Zobacz pełną wersję : [Ka 2008-2016] Jakie OPONY ZIMOWE ?
Witam. Jakie państwo macie opony. Co polecacie ?
Jakie rozmiary, ja żonie założyłem zimowe Hankook 165/70R13 używane zobaczymy co są warte.Cały bałagan jest z felgami 5Jx13 --to OK - ale ET 36- i jeszcze 37,5 -później 41.
Jakie są państwa felgi ?
Ford Ka 2007
Kraków
kolego zimówki używane są wg mnie g..no warte. wiele razy słyszałem i sam uważam, że zimówka posiadająca 4mm bieżnika jest do wyrzucenia bo już nie ma swoich właściwości zimówki. szczególnie w śniegu gdy już nie ma praktycznie lamelek
mondzio III 16-10-2009, 06:45 . Co polecacie ?
Na temat opon na forum jest multum tematów,więc szanowny fkolega by radził poszukać i poczytać.
Trudno coś komuś polecić,bo to wiąże się z kasą, ile możesz wydać.
Każdy będzie chwalił to co ma ,a co kupisz to i tak decyzja twoja.
mondzio III;1265959]Na temat opon na forum jest multum tematów,więc szanowny kolega by radził poszukać i poczytać.
Trudno coś komuś polecić,bo to wiąże się z kasą, ile możesz wydać.
Każdy będzie chwalił to co ma ,a co kupisz to i tak decyzja twoja.
================================================== =========
Co do tematu opon.Oczywiście że na forum i w sieci jest mnóstwo informacji.
Zgadzam się z kolegą.Ale to nie to samo co co założyć do konkretnego samochodu, ponieważ
Żona na przykład jeździ Kaczką w Krakowie do pracy czasem na zakupy i do koleżanki przebieg samochodu w zimie to około 1200 Km. Dlatego przyjmując że na oponach zrobimy 40.000 Km wystarczyć powinny na 33 lata.
Oczywiście najprostszym rozwiązaniem jest kupić markowe opony = 4 x 250zł
Ale gdzie w tym sens i logika ?
Każdy robi jak chce i tak ma być.
Bezpieczeństwo przede wszystkim ale za jaką cenę aby to nie graniczyło z głupotą.
Mam spostrzeżenia co do zimówek Dębica Frigo super na śnieg. Niestety wyszły druty opony się pokrzywiły po 4 sezonie do wyrzucenia, bieżnika pozostało 6 mm.
Tym razem wolałbym uniknąć takich niespodzianek.
Ale skoro to temat przerobiony to nie powinienem nic pisać.
Tylko jakoś co roku producenci zmieniają bieżniki itp.
Pozdrawiam
Krzysiek
[
Żona na przykład jeździ Kaczką w Krakowie do pracy czasem na zakupy i do koleżanki przebieg samochodu w zimie to około 1200 Km. Dlatego przyjmując że na oponach zrobimy 40.000 Km wystarczyć powinny na 33 lata.
Oj to dołożyłeś teraz niezłą dawke humoru:)
Opony oprócz tego,że zużywa (zciera) się w nich bieżnik tracę swe właściwości po upływie pewnego czasu (konkretnie mieszanka gumowa z której jest zrobiona opona najzwyklej parcieje) maxymalny okres używalności opony to 10 lat. oczywiście, może być krócej w zależności od sposobu jazdy, przechowywania opon,klasy opony itp itd
dziś gdzieś wyczytałem,że zimówka już po 4 latach zaczyna się robić twardsza, przez utlenianie się związków chemicznych zawartych w gumie i traci swoje właściwości.
[QUOTE=benny86;1266602][
Oj to dołożyłeś teraz niezłą dawkę humoru:)
Opony oprócz tego,że zużywa (ściera) się w nich bieżnik tracę swe właściwości po upływie pewnego czasu (konkretnie mieszanka gumowa z której jest zrobiona opona najzwyklej parcieje) maksymalny okres używalności opony to 10 lat. oczywiście, może być krócej w zależności od sposobu jazdy, przechowywania opon,klasy opony itp itd
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cytat z Wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Opona_pneumatyczna#Przeznaczenie_opony
Jest to o tyle istotne, że przeterminowane opony nie powinny być użytkowane ze względu na bezpieczeństwo podróżnych. Maksymalny wiek użytkowania opon w aucie osobowym powinien wynosić 5-6 lat, po tym okresie guma zaczyna zmieniać swoje parametry np. twardość gumy i własności jezdne zaczynają gwałtownie spadać, z każdym rokiem o 3-10%.
O kurczę to jeszcze krócej niż myślałem...tyle że dla mnie osobiście nie ma znaczenia czy 5 czy 10 lat bo przez ten czas i tak oba fordziki nakręcą tyle że bieżnik będzie zjechan i szybciej dostaną nowe gumy:)
maciek911 12-11-2009, 22:56 A może byśmy się zapoznali z Regulaminem i nauczyli cytować poprzednika ??
Pozdrawiam
U mnie są zwykłe Dębice (nie pamiętam nazwy modelu opony,ale te najtańsze za 120zł/szt.) Kaczka jest używana w 90% na trasie po 50km dziennie, sporadzycznie po mieście, i w takich warunkach sprawdzają się jak najbardziej ok.
Czasami tylko przy troche szybszym ruszeniu spod świateł łatwiej od letnich tracą przyczepność i lubią lekko zabuksować, ale to już chyba kwestia miększej mieszanki gumowej w zimówkach
Ja myślałem o zakupie takich:
http://www.oponeo.pl/dane_opony/49/1093829,22587/firestone_winterhawk_2_155_70_r13_75_t.htmlx
Do Ka 1998r.
w sumie za komplet to wychodzi co jedna opona do mojego autka ;-) ale Fordzik nie ma ABS i dlatego wydaje mi sie by dobra opona troszke w tym pomogła. Miałem Forda Scorpio i gdy kupiłem opony z górnego poziomu to skończyły sie moje problemy z nietrzymaniem się drogi, wyjazdami z parkingu w śniegu oraz droga hamowania - wydaje mi sie ze przy i tak niskim koszcie takich opon nie ma co oszczedzać.
czytałem test opon w rozmiarze 205/55/16 i te Firestony wg testerów z ADAC-u uznali że opony nie powinny nazywać się zimowymi bo w śniegu sobie zupełnie nie radzą. miałem poprzedni model na Maździe i były w porządku. w podobnej cenie mogę inne oponki zaproponować ale to na priv
u mnie w ka siedzą kupione rok temu nowe dębice frigo i jak dla mnie za tą cenę w tak małym aucie bardzo dobrze się spisują, mogę polecić do tego auta ;)
jarecki124 23-12-2009, 08:56 Ja walę na oponach CEAT ARCTIC III i powiem szczerze że są całkiem niezłe, poprzednio jeździłem na Kleberach i też było dobrze...
krissprot 16-10-2012, 20:55 u mnie w ka siedzą kupione rok temu nowe dębice frigo i jak dla mnie za tą cenę w tak małym aucie bardzo dobrze się spisują, mogę polecić do tego auta ;)
Witam ,zbliża się sezon na wymianę opon a więc odświeżam temat baaardzo stary ( mam nadzieję że mod się nie pogniewa :) ).Co sądzicie o tych http://allegro.pl/4-opony-zimowe-gr-goodyear-kelly-winter-155-70r13-i2707389421.html
oraz http://allegro.pl/4x-155-70r13-gr-michelin-kormoran-sp-b2-155-70-13-i2705205979.html
czy na miasto lepiej sprawdzą się te http://allegro.pl/opony-zimowe-debica-frigo-155-70r13-gdansk-4szt-i2710217136.html
z góry dziękuję za odpowiedzi autko to Kaczka z 1998 jeździ nim żona głównie do pracy po mieście.
Robert230178 22-01-2023, 21:16 Dzień dobry mam pytanie odnośnie opon w fordzie Ka obecnie założone 175/65/14 a czy będą pasować 165/70/14
luckyboy 22-01-2023, 21:53 Mogą być
|
|