrawiam

chriso
13-11-2011, 10:29
Witajcie,

Co polecicie do auta, które nabija kilometry głównie na trasie wrocław-wawa, a więc droga zimą jest sucha lub mokra; śnieg występuje raczej incydentalnie? Rozmiar 215/55 R16

Pavlik
13-11-2011, 10:57
Witajcie,
Co polecicie do auta, które nabija kilometry głównie na trasie wrocław-wawa, a więc droga zimą jest sucha lub mokra; śnieg występuje raczej incydentalnie? Rozmiar 215/55 R16
Zdecydowanie Continental Winter Contact TS830 lub Goodyear UltraGrip 8!

norbi333
13-11-2011, 11:39
Witajcie,

Ja używam Dunlop i sobie chwalę

chriso
13-11-2011, 19:10
Ja używam Dunlop i sobie chwalę

a jaki model?

heko
13-11-2011, 19:11
..troszkę się cofnij w postach, wszystko już było napisane