Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Rozmiar felg i opon
Witam forumowiczów posiadam opony letnie w rozmiarze 195/65/15, mam możliwośc zakupu opon zimowych w rozm.185/65/15 domyślam się, że na alufelgę raczej nie ma co probować zalożyć więc mam pytanie jakie kupic felgi stalowe mam na myśli wskaźnik ET i szerokość.Z gory dziekuje za odpowiedź.
ET 52,5 bądź 50 zależne od rocznika <2008 miał podobno 52,5, ale ja jeżdże na ET40 i Foka pływa jak pływała.
Co do gumek to homo są 195/65R15 więc tego się trzymaj, wiadomo 185 też założysz na 6J ale bedzie felga już bardziej wystawać.
Poza tym post do wywalenia .. pare tematów niżej ktoś o to samo prawie pyta!!! Gdzie jest M!?;)
Masz w FF2 15'' alusy? Dość dziwne, bo uzywane były co najmniej 16, a 15 dawali stalowe. Jesli jest jak piszesz, możesz je spokojnie użyc na zimę, a jesli nie chcesz, to po prostu kup oryginalne felgi stalowe do FF2 - jest tego pełno na allegro.
korzonekx 15-06-2014, 20:11 Panowie,
takie pytanie ;
w focusie mk 1 mam opone lato na alusie - 195/60/15
w focusie mk 2 mam opone lato na alusie - 195/65/15
pytanie jak moge zamienic opone z focusa mk1 na focusa mk2 ?
wg. ponizszych informacji nie moge;
http://www.opony.com.pl/opony-do-samochodow/ford/focus/sedan/ii/1.6/?p=12449
http://www.opony.com.pl/opony-do-samochodow/ford/focus/hatchback/i/1.6%2016v/?p=10937
aczolwiek moze ktos ma jakis ''zloty'' pomysl ? :)))))
pozdrowienia ! :)
Panowie,
takie pytanie ;
w focusie mk 1 mam opone lato na alusie - 195/60/15
w focusie mk 2 mam opone lato na alusie - 195/65/15
pytanie jak moge zamienic opone z focusa mk1 na focusa mk2 ?
u wulkanizatora :one:
Hejka,
Sprawdź sobie rozmiary homologowane i nie zmieniaj rozmiaru z homologowanego bo tym nic nie poprawisz
Osobiście nie lubię udziwnień a potem się martwić czy to czy tamto będzie pasować, moja foka jeździ na felgach stalowych 15 i oponach 195/65 zimowych więc jej dokupiłam felgi aluminiowe w takim samym rozmiarze razem z oponami letnimi. Wyszło jej to tylko na dobre i lata jak wściekła.
Witajcie,
jak w temacie, przymierzam się do zakupu opon letnich i zastanawiam się, które wybarać. Jakie modele polecalibyście tak w granicach 1000zł kpl.
Póki co najbardziej zainteresowały mnie te:
http://allegro.pl/4x-205-55r16-yokohama-a-drive-aa01-gdansk-14r-rant-i4360488055.html
Jednak martwi mnie trochę gdzie są produkowane oraz to co wynika z opinii, że się dość szybko zużywają.
Może http://allegro.pl/4x-205-55r16-pirelli-p7-cin-ubezpieczenie-120-zl-i4360513206.html albo troszkę ponad 1000 zł http://allegro.pl/4x-dunlop-bluresponse-205-55r16-91v-2014-niemcy-i4393606890.html ?
Tak samo mogę polecić dunlopy sport bluresponse, bardzo dobre opony
czyli te yokohamy lepiej sobie odpuścić?
Może coś od Vredestein Hi-Track, albo coś od Hankook, mają dużo lepsze wyniki w testach od podanego modelu Yoko, choć niektóre Yokohamy są dobre, ten jednak raczej średni...
Vredestein sensatr. mam i są pyszne polecam klasa premium
Hej,
Stoję przed dylematem kupna nowych opon letnich 205/55/16.
Marek i modeli jest wiele.
Zależy mi na rancie ochronnym felgi, oraz sztywnym boku.
Nie musi być komfortowo, może być twarda.
Ahhhh cena, nie chciałbym wydać więcej niż 300zł/szt.
MarioKrk 16-02-2015, 11:50 W tym przedziale cenowym to coś z klasy medium np:
Fulda SPORTCONTROL FP albo Kleber XL DYNAXER HP3 ;)
Osobiście polecam dorzucić 200 zł na komplet i zakupić Pirelli Cinturato P7 ;)
Dołączę się do dyskusji, co sądzicie o Dunlop Sp Sport Bluresponse 91H http://www.feuvert.pl/sklep/opony/dunlop-sp-sport-bluresponse-205-55-R16_049283.html ?
było już
np. http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=199699&highlight=opony+205%2F55+r16
Osobiscie posiadam nowe Dunlop SP Sport Bluresponse 205/55 R16 91 V wyprodukowane w Niemczech.
Kupilem tutaj
http://www.oponeo.pl/dane-opony/dunlop-sp-sport-bluresponse-205-55-r16-91-v#70835345
Ogolnie to jest dobry moment., zeby kupic opony letnie poki jeszcze sa tansze od zimowych., Wiosna to zmieni sie pewnie i podrozeja.
Nie jestem specem, ale moge napisac, ze opony dobrze trzymaja i ESP przestal sie wlaczac. Przy starych zimowych Dunlopach 3D wlaczaly sie dosc czesto przy ruszaniu.
Teraz na letnich jest spokoj. Narazie zrobilem na nich tylko 500 km wiec za duzo nie moge napisac. Mysle, ze dobrze trzymaja, ale na pewno ich scieralnosc jest na poziomie srednim. BTW kupujac opony Dunlopa mozna zapisac sie do klubu Dunlopa i miec darmowa pomoc w przypadku awarii auta przez 3 lata na terenie calej Europy. Karta czlonkowska darmowa. Trzeba tylko zarejestrowac sie. Pomoc przy awarii opony. zlego zalania paliwa, rozladowaniu akumulatora itp rzeczy jak dobrze pamietam.....
Za 300zl za sztuke to kupisz niemal kazda opone klasy Premium typu Continental PremiumContact5, DunlopBluresponse,Goodyear,Nokian,Pirelli,Michelin wiec jest w czym wybierac.
Jesli ktos chce kupic tanio a dobrze polecam Uniroyal RainSport3
http://www.oponeo.pl/dane-opony/uniroyal-rainsport-3-205-55-r16-91-v#76961932
Uniroyale dobrze trzymaja na mokrym.
Przemek94 16-02-2015, 15:09 Ja smigałem zeszły sezon na pirelkach(nie pamiętam dokładnie modelu) z rantem były ok i używane, teraz będę testował Hankook Kinergy Eco z 2013r. W dzisziejszych czasach to opony wszystkie są naprawdę w porządku ( może proócz chinczyków) a niektóre micheliny i inne po XXX to płaci się powoli za nazwe :)
Pitol321 16-02-2015, 15:54 Dołączę się do dyskusji, co sądzicie o Dunlop Sp Sport Bluresponse 91H http://www.feuvert.pl/sklep/opony/dunlop-sp-sport-bluresponse-205-55-R16_049283.html ?
Mam 91V, co prawda przy MK3, jestem bardzo zadowolony.
MK2 jeździłem na Bridgestone Turanza er300 i też były dobre. Bridgestony mnie nie zawiodły.
Ja kupowałem po 220 zl za sztuke na allegro toyo cf2. Oponka średniej klasy depcząca po pietach tuzom jak bridgestone, pirelli, dunlop czy continental. Reszta to klasa srednia. Warto tez looknąć na vredesteiny i semperity. Wysoka półka średnia opon. Ważne przy kupnie jest ścieralność opony i jazda na mokrym. reszta jak dla mnie nie jest tak kluczowym czynnikiem. co mi z fajnej opony jak po sezonie ja muszę wywalić bo będzie łysa i już nie fajna.
teraz będę testował Hankook Kinergy Eco z 2013r.
Mam w/w opony w innym aucie i jestem zadowolony :)
knopers17 16-02-2015, 18:20 Miałem opony DUNLOP SP SPORT - samochód trzymał się pewnie na zakrętach, nie miałem z nimi problemu.
Teraz mam Pirelli CINTURATO -moim zdaniem porażka, mam wrażenie na zakręcie, że zejdą mi z felg:)
slyboots 16-02-2015, 19:42 Tydzień temu kupiłem Dunlop Sp Sport Bluresponse 91H ale jeszcze nie jezdziłem czekają na felgach :) też miałem dylemat co kupic.
pretorian2 16-02-2015, 20:57 Dunlop sp sport 001 lub 003 sztywna i wzmocniona guma po bokach sprawia, że świetnie trzymają się zakrętów. Miałem też TOYO z serio eco ale to była porażka, samochód pływał po drodze - dramat.
Pretorian a one mają rant ochronny?
Właśnie o to mi chodzi, twardy bok, nienawidze jak samochod sie buja.
Zaraz polecą hejty ze po co komu takie opony do diesla w kombi, lubie wchodzic szybko w ostre zakrety i czuc samochod, a nie zastanawiac sie czy to opona sie ugiela, czy juz trace przyczepnosc.
Nie maja,na alegro masz komplety po 1070 zł z dostawa juz w cenie ja tak kupiłem 5 dni temu
mali1986 17-02-2015, 05:34 Ja mam Vredestein Sportrac 5.
Jestem zadowolony i posiada rant ochronny.
Kupiłem je za 230 zł/ sztuka na oponkowo.pl
A ktoś miał do czynienia z Bridgestone Potenza Adrenalin RE002 205/55 R16 91 W?
Pirelli Cinturato - rewelacyjnie hamuje, świetni jeździ (chyba, że kupisz jakieś zeszmaciałe używki) po suchym i mokrym.
Mam je też na dużo cięższym Mondeo - same plusy.
Miałem opony DUNLOP SP SPORT - samochód trzymał się pewnie na zakrętach, nie miałem z nimi problemu.
Teraz mam Pirelli CINTURATO -moim zdaniem porażka, mam wrażenie na zakręcie, że zejdą mi z felg
Pirelli Cinturato - rewelacyjnie hamuje, świetni jeździ (chyba, że kupisz jakieś zeszmaciałe używki) po suchym i mokrym.
Mam je też na dużo cięższym Mondeo - same plusy.
Więc jak to z tymi oponami :) ?
Właśnie dlatego nie mogę wybrać opon, jest ich za dużo, każdy pisze inaczej ehhh
pretorian2 17-02-2015, 10:19 Pretorian a one mają rant ochronny?
Właśnie o to mi chodzi, twardy bok, nienawidze jak samochod sie buja.
Zaraz polecą hejty ze po co komu takie opony do diesla w kombi, lubie wchodzic szybko w ostre zakrety i czuc samochod, a nie zastanawiac sie czy to opona sie ugiela, czy juz trace przyczepnosc.
te sporty oczywiście, że mają rant, kolega Matych ma chyba jakąś inna variacje tego modelu, kosztowały ok 1300zł za komplet w hurtowni, która ma najlepsze ceny w Krakowie i okolicach. Jeżeli chodzi o opony energooszczędne to jednak w sieci przeważają opinie negatywne w kwesti prowadzenia w innych kategoriach jak zużycie są oceniane wysoko.
http://www.dunloptires.com/en-US/tires/sp-sport-01-tires
http://www.oponeo.pl/dane-opony/yokohama-advan-sport-v103-205-55-r16-91-v#81873364
Zastanawiałem się jeszcze nad tymi gumami.
A ktoś miał do czynienia z Bridgestone Potenza Adrenalin RE002 205/55 R16 91 W?
Bridgestone to wg różnych rankingów całkiem dobre ogumienie. Dobrze się powinny sprawować na różnego rodzaju nawierzchniach. Ale czy opłaca się płacić dodatkowe kilkadziesiąt zł za sztukę za samą markę, skoro na motointegrator.pl masz w obecnie w bardzo dobrej cenie Hankook Ventus Prime 2 w rozmiaze któego szukasz po 226,10 zł. Poza tym dorzucają tam przesyłkę gratis (możesz zamówić od razu do warsztatu partnerskiego, to Ci je zamontują).
Pod względem właściwości jezdnych będą zachowywały się bardzo podobnie od tych Bridgestone o których piszesz.
Yokohamy można już kupić 20zł drożej za sztukę.
http://polskihurtopon.pl/p/14767-yokohama-advan-sport-v103-20555-r16-91-v-mo-e-b-2-71db
Nie mam pojęcia co kupić...
...
Nie mam pojęcia co kupić...
Weź nie panikuj, jakbyś opony do Bugatti Veyrona kupował :shock: Przecież to zwykły kompaktowy klekot.
Zamiast biadolić na forum, zapytaj się dr-a googla o "test opon letnich", przejrzyj jakieś 2-3 niezależne porównania, i kup najlepsze na jakie cię stać... Tutaj każdy ma swoją opinię (i słusznie).
Bridgestone to wg różnych rankingów całkiem dobre ogumienie. Dobrze się powinny sprawować na różnego rodzaju nawierzchniach. Ale czy opłaca się płacić dodatkowe kilkadziesiąt zł za sztukę za samą markę, skoro na motointegrator.pl masz w obecnie w bardzo dobrej cenie Hankook Ventus Prime 2 w rozmiaze któego szukasz po 226,10 zł. Poza tym dorzucają tam przesyłkę gratis (możesz zamówić od razu do warsztatu partnerskiego, to Ci je zamontują).
Pod względem właściwości jezdnych będą zachowywały się bardzo podobnie od tych Bridgestone o których piszesz.
Tylko jak u nich z trwałością. Słyszałem opinie że zdarza się dużo wadliwych sztuk. Znajomy oddawał ze 3 komplety na gwarancję.
Turanza jest np świetna ale znika w oczach. Jak ktoś wali dużo kilometrów to może dwa sezony i wylot. Dobra i trwała jest p7 pirelli. Podobnie goodyear optigrip.
Mam letnie Bridgestone Turanza ER300 od 4 sezonów i oceniam je bardzo pozytywnie zarówno na suchym jak i na mokrym i wcale nie zużywają się tak szybko (mam przejechane na nich co najmniej 50tyś i jeszcze jeden sezon pojeżdżą). Podobno następcą Turanza ER300 są Turanza T001 ale tu już zdania są podzielone , niby przyczepność bardzo dobra , ciche ale bardzo miękkie i nie mają wzmacnianego rantu (auto buja na boki).
HANKOOK VENTUS PRIME 2 - największy cud na świecie wśród opon.
Weź nie panikuj, jakbyś opony do Bugatti Veyrona kupował :shock: Przecież to zwykły kompaktowy klekot.
Zamiast biadolić na forum, zapytaj się dr-a googla o "test opon letnich", przejrzyj jakieś 2-3 niezależne porównania, i kup najlepsze na jakie cię stać... Tutaj każdy ma swoją opinię (i słusznie).
Żal mi Cię, pewnie bidoku jeździsz na chińczykach i troszkę Ci smutno że ktoś chce kupić lepsze opony. A i żal mi Twojego auta skoro traktujesz go jak klekota. Może zamień na ciągnik rolniczy?
Szanuje ludzi na forum, i ich zdanie, dlatego tu pytam.
A testy opon to sobie można co najwyżej poczytać.
Pitol321 18-02-2015, 07:20 No właśnie się popisałeś jak szanujesz ludzi z forum i ich zdanie...
Jakbyś śledził swój własny temat, to byś wiedział na czym ciafka jeździ.
Pirelli chińczykiem bym nie nazwał.
Kolega miał zdrowe podejście i trafną uwagę.
Tak samo jak na testach można przejechać się na opinii użyszkodników.
Ilu ludzi tyle odrębnych zdań.
Masz swoje założenia, na ich podstawie i ceny sprawdź testy opinie do testów oraz opinie na forum i kup opony.
W mocowo słabej foczce z jej dobrym zawieszeniem wielkich różnic nie ma.
Po za chińczykami i taniznami.
Ja kupowałem w ten sposób letnie i zimówki do foki MK3, wylądowałem z Dunlopem: letnimi bluresponse a zimówkami winter sport 4d.
I jestem z nich bardzo zadowolony, ale większych różnic do letnich er300, czy zimówek cooper nie uświadczyłem.
Nie będę robił offtopu. Forum chyba od tego jest żeby czytać opinie, nie zakładał bym tematu w innym wypadku. Irytują mnie posty tego typu. Wyrażamy opinie o gumach, ja mam swoje wymagania, jeżeli ktoś się z nimi nie godzi to po co komentuje?
Zostanę przy http://polskihurtopon.pl/p/14767-yokohama-advan-sport-v103-20555-r16-91-v-mo-e-b-2-71db
Zrobię parę tysięcy, zdam relację czy faktycznie japończyki są coś warte.
Pitol321 jest różnica i to duża, ale zależy jak kto jeździ i co kto lubi.
Zimówki mam UG8, i męczy mnie ich miękkość. Nie chce miękkich letnich, a wiem że o takie ciężko.
Bo są albo eko, albo sporty. I tu testy nic nie dadzą, bo w nich mowa jest o oporach, mieszance, hałasie, aquaplaninngu.
I tu właśnie tak jak napisałeś, słaba foka więc sporty odpadają, ale dobre zawieszenie więc eko odpadają bo miękkie boki.
Nie uśmiecha mi się wywalić tysiaka na gumy które nie spełnią oczekiwań.
halukuba 18-02-2015, 12:14 Poprzedni sezon jeździłem na Dunlopach SportBluresponse, polecił mi je znajomy który ma je w CMax. Niskie opory, ciche i dobrze trzymają, polecam.
No właśnie się popisałeś jak szanujesz ludzi z forum i ich zdanie...
Jakbyś śledził swój własny temat, to byś wiedział na czym ciafka jeździ.
Pirelli chińczykiem bym nie nazwał.
Kolega miał zdrowe podejście i trafną uwagę.
Tak samo jak na testach można przejechać się na opinii użyszkodników.
Dzięki Pitol321 za poparcie :D.
Taki urok forum - różnych lotów osobniki zaglądają, i nie ma co się obrażać jak się trafi coś hmmm... mniejszego (przynajmniej ja się nie obrażam). :diabel2:
A do czytania testów trzeba dorosnąć, dla wielu wciąż liczą się "lajki" na FB, a nie obiektywne porównanie parametrów.
Dzięki Pitol321 za poparcie :D.
Taki urok forum - różnych lotów osobniki zaglądają, i nie ma co się obrażać jak się trafi coś hmmm... mniejszego (przynajmniej ja się nie obrażam). :diabel2:
A do czytania testów trzeba dorosnąć, dla wielu wciąż liczą się "lajki" na FB, a nie obiektywne porównanie parametrów.
Dobra ciafka chodź się browara napijemy i pogadamy o oponach :mrgreen:
Dobra ciafka chodź się browara napijemy i pogadamy o oponach :mrgreen:
Browara w Twoich okolicach się nie napijemy bo Warszawka przejazdem głównie, lub na dzionek-dwa. :D
O oponach dużo nie ma co gadać... Każdy najlepiej niech kupi co lubi. Ile ludzi tyle opinii, dlatego osobiście ratuję się testami, np. autoświat lub oponeo (linki). :lol:
Witam Jak w temacie które opony byście polecili na sezon letni zależy mi na cenie aby była jak najmniejsza . Rozmiar opon to 205/50 r17 czy takie do 250zł/szt nadają sie do użytku czy raczej unikać takiego zakupu . Czekam na propozycje od was i pozdrawiam ;]
250 zł za oponę w takim rozmiarze to trochę mało. Osobiście nie kupiłbym opon Nankang, Sunny itd a w tej cenie właśnie takie byś dostał. Zawsze wychodziłem z założenia,że nie można oszczędzać na oponach. 17stki niestety są drogie.
Witam, od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem focus mk2 1.6 Ti-VCT (115 km) benzynka. Jednak od razu musiałem zakupić przynajmniej 2 oponki na lato z racji tego że stare były kompletnie łyse. Stare Oponki to kleber dynaxer hp3 205/55r16 V91. Z racji tego że zależało mi na czasie podjechałem w sobotę do serwisu w celu zakupu 2 nowych sztuk.
Doradzili mi oponki fulda ecocontrol hp jako że są lepsze a cenowo wychodzą identycznie jak klebery które podobno mają strasznie długą drogę hamowania na mokrej nawierzchni. Dziś dopiero zauważyłem że indeks prędkości na nowych oponkach fuldy zamontowanych z przodu to h czyli do 210 km, natomiast na tyle są klebery v do 230.
pytanie przejmować się tym? ja maksymalnie jeżdżę z prędkością 140-150 km więc do 200 nawet się nie zbliżam jednak troszkę mnie to niepokoi gdyż we wszystkich tematach jakie czytałem zawsze pisze ze kupuje się opony jakie są w homologacji auta czyli V...
gregor75 09-03-2015, 17:54 jeżeli V max. wg danych technicznych tego auta jest niższa od 210km/h to wszystko w porządku
książeczki serwisowej nie mam ale według danych ze strony: http://www.autocentrum.pl/dane-techniczne/ford/focus/ii/hatchback-5d/silnik-benzynowy-1.6-duratec-ti-vct-115km-2005-2011/
jego predkosc maksymalna to 190 km, czyli raczej wszystko w porządku i oponki mieszczą się w tym przedziale
StanAm2014 18-03-2015, 08:28 Witam!
Czy orientujecie sie moze czy do Focusa MK2 na fabrycznych alufelgach 16" wejdą opony 215/55/R16? Obecnie jezdze na 205/55/R16 ale mam mozliwosc zakupu szerszych.
Czy bedzie cos obcierac lub czy pojawia sie jakies inne problemy?
Dzieki!
Nie ma żadnych problemów. Jeżdżę na takich zimowych od listopada zeszłego roku.
https://lh6.googleusercontent.com/-5sX7WVeKcW4/VIr6mdRenEI/AAAAAAAAWTY/I8cxTgh-DSg/s800/DSCF0611.JPG
Ale fakt, że od tego czasu nie dociążyłem auta maksymalnie ani raz.
Jednak letnich to takich nie założyłbym, bo nie ma takiej potrzeby. Polecam standardowe 205/55R16.
StanAm2014 18-03-2015, 09:21 Ciekawe co mówisz bo słyszalem opinie przeciwne, że zimówki im węższe tym lepsze. Mam możliwość kupić okazyjnie w tym rozmiarze komplet więc raczej sie skuszę.
Dzięki!
Ja twierdzę, że zimówki najlepsze takie same jak letnie (śniegu u nas coraz mniej z roku na rok). Ale te akurat były razem z felgami (z mondeo), więc wyszły prawie darmo (te w normalnym rozmiarze miałem ~3,5 mm).
Plus tych 215/55R16 jest tylko taki, że brzuch wisi nieco wyżej nad podłożem. Innych brak.
Podaj parametry tego kompletu (w tym cenowe), to ocenimy czy to rzeczywiście okazyjne...
StanAm2014 18-03-2015, 09:50 Aa ok rozumiem.
Oponki Bridgestone, używki ale od znajomego, nigdy nie naprawiane, Wysokość bieżnika 6-7mm. Cena za komplet około 250zł.
Myślę ze warto :027:
internet.jerzy 13-04-2015, 09:22 Witajcie
Mam Cmaxa 2007 na oponach letnich Continental 205-65-R15 (aluminiowe felgi) które muszę wymienić (bardzo niski bieżnik) Znalazłem takie opony i czy według Was są one odpowiednie i które ewentualnie wybrać Proszę o pomoc
http://allegro.pl/kormoran-runpro-b3...206148632.html
http://www.oponeo.pl/dane-opony/zeet...-94-h#82355600
http://www.oponeo.pl/dane-opony/debi...-94-h#81936277
Jeżeli żadne się nie nadają to proszę podajcie jakie kupić
Witam,
przymierzam się do zakupu opon i zaznaczam, że nie mam kompletnie doświadczenia w tej kwestii dlatego postanowiłem zapytać na forum. Sprawa wygląda tak, że chcę wymienić opony na nowe, do 250zł za sztukę. Znalazłem takie Nokiany:
http://www.oponeo.pl/dane-opony/nokian-line-205-55-r16-91-v#87550318
Będą dobre? Czy raczej pieniądze wyrzucone w błoto?
Mam stalowe felgi ale planuje w przyszłym roku na wiosnę kupić jakieś alu. Można przekładać opony ze stalowych na alu? Czy muszą być jakieś specjalne? Nie chce się wkopać, żebym później mógł dobrać alufelgi bez wymiany opon. Jeżeli chodzi o alu to wypatrzyłem jakieś od Mondeo chyba, ale to odległe marzenia :)
Perki1985 13-04-2015, 13:20 Poprzedni sezon jeździłem na Dunlopach SportBluresponse, polecił mi je znajomy który ma je w CMax. Niskie opory, ciche i dobrze trzymają, polecam.
Potwierdzam to co napisał halukuba. Świetne opony i cena przystępna. Na oponeo płaciłem 272 zł/szt.
yaqub3 te Nokiany są głośne, moja mama na nich jeździ. O własnościach jezdnych nie powiem ci zbyt dużo bo przy jej stylu jazdy (bardzo delikatny) większość opon zdała by egzamin.
Opony będą pasować do stalówek jak i do "amelinium":D
Czy opony z ochronnym rantem mają jakieś minusy w stosunku to opon bez tego wynalazku? :) Rożnica w cenie 2 zł wiec warto by kupić z rantem - chyba że pogarsza to komfort jazdy w jakimś znacznym stopniu(twardsza opona)?
Czy opony z ochronnym rantem mają jakieś minusy w stosunku to opon bez tego wynalazku? :) Rożnica w cenie 2 zł wiec warto by kupić z rantem - chyba że pogarsza to komfort jazdy w jakimś znacznym stopniu(twardsza opona)?
Rant przyda się tobie, zabezpieczy tobie felgę przed otarciem.
Nie pogarsza komfortu jazdy, chyba że kupisz opony wzmocnione XL
Po 3 sezonach(nie przejechała nawet 35000 km) zywota dokonała Continental premium contact 5
kupiłem BRIDGESTONE POTENZA ADRENALIN RE002 cena 980 zł za komplet.Nie wiem jak będzie na obfitym dzeszczu pewnie trochę gorzej ale na mokrym w okolicu 3 stopni C nie widzę różnicy-a bardzo się starałem:razz:
Ale na suchym continental czy Dunlop(opona bardzo podobna do Conti premium) jeśli chodzi o prowadzenie przyczepność,czucie samochodu-są gorsze
Smiało polecam mają rant i ta cena.
Mat.Kato 05-03-2016, 13:38 Witam. Mam do was pytanie, jestem na etapie kupna felg oraz opon na lato i dostałem ofertę alu z oponami 205/45/16 ale nie wiem czy będą pasowały do mojego forda focusa mk2 2007 1.6? tzn czy nie będą obcierały? bo z tego co wyczytałem to 205/55/16 pasują spoko. Tylko martwię się czy eksploatacja zawieszenia nie będzie w znacząco przyspieszona :(...
dostałem ofertę alu z oponami 205/45/16
A czasem nie od peugeota te fele? Jeżeli tak to pierścienie centrujące i może być za małe ET
Co ma niby obcierać skoro "nowe" bedą mniejsze niż 205/55/16?
MAm w 206 205/45/16 a w 406 coupe 205/45/17 i nic się z zawiechą nie dzieje
Witam,mam pytanie odnośnie opon do fokusa mk2
Mam w nim założone opony 205/55/16" czy mogę przejść na 195/55/16 czy musi być "wyższa"? np.195/60/16
A po jakiego czorta ma być 195? Jeśli zmniejszasz szerokość, to trzeba zwiększyć wysokość ściany bocznej. Obwód koła ma być zachowany, Skorzystaj a jakiegoś kalkulatora.
Oczywiście, zakładam, że wiesz, że ten drugi parametr to nie są milimetry...
Panowie do MK3 htb 1.6 tdci myslicie że można by spokojnie włożyć 205/60/16 oponke.
Muszę kupić do focusa opony zimowe rozmiar jak w temacie. Rozchodzi mi się o indeks prędkości. Focus nie jest demonem szybkości 190 Vmax wg instrukcji. Może indeks T, można kupić w dobrych pieniądzach. Przy Nokianach WR D4 różnica 50 PLN na sztuce w porównaniu do H.
Fulda ECOCONTROL, miałem kiedyś i byłem zadowolony, a teraz mam PIRELLI CINTURATO P7 jestem również zadowolony.. Fulda jest tańsza, Pirella trochę droższa, ale sądzę że Pirella jest lepsza.
Grzegorz MX 15-07-2016, 21:16 Zimówki kupuj w sezonie zimowym, najlepiej jak sklepy i wulkanizatorzy się stockują.
Teraz mają padaki i leżaki, a jak mają coś w katalogu to sciągają z głębi magazynów.
W sezonie masz lepszy wybór a wtedy pojawiają się promocje marketingowe producentów i można na 100% kupić taniej niż w lato.
pozdr
ps. mam w rodzinie gumiarza to wiem
Wczoraj przyszły nowe zimówki Nokian WR D4 produkcja 15 tydzień 2016 rok. Jednak można kupić świeże oponki.
Blacksss 28-10-2017, 16:12 Witam.
Od tygodnia jestem posiadaczem focusa mk2, zakupiłem na zimę felgi z oponami 15stki i okazało się że z tyłu pasują a z przodu nie miła niespodzianka.
Jakie parametry muszą mieć felgi na przód, czy w ogole do focusa założy 15?
Kupiłeś oryginalne? Kupiłbyś 16 cali to by weszły.
Phoenix_eu 28-10-2017, 16:39 Bo masz tarcze hamulcowe z przodu 300mm a z tyłu 280mm.
Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
Blacksss 28-10-2017, 17:58 Te kupiłem:
http://allegro.pl/kola-15-ford-195-65-15-5x108-continental-7-5mm-i7010375432.html
No to musisz oddać, bo nie da się ich do twojego pojazdu założyć, mimo, że ten rozmiar widnieje na nalepce w progu (takie niedopatrzenie producenta, jedno z wielu).
Kup 16" z oponami 205/55.
Lukasz2525 28-10-2017, 18:14 Jak masz większą pojemność, to z przodu masz hamulce 300mm i 15 cali nie wchodzi, musisz kupić 16.
Większą od czego? Od chińskiego termosu?
15" w fokusie mk2 mieści się tylko z silnikami:
benzynowymi: 1.4, 1.6, 1.8
diesla: 1.6
mateusz.szczurek 29-10-2017, 06:41 Panowie do MK3 htb 1.6 tdci myslicie że można by spokojnie włożyć 205/60/16 oponke.
Tak, do Mk3 mieści się nawet 235/45/18, który ma większa średnicę i szerokość. To rozmiar ciut większy niż w Galaxy. Takie mam teraz w RS - i dobrze bo w Tatrach sypie jak 150!
kaziukas 29-10-2017, 09:42 W mk1 MAM 185/65/14 na stalowych i alu,książka proponuje w oponach zimowych zmniejszyć szerokość,zastanawiam się założyć na stalowe 175/65/14. co o tym znawcy sądzicie?
Jeżeli już chcesz mniejszą szerokość to też trzeba by dopasować wysokość profilu czyli raczej 175/70/14
A i tak będzie ci trochę przekłamywało na prędkości ale to będzie najbliższa wartość do 185/65/14
http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/185/65r14/
Z doświadczenia. Kiedyś w Golfie kupiłem węższe na zimę. Faktycznie w warunkach prawdziwie zimowych sprawowało się to bardzo dobrze. Natomiast na zwykłym suchym asfalcie po zmianie wiosną na szersze, letnie, poczułem pewną różnicę. Trochę lepiej się trzymały jednak te w standardowym rozmiarze.
Zależy gdzie jeździsz. Jak masz pod kołami prawdziwą zimę to próbuj węższe. Jak jeździsz po mieście i po odśnieżonych drogach to ja bym został przy standardowej szerokości.
upupaepops3103 30-10-2017, 13:33 Bardzo fajnie działa kalkulator na www.willtheyfit.com
Oprócz rozmiaru opon, możesz sobie odsadzenie i szerokość felgi symulować.
Cześć, mam pytanko czy do ff mk3 będą pasowały felgi stalowe z ET52,5?
W standardzie mam alufelgi 6,50Jx16, ET50, 63,40, Rozstaw śrub 5x108
Z góry dzięki za pomoc
Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
mateusz.szczurek 30-10-2017, 17:37 Jeśli nie mają jakiejś kosmicznej szerokości to tak. 8” wchodzą z offsetem 45 - są głębiej o ponad centymetr niż te o które pytasz.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Czeslav21 07-04-2018, 09:26 Witam.
Planuje kupić felgi :
16" 7,5j et poniżej 38
lub
17" 7,5j / 8j. et poniżej 38
jakie opony dobrać by dobrze wyglądały , najlepiej z rantem ochronnym .
16 - 205,50 ??
17 215, 45??
mniejszego profilu nie chce niż 45 i większego niż 55.
byle by dobrze wyglądało na samochodzie....
205/50R16 da za małe koło do tego auta. W 205/55R16 będzie bardzo mały wybór z rantem (sam takich szukałem i znalazłem, ale już ich nie produkują). Rant gwarantuje "run flat", ale wtedy cena idzie w kosmos.
Wziąłbym 205/50R17.
Czeslav21 07-04-2018, 17:21 Dzięki, jednak zamówiłem felgi 16 z rantem 7'5j .
Czyli mówisz że 205 50 beda za małe optycznie ...
A 215/50R16 ? Będą mniejsze tylko o10mm,tylko czy znajdę z rantem...
KuRcZaKjaS 20-04-2018, 07:51 Dzień dobry,
Czy do focusa mk2 kombi felga o szerokości 5,5" bedzie pasować. Z tego co wiem to standard jest 6,5" . Czym to może skutkować?
EDIT:
Nie aktualne kupione felgi maja 6,5j tk że niema problemu
danielbr3 06-02-2021, 19:48 Czy te alufelgi będą dobre do Focusa mk2 2.0TDCI ?
Nie mogę znależć pełnej listy felg które pasują a oryginalne chyba trochę się różnią.
https://www.olx.pl/oferta/felgi-aluminiowe-16-5x108-ford-focus-mk2-c-max-stan-idealny-CID5-IDIodx3.html#5fd61d8dba
Warto brać takie z oponami? Na zdjęciach wydają się w całkiem niezłym stanie
Piotrek Wielos 06-02-2021, 20:09 brak informacji o otworze centrującym uniemożliwia jednoznaczna opinie, reszta wygląda ok, poza opona która nie jest w kalkulatorze kompatybilności
danielbr3 06-02-2021, 22:29 Co wynika z tego że kompatybilność się nie zgadza. O ile pamiętam chodzi o ten pierwszy wymiar, który jest chyba tutaj mniejszy. A z tego znowu by wynikało, że opona się zmieści a jedyne konsekwencje jakie mi się nasuwają to bardzo minimalne zakłamanie licznika. Czy o czymś może jeszcze nie wiem?
danielbr3 07-02-2021, 11:16 Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś wstawił link lub napisał rozmiary felg które pasują do tego modelu. Niestety nie mogę znaleźć żadnej oficjalnej strony a znajduje w necie różne rozmiary, takie jak 6Jx16-7J16, rozmiar cali od 15 do nawet 18 przy skrajnie cienkich oponach. ET42-52.5. Już zgłupiałem w tym wszystkim
Szczególnie interesowałyby mnie felgi 17''. Jedyne co narazie wiem to że koniecznie rozstaw śrub 5x108 i otwór centralny 63.3
|
|