Zobacz pełną wersję : [Mondeo 1996-2000] Jak sprawują się Wam światła przeciwmgielne - czy one są takie słabe??
Mam pytanko : Jak sprawują się Wam światła przeciwmgielne w mondeo mk2?? W moim aucie oceniam je na 2/5 - bardzo słabo. Praktycznie mały efekt poprawy widoczniści , a dla porównania z np Fordem Focusem z 2000r ( moja ocena 5/5 ) jest ogromna różnica bynajmniej w moim przypadku. Może można to w jakiś sposób poprawić?? Prosze o odp. Pozdrawiam
darmodziej 26-10-2009, 06:30 U mnie jest podobnie. Mam reflektory z soczewkami, może to jest powodem. Żarówki mam założone 55W.
Powodem jest to ze zlazi srebrny odblysnik i robi sie czarny odblask wiec nic swiatla nie odbija. Wymiana na nowe zamienniki DEPO rozwiazuje sprawe.
Witam,
u mnie w oryginałach też marny był efekt i nie była to przyczyna odchodzącego odbłyśnika. Po kolizji z sarnami wymieniłem na zamienniki DEPO i teraz świeca idealnie oczywiście dzięki pomocy darmodzieja ;) ale to inna bajka. Te zamienniki również są z soczewkami. ( o wiele lepiej świecą a żarówki dalej 55W )
Pozdrawiam
bo ten odblysnik zlazi za soczewka lub matowieje trzeba halogen rozebrac na czesci pierwsze zeby to zobaczyc
bo ten odblysnik zlazi za soczewka lub matowieje trzeba halogen rozebrac na czesci pierwsze zeby to zobaczyc
No po spotkaniu z sarnami naprawde były rozebrane na części pierwsze ;)
Kupiłem i założyłem zamienniki DEPO do tego lepsze ( niby bo dają 50%więcej światła itp ) żarówki. Poprawa jest spora ale w porównaniu z np focusem wypada średnio. Wewnętrzne części halogenów na początku nie dolegały do końca do zderzaka ale po maleńkich poprawkach już dolegają w 99%. Jak dla mnie ( dużo jezdze ) warto wydać ok 150zł na nowe halogeny i żarówki.
...moje również świecą niezbyt skutecznie :( (zmatowiałe od piasku i kamyków szkła i po mału "płowiejące" lustra odbłyśnika) - zaczynam się więc zastanawiać czy faktycznie nie kupić nowych. W oryginałach musiałem poprawić gumowy oring by nie puszczały wilgoci - teraz jest ok ale świecą po prostu mało efektywnie. Zastanawiam się nad depo, tyc lub polcar - jakie Wy kupiliście i jak wygląda z ich jakością. Widzę, że można je kupić choćby na allegro od około 70-80zł za sztukę. Czy faktycznie jest duża poprawa, nie ma kłopotu z regulacją w zamiennikach - warto inwestować?...
...moje również świecą niezbyt skutecznie :( (zmatowiałe od piasku i kamyków szkła i po mału "płowiejące" lustra odbłyśnika) - zaczynam się więc zastanawiać czy faktycznie nie kupić nowych. W oryginałach musiałem poprawić gumowy oring by nie puszczały wilgoci - teraz jest ok ale świecą po prostu mało efektywnie. Zastanawiam się nad depo, tyc lub polcar - jakie Wy kupiliście i jak wygląda z ich jakością. Widzę, że można je kupić choćby na allegro od około 70-80zł za sztukę. Czy faktycznie jest duża poprawa, nie ma kłopotu z regulacją w zamiennikach - warto inwestować?...
Moim zdanie warto zainwestować. Mam założone DEPO sam je zakładałem i nie było żadnego problemu z dopasowanie do zderzaka. W moim przypadku świecą o wiele mocniej od oryginalnych. Nieraz zdarzyło mi się, ze jadący z na przeciwka mrugali mi światłami, że oślepiam ale to była wina nieustawienia ich. Po drobnej regulacji śrubką do tego jest OK nikt mi nie mruga a i faktycznie świecą znacznie lepiej. Jeśli chodzi o POLCARD zdecydowanie nie polecam kupiłem kiedyś do MKI i poprostu żenada dopasowanie uchwytów poprostu żadne.
damian0016 23-12-2009, 11:10 a jak wygląda cena tych DEPO ?
a jak wygląda cena tych DEPO ?
a to naprawdę tak ciężko?
Proszę np. tutaj http://moto.allegro.pl/item858258490_ford_mondeo_96_00_halogen_lampa_prze ciwmgielna.html
witam to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość jakby coś nie tak. w moim mondusiu nie ma przeciwmgielnych świateł, więc mam pytanie . trzeba by podprowadzić instalację pod nie czy powinna być i wystarczy zamontować same halogeny?1.8 td 98r.
Instalka przeważnie jest.Klęknij pod zderzak i sprawdź czy nie wiszą tam luźne kostki.
Na 99% powinna być instalacja bo w fordach zazwyczaj była kompletna instalacja dla każdego modelu auta nawet z ubogim wyposażeniem.
niestety jak klęknąłem to byłem mile zaskoczony bo mam zamontowaną osłonę komory silnika i nic nie widać . po niedzieli podjadę do kolegi na warsztat i sprawdzę co i jak . dzięki za szybką odpowiedź i pozdrawiam w nowym roku (-:
Gdzieś czytałem, że halogeny z przodu w mk2 są "od wyglądania" a nie od oświetlania drogi podczas mgły. I rzeczywiście u mnie tak jest. Soczewki są białe - ogólny efekt jest do bani. Czy u Was też tak jest ? Czy może białość soczewek to jakiś defekt czasowy i trzeba je wymienić ?
kup nowe zamienniki halogenow i bedziesz zadowolony ;)
jakaś bieda, bo na allegro nie ma takowych :( - depo jak piszą co niektórzy
PrzeeMOC 14-06-2011, 23:14 http://allegro.pl/ford-mondeo-97-00-halogen-lampa-pmg-lh-jakosc-depo-i1639831328.html
http://allegro.pl/ford-mondeo-96-00-halogen-lampa-przeciwmgielna-le-i1649244716.html
http://allegro.pl/nowy-halogen-ford-mondeo-mk2-96-00-lewy-i1664466602.html
pierwsze 3 wyniki po wklepaniu na allegro...
Dzięki.
A ja szukałem w kategorii oświetlenie o_O
PrzeeMOC 16-06-2011, 14:15 ale 2 z 3 są w kategorii oświetlenie :diabel2:
po prostu jak szukasz w szukajce allegro zaznaczaj "szukaj w tytułach i opisach" i w wyniku wpisania "mondeo depo" troszkę Ci znajdzie :)
taka rada OT na przyszłość :D
tomiscorpio 16-06-2011, 14:24 halogeny w kazdym aucie maja oswietlac row , na boki mocno swieca , nigdy drogi nie maja oswietlac. Jak komus halogen swieci mocno przed nos to nazlezy do bandy ciuli ktorzy sami zakladali halogeny i maja je ustawione zle.
PrzeeMOC 16-06-2011, 15:48 prawda, z tym, że g*** prawda :)
światła przeciwmgłowe są przeciw... mgle. Oznacza to, że muszą być położone nisko by promień nie odbijał się od drobin wody we mgle w kierunku oczu kierowcy tak jak ma to miejsce w przypadku świateł mijania, a w szczególności drogowych :)
Czysta fizyka :) Nawet nie za dawno temu miałem o tym wykład :D
"Halogeny" (jak ja nienawidze tej nazwy... :/ ) ustawiamy tak jak w poniższym linku:
http://eksploatacja-auta.wieszjak.pl/porady-uzytkowe/259695,Jak-ustawic-swiatla-przeciwmgielne-przednie--Krok-po-kroku.html
tomiscorpio 16-06-2011, 19:17 niech sobie kazdy zobaczy jak ma wyprofilowane lustra i szklo , do tego jak sa zamotnowane fabryczne.
PrzeeMOC 16-06-2011, 20:42 ciekawa teoria :D
jeśli opierasz się na opisywanych tu przeciwmgłowych z mundka mk2 to soczewka przecież wali na wprost, więc nie mam pojęcia co ma ustawienie szkła pod kątem, a tym bardziej odbłyśnik przy soczewce :D
Obejrzyj sobie w Scorpio nawet to zobaczysz, że odbłyśnik skierowany jest do przodu pomimo, że obudowa lampy wydaje się być skierowana na bok - tak jest bo tak pasuje do zderzaka... i tyle :)
tomiscorpio 17-06-2011, 00:18 ja nie mowie o mondku tylko o halogenach , bo nie szklo odpowiada za swiecenie tylko lustro. Stan sobie na drodze wlacz halogeny . Przy dobrej pogodzie i dobrze ustawionych swiatlach mijania , gdy wlaczysz halogeny ja do przodu nic lepiej nie widze . Tylko boki mam duzo lepiej oswietlone.
Wiec jak ktos wlacza halogeny i widzi w dobrej pogodzie lepiej do przodu , to
a) albo wlasnie jest jednym z tych ciuli ktorzy zamontowali halogeny wycelowe centralnie w pysk jadacych z przeciwka.
b) maja tak gownianie swiatla mijania ze ksiadz ktory zapala gromnice daje wiecej swiatla.
Wszystko w temacie
Wez sobie zobacz w essie jak masz lustro , gdzie masz go najwiecej z ktorej strony , i jak zarowka przychodzi wzgledem tego.
PrzeeMOC 17-06-2011, 01:56 w załączniku przeciwmgłówka Essa od strony kierowcy :)
wyraźnie widać, że od zewnętrznej strony nie ma odbłyśnika, a sam odbłyśnik z żarówką skierowany centralnie :)
Szkoda, że na fotkach nie widać nigdzie położenia odbłyśnika względem szkła, bo najlepiej opisałoby to efekt lampy skierowanej do zewnątrz, a wnętrza skierowanego centralnie do przodu auta.
Powiem szczerze, że aż zaintrygowany Twoimi postami zszedłem i włączyłem halogsy (przy okazji zauważyłem, że jedno mocowanie halcia mi się ułamało ;( )i dają tak jak mają dawać - oświetlają drogę przed autem :)
Oczywiście, że przetłoczenia szkła (pionowe) będą rozpraszać światło na boki (tak samo do wewnątrz auta jak i na pobocze), ale cały czas strumień jest skierowany do przodu bez żadnych zawirowań i jego zadaniem jest oświetlać najbliższe kilka metrów jezdni przed autem :)
No ale jeśli i to Cię nie przekonuje to chyba nic nie zrobimy i musimy się pogodzić, że zostaniemy przy swoich własnych zdaniach :)
Pozdro :)
tomiscorpio 17-06-2011, 08:34 Dobra czlowieku niewazne , jak wlaczasz halogeny o wzgledem mijania nie oswietla Ci lepiej boku tak od lampy mijania zaczynajac , to wtedy mijania masz ustawione na glebe i w nocy gowno widzisz.
Jak masz mgle to sobie przod oswietlac , ale przy dobrej widocznosci oswietla najwiecej na metr przed autem i tam gdzie mijania daja najmniej swiatla czyli na 1 -2 metry przed auta i glownie bok doswietli wtedy.
I jak wspomnialem jak ktos ma inaczej to niech sobie ustawi wkoncu swiatla mijania jak czlowiek, a nie gdzie wycelowane w asfalt lub na maroko.
Bo widze ze u Ciebie halogeny pelnia role dalokosieznych swiatel , no umnie nie.
halogeny w kazdym aucie maja oswietlac row
A po co komu oświetlanie rowu jadąc we mgle ?
Mgłowe są po to umieszczone na samym dole, aby oświetlały przestrzeń (czasami kilkucentrymetrową nawet) między nawierzchnią a płaszczyzną gdzie zaczyna się mgła. Jak zauważysz to mgła nie sięga samego gruntu - tylko jest jakby szczelina. Właśnie dlatego skonstruowali światła mgłowe przednie, aby tą przestrzeń właśnie oświetlały a nie rowy o_O.
tomiscorpio 18-06-2011, 19:51 Napisze jeszcze raz < chodzilo mi o to ze jak nie ma mgly ze wtedy najwiecej swieca na boki i na kawalek przed auto>
bo jezdzi pelno cwokow co maja zamontowane halogeny tak ze swieca w ryj.
Do tego druga grupa debili wlacza halogeny i postojowki i tak jezdzi jak nie ma mgly
chodzilo mi o to ze jak nie ma mgly ze wtedy najwiecej swieca na boki i na kawalek przed auto>
A jak jest mgła to wtedy świecą tylko na prosto ?
< chodzilo mi o to ze jak nie ma mgly ze wtedy najwiecej swieca na boki i na kawalek przed auto>
Jak nie ma mgły to nie włącza się przeciwmgielnych.
Ogólnie po naszych drogach jeździ mnóstwo ludzi mających "w głębokim poważaniu" fakt oślepiania innych, obojętnie jakim rodzajem świateł. Policja też chyba nie zwraca na to uwagi więc kto tylko ma fantazje, realizuje ją nie licząc się z pozostałymi uczestnikami ruchu.
tomiscorpio 19-06-2011, 09:49 lebex Twoje swieca na pedaly zebys je widzial....
Nie wiem ze to tak ciezko zrozumiec , ze jak ma sie wlaczone swiatla mijania , to halogeny nie maja prawo swiecic mocniej i dalej niz te swiatla. Nie wiem czy to takie ciezkie lebex do zrozumienia czy jaki h...
boropi ciesze sie ze teraz mi powiedziales ze sie nie wlacza. Super to znikna te wszystkie cwoki jezdzace na tych swiatlach. ufff ulzyles mi
Jeszcze gdyby to oryginalne byly halogeny to polowa biedy bo te po oczach nie daja. Tylko akurat Ci co najbardziej na nich jezdza sobie sami montowali.
Przeciwmgielne tak samo świecą na boki jak i do przodu. Światła mijania i drogowe są kierunkowe i mają za zadanie oświetlać do przodu+prawe pobocze. Haluny dają światło rozproszone tak samo do przodu jak i na boki. I tak jak jeden z kolegów napisał mgła nie sięga do samej ziemi i z tego powodu umieszcza się halogeny jak najniżej pojazdu. Co do jazdy w normalnych warunkach na p.mgielnych to uważam że policja powinna dawać mandaty w wysokości 1000 zł i bezwzględnie ścigać takich driverów.
gepardcheester 29-06-2011, 17:10 ja mam zaś pytanie czy w mondziaku mk 2 można przełożyć przeciwmgielki z wersji Ghia do zwyklej wersji? czy trzeba robic jakies dodatkowe kabelki do instalacji czy wszystko jest?
Przeciwmgielne tak samo świecą na boki jak i do przodu. Światła mijania i drogowe są kierunkowe i mają za zadanie oświetlać do przodu+prawe pobocze. Haluny dają światło rozproszone tak samo do przodu jak i na boki. I tak jak jeden z kolegów napisał mgła nie sięga do samej ziemi i z tego powodu umieszcza się halogeny jak najniżej pojazdu. Co do jazdy w normalnych warunkach na p.mgielnych to uważam że policja powinna dawać mandaty w wysokości 1000 zł i bezwzględnie ścigać takich driverów.
Jak kolega napisał halogeny świecą nisko, a wiec nie oślepiają bezpośrednio kierowców, jednak zgadzam się tylko wtedy gdy pada deszcz bo światło to odbija się o mokre podłoże, jednak w dzień to nie robi żadnej różnicy po za większym spalaniem :)
MondiuszNowicjusz 22-09-2011, 13:55 Witam wszystkich jestem tu nowy. Podłączam się pod temat bo zauważyłem pewien problem i chciałbym z tego mieć jakaś radę na przyszłość. Sprawa dotyczy tzw. halogenów DEPO. Z tego co zauważyłem w sklepach z częściami , sprzedawane są lampy bez gniazd. Chodzi mi dokładnie o element, który łączy wyprowadzenia żarówki H3 z przewodem zasilającym. Chciałbym kupić te halogenki ale ich nie podłącze bo posiadam tylko przewody z zielonymi końcówkami już do wpięcia w lampę.
Halogeny miałyby być do Mondeo mk2 z 2000r.
Co powinien mieć halogen w swojej budowie a co powinienem mieć już w aucie.?? Z tego co mi się wydaje powinien być on kompletny, gotowy do założenia żarówki i do wpięcia przewodu.
Spotkałem się z opiniami sprzedawców, że tak są właśnie sprzedawane o.0
|