Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Które wybrać - Yokohama vs Kleber?
ADRIANO LEITE! 30-10-2009, 20:30 Witam! Widziałęm, że na forum sporo było tych tematów, ale ja mam krótkie pytanie - KTÓRE OPONKI| NA ZIMĘ WYBRAĆ?
http://www.opony.com/opony/58563_kleber_krisalp_hp_2.html
czy
http://www.opony.com/opony/54946_yokohama_w_drive.html
Opony są dla żony, która głównie jeździ po mieście jakieś 500 km/miesiąc. Cena podobna, ale nie wiem na co się zdecydować. Mój wybór jest tym trudniejszy, że opinie o oponach są skrajnie różne i nie wiem z czego to wynika i co wybrać...?
Pomożecie?
Nie czytaj opinii z portali oponiarskich. Przeczytaj wyniki testów ADAC. Tu uwaga - oceny wystawiane są według systemu niemieckiego czyli im niższa tym lepiej. Sprawdź na jaką najlepszą cię stać.
Do jazdy po mieście każde z nich będą OK. Zobacz jeszcze na Uniroyale MS Plus 66. Dobrze oceniane w sewisach i dobrze wypadają w testach (także ADAC, choć to żadna wyrocznia) a do kupienia już za 180 zł.
ADRIANO LEITE! 30-10-2009, 21:27 Przejrzałem sobie testy ADAC i jak tak patrzę to te Yokohamy nie są jakoś tam super gorsze od Continetali czy Good Year-ów...tamte dostał szczególnie zalecane a Yokohamy zalecane.
http://koszykopon.pl/blog/index.php/opony,819,testy-opon-zimowych-adac-20092010-tabela-wynikow-20555r16-h.html
Yokohamy wypadają nawet lepiej od Nokian-ów...Nie to, że się na nie uparłem, ale prezentują się ciekawie.
Skylla1 Zwróciłem też uwagę nate Uniroyale - są ciutkę lepsze od Yokohamy. Tyle, że nie wiem gdzie jest tak dobra cena na nie jak piszesz - 180 pln./szt.?
Szkoda tylko, że nia ma ma testów interesującego mnie rozmiaru. tj. 195/65 R15.
Pozdrawiam.
wpisz sobie w google "test opon zimowych 195" :-) a cenę sprawdź na ceneo.
:)
ADRIANO LEITE! 30-10-2009, 21:51 juz sprawdzam:one: sprawdziłem. Udało mi się znaleźć wyniki testów ADAC z 2008 roku w interesującym mnie rozmiarze i te Uniroyale wypadają bardzo fajnie,a i cena przystępna...
Dzięki SKYLLA1
maureliusz 30-10-2009, 22:15 Jak kochasz żonkę i chcesz żeby się zatrzymała w każdych warunkach, to bierza tą:
http://www.opony.com/opony/55139_goodyear_ultra_grip_7_.html
Cena ta sama jak te wynalazki japońskie, a napewno będzie lepsza. Goodyear jest super na miasto, bo bardzo dobrze zachowuje się na mokrej nawierzchni i suchej oraz ma niskie zużycie. Na miasto rewelka, bo raczej kopnego śniegu w centrum nie znajdziesz.
Jak już się upierasz przy tym co wyżej, to z dwojga złego bierz te Yokohamy. Bieżnik zdradza, że ktoś chociaż trochę myślał o odprowadzaniu wody projektując tę oponkę. Kleber to bardziej na leśne drogi, no chyba, że mieszkasz w Zakopanem ;-)
ADRIANO LEITE! 30-10-2009, 22:49 Maureliszu znam te oponki, o których piszesz. Sam jeżdżę na Godd yearach UG 7 sprzed 2 lat. Powiem jednak tyle - jeżdże skromnie, może 500-700 km/miesiąc i nie mam bladego pojęcia jak opisać oponkę - a może raczej czy jestem z niej zadowolony/niezadowolony i dlaczego.
W tej chwili jednak powiem szczerze, żę trochę mnie bużet ogranicza. Już piszę dlaczego:
- zeszły miesiąc wymiana rozrządu w Foce żonki - ASO 1000 pln...
- ten miesiąc - opony dla żonki + wymiana pompy wody z paskiem rozrządu (przy przebiegu 36.000 km:oops:):oops:-:oops:około 1500 pln.
- ubezpieczenie mojej foki...
SZOK i stąd nieco niższy budżet. Te UNIROYALE wypadły lepiej od Yokohamy i Nokianów w testach ADAC z 2008 roku, a różnica w cenie spora...
Sam już nie wiem!
maurelius, gdybyś dokladnie przeczytał testy a nie patrzył tylko na punkty, to zobaczyłbyś, że np. róznica w drodze hamowania między najlepsza a tą ze środka tablei to 1m na 50 itp... a cena o połowę wyższa.
Akurat Uniroyale są jednymi z najlepszych opon na wodę:).
Do tego w kategorii "na śniegu" i "hałas" Unoroyal jest w teście ADAC lepszy od UG7+ a w innych kategoriach nieznacznie słabszy.
No ale jeśli ktoś musi koniecznie kupic zwycieżcę testu, to ja juz na to nic nie poradzę. Dlaczego jednak nie kupiłeś do tych najlepszych opon najlepszego samochodu?:))
ADRIANO LEITE! 30-10-2009, 22:55 Skylla1 masz może jakiś link do tych wyników, którymi sypiesz jak z rękawa???:one::D
Ja mam nówki Klebery założone jakieś 3 tyg temu i jak na razie jestem zadowolony (chociaż nie wiem jaki musiałby być szmelc, żeby po tym czasie być niezadowolonym) :one:
Mam ale w testach z czasopism. Tam podają dokładne wyniki a nie tylko punkty. Uwierz mi - wyniki połowy testowanych opon są prawie identyczne - róznice rzędu metra na 50 a punkty już rózne. Pomijam juz fakt sponsorowania testów oraz robienia ich na konkretnym aucie (w ADAC jest to chyba Golf), przy trochę innym zawieszeniu ten mert róznicy juz może byc w inna stronę.
Zasadniczo ważne jest tylko okreslenie, czy opona ma być na śnieg (w góry) - wtedy np. trudno o leszą od Dębicy Frigo, której ADAC jakos nie testuje, czy na warunki miejskie - wtedy wiele opon sprawuje się podobnie.
Np. w AŚ nr 42 jest test opon zimowych 205/55/R16:
Hamowanie na mokrym
1.Dunlop 50,5 2.Googyear 50,5 3Sava 50,8 4.Firestone 50,9 .. itd... 10.Continental 51,9 i dopiero chińszczyzna Kenda 59,9
Hamowanie na sniegu z 40km/h - wyniki od 16 do 17m, tylko tania Sava 15m:-)
W innych kategoriach podobnie :-)
Jesli chcesz za ten 1m płaić 1/3 ceny - droga wolna.
ADRIANO LEITE! 30-10-2009, 23:20 Dzięki Skylla1. Dopiero teraz dojrzałem, że mamy Foki z tego samego roku. Miałeś jakieś nieplanowane naprawy? Jak np ja?
Co do opon to zgadzam się z Tobą odnośnie sponsoringu wyników i zdjaę sobie z tego sprawę. Jak już jednak pisałem nieco ograniczony budżet jak i fakt, że są to oponki dla mojej żony tylko i wyłącznie na jazdę po mieście to nie muszą to być opony z najwyższej półki cenowej. Tak szczerze to jak wypadają te Uniroyale? W ADAC za 2008 rok całkiem całkiem, a różnica z niby najlepszymi jest serio nie aż tak dramatyczna...g:okularya cena całkiem przystępna. Na ceneo nawet 178-180 pln./szt.
U mnie na koniec gwarancji uszczelnili miskę olejową, poza tym na szczęscie nic. Sam kupiłem te Uniroyale, mimo, że przedtem miałem Michelinki Alpiny, ale jeszcze są niezałozone nawet. Po zimie się okaże co i jak. Jednak jestem pewnien, że to optymalny wybór na poznańskie drogi. Gdynym robił po 30tyś km zimą i gnał autostradami na granicy przyczepności, to może kupiłbym cos z samej góry, ale tak dobre średnie będa OK. Fajnie w testach wypadają też o dziwo Sava Eskimo.
ADRIANO LEITE! 30-10-2009, 23:41 Widzę, że kolega z Poznania!!!g:~ Miło mi ja też!!!:one::one::D
Ja sam jeżdżę na Good Year-ach, ale czasami jadę na delegację w górskie tereny i wtedy już oponka powinna być lepsza. Mnie w tych Yokohamah kusi Japońska jakość choć nie wiem czy można w to jeszcze ślepo wierzyć.
Coraz bardziej mnie kuszą te Uniroyale.
Jeśli mocno ogranicza cię budżet, a jazda będzie głównie w mieście kup Savy. Przejechałem się kawałek autem z takimi oponami i byłem mile zaskoczony.
ADRIANO LEITE! 31-10-2009, 08:35 Czy budżet mocno ogranicza? Z jednej strony tak z drugiej nie...:shock: tzn. nie będę kupował opon po 250-300 pln/szt., a z drugiej strony chciałbym kupić przyzwoite opony. Szukam po prostu kompromisu, a z tego co widać w tych wszystkich testów to serio OWSZEM są opony rewelacyjne i bardzo słabe, ale w środku stawki jest dużo renomowanych też firm i nie wiem czy jest sens płacić jak to pisałeś 1/3 ceny za 1 metr. Prawda jest taka, że przy nieodpowiedniej jeździe, szczególnie zimą żadna opona nie pomoże...g:~
Teraz w ASO mają promocje na Kleberki Krisalpy HP 2 195/65R15 91T - cena kompletu 754 pln. brutto!!! Do tego wyważeni i montaż gratis. Dlatego pytałem też o te Klebery!!!
Jeśli te Klebery są tegoroczne a nie 3-letnie, to można spokojnie kupić. Cena rzeczywiście OK a i opony dobrze ceniane.
alex2006 31-10-2009, 12:58 Mam te Klebery -kupiłem rok temu i jestem zadowolony.Nie mogą być 3 letnie bo to model na rok 2008.
wiem że w temacie pytałeś:yokohama czy kleber ale uniroyale się przewijają więc wyraże swoją opinie :) mam ms plus 66 od roku w rozmiarze 195/55/15. ogólnie bardzo fajne oponki tak jak piszecie w dobrej cenie. nazywana jest deszczową i w wodzie czy błocie pośniegowym super.raz już mi tyłek uratowały jak wpadłem w wielką kałuże przy 100km/h.wyjechałem bez problemu.koles w omedze za mną nie miał tyle szczęścia i wylądował w rowie. nie chcę zachwalać bo je mam ale ogólnie dobra oponka.pozdrawiam
ms.marek 31-10-2009, 19:03 Witam.
Klebera mam 3-ci sezon, rajdowym kierowca nie jestem i dla mnie spelniaja swoje zadanie OK. Twoj model jest nowszy czyli powinien byc lepszy :D .
Wybor nalezy do Ciebie.
Pozdr.
espresso 31-10-2009, 19:57 polecam yokohamy
kleber!! fenomenalne opony.
pozdrawiam
ADRIANO LEITE! 31-10-2009, 20:21 Panowie dzięki za Wasze wypowiedzi! Teraz dopiero mam mętlik w głowie. Pytałem o Yokohamy lub Klebery. Potem pojawiły się Uniroyale, a mój wybór z dziś po długich godzinach spędzonych na różnych stronach oponiarskich, porównując ceny w/w opon, testy ADAC dla rozmiaru 195/65 R 15 91T z 2008 roku - bo nowszych nie ma padł na Good Yeary UG 7+. Teraz po Waszych opiniach zarówno o Kleberach, Uniroyalach jak i Yokohamah znowu mi się zamętliło!:D:roll::shock: O ile Good Year-y są wytrzymałe i na długo powinny wystarczyć to nie wiem jak ze ścieralnością u pozostałęj trójki! Albo weźmie górę budżet, albo rozsądek...
Pozdrawiam!!! I DZIĘKI!:one:
O ile Good Year-y są wytrzymałe i na długo powinny wystarczyć to nie wiem jak ze ścieralnością u pozostałęj trójki!
Tak jak każde inne wystarczą ci na 5 lat, bo potem już guma za stara, no chyba, że zaczniesz robić po 20 tyś km każdej zimy. Ścieralność ma znaczenie wyłacznie dla robiących duże przebiegi. Jesli nadal będziesz robił 15 tyś rocznie, możesz na ten akurat parametr nie zwracać uwagi wcale.
ADRIANO LEITE! 31-10-2009, 20:50 Skylla1 tutaj się z Tobą zgadzam. W sumie kto wie czy za 1 bądź 2 nie sprzedam auta razem z oponami za które i tak mi nikt nie wróci więc może wezmę te Uniroyale albo Kleberki!!!:D
maureliusz 31-10-2009, 23:32 1. Nie rozumiem o co biega z tym budżetem Andriano? Ja swoej TS830 kupiłem za 210zł (te co Ty podałeś kosztują 200zł). Wpisujesz w googlach lub ceneo itp. oponki i wybierasz najtańsze i już. Nie ma różnicy między kupowaniem przez neta czy gdzie indziej. Jak kupisz przez neta to jakby coś się działo, to gwarancję od ręki Ci rozpastrują u najbliższego przedstawiciela w Krakowie np. jest to AutoGum.
2. Skylla, masz swoją filozofię i OK. Jak uwarzasz, że Kleber czy Uniroyal jest tak samo dobry jak Goodyear to Twoja sprawa. Musiałbyś się przejechać na jednych i drugich żeby zrozumieć. Nie twierdzę, że testy nie są sponsorowane, ale ja się opieram na ocenie ludzi, którzy mają takie oponki, a nie na testach. Pozatym, jakby tak było, to firmy oponiarskie wytaczałyby procesy firmom testującym za stronniczość, a tak nie jest. Wniosek - dobrze wiedzą, że nie są tak dobre. Oni też kupują konkurencję i robię testy u siebie dla porównania, zatem dobrze wiedzą jak jest.
Nadal twierdzę, żę jak mam kupić Firog za 170zł, a markową oponę za 210zł, to zawsze wybiorę tę markową. Po grzyba kupować super klocki i tarcze skoro opony i tak ma się kiepskie.
ADRIANO LEITE! 01-11-2009, 09:37 Maureliszu najtańsze Continentale jakie znalazłem są po 216 pln/szt plus koszt wysyłki. Natomiast te Klebery w ASO kosztują 188 pln/szt. + montaż i wyważenie gratis!!!! Ciekaw jestem jak to jest w rzeczywistości bo jeszcze nie pytałem.
Dzięki za wszelkie opinie i pomoc pomimo tego, że dużo jest takich tematów na forum, a Wy poświęciliście mi swój czas!
Tę ostateczną decyzję muszę podjąć sam!
Pozdrawiam!
Sam niedawno wybierałem pomiędzy tymi oponami tylko w moim rozmiarze cenowo był jeszcze nokian wrg2.
Gdyby nie to że dostałem że w zakładzie w którym mam zniżkę nie było akurat nokianów, wybrałem klebera. Nokian w testach wypadał lepiej, ma fajniejszy bieżnik, no ale nie chciałem już dłużej czekać.
ADRIANO LEITE! 01-11-2009, 17:29 Ja im dłużej patrzę na ten post, czytam inne opinie, przeglądam wyniki testów tym więcej niewiadomych mam...:?::?::?:
Pozdrawiam!
Stasiu47 01-11-2009, 18:10 Co opona to opinia - w podobnej cenie mamy podobną jakość. Kilkanaście zim przejeździłem na Kleberkach i jestem zadowolony. Pewnie z innych byłbym również zadowolony. Już nawet nie pamiętam czemu wybrałem Kleberki - chyba dlatego,że jest to fyirma z tego samego koncernu co Michelin, a latem jeździłem na Michelinach.
ADRIANO LEITE! 01-11-2009, 18:35 To się zgadza ilu użytkowników tyle opinii. Jeżeli w tym ASO będę jeszcze te Klebery w promocji z montażem i wyważeniem w cenie opon (a cena jest naprawdę atrakcyjna jak na ASO! :shock:) - jedyne 754 pln za komplet to chyba się na nie skuszę. Jeżeli już nie będzie to aktualne to chyba Uniroyale...
Pozdrawiam!
Kolego na tych oponkach a właściwie na ich 2 generacja jeżdżę 6 sezon i to już ostatni bo mówią ze guma po piecu latach nie ta, opony mają jeszcze 5-6 mm bieżnika.
http://www.promoopony.pl/7245-zimowe_osobowe_michelin_alpin_a3_195_65r15_t_91.ht ml
Uważam je za bardzo dobre. Nie tylko za ich minimalne zużycie ale i za zachowanie na mokrym oraz na sypkim śniegu a także za cisze przy suchym asfalcie.
To się zgadza ilu użytkowników tyle opinii. Jeżeli w tym ASO będę jeszcze te Klebery w promocji z montażem i wyważeniem w cenie opon (a cena jest naprawdę atrakcyjna jak na ASO! :shock:) - jedyne 754 pln za komplet to chyba się na nie skuszę. Jeżeli już nie będzie to aktualne to chyba Uniroyale...
Pozdrawiam!
Ja proponuję, abyś wcześniej sprawdził jaki te opony mają index prędkości. Zawsze jak porównywałem ceny te w ASO i w necie, to wychodziło na to, że w necie za te same pieniądze można kupić opony o wyższym współczynniku.
Pozdro.
espresso 02-11-2009, 18:44 http://www.opony.com.pl/testy/index_testy1.asp?i_rodzaj=&rodzaj_pojazdu=Osobowe&producent=Yokohama&i_producent=&model=Winter%20T%20%20F601&ilosc=33&pora_roku=zimowe
ADRIANO LEITE! 03-11-2009, 08:38 Panowie dzięki za dodatkowe informacje. Z tgo co wiem to w ASO te Klebery w promocji mają standardowy indeks prędkości, tj. T. Z tego co wiem to jest to do 190 km/h, a wątpię, żeby żona po mieście jeździła więcej...szczególnie zimą.g:okulary:wink:
Serio sam nie wiem co zrobić. Z jednej strony to tylko opony, ale z drugiej dobrze byłoby wydać mądrze pieniądze. Tym bardziej, że jak pisał Skylla1 i co ewidentnie widać w testach opon nie ma jakiejś dramatycznej różnicy pomiędzy oponami.
Pozdrawiam!
maureliusz 03-11-2009, 21:22 Andriano jeżeli nie kupiłeś, a Ty Skylla, może zmienisz swoje zdanie. Dzisiaj w motorze widziałem porównanie opon z wyższej półki: TS830, Michalein A3 itp. z oponami z niższej półki Kleber, Frigo itp. Efekt? Poczytajcie sobie sami. Np. na mokrej Frigo zatrzymuje się...10 metrów dalej niż TS830...
Komentarz był super: Na mokrej nawierzchni podczas gdy samochód na TS830 stoi, na Frigo jedzie z prędkością ok 40km/h.
Oczywiscie wiem, to są testy ustawione, ale czy to oznacza, że wszystkie są ustawione, a dostawcy tych gorszych oponek mają gdzieś te wyniki i nie przejmują się - chyba nie.
To jeden z wielu testów, w dodatku o dość dziwnych wynikach. Zestaw opon też bardzo wybiórczy. Nie było tam wcale Kleberów czy Uniroyali. Continentale wypadły świetnie, ale np. chwalone powszechnie przez uzytkowników na forach Forda i Focusa Nokiany jakoś dziwnie słabo :-).
Inne znane mi testy nie potwierdzają tak dużych róznic. Poza tym ta dziewnie duża róznica była tylko przy hamowaniu na mokrym i dotyczyła tylko opony Continental - pozostałe, także te z wysokiej półki wypadły już dość podobnie.
A co do Uniroyali - mam od kilku dni, na suchym cichutkie i pewne. Dziś na sniegu i sypkim i ubitym tez sprawdziły się bardzo dobrze. W niczym nie ustepuja Alpinom, które miałem wczesniej, a są na pewno cichsze.
maureliusz 04-11-2009, 19:06 Dzisiaj na śniegu? No to ładnie, a ja po Krakowie dalej na letnich się wożę :-) Widzę, że z Poznania jesteś - ładna tam pogoda u Was :-]
Dzisiaj nas zasypało, przymroziło i roztopiło. Pigułka zimy w 1 dzień, masakra komunikacyjna ale niezły test dla opon :-).
ADRIANO LEITE! 05-11-2009, 14:01 To się zgadza wczoraj to był istny atak zimy, a ja niestety na letnich Michelinach...:diabel2::diabelek::diabel2::diabele k: Pojechałem na wymianę kół rano, ale byłem chyba 20 w kolejce więc zrezygnowałem. Dziś pojechałem o 8.05 z rana i tak czekałem 1,5 h - ale udało się. Potem jeszcze tylko odbiór nowych opon dla żony, o które pytałem kolegów na forum - kolejne czekanie około 2 godzin i jestem po wymianie...g;)
Wybór padł, po strasznej burzy mózgów na Dunlop Winter Response - mam nadzieję, że to dobry wybór, i że posłużą żonie!!!
Pozdrawiam!
Np. na mokrej Frigo zatrzymuje się...10 metrów dalej niż TS830...Komentarz był super: Na mokrej nawierzchni podczas gdy samochód na TS830 stoi, na Frigo jedzie z prędkością ok 40km/h.
Własnie z ciekawości znalazłem test opon z AŚ sprzed 2 tyg i te same rewelacyjne w Motorze Continentale (w tym samym rozmiarze) są w hamowaniu na mokrym poniżej średniej, z wynikiem o 10m!!! gorszym od wyniku w Motorze, za to z podobnym jak inne marki opon.
Hamowanie na mokrym ze 100km/h (Motor / AS)
Continental ts830 62,5 / 51,9
Pirelli w210 68 / 52,7
Nokian Wr G2 67,9 / 52,3
Hamowanie na śniegu z 50km/h / 40km/h
Continental ts830 29,5 / 16,1
Pirelli w210 30,8 / 16,4
Nokian Wr G2 31,6 / 17
Hamowanie na sucho
Continental ts830 45,4 / 41,1
Pirelli w210 46,1 / 42,4
Nokian Wr G2 44,3 / 41,8
Gołym okiem widać, że z tym hamowaniem na mokrym jest coś nie tak:-).
Dunlop Winter Response
No to daleko odszełeś od tematu wątku i nawet od dyskusji w nim :-).
Jaka data produkcji i cena?
ADRIANO LEITE! 06-11-2009, 15:05 Skylla1 - zgadza się, że odbiegłem od tematu i to dość znacznie...:diabel2: To była jednak decyzja podjęta w jednej chwili - impulsywnie po tym jak miałem przyjemność przejechać się po tym śnieżku na letnich oponkach. Oponki są z Marca 2009 a cena za szt. to 209 pln. Chyba dobra oferta czy nie?
A w ogóle opona dobra to czy nie...?
Pozdrawiam!
|
|