Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Wymiama pompy wody!

ADRIANO LEITE!
30-10-2009, 12:46
Witam Panowie.

Mój wątek jest wynikiem innego, gdzie pytałem o przyczynę wycieku. Okazało się wczoraj w ASO, że do wymiany jest pompa wody. Mam teraz do Was pytanie - jaką pompę kupić i czy należy wymienić rozrząd razem z napinaczem?

Parę szczegółów:
- auto kupione 05.2007 (wiek 2 lata i 5 m-cy)
- przejechane 36115 km.
- silnik 1.6 16V

Czy należy wymienić rozrząd razem z pompą czy można tego uniknąć? Jaką pompę wody polecacie i ile w ogóle kosztuje taka impreza? Na pewno nie będę robił tego w ASO - w zeszłym miesiącu wymieniałem u nich rozrząd w Foce mojej żony i była to moja ostatnia wizyta u tych złodziei.

Pytałem w sklepie u siebie w Poznaniu to podali mi następujące ceny:

- pompa wody - firmy Bugatti za 149,00 netto (nie wiem co to za firma)
- napinacz SKF 132,00 netto lub INA 159,00 netto (te akurat znam i są dobre)
- pasek rozrządu Gates za 47,00 netto lub Dyco za 37,00 netto.
- robocinza - 180,00.

CO O TYM SĄDZICIE???

Z góry dziękuję za pomoc.

gorgief
30-10-2009, 21:16
moim zdaniem nie trzeba wymieniać paska rozrządu.

Myliłem się, przepraszam za wprowadzenie w błąd, faktycznie trzeba zdemontwać pasek rozrządu. Sprawdziłem w TISie

ADRIANO LEITE!
30-10-2009, 21:25
GORGIEF!

Ja też odpisałem na Twoją odpowiedź. Nie chcę się sprzeczać bo nie jestem mechanikiem...

Jeżeli natomiast teoretycznie miałbyś wymieniać w/w elementy to na co byś się zdecydował???

Hildegard
31-10-2009, 16:48
W moim samochodzie wstawilem orginalna pompe wody i paski. Dayco tez robi czesci dla forda jak rowniez SKF.
Jezeli znajdziesz pompe firmy RUVILLE ,to tez mozesz wziasc ja pod uwage,jest troche tansza niz orginal.
http://www.autoczesci.autosowa.pl/producent,pr-13,ruville.html
Przy wymianie pompy, nie musisz koniecznie wymieniac rozrzadu przy tym przebiegu .Pompe napedza pasek wielorowkowy (przynajmniej u mnie).

ADRIANO LEITE!
31-10-2009, 21:45
Dzięki za odpowiedź Hildegard. A ile kosztowała ta oryginalna pompa Fordowska?
Jeden mechanik powiedział mi, że jeżeli Fordowska pompa wytrzymała ledwie 36000 km to nie widzi sensu kupować ponownie tej samej. Do mnie jakoś włoskie Bugatti nie przemawia i dlatego zapytałem o opinie na forum. W ASO powiedzieli, że trzeba wymienić rozrząd bo nie wymontuje się pompy. To, że pompa jest napędzana innym paskiem to się zgadza, ale żeby ją wymontować należy niestety zdemontować pasek rozrządu. Chyba zdecyduję się na ten Gatesa a napinacz jeszcze nie wiem. Obydwie firmy są renomowane!

Pozdrawiam!

motorek26
31-10-2009, 23:09
A ile kosztowała ta oryginalna pompa Fordowska?poszukaj tutaj http://ford.sklep.pl/

gorgief
01-11-2009, 09:21
ja robię zakupy w http://ewcar.pl/

ADRIANO LEITE!
01-11-2009, 10:13
Dzięi za wskazówki odnośnie sklepów. Z tego z okolic Poznania - RED FORD korzystam od dobrych 2 lat.

Pozdrawiam!

KasiaS
01-11-2009, 12:45
Sorki, że się wetnę ale skoro temat pompy wody i rozrządu to może wiecie czy przy wymianie rozrządu powinnam wymienić pompę wody jeśli jest OK ? W benzyniakach wcześniejszych zawsze wymieniałam przy każdej wymianie rozrządu a w dieslu nie bardzo wiem czy robi się tak samo ?g:okulary

ADRIANO LEITE!
01-11-2009, 16:31
W temacie diesla się nie wypowiem. Mój mechanik twierdzi, że w przy wymianie rozrządu powinno się wymienić pompę wody.

Jester
01-11-2009, 16:38
W Focusie nie przewiduje się wymiany pompy razem z rozrządem.

KasiaS
01-11-2009, 18:08
W Focusie nie przewiduje się wymiany pompy razem z rozrządem.

I to mnie cieszy g:okularyg:)g:DDg:D;-)))

mario82
01-11-2009, 19:52
W temacie diesla się nie wypowiem. Mój mechanik twierdzi, że w przy wymianie rozrządu powinno się wymienić pompę wody.

To zależy czy pompa wody jest napędzana paskiem rozrządu czy paskiem wieloklinowym
jeżeli paskiem rozrządu - należy wymiemic
jeżeli paskiem wieloklnowym - nie wymienia się (no chyba że cieknie)

ADRIANO LEITE!
12-11-2009, 21:10
Drodzy forumowicze chciałem odświeżyć temat bo zbliża mi się termin wymiany pompy wody,a cały czas nie wiem co kupić!!! Czy któś mógłby mi powiedzieć co dokładnie wymienia się podczas wymiany pompy wody?

Pompę wody, pasek rozrządu i czy coś jeszcze? Przypomnę, że auto ma przebieg zaledwie 36.000 km. i nie wiem czy należy wymienić też rolki czy napinacze - czy jak tam się to nazywa...?:mrgreen: Czy powie mi ktoś z WAS???

Pozdrawiam!

kyloza
12-11-2009, 21:29
Po co wymieniasz rozrząd jeśli samochód ma zaledwie 36kkm ,bezsens ,ale jak lubisz kaske wyadawać niepotzrebnie to możesz przy każdej zmianie oleju zmieniać pasek :D

ADRIANO LEITE!
12-11-2009, 22:54
O to właśnie idzie, że nie chcę go wymieniać do wydaje mi się to trochę zbyt szybko. Natom iast proces technologiczny przewiduje demontaż paska rozrządu w celu demontażu pompy wodny - a nie powinno się zakładać tego samego paska 2 raz...g:P

Dlatego pytam co powinienem wymienić podczas wymiany tej pompy!:619:

kyloza
12-11-2009, 23:14
Dziwna jest sytuacja iż pompa cieknie z takim przebiegiem az nie realne (od nowości masz samochód??i pewny jest przebiegu??) w takim wypadku musisz zmienić pasek bo nie ma sensu zakładać starego odnośnie rolek myślę iż nie powinny być zużyte przy takim przebiegu chociaż kto go wie(jeśli pompa nie wytrzymała 36kkm) mechanik podczas wymiany zorientuje się czy trzeba wymieniać rolki

ADRIANO LEITE!
13-11-2009, 16:13
KYLOZA - przebiegu jestem pewien bo autko mam od nowości. Wyjechałem nówką z salonu w Maju 2007 roku i po 5 miesiącach jak skończyła się gwarancja padła pompa wody. Nieźle nie...? Wiem, że mało realne, tym bardziej, że autko jest dopieszczone na maxa, a tutaj taka awaria. Dzwoniłem już do Ford Polska w W-wie i nic nie wskórałem, to samo w ASO. Jedyne co mi powiedzieli to to, że ludzie się rodzą i umierają...Nie mogłem w to uwierzyć i już więcej tam nie pojadę!

Mam tylko pytanie czy rolki to to samo co napinacz paska rozrządu czy coś dodatkowego???:diabel2: Jestem zielony w tej materii i dlatego pytam łopatologicznie jakie koszta mogą się wiązać z wymianą tejże pompy!

Pozdrawiam!

Hildegard
13-11-2009, 23:11
Sorry za spozniona odpowiedz ,ale od dluzszego czasu nie dostaje zawiadomien z forum ,ze jest reakcja na mojego "posta".
Moja pompe wody kupilem w ew car, ale tylko dlatego ,ze red ford mial urlop (kupuje u nich od lat). Na poczatku chcialem kupic pompe firmy Ruville ,ale ew car ich nie mial dlatego wzialem orginal.
Pompa kosztowala cos okolo 300 zl, wymienilem wszystko ,zeby miec spokoj ,tylko u mnie bylo to po 7 latach i ok. 105 000 km.przebiegu. Najgorzej z tego wszystkiego wygladal pasek wielorowkowy.
Jezeli bedziesz kupowal czesci to staraj sie brac w miare "markowe" nie jakies ostatnie podroby , bo to sie nie oplaca. W koncowym efekcie trzeba prawie zawsze kiepskie podrobki wczesniej wymieniac.
P.S.
Jezeli nie chcesz wydawac za duzo kasy ,to przy tym przebiegu mozesz sobie napinacze "darowac"
http://ford.sklep.pl/pl,product,321929,zetec,s,pasek,rozrzdu,dayco.html
http://ford.sklep.pl/pl,product,500999,pompa,wody,ford,zetec,s.html
plus plyn do chlodnicy.

ADRIANO LEITE!
14-11-2009, 21:44
HILDEGARD - nic się nie stało. Dzięi za odpowiedź w ogóle. Ja też tak miałem, że nie dostawałem powiadomień na e-mail, ale jakoś to usprawniłem.:mrgreen:
Wracając do tematu z racji tego, że mieszkam w Poznaniu i mam jakieś 10 km do firmy RED FORD też kupuję u nich części - na przeglądy głównie bo do tej pory nie musiałem niczego innego wymieniać - szczególnie przy tym wieku auta i jego przebiegu.:razz: Natomiast teraz jestem troszkę bez kasy i stąd moje poszukiwania tańszych, lecz dobrych moim zdaniem części zamiennych. Pompę wody renomowanej firmy SKF (dla mnie to jest taka właśnie firma) można kupić za 150 pln., a RED FORD ma pompę za 300-325 pln. W dodatku jeżeli to jest taki sam oryginał jak mi padła po 36.000 km to ja dziękuję!:619: Wiem, żę muszę wymienić pasek rozrządu (np GATES-a kosztuje jakieś 45 pln.).

Nie wiem jeszcze co muszę wymienić: pompę, pasek - OK.

Piszesz, że nie trzeba napinacza paska rozrząu. A co z tym paskiem wielokorkowym - czy u mnie on występuje czy w dieslach i czy należy go wymienić...?:diabelek:

A czy napinacz to to samo co rolki czy coś innego - co również należałoby wymienić???

Pozdrawiam i z góry dziękuję!

korek007
15-11-2009, 07:56
...... A co z tym paskiem wielokorkowym - czy u mnie on występuje czy w dieslach i czy należy go wymienić...?.. A czy napinacz to to samo co rolki czy coś innego - co również należałoby wymienić??? .....

Witam
Pasek wielorowkowy (nie wielokorkowy) napędza m.in. alternator, pompę wody, pompę wspomagania. A jego wymiana - zależy od tego w jakim jest stanie. W mojej foce ma już ponad cztery lata i przy następnym przeglądzie kupię nowy. Jeżeli chodzi o rozrząd to w tych silnikach (mam Mk1, a w aktualnych jest podobnie, tylko od 04/2005 napinacz jest inny) jest tylko pasek i napinacz. Pompę wody wymieniałem dwa i pół roku temu. Kupiłem firmy LJM za 135 zł i do tej pory pracuje (nie wiem co to za firma, kupiłem chyba w RedFord, lecz aktualnie w tym sklepie ich nie ma).
Pozdrawiam.

maciej_b
15-11-2009, 09:09
czy przy wymianie rozrządu powinnam wymienić pompę wody
W dieslu TDDi i TDCi pompa wody napędzana jest z paska wielorowkowego. Rozrząd nie ma nic do tego... Przy wymianie rozrządu nie ruszasz nawet ww paska. Pompę wody wymienia się dopiero jak są oznaki zużycia...

ADRIANO LEITE!
15-11-2009, 21:39
Reasumując pasek wielorowkowy występuje tylkow dieslu czy tylko w dieslu napędza pompę wody? Z tego wynika, że w moim przypadku (benzyniak) nie ruszam w/w paska. Pozostaje do wymiany pompa, pasek rozrządu, może napinacz...?

Pozdrawiam!

Vadero
15-11-2009, 22:14
GORGIEF!

Ja też odpisałem na Twoją odpowiedź. Nie chcę się sprzeczać bo nie jestem mechanikiem...

Jeżeli natomiast teoretycznie miałbyś wymieniać w/w elementy to na co byś się zdecydował???

wiesz głowna rzecz generująca koszty to robocizna - zeby dogrzebać sie do pompy wody, to trzeba zdjąc rozrząd - więc go od razu wymień, będziesz miał spokój na następne 150kkm

ADRIANO LEITE!
15-11-2009, 22:49
To już postanowione, że wymienię rozrząd, ale krew mnie zalewa jak przy takim przebiegu i wieku autka muszę to robić. Suma sumarum normalnie wymieniłbym rozrząd raz w ciągu tych 160 000 km lub 8 lat, a tak zrobię to na pewno 2 jak nie więcej razy bo padła oryginalna pompa wody. Najlepsze jest to, że cały czas nie wiem i nikt w ASO nie umie mi tego wytłumaczyć dlaczego pompa wytrzymała tylko 2 lata i 5 miesięcy...g:P Natomiast bardzo szybko podliczyli wymianę pompy na 1500 pln...nniech spadają na drzewo.

Pozdrawiam!

korek007
16-11-2009, 09:56
Reasumując pasek wielorowkowy występuje tylkow dieslu czy tylko w dieslu napędza pompę wody? Z tego wynika, że w moim przypadku (benzyniak) nie ruszam w/w paska. Pozostaje do wymiany pompa, pasek rozrządu, może napinacz...?

Pozdrawiam!

Pasek wieloklinowy wystepuje również przy silnikach benzynowych i napędza m.in. pompę wody.

marcyan
12-01-2010, 20:51
Witam Kolegów Forumowiczów! Dwa słowa w temacie wymiany pompy cieczy chłodzącej. Moja foka (1.6 tdci, 90 km, 27 500 km) będzie miała w lutym br. 2 lata. Wtedy też skończy jej się gwarancja. Niedawno usłyszałem dziwny, ledwo słyszalny szelest dochodzący z silnika z okolic paska klinowego. Pojechałem z tym do serwisu Forda - Frank Cars w Cz-wie - przy okazji pozdrawiam ich, bo to obsługa i naprawy na bardzo dobrym poziomie.
Diagnoza: wymiana pompy cieczy chłodzącej oraz wymiana kompletnego rozrządu. Nic więcej powiedzieć nie mogę bo nie jestem mechanikiem. Wiem tylko, że procedura naprawcza forda przewiduje wymianę jednego i drugiego. Czy jest to konieczne, czy tylko na wszelki wypadek? Tego już nie jestem w stanie powiedzieć. Najgorsze jest jednak to, że auto przy tak małym przebiegu ma już uszkodzoną pompę :-((( Plusem jest wymiana rozrządu na nowy.

ADRIANO LEITE!
12-01-2010, 21:51
MARCYAN - ja miałem podobną sytuację. Autko w miarę młode (w Maju 2010 będzie miało 3 lata) i też pompa wody do wymiany. Pompa zepsuła mi się w zeszłym roku jak autko miało 36000 km przebiegu i 2 lata i 5 m-cy. Do tej pory tego nie zrobiłem bo nie mam kasy a i wyciek z pompy jest bardzo mały. Co jakiś czas dolewam płynu chłodzącego i jeżdżę dalej. Może robię źle, ale nie wiem. Najgorsze jest to, że to nie jest odosobniony przypadek. Tobie w 2 letnim aucie, mi w 2 i pół letnim i pewnie wielu innym też. To jest jakaś masakra a nie bezawaryjny samochód.

Pozdrawiam!

marcyan
21-01-2010, 21:54
No rzeczywiście nieciekawa sprawa z awariami tych pomp. Szczęście w nieszczęściu że miałem wyczulony słuch i udało mi się usłyszeć cichutki dziwny odgłos w trakcie pracy silnika; ni to szmer, ni to świerszcz... Na serwisie okazało się że zdjęcie paska klinowego i przesmarowanie napinacza jakimś specjalnym smarem nic nie dało. Po rozebraniu rozrządu okazało się że na pasku są ślady korozji. Ta korozja była na też na kole zębatym od pompy. Diagnoza serwisu Forda była jednoznaczna: wymiana pompy i wymiana kompletnego rozrządu. Hmmm... Koszt samych części ponad 1200 zł. Mam nadzieję, że na tej pompie pojeżdżę dłużej. Gdyby komuś, nie daj Boże, przydarzyła się podobna historia, a auto było na gwarancji, to mówcie jak fachowo podeszli do tematu i jak to naprawili w Częstochowie w serwisie Frank Cars. Zawsze to nowy rozrząd :)

ADRIANO LEITE!
22-01-2010, 09:51
marcyan - mi tutaj najzwyczajniej coś śmierdzi bo niemożliwe, żeby tak często się to psuło bez jakiejś wady. Serwis ma to gdzieś bo skasują jak za zboże i jest ok. Ja swojej jeszcze nie wymieniłem - dolałem płynu K2 Kullera i na razie wycieku nie ma...:?::!: Nie wiem o co biega. Kontroluję stan płynu w miarę regularnie i nie ubywa go więc dopóki płyn nie będzie wyciekła to nie wymieniam tej pompy.

Pozdrawiam!

mihal
22-01-2010, 16:02
jezeli teraz nie masz wycieku to jedz do aso niech cie zakwalifikuja do Gwarancji 12. jezdzij spokojnie, jak tylko zacznie leciec to jedz i niech robia na gwarancji.

alex2006
22-01-2010, 19:03
Ale czy ta gwarancja 10 letnia obejmuje pompę wody?Chyba nie?

ADRIANO LEITE!
22-01-2010, 21:02
Ale o jakiej gwarancji mówisz mihal? Autko mam już po gwarancji bo jest z Maja 2007. Byłem już raz w ASO bo w TVN Turbo mówili, że niektóre Fordy Focusy mają wadę fabryczną pompy wody jednak Panowie stwierdzili, że mojego auta to niedotyczy. Nie zdziwiło ich również to, że 2,5 letnim aucie przy przebiegu 36.000 km cieknie pompa. Skrzętnie podliczyli koszt naprawy na 1500 pln. i już. Byłbym wdzięczny gdybyś odpoisał coś więcej o tej gwarancji 12???

Pozdrawiam!

alex2006
22-01-2010, 23:45
Adriano chodzi o gwarancję,którą Ford wprowadził na początku grudnia.Czytaj tutaj
http://www.autocentrum.pl/wydarzenia/12-letnia-gwarancja-na-fordy/
lub tutaj
http://www.ford.pl/Serwis/Serwis-Gwarancja-12
lub w tutaj
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=79636
Nie mów,że o tym nie słyszałeś.Ale ja tam nie widzę pompy wody podlegającej tej gwarancji.

ADRIANO LEITE!
23-01-2010, 10:56
ALEX2006 - dzięki! Wieczorkiem wpisałem w google i poczytałem trochę o tym. SERIO NIE WIEDZIAŁEM O TYM! Co więcej serwisując auto w ASO nikt nawet nie napomknął o czymś takim jak gwarancja 12. Zadzwonię sobie do FORD Polska i podpytam ich jak to wygląda, a potem lokalnie do mojego ASO.

Dam znać co mi się udało załatwić!

Pozdrawiam!

look8one
10-03-2010, 23:08
a co to ten TIS?