SZESKIstopro
08-11-2009, 22:32
Tak jak w temacie poszukuje atrapy ze spryskiwaczami. rocznik transita to 1991 jeszcze kwadratowa lampa.
od razu jakby ktoś miał to potrzebuje schemat podłaczenia tych spryskiwaczy czyli co jest do tego potrzebne nie licząc atrapy ze spryskiwaczami,chodzi mi mniej więcej o to czy jest jakiś inny guzik do właczania,inny silniczek,inny zbiornik czy wszystko idzie z jednego.
wojtekjanus
08-11-2009, 23:26
Mam schemat (angielski manual), z niego wynika, że spryskiwacze lamp były włączane tym samym przyciskiem we włączniku zespolonym, co spryskiwacz szyby przedniej, miały oddzielną pompę wiszącą na przekaźniku czasowym (chyba krótki impuls uruchamiał pompkę na kilka sekund). Jeżeli to coś ci robi, to napisz, to jutro może uda mi się to wkleić. Myślę, że zbiornik był wspólny, dwa grzybki w barszcz to chyba za dużo...
Zeskanowałem i te dwa dolne podschematy dotyczą w całości spryskiwaczy reflektorów.
Opis elementów na schemacie:
1 - akumulator
2 - stacyjka
27 - przełącznik wielofunkcyjny świateł, wycieraczek i spryskiwaczy
44 - żarówki oświetlenia wnętrza
45 - oświetlenie tylnego stopnia
46 - oświetlenie bocznego stopnia
47 - przednie swiatło w kabinie
48 - tylne światło w kabinie
49 - włączniki drzwiowe świateł wnętrza
50 - włącznik świateł wnętrza
51 - silnik przednich wycieraczek
52 - przekaźnik przednich wycieraczek
53 - pompa spryskiwaczy przedniej szyby
54 - silnik tylnej wycieraczki
55 - przekaźnik tylnej wycieraczki
56 - włącznik tylnej wycieraczki
57 - pompa tylnej wycieraczki
58 - włącznik tylnych spryskiwaczy
59 - pompa spryskiwaczy lamp głównych
60 - przekaźnik spryskiwaczy lamp głównych
Ten przekaźnik poz. 60 do spryskiwaczy lamp - jak widać na schemacie - ma wbudowany jakiś moduł elektroniczny, jest dedykowany na pewno TYLKO do tej funkcji. Do zdobycia chyba tylko w ASO.
Oznaczenia kolorów przewodów:
BR - brązowy
P - purpurowy
BK - czarny
R - czerwony
BL - niebieski
S - ciemno-szary
G - zielony
W - biały
PK - różowy
Y - żółty
LG - jasno-zielony
O - pomarańczowy
SZESKIstopro
15-11-2009, 21:15
dzięki bardzo coś będe kombinował jak tylko dorwe transita z tą atrapa a mam już 2 na oku :)