Zobacz pełną wersję : [2,0 i 2,2 TDCi] kod wtryskiwacza
Witam.
Mam problem z moim mondeo mk3 2003 rok. Mianowicie samochód zaczął dziwnie się zachowywać, później pojawiła się sprężynka i okazało się że padł jeden wtrysk. Była zrobiona próba przelewowa auto trafiło pod komp i wiele innych zabiegów.. we wtrysku został wymieniony zawór i jest ok próba przelewowa dobrze:) ale nie został zaprogramowany.. :( okazało się że kiedyś mój mondziak miał wymieniany 1 wtrysk (jak jeszcze był na gwarancji) i... nie można odczytać kodu tego wtrysku nie wiadomo jaki był kod i jak zaprogramować teraz ten po wymianie.. jak można odczytać kod wtrysku? przyglądanie się wtryskowi nic nie daje bo jego numer jest nieczytelny (myślę że przez złe odkręcanie podczas 1 wymiany) czy istnieje jakiś sposób odczytania z komputera kodu wtrysku? czy w aso mieliby takie dane o ile tam był wymieniany? (AUTO PLAZA ASO) będę tam dzwonił jutro ale jak ktoś się orientuje to też proszę o info. pomóżcie:) pozdro dla wszystkich
Jest ok? Jeśli tak to "olej" kod,.. zwłaszcza, że nie można go odczytać z wtryskiwacza. Z tego co mi wiadomo kodu odczytać urządzeniem diagnostycznym też się nie da.
zapomniałem dopisać.. wtrysk jest ok. ale auto nie jeździ dobrze słychać jakby metaliczny dźwięk i mocniejszy klekot.. kiedyś autko było ciche.. szarpie na niskich obrotach. co może być przyczyną? brak zakodowania wtrysku?
jendrekmak 25-10-2009, 20:20 Raczej jest zero szans na odtworzenie tego kodu, jeśli już to po prostu można go wrzucić na maszynę i nadać kod ponownie, w W-wie to koszt ok. 100 pln. Rzadko pada 1 wtryskiwacz, raczej padają parami więc wydaje mi się, że powinieneś porobić próby przelewów i wstępnie ocenić stan pozostałych wtryskiwaczy.
próba była.. ten 1 który był naprawiany był najgorszy inne jeszcze mieszczą się w "normie" ale mają się ku "końcowi" niedługo też pójdą do wymiany ale czy jak teraz jest 1 sprawny a inne tak nie do końca (jeszcze nie leją) to czy może to jakoś wpływać na silnik w negatywny sposób? a skąd ten dźwięk? wcześniej autko było ciche.. dieselek klekotał sobie równo i cicho.. teraz jakby metaliczny dźwięk słychać i jest dużo głośniej.. w aucie było tylko kombinowane z tym wtryskiem nic innego nie było ruszane.. to on może powodować taki dźwięk? bo aż dziw:(
jendrekmak 25-10-2009, 22:10 tak naprawdę to trudno stwierdzić wszystko do końca, ale jeśli chcesz to możesz spróbować nadać nowy kod temu wtryskiwaczowi i wklepać go do ECU wtedy się przekonasz czy to wystarczy, koszt to ok. 250 zł. Trudno mi coś innego doradzić. Być może był źle zmontowany po wymianie zaworka i stąd te klekotanie.
wojciech1972 26-10-2009, 06:25 ja dałem do serwisu żeby wyeliminować moją usterkę (falowanie obrotami gdy jest zimny)zrobili mi kalibracje wtrysków może pomoże .wtryski podobno też były wymieniane.przy czym próba przelewowa wyszła ok.komputer też nic nie wykazał.wtryski były ok przed kalibracją teraz przejechałem ponad 1000km i nic się nie zmieniło.
jendrekmak 26-10-2009, 08:38 wojciech1972 o czym ty piszesz? jaka kalibracja? można nadać nowe kody wtryskiwaczom ale nie można ich kalibrować bo w nich nie ma żadnych regulacji. Więc jeśli nawet nadałeś nowe kody a nie wpisałeś ich do ecu to nic się nie zmieni.
jendrekmak 26-10-2009, 08:44 próba była.. ten 1 który był naprawiany był najgorszy inne jeszcze mieszczą się w "normie" ale mają się ku "końcowi" niedługo też pójdą do wymiany ale czy jak teraz jest 1 sprawny a inne tak nie do końca (jeszcze nie leją) to czy może to jakoś wpływać na silnik w negatywny sposób? a skąd ten dźwięk? wcześniej autko było ciche.. :(
gdzieś czytałem, że różnica w przelewach nie może być większa niż 30%, nawet jeśli przelewy są powyżej normy ale różnice pomiędzy wtryskiwaczami są minimalne to praca silnika jest w miarę równomierna. Jeśli dałeś jeden nowy zaworek a w pozostałych wtryskiwaczach nie to różnica może przekraczać te 30% więc na jednym cylindrze jest ok a pozostałe kuleją. Czy znasz może wartości przelewów które zmierzyli?
postaram się niedługo umieścić wartości bo na pamięć nie znam.. a czy jazda w takim stanie może uszkodzić silnik??
jak może zachować się komputer przy kodowaniu tzn chodzi o taka sytuacje odczytując kod z wtrysku (tego wymienionego) niewiadoma jest tylko ostatnia pozycja reszta dała sę odczytać:) to czy mogę to robić metodą prób i błędów?? mogę próbować wpisywać kod wiele razy aż do skutku?? czy np może się coś zablokować w kompie?? a nadanie nowego kodu co mi da?? jak nie znam starego?? muszę znać stary kod najpierw żeby go wpisać i podać nowy.. no chyba że są jakieś inne metody tego.. help PS a w aso nie znają kodu tego wymienianego wtrysku (pisałem wcześniej że będę dzwonił)
a nadanie nowego kodu co mi da?? jak nie znam starego?? muszę znać stary kod najpierw żeby go wpisać i podać nowy.. no chyba że są jakieś inne metody tego..
Kod wtrysku to nic innego jak zmierzone na specjalnej maszynie parametry wtrysku. Nie da sie wykonac tak precyzyjnego elementu jak wtryskiwacz CR z idealnie powtarzalnymi parametrami, wiec po procesie produkcji lub naprawy dokonuje sie pomiaru parametrow, koduje sie je jako ciag znakow i to jest ten slynny kod. Wpisuje sie go do ECU, ktory na podstawie kodu precyzyjniej podaje dawki paliwa i silnik pracuje kulturalniej, mniej pali etc. Jesli zmienisz/naprawisz wtryskiwacz i nie wpiszesz nowego kodu do ECU to sterowanie nowego wtrysku bedzie sie odbywac wg parametrow starego - efekt jest trudny do przewidzenia. Niektorzy pisza, ze silnik w takim przypadku pracuje im poprawnie.
Wprowadzenie kodu jest niezbedne tylko wtedy, gdy ECU z jakichs powodow 'zgubi' zaprogramowane wczesniej kody.
jendrekmak 26-10-2009, 21:32 a nadanie nowego kodu co mi da?? jak nie znam starego?? muszę znać stary kod najpierw żeby go wpisać i podać nowy..
nadanie nowego kodu pozwoli tobie zaktualizować parametry do stanu bardziej wiarygodnego. co niektórzy na tym forum są zdania, że sama wymiana zaworka lub końcówki wtryskiwacza beż nadania nowego kodu może spowodować szybsze zużycie się tego wtryskiwacza i konieczność ponownej regeneracji lub wymiany na nowy. Popieram ale ja jestem również zdania, że podstawą długotrwałego użytkowania fordów z silnikiem tdci jest spokojna lub najwyżej umiarkowana jazda a nie wyścigi. nie po to są diesle. Przebieg bez wymiany wtryskiwaczy w focusie miałem ok. 200 tys km a w mondeo 290 tys i dopiero wtedy pierwszy raz wymieniłem wtryskiwacze. 90% przebiegu to miasto. 95% polskie paliwo.
wszystkie elementy wtryskiwacza się zużywają zarówno cewka elektryczna jak i sama końcówka wtryskiwacza. to że wymieniłeś zaworek nie znaczy że do cylindra wpada identyczna dawka jaka była określona przy produkcji tego wtryskiwacza.
nie musisz znać starego kodu żeby wpisać nowy
nie muszę znać?? jak to? u mechanika który się tym zajmuje (u którego byłem) jest taka konieczność - ma taki program że najpierw trzeba podać kod starego a później nowego.
a czy ktoś orientuje się co z tym wpisywaniem na chybił trafił?? czy jest jakiś limit prób??
jendrekmak 27-10-2009, 10:50 ostatnia pozycja w kodzie to są 2 znaki (wpisuje się je parami), nie wiem o czym decydują. napisz cały kod może coś się wymyśli.
co do starego kodu to jeśli chcesz wpisać go do ecu to nie ma takiej potrzeby bo on tam już jest wpisany oczywiście może być od innego wtryskiwacza ale to nie ma żadnego znaczenia bo liczy się tylko nowy kod.
jeśli natomiast potrzebujesz stary kod żeby sprawdzić w diesel serwisie na maszynie probierczej no to trochę gorzej bo rzeczywiście najpierw sprawdzają stary kod żeby porównać jak zmieniły się parametry ale nie sądzę żeby nie mogli tego ominąć.
na chybił trafił raczej nie bo nie wszystkie znaki są używane w oznaczeniach np. nie spotkałem się z literą O
Podaj też jaki masz typ wtryskiwacza EJDR????Z
wojciech1972 27-10-2009, 18:49 masz rację jendrekmak to nie była kalibracją ale korekta wtryskiwaczy.sprawdziłem z faktury.nie zmienia jednak to faktu że po tej korekcie klekoczą mi wtryski.miał byś może pomysła jak się tego klekotu pozbyć?
jendrekmak 27-10-2009, 20:22 jeśli trzymają normę i są dobrze zamontowane (nowe podkładki i odpowiedni moment dokręcenia wtryskiwaczy) to nic mi nie przychodzi specjalnie na myśl co mogło by pomóc w tej sytuacji. klekot niestety z reguły mówi o złej pracy układu wtryskowego.
Mondeo jest bardziej wyczulony na wszelakie niedokładności związane z montażem wtryskiwaczy, w Focusie mam tak że jak zamontuję to w ciemno odpalę a w Mondeo ostatnio jak grzebałem przy jednym wtryskiwaczu to ze cztery razy go wsadzałem i wyjmowałem zanim porządnie zagadał bez klekotu.
Czasem żeby zdiagnozować który wtryskiwacz hałasuje (spalanie stukowe) odpina się po kolei pojedynczo wtyczkę elektryczną sterowania wtryskiwaczem i podpina się pod nią luźny wtryskiwacz (ale trzeba mieć 5 w zapasie) auto chodzi wtedy na 3 wtryskiwaczach i na "ucho" się diagnozuje na którym cylindrze jest problem.
A czy po tej korekcie te nowe kody zostały wpisane do komputera samochodu?
zapewne to tzw."przejęzyczenie", ale wtryski w TDCI są piezoelektryczne a nie elektromagnetyczne - nie ma tam żadnej cewki
zapewne to tzw."przejęzyczenie", ale wtryski w TDCI są piezoelektryczne a nie elektromagnetyczne - nie ma tam żadnej cewki
TDCI to ogólne oznaczenie silników diesla w fordzie na common railu. W zależności od silnika ( poj. i model auta ) są elektromagnetyczne boscha i delphi lub piezo siemens. W mondeo mk3 są elektromagnetyczne delphi ( oczywiście z cewką ), a w mk4 są piezo.
a jak wygląda cała operacja wymiany starego wtrysku na nowy?? kupuje nowy, montaż i zakodowanie wtrysku ? tzn wpisania do kompa tego numeru który ma nowy wtrysk?? proszę jakby ktoś mógłby opisać szczegółowo:) bo już mi ręce opadają;/ aktualnie problem wygląda tak że ten wtrysk zregenerowany działa ok:) (jest to 2 wtrysk) ale silnik klekocze i dziwnie chodzi bo pierwszy wtrysk który nie był zmieniany nie jest zaprogramowany - jest on jeszcze sprawny ale po odłączeniu elektroniki komp zgubił jego kod.. jak teraz sobie z tym poradzić jak to jest ten na którym nie widać 2 ostatnich symboli wtrysku:(
TDCI to ogólne oznaczenie silników diesla w fordzie na common railu. W zależności od silnika ( poj. i model auta ) są elektromagnetyczne boscha i delphi lub piezo siemens. W mondeo mk3 są elektromagnetyczne delphi ( oczywiście z cewką ), a w mk4 są piezo.
strzele z pamięci....ale boscha mają TDDI a TDCI (na CR) mają wszyscy Delphi...
jendrekmak 28-10-2009, 22:20 w mondku mk3 tak ale np. focus II TDCI ma silniki koncernu PSA (citroen/peugeot) HDi a tam są inne wtryskiwacze, chyba boscha.
jendrekmak 28-10-2009, 22:40 pierwszy wtrysk który nie był zmieniany nie jest zaprogramowany - jest on jeszcze sprawny ale po odłączeniu elektroniki komp zgubił jego kod.. jak teraz sobie z tym poradzić jak to jest ten na którym nie widać 2 ostatnich symboli wtrysku:(
jeśli masz spisany kod pierwszego cylindra a komputer go zgubił to możesz wpisać tylko kod tego cylindra, nie musisz wpisywać wszystkich. i podaj ten niepełny kod 2 wtryskiwacza to zobaczymy jaka opcja 2 ostatnich znaków może być prawidłowa.
a jeśli chodzi o montaż wtryskiwacza to:
1. wyczyść porządnie szmatkami gniazdo wtryskiwacza bo znajduje się tam olej i syf. na koniec możesz przeczyścić czystą szmatką z odrobiną benzyny ekstrakcyjnej żeby było sucho w gnieździe. szmatki owijaj na jakimś pręcie/śrubokręcie bo inaczej się tam nie dostaniesz.
2. wkładasz wtryskiwacz i dokręcasz go kluczem dynamometrycznym momentem 47 Nm, nie zapomnij o podkładce jeśli możesz wymień na nową. tu niestety musisz mieć odpowiednią nasadkę 21mm z otworem żeby przytrzymać trzon wtryskiwacza w odpowiedniej pozycji przy dokręcaniu.
3. uszczelnienie pokrywy zaworów ale chyba o tym nie muszę pisać.
4. ja najpierw zakładam elektrykę i przelew.
5. przewód wysokiego ciśnienia średnio mocno (8 Nm) ale z wyczuciem (serwis zaleca użycie smaru na gwincie wtryskiwacza i szyny cr)
i to chyba tyle
wojciech1972 29-10-2009, 05:22 w serwisie twierdzili że wtrysków nie ruszali zrobili próbę przelewową i korektę wtrysków.co do codowania kompa to nie wiem nie przyszło mi do głowy zapytać.
a powiedzcie jakie parametry powinien mieć nowy lub prawie nowy wtrysk?? tu niżej to parametry wtrysku naprawianego w pewnej firmie.. co o nich sądzicie? mógłby mi ktoś objaśnić co oznaczają poszczególne parametry??
ciśnienie ma 140 MPa przy teście szczelności na pełnym obciążeniu również 140 a na wolnych obrotach ma 25 Mpa. test Dawki wtrysku przy pełnym obciążeniu 47.5 na wolnych obrotach 5 (to była wartość zadana w mm2/H) a wartość rzeczywista przy pełnym obciążeniu 41.7 a na wolnych 7.19. test dawki powrotnej wartość zadana na teście szczelności 36 , rzeczywista 6.01, przy pełnym obciążeniu wartość zadana 25 rzeczywista 29. co o tym sądzicie?? jak potrzeba to mogę przesłać mailem foto tego. oceniony pozytywnie (to jest wydruk z kompa) w ogóle auto nadal stoi:( sprężynka się nie zapala ale 1 wtrysk nie pracuje w ogóle;/ auto jeździ źle. potrzeba na 100 % naprawić ten 1 lub wymienić na nowy lub pozostałe 3 naprawić.. co radzicie nie chce wydawać na to 3-4 tysięcy.. myślę o naprawie wtrysków.. znalazłem to: http://www.diesel-trzebniak.pl/page/id/6 myślę żeby np tam lub podobnym miejscu dokonać naprawy co Wy na to??
baron2406 28-11-2009, 00:21 witam. Mam tylko takie pytanie czy po każdorazowym sprawdzeniu wtryskiwaczy na maszynie musi być generowany nowy kod dla wtryskiwacza ?????
witam. Mam tylko takie pytanie czy po każdorazowym sprawdzeniu wtryskiwaczy na maszynie musi być generowany nowy kod dla wtryskiwacza ?????
Nie nie musi. Wtrysk ma przypisany kod i jeżeli nie grzebiesz we wtrysku czyli de facto nie zmieniasz jego parametrów to nie potrzebny jest nowy kod. Wpisujesz stary.
Ja mam jednak pytanie na które do tej pory nie znalazłem odpowiedzi.
Dlaczego ECU gubi kody wtrysku? Przechodzi w tryb serwisowy i potrzebne jest ponowne wpisywanie kodów. Co może być powodem tego gubienia?
Zaznaczam że próby przelewowe wykazały że wtryski są w normie.
Zna ktoś może odpowiedź? Myślę o wymianie wtrysków ale nie chcę wymienić wtrysków aby się później okazało że i tak ECU gubi kody.
Dlaczego ECU gubi kody wtrysku? Przechodzi w tryb serwisowy i potrzebne jest ponowne wpisywanie kodów. Co może być powodem tego gubienia? Zaznaczam że próby przelewowe wykazały że wtryski są w normie. Zna ktoś może odpowiedź? Myślę o wymianie wtrysków ale nie chcę wymienić wtrysków aby się później okazało że i tak ECU gubi kody.
Bo np. zeświruje alternator na chwilę i podskoczy mu na tyle napięcie, że sterownik gubi pamięć lub część pamięci. A w Mondkach nie zapominajmy jest altek sterowny z kompa.
Ale chyba najczęstsza przyczyna to jest tutaj opisana: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=51016
marctwain 28-11-2009, 14:17 Wymieniałem dzisiaj jeden wtrysk. Nie został przypisany na IDS. Chodzi bez kodu.
I będzie chodził :) . Zresztą machery z forum OBD są pewni, że sam się zaadoptuje z czasem. U mnie problemem jest to, ze komp zgubił kod całkowicie, a nie to, że jest błędny.
Witam
Panowie, w przeciągu 4 miesięcy po raz kolejny zaczeła mrugac mi "spreżynka" na kompie ten sam błąd co 4 miesiące temu czyli P2337 osiągnięta granica kontroli spalania stukowego na 2 cylindrze (4 miesiace temu tez na 2), gosciu wgrał kod wtrysku i gra. Czy znak iż 2 wtrysk jest do wymiany?
pozdrawiam
hirotaro 06-03-2012, 18:35 możliwe że to koniec końca Twojego wtrysku, możesz też spróbować wgrać jeszcze raz kody, niech mechanik zrobi Ci próbę przelewową i będziesz mniej więcej wiedział jaka jest kondycja wszystkich 4-ech wtryskiwaczy
Dzięki za szybką odpowiedź, zabiorę się za próbę przelewową, jeśli ona wyjdzie dobrze a kod wtrysku nadal będzie wyskakiwał?to co robić, nowy soft?
|