Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Znowu termostat ??? To chyba niemożliwe :)

stanisz
20-10-2009, 21:14
Czy to możliwe żeby co roku kiedy temperatura spanie poniżej 5 stopni wymieniać termostat ?
W zeszłym roku powoli się rozgrzewał, jak się już rozgrzał i postałem w korku chwilę to strzałka w dół, pojechałem dalej z większymi obrotami temperatura ok, postój strzałka w dół !
Poczytałem na forum i wymieniłem mały termostat, od razu pomogło.
W tym roku zrobiło się zimniej i znowu, czy to możliwe żeby termostat padał co roku ?????????

Dzisiaj zaobserwowałem taką rzecz... po kilkunastu minutach jazdy kiedy silnik powinien być już nagrzany a wskazówka była zaledwie na 1/4, wyłączyłem zupełnie wszystkie nawiewy, znaczy całkowite OFF !
Mimo że nadal praktycznie stałem w korku (delikatne podjazdy) silnik zaczął nabierać temperatury aż osiągnął prawidłową. Czyli nabrał kiedy nie odbierałem mu ciepła ogrzewając wnętrze samochodu.
poza tym nie chce nabrać temperatury tylko kiedy jest poniżej powiedzmy7/10 stopni
Wymieniać znowu ten sam termostat czy szukać innych przyczyn ?
Czujnik temperatury - podobno jest w głowicy, tylko gdzie i jak sprawdzić ? Może wrzuci ktoś zdjęcie jego lokalizacji.
Główny termostat - jakoś nie wierzę żeby padł, facet w sklepie z częściami forda zeznał mi kiedyś że w termostacie praktycznie nie ma się co zepsuć.

marctwain
21-10-2009, 04:21
Mam to samo, pierwszy raz w życiu. Te same objawy. Nawet przysłonięcie chłodnicy nie pomaga (osłony pod silnikiem-szt 2). Już kupiłem mały termostat-wymieniam. Zobaczymy. Takie te silniki CR. Większośc sprawności energetycznej idzie w osiągi a paliwa coraz mniej spala- skąd tu ciepło brac?:wink: (ps. w środku ciepło, płyn się nagrzewa dośc szybko ale głowica...)

Luk@s
21-10-2009, 07:21
Ja też mam dokładnie takie same objawy jak opisałeś. Wymieniłem obydwa termostaty i jest jakby troszkę lepiej. Myśle, że problem tkwi w tym, że czujnik temperatury umieszczony jest w głowicy, a ta szybko się ochładza podczas spokojnej jazdy i w sumie nie wiadomo czy temperatura płynu też spada. Z drugiej strony to zjawisko nie występuje u wszystkich. Ja ten temat już olałem, bo po prostu nie mam już więcej pomysłów:roll:

Meka
21-10-2009, 07:29
No ja tak mam od początku. Na forum są różne opinie, wymiana termostatu lub "ten typ tak ma". Wnętrze nagrzewa się dość szybko po ok 5min leci ciepłe powietrze więc chyba wszystko jest ok. W mieście wskazówka tem. nawet nie drgnie jak jest poniżej 5-8 stopni. Na trasie pływa. Ja nie widzę skutków ubocznych "zimnego" silnika. Jak leci ciepłe powietrze to znaczy że się nagrzał. Sprawdzę co się dzieje jak wyłączy się nawiewy.

marctwain
21-10-2009, 08:20
Przez pierwsze try zimy było ok. Nagrzewał się powoli ale jak dobił do połowy to trzymał. Nie spadało nigdy. a teraz pływa. :shock:

ciborowski1
21-10-2009, 09:30
U mnie tak samo jak jest zimno to długo się nagrzewa i jak stanę to temp na wskaźniku spada dość szybko. W tamtym roku zmieniłem obydwa termostaty może ciut pomogło a może nie? Myślę że czujnik temperatury jest umieszczony w nie zbyt szczęśliwym miejscu. A swoją drogą to nasze tdci nie grzeją zbyt dobrze przez swoją sprawność. Na wysokich obrotach jeszcze tego ciepła wystarczy aby wskaźnik trzymać w ryzach ale na wolnych jest go za mało jeśli jeszcze odbierzemy go dość sporo na ogrzewanie. Z drugiej strony tak być przecież nie powinno, ktoś to kiedyś obliczał konstruując auto????

nox_33
21-10-2009, 11:45
Jak tu się nie zdenerwować mam dokładnie to samo... :-( Ale czy ktoś kiedyś zapytał się w ASO czy jak wymienią termostat to zagwarantują że temperatura będzie się utrzymywać?
Może trzeba zadać im takie pytanie? jeśli nie będzie skutku zwracają pieniądze za część i usługę, bo przecież nie usunęli usterki...?

Luk@s
21-10-2009, 13:09
To nie jest nowy temat na forum:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=34868&highlight=spadek+temperatury+silnika+postoju
W ASO nawet pompę wody komuś wymienili. Zresztą tam to cały silnik tak dla pewności by chcieli wyminić, bo przecież klient płaci:504:

Mariusz
21-10-2009, 13:45
U mnie tak samo. Jak wyłączę nawiewy, to nagrzewa się do nominalnej temp (połowa skali). po ok.10km. Wymieniony mały termostat, rok temu i dalej to samo. Może duży czas wymienić, nie wiem?

marctwain
21-10-2009, 15:49
Zamówiłem duży termostat. Zobaczymy:wink:

mch12
21-10-2009, 16:05
ja powiem tak , i już gdzieś to pisałem, ale powtórze
mi auto nagrzewa sie dosyc długo ( a termostaty oba sprawne)
faktycznie z ciepłem we wnątrz to szybko, nawet bardzo szybko, ale żeby silnik się nagrzał do odp. temp. to potrzeba : w korku jadąc przez półgodziny - nie nagrzeje się , jadąc cały czas bez zatrzymywania obroty do ok. 2000 /min - to po ok. 3-4 km jest nagrzany, chcąc go szybciej nagrzać trzeba wyżej kręcic , ale tego nie robie - szkoda turbiny.
idę na kompromis ustawiam na low i obieg wenętrzny bez otwierania szyb, ...jaram sobie zamin wejde do auta...po ok. 2-3km wskazówka sie podnosi i to dosyć szybko , ale jak sie nagrzeje to już nie opada nawet w korkach

ale mogłoby byc lepiej - tyle powiem

wojtekjanus
21-10-2009, 16:10
Duży termostat sprawdzasz w 5 sekund ze 100 procentową pewnością - silnik niedogrzany, wąż zimny, termostat jest dobry - wąż ciepły, jest walnięty.
Wszyscy natomiast mają wątpliwości co do termostatu olejowego - tu jest pytanie - wymieniać czy nie... :583:

Mariusz
21-10-2009, 16:36
Zamówiłem duży termostat. Zobaczymy:wink:

Jeśli pływa, to mały termostat do wymiany.

marctwain
21-10-2009, 17:32
Mały tez już mam. Wymienię obydwa. Na razie przesłoniłem chłodnicę i jak dobije do 12.00 to trzyma, ale dobija długo i spada najpierw. Misi głowica porządnie się nagrzać, żeby zatrzymał właściwą temperaturę. Dziwi mnie to, że dopiero w tym "sezonie grzewczym" tak się zachowuje, wcześniej tego nie było. Wolno się nagrzewał ale szedł do góry i trzymał. bez pływania. więc pewnie ten mały walnięty. Ale wymienię oba- jak Tusk, ostatnio.:wink:

ciborowski1
21-10-2009, 19:28
Ja w tamtym roku wymieniłem obydwa i objawy pozostały więc jeśli ewidentnie wiecie że termostat jest zły np na podstawie "próby węża" kol. wojtekjanus to zmieniać, inaczej to wyrzucona kasa.

Luk@s
21-10-2009, 21:03
Przysłonienie chłodnicy nic nie da. Jeśli termostat jest sprawny to po prostu nie puszcza płynu na chłodnice i nie ma przepływu cieczy w dużym obiegu;)

vae
21-10-2009, 22:15
Witam kolegów . Mam do was takie pytanko związane z tematem.
Czy w Fokusie ,który posiadam też występuje " mały termostat"?
Bo na frazy " mały termostat", " termostat oleju", " termostat olejowy"
wyszukiwarka , nie pokazuje mi żadnych wyników, ani w tematach ani w postach , (w dziale Ford Focus) oczywiście.

Pozdrawiam
Trzymajta się cieplutko:)

stanisz
22-10-2009, 08:05
Dziwne jest to że w zeszłym roku po wymianie małego termostatu była od razu zmiana na plus, szybko łapał temperaturę i trzymał bez względu na warunki atmosferyczne czy tryb jazdy.
Może te termostaty są jednoroczne ? :)
Dzisiaj zmiana temperatury o 3 stopnie w górę z 4 na 7 (wskazania w samochodzie) i nagrzewał się dłużej ale się nagrzał do odpowiedniej temperatury nawet bez kręcenia na wyższych obrotach, niestety nie wiem czy wskaźnik by się trzymał bo jak nabrał temperatury to już dojechałem do pracy i musiałem zgasić :)

heko
22-10-2009, 09:14
..jedno jest pewna...podczas postoju..na wolnych obr. i włączonym ogrzewaniu...nadmuchach...temperatura (w zimne dni) będzie spadała i tyle:roll:...nawet w fabr. nowym Mondku...do samego dołu :(

Luk@s
22-10-2009, 09:59
Heko ja temat już odpuściłem. Ale musi być coś na rzeczy bo przecież nie wszyscy tak mają:wink:

stanisz
22-10-2009, 14:13
Dzisiejsze obserwacje:
Odpaliłem samochód, po kilku minutach na wolnych obrotach wąż do termostatu dużego robił się ciepły, ale i za termostatem też trochę ciepły, po obu stronach dosyć miękki.
Pojechałem trochę rozgrzać silniczek i udało mi się to dosyć szybko bo katowanie było ostre - wskaźnik temperatury do pionu.
Wróciłem i zaparkowałem z włączonym nawiewem do kabiny.
Pracował jakieś 15 minut, w między czasie gazowałem nawet do 3000/4000 obr. - wskaźnik cały czas w pionie, niestety chłodnica się nie odpaliła, myślę że po takim czasie postoju i gazowaniu już powinna.
Jak wnioskuje po nagrzewającym się wężu za termostatem, duży może być padnięty, skoro ciecz krąży po całym obiegu to nie osiąga aż tak wysokiej temperatury żeby uruchomić chłodnice. Dobrze kombinuje ? :)

Luk@s
16-11-2009, 19:53
Dzisiaj zrobiłem test zegarów. Podczas tego testu temperatura płynu chłodniczego wynosiła 53 st C, a temperatura głowicy tylko 36 st C. Może sprawdzicie jak to jest u was. Jeżeli te wyniki które pokazują zegary podczas testu są prawdziwe to ten temat można po prostu odpuścić. Mój wniosek jest taki. Temp płynu miałem dużo wyższą niż głowicy w której zamontowany jest czujnik temp. Więc teoretycznie podczas spokojnej jazdy czy postoju ochładza się tylko głowica, temp płynu jest stała. Jeżeli coś w mojej teorii jest nie tak to poprawcie:P

chasm
16-11-2009, 21:58
Jeszcze ja dorzucę swoje.... choć MKIII jeszcze nie mam ;)
Jest coś takiego jak dodatkowy podgrzewacz płynu. umieszczony dość nisko, w rejonach nadkola chyba kierowcy, w nim 3 świece żarowe... Może jedni to coś macie, inni nie i stąd różnice ? Ten układ włącza się pewnie automatycznie przy jakiejś tam temp. płynu i go dogrzewa. Jaka to temp? może ktoś wie :) ?

romekcz
17-11-2009, 11:13
Dołaczę się do dyskusji.
Dziś sprawdziłem jak to dokładnie jest w moim aucie. I tak:
1. Wyłączona klima, silnik zimny - temperatura skoczyła na 90st po około 4km
2. Włączam klimę - temperatura lekko spada
3. Wyłączam klimę - temperatura ponownie wskazuje 90st
4. Czerwone światło więc trzeba się zatrzymać (wyłączona klima) - temperatura spada do tej pierwszej kreski (może jest lekko nad)
5. Ruszam temperatura idzie w górę do 90st i ani ruszy
6. Zwalniam (około 1800obr) temperatura wyraźne spada do tej pierwszej kreski.

Podobnie dzieje się przy włączonej klimie. Przy okazji sprawdziłem temperaturę zamarzania płynu i wyszło nie najlepiej bo tylko -25st, więc trzeba podnieść.
Czytając posty wychodzę z założenia że winny temu pływaniu temperatury jest mały termostat i trzeba wymienić.
Ale mam pytanie czy wymieniać tylko ten mały termostat czy przy jednej robocie wymienić też ten drugi termostat (nie sprawdzałem czy wąż się robi ciepły przy niedogrzanym silniku) i czy to są te termostaty:

http://ford.sklep.pl/pl,product,321325,termostat,w,ukladzie,chlodzenia, oleju,diesel.html

http://ford.sklep.pl/pl,product,321319,termostat,motorcraft,diesel,dura torq.html

Z góry dzięki za pomoc

dikileiden
17-11-2009, 11:30
wymień tylko mały termostat , jest to główny winowajca za spadek temp. podczas jazdy

Pyrka
17-11-2009, 13:02
Ja wymienilem caly komplet tzn. duzy maly i czujnik Powiem tak rozgrzewa sie dosc dlugo ale potem jak sie rozgrzeje to trzyma caly czas 90 stopni Sprawdzalem swiece w dogrzewaczu i dzialaja Dodam tylko ze w zeszlym roku bylo duzo lepiej szybko sie zagrzewal Nie wiem co to bedzie jak przyjdzie mroz Chyba ognisko bede rozpalal pod nim!!!

dikileiden
17-11-2009, 13:06
ja jak wymieniłem płyn w chłodnicy to wydaje mi się że szybciej osiąga optymalną temp.

romekcz
17-11-2009, 13:18
Więc zamówiłem ten "mały termostat". Zamówiłem w ASO za 80zł.
Zastanawiam się jeszcze czy ze względu na niską temperaturę zamarzania (-25st) wymienić płyn w układzie czy tylko np zlać tego płynu 1 litr i dolać 1litr samego koncentratu? O ile wtedy by się temp zamarzania zwiększyła?
A gdzie te świece w dogrzewaczu się znajdują (czytałem gdzieś na forum że pod autem na wysokości siedzenia kierowcy??), no i jak je sprawdzić czy sprawne?

Mariusz
17-11-2009, 14:31
A gdzie te świece w dogrzewaczu się znajdują (czytałem gdzieś na forum że pod autem na wysokości siedzenia kierowcy??), no i jak je sprawdzić czy sprawne?

Wejdziesz pod auto to zobaczysz trzy dochodzące przewody dosyć grube przykręcone do śrub świec podgrzewacza na wysokości nóg kierowcy. A jeśli chodzi o ich sprawdzenie to najlepiej podpiąć cęgi Dietza do pomiaru prądu stałego, o tyle są dobre, że nic nie trzeba rozpinać.
To cosik takiego: http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.brexim.pl/pix/gr1/cm1550.jpg&imgrefurl=http://www.brexim.pl/greenlee1.html&usg=__BD84jDFxu4MuMH8ks5_-nz1whtk=&h=403&w=200&sz=13&hl=pl&start=1&um=1&tbnid=CQrQTVuLbortRM:&tbnh=124&tbnw=62&prev=/images%3Fq%3Dc%25C4%2599gi%2Bdietza%26hl%3Dpl%26lr %3D%26sa%3DN%26um%3D1

romekcz
18-11-2009, 19:52
Dzisiaj wymieniłem sobie ten mały termostat. Moje wrażenia po wymianie? Jak najlepsze :). Wszystko jest w porządku wskazówka jak wskoczy na środek to ani drgnie, nawet jak zwolnię czy stanę na światłach (jak było do tej pory). Także potwierdzam, w takim przypadku jak mój winnym spadaniu temperatury był mały termostat.

ogodaw
22-11-2009, 16:03
Witam właśnie wymieniłem mały termostat i od razu pomogło na wszystkie moje bolączki odnośnie temp. A mianowicie silnik wolno się nagrzewał, jeżeli jechałem wolno nie przekraczając 2200 obrotów to silnik nagrzewał się tylko do pierwszej kreski 1/4, w trasie się nagrzał prawidłowo ale jak tylko zwalniałem to temp spadała znowu do 1/4. Rok temu miałem to samo i najpierw wymieniłem duży ale nic nie pomogło.

józek123
11-12-2009, 15:55
Czy to możliwe żeby co roku kiedy temperatura spanie poniżej 5 stopni wymieniać termostat ?
W zeszłym roku powoli się rozgrzewał, jak się już rozgrzał i postałem w korku chwilę to strzałka w dół, pojechałem dalej z większymi obrotami temperatura ok, postój strzałka w dół !
W tym roku zrobiło się zimniej i znowu, czy to możliwe żeby termostat padał co roku ?????????

Dzisiaj zaobserwowałem taką rzecz... po kilkunastu minutach jazdy kiedy silnik powinien być już nagrzany a wskazówka była zaledwie na 1/4, wyłączyłem zupełnie wszystkie nawiewy, znaczy całkowite OFF !
Mimo że nadal praktycznie stałem w korku (delikatne podjazdy) silnik zaczął nabierać temperatury aż osiągnął prawidłową. Czyli nabrał kiedy nie odbierałem mu ciepła ogrzewając wnętrze samochodu.
poza tym nie chce nabrać temperatury tylko kiedy jest poniżej powiedzmy7/10 stopni
Wymieniać znowu ten sam termostat czy szukać innych przyczyn ?
Czujnik temperatury - podobno jest w głowicy, tylko gdzie i jak sprawdzić ? Może wrzuci ktoś zdjęcie jego lokalizacji.
Główny termostat - jakoś nie wierzę żeby padł, facet w sklepie z częściami forda zeznał mi kiedyś że w termostacie praktycznie nie ma się co zepsuć.

Witam
Jestem nowy na tym forum,ale miałem takie same obiawy i tylko wymieniłem oba termostaty
i problem ustąpił.Józek

JarekWRC
11-12-2009, 18:41
witam serdecznie!

Wybaczcie pytanie ale nie znam się specjalnie na rzeczy,

mam ten sam problem z "plywajaca" temperatura wiec podejrzewam ze do wymiany mam maly termostat, pytanie tylko który to ten "mały"?? ;)

ten:
http://ford.sklep.pl/pl,product,321325,termostat,w,ukladzie,chlodzenia, oleju,diesel.html

czy może?:
http://ford.sklep.pl/pl,product,321319,termostat,motorcraft,diesel,dura torq.html

Z gory dzieki za pomoc

Pozdrawiam
Jarek

maku123
11-12-2009, 18:58
mały termostat to ten pierwszy: http://ford.sklep.pl/pl,product,321325,termostat,w,ukladzie,chlodzenia, oleju,diesel.html
U mnie wymiana małego termostatu nie pomogła, a za duży się nie zabierałem.

józek123
12-12-2009, 08:31
Witam
Jeżeli mogę podpowiedzieć to mały termostat znajduję się z przodu silnika nad filtrem oleju.Duży z prawej strony silnika.józek

JarekWRC
12-12-2009, 10:26
Wilekie dzieki za pomoc

milego weekendu zycze!
Jarek

maku123
13-12-2009, 17:59
Duży termostat sprawdzasz w 5 sekund ze 100 procentową pewnością - silnik niedogrzany, wąż zimny, termostat jest dobry - wąż ciepły, jest walnięty
Wojtek dzięki za podpowiedź, dzisiaj sprawdziłem duży termostat i wszystko wskazuje na to, że jest do wymiany, jutro jadę do znajomego mechanika na wymianę (mały termostat już wcześniej wymieniony ale nie pomogło). Po wymianie dam znać o efektach.

agajaca1
13-12-2009, 19:59
ja w tamtym roku wymienilem oba termostaty (maly+ duzy) i bylo ok teraz temp. ponizej 5 st. i wskazowka wedruje

maku123
14-12-2009, 13:18
Duży termostat już wymieniony i efekty widać od razu tzn. wskaźnik temperatury silnika stoi idealnie w połowie, nie ma efektu falowania - wskazówka nie opada!, w końcu sukces!. Widocznie trzeba wymieniać termostaty parami bo w tamtym roku wymieniłem tylko mały i było bez zmian. Dzięki jeszcze raz za podpowiedzi ze sprawdzeniem dużego termostatu. A już myślałem że to się nigdy nie uda :-)

józek123
14-12-2009, 15:34
Duży termostat już wymieniony i efekty widać od razu tzn. wskaźnik temperatury silnika stoi idealnie w połowie, nie ma efektu falowania - wskazówka nie opada!, w końcu sukces!. Widocznie trzeba wymieniać termostaty parami bo w tamtym roku wymieniłem tylko mały i było bez zmian. Dzięki jeszcze raz za podpowiedzi ze sprawdzeniem dużego termostatu. A już myślałem że to się nigdy nie uda :-)

Jeżeli mogę jeszcze coś od siebie dodać,to nie trzeba się tak przejmować falowaniem temperatury na zegarach ponieważ jeżeli jest w samochodzie ciepło tz że płyn chłodzący ma odpowiednią ciepłotę.Trochę inżynierowie forda zawalili i w niefortunnym miejscu zinstalowali czujnik temp. Pozdrawiam józek

Zawika
14-12-2009, 15:47
Jeżeli mogę jeszcze coś od siebie dodać,to nie trzeba się tak przejmować falowaniem temperatury na zegarach ponieważ jeżeli jest w samochodzie ciepło tz że płyn chłodzący ma odpowiednią ciepłotę.Trochę inżynierowie forda zawalili i w niefortunnym miejscu zinstalowali czujnik temp. Pozdrawiam józek

To racja, ale nie tak do końca z tym nie przejmowaniem się. Czujnik ten nie jest tylko po to, żebyś Ty wiedział jaka jest temperatura(na wskaźniku temperatury), ale także po to aby ECU dobrał mieszankę paliwa w zależności od temperatury silnika.
Jeżeli ECU dostaje informację o niedogrzaniu silnika, to zdecydowanie więcej tego paliwa w mieszance jest zapodawane ;).

józek123
14-12-2009, 16:15
To racja, ale nie tak do końca z tym nie przejmowaniem się. Czujnik ten nie jest tylko po to, żebyś Ty wiedział jaka jest temperatura(na wskaźniku temperatury), ale także po to aby ECU dobrał mieszankę paliwa w zależności od temperatury silnika.
Jeżeli ECU dostaje informację o niedogrzaniu silnika, to zdecydowanie więcej tego paliwa w mieszance jest zapodawane ;).

Tak masz rację jest jedno ale ,jeżeli wskzówka na zegarze utrzymuje się nad drugą kreską tz ,że jest wszystko w porządku a wynika to z pomiarów jakie wykonał mój mechanik.Temperatura oscylowała w granicach 80 stopni. Poza tym w autku jest ciepło.Pozdrawiam józek

CIABAH
15-12-2009, 23:10
panowie ze tak zapytam wymieniacie termostaty czy obudowy termostatów?

józek123
16-12-2009, 11:44
panowie ze tak zapytam wymieniacie termostaty czy obudowy termostatów?

Termostaty

darix
16-12-2009, 12:04
Witam,
Koledzy a czy spotkaliście się może z problemem nadmuchu (a właściwie brakiem) na tył. Zauważyłem, że jak włączam nawiew na nogi to z przodu daje dość dobrze a na tył praktycznie nic.

massiwo
20-12-2009, 19:39
zapytam o swoje... czyli przyszla temp -10-15st i auto caly czas w trasie tylko 68-72st troche malo, latem 3mal ok 80... a jak krecilem to i 90, ale teraz nawet jak krece to nie wskoczyl na 90, tylko gora 80

dlubac cos czy zostawic jak jest!? jak to wplywa na silnik i spalanie!? jezeli dlubac to od tego temostatu pod akumulatorem zaczac!?

incognitus
20-12-2009, 23:11
dlubac cos czy zostawic jak jest!?jak latem nie trzyma to dlubac na pewno
sprawdz czy duzy termostat puszcza, jesli nie to zacznij wymiane od malego

jak zimny silnik to wiecej pali, plywanie tez za dobrze nie wplywa na niego

massiwo
21-12-2009, 06:33
jakie to koszta jezeli chodzi o termostaty, maly oraz duzy... oczywiscie ori, zaden zamiennik!?

i dlaczego zaczynac od malego, z tego co przegladalem to chyba lepiej od duzego!?

plywanie tzn co, falowanie wskzowki temp, tak?

edit

koszta sobie sprawdzilem, zaraz doczytam, za co odpowiada maly, a za co duzy, chociaz jakis magik rowniez moglby przypomniec...
co teraz z plynem do chlodnicy!? czy ktos juz wymienial i zrobil jakis opis ze zdjeciami!?

edit 2

dobra, faktycznie maly... czyli ten, tak: http://ford.sklep.pl/pl,product,321325,termostat,w,ukladzie,chlodzenia, oleju,diesel.html ?

a jakis link do wymiany!?

nkluivert
21-12-2009, 16:02
witam ja tez miałem problem z falowaniem temperatury. Otóż wymieniłem oba termostaty i problem jednak nie zniknął. Zadzwoniłem do mechanika,który specjalizuje się w fordzie i powiedział, że jest niezaprogramowany komputer i to jest wada fabryczna. Nie bardzo mu uwierzyłem i zadzwoniłem do aso a oni o niczym takim nie wiedzą, że takie coś się robi. Udałem sie do tego mechanika, który przeprogramował mi komputer i o dziwo problem znikł. Przejechalismy się by to sprawdzić i nic wskazówka jak weszła na 90 stopni tak stała, nawet jak stałem i właczyłem nadmuch na przednia szybe max to nic sie nie ruszyła. Tak więc nie zawsze to jest problem termostatów tylko może to być komputera.

massiwo
21-12-2009, 19:10
no to ciekawa teoria... tutaj niektorzy zmieniaja termostaty... jednym pomaga innym nie... Ty masz wersje przed liftem... ja po... takze ten blad mogli naprawic...
zatem co robic? ;d

incognitus
21-12-2009, 20:02
nkluivert dasz rade rozwinac temat co on tam zrobil z tym kompem?

nkluivert
22-12-2009, 12:10
nkluivert dasz rade rozwinac temat co on tam zrobil z tym kompem?

Podjechałem do mechanika i kazał mi wsiąść razem z nim do samochodu. Więc wsiadłem. Podpiął swoje cudo do samochodu czyli komputer i sprawdził co i jak, powiedział że komputer w samochodzie nie był programowany od nowości choć był serwisowany za granicą (sprowadzony z francji od pierwszego właściciela, sam kupowałem) i komputer wysyła złe dane do licznika dlatego mam falowanie wskazówki temperatury. Wgrał nowy soft co zajęło mu kilkanaście minut. Po tym wszystkim przejechaliśmy się i wskazówka jak weszła na środek skali to ani drgnęła. Mondeo 2001r więc przed liftem a po lifcie nie wiem czy ten błąd naprawili.Dzwoniąc do aso nawet nie wiedzieli że coś takiego się robi.

incognitus
22-12-2009, 12:39
tez mam przed liftem i wymiana malego termostatu nie dala efektu
nkluivert jakbys kiedys sie dowiedzial co to za soft byl to daj znac

nkluivert
26-12-2009, 22:05
tez mam przed liftem i wymiana malego termostatu nie dala efektu
nkluivert jakbys kiedys sie dowiedzial co to za soft byl to daj znac

Nie wiem nie mam pojęcia ale wiem jedno, że mu pomogło i nie mam problemu z falowaniem wskazówki temperatury. Musisz kogoś zapytać co się specjalizuje w Fordzie czy trzeba przeprogramować komputer, bo u mnie tak było.

Luk@s
27-12-2009, 13:42
nkluivert a skąd ten magik jest:?:

nkluivert
28-12-2009, 07:35
nkluivert a skąd ten magik jest:?:

Z Kielc ul. Zalesie, spokojnie znajdziesz w internecie adres i numer telefonu, więc możesz zadzwonić i zapytać co i jak.

robson646
29-12-2009, 12:21
Witam, wymieniłem ostatnio płyn chłodniczy i mały termostat mała zmiana jest ponieważ zaczął się nagrzewać na wolnych obrotach ale jak tylko rusze falowanie zaczyna sie na nowo :( 90 stopni łapie również jak sie go troche przegoni ale to efekt krótkotrwały jak tylko odpuszczam gaz zaraz wskazówka temperatury opada... Zastanawiam się nad wymianą dużego termostatu, a może wgranie nowego softu pomoże tylko czy znajdę podobnego magika w Warszawie...

maku123
29-12-2009, 14:59
Robson646 miałem dokładnie to samo, też wymieniłem najpierw mały termostat, później płyn (tak profilaktycznie) a ok. dwa tygodnie temu duży termostat i to dopiero pomogło. Teraz jest ok.

andy71
30-12-2009, 07:50
u mnie wolno się nagrzewał i chyba występowało falowanie, ale w mieście na krótkich odcinkach nie było ewidentne i jakoś jeździłem, ale przy mrozach po -18, trasa ponad 100km i spokojnej jeździe (nie dało się inaczej) nie nagrzał się do 90 i trzeba było coś zadziałać.

Po pierwsze wyjęte oba termostaty i sprawdzone metodą chałupniczą (nie miałem dostępu do termometra): termostaty zanurzone w wodzie i powoli podgrzewane. jak zaczęły się otwierać można było bez problemu łapę wsadzić do wody... a na dużym napisane, że otwiera się przy 88 stopniach... więc raczej na pewno są uwalone. Co nawet nie dziwi, biorąc pod uwagę awarię pompy wody w lato - może uszkodziła je bardzo wysoka temperatura w układzie?

A co do zmian w oprogramowaniu? Chętnie dowiedział bym się więcej, bo właściwie to czym w tym układzie steruje komputer? Elektrycznym podgrzewaczem na podstawie temperatury zewnętrznej, coś jeszcze?

Na marginesie dodam, że ostatnio wymienione 2 świece w elektrycznym podgrzewaczu wody i do 60 stopni nagrzewa się zauważalnie szybciej. Moja teoria jest taka, że wtedy otwiera się duży obieg (znacznie za wcześnie) i temperatura w dół.

robson646
30-12-2009, 10:16
No nic poczekam do matki boskiej pieniężnej i wymienię duży termostat mam nadzieję że to pomoże i rozwiąże problem z temperaturą....

Po wymianie dam znać co z tego wyszło....

knobel
30-12-2009, 21:36
Witam,

Wiem, że to nielegalne i nie powiniem dwa razy tego samego postu wklejac ale jestem bardzo zdeterminowany w celu dogrzania swojego Mondeo wiec wklejam swojego posta z innego watku rowniez do tego tematu. Z gory dzieki za wszystkie pomysly.

Ponizej tekst posta:

Mam podobny problem z nagrzewaniem płynu chlodzącego w moim Mondeo. Jestem juz po wymianie obu termostatów. Ale najpierw krótka historia mojego przypadku.

Samochód to Mondeo MK3 TDCI 130 KM 2004 rok

Auto bardzo wolno sie nagrzewa, właściwie temperatury dostaje dopiero przy obrotach 1500 - 2000 obrotów, podczas normalnej jazdy, bez wyraźnych postojów. Auto prawie natychmiast wychładza sie podczas postoju oraz podczas wolnej jazdy np. w korkach. W samoochodzie wyminiłem najpierw duży termostat (nie jest oryginalny, firma chyba Vernet, odziwo model pasujący do jakiegoś Daihatsu . Sytuacja nie poprawiła się. Stary teermostat sprawdzałem w garku i na oko otwierał sie dopiero przy temperaturze ok 90 stopni. Niestety nie miałem termometru więc nie mogłem go dokładnie sprawdzić.
Póżniej przyszła kolej na mały termostat, tym razem oryginalny. To również nie pomogło. Auto ma również od tego lata nowy płyn w chłodnicy (oryginalny FORDa).

Dzisiaj odwiedziłem mechanika od Fordów (ul. Drobnika w Poznaniu) wierząc, że jak od Fordów to zna przypadek. Twierdził, że kiedyś miał podobny przypadek i go rozwiązał. Powiedział, że mi nie powie co to jest bo nie udziela takich informacji. Na moje pytanie jakiej kwoty mogę sie spodziewać stwierdził, że to droga impreza ale nie umiał podać kwory. Zadzwonił do mnie po 15 minutach. Kwota 1300 za części i 300 złotych za robotę netto zbiła mnie z nóg.

Do znawców temtau kilka pytań:
- Czy możliwe, że założone przeze mnie termostaty są wadliwe?
- Czytałem wiele w necie, podobno niektórym pomogła wymiana czujnika temperatury. Czy możliwe aby czujnik temperatury miał wpływ na nagrzewanie sie silnika? Mam wątpliwości ale może się mylę. Wymieniać?
- Kilka razy czytałem info o wymianie oprogramowania sterowania silnikiem? Troche nie wydaje mi się ale może należy gdzies podjechać i soft uaktualnić?

Z góry dzięki za pomoc. Wiem, że temat obstukany, ale nigdzie nie znalazłem jednego, pewnego rozwiązania. Wydaje mi się ciągle, że winowajca jest któryś z termostatów.
Nie wydaje mi się, że to jest normalne dla tych silników, skoro niektórzy piszą, że ich TDCI nagrzewają się normalnie.

pozdrawiam,

Michał Knobel

nkluivert
31-12-2009, 10:17
Witam,

Wiem, że to nielegalne i nie powiniem dwa razy tego samego postu wklejac ale jestem bardzo zdeterminowany w celu dogrzania swojego Mondeo wiec wklejam swojego posta z innego watku rowniez do tego tematu. Z gory dzieki za wszystkie pomysly.

Ponizej tekst posta:

Mam podobny problem z nagrzewaniem płynu chlodzącego w moim Mondeo. Jestem juz po wymianie obu termostatów. Ale najpierw krótka historia mojego przypadku.

Samochód to Mondeo MK3 TDCI 130 KM 2004 rok

Auto bardzo wolno sie nagrzewa, właściwie temperatury dostaje dopiero przy obrotach 1500 - 2000 obrotów, podczas normalnej jazdy, bez wyraźnych postojów. Auto prawie natychmiast wychładza sie podczas postoju oraz podczas wolnej jazdy np. w korkach. W samoochodzie wyminiłem najpierw duży termostat (nie jest oryginalny, firma chyba Vernet, odziwo model pasujący do jakiegoś Daihatsu . Sytuacja nie poprawiła się. Stary teermostat sprawdzałem w garku i na oko otwierał sie dopiero przy temperaturze ok 90 stopni. Niestety nie miałem termometru więc nie mogłem go dokładnie sprawdzić.
Póżniej przyszła kolej na mały termostat, tym razem oryginalny. To również nie pomogło. Auto ma również od tego lata nowy płyn w chłodnicy (oryginalny FORDa).

Dzisiaj odwiedziłem mechanika od Fordów (ul. Drobnika w Poznaniu) wierząc, że jak od Fordów to zna przypadek. Twierdził, że kiedyś miał podobny przypadek i go rozwiązał. Powiedział, że mi nie powie co to jest bo nie udziela takich informacji. Na moje pytanie jakiej kwoty mogę sie spodziewać stwierdził, że to droga impreza ale nie umiał podać kwory. Zadzwonił do mnie po 15 minutach. Kwota 1300 za części i 300 złotych za robotę netto zbiła mnie z nóg.

Do znawców temtau kilka pytań:
- Czy możliwe, że założone przeze mnie termostaty są wadliwe?
- Czytałem wiele w necie, podobno niektórym pomogła wymiana czujnika temperatury. Czy możliwe aby czujnik temperatury miał wpływ na nagrzewanie sie silnika? Mam wątpliwości ale może się mylę. Wymieniać?
- Kilka razy czytałem info o wymianie oprogramowania sterowania silnikiem? Troche nie wydaje mi się ale może należy gdzies podjechać i soft uaktualnić?

Z góry dzięki za pomoc. Wiem, że temat obstukany, ale nigdzie nie znalazłem jednego, pewnego rozwiązania. Wydaje mi się ciągle, że winowajca jest któryś z termostatów.
Nie wydaje mi się, że to jest normalne dla tych silników, skoro niektórzy piszą, że ich TDCI nagrzewają się normalnie.

pozdrawiam,

Michał Knobel

U mnie też tak było po wymianie termostatów na nowe samochód wolno sie nagrzewał i miałem falowanie wskazówki jak stałem w korkach czy też wolno jechałem, ponowne wgranie softu jakiegoś uaktualnienia, mechanik mówił że komputer wysyłał błędne dane do licznika załatwiło sprawę. Skasował mnie za to 100zł. Tak więc musisz się dowiedzieć tych mechaników czy jet taka możliwość żeby komputer przeprogramować, choć jak zadzwoniłem do ASO Forda to oni nic o tym nie wiedzieli.Wcześniej pisałem na ten temat u jakiego mechanika byłem.

adk11
31-12-2009, 14:47

Nie doczytałem do końca chyba całego wątka.
Wymieniałeś teraz ponownie mały termostat?
Pisałeś że stary był ok?
Ja sprawdzałem obydwa i wg mnie są ok, otwierają się dopiero jak woda zaczynała się gotować, oczywiście obydwa były zamknięte jak je zdemontowałem.
Nie wiem czy lekka ręką wymieniać mały termostat, skoro na oko on działa dobrze.

picio_18
03-01-2010, 18:00
Dzisiaj odwiedziłem mechanika od Fordów (ul. Drobnika w Poznaniu) wierząc, że jak od Fordów to zna przypadek

z tego co słyszałem to on zna przypadek jak dobrze skasowac klienta ....

Luk@s
10-01-2010, 19:28
nkluivert szukam tego magika w necie. Wychodzi na to że na ul. Zalesie jest więcej niż jeden mechanik. Możesz napisać który to:?:

nkluivert
11-01-2010, 11:54
nkluivert szukam tego magika w necie. Wychodzi na to że na ul. Zalesie jest więcej niż jeden mechanik. Możesz napisać który to:?:

Kielce ul. Zalesie 119 zakład mechaniki pojazdowej,

Luk@s
11-01-2010, 12:38
Dzięki wielkie, własnie o to mi chodziło. Będę chciał się z nim umówić na sobotę:razz:

Andi
12-01-2010, 15:23
U mnie też tej zimy się zaczęła huśtawka temperatury. Wymieniłem płyn chłodniczy, duży i mały termostat. Moje spostrzeżenia:
Przewód od dużego termostatu do chłodnicy ma się powoli nagrzewać - w obudowie termostatu jest otwór z kulką.
W momencie kiedy zapalany jest zimny silnik najpierw działa mały obieg, czyli silnik i nagrzewnica, kiedy silnik osiągnie temperaturę ok. 90 stopni otwiera się mały termostat i puszcza płyn na chłodnicę oleju. I wtedy się zaczyna...

Zanim zimny płyn z chłodnicy oleju wróci do małego termostatu wychładza cały układ. Mały termostat się zamyka i układ znów zaczyna się dogrzewać. Dzieje się tak kilka razy, poźniej układ pracuje stabilnie, no chyba że mamy do czynienia z uszkodzeniem małego termostatu. W przypadku dużego obciążenia silnika (raczej latem) układ nagrzewa się na tyle by otworzyć duży termostat i puścić wodę na chłodnicę płynu chłodzącego. Zastanawiam się na założeniem jakiejś zwężki , która zmniejszy przepływ i w ten sposób zmniejszy huśtawkę temperatury.

Co do zmiany oprogramowania jeśli wykrywanie temperatury działa właściwie to zmiana oprogramowania może być oszukaniem kierowcy co do wskazania temperatury.

Luk@s
12-01-2010, 17:59
Andi jeszcze nie wiem na czym ma polegać ta zmiana/aktualizacja oprogramowania. Mnie się wydaje, że taka aktualizacja po prostu wydłuży czas działania świec w elektrycznym podgrzewaczu. Wydaje mi się, że miałoby to sens ponieważ ostatnio sprawdzałem u siebie działanie podgrzewacza. Okazało się, że świece grzeją tylko szkopuł w tym, że ledwo wskazówka temperatury ruszy się z miejsca i przestają grzać. Sprawdziłem to dokładnie. Drugą sprawą jest, że mój mondek jest sprowadzony z Francji, kraj raczej o cieplejszym klimacie niż nasz. Jeżeli jest inaczej niż myślę to to w ogóle nie ma sensu.

Andi
15-01-2010, 19:04
Andi jeszcze nie wiem na czym ma polegać ta zmiana/aktualizacja oprogramowania. Mnie się wydaje, że taka aktualizacja po prostu wydłuży czas działania świec w elektrycznym podgrzewaczu. Wydaje mi się, że miałoby to sens ponieważ ostatnio sprawdzałem u siebie działanie podgrzewacza. Okazało się, że świece grzeją tylko szkopuł w tym, że ledwo wskazówka temperatury ruszy się z miejsca i przestają grzać. Sprawdziłem to dokładnie. Drugą sprawą jest, że mój mondek jest sprowadzony z Francji, kraj raczej o cieplejszym klimacie niż nasz. Jeżeli jest inaczej niż myślę to to w ogóle nie ma sensu.
Lukas22 podgrzewacz w układzie jest zamontowany w celu podgrzania płynu który idzie do nagrzewnicy, czyli innymi słowy: podgrzewacz ma umożliwić szybsze nagrzanie wnętrza auta. Gdyby chodziło o temperaturę silnika, to byłby umieszczony w innym miejscu.

Luk@s
15-01-2010, 20:55
Andi zadaniem podgrzewacza jest to, żeby nagrzewnica nie odbierała ciepła z silnika. U mnie doszło do tego że nigdy nie włanczam nawiewu na więcej niż drugi bieg bo wskazówka nie ruszyła by mi się w ogóle z miejsca. Jeżeli nawiew jest wyłączony to jest dużo lepiej. Wniosek jest coś nie tak, ale podstawowe pytanie co:?:

nkluivert
15-01-2010, 22:21
Andi zadaniem podgrzewacza jest to, żeby nagrzewnica nie odbierała ciepła z silnika. U mnie doszło do tego że nigdy nie włanczam nawiewu na więcej niż drugi bieg bo wskazówka nie ruszyła by mi się w ogóle z miejsca. Jeżeli nawiew jest wyłączony to jest dużo lepiej. Wniosek jest coś nie tak, ale podstawowe pytanie co:?:

podgrzewacz działa do temperatury 50 stopni a później się wyłącza. Ja po przeprogramowaniu komputera mam nawiew włączony na 3 albo 4 i normalnie mi się nagrzewa a wcześniej miałem to samo co ty opisujesz. Weź zadzwoń do tego mechanika co podałem wczesniej adres i może wyjaśni na czym rzecz polega.

masa14
16-01-2010, 19:20
Witam i pozwole sie dołączyc :)
Oczywiscie i mój silnik sie nie nagrzewa,termostat mały zmieniłem ok rok temu razem z płynem i nie pamietam juz czy cos sie poprawiło czy było bez zmian :)
Teraz zacząłem bardziej sie temu przygladac i u mnie wyglada to nastepujaco:samochod garazowany wyjezdzam na trase robie 70km z predkoscią 80-100km/h wskazówka podniesie sie po ok 20km do połowy(ciepłe powietrze z nawiewu jest odczuwalne po 3-4km) jak go troche przygazuje tak do 140km/h to osiaga temperature właciwa ale zaraz po zwolnieniu opada do połowy (dodam ze chłodnice mam lekko przysłoniętą).
Dojezdzam na miejce samochód stoi na mrozie jakies 2-2,5 godziny i wracam do domu a tu jaka miła niespodzianka zanim wyjade z miasta juz jest temperatura własciwa i co lepsze w drodze powrotnej przy predkosci nie przekraczajacej 80km/h temperatura nie opada tylko sie utrzymuje.Ale to nie koniec ciekawostki :) ,dzis zrobiłem ta sama trase tylko predkosc w dwie strony max 80km/h (nie spieszyło mi się) i postój o wiele krótszy bo tylko 10 minut i sytuacja w czasie powrotu sie powtarza,dwie minuty w miescie i temp. w normie (temp otoczenia w granicach -10 i spalanie w dwie strony 4,5l ,a i nawiew włączony jest cały czas na 4-5)
Więc o co tu chodzi??,bo ja juz sam nie wiem
Pozdrawiam

Luk@s
17-01-2010, 19:36
nkluivert dzwoniłem tylko powiedział mi że w sobotę nie pracuje a ja w tygodniu nie mam jak. Ciekawe czy w serwisie by mi tego samego nie zrobili:?:

Andi
18-01-2010, 16:47
nkluivert dzwoniłem tylko powiedział mi że w sobotę nie pracuje a ja w tygodniu nie mam jak. Ciekawe czy w serwisie by mi tego samego nie zrobili:?:
A co ten mechanik konkretnie przeprogramowuje - na czym polega zmiana? Może na liczniku nie jest już pokazywana temperatura z głowicy, ale z bloku.

Luk@s
18-01-2010, 19:37
Mechanik raczej nic nie może przeprogramować. Na zdrowy rozsądek to może jedynie zaktualizować soft, który uwzględnia polską zimę, a nie francuską tak jak jest w moim przypadku:one:

nkluivert
18-01-2010, 20:36

Jak dzwoniłem do serwisu to oni nic nie wiedzieli o przeprogramowaniu komputera, tylko że wina jest po stronie termostatów. Jak wspomniałem o przeprogramowaniu komputera to kazał mi jechać do tego mechanika co mi tak powiedział. Nie wiem rób jak chcesz, ja bylem u tego na zalesiu i teraz mam ok.

jendrekmak
20-01-2010, 19:54
Przyszedł mi na myśl :510: (niby że czasem myślę) jeszcze jeden pomysł. Panowie proszę obserwować czy jeśli jest niezaślepiony EGR to po wymianie termostatów występują objawy spadania temperatury jak się stoi w korku albo porusza niemrawo bo prawdę mówiąc temperatura zasysanego powietrza też powinna mieć wpływ na termikę silnika a wiadomo że jak EGR jest zaślepiony to na niskich obrotach nie dostaje ciepłego powietrza z wydechu. ja mam zaślepiony EGR i to zjawisko niestety występuje. Ale postaram się doprowadzić EGR do porządku i poobserwować czy będą zmiany póki mróz jeszcze trzyma.

lisutychy
20-01-2010, 21:10
to ciekawe czy egr ma coś wspólnego z temperaturą silnika. A tak przy okazji -przy jakiej temperaturze powinien się otwierać mały termostat?Bo na termostacie tym niema napisanej temperatury otwarcia a chce sprawdzić go.

Luk@s
21-01-2010, 07:58
U mnie jest tak samo jak przed zaślepieniem EGR-u.

incognitus
21-01-2010, 09:15
... przy jakiej temperaturze powinien się otwierać mały termostat?Bo na termostacie tym niema napisanej temperatury otwarcia a chce sprawdzić go.55*C - info prosto z aso. podgrzewa olej albo go schladza zaleznie od temp plynu chlodzacego

co to jest z przodu przed chlodnica na dole (wyglada jak mala chlodnica)? zaslepienie gornego grilla cos pomoze w szybszym zagrzaniu silnika? nie zablokuje sie w ten sposob dolot odpowiedniego strumienia powietrza (mozliwe ze koniecznego)?

andy71
21-01-2010, 09:22
co to jest z przodu przed chlodnica na dole (wyglada jak mala chlodnica)?
zapewne chodzi Ci o intercooler.

dbdrag
21-01-2010, 09:41
55*C - info prosto z aso. podgrzewa olej albo go schladza zaleznie od temp plynu chlodzacego

czy aby napewno ostatnio zmieniałem termostat mały i sprawdzałem dopiero otworzył się jak lałem na niego wrzątek czyli przypusczam iż jest to 90 stopni,wczesniej trzymałem go stopniowo podgrzewając wode już ręki niemożna było wsadzic a on nadal był zamknięty,więc polałem go wrzątkiem z czajnika i po chwili się otworzył.Która ASO ma takie wiadomosci?

incognitus
21-01-2010, 16:40
Która ASO ma takie wiadomosci? ASO Forda z Ostrołęki - specjalnie sprawdzali gdzies w dokumentacji. akurat wczoraj pytalem o to, bo wlasnie czuc ze waz po malym termostacie jest goracy a silnik jeszcze niezagrzany, a termostat wymieniany niedawno i bez rewelacji.

andy71 dzieki za odp

nkluivert
22-01-2010, 08:40
Nie wiem co oni mają za dokumentację ale jak ja sprawdzałem ten mały termostat to otworzył się dopiero wtedy jak mi woda zaczęła gotować w garnuszku, a przy niższej temperaturze raczej nie chciał. Tak więc nie słuchaj co ci w tym serwisie gadają że to przy 55 stopniach termostat otwiera.

incognitus
22-01-2010, 14:01
wlasnie przegotowalem maly termostat co niby byl zly bo juz w pazdzierniku zauwazylem ze niedogrzewa i plywa i okazuje sie ze otwiera sie okolo 90*C przed samym wrzeniem. po wyminie na drugi mam ten sam efekt. duzy termostat otwiera sie przy 90*C.
tak wiec termostaty dobre a z dogrzniem i plywaniem nadal jest problem. ogrzanie wnetrza potrafi lwia czesc ciepla zabrac podobno.
wniosek taki ze w roznych miejsach silnika jest rozna temperatura. czujnik temp tez dobry bo latem ladnie pokazuje 88- nawet teraz idzie go dogrzac do pionu ale kto w zime na takim lodzie i w miescie jezdzi jak dziki :)
wynika ze wszystko zalezy od oprogramowania, sprawnosci silnika (moze jakies dodatkowe tarcia wewnatrz). pozostane przy oslonie grilla choc to tez duzo nie pomaga a kiedys moze zmienie soft (o ktorym oczywiscie w aso nic nie wiedza)

:zly:

dbdrag
22-01-2010, 16:32
Moje boje z temperaturą silnika już prawie zakonczyłem wymienione 2 termostaty i jest według mnie tak jak powinno byc.Czyli podczas jazdy trzyma wskazówke na 12 jak jeżdze w miescie spada na godzine 10 czyli na pierwszą kreske.Dzwoniłem w sprawie pływania temperatury do 2 dużych serwisów jeden w łodzi drugi w warszawie i dwa serwisy odpowiedziały jednakowo iż jest to naturalna rzecz pływanie temperatury.Ale im troche niedowierzam8),po temacie na forum o podgrzewaczu ptc sprawdziłem u siebie czy cos takiego posiadam i okazało się iż mam może mi się niedługo uda znalezsc troche czasu to posprawdzam czy te swiece żarowe mam sprawne jak nie to wymienie na sprawne i wtedy już powinno byc dobrze bez pływania tak mi się wydaje.pozd

filipwolsztyn
24-01-2010, 15:46
Ja wymienilem oba termostaty i temperatura silnika nadal mi fauje. Co do podgrzewacza to osobiscie sprawdzalem w jaki sposob grzeja te trzy swiece zarowe najpierw zalacza sie jedna swieca na moze 2 sekundy pozniej rozlacza sie i zalaczaja sie 2 pozostale swiece na kilka sekund az w koncu grzeja 3 swiece.
Co do podrzewacza to u mnie zaczyna od grzec gdy jest na zewnatrz -4 wyzszej temperatury nie bylo na zewnatrz gdy to sprawdzalem wiec trudnio mi powiedziec przy jakiej temperaturze sie zalacza. Niepocieszajace jest to ze przestaje on grzac gdy temperatura na wskazniki podniesie sie o okolo 2-3 mm powyzej minimum.
Kolega nkluivert pisal w posieci
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=1341903#post1341903
o przeprogramowywaniu komputera prawdopodobnie chodzi o zmiene temperatury w jakiej przestaje dzialac ten podgrzewacz. Zaznacze ze mam sprawny pogrzewacz - wymienielem wszystkie swiece na sprawne wczesniej tylko jedna dzialala.

nkluivert
24-01-2010, 21:47
nie chodzi o temperaturę w jakiej się podgrzewacz wyłącza tylko o to, że komputer wysyłał błędne dane do licznika dlatego te falowania wskazówki temp nawet jak wymieniłem oba termostaty tak mi mechanik tłumaczył, a temperatura do jakiej podgrzewacz działa to 50*C. Tak czy inaczej po przeprogramowaniu problem u mnie znikł

Luk@s
25-01-2010, 07:23
nkluivert rozmawiałem z tym magikiem. Według mnie on poprostu w jakiś tam sposób uaktualnia/przeprogramowuje soft w PCM. Do mnie mówił coś o niewielkiej zmianie działania turbawki po tym zabiegu, a to przecież jest kwestia działania PCM. Chyba że się mylę. W każdym razie niech robi co chce byle by było dobrze:one:

kuba1961
25-01-2010, 11:05
Termostat to zawór przymykający przepływ wody. Czy przypadkiem gniazdo w którym jest zawór nie jest uszkodzone albo jakieś paprochy podeszły i zawór nie może zamknąć się całkowicie. Co powoduje nadmierne chłodzenie. Jak jedziemy i silnik musi być bardziej chłodzony wszystko jest OK ale jak stoimy to przepływ jest za duży i chłodzimy za bardzo.

Cinkciarz
25-01-2010, 13:23
Witam mam TDCi i mam problem z ogrzwaniem z chlodzeniem silnika termostaty wymienione maly i duzy i nic to samo samochod sie ledwie nagrzeje do 70stopni po czym szybko sie wychładza w srodku ogrzewanie dziala kiepsko co moze byc przyczyna HELP z gory dzieki

Mariusz
25-01-2010, 17:27
Witam mam TDCi i mam problem z ogrzwaniem z chlodzeniem silnika termostaty wymienione maly i duzy i nic to samo samochod sie ledwie nagrzeje do 70stopni po czym szybko sie wychładza w srodku ogrzewanie dziala kiepsko co moze byc przyczyna HELP z gory dzieki

Zrób tak. Załącz silnik, jedź i nie włączaj wogóle ogrzewania (ma być na OFF). Gdy wskazówka stanie w pionie (90C) wtedy załącz na ok. 1min. po czym wyłącz ponownie, aż dojdzie do pionu ponownie i załącz znów. Ja tak robię, nie mam podgrzewacza elektrycznego i to jest moja bolączka, ale ten sposób skutkuje (u mnie na dystansach ok. 15-20km).

jendrekmak
26-01-2010, 21:41
zaznaczam, że ja też nie mam podgrzewania elektrycznego

ale do rzeczy. poobserwowałem sobie dzisiaj zachowanie silnika (26.01) przy sprawnym EGR bo udało mi się go doprowadzić do porządku (wcześniej był zaślepiony). I problemy z nagrzewaniem silnika jak ręką odjął. w ciągu dnia jak jeździłem po mieście było na termometrze -11 -12 stopni. owszem rozgrzewał się chwilę (ok 5 km po postoju ok. 5 godzin) ale jak w końcu złapał temperaturę 82-84 stopnie to na światłach najwyżej spadała o 10 stopni a po ruszeniu szybko przekraczała 80. więc wnioskuję, że raczej egr ma wpływ na trzymanie temperatury przy niskich obrotach bo wcześniej wskazówka spadała na 60 stopni. Temperaturę obserwowałem na wskaźniku z lewej strony i dodatkowo przy każdym odpaleniu włączałem test zegarów i ustawiałem wskazanie temperatury silnika. Swoją drogą ciekawe jest to, że test pokazuje temperaturę dopiero od wartości 40 stopni w górę. wskazówka wskaźnika temperatury nie spadała do pierwszej kreski (mówiąc o opadaniu wskazówki) nie mówiąc nawet o zahaczeniu o 60 stopni. Mam nadzieję, że to już koniec moich kłopotów z temperaturą silnika. bez włączonego nadmuchu temperatura spadała o 2 do 5 stopni w zależności od tego jak długo stałem na światłach, o 10 stopni potrafiła spaść przy dłuższych światłach jak miałem nawiew ustawiony na 24 stopnie AUTO.

Cinkciarz
26-01-2010, 22:15
Zrób tak. Załącz silnik, jedź i nie włączaj wogóle ogrzewania (ma być na OFF). Gdy wskazówka stanie w pionie (90C) wtedy załącz na ok. 1min. po czym wyłącz ponownie, aż dojdzie do pionu ponownie i załącz znów. Ja tak robię, nie mam podgrzewacza elektrycznego i to jest moja bolączka, ale ten sposób skutkuje (u mnie na dystansach ok. 15-20km).

Mario twój patent faktycznie dziala. uruchamiam silnik klima off przez jakies 6km temperatura leci w gore osiaga 90stopni i uruchamiam nawiew wtedy stuacja ta sama temperatura lekko spada . wtedy wyączam wentylacje i znowu leci do gory jak sie juz konkretnie zagrzeje silnik to leci gorace powietrze

Mariusz
26-01-2010, 22:44
Mario twój patent faktycznie dziala. uruchamiam silnik klima off przez jakies 6km temperatura leci w gore osiaga 90stopni i uruchamiam nawiew wtedy stuacja ta sama temperatura lekko spada . wtedy wyączam wentylacje i znowu leci do gory jak sie juz konkretnie zagrzeje silnik to leci gorace powietrze

Czeszę się. *) *)

Luk@s
31-01-2010, 11:10
Wczoraj zrobiłem jeszcze jeden test. Postanowiłem sprawdzić jeszcze raz mały termostat. Dodam, że wymieniony w zeszłą zimę. Ale do rzeczy. Wąż idący od małego termostatu zagiołem i obwiązałem sznurkiem, tak żeby nie było możliwości żeby płyn chłodniczy dostawał się do chłodnicy. Efekt jest taki, że nagrzewa się trochę szybciej, ale jak już złapie temperaturę to wskazówka ani drgnie. Wczoraj zrobiłem tak 100 km, dmuchawa ustawiona na 1 bieg, a i tak nie dało się w środku wytrzymać z gorąca. Temperatura na zewnątrz około -3 stopnie. Na postoju temperatura utrzymuje się jeszcze jak dmuchawa ustawiona jest na drugi bieg. Wniosek z tego wszystkiego nasuwa się chyba tylko jeden: kupiłem bubla:!::!::!:

pepek_80
31-01-2010, 13:08
Witam . Mam to samo jak jadę temperatura jest OK ale jak stoję to spada w dół i powoli się nagrzewa . Też wymieniłem mały termostat i dalej to samo . Mechanicy w zwykłych warsztatach nie umieją mi nic powiedzieć na ten temat , więc pojechałem do salonu Forda ( mieszkam w Bochum-niemcy ) i powiedział mi jeden gość że mam nic nie wymieniać bo szkoda kosztów te auta tak maja że jak jest zimno to temperatura spada w dół , powiedział: "Ja też mam autko z tym silnikiem i też mi temperatura spada jak jest zimno np. jak jadę w górach w dół hamując biegami temperatura spada ale jak podjeżdżam to idzie do góry" więc może tak ma być poczekajcie do lata lub jak będzie ciepło może będzie poprawa , najważniejsze żeby się nie zagrzał ( przegrzał ) Pozdrowionka i powodzonka

incognitus
01-02-2010, 22:31
pepek fajnie piszesz, ale niektorzy nie maja problemow z zagrzaniem silnika i kabiny nawet na miescie, wskazowka stoi w pionie tak wiec nie jest to rzecza normalna ze te auta tak maja i juz.

irek-g
02-02-2010, 20:10
Kolego Jendrekmak czy możesz opisać dokładniej jak sprawdzić EGR? Co znaczy że jest zaślepiony itd. Ja w tym roku wymieniłem mały termostat bo silnik nie nagrzewał się. Po wymianie wskazówka dociera do pionu ale występuje zjawisko falowania do czasu gdy silnik mocno się nagrzeje ( a raczej cały silnik nabierze temperatury ). Istotny wpływ na sposób i szybkość nagrzewania ma temperatura otoczenia. Sporo czasu silnik potrzebuje na ponowne nagrzanie po pierwszym dojściu temperatury do 90deg ( chyba wtedy zimny płyn z chłodnicy za mocno schłodzi cały silnik po otywarciu dużego termostatu ). I jeszcze jedno mój silnik na postoju ( czyli na biegu jałowym ) nie nabierze temp do 90deg - próba trwała pół godziny przy -5deg.Samochód nie ma dogrzewacza i pochodzi z Holandii. Może kraj pochodzenia ma wpływ także na tzw softa sterownika silnika - jednemu z forumowiczów ponoć pomogło przeprogramowanie.

kuba1961
02-02-2010, 21:40
Z tym przeprogramowaniem to chyba jakieś czary. Temperaturę silnika ustalają termostaty a one nie są sterowane komputerem. Jeżeli wskazówka faluje to termostat ma złą lub za dużą histereze.

Luk@s
03-02-2010, 07:26
Byłem u tego magika w Kilecach na aktulaizacji softu. I rzeczywiście coś jest na rzeczy, bo wskazówka od razu inaczej reagowała. Jednak taka aktualizacja nie zmienia działania podgrzewacza:!:. Ale tak jak pisałem wcześniej mam dodatkowo walnięty mały termostat:<

kuba1961
03-02-2010, 08:36
Wskazówka to wskaźnik temperatury mierzonej przez czujnik i przetwarzanej przez komputer. A regulacją temperatury zajmują się termostaty niepowiązane z komputerem.

Luk@s
03-02-2010, 09:23
No i właśnie są jakieś błędy przy tym "przetwarzaniu przez komputer". Co do reszty całkowicie się z tobą zgadzam.

kuba1961
03-02-2010, 10:33
Wadliwe przetwarzanie przez komputer nie przekłada się na wadliwe sterowanie temperaturą silnika. Jedno z drugim nie ma nic wspólnego. O temperaturze i sposobie jej regulacji decydują tylko i wyłącznie termostaty, nie komputer.

Mariusz
03-02-2010, 11:18
Wadliwe przetwarzanie przez komputer nie przekłada się na wadliwe sterowanie temperaturą silnika. Jedno z drugim nie ma nic wspólnego. O temperaturze i sposobie jej regulacji decydują tylko i wyłącznie termostaty, nie komputer.

Ale ze wskazówką temperatury ma.

kuba1961
03-02-2010, 11:36
Naturalnie.

pepek_80
03-02-2010, 12:03
Witam . Wcześniej pisałem że mam taki sam problem , wskazówka z temperatury mi faluje . W środku mam cieplutko i ogólnie wszystko jest ok po za tą wskazówką ! Termostat mam nowy i dalej jest to samo , byłem w servisie i powiedziano mi : "Ja też mam autko z tym silnikiem i też mi temperatura spada jak jest zimno np. jak jadę w górach w dół hamując biegami temperatura spada ale jak podjeżdżam to idzie do góry" więc może tak ma być , ja na razie nie będę nic więcej wymieniać i poczekam do wiosny , grunt to żeby się nie przegrzał ! ponad 100 ludzi na forum miało te same objawy to przypadek ? albo tak ma być

nkluivert
03-02-2010, 13:38
Byłem u tego magika w Kilecach na aktulaizacji softu. I rzeczywiście coś jest na rzeczy, bo wskazówka od razu inaczej reagowała. Jednak taka aktualizacja nie zmienia działania podgrzewacza:!:. Ale tak jak pisałem wcześniej mam dodatkowo walnięty mały termostat:<

Wymień sobie ten mały termostat i na pewno problem zniknie, będziesz się cieszył dogrzanym mondkiem8). Bo ta aktualizacja nie ma za zadanie zmienić działania podgrzewacza.

Luk@s
03-02-2010, 14:09
nkluivert już zamówiłem. Tylko szkoda tej stówki (poprzedni okazał się bublem):619: W sumie dlatego, tak drążyłem ten temat bo przecież założyłem nowe oryginalne termostaty, a tu zonk. W sumie od soboty jeżdże z zaślepionym wężem od małego termostatu i jest ciepło aż miło.

irek-g
03-02-2010, 16:56
Dziś było trochę cieplej na polu i zrobiłem test. Odpaliłem auto 1500 obr/min i ręce na przewodzie od chłodniczki olejowej i na dużym wężu dolotowym do chłodnicy. Efekt okazał się taki wskazówka temp w pionie najpierw puszcza termostat olejowy a potem po dłuższym katowaniu silnika termostat główny. Nie wiem jak powinno być ale chyba odwrotnie i stąd jak mniemam wielu ludzi wymieni termostat mały na nowy ( tak jak ja ) i ma to samo co było lub trochę lepiej ale nie idealnie bo temperatura otwarcia temostatu małego jest niższa niż dużego. Z drugiej strony jeśli ten mały termostat potrafi tak skutecznie schłodzić silnik to dlaczego gdy ten duży otwiera wcześniej to nie ma takiego efektu? Może te termostaty powinny być sprzedawane parami lub z oznaczeniem temp. otwarcia aby można było je dobrać?

xavi
19-02-2010, 11:34
Z niedogrzewanie m TDCI walczę od ponad roku.
Wymiana małego termostatu - nic nie dało,
Przejechana droga do łodzi - 40 km przy -15 stopniach - a w aucie zimno jak w psiarni. Wskazówka od temperatury maksymalnie podniosła się ok 3 mm nad zero.

W obecnej zimie wymiana małego i dużego termostatu - zonk.
Serwis każe się umówić na badanie, ale nie sądzę aby to miało sens.

Zasłoniłem dużą chłodnicę tekturą - jest lepiej !!! Temperatura rośnie do 1/4 wskazania, ale faluje. No i rośnie po ok. 10 km (mocno ten czas zależy od temperatury zewnętrznej).

Ręce opadają ...

P.S. Temperatury termostatów są podawane (nawet czasami wybijane) i należy kupić odpowiednie.

Luk@s
19-02-2010, 12:50
Ja trafiłem na walnięty nowy mały termostat.

Rafał R.
19-02-2010, 13:11
Ja kupiłem i w następnym tygodniu zakładam. Mam nadzieję że problem zniknie.

ekokk
19-02-2010, 13:18
witam
XAVI .... a sprawdzałeś elektrody grzewcze płynu (zakładam iż w twoim mundku takowe występują )
pozdrawiam...........

Deryll
19-02-2010, 15:40
Ja dwa tygodnie temu wymieniłem dwa termostaty (tak dla pewności) i teraz to całkiem inne autko, wskazówka temp. stoi jak sosna a wcześniej pokazywała max 60 stopni.

picio_18
22-02-2010, 12:05
Ja dwa tygodnie temu wymieniłem dwa termostaty (tak dla pewności) i teraz to całkiem inne autko, wskazówka temp. stoi jak sosna a wcześniej pokazywała max 60 stopni.

ja u siebie też wymieniłem dwa termostaty ale efektów brak...

Luk@s
22-02-2010, 12:18
picio_18 więc któryś był walnięty. Ja tak jak pisałem powyżej po raz drugi wyminiłem mały.

picio_18
22-02-2010, 15:20
qurcze ale jak to sprawdzić który jest walnięty... obydwa to były orginały ze sklepu forda...

kuba1961
22-02-2010, 15:37
Wsadź do wody z czajnika i zobacz czy otwiera się w odp. temperaturze. Przydatny jest też termometr.

pete2
22-02-2010, 15:48
U mnie falowały obroty i po wymianie małego termostatu wskazówka stoi pionowo po nagrzaniu, nawet w korku...

picio_18
22-02-2010, 16:43
Niech ktoś napisze jakie są temeperatury otwierania termostatów, małego i dużego!

kajty
22-02-2010, 17:41
witam, i zapytam również w którą stronę płynie ciecz chłodząca do chłodnicy oleju?

juras25
22-02-2010, 18:32
Niech ktoś napisze jakie są temeperatury otwierania termostatów, małego i dużego!

Duży, 88-102

http://www.ford-esklep.pl/index.php?products=product&prod_id=623&cat_id=631

mały nie jest opisany odnośnie temp.

incognitus
23-02-2010, 17:05
to ze sie oba termostaty otwieraja w garnku przy 90*C nie znaczy ze w aucie wskazowka bedzie caly czas w pionie przy wlaczonym silniku. niektorzy walcza z tym i nic nie moga zrobic.
dzis bylo cieplej i juz widac ze silnik szybciej nabiera temp.

Rafał R.
23-02-2010, 19:56
Chłopaki poszukajcie dobrze bo temat otwierania termostatów poruszany był juz kilkakrotnie.

Rafał R.
26-02-2010, 16:30
Witam. Właśnie wróciłem od mechaniora. Wymieniłem mały termostat. No i wreszcie temperatura stoi na 90. Ani drgnie!!!!! Jeszcze jedno. Jak ktoś chce sprawdzić czy ma sprawny mały termostat powinien w niego dmuchnąc lub wciągnąć powietrze (ustami). Jeśli jest przelot to termostat jest do bani. Pozdrawiam!

Luk@s
26-02-2010, 18:49
Rafał R. prościej zagiąć wąż idący od tego termostatu do chłodnicy i pojeździć trochę.

Rafał R.
26-02-2010, 19:43
Zgoda. Może masz rację!!! Ale dobry patent jak kupujesz nowy. Jak wiesz nie zawsze nowe jest jak nowe i dzała tak jak powinno działać!:) Pozdrawiam.

gosc001
20-04-2010, 20:08
Witam wszystkich
Właśnie mam zamiar wymienic obydwa termostaty w moim mondku i przy okazji wymienić płyn chłodniczy. I tu mam mały problem-brak korka spustowego w chłodnicy, próbowałem wytargać wąż z dołu chłodnicy ale ni chu chu, jest on w jakiejś plastikowej złączce z taką zawleczką z drutu- ma ktoś jakiś patent na rozłączenie tego lub na spuszczenie płynu z układu - z góry dzięki

jacekplacek0808
07-05-2010, 14:16
Witam.Podlacze sie pod ten temat zeby nie zakladac drugiego.Kumpel ma mondeo 2.0 TDCI 130 KM 2003 rok po lifcie i ma problem z temperatura.Teraz jest na dworze ok 10 -15 stopni,gdy jedzie normalnie 80, 120 wskaznik temp. jest na okolo 1/4 miarki,gdy zas pogoni auto 150 i wiecej to wskaznik zaczyna podchodzic do polowy(norma).Mam pytanie czy to ktorys z termostatow czy cos innego.
P.s Ktos mu jeszcze nawciskal ze moze to byc podgrzewacz plynu chlodzacego(ten pod autem).Czy to moze byc prawda?
Pozdrowiania

Luk@s
07-05-2010, 20:29
Ten podgrzewacz w takich temperaturach w ogóle się nie włancza.

Mariusz
07-05-2010, 20:44
Witam.Podlacze sie pod ten temat zeby nie zakladac drugiego.Kumpel ma mondeo 2.0 TDCI 130 KM 2003 rok po lifcie i ma problem z temperatura.Teraz jest na dworze ok 10 -15 stopni,gdy jedzie normalnie 80, 120 wskaznik temp. jest na okolo 1/4 miarki,gdy zas pogoni auto 150 i wiecej to wskaznik zaczyna podchodzic do polowy(norma).Mam pytanie czy to ktorys z termostatow czy cos innego.
P.s Ktos mu jeszcze nawciskal ze moze to byc podgrzewacz plynu chlodzacego(ten pod autem).Czy to moze byc prawda?
Pozdrowiania

Swoja drogą, ma czy nie ma podgrzewacza. Daj VIN i maila to prześlę wg MICROCATA.

jacekplacek0808
07-05-2010, 21:54
WFOWXXGBBW3T46746

jacekplacek0808@wp.pl

Podziekowal z gory.

Mariusz
08-05-2010, 15:49
WFOWXXGBBW3T46746
jacekplacek0808@wp.pl
Podziekowal z gory.

Poszlo na maila. Podgrzewacz jest, zaznaczyłem go w czerwonej obwódce na jednym ze screenów.

jacekplacek0808
08-05-2010, 20:30
Mario dziekuje za rozkodowanie vin-u.Widac dokladnie ze ma ten podgrzewacz.Zamowil juz oba termostaty.W przyszlym tygodniu okarze sie czy wymiana pomoze.Pozdrowienia

tomas1111
25-06-2010, 22:03
Witam

Mam pytanie jak sprawa wygląda w silnikach 1,8 Pb, czy też są dwa termostaty? Może ktoś dysponuje schematem ? Zainteresowałem się tematem, gdyż ostatnio robiąc trasę i po włączeniu klimy zauważyłem, że wskazówka temperatury z 90C spadła do 1/4. Po wyłączeniu klimy temperatura rosła do 90C. Silnik dłużej się nagrzewa wg wskazania wskazówki i obroty poniżej 1 tyś. spadaja po osiągnięciu temperatury 90C, gdy ona spada silnik znowu zwiększa obroty - dziwne???

Z uwagi na uporanie się z problem, daje kilka podpowiedzi:
- w silnikach benzynkach (1,8 Pb) jest jeden termostat w obudowie (koszt zakupu oryginał 299zł)
- u mnie padły uchwyty stabilizujące (z tworzywa) i dlatego dokładnie nie domykał,
- przed wymiana termostatu, dokonałem wypłukanie całego układu płynem do płukanie chłodnic z dodatkiem wody destylowanej (troszkę zabawy, bo trzeba płyn wypuścić a następnie grzać silnik zgodnie z instrukcją płynu). W fordach brak śruby spustowej i trzeba się siłować z wężem.
- sama wymiana termostatu nie jest taka prosta, ponieważ trzeba zdjąć zderzak oraz lampę, aby się do niego dobrać,
- zalałem ponownie koncentratem Ford ( 1l + 1 l wody = - 37 C)
- grzanie na 5, i temperatura się ustabilizowała :-))
Dołączam kilka fotek mojego uszkodzonego termostatu:

http://images49.fotosik.pl/317/ee70834a84a85fc7m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=ee70834a84a85fc7)
http://images43.fotosik.pl/316/b69c9a7c745859c6m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=b69c9a7c745859c6)
http://images47.fotosik.pl/316/c078b373c780828bm.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=c078b373c780828b)
http://images50.fotosik.pl/317/ffeeebc38e567738m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=ffeeebc38e567738)

matrog19
25-11-2010, 22:13
Witam. Mam takie pytanko: Jak sprawdzić działanie małego termostatu? Duży to pikuś ale mały? U mnie jak osiągnie przy tych temp jakie teraz panują czyli )stopni temp roboczą (wskazówka na środku) to sprawdziłęm i płyn w zbiorniczku wyrównawczym jest zimny. W samochodzie grzeje aż miło i chłodnica też jest zimna. Tak więc filozofuje, że mały termosat otwiera obieg na zbiorniczek wyrównawczy. Czy mam rację? U mnie czasem wydaje mi się że długo się nagrzewa ale jak już się nagrzeje to trzyma temp.

incognitus
26-11-2010, 06:45
mi w aso powiedzieli ze zbiorniczek wyrownawczy jest poza malym termostatem jesli chodzi o nagrzewanie i tam bedzie sie plyn cieply zbieral pomimo ze auto nie osiagnelo jeszcze temperatury 90C i tak wlasnie mam - tez mnie to na poczatku dziwilo.

Luk@s
26-11-2010, 07:18
Mały termostat można sprawdzić przez zagięcie i zawiązanie czym węża idącego od niego do chłodnicy:one:

matrog19
26-11-2010, 15:03
pomimo ze auto nie osiagnelo jeszcze temperatury 90C i tak wlasnie mam - tez mnie to na poczatku dziwilo. kolego u mnie jest zimny płyn w zbiorniczku na nagrzanym silniku

incognitus
27-11-2010, 13:36
kolego u mnie jest zimny płyn w zbiorniczku na nagrzanym silniku
wlasnie to chcialem zaznaczyc ze moze tak nie powinno byc - a czy plyn wogole jest goracy w tym zbiorniczku np latem po jakiejs dluzszej trasie?

matrog19
27-11-2010, 14:13
samochód świeżo kupiony. Temperatura ok. Nagrzewa się w miare sztbko i potem cały czas trzyma więc może u mnie jest dobrze? Wydaje mi sie, że jak duży termostat puści to wtedy idzie na wyrównawczy

Luk@s
27-11-2010, 18:15
Mam jeszcze jedno spostrzeżenie na temat niedogrzewania się silnika. Przez dwie zimy jeździłem z zaślepionym EGR. Z falowaniem temperatury była masakra. Wystarczyło, że było niewiele poniżej plus 4 stopnie i temperatura w korkach falowała. W zeszłym tygodniu wyciągnołem blaszkę zaślepiającą EGR i od razu banan na twarzy. Przy temp. -1 stopień, dmuchawa na 3 biegu i grzanie ustawione na maksa (mam manuala) wskazówka temperatury ani drgnie. Myślę, że warto zainteresować się czy EGR prawidłowo działa. Acha międzyczasie wymieniłem 2 małe i dwa duże termostaty i dalej było to samo.

matrog19
27-11-2010, 18:27
Ale jak jest z tym zbiorniczkiem wyrównawczym? Ciepła woda cały czas powinna być? Sprawdzi ktoś kto ma wszystko dobrze jak ma u siebie? U mnie ten cienki przewód idący od dużego termostatu do zbiorniczka jest cały czas zimny. Nie chce go ściągać, żeby czegośnie zapowietrzyć...

ciborowski1
27-11-2010, 23:40
Mam jeszcze jedno spostrzeżenie na temat niedogrzewania się silnika. Przez dwie zimy jeździłem z zaślepionym EGR. Z falowaniem temperatury była masakra. Wystarczyło, że było niewiele poniżej plus 4 stopnie i temperatura w korkach falowała. W zeszłym tygodniu wyciągnołem blaszkę zaślepiającą EGR i od razu banan na twarzy. Przy temp. -1 stopień, dmuchawa na 3 biegu i grzanie ustawione na maksa (mam manuala) wskazówka temperatury ani drgnie. Myślę, że warto zainteresować się czy EGR prawidłowo działa. Acha międzyczasie wymieniłem 2 małe i dwa duże termostaty i dalej było to samo.

ale co dlaczego wyjąłeś blaszkę naprawiłeś EGR czy go wymieniłeś?

SrebnaStrzała
27-11-2010, 23:43
To żeś mnie zaskoczył z tym EGR. Tylko po cholere czyściłem układ IC aby go teraz nagarem zasyfić. Będę musiał pomyśleć czy blaszki nie wywalić na czas zimy.

Luk@s
27-11-2010, 23:56
ciborowski1 zaraz po kupnie auta zorientowałem się, że cały dolot był zasyfiony więc zaślepiłem. Raczej nie był ani nie jest EGR u mnie popsuty. W każdym razie na postoju na wyższych obrotach nie puszcza spalin do dolotu. Blaszkę wrzucę dopiero wiosną, jak się ociepli.
Srebrny mnie też szkoda czystego dolotu, ale wolę mieć ciepełko w środku i nie obserwować bez przerwy w czasie jazdy wskazówki.

INVERTER
28-11-2010, 03:28

No przecież spaliny dolatujące do zaworu EGR oddają ciepło(chłodnica spalin) do układu chłodzenia silnika i autko się lepiej nagrzewa :P Więc zaślepienie EGR ma wpływ na niedogrzewanie silnika przy zerowym/małym obciążeniu !!! Ja w zimie zawsze jeżdze z EGR a na lato zaślepiam g:okulary

ciborowski1
28-11-2010, 14:01
Ha z tym egr to może mieć sens i stanowic odpowiedź na wiele pytan i watpliwości dotyczących falujacego wskaźnika temp szczególnie dla tych co maja zaslepiony egr. Ja też mam zaslepiony i falowanie występuje (termostaty wymienione) a nie pamietam jak to było przed blaszką. Choć część osób niczego pewnie nie zaślepiało a falowanie ma. Ale może oni mają np. uszkodzony egr np.(ciagle zamkniety). I tak naprawdę to cholera wie jak z tym wszystki jest???- pewnie różnie w zależności od auta i zbiegu kilku czynników

Luk@s
28-11-2010, 14:48
Może się mylę ale działanie EGR można łatwo sprawdzić. Odkręcamy rurkę tam gdzie wkładamy blaszkę. Przytykamy ręką rurę od strony dolotu żeby ciśnienie nie uciekało. Odpalamy "woza" i patrzymy w którym momencie puszcza EGR spaliny - w zależności od obrotów.

Bierut
29-11-2010, 10:32
Kurczę,
W lato po raz pierwszy zaślepiłem EGR.
No i teraz mam problem z pływającą temperaturą.
Duży termostat wymieniony - nie pomogło.
Teraz zamówiłem mały termostat. Ale czy potrzebnie ?
Ale jazda, mój mechanik wciąż mi wmawia, że EGR nie ma na to wpływu.
Ależ jestem zakręcony.

SrebnaStrzała
29-11-2010, 11:31
Na pewno ma !! Przecież bez egr do silnika leci prawie takie samo powietrze jakie jest na zewnątrz, chodź to zależy od sprawności IC i rozgrzania turbiny. Przy włączonym egr spaliny ogrzewają silnik.

jendrekmak
29-11-2010, 11:44
Na pewno ma !! Przecież bez egr do silnika leci prawie takie samo powietrze jakie jest na zewnątrz tylko do obrotów rzędu 1000-1200 bo później egr powinien się zamknąć. generalnie egr działa tylko na wolnych obrotach. a druga sprawa to gdyby leciało takie powietrze jak jest na zewnątrz to by nie byłą potrzebna chłodnica powietrza doładowania (intercooler). czasem jak ją dotykałem to po prostu była prawie gorąca więc wydaje mi się, że ten wpływ zaślepienia egr-a jest znikomy i tylko odczuwalny przez pierwsze minuty po odpaleniu silnika.

Luk@s
29-11-2010, 12:17
jendrekmak nie jest znikomy. Odczułwałem to na własnej skórze przez 2 zimy.

lukas810
29-11-2010, 20:55
To i ja bym się dołączył jeśli nie macie nic przeciwko :p
Ja mianowicie mam takie coś że przejadę jakieś 10 km i wskazówka na 1/4 stopnia i nic więcej musiałbym zwiększyć obroty i dużo więcej przejechać żeby się podniosła i martwi mnie to że jest cały czas przechłodzony... a jeśli chodzi o grzanie w samochodzie to następuje praktycznie po kilku minutach z tym nie ma problemu.Nigdy nic nie wymieniałem.Może to być termostat???
A dodam że wyłączenie ogrzewania nie robi zbyt dużej różnicy.

Deryll
29-11-2010, 21:17
U mnie latem wymieniłem oba termostaty, temperatura falował i ogólnie się nie dogrzewał. Po wymianie super, wskazówka w pionie, teraz gdy już zimniej dużo dłużej się nagrzewa, jak mam 2 tyś obrotów to jest ok 70 st. ale jak podgonie szybciej momentalnie wskakuje na 95 st i trzyma cały czas.

matrog19
29-11-2010, 21:34
U mnie jest tak. Nie przekraczając obrotów 2 tys 5 km rozgrzewa się do 1/4 i kolejne 5 do 1/2. Jak już się rozgrzeje to nie opada temp. Nic nie faluje. Mogę stać 10min na jałowym i temp nie opada. Egr pewnie sprawny i nie ruszany (auto od miesiąca). Tylko wcześniej już o to pytałem i nikt nie odpowiedział. Mianowicie: W moim zbiorniczku wyrównawczym jest cały czas zimny płyn. I nie wiem czy to jest dobrze? Powinien cały czas krążyć czy tylko jak się otworzy któryś termostat? Na jaki obieg otwiera mały termostat? Analizując rurki od płynu to z dużego termostatu wychodzi w góre cienki wężyk do zbiorniczka wyrównawczego. U mnie jest zimny. Coś się zapchało? Możecie sprawdzić u siebie? Czytając wasze problemy to u mnie termostaty są OK tylko zastanawia mnie ten płyn... Pozdrawiam

SrebnaStrzała
29-11-2010, 22:45
kurde nie wiem co robić z tym egr cholera... Pamiętam że jak go zatkałem, auto przestało dymić, oraz miałem wrażenie ze zyskało większa dynamikę. W sumie nie ma z tym dużo roboty ale przy mrozach -10 czy lepiej to tak średnio...

incognitus
29-11-2010, 23:34
dzis pytalem o ten egr mechanika - wstepnie powiedzial mi ze zacznie dymic i przymuli sie jak sie blache wywali. to musza stwierdzic ci co faktycznie sezonowo wywalaja jak to jest naprawde albo kazdy sam na wlasnej skorze :)

ja wstepnie przyslonie chyba grilla i ogranicze ogrzewanie w pierwszej fazie jazdy - oczywiscie w ramach rozsadku przy tych temperaturach - szczesciem startuje z garazu, gorzej z powrotem

Bierut
30-11-2010, 07:29
Panowie,
W takim razie wypowiadając się w tematach związanych z niedogrzewaniem podajmy w jakim stanie jest nasz EGR. Bo jak na razie to nie mamy pewnych informacji czy ma w końcu wpływ czy nie ma. U jednych wymiana termostatów pomaga u innych nie.
Ja zaslepiłem EGR w lipcu i jest to pierwsza zima z którą mam problemy z pływajacą wskazówką. Duży termostat wymieniony. Niepotrzebnie. Stary był sprawny. Dam znać jak wymienię mały termostat.
Aha, czytając historyczne posty pojawił się wątek niesprawnych sterowników klimatronica. Ja mam taki, w którym najniższa temp. do ustawienia to 16 st. i nie występuje zjawisko pozostającego włączonego wentylatora po wyłączeniu klimy. Mam TDDi 115 rocznik 2002 (luty).

jendrekmak
30-11-2010, 08:58
U jednych wymiana termostatów pomaga u innych nie. problemy z termostatami ma prawie każdy kwestia tylko kiedy to wychodzi. natomiast przy ujemnych temperaturach duże znaczenie ma również to czy w aucie jest elektryczny dogrzewacz cieczy chłodzącej czy go brak oraz to czy właściciel zdaje sobie sprawę, że w ogóle posiada takie urządzenie a w związku z tym nie zawsze podaje ten drobiazg do wiadomości i zaczynają się różne dziwne opinie pojawiać na forum.
jendrekmak nie jest znikomy
wydaje mi się EGR w tym wszystkim ma znikomy wpływ ale pod jednym warunkiem, musi być sprawny. możesz zasłonić chłodnicę intercoolera i sam zobaczysz różnicę. ja póki co na zimę zasłaniam połowę dużej chłodnicy ze względu na jazdę po mieście, intercooler zostawiam odsłonięty.

SrebnaStrzała
30-11-2010, 11:00
wydaje mi się EGR w tym wszystkim ma znikomy wpływ ale pod jednym warunkiem, musi być sprawny. możesz zasłonić chłodnicę intercoolera i sam zobaczysz zobaczysz różnicę. ja póki co na zimę zasłaniam połowę dużej chłodnicy ze względu na jazdę po mieście, intercooler zostawiam odsłonięty.
Czym zasłoniłeś chłodnice? Tekturą?

Luk@s
30-11-2010, 11:47
Zasłonięcie chłodnicy tekturą powoduje tylko tyle, że silnik jest owiewany mniejszą ilością zimnego powietrza. Jeżeli termostat jest sprawny to i tak nie puszcza płynu na chłodnicę jeżeli nie ma takiej potrzeby.

jendrekmak
30-11-2010, 12:52
Czym zasłoniłeś chłodnice? Tekturą? tkaniną taką jak na plandeki - pracuję w reklamie więc jest pod ręką no i nie chłonie wody tak jak tektura
Jeżeli termostat jest sprawny to i tak nie puszcza płynu na chłodnicę jeżeli nie ma takiej potrzeby. ale jeśli auto dojdzie do temp. roboczej 85-90 st to nie wytraca tak ciepła przy otwartym obwodzie a przy mojej jeździe po mieście to jest jednak ważne.

przy takiej pogodzie jak jest teraz pomimo niefabrycznego i większego intercoolera (powierzchnia czołowa +75%) osiągam temp. 90 stopni po ok 6-7 km normalnej jazdy bez specjalnego gazowania bo silnik się dopiero rozgrzewa (max 2500 obrotów) oraz bez zasłaniania chłodnicy ale ponieważ robią się korki to na postoju temp. spada do 75 st. więc chcę zasłonić część chłodnicy wody.

mariusz01041975
30-11-2010, 21:04
Mam forda mondeo 2.0 tddi 115 km , 2001 r .

Witam , jak można mam pytanko.
Wymieniłem z pół roku temu na nowy termostat płynu chłodzącego (firmy WAHLER).
A także pompe wody ale pompa była używana.
W lecie było w miare dobrze, ale teraz gdy przyszła zima to bardzo spada mi temperatura na silniku , nawet do pierwszej kreski na trasie, przysłoniłem chłodnice dekturą ale to nic nie pomogło. W środku jako tako grzeje ogrzewanie, ale upału nie ma.

Czy to wina termostatu ?

A do czego służy TERMOSTAT POMPY OLEJU ?
Bo coś takiego było w tej pompie wody używanej co ją wymieniłem, to założyłem jak było.

Można prosić o pomoc, z góry dziękuje

mariusz01041975
30-11-2010, 21:15
Ponoć są trzy jakieś termostaty:
Pierwszy to Termostat płynu chłodzącego.
Drugi to Termostat Pompy Oleju , który się mieści w pompie wody.
Trzeci to znajduje się pod autem za silnikiem , i mieści się na przewodzie gumowym, taka plastikowa rurka.

Które z nich są odpowiedzialne za słabe nagrzewanie się silnika ?

SrebnaStrzała
30-11-2010, 22:12
Czy zasłonięcie IC może czymś grozić ^^? Juz mnie szlak trafia, nie przekracza pierwszej kreski na wskaźniku. Za zimno na zabawe w egr czy też termostaty, a nie dam zarobić mechanikowi na czymś co mogę sam zrobić.

incognitus
02-12-2010, 08:55
... ponieważ robią się korki to na postoju temp. spada do 75 st. więc chcę zasłonić część chłodnicy wody.akurat na postoju zaloniecie chlodnicy nic Ci nie daje a jesli juz to naprawde malo - mysle ze bardziej chodzi o jazde

zalosne zrobilem sobie z kartonu (dopasowuje sie idealnie) - oblozylem po obu stronach czyms na podobienstwo cienkiej skai i przymocowalem spinakami do kolpakow. nic nie widac. juz poprzedni sezon przetrzymala wiec trwala.

jendrekmak
02-12-2010, 09:31
włączyłem test zegarów i ustawiłem na pokazywanie temperatury. podczas jazdy zauważyłem jedną zasadniczą sprawę. lepiej jest jechać na niskich obrotach bo silnik szybciej się nagrzewa. przy temperaturze silnika 60 stopni na 3 biegu i 2000 tys obrotów nabierał temperaturę powoli lub wcale a na 4 i 1500 obrotów znacznie szybciej. pewnie jest to spowodowane wolniejszym obiegiem cieczy przy niższych obrotach.

picio_18
02-12-2010, 13:15
Ponoć są trzy jakieś termostaty:
??
Pierwszy to Termostat płynu chłodzącego.
tak znajduje się z prawej strony silnika, widoczny od góry

Drugi to Termostat Pompy Oleju
tak znajduje się pod kolektorem dolotowym z prawej strony obok pompy wody

Trzeci to znajduje się pod autem za silnikiem , i mieści się na przewodzie gumowym, taka plastikowa rurka.
???
wg mnie chodzi tobie o podgrzewacz PTC, w szukajce znajdziesz na ten temat rrochę...

mariusz01041975
02-12-2010, 18:39
???
wg mnie chodzi tobie o podgrzewacz PTC, w szukajce znajdziesz na ten temat rrochę...[/QUOTE]

Raczej nie , podgrzewacz jest dalej , ale na tym samym przewodzie jest to coś, wygląda jak rurka o średnicy 25-30 mm i długośći około 250 mm i jest ona plastikowa , i jest to między dwoma węzami .
A podgrzewacz jest metalowy i dochodzą do niego przewody elektryczne.

makten
02-12-2010, 18:43
to weź strzel fotkę jak masz czym i czas i poopisuj co by wszyscy wiedzieli ocb. ?

jendrekmak
02-12-2010, 19:11
wygląda jak rurka o średnicy 25-30 mm i długośći około 250 mm i jest ona plastikowa , i jest to między dwoma węzami . jeśli nie można tego kupić jako popularnej części zamiennej to z pewnością nie jest termostat tylko fragment przewodów i tyle. zdaje się, że piszesz o trójniku w kształcie Y

xavi
03-12-2010, 10:50
Dodam swoje 3 grosze:
To co zrobiłem w temacie niedogrzewania jest opisane w wcześniejszych postach tego wątku.

Od tamtej pory zgniotłem wąż od małego termostatu chłodzenia oleju i jeździłem tak ze 2 tygodnie – nic nie dało
Potem (pomimo zimnego węża do chłodnicy) wymieniłem duży termostat po raz 2 – tym razem na oryginalny. Nic nie dało.
Przy okazji wymiana płynu chłodzącego po10 latach eksploatacji.
Cel: elektryczny podgrzewacz płynu zbudowany z świec żarowych pod podłogą kierowcy:
Wszystkie 3 świece niesprawne. Zamiana na te pasujące od Passata 1.6 (po 12 zł - dzięki ci forum ).
Efekt pozytywny: auto przy – 10 st.C powoli, ale nagrzewa się wewnątrz. Wskazówka przy spokojnej jeździe po ok. 5 km podnosi się do 1/4 i w zależności od obrotów lekko pływa.
Przy jeździe po trasie wskazówka rośnie prawie do 1/2 i w miarę stoi. Dalej powoli opada przy poruszaniu się w korkach i na światłach do 1/4.

Wczoraj , jako pasażer, byłem w długiej trasie na Śląsk Transitem TDCI z 2009 roku i obserwowałem co się dzieje z temperaturą. Przez aurę żółwie tempo jazdy: 170 km w 3,5 h.
Wskaźnik jest zbudowany inaczej : zamiast kresek ma popisane temperatury:
Min. to 60st.C
Mid. to 95st.C
Max to 120 st.C
Ciekawe jest minimum na poziomie 60st.C – czyżby w Mondeo również było podobnie ??

Jakie było moje zdziwienie, gdy wskazówka zachowywała się identycznie jak w naszych Mondeo. Mój wniosek: jeśli wszystko będzie sprawne to temp. będzie pływać bo ten tym tak ma.
P.S.
Na forum VW piszą, że tam wskaźnik temperatury jest tak skonstruowany, aby nie pokazywał chwilowych wahań temperatury – wtedy serwis ma spokój. Może Ford również powinien iść w tę stronę …

eddek
03-12-2010, 11:49
Wie ktoś może do czego idzie rura z przodu samochodu tuż za kratką lekko z prawej strony?
Od przodu jest lekko zasłonięta plastikiem i jest skierowana częściowo na chłodnicę. Tam idzie jakieś powietrze? Ale skąd? Od dołu widzę, że rura idzie gdzieś pod auto.

jendrekmak
06-12-2010, 10:23
prawdopodobnie chodzi o dolot powietrza do filtra powietrza. zaczyna się przed chłodnicą i w plastikowych rurach idzie w dół, pod zderzak i przechodzi ze zderzaka w błotnik i dochodzi do filtra (a dokładnie jak patrzysz na filtr powietrza z góry to wchodzi od spodu między podłużnicą a błotnikiem)

Bierut
09-12-2010, 07:09
Tak jak obiecałem poniżej opisuję sytuację po wymianie małego termostatu:

Wcześniej wymieniłem duży termostat -niepotrzebnie - był sprawny.
Wczoraj wymieniłem mały termostat. Był niesprawny. Po wymontowaniu na zimno był w pozycji otwartej (swobodny przedmuch).
Przy temp. zewn. 0 st C po kilku minutach od ruszenia i stania w korku wskazówka osiągnęła pierwszą kreskę (ćwiartka). Za chwilę w trakcie normalnej, spokojnej jazdy wskazówka osiągnęła normalny stan czyli "za dwie dwunasta". Co prawda z powodu kolejnego korka na chwilę nieco opadła (połowa drogi pomiędzy ćwiartką i pionem), ale za chwilę już wróciła do pionu i tak została. Dla wtajemniczonych dodam, że było to w Wwie na odcinku od ul. Naddnieprzańskiej (polecany Zbicar) do Rembertowa. Czyli jakieś 4-5 km.
Dla porównania dodam, że rano go go prowadziłem do mechanika, to przy tej samej temp. zewnętrznej wskazówka pomimo 45 minutowej jazdy ledwo co i to po długim czasie osiągnęła tylko pierwszą kreskę.
Przy okazji okazało się, że mam podgrzewacz i wszystkie 3 świece żarowe są sprawne.

Na koniec wyjaśnię, że zgodnie z teorią zaślepienie EGR-u nie ma wpływu na szybkość nagrzewania się silnika. W międzyczasie trochę jescze poszperałem i tak jak mówili mechanicy z którymi rozmawiałem EGR dodaje spaliny do dolotu w celu OBNIŻENIA TEMP. SPALANIA. Trochę dziwne, ale właśnie tak to działa.

Podsumowując polecam wymianę najpierw małego termostatu. Co prawda jest trochę drożej i trudniej, ale z naszych doświadczeń wynika, że to jest najczęstszą przyczyną niedogrzewania.

Pozdrawiam

picio_18
09-12-2010, 12:32
Wczoraj wymieniłem mały termostat. Był niesprawny. Po wymontowaniu na zimno był w pozycji otwartej (swobodny przedmuch).

A czy powinien być w pozycji zamkniętej na zimnym??

Mariusz
09-12-2010, 16:19
A czy powinien być w pozycji zamkniętej na zimnym??

Tak, powinien, jaknajbardziej!

matrog19
09-12-2010, 18:12
A za które rurki łapiąc przy nim można na zimnym silniku sprawdzić czy jest zamknięty czy otwarty (co sie najpierw powinno bądź niepowinno nagrzewać) ?

Bierut
10-12-2010, 06:54
Powiem tak. Zanim wymieniłem duży termostat to organoleptycznie błędnie stwierdziłem, że musi być zepsuty bo gumowa rura i okolice wlotu do chłodnicy począwszy od rozgrzewania zimnego silnika też robią się ciepłe. Teoretycznie myślałem, że jest otwarty. Ale okazało się, że był zamknięty. Po prostu w termostat przy zamknięciu nie jest idealnie szczelny bo nie ma tam uszczelek przy pracujących elementach. Po drugie jest metalowy więc przewodzi ciepło i w jakimś stopniu obieg za nim też trochę się nagrzewa.

Przy małym termostacie jest jescze trudniej. Jest on o wiele mniejszy, bliżej korpusu silnika. Więc adekwatnie macanie jego okolic przy rozgrzaniu może być złudne.

Luk@s
10-12-2010, 07:06
Bierut ale można zagiąć wąż idący od niego do chłodnicy, pojeździć trochę i obserwować czy jest poprawa.

xavi
10-12-2010, 08:45
Bierut ale można zagiąć wąż idący od niego do chłodnicy, pojeździć trochę i obserwować czy jest poprawa.

Inny sposób to zacisk stolarski na wąż.

Ale u mnie termostat był dobry bo to nic nie dało.

Luk@s
10-12-2010, 09:24
I właśnie o to chodzi;)

Bierut
10-12-2010, 11:08

Jasna sprawa. Ja tylko odniosłem sie do wątpliwosci kolegi Matrog19.

incognitus
11-12-2010, 09:06
Inny sposób to zacisk stolarski na wąż.

jak sie tu czyta to nie tylko u Ciebie to nie zadzialalo. czyzby niektore silniki mialy az tak dobra sprawnosc? tak male tarcia wewnetrzne? znajomi co slysza jak moj silnik pracuje mowia ze zdrowo i tez by tak chcieli (288kkm) ale z dogrzaniem troszke problemow jest niestety

bierut: co do rury za duzym termostatem to u mnie nawet nie jest lekko ciepla gorna czesc (tak jak w innym moich autach) czyli duzy raczej u mnie nie puszcza nawet odrobiny, a jesli juz to niewyczuwalnie

mariusz01041975
13-12-2010, 19:55
Nie jest to częćś przewodu, można to coś zdemontowć, a na tym plastikowym elrmencie jest strzałka kierunkowa w którą strone ma płynąć płyn.
Ale jak kolego mówisz o tym trójniku z płynem pod silnikiem to , ta rórka znajduje się na jednej odnodze trójnika.
Nie bardzo mogę teraz zrobić jakiejś fotki.
Teraz zimmno jest , cieplej sięzrobi to wjade na kanał i zrobie fotkę .

lisutychy
21-12-2010, 20:38
może by tak obwinąć jakimś izolatorem tę chłodnice oleju, np. wełną. Sadze ze jak się tak zrobi to niebedzie oddawała tyle ciepła. Jak znajde chwilke to spróbuje i zobaczymy czy pomoze na wahania wskazuwki :)

picio_18
22-12-2010, 08:54
może by tak obwinąć jakimś izolatorem tę chłodnice oleju, np. wełną. Sadze ze jak się tak zrobi to niebedzie oddawała tyle ciepła. Jak znajde chwilke to spróbuje i zobaczymy czy pomoze na wahania wskazuwki :)

tylko ostrożnie z takimi pomysłami, żeby czasem tej wełny nie zassało któreś koło pasowe albo żeby się nie zapaliła...

EMILIAN
22-12-2010, 10:41
mozna by sprawdzic jaka jest rzeczywista temperatura silnika za pomoca termometru laserowego.moze sie okazac ze sam wskaznik szwankuje skoro z nadmuchu wieje cieple powietrze.pozdro

SrebnaStrzała
31-12-2010, 10:40
Dziś zasłoniłem całą chłodnicę tekturą i to dosłownie w idealnej całości.
Muszę przyznać że zmiana jest OGROMNA!!
Przy -10 samochód po nagrzaniu ma stabilną temperaturę, która spada po dłuższej jeździe np w korku, ale wystarczy chwila dłuższego przyspieszenia i znów wchodzi na pozycję prawie pionową.
Zdecydowanie ten trick znacznie poprawia nagrzanie silnika
Tekturę również wsadziłem od dołu i leży sobie na osłonie silnika.

trafal
31-12-2010, 17:50
Dziś zasłoniłem całą chłodnicę tekturą i to dosłownie w idealnej całości.
Muszę przyznać że zmiana jest OGROMNA!!
Przy -10 samochód po nagrzaniu ma stabilną temperaturę, która spada po dłuższej jeździe np w korku, ale wystarczy chwila dłuższego przyspieszenia i znów wchodzi na pozycję prawie pionową.
Zdecydowanie ten trick znacznie poprawia nagrzanie silnika
Tekturę również wsadziłem od dołu i leży sobie na osłonie silnika.
Muszę przyznać że mam taki sam efekt bez potrzeby zasłaniania chłodnicy. Dwa dni temu zmieniłem profilaktycznie mały termostat i wkład dużego ale nic się nie zmieniło oprócz wydanej kasy 150 zł. Dodatkowo zrobiłem wielkie oczy jak szwagier pokazał mi organoleptycznie podgrzewacz i stwierdził że większość mondków które naprawiał mają takie cudo. Świece działają sprawdziłęm miernikiem i akumulatorem, napięcie dochodzi. Moja wskazówka lekko faluje, a temperatura jaką udało mi się osiągnąć na trasie Kraków-Wawa to 80-89 stopni. Ma ktoś może jakieś sugestie co do zachowania się temperatury - czy raczej dać sobie spokój?

SrebnaStrzała
31-12-2010, 20:59
Mi wcześniej wskazówka praktycznie w ogóle się nie ruszała z miejsca, a jak sie ruszyła to momentalnie opadała.
Zamknięcie obwodu z małym termostatem nic nie dało, dopiero tektura znacznie poprawiła sytuację.

matrog19
01-01-2011, 16:57
Ja praktycznie nie mam tego problemu. Do 1/4 nagrzewa się przy 0 stopni po ok 4km a potem już tez szybko idzie i nie spada. Pisałem wcześniej, że mam zimny płyn w zbiorniczku wyrównawczym ale nikt mi nie odpisał. Myślałem, że mam coś nie tak ale teraz myślę, że tak powinno być. Porównywałem w innym fordzie, który dobrze grzał i też miał zimny płyn. Wydaje mi się, że tam zaczyna krążyć jak puszczą termostaty.

marek2907
02-01-2011, 19:32
mój mondek mnie zastrzelił

wymieniłem duży termostat (oryginał) bo rura idąca do chłodnicy była ciepła a wskazówka na zegarach nawet nie drgnęła
na wymienionym termostacie jest to samo !!!!!
co więcej włożyłem stary termostat do garnka i zagotowałem i......
okazało się że stary termostat działa prawidłowo zaczyna otwierać sie przy 88 stopniach a pełne otwarcie ma przy 100 stopniach (sprawdzone termometrem )
więc czemu rura robi się ciepła na niedogrzanym silniku ???

czyżby wina uszczelki ???

matrog19
02-01-2011, 20:21
Kolego termostat nawet jak jest nowy to rura będzie się nagrzewać. U mnie też rura po dłuższej jeździe jest ciepła. To normalne bo się nagrzewa od tego, że za termostatem jest rozgrzany płyn no i zawsze minimalnie puści. Trzeba łapać za chłodnice i wtedy stawiać diagnozę. U mnie rura jest ciepła i troche plastiku na chłodnicy a chłodnica zimna...

marek2907
02-01-2011, 21:00
ok rura się rozgrzewa po przejechaniu 5 kilometrów ????

pamiętam że jak kiedyś małem golfa to rura była lekko ciepła zaraz przy wyjsciu z bloku
ale chłodnica była zimniutka a TU nawet chłodnica przy wejściu węża jest ciepła
założę z powrotem stary termostat i zobaczę co się będzie dziać.

a orientujecie się czy można kupić samą uszczelkę termostatu ??

juras25
03-01-2011, 12:43
a orientujecie się czy można kupić samą uszczelkę termostatu ??

Można, w Inter Cars występuje uszczelka termostatu po 13,69 zł.
A we Wrocku na Małopanewskiej po ok 15zł

http://www.abcford.pl/Pages/ProductView.aspx?p=1082&c=215&s=248

trafal
03-01-2011, 17:47
Zapytam z innej beczki do tych co wymieniali termostat: Czy wymienialiście cały duży termostat czy sam wkład?

marek2907
03-01-2011, 18:03
w dieslach wymienia się tylko wkład z uszczelką

i dalszy ciąg ciepłej rury za termostatem (nowym)
nowy termostat chyba się ułożył bo dziś przy temperaturze silnika około 75 stopni rura była zimna jak cholera
a nie ciepła

CzarnaMamba
03-01-2011, 19:07
Też walczę z tym spadkiem temperatury. Wymieniłem termostat, podpiąłem komputer podczas jazdy, czujnik temp działa. Poprawy raczej nie widzę. Ostatnio spanikowałem, gdyż myślałem, że nie dogrzewa się i cały czas na ssaniu jeździ, bo ubyło mi 12l w baku na setce. Teraz myślę, że może pływak w baku się zawiesił bo pali normalnie.

incognitus
10-01-2011, 18:32
kiedys w szkole na lekcjach ktos zaproponowal zeby zamiast elektrowni ustawic baterie paluszka i tysiac tranzystorow :one: - moze mozna tez zamotowac wiecej niz jeden pogrzewacz do niedogrzanego autka. to moze byc dobra opcja dla lubiacych majsterkowac i z dobrym aku :)

Luk@s
10-01-2011, 19:59
Tylko czy altek to przetrzyma. Chyba nie bardzo:razz:

lysy68
06-09-2014, 23:24
odgrzebie trochę temat.

Mam problem z temperaturą w transicie ale u mnie znowu przegrzewa się jak jest powyżej +15 stopni.wskazówka po ruszeniu i przejechaniu 2km osiąga swoją normalną pozycję czyli jest na środku.jadąc trochę powyżej 90 km/h zaczyna się podnosić i przy 100 km/h potrafi dojść do ostatniej kreski przed max 120* i wtedy włącza się system ochronny blokując mi moc.
wymieniłem duży termostat w oryginale,nowa chłodnica,wiskoza i dalej to samo.czy wynik przegrzewania może sugerować uszkodzenie tego małego termostatu?bo już mnie szlak zaczyna powoli trafiać.nawet jak pod większą górkę jadę też wskazówka się podnosi.
czy ktoś miał podobne objawy i poradził sobie z tym?

Mariusz
07-09-2014, 12:46
czy ktoś miał podobne objawy i poradził sobie z tym?

Sprawdź wymontowując pompę wody, czy nie oberwało na niej wielowpustu. Wszystko na to wskazuje.

lysy68
07-09-2014, 12:56
ok sprawdzę,a czy może to być też wina tego małego termostatu?od nowości nie był wymieniany.

Mariusz
07-09-2014, 13:05
Nie sądzę. Nie jest to objaw na przegrzewający się silnik.
Wymontowując sprawdź tak samo wielowpust na pompie wspomagania. To on z pompy wspomagania przenosi napęd na pompę wody.

lysy68
07-09-2014, 13:14
tak ale u mnie w Transicie nic się nie ma pompa wody do wspomagania

Mariusz
07-09-2014, 13:21
Chcesz powiedzieć przez to, że nie są ze sobą zespolone i nie pracują w jednej osi?
To w takim razie jak?

http://www.fotoszok.pl/upload/04976ec1.jpg
http://www.fotoszok.pl/out.php/t2159485_1.jpg (http://www.fotoszok.pl/show.php/2159485_1.jpg.html)
http://www.fotoszok.pl/upload/46dce3f5.jpg
http://www.fotoszok.pl/out.php/t2159486_3.jpg (http://www.fotoszok.pl/show.php/2159486_3.jpg.html)

lysy68
07-09-2014, 18:38
w transicie napędzane są z jednego paska ale co się to ma w takim razie wspomaganie do przegrzewania jak są to osobne podzespoły po przeciwległych stronach.muszę sprawdzić pompę wody ale nurtuje mnie też ten mały termostat czy nie ma z tym czasem związku

Mariusz
07-09-2014, 19:02
W mondeo pompa wspomagania i wody są razem ze sobą skręcone (osadzone jedna na drugiej) i napędzane tym samym paskiem i jedną rolką. Skoro pompa wody jest taka sama w mondeo i transicie, to jestem przekonany, że także są razem (jedna na drugiej). Tak więc wałek wielowpustu pompy wodnej wchodzi w otwór wielowpustu pompy wspomagania. No chyba, że jest inaczej, opisz lub daj fotki jak to wygląda.

lysy68
07-09-2014, 19:33
w transicie pompa wspomagania jest z lewej strony a pompa wody z prawej zespolona z vaacum pompą(jest mocowana na pompę wody) .dlatego nic się nie ma do wspomagania.a znowu vaacum też się nie będzie miało chyba ze chodzi tylko o smarowanie olejem,nic poza tym.więc mogę tylko stawiać na pompę wody lub właśnie ten mały termostacik od małego obiegu bo ogrzewanie jest i to nawet bardzo dobre a jedynie temperatura się podnosi przy większych prędkościach i podjeździe pod większe wzniesienia w trakcie oporu.szukałem w necie i konkretnych odpowiedzi też nie mogłem znaleźć.a co najważniejsze to jak pisałem wcześniej wiskoza,chłodnica i termostat są nowe kupione nie żadne używki.jak będę miał chwile to stawie zdjęcie jak to wszystko u mnie wygląda w silniku.