Zobacz pełną wersję : [Ogólne] Radio Ford 6000CD a talefon komórkowy
Witam serdecznie.
Posiadam Forda C-max w. Ghia i doczytałem się, że niby zamontowane tam radyjko 6000 CD ma wbudowanego Bluetootha (rozmawiając przez kom. korzysta się z urządzeń audio). Czy to prawda? Jeśli tak to jak połączyć się telefonem z radiem i jak to wszystko skonfigurować. Z góry dzięki za odpowiedź :razz:
Tommy_boy 09-11-2009, 20:08 Ciekawe, ja o tym nigdy nie slyszalem, ale moze ktos jest bardziej w tym temacie oswiecony? Byc moze nowe radia , te z czerwonym podswietleniem maja taka funkcje? Wie ktos cos na ten temat?
Witam serdecznie.
Posiadam Forda C-max w. Ghia i doczytałem się, że niby zamontowane tam radyjko 6000 CD ma wbudowanego Bluetootha (rozmawiając przez kom. korzysta się z urządzeń audio). Czy to prawda? Jeśli tak to jak połączyć się telefonem z radiem i jak to wszystko skonfigurować. Z góry dzięki za odpowiedź :razz:
Włącz bluetooth w telefonie i wyszukaj urządzenia, oczywiscie przy włączonym radiu. Powinieneś znaleźć Ford Audio....
Tak nakazywała mi logika i tak robiłem. Sęk w tym, że żadnego urządzenia audio nie znajdował. Wyjścia są dwa:
-albo ten bluetooth w 6000CD to ściema;
-może wcześniej coś trzeba ustawić w radyjku?
W transitku znajdował FordAudio bez problemu.
Tak nakazywała mi logika i tak robiłem. Sęk w tym, że żadnego urządzenia audio nie znajdował. Wyjścia są dwa:
-albo ten bluetooth w 6000CD to ściema;
-może wcześniej coś trzeba ustawić w radyjku?
W transitku znajdował FordAudio bez problemu.
w 6000cd nie ma wbudowanego bluetooth - blutooth występuje jako oddzielny moduł ... którego najwyraźniej nie posiada Twoje auto ...
blutooth występuje jako oddzielny moduł
Jasiu66 możesz napisać coś więcej na ten temat?
Jasiu66 możesz napisać coś więcej na ten temat?
.. nie czuje się kompetentny w tym zakresie … poszukaj na forum tematu z modułem bt ...
Ja miałem podobną sytuację na początku u mnie w maksie. Próbowałem połączyć telefon z radiem (Ford 6000CD czerwone podświetlenie) i nie mogłem. W końcu okazało się, że miałem wyłączoną w radiu funkcję bluetooth (menu/zaawansowane ustawienia). Po włączeniu telefon znalazł radio bez problemu podałem pin (0000) i śmiga. Pamiętaj o przeprowadzeniu autoryzacji w komórce, po to aby telefon za każdym razem automatycznie się komunikował z radiem.
W końcu okazało się, że miałem wyłączoną w radiu funkcję bluetooth (menu/zaawansowane ustawienia)
Niestety nie mam takiego wyboru menu w radyjku (zielone podświetlenie) Z zaawansowanym menu jest możliwość ustawiania jedynie informacji o drodze itp. :(
Ja miałem podobną sytuację na początku u mnie w maksie. Próbowałem połączyć telefon z radiem (Ford 6000CD czerwone podświetlenie) i nie mogłem. W końcu okazało się, że miałem wyłączoną w radiu funkcję bluetooth (menu/zaawansowane ustawienia). Po włączeniu telefon znalazł radio bez problemu podałem pin (0000) i śmiga. Pamiętaj o przeprowadzeniu autoryzacji w komórce, po to aby telefon za każdym razem automatycznie się komunikował z radiem.
jakim przyciskiem zaakceptować ten PIN 0000 zeby włączyć bluetootha???
Niestety nie mam takiego wyboru menu w radyjku (zielone podświetlenie) Z zaawansowanym menu jest możliwość ustawiania jedynie informacji o drodze itp. :(
Przyłączę się do dyskusji. Radio 6000CD z zielonym podświetleniem. W adv menu jest funkcja BT on/off jednak po jej włączeniu telefon nie znajduje nic w zasięgu.
Czy macie jakieś pomysły jak rozwiązać problem?
Mojego odebrałem 2 marca i zapytałem gościa w salonie czy to radyjko (Ford 6000CD) ma BT, bo zobaczyłem zieloną i czerwoną słuchawkę. Gość niestety zmartwił mnie - ponoć są różne wersje i konieczny jest jakiś chip (może moduł) i tego nie mam.
PS. Podświetlenie mam czerwone. W instrukcji radia są pokazane dwa kształty. Ja mam to z zaokrągleniami. Przeleciałem menu pierwszego i drugiego poziomu i nie pojawiło się BT, a jest ono na końcu menu drugiego poziomu. Pozostaje mi więc używanie mojej Jabry, która o tyle jest OK, że obsługuje mi dwa telefony (prywatny i służbowy) :)
o tyle jest OK, że obsługuje mi dwa telefony (prywatny i służbowy) Moduł BT fordowski też obsługuje kilka phonów.
Moduł BT fordowski też obsługuje kilka phonów.
Hmmm... No to szkoda, że go nie mam :( A nie da się jakoś prosto i niezbyt drogo dołożyć?
Swoją drogą - te wszystkie opcje i opcyjki - człowiek w końcu nie wie co ma zainstalowane. Jak poskładają dane auto, to powinny od razu wydrukować konfigurację ;)
Moduł BT fordowski też obsługuje kilka phonów.
jako, że wciąż nie wiem jak sparować mój telefon to przejrzałem kilka forów angielskojęzycznych i podobno nieraz pomaga reset radia
czy ktoś to robił?
moje to 6000CD z zielonym podśw i BT on/off w adv menu
sikorsky 26-03-2010, 10:11 Witam i ja na forum!
Też mam problem z powiązaniem telefonu i radia 6000 CD. W Menu radia Bluetooth włączyłem, telefonem wyszukałem urządzenie FordAudio, ale po wpisaniu kodu "0000" wyskakuje komunikat, że nie można powiązać urządzeń. :evil:
Próbowałem z Nokią 5800, 6303.
Znalazłem też informację, że może brak pamięci na kolejny telefon (poprzedni użytkownik już zameldował 6 telefonów). Próbowałem któryś wymeldować, ale po wciśnięciu przycisku z symbolem słuchawki na ekranie pojawia się MUTE a przycisk MENU nie reaguje. Niektóre radia mają przycist PHONE, ale ja w tym miejscu mam CLOCK.
Może ktoś przerabiał ten problem i może podać jakieś wskazówki?
Z góry dzięki.
Witam i ja na forum!
Też mam problem z powiązaniem telefonu i radia 6000 CD. W Menu radia Bluetooth włączyłem, telefonem wyszukałem urządzenie FordAudio, ale po wpisaniu kodu "0000" wyskakuje komunikat, że nie można powiązać urządzeń. :evil:
Logika podpowiada ze wpisujesz zly kod. Ale nie pytaj sie mnie jaki jest dobry. Poczytaj instrukcje od radia.
sikorsky 14-04-2010, 20:00 Logika podpowiada ze wpisujesz zly kod. Ale nie pytaj sie mnie jaki jest dobry. Poczytaj instrukcje od radia.
To chyba nie to, vitek1. Właśnie instrukcja nakazuje wpisanie takiego kodu. Poza tym chcąc połączyć Nokię 5800 wyszukuję telefonem urządzenie do powiązania. Telefon wynajduje urządzenie o nazwie "FordAudio", ale przy próbie powiązania od razu komunikuje "Nie można powiązać urządzeń", choć nawet jeszcze nie pyta o PIN... (choć na krótko na wyświetlaczu radia jest napisane Phone).
Normalnie już jestem bez :pomysl:
Poza tym chcąc połączyć Nokię 5800 wyszukuję telefonem urządzenie do powiązania. Telefon wynajduje urządzenie o nazwie "FordAudio", ale przy próbie powiązania od razu komunikuje "Nie można powiązać urządzeń", choć nawet jeszcze nie pyta o PIN... (choć na krótko na wyświetlaczu radia jest napisane Phone).
spróbuj sparować radio z innym aparatem komórkowym, próbując znaleźć BT w moim radiu natknąłem się w sieci na listę kompatybilnych telefonów może twojej 5800 tam nie ma:-/
Wojtek77 16-04-2010, 10:13 To chyba nie to, vitek1. Właśnie instrukcja nakazuje wpisanie takiego kodu. Poza tym chcąc połączyć Nokię 5800 wyszukuję telefonem urządzenie do powiązania. Telefon wynajduje urządzenie o nazwie "FordAudio", ale przy próbie powiązania od razu komunikuje "Nie można powiązać urządzeń", choć nawet jeszcze nie pyta o PIN... (choć na krótko na wyświetlaczu radia jest napisane Phone).
Panie skirosky. Mam ten sam zestaw co Ty. Czyli Nokię 5800 i Radio 6000CD. Wygląda to tak. W radiu wciśnij słuchawkę i od razu "menu". Wyskoczy Ci lista telefonów. Można w niej usuwać lub dodawać telefony. Usuń wszystkie telefony jakie znajdziesz. Wyłącz radio. W telefonie wyłącz i włącz bluta. Włącz radio z powrotem, telefon zacznie sam szukać radia i je znajdzie. Zatwierdz połączenie i jak zapyta telefon czy znalżć uprgrade połączenia, wciśniej NIE. Powinno teraz działać.
PS. Jak pyta o pin, to u mnie działa 0000.
Powodzenia..
akusioll 16-04-2010, 15:17 Panie skirosky. Mam ten sam zestaw co Ty. Czyli Nokię 5800 i Radio 6000CD. Wygląda to tak. W radiu wciśnij słuchawkę i od razu "menu". Wyskoczy Ci lista telefonów. Można w niej usuwać lub dodawać telefony. Usuń wszystkie telefony jakie znajdziesz. Wyłącz radio. W telefonie wyłącz i włącz bluta. Włącz radio z powrotem, telefon zacznie sam szukać radia i je znajdzie. Zatwierdz połączenie i jak zapyta telefon czy znalżć uprgrade połączenia, wciśniej NIE. Powinno teraz działać.
PS. Jak pyta o pin, to u mnie działa 0000.
Powodzenia..
Własnie tak zrob i na 101% bedzie chodzic, a pin jaki wcisniesz taki bedzie dzialal... Ja mam avile i dziala
sikorsky 20-04-2010, 12:58 Wygląda to tak. W radiu wciśnij słuchawkę i od razu "menu"
Dzięki, Wojtek77 za wskazówki. Zrobiłem, jak napisałeś. Niestety, nie działa. :(
Po przyciśnięciu przycisku z symbolem słuchawki pojawia się napis MUTE, a przycisk MENU nie działa. Nie wyświetla się żadna lista zameldowanych telefonów.
Czy radio ma dostęp do numerów zapisanych w telefonie?
Co widać na radiu jak dzwoni telefon? Tylko numer, czy może od razu pisze kto to?
Czy można z poziomu radia wybrać numer z książki telefonicznej, czy trzeba ręcznie stukać cyferki?
Ford Focus II 2005 (radio zielone podświetlenie + bluetooth fabryczny).
Sprawa jest dosyć prosta:
1. Uruchamiasz bluetooth w telefonie.
2. Wyszukujesz nowe urządzenia.
3. Gdy telefon znajdzie Ford Audio - wybierasz urządzenie.
4. Autoryzujesz operację (najczęściej jest to kod "0000").
5. Po tej czynności telefon jest podłączony do radia.
Uwaga - czasami bluetooth zalicza "zwiechę" i telefon nie może go wykryć.
Rada - odłączyć zasilanie radia, ponownie podłączyć, wklepać kod i
powtórzyć krok 1-5.
prezes19 19-06-2010, 09:24 Witam.
Panowie mam pytanie odnośnie radia Cd6000 C-Max 2006 + Nokia 6230. Wszystko jest niby OK. Bo telefon i znajduje Ford Audio i się z nim paruje. Na telefonie pojawia się malutka ikona samochodu. Ale nie wiem jak to obsłużyć dalej. Tzn. nic się nie dzieje. Jak ktoś dzwoni to dzwoni mi telefon ja odbiorę to słychać tylko w słuchawce.
Jak obsługiwać tak sparowaną Nokię radiem ford 6000 i jakie funkcje są dostępne z poziomu radia.
Pozdrawiam i dzięki.
Ford Focus II 2005 (radio zielone podświetlenie + bluetooth fabryczny).
Witam,
także mam FFII z 2005 i radyjko 6000CD z zielonym podświetleniem (przycisk PHONE i CDDJ), tyle że w menu nie mam opcji Bluetooth ON/OFF - w ogóle nie mam takiej opcji :( Czy jest jakaś możliwość dokupienia modułu do tego radia aby działał BT ? Czy raczej jest to gra nie warta świeczki i lepiej zaopatrzyć się w navi z BT ?
pzdro
Czy jest jakaś możliwość dokupienia modułu do tego radia aby działał BT ? Czy raczej jest to gra nie warta świeczki i lepiej zaopatrzyć się w navi z BT ?
Ja mam wersję 2010 i przy odbiorze pytałem o zieloną słuchawkę. Sprzedawca powiedział, że nie ma zainstalowanego tego modułu w moim radyjku i nie próbował mi go zaoferować. To chyba znaczy, że nie praktykują otwierania radyjka i dokładania modułu. No chyba że znaczy to... iż sprzedawca jest kiepski ;)
pazi1980 12-07-2010, 16:25 Witam!
mam forda focusa 2005 z radiem cd 6000 obok radia zamontowany jest uchwyt do telefonu komórkowego.Uchwyt ten jest w jakis sposób podłaczony , gdy wsuwam telefon lampki po obydwu stronach uchwytu świecą się. Przy sterowaniu w kierownicy nie mam funkcji voice.
Gdy wciskam słuchawkę na radiu pojawia się mute.Oczywiście wiem że trzeba być może radio odłaczyc od zasilania żeby bluetooth powrócił.Moje pytanie jest następujące czy bluetooth jest montowany fabrycznie w kazdym focusie z radiem cd 6000?Czy można jakoś inaczej sprawdzić czy bluetooth jest zamontowany bez rozkręcania?Mam jeszcze problem ze sterowaniem w kierownicy.Można regulować głośność ale nic więcej.Może ktos by coś poradził.Z góry dzieki
maciek8791 12-07-2010, 21:14 Witam!
mam forda focusa 2005 z radiem cd 6000 obok radia zamontowany jest uchwyt do telefonu komórkowego.Uchwyt ten jest w jakis sposób podłaczony , gdy wsuwam telefon lampki po obydwu stronach uchwytu świecą się. Przy sterowaniu w kierownicy nie mam funkcji voice.
Gdy wciskam słuchawkę na radiu pojawia się mute.Oczywiście wiem że trzeba być może radio odłaczyc od zasilania żeby bluetooth powrócił.Moje pytanie jest następujące czy bluetooth jest montowany fabrycznie w kazdym focusie z radiem cd 6000?Czy można jakoś inaczej sprawdzić czy bluetooth jest zamontowany bez rozkręcania?Mam jeszcze problem ze sterowaniem w kierownicy.Można regulować głośność ale nic więcej.Może ktos by coś poradził.Z góry dzieki
Cześć,
Ogólnie jest prosta zasada - nie masz manetki z voice, tzn. że nie masz bluetooth. Fabrycznie samo radio nie posiada bluetooth - musisz mieć własnie przycisk voice, mikrofon, okablowanie i najważniejsze -moduł który jest schowany pod schowkiem. Przycisk phone nie będzie nigdy działał w radiu jeśli nie masz tego wszystkiego - przycisk zacznie działać jak dokupisz moduł i kable i mikrofon itd :)
Jedyne co możesz mieć to coś dokładane poza fordem trzeba wyjąc radio żeby ktoś to zobaczył ale jak nie widzisz nigdzie mikrofonu... to jak masz mieć bluetooth, nawet dokładany? :roll:
pozdrawiam
Maciek
leszekleo 07-08-2010, 14:47 Witam
Niedawno Kopiłem Focusa II i okazało się że ma fabrycznie zamontowany zestaw głośnomówiący bluetooth, czyli mikrofon jest sprawdziłem na górze w podsufitce skierowany na kierowce, manetka z przyciskiem "voice" moduł nokia 7m5t-19g488-bd za schowkiem przy siedzeniu pasażera radio 6000 cd z czerwonym podświetleniem, no i niestety nie działa a próbowałem już wielu rzeczy, odłączałem akumulator sprawdzałem czy jakaś wiązka się nie odpięła, odłączałem moduł i nic w radiu nie widzi modułu bt/vc, jak wcisnę zieloną czy czerwoną słuchawkę pojawia się napis "mute", przycisk "voice" na manetce nie działa ma ktoś jakiś pomysł albo miał podobny przypadek????
Margaret 09-08-2010, 17:33 U mnie w menu nie podświetla się opcja TELEFON. Próbowałam wyszukać urządzenie samochodowe i telefon znalazł je, jednak w menu 'telefon' nadal nie jest podświetlony. W kierownicy jest słuchawka, voice, etc, podobnie jak na panelu radia. Co można z tym zrobić? Chodzi o mondeo kombi titanium z lutego 2008.
JBogdanB 30-01-2011, 20:21 Mondeo 2006 (radio 6000CD z zielonym podświetleniem)
Proszę o pomoc! Posiadane telefony z BT wyszukują FordAudio. Nie mogę się połączyć. W radiu są zarejestrowane inne telefony, które powinienem usunąć. Jak to zrobić? Nie mogę znaleźć takiej funkcji. Z góry dziękuję za pomoc.
Naciśnij słuchawkę w radiu, wyszukaj zarejestrowany telefon , potem naciśnij "menu" aż pokaże się BENDED (jakoś tak) i naciśnij "menu" i powinien się wykasować.
KRZYCHU303 01-04-2011, 14:00 Chciałym przyłączyć się do dyskusji i prosić o POMOC ...
Posiadam Forda Mondeo 1.8 SCI 2004 KOMBI i radio 6000CD z zielonym podświetleniem. Po przeczytaniu waszych wypowiedzi próbowałem skonfigurować przez Bluetooth z radiem jakiś telefon komórkowy ( próbowałem 3 modele telefonów ), ale żaden nie widzi urządzenia i nie wyswietla się "FORD AUDIO".
W radiu jest guzik PHONE i próbowałem przy włączonym guziku - też nic.
( Na wyświetlaczu zawsze świeci się napis "MUTE") . Nie wiem co to oznacza ???
Do czego służy ten przycisk "PHONE" w radiu ????
Jak można inaczej skonfigurować telefon z Radiem ????
Czy muszę kupić zestaw głośnomówiący ????
W wyposażeniu samochodu pod schowkiem na okulary jest mikrofon miniaturowy.
Przy konfiguracji telefonu komórkowego jako odtważacz MP-3 i słuchania muzyki przez wejście "AUX" po otrzymaniu rozmowy na telefon rozmówcę słychać w głośnikach samochodowych ale mój głos nie idzie przez mikrofon koło schowka lecz przez "przelotkę połączeniową" do konfiguracji wejścia AUX - (Telefon Sony Eriksson - Wejście)
Sorry za zmianę tematu ale nie znalazłem postu o konfiguracji RADIO - TELEFON w MONDEO [MK 3] ..... tylko u Was ....:(
Proszę o pomoc! Z góry dziękuję za pomoc.
Napis PHONE ma każde auto, i to z BT, i to bez. Jeśli po wciśnięciu PHONE wyświetla się MUTE, to znaczy, że nie masz oryginalnego modułu bluetooth, mikrofonu i okablowania. Po prostu nie masz BT, przykro mi. MUTE oznacza wyciszenie dźwięku, ale to taki fordowski pic, żebyś mógł szybko wyciszyć radio na wypadek nielegalnej rozmowy w trakcie prowadzenia auta z telefonem przy uchu :) Sprawdzałeś w ogóle, czy masz mikrofon? Czy strzelasz, że mają koło lampki okrągłą kratkę, masz od razu mikrofon?
W przypadku radia 6000CD bluetooth jest na tyle rzadkim elementem, że raczej go na Allegro z rozbitka nie wyrwiesz. W ASO pewnie jeszcze będzie dostępny, ale wtedy cena całej zabawy będzie wysoka. Zdecydowanie lepiej kupić zestaw BT Nokii albo Parrota i go używać.
KRZYCHU303 Sprawdź jeszcze w menu radia czy masz funkcję bluetooth czyli BT ON lub BT OFF.
Bo u mnie jest tak, że jak wyłączę bluta czyli BT OFF to przycisk PHONE działa jako MUTE.
KRZYCHU303 01-04-2011, 15:17 Dziekuję Wam. Muszę dokonać sprawdzeń, o których piszecie ???:569:
Mam Fieste i radio 6000cd z(zielone podświetlenie). W menu mam funkcję BT, ale nie mam przy kierownicy manetki z przyciskiem voice. Mikrofonu nie znalazłem, ale może gdzieś jest. Moje pytanie brzmi: będzie działał m bluetooth? Pomóżcie!
Włącz w radiu funkcję BT - ON i wyszukaj telefonem akcesoria bluetooth. Jak znajdzie FORD AUDIO tzn, że masz Bluetootha w radiu.
Uuchumiłem w menu radio BT i przóbowałem wyszukać ford audio dwoma telefonami (Nokia 2330 i Samsung c3050) i nie znalazło mi go. A jak wciskam phone to wyświetla mi się mute. Co mam robić? Pomóżcie!
Uuchumiłem w menu radio BT i przóbowałem wyszukać ford audio dwoma telefonami (Nokia 2330 i Samsung c3050) i nie znalazło mi go. A jak wciskam phone to wyświetla mi się mute. Co mam robić? Pomóżcie!
a mozesz napisc jak w menu wlaczyc to BT bo ja u siebie w menu tego nie widze,a u mnie tez pokazuje MUTE jak wcisne czerwona lub zielona sluchawke.a wczesniej dzialalo bez problemu
hubert177 04-11-2011, 18:55 http://www.fordclubpolska.org/audio_img/6000_02.jpg
Panowie a w tym radyjku w jaki spobo sie podlaczyc telefonem. wczesniej wypisane odpowiedzi niestety nie pomogly. jeszcze tez sie nasuwa pytanie dlaczego ktos zamontował sobie mala antenke w tylnej szybie( nie wiem od czego) i tak mysle ze moze byc od tel.
Panowie a w tym radyjku w jaki spobo sie podlaczyc telefonem. wczesniej wypisane odpowiedzi niestety nie pomogly. jeszcze tez sie nasuwa pytanie dlaczego ktos zamontował sobie mala antenke w tylnej szybie( nie wiem od czego) i tak mysle ze moze byc od tel.
Witam
1)Jakbyś sprecyzował pytanie - byłoby łatwiej odpowiedzieć
2) O tym jak podpiąć zestaw głośnomówiący do takiego radia masz opisane w tej poradzie
http://www.fordclubpolska.org/pliki/Telefon_w_Focusie.pdf
3) To radio ma tylko funkcję wyciszenia, po nadejściu rozmowy i resztę musi realizować zestaw głośnomówiący
4) W poradzie masz odpowiedź odnośnie anteny
5) Nie myl swojego radia 6000, z nowszymi modelami
http://www.fordclubpolska.org/audio_img/6000_04.jpg
Do tych radii, ford produkował osobny moduł bluetootch.
Opis montażu BT tutaj
http://www.fordclubpolska.org/pliki/instalacja_modulu_btvc_mondeo_mk4.pdf
pozdrawiam
Arturek
hubert177 05-11-2011, 08:42 Wielkie dzieki kolego podobna antenke mam i taki glosnik tez widzialem ze jest po stronie pasazera wiec nie pozostaje nic innego jak isc popatrzec dalej za innymi czesciami zestawu. :) a domyslilem sie ze nie o tym piszecie wiec dlatego dodalem fotke, jeszcze raz wielkie dzieki. Pozdrawiam
darenio341 13-01-2013, 18:23 Panowie mam forda s-max i też miałem problem z zestawem głośno mówiącym ale sobie poradziłem sam!!!!! radio 6000cd service nie bardzo wiedział o co chodzi,a chodzi o pieniądze hee ,jak ktoś będzie miał problem z zestawem głośno mówiącym to piszcie na e-mail darenio 341@wp.pl pomogę jak to ustawić pozdro
Witam, staram się podłączyć telefon do radia w swoim fokusie. Kupiłem go juz z wprowadzonymi innymi telefonami i wygląda na to, że nie ma już miejsca na mój telefon ponieważ udało mi się sparować telefon swój z radiem ale teraz po naciśnięciu w telefonie "ford audio" nic się nie dzieje więc podejrzewam, że nie ma na niego miejsca. Próbowałem już usunąć je sposobami wcześniej wypisanymi ale nic mi nie idzie. W ogóle zastanawiam się czy mam możliwość podłączenia telefonu pod to radio ponieważ po wejściu w menu zaawansowane nie ma możliwości włączenia lub też wyłączenia BT ale fakt, że mój telefon znalazł "audio fokus" świadczy o tym ze ten BT chyba jest. Sam już nie wiem. Radio które mam u siebie jest przełożone z modelu po liftingu. Radio z czerownymi literami na wyświetlaczu. W każdym razie kto ma dobry sposób na usunięcie już zapisanych wcześniej telefonów. Dzięki z góry
Markusek 26-05-2013, 21:11 U mnie połaczenie z radiem działa.
Do czego słuzy przycisk Voice?
U mnie połaczenie z radiem działa.
Do czego słuzy przycisk Voice?
W jakim aucie?
Np. w mondeo mk4 - słuzy do obsługi funckji Voice Control = głosowo włączasz funkcje samochodu - opisane w instrukcji
pozdrawiam
Arturek
Trochę brakuje mi tej funkcji bo działała mi z orginalnym radiem Sony
Teraz mam zamontowaną stację multimedialną GMS 6701 Lexury i z tym radyjkiem to nie działa
Zastanawiam się czy to kwestia samego mikrofonu bo teraz ten fabryczny jest odłączony
czy temat wymaga większego zgłębienia
Voice Control siedzi w radiu? czy jest to osobny moduł
bo jeśli osobny to mógłbym pokusić się o próbę podłączenia go do radia
a jeśli siedzi w radiu to sobie odpuszczę bo nowe radio tego nie ma
[...]Voice Control siedzi w radiu? czy jest to osobny moduł
bo jeśli osobny to mógłbym pokusić się o próbę podłączenia go do radia
a jeśli siedzi w radiu to sobie odpuszczę bo nowe radio tego nie ma
VC jest w fabrycznym (osobnym) module bluetooth, no i musi działać mikrofon
pozdrawiam
Markusek 27-05-2013, 13:42 W jakim aucie?
Np. w mondeo mk4 - słuzy do obsługi funckji Voice Control = głosowo włączasz funkcje samochodu - opisane w instrukcji
pozdrawiam
Arturek
mam na myśli MK3 z 2005 roku czyli po lifcie
VC jest w fabrycznym (osobnym) module bluetooth, no i musi działać mikrofon
pozdrawiam
Tak myślałem ale wolałem się upewnić:)
No to pozostaje mi zlokalizowanie pinów od mikrofonu w złączu i podłączeniu go do nowego radia
Jednak obawiam się że samo podłączenie mikrofonu nie wystarczy bo moduł VC musi wysyłać też inne komendy do radia
więc tych kabli musi być więcej
Chyba guzik z tego będzie
Radio fabryczne też pewnie ma firmware przystosowane do obsługi VC
Przydałby się jakiś schemacik
Witam,
Ja mam nieco inny problem. W mojej foce ghia z 2006 roku mam radio 6000cd z przyciskiem phone i cddj (chodź w schowku mam wejście aux...) Bluetooth mam bo znajduje go w komórkach. prosi o pin i się łączy. I dalej nic. jak dzwonię na komórkę podłączoną do radia to jak się odbierze nic nie słychać. Ani osoby odbierającej ani dzwoniącej. Głucho.
Jakieś pomysły?
Witam, dołączę do tematu.
Kupiłem Focusa II 2010 z radiem 6000CD, z czerwonym wyświetlaczem. Zauważyłem dwa mikrofony wystające z podsufitki nad głową kierowcy oraz pasażera. Bluetooth w moim telefonie nie wyszukuje radia. Wszedłem w zaawansowane menu i tam nie mam opcji włączenia/wyłączenia bluetooth. W radiu mam tylko czerwoną i zieloną słuchawkę ale sugerowałem się istniejącymi mikrofonami. Czy ktoś ma pomysł jak dowiedzieć się czy moje radio posiada funkcję telefonu?
z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Grzesiek
Witam...Zauważyłem dwa mikrofony wystające z podsufitki nad głową kierowcy oraz pasażera....
To są czujniki ultradźwiękowe alarmu.
Mikrofon - jeśli występuje - jest za tym okrągłym "wywietrznikiem" w panelu lampki podsufitowej.
Witam, dołączę do tematu.
Kupiłem Focusa II 2010 z radiem 6000CD, z czerwonym wyświetlaczem. Zauważyłem dwa mikrofony wystające z podsufitki nad głową kierowcy oraz pasażera. Bluetooth w moim telefonie nie wyszukuje radia. Wszedłem w zaawansowane menu i tam nie mam opcji włączenia/wyłączenia bluetooth. W radiu mam tylko czerwoną i zieloną słuchawkę ale sugerowałem się istniejącymi mikrofonami. Czy ktoś ma pomysł jak dowiedzieć się czy moje radio posiada funkcję telefonu?
z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Grzesiek
Sprawdź czy w telefonie masz w ustawieniach BT opcję "Widoczny dla wszystkich" czy coś w tym stylu i czy masz w mikrofon w lampce podsufitkowej.
witam przyłącze się do dyskusji i zapytam czy w tym modelu jest możliwość odbierania rozmów ?
http://img542.imageshack.us/img542/4926/b4lf.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/542/b4lf.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
gomez.pl 13-07-2013, 19:20 posiadam moduł BT Nokia CK-300 i chciałbym go zmodyfikować, otóż obecnie głos wydobywa się z głośnika znajdującego się w zestawie Nokia, jednak wg. instrukcji do zestawu cytujemy:
"Jeżeli radio samochodowe jest wyposażone w wejście telefonu komórkowego oraz wejście dodatkowe AUX dla urządzeń muzycznych, urządzenie mobilne można podłączyć do głośników radia samochodowego"
"1. Podłącz odpowiednie przewody kabla zasilania PCU-4 do akumulatora samochodowego i czujnika zapłonu (jeśli jest dostępny). Przewód wyciszania radia (jeśli jest dostępny) podłącz do radia samochodowego. Podłącz wtyczkę do jednostki głośnomówiącej."
- zasilanie oraz wyciszenie mam już wpięte w kable do radia i działają prawidłowo
"2. Wyjcie głośnika jednostki głośnomówiącej podłącz na potrzeby połączeń telefonicznych do wejścia telefonu komórkowego
W zestawie samochodowym. Użyj w tym celu odpowiedniego kabla w zależności od modelu radia samochodowego (kabel ten nie jest
Dostarczany z zestawem samochodowym)."
- niby nie ma bo nie napisali że kabel od głośnika Nokia jest identyczny i można go uciąć i wczepić w radio fabryczne. Tylko w które kable z kostki radia trzeba się wpiąć ?
"3 Muzyczne wyjcie stereo jednostki głośnomówiącej (standardowe złącze stereo 3,5 mm) podłącz do wejścia dodatkowego AUX radia
samochodowego."
- kabel AUX również posiadam
Jeśli się uda będzie to świetny manual dla zestawu głośnomówiącego BT i odtwarzacza mp3 w jednym .. :D
Złącze AUX działa wyśmienicie bo testowałem rozmowę jednak po kablu, ale wtedy nie działa mikrofon z nokii...
docelowo chciałbym, aby dzięki sparowaniu przez BT telefonu rozmowa i pliki muzyczne leciały z głośników auta :)
macieja51 29-08-2013, 19:05 witam przyłącze się do dyskusji i zapytam czy w tym modelu jest możliwość odbierania rozmów ?
http://img542.imageshack.us/img542/4926/b4lf.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/542/b4lf.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Rzuć okiem na ten filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=Ofl6lvLoKBI
Witam, proszę o pomoc. Mam focusa mk II rocznik 2006 a w nim radio ford 6000cd z słuchawką po prawej. Coś jak u kolegi na zdjęciu wyżej. Włączyłam w menu radia BT- on, ale mój telefon samsung galaxy s2 nie widzi go. Naciskając słuchawkę pokazuje się napis MUTE. Proszę mi powiedzieć czy jest szansa na to żeby telefon działał przez radio czy to tylko moje marzenie.Czy to, że w radiu pokazuje BT-ON oznacza że posiada on blutu? Koledzy jestem kobietką więc piszcie jasno.
...Włączyłam w menu radia BT- on, ale mój telefon samsung galaxy s2 nie widzi go. Naciskając słuchawkę pokazuje się napis MUTE...
Standard. Brak modułu BT/VC!
Bez dołożenia modułu BT/VC nie ma się co spodziewać, że telefon cokolwiek znajdzie.
Dziękuję tedi k za odpowiedź. Możesz jeszcze podpowiedzieć gdzie taki moduł można nabyć, ile mniej więcej kosztuje i gdzie do zamocować ( czy potrzeba do tego fachowca ?).
Witam, proszę o pomoc. Mam focusa mk II rocznik 2006 a w nim radio ford 6000cd z słuchawką po prawej. Coś jak u kolegi na zdjęciu wyżej. Włączyłam w menu radia BT- on, ale mój telefon samsung galaxy s2 nie widzi go. Naciskając słuchawkę pokazuje się napis MUTE. Proszę mi powiedzieć czy jest szansa na to żeby telefon działał przez radio czy to tylko moje marzenie.Czy to, że w radiu pokazuje BT-ON oznacza że posiada on blutu? Koledzy jestem kobietką więc piszcie jasno.
A sprawdzałaś z innym modelem telefonu? Powinien ci pokazać słuchawkę na telefonie i powinnaś móc ją sparować.
U mnie w radiu jest nokia, a parowałam i samsunga galaxy sII i sony experię arc s i sp a także nokię e52. Może powinnaś zrestartować radio?? U mnie pomogło wyjęcie bezpiecznika.
za pierwszym razem prosi o kod, zazwyczaj 0000.
A sprawdzałaś z innym modelem telefonu? Powinien ci pokazać słuchawkę na telefonie i powinnaś móc ją sparować.
U mnie w radiu jest nokia, a parowałam i samsunga galaxy sII i sony experię arc s i sp a także nokię e52. Może powinnaś zrestartować radio?? U mnie pomogło wyjęcie bezpiecznika.
za pierwszym razem prosi o kod, zazwyczaj 0000.
Dziękuję za podpowiedź RedFord, Moi synowie mają inne modele telefonów. Spróbuje i dam znać.Szkoda bo to fajna sprawa jak działa przez radio.Nie resetowałam jeszcze radia może to też ma jakiś wpływ. Tylko boję się , że wcześniejszy właściciel wprowadził jakiś kod inny niż 0000 na blokadę radia i mogę go potem nie uruchomić.
Wiesz co, tedi chyba ma rację :) ja się rozpisałam chyba niepotrzebnie, nie widzac odpowiedzi tediego.
Wydaje mi się że poprzedni właściciel mojego autka dołożył moduł w takim razie.
A z kolei 0000 to nie kod radia tylko standard w parowaniu urządzeń. Kod radia to inna bajka.
Mam nadzieję że nie wprowadziłam zbędnego zamieszania.
Kupiłem niedawno C-maxa z 2009 r. z radiem 6000CD z czerwonym podświetleniem (wygląda b. podobnie jak na zdjęciu u kol. patik we wcześniejszym poście).
Dodatkowo:
1) wystaje mi spod konsoli środkowej przewód z wtyczką do ładowania telefonu Nokia;
2) na lewym słupku u góry jest czarny mikrofon (mam też dwa szare czujniki od alarmu więc nie mylę tych urządzeń);
3) koło radia jest zainstalowane takie pokrętło z napisem Nokia.
Po uruchomieniu silnika pokrętło Nokia świeci się na niebiesko i głośniki mówią "connecting". Potem z 2 minuty wyszukuje i następuje głośny dźwięk "piiik" oraz pokrętło zmienia kolor na czerwony. Nie trzeba być geniuszem, żeby stwierdzić, że urządzenie szukało telefonu i nie znalazło.
Gdy włączam w telefonie opcję wyszukiwania urządzeń BT to absolutnie niczego nie znajduje (telefon Nokia - jakiś prosty model). To samo próbuję ze swoim Samsungiem B2100 i też nie wykrywa żadnego sygnału. Naciskam ten przycisk Nokia na konsoli i wtedy wyszukuję - nic. A podobno to działało.
Bardzo proszę o pomoc co zrobić, żeby znalazły się te urządzenia i jak je potem sparować.
Jestem raczej bardzo słaby w tych elektronicznych gadżetach, ale akurat zestaw głosnomówiący BT jest potrzebny mojej żonie i zależy mi na uruchomieniu. Odtwarzanie muzyki przez BT itp. mnie nie interesuje.
Będę wdzięczny za podpowiedź co zrobić, żeby te urządzenia w ogóle się wykryły. Moze ktoś ma podobny zestaw.
gomez.pl 14-10-2013, 13:15 ja u siebie miałem ten sam problem... odłączyłem cały zestaw nokii od instalacji radia i podłączyłem go jeszcze raz... widocznie się zresetował i zaczął wykrywać wszystkie telefony.
pamiętaj aby w ustawieniach BT telefonu ustawić "widoczność" (bez limitu) wtedy nie ma problemu z parowaniem...
Nie potrafię odłączyć zestawu od radia.
W telefonie mam ustawione BT bez limitów.
Odłączyłem akumulator i postał trochę, a potem podłączyłem powrotnie. Musiałem wprowadzić kod do radia (zresetowało się więc chyba). Nic nie pomogło.
Nie wiem kiedy wprowadza się kod 0000 do BT, bo u mnie urządzenia się nie widzą więc nie pytają o żadne kody.
tomasz196209 14-10-2013, 15:31 w opcji BT ustaw na publiczny ,włącz wyszukiwanie urządzeń w tel. jak sparujesz urządzenia wpisz w tel.0000 i to wszystko
Dzięki. Jakoś mi się udało. Powiem szczerze, że sam do końca nie wiem jak i nie wiem, czy bym to powtórzył.
W każdym razie wszystko starałem się ustawić tak jak mówicie i jakoś poszło z telefonem żony. W tej chwili łączy się i połączenia telefoniczne działają. Ustawiłem "tak" w opcji automatycznego łączenia, ale na razie nie łączy się samoczynnie. Dopiero jak nacisnę okragły przycisk Nokia w samochodzi to się łączy z telefonem. Ale to nie jest problem. Najważniejsze, że żona nie musi wyjmować telefonu z torebki i tylko musi nacisnąć jeden przycisk w aucie. Moze jeszcze to kiedyś zadziała, że samo będzie się łączyć bez żadnego przyciskana czegokolwiek. Nie wiem czemu tak nie działa w tej chwili. Jutro żona będzie testowac w drodze do pracy.
Radek-Mk3 15-10-2013, 14:08 Witam, Koledzy proszę o radę. Nie działa mi sterowanie radiem przy kierownicy. Przeszukałem allegro i jest tego pełno tylko czy mogę dokonać zakupu pierwszego lepszego sterownika czy jest on jakoś przypisany do konkretnego modelu. Posiadam Mk3 2006, 2.0 benzyna, radio seryjne 6000 CD.
Czy np z TDDi , TDCi będzie pasował albo ze starszego rocznika ???
krzysiokuta 20-10-2013, 17:43 W swoim fordzie mam zestaw głośnomówiący CR 24. Telefon jaki uzywam to nokia 6230i. Radio Sony 6000CD Jak włożę telefon do zestwu pojawia się komunikat AKCESORIUM NIE KOMPATYBILNE. Mimo tego czasami telefon łączy sie z zestwem i działa ale jest to czysty przypadek. Nigdy nie udało mi sie połączyć tego zestawu świadomie. Zawsze jakoś się łączą. Może ktoś zna krok po kroku jak to to zrobić, żeby to działało. Proszęo pomoc na maila krzysiokuta@wp.pl
Pozdrawiam.
mati9339 30-06-2014, 16:54 Witam.Mam taki problem z bt :/ włączam bt w radiu i w telefonie wyszukuje mi telefon ford audio ale gdy chce je zesparować to na wyświetlaczu radia wyskakuje mi napis phone a w telefonie pisze mi chyba coś takiego " Nie można powiązać z urządzeniem Ford Audio ze względu na błędny kod Pin lub kod dostępu " dodam tylko ze żadnego kodu nie wpisywałem przed tym komunikatem. Proszę o pomoc :)
Mati a na telefonie nie wyswietla ci sie czasem prośba o kod? Standardowo powinien się sparować na 0000.
mati9339 30-06-2014, 17:48 właśnie nic poza tym komunikatem i to mnie właśnie dziwi i nie wiem co z tym zrobić :(
Wyjmij bezpiecznik od radia albo odłącz aku na chwilę. Zrestartuje radio. Może się przywiesiło?
A być może po prostu nie są kompatybilne ze sobą...na tym moja wiedza się kończy niestety. Sama testowałam oba sposoby po zawieszenie BT.
Działa.
mati9339 30-06-2014, 18:07 Spróbuję jeszcze z bezpiecznikiem i z zrestartowaniem radia,bo aku już odłączałem i nie pomogło :/ podjadę może jeszcze do jakiegoś elektromechanika i zobaczę co on mi powie :) Dzięki za pomoc :D
podjadę może jeszcze do jakiegoś elektromechanika i zobaczę co on mi powie :)
I co powiedzial - rozwiazales problem?
Ja mam podobny, opisalem go tu:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=213247
ekus1964 19-10-2014, 19:22 witam czy takie "coś" oznacza , że mam bluetooth ?
Tylko interfejs telef. BT/VC
Moduł aktywowany głosem - Niemiecki
Pakiet instal. telef. B - Niemiecki
C-max 1.6 Titanium 2007 rok pozdrawiam
No raczej... Bo co by to mogło jeszcze innego znaczyć? Jak na opisy w etis, to ten jest klarowny, że bardziej bym się nie spodziewał...:027:
ekus1964 19-10-2014, 20:32 hmm jestem mile zaskoczony :)
Może ktoś napisać jak w radiu sony 6cd (tzw. jajko) wejść w ustawienia bluetooth ?
Wciśnięcie słuchawki i menu wycisza tylko głośniki . pozdrawiam
ps. orginalne radio to było 6000cd ale sam zmieniłem na sony
To, że zestaw BT/VC był (sprawny) jak samochód wychodził z fabryki nie znaczy, że stan nie uległ zmianie przy przygotowywaniu samochodu do sprzedaży... W końcu na allegro te moduły skądś się biorą... Poczytaj watek o instalacji BT/VC i sprawdź czy masz moduł nad schowkiem pasażera koło poduszki powietrznej pasażera. Jak sprawdzisz, to będziemy się martwić dalej...
ekus1964 20-10-2014, 17:47 Na forum przeczytałem, żeby spróbować wyjąć bezpiecznik z radia, który ponoć resetuje moduł. Dzisiaj spróbowałem niestety bez zmian :(
ekus1964 21-10-2014, 17:18 To, że zestaw BT/VC był (sprawny) jak samochód wychodził z fabryki nie znaczy, że stan nie uległ zmianie przy przygotowywaniu samochodu do sprzedaży... W końcu na allegro te moduły skądś się biorą... Poczytaj watek o instalacji BT/VC i sprawdź czy masz moduł nad schowkiem pasażera koło poduszki powietrznej pasażera. Jak sprawdzisz, to będziemy się martwić dalej...
Witam rozebrałem dzisiaj schowek pasażera. Podpięty był taki oto bluetooth
http://i61.tinypic.com/30ti7tw.jpg
Wychodzi chyba na to, że jest popsuty, proszę o porady ewentualnie jaki moduł kupić i na co zwrócić uwagę aby zadziałał, przypomnę , że mam radio sony 6cd.(po zakupie było 6000cd ale zmieniłem)
Jeszcze jedno pytanko : Czy da się jakoś sprawdzić czy ten moduł jest faktycznie popsuty, bo boję się,że kupie nowy moduł i dalej nie będzie działało.
Dzięki za pomoc
...mam radio sony 6cd.(po zakupie było 6000cd ale zmieniłem)
Jeszcze jedno pytanko : Czy da się jakoś sprawdzić czy ten moduł jest faktycznie popsuty, bo boję się,że kupie nowy moduł i dalej nie będzie działało.
...
To o tyle komplikuje sprawę, że być może radio jest przyczyną całej sytuacji... Sprawdzenie modułu może polegać tylko na podpięciu go do innego samochodu z analogiczną instalacją (mono, ze stałymi kodami parowania) i sprawdzeniu czy działa.
Jeśli radio 6000CD jeszcze jest "pod ręką", to na początek bym sprawdził czy z tamtym radiem moduł nie daje oznak życia...
ekus1964 22-10-2014, 05:22 A jeśli bym chcial kupić moduł pod te radio sony 6 cd to jaki początek numeru seryjnego musi mieć lub nr modelu?
Tak sobie teraz myślę, że ten moduł moze być dobry tylko nie współpracuje z radiem sony.Problem w tym,ze po zakupie c maxa od razu wymieniłem radio nie sprawdzając bt, gdyż nie wiedziałem ze jest :-)
No a teraz moduł nie działa, bo nie jest pod radio sony dobrze kombinuje? :-) powodzenia
michalb77 22-10-2014, 06:57 Jak jeszcze masz to stare radio to przełóż i będziesz wiedział.
ekus1964 22-10-2014, 08:52 A jeśli chodzi o używke pod sony 6cd?
michalb77 22-10-2014, 16:12 Zmień na to:
ps. orginalne radio to było 6000cd
ekus1964 22-10-2014, 16:31 Ale chce mieć sony bo czyta mp3 a tamto nie, wiec muszę wiedzieć jaki moduł pod sony 6cd kupić
michalb77 23-10-2014, 07:03 Chodzi mi o to że jak podepniesz radio 6000cd, to sprawdzisz czy działa moduł, a właściwie teraz doczytałem że już tedi_k zaproponował to samo Jeśli radio 6000CD jeszcze jest "pod ręką", to na początek bym sprawdził czy z tamtym radiem moduł nie daje oznak życia...
jedrzejksul 13-01-2015, 15:57 modul posiadam noki typu RX-1C mikrofon w górnej lampce wnętrza na piloci przycisk Voice w menu BT jest właczone w menu ale jakos nie moge sie polaczyc ani nic pomocy ;p radio to 6000 CD a auto focus mk2
jedrzejksul 25-01-2015, 18:14 jest tu kto..?
w tym poradniku wszystko jest napisane jak sparować telefon z autem
https://www.youtube.com/watch?v=Ofl6lvLoKBI
speedarek 03-03-2015, 22:24 Witam serdecznie kolega wyżej " k1102 " wstawił super link wyjasnia wszystko i działa perfekcyjnie dzięki serdecznie Pozdrawiam
Witam serdecznie kolega wyżej " k1102 " wstawił super link wyjasnia wszystko i działa perfekcyjnie dzięki serdecznie Pozdrawiam
No tak tylko co w przypadku, w którym wpisuje "0000" tel łączy się z autem, a kolejny kod jak na filmie nie wyskakuje?
Niby wszystko ładnie tel jest połączony ale nic zrobić dalej nie mogę. Żadnych połączeń nie wykrywa. Jak wciskam słuchawkę to wyskakuje "mute". Nie mogę też sprawdzić czy są jakieś inne tel dodane. Wie ktoś może jak sobie z tym poradzić?
Witam wszystkich!
Posiadam Forda C-Max'a z 2006 roku z radiem Sony 6000CD z zielonym podświetleniem. Mam problem bo ostatnio przestały działać mi moduły Voice i Bluetooth. Wcześniej działały bo ich używałem. Voice był w języku hiszpańskim można było sobie z hiszpanką podyskutować później długo modułów nie używałem i ostatnio chciałem użyć i zero odzewu. Przycisk Voice na manetce sterowania radiem przy kierownicy po naciśnięciu zero odzewu, bluetooth zero odzewu a do tego mam lekki problem z płytami w radiu typy Check CD itp. Jakieś pomysły co mogło się stać?
Witam
Panowie czy jest jakaś funkcja która dezaktywuje BT . W poniedziałek jeszcze mogłem dzwonić i łączyć sie z BT a we wtorek po wizycie u gazowników BT mam włączone, telefon się łączy ale przy wykręcaniu numeru w radyjku nic się nie dzieje. A i nie działa mi przycisk VOICE w pilocie a po kliknięciu słuchawki na radiu wyskakuje tylko MUTE.
Dodam iż gazownik podłączał mi jakiś kabelek do stacyjki ale jak dopytałem do głównej wiązki . Ktoś coś pomoże .
Witam
Panowie czy jest jakaś funkcja która dezaktywuje BT ....
Oczywiście. Uszkodzenie lub zawieszenie się dezaktywuje go.:one:
Odpiąć aku na parę minut i zobaczyć czy ożył. Jeśli nie - zaszkodziło mu odłączenie aku. Trzeba będzie podjechać do artur1970 w Krakowie - obsługuje aktualną epidemie upadków modułów BT/VC...:diabel2:
artur1970 29-01-2016, 18:41 Trzeba będzie wydać ostrzeżenie o epidemii " wirusa BT" na terenie Krakowa :lol:
3 szt. w dwa dni :027:
Wielkie dzieki za wskazowki jutro sprawdze czy poskutkowalo.
Niestety odłączenie aku nic nie pomogło. Coś jeszcze można samemu podziałać ?
artur1970 31-01-2016, 17:25 Możesz podmienić na inny. Pisz PW - :one:pomogę
Jak się z tobą można skontaktować bo pisałem PW ale brak odpowiedzi.
Panowie mam dziwną sytuacje jak dla mnie z radiem i BT .
Generalnie w styczniu nagle przestały mi działać rozmowy telefoniczne przez BT. Przycisk VOICE nie działa a na radiu po kliknięciu w telefon wyświetla mi sie MUTE. Telefon łączy sie z modułem a radio ma włączone BT - ON, a rozmowy nie idą przez radio i modul BT. Po zmianie radia na SONY rozmowy działają ??? Co może być nie tak.
Bump: ...
Ziarno90 28-05-2016, 17:23 Ostatnimi czasy stałem się szczęśliwym posiadaczem forda focusa mk2 (2009) po lifcie. Bardzo chciałbym zamontować w mojej foce moduł bluetooth (niestety nie mam go u siebie - brak otworu na mikrofon w podsufitce, brak przycisku na manetce). Focus wyposażony jest w fordowskie radio 6000. Jak wyglada taki moduł? Jak wygląda instalacja? W tym temacie znalazłem guide do forda mondeo... pomocy!
mam forda focusa mk2 z radiem blaupunkt travel pilot i jest mooduł Bluetootch z wyjściem aux. Żadnym telefonem nie mogę się połączyć z radiem ani radio nie widzi żadnego telefonu. Moduł za schowkiem jest ( z jedną dużą wtyczką). Próbowałem go odłączyć ale to nic nie dało. Może trzeba go jakoś odblokować? elmconfig tez z modułem noki nie chce się połączyć
Karol_23 05-07-2016, 19:12 Witam, Panowie posiadam Focusa mk2 z 2006 roku. radio 6000CD, a do tego identyczny jak w załączniku zestaw (prawdopodobnie Nokia CV-100). Czy jest możliwość połączenia tego zestawu ze smartphone? Z góry dzięki za odpowiedź.
Prawdopodobnie jest to zestaw noki CK-7W lub tak jak piszesz CK 100. Da się połączyć z bluetooth ale musisz najpierw odłączyć ten kabel z wtyczka od centralki ukrytej na koncu kabla CA-27.
Jesli nie zostalo jeszcze nawiazane polaczenie z telefonem
komórkowym, mozna rozpoczac reczne wyszukiwanie urzadzeñ
Bluetooth.
Aby uaktywnic funkcjê wyszukiwania urzadzeñ Bluetooth przez zestaw
samochodowy, nacisnij i przytrzymaj przycisk.
Dzialanie funkcji wyszukiwania urzadzeñ Bluetooth jest sygnalizowane
miganiem wskaznika. Czasami potrzebne jest zresetowanie poprzez odłączenie centralki od zasilania ale jak sie dostaniesz do centralki to będziesz wiedział jaki to zestaw i będzie łatwiej.
mam radio blaupunkt ex z bluetoothem rx 23
4M5T19K350AK
i chyba modul sie zepsuł albo nie posiada blututa - brak możliwości połączenie sie z nim komputerem, i telefon go nie wykrywa w menu radia też brak "blututa" jest tylko kasowanie telefonów. Kupiłem bluetooth
8M5T19G488
ale pojawia sie problem wszytsko działa jak trzeba tylko pin 0000 nie pasuje , z elm sie komunikuje , ustawiłem w zakładce focus , wpisałem swoj vin ale dalej nic żaden pin na ekranie sie nie pojawia,
kupiłem rx1c 7m5t-19g488-bd ale chyba jest uszkodzony bo brak komunikacji z elm i nie da sie włączyc blututa- jest w menu radia,
gdybym wiedział co załozyc albo jak skomunikować jaki pin czy cos to bym był zadowolony- właśnie zamówiłem używany 4M5T19K350AK. Najlepiej na tym wyjda firmy kurierskie
tomekklis 03-08-2016, 20:48 Panowie mam dziwną sytuacje jak dla mnie z radiem i BT .
Generalnie w styczniu nagle przestały mi działać rozmowy telefoniczne przez BT. Przycisk VOICE nie działa a na radiu po kliknięciu w telefon wyświetla mi sie MUTE. Telefon łączy sie z modułem a radio ma włączone BT - ON, a rozmowy nie idą przez radio i modul BT. Po zmianie radia na SONY rozmowy działają ??? Co może być nie tak.
Bump: ...
dziś zauważyłem u siebie podobną sytuacje....w ustawieniach wszystko ok a mimo to nie działa.jaki może być powód????
ARTI-A21 16-12-2016, 11:57 witam mam telefon samsung A3 z 2016 roku i on łaczy sie z radiem cd6000 z pomaranczowym podswietleniem ale jak dzwoni to nie słychac w radiu tylko w telefonie odbieram telefon i nic nie słysze i mnie nie słysza tylko musze właczyc system głosno mowiacy w telefonie i w tedy idzie przez telefon miałem stary telefon nokia lumia 625 działało bez problemu w telefonie blutow był właczony i na wyswietlaczu blutow pokazywał sie wtedy kiedy łaczył sie z radyjkiem .Njiewiem czy moze jest innt system pozdrawiam
Adam_19841 23-02-2017, 18:37 Witam, potrzebuję pomocy podłączyłem moduł bluetooth do radia 6000cd udało się go sparować - widzi telefon książkę rozmówca mnie słyszy natomiast ja nic nie słyszę w głośnikach. Ma ktoś jakiś pomysł co zrobić aby to naprawić ?
Witam,
Posiadam takie radyjko:
http://i.imgur.com/9M3bRq3.jpg
Niestety nie mogę podłączyć telefonu przez bluetooth (o ile moduł jest zainstalowany). Pod klawiszem nr 7 była opcja Phone, lecz niestety przez moją głupotę w trakcie słuchania radia przytrzymałem ten przycisk i zakodowała się na nim stacja radiowa. W opcjach Menu nie znalazłem nigdzie opcji bluetooth, a po kliknięciu na zieloną słuchawkę pojawia się na wyświetlaczu napis Mute. Dodam jeszcze, że po lewej stronie kierownicy znajduje się manetka do sterowania radiem.
Czy ktoś może ma doświadczenia z takim modelem radia i wie jak zaradzić sprawie?
Witam. Zwracam się o pomoc ponieważ posiadam w Galaxy z 2006r. radio cd6000. Telefon mam sparowany z radiem i działa mi zestaw głośnomówiący bez problemu. Niestety nie mogę przez bluetooth odtwarzać muzyki z telefonu w głośnikach samochodowych. Czy jest to związane z nieprawidłową konfiguracją ustawiań, czy może z modułem BT, a może problem leży jeszcze gdzie indziej? Przejrzałem jeszcze kilka innych wątków, ale na podobny problem nie natrafiłem. Z góry bardzo dziękuję za podpowiedź
stingerA6 22-04-2017, 17:17 Niestety nie mogę przez bluetooth odtwarzać muzyki
Bo bluetooth w tym radiu służy tylko do rozmów telefonicznych
Czy w związku z tym można wymienić BT na taki, który mi obsłuży muzykę, jeśli tak, to na jaki? Z tego, co wyczytałem wcześniej, moduł znajduje się pod schowkiem pasażera.
slawomirro 22-04-2017, 20:18 Czy w związku z tym można wymienić BT na taki, który mi obsłuży muzykę, jeśli tak, to na jaki? Z tego, co wyczytałem wcześniej, moduł znajduje się pod schowkiem pasażera.
Ja w Fieście mam taki moduł pod schowkiem, montowany przez Forda i raczej stawiam że to jest część wspólna dla Fordów, nie dedykowana do konkretnego modelu:
http://fiesta-mk6.pl/in/fora/bt.jpg
Natomiast nie słyszłem by przez jakikolwiek telefoniczny BT można było słuchać muzyki.
stingerA6 22-04-2017, 20:22 nie słyszłem by przez jakikolwiek telefoniczny BT można było słuchać muzyki
Można można. W polifcie z nawką nx śmiga muza aż miło, włącznie ze sterowaniem przełączaniem utworów
Czy w związku z tym można wymienić BT na taki, który mi obsłuży muzykę
488 to tylko bt do rozmów
112 ma USB i streaming audio
szynszyl 22-04-2017, 21:32 Przedlift smax tez obsluguje usb, telefon i na dodatek automapa z tel nie gryzie sie z odtwarzana jednoczesnie muzyka.
slawomirro 22-04-2017, 22:45 Można można. W polifcie z nawką nx śmiga muza aż miło, włącznie ze sterowaniem przełączaniem utworów
Pytanie tylko czy to kwestia radia, czy modułu BT, bo stawiam na radio.
Kevin1212 23-04-2017, 17:25 Witam mam w swoim fordzie focusie 2005r radyjko podawietlenie zielone cd60000 po lewej aux po prawej sluchawka tel. czy to oznacza ze moge podlaczyc tel przez bt? Probowalem tak samo jak na youtube to robia i nie moge znalezc tych funkcji w menu. Czy wszystkie maja to w standardzie a jak nie to czy mozna cos dopiac zeby byla mozliwosc rozmow tel?
stingerA6 23-04-2017, 17:28 Nie jest w standardzie.
Kevin1212 23-04-2017, 17:32 A jak sie ma sprawa z dolozeniem takiej funkcji? Jest to duza ingerencja i duzy koszt?
stingerA6 23-04-2017, 17:41 Dołożenie modułu BT. Do ogarnięcia
slawomirro 23-04-2017, 18:05 Witam mam w swoim fordzie focusie 2005r radyjko podawietlenie zielone cd60000...
btw - zapisywanie kodu do radia na radiu to mistrzostwo światag:galy
Kevin1212 23-04-2017, 18:15 No mam auto kilka dni i jak go kupowalem i zobaczylem zapisany kod na radiu to mnie z nog zwalilo a jak juz o tym rozmawiamy to czym najlepiej to zetrzec aby nie wyblaklo radio?
Bump: Stinger mozesz cos wiecej o dolozeniu BT do radia tak aby mozna podlaczyc tel i swobodnie rozmawiac?
stingerA6 23-04-2017, 18:24 mozesz cos wiecej o dolozeniu BT do radia tak aby mozna podlaczyc tel i swobodnie rozmawiac
Musisz zakupić BT o nr 4M5T19G488BS
szynszyl 23-04-2017, 19:13 Bezsens. Zaraz zechce strimmingu audio
Wymontowałem schowek pasażera w Galaxy 2006r, ale nigdzie nie widzę modułu bluetootha. Czy oby na pewno znajduje się on za schowkiem?
szynszyl 26-04-2017, 20:18 Jesli jest to tam powinien byc
Rezajska 12-07-2017, 22:57 cześć! mam focusa z 2008 roku, wersja titanium - radio z navi...
problem polega na tym, że radio widzi każdy telefon tylko nie mój - czy są jakieś ograniczenia co do oprogramowania tel. albo ustawień innych niż bluetooth? mam samsunga xcover 3.
Nie slyszalem o takich ograniczeniach z BT - u mnie przez 3 lata bylo podlaczonych kilka Samsungów i wszystko działało. Szukalbym przyczyny w samej sluchawce - zakladam, ze widocznosc telefonu byla włączona. Wyczyscilbym tez wszystkie sparowane aparaty.
Nie slyszalem o takich ograniczeniach z BT - u mnie przez 3 lata bylo podlaczonych kilka Samsungów i wszystko działało. Szukalbym przyczyny w samej sluchawce - zakladam, ze widocznosc telefonu byla włączona. Wyczyscilbym tez wszystkie sparowane aparaty.
Prosiłbym o podpowiedź jak usunąć numery telefonów z radia forda. Nie mogę sobie z tym poradzić
seba3dor 19-10-2017, 15:09 Prosiłbym o podpowiedź jak usunąć numery telefonów z radia forda. Nie mogę sobie z tym poradzić
Zależy jakie radio. Zobacz sobie tutaj:
https://www.youtube.com/results?search_query=ford+6000cd+debond
https://www.youtube.com/watch?v=bot-4lzhFiQ
Bump: Musisz zakupić BT o nr 4M5T19G488BS
Czy ktoś z forumowiczów ma może BT z kwadratowym zielonym radiem. Jak to się sprawuje z nowszymi telefonami, czy jest sens inwestować?
W swoim fordzie mam takie radyjko. Uparłem się na moduł, mam już mikrofon, pilota z voice i wiązkę zrobioną - tylko moduł pozostał. Dostałem też moduł 8m5t19g488 ale oczywiście zmienne kody parowania... Voice też jak nacisnę, to radio reaguje (na stereo nie mam instalacji, to nie sprawdzałem do końca). Jak myślicie, wystarczy tylko podłączyć się do innego auta, sparować i będzie to działało? Ktoś próbował tak zrobić?
Witam
Zakupiłem Galaxy zz 2009 z tego co sprawdzałem nie ma zainstalowanego oryginalnie BT ale zauważyłem że jest zamontowany zestaw głośnomówiący BURY. Rozprowadzone są kable mikrofon nad głową kierowcy w podsufitce. Nie ma opcji BT na radiu a telefon też nie wyszukuje BT i Radia Ford. Czy macie jakieś doświadczenie czy można ten zainstalowany zestaw wykorzystać do korzystania z BT
Witam. Zmieniłem tel z Huawei na Xiaomi i mam problem z radiem i połączeniem przez bt. W Huawei'u wszystko śmigało jak należy, natomiast w Xiaomi telefon widzi radio, klikam połacz, radio podaje na wyświetlaczu kod do wpisania w telefonie, natomiast na telefonie nie wyświetla się klawiatura do wpisania :( miał ktoś podobny problem? Jak to rozwiązać?
Doczytałem w necie, że nowe telefony mają zdefiniowane wewnątrz łączenie się automatyczne z radiem przy użyciu kodu standardowego 0000, natomiast 6000cd generuje kod za każdym razem, czy da się w tym radiu gdzieś ustawić kod na stałe np 0000 lub wyłączyć opcje generowania kodów losowych za każdym razem?
Zauważyłem, że moje radio w MK2 (6000) ma funkcję bluetooth - zakładam, że to tylko odbiornik i nie da się jeszcze jakoś podłączyć do radia mikrofonu?
Mam jednak problem z połączeniem telefonu. Wybieram w menu bluetooth i przestawian na ON. Jednak nie jest wykrywany podczas wyszukowania na telefonie. Widziałem, że powinno się nacisnąć słuchawkę i będą widoczne sparowane urządzenia, ale jak nacisnę słuchawkę, to tylko uruchamia się mute. Jak sprawić, żeby był widoczny podczas wyszukiwania?
langolier 05-01-2018, 09:47 Nie cytujemy całych postów , a zwłaszcza gdy są dosłownie nad twoim
Jeśli nie masz wbudowanego w podsufitkę mikrofonu (obok lampki) to nie masz bluetooth w radiu.
Czerwona i zielona słuchawka oraz "Phone" na panelu jeszcze o niczym nie świadczą.
Nie cytujemy całych postów , a zwłaszcza gdy są dosłownie nad twoim
Nie kojarzę mikrofonu w podsufitce, ale opcja w menu radia też nic nie oznacza?
Swoją drogą, czy ktoś miał problemy z szumami w radiu po podłączeniu zasilacza USB w miejsce zapalniczki?
Swoją drogą, czy ktoś miał problemy z szumami w radiu po podłączeniu zasilacza USB w miejsce zapalniczki?
Wielokrotnie na forum było, np. tu https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=214152
Potrzebna dobra ładowarka, np. od Sony AN400 i AN420 działają prawidłowo.
langolier 05-01-2018, 10:10 Nie cytujemy całych postów , a zwłaszcza gdy są dosłownie nad twoim
Moduł bluetooth jest specjalnie dokładanym oddzielnym elementem. Razem z nim trzeba dołożyć mikrofon - przy montażu fabrycznym jest tam gdzie napisałem.
Szumy mają wszyscy z radiem 6000CD których znam. Zwłaszcza po kilku latch.
Ja też.
Wielokrotnie na forum było, np. tu https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=214152
Potrzebna dobra ładowarka, np. od Sony AN400 i AN420 działają prawidłowo.
A już myślałem, że to coś u mnie jest nie tak! :-)
Dzięki!
Czy ktoś ma doświadczenie, czy to występuje też po wymianie radia na coś takiego?
https://pl.aliexpress.com/item/2-Din-Android-5-1-1-Quad-Core-1-6GHZ-7-In-Dash-Car-DVD-Player/32671595200.html?spm=a2g17.search0104.3.122.ymT2qQ&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_4_10320_10 152_10151_10065_10321_10344_10068_10342_10547_1032 5_10343_10546_10340_10548_10341_10194_10084_10083_ 10304_10307_10180_10059_10184_10314_10534_100031_1 0604_10103_10186_10142,searchweb201603_25,ppcSwitc h_5&algo_expid=0dd5fb42-8e72-48bc-9e80-f80e2435791d-17&algo_pvid=0dd5fb42-8e72-48bc-9e80-f80e2435791d&priceBeautifyAB=0
Czy ktoś ma z tym radiem doświadczenie? Polecacie?
Bump: Moduł bluetooth jest specjalnie dokładanym oddzielnym elementem. Razem z nim trzeba dołożyć mikrofon - przy montażu fabrycznym jest tam gdzie napisałem.
Szumy mają wszyscy z radiem 6000CD których znam. Zwłaszcza po kilku latch.
Ja też.
Dzięki!
W takim razie użyję obejścia, które chciałem zrobić, gdy natrafiłem na tą opcję.
Mam fajny Bluetooth receiver i podłączam go do AUX.
Fajnie ten ekranik z Aliego wygląda, widzę, że do Focusa MK2 można to zamontować. Odmładza auto o 10 lat, zobaczcie zdjęcia w opiniach do tej aukcji. Może ktoś już to montował w MK2 i się pochwali efektami i czy dużo roboty jest przy montażu?
Nie cytujemy całych postów , a zwłaszcza gdy są dosłownie nad twoim
Mi się strasznie podobają te Androidowe radia a to właśnie jest dedykowane. Tylko ciekawe, czy dobrze pasuje, czy nie ma jakichś luk.
Wreszcie nie będę musiał używać telefonu jako nawigacji, będę mógł podłączyć kamerę cofania i nagrywania drogi a dodatkowo da się z nim podłączyć przez bluetooth.
PITERSO/V 02-02-2018, 16:49 Witam, posiadam radio 2din DVD andriod 4.4.4 polecam wszystkim, zamiast 6000CD
Bump: Z czasem wstawie zdjęcia z tylnej i przedniej kamery, brak dodatkowych monitorów, albo zasłaniania szyby, wszystko w radiu 7 calowym
miedzianek 07-02-2018, 02:16 Misiu a powiedz mi, podpięcie tego ogólnie trudne było?
Dużo przerabiania kabli?
Działa sterowanie z pilota przy kierownicy?
Rameczka owalna seryjna z Forda podeszła bez przeróbek?
sajmonista 21-05-2018, 14:16 Witam. Odswieze temat radia 6000 i BT.
Mam takowe, i BT uzywalem w nim nieraz, a od kilku dni, nie moge polaczyc sie z radiem, z tego samego telefonu, co wczesniej dzialalo, a na porzycisku sluchawki jest napis MUTE. Odlaczalem radio od zasilania, nie pomoglo. Macie jakies sugestie?
Podobno jeśli zmienię modół BT z 488 na 112 to i tak nie będzie działać muzyka z telefonu, ponieważ radio 6000CD nie obsługuje MP3? Proszę o potwierdzenie, jeśli ktoś zetknął się z tematem. Będę bardzo wdzięczny
langolier 21-05-2018, 16:13 na przycisku sluchawki jest napis MUTE. Odlaczalem radio od zasilania, nie pomoglo. Macie jakies sugestie?
Tak jest jak radio nie widzi modułu bluetooth (np. jak go nie ma zainstalowanego)
sajmonista 21-05-2018, 19:21 ale jak napisalem wczesniej, korzystalem z niego, wiec musi miec, tylko co sie stalo, ze sie nie wiem, zawiesil, czy cos...
langolier 21-05-2018, 19:33 ale jak napisalem wczesniej, korzystalem z niego, wiec musi miec, tylko co sie stalo, ze sie nie wiem, zawiesil, czy cos...Wiem, wiem, to tylko sugestia
Wtyczka się mogła wypiąć lub mógł się zepsuć... bezpiecznik
sajmonista 21-05-2018, 19:48 wyciagalem cale radio, nic sie tam nie wypielo, a piszesz bezpiecznik... to jest jakis dodatkowy do modulu BT??
Bump: poszedlem sprawdzic i okazalo sie, ze miales racje. To byla wina bezpiecznika, konkretnie 58. Nie wygladal na spalony, ale wymienilem i jest ok, wszystko dziala. Nawet pojawila sie jakas dodatkowa opcja w ustawieniach radia - COMP On-Off. :) Takze dzieki kolego za sugestie.
Ponawiam pytanie: Podobno jeśli zmienię modół BT z 488 na 112 to i tak nie będzie działać muzyka z telefonu, ponieważ radio 6000CD nie obsługuje MP3? Proszę o potwierdzenie, jeśli ktoś zetknął się z tematem. Będę bardzo wdzięczny
Adam197708 22-05-2018, 16:30 Koledzy proszę o pomoc poszukuje radia z navi dvd i itd Mam forda s max rok 2014 z radiem CD 6000 chcę zmienic radio .Proszę was o polecenie jakiegoś radia wraz z zdjęciem i linkiem które będzie pasować do tego rocznika auta.Dziękuję wszystkim z góry za pomoc
Witam....
Mam taka sytuacje i proszę o pomoc ....
Radio 6000 Fokus 2009 telefon widzi Ford Audio natomiast nie może się połączyć po wpisaniu Pin 0000 jak się okazuje radio ma już 6 telefonów zapisanych. Moje pytanie do szanownego grona jak usunąć zapisane telefony w radiu?
Dziękuje za odpowiedzi 😀
jacekk015 22-08-2018, 23:52 https://www.youtube.com/watch?v=bot-4lzhFiQ&vl=pl
https://www.youtube.com/watch?v=bot-4lzhFiQ&vl=pl
Przerabiam ta procedurę po Active kolejno pokazuje mi się 6 telefonów i w żaden sposób nie mogę uzyskać komendy debond
jacekk015 23-08-2018, 09:28 W 6000CD obok zegarka masz numerki 1-6.
Widzisz tyle numerków ile masz zaprogramowanych telefonów.
Jeśli widzisz 1-6 to znaczy, że masz wszystkie miejsca zajęte.
Numerek w kółku oznacza aktywny obecnie telefon.
Zadam głupie pytanie.
Masz w radiu włączoną tą opcję BT -> ON
Czy po prostu masz włączony Bluetooth w radiu. Moduł jest? Bezpieczniki sprawdzone?
Jarekm76 23-08-2018, 09:55 A kto coś poradzi mam bluetooth foka 2011 działało na tel zte teraz sparuje na Huawei i pojawia się problem łączy i znika ten tel teraz robi to samo inny brak miejsca żadne tel się nie wyświetlają żeby je usunąć odłączenie aku bezpiecznik nic nie daje jakieś rady
jacekk015 23-08-2018, 12:07 Rada 1. Zacznij używać przecinków i kropek - tego nie da się czytać.
Rada 2. Usunąć wszystkie telefony i wgrać na nowo.
Rada 3. Aktualizacja softu modułu BT
W 6000CD obok zegarka masz numerki 1-6.
Widzisz tyle numerków ile masz zaprogramowanych telefonów.
Jeśli widzisz 1-6 to znaczy, że masz wszystkie miejsca zajęte.
Numerek w kółku oznacza aktywny obecnie telefon.
Zadam głupie pytanie.
Masz w radiu włączoną tą opcję BT -> ON
Czy po prostu masz włączony Bluetooth w radiu. Moduł jest? Bezpieczniki sprawdzone?
Tak mam włączone BT telefon widzi Ford audio potem mam Active i później Phone 1 do 6 a później komunikat NO PHONE... 😂
Bump: wlasnie tych „ kołek „z nr nie mam .... czyli żaden telefon nie jest aktywny. A usunąć tez ich nie mogę 😩
Rada 1. Zacznij używać przecinków i kropek - tego nie da się czytać.
Rada 2. Usunąć wszystkie telefony i wgrać na nowo.
Rada 1 😀ok
Rada 2. Nie idzie lub nie wiem jak a wydawać by się mogło , ze to banalnie proste 👍🏼
Rada 3. Jak to zrobić ?
Dzięki za wyrozumiałość 😀
Jak to zrobi w module bez USB?
jacekk015 23-08-2018, 22:51 Jak to zrobi w module bez USB?
Od kiedy np 19G488 nie posiada USB do aktualizacji? Jeśli ma 8M5T.
Nie twierdzę, że ma AUX USB.
https://i0.shbdn.com/photos/56/65/62/x5_516566562ci9.jpg
Bump: Rada 1 😀ok
Rada 2. Nie idzie lub nie wiem jak a wydawać by się mogło , ze to banalnie proste 👍🏼
Rada 3. Jak to zrobić ?
Dzięki za wyrozumiałość 😀
Zauważ, że w 35 sekundzie każe odczekać chwilę i to dłuższą:
https://youtu.be/bot-4lzhFiQ?t=35s
Miałem to radio w C-Max'ie 2008 i tak to właśnie działa.
Nie ma innej metody.
Z tego forum się dowiedziałem, że to niby-USB złącze w 488 jest bezużyteczne i nie można tego modułu zaktualizować (pomijam fakt, że zakup pasującego kabla to koszt większy niż wartość tego modułu). A ty to sam kiedyś zrobiłeś?
Od kiedy np 19G488 nie posiada USB do aktualizacji? Jeśli ma 8M5T.
Nie twierdzę, że ma AUX USB.
https://i0.shbdn.com/photos/56/65/62/x5_516566562ci9.jpg
Bump:
Zauważ, że w 35 sekundzie każe odczekać chwilę i to dłuższą:
https://youtu.be/bot-4lzhFiQ?t=35s
Miałem to radio w C-Max'ie 2008 i tak to właśnie działa.
Nie ma innej metody.
Tak właśnie zauważyłem,chyba się poddam albo znajdę w okolicy kogoś ci zna się lepiej 😭 dziękuje za pomoc
w Bydgoszczy masz jacekcrv ktory pewnie ogarnie Xi aktualizację modemu.
jacekk015 24-08-2018, 14:15 Z tego forum się dowiedziałem, że to niby-USB złącze w 488 jest bezużyteczne i nie można tego modułu zaktualizować (pomijam fakt, że zakup pasującego kabla to koszt większy niż wartość tego modułu). A ty to sam kiedyś zrobiłeś?
Nie. Miałem w C-Max'ie 2008 lift ten moduł i miałem problemy z obsługą iPhone'a, które wymagałyby update'u. Ale nawet to tego nie podchodziłem.
Chociaż jak czytam to faktycznie tylko 112 lub 212 - tak twierdzi tedi_k
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=1751900#post1751900
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=251573
No. Wielu już się napaliło na to złącze.. ;-)
Hardigrandt 10-09-2018, 09:39 WitamWitam, posiadam Galaxiego z 08' roku i moje pytanie czy w tym radiu 6000CD jest bluetooth, przeszukałem całe menu i z instrukcji wynika ze powinna być opcja BT a w radiu takiej nie znalazłem. Jakieś propozycje?
Wykorzystałem powyższe sposoby i nic, tylko nie ryzykowałem z resetem radia
langolier 10-09-2018, 09:40 Witam, posiadam Galaxiego z 08' roku i moje pytanie czy w tym radiu 6000CD jest bluetooth, przeszukałem całe menu i z instrukcji wynika ze powinna być opcja BT a w radiu takiej nie znalazłem. Jakieś propozycje?Instrukcja jest ogólna i zawiera wszystko. Niestety zwykle nie masz wszystkiego w aucie.
artur20_83 10-09-2018, 17:10 Witam
A może ktoś ma pomysł.
posiadam radio 6000cd w fordzie focus 2007
I przestał działać bluetooth. więc kupiłem drugi moduł z tym samym nr.i też nie działa.
po naciśnięciu
Zielonaej i czerwonej słuchawki pokazuje komunikat
MUTE.
ODLACZENIE Aku nic nie dało jak i bezpieczników.108 i 112 od audio.
ktoś może wie co jest nie tak.
no chyba że moduł drugi też jest zepsuty.
jak można sprawdzić moduły.
Hardigrandt 11-09-2018, 10:10 Instrukcja jest ogólna i zawiera wszystko. Niestety zwykle nie masz wszystkiego w aucie.
Tzn co mogę zrobić, masz jakiś pomysł?
glowka17 28-02-2019, 07:44 Witam mam problem z Radiem 6000cd udało mi się sparować telefon z radiem wpisałem kod itp. widzę że jak dzwonie to nawet nalicza czas rozmowy. Problem w tym że nic nie słyszę ani mikrofon również nic nie łapię ma ktoś jakieś rozwiązanie?
seba3dor 28-02-2019, 09:14 Witam
A może ktoś ma pomysł.
posiadam radio 6000cd w fordzie focus 2007
I przestał działać bluetooth. więc kupiłem drugi moduł z tym samym nr.i też nie działa.
po naciśnięciu
Zielonaej i czerwonej słuchawki pokazuje komunikat
MUTE.
ODLACZENIE Aku nic nie dało jak i bezpieczników.108 i 112 od audio.
ktoś może wie co jest nie tak.
no chyba że moduł drugi też jest zepsuty.
jak można sprawdzić moduły.
Jak masz kabel, to się podłącz i zobacz, czy wykrywa moduł.
Bump: Witam mam problem z Radiem 6000cd udało mi się sparować telefon z radiem wpisałem kod itp. widzę że jak dzwonie to nawet nalicza czas rozmowy. Problem w tym że nic nie słyszę ani mikrofon również nic nie łapię ma ktoś jakieś rozwiązanie?
Pewnie audio masz źle zrobione. Robiłeś to z jakiegoś schematu? Jaki masz moduł i radio? Jak moduł na 7 się zaczyna, to musisz pod mono szukać schematu.
glowka17 28-02-2019, 11:08 Pewnie audio masz źle zrobione. Robiłeś to z jakiegoś schematu? Jaki masz moduł i radio? Jak moduł na 7 się zaczyna, to musisz pod mono szukać schematu.
Ja tego nie robiłem i z tego co się dowiedziałem to jest fabryczna instalacja
seba3dor 01-03-2019, 08:44 A co się stanie, jak naciśniesz przycisk Voice na pilocie do radia? Coś słychać? Próbowałeś się łączyć za pomocą jednego telefonu, czy kilku? Może spróbuj na innym telefonie, czy tak samo będzie się działo.
danielkoz 17-01-2022, 16:59 Dzień dobry
Proszę o pomoc ponieważ mam problem z radiem 6000CD i telefonem.
Zestaw głośnomówiący działał bez problemu aż tu jakiegoś pięknego dnia wystąpił problem.
Telefon jest podłączony do radia ale nie słychać przekazu rozmów. co się mogło stać i jakie są możliwości naprawy.
Pozdrawiam
modul BT umarł i trzeba go pewbie wymienić
zamiast zakładać kolejny temat o tym samym poszukaj na forum
danielkoz 19-01-2022, 16:13 Próbowałem na 2 telefonach i taki sam efekt. Łączy się jednak nie słychać rozmów z telefonu.
A kręciłeś gałką głośności radia aby zwiększyć głośność w trybie rozmowy?
pozdrawiam
rollofordo 14-08-2024, 16:23 Mam problem z mikrofonem - telefon jest podłączony wszytko działa oprócz mikrofonu - rozmówca mnie nie słyszy - jak włączyć mikrofon? - mam komunikat "MIC MUTED" - wszytko działało i nie wiem w jaki sposób ponownie włączyć mikrofon - spotkał się ktoś z takim problemem ?
|