mklimko
18-11-2009, 15:00
Witam!Mam problem z mokrą wykładziną po stronie kierowcy.Co prawda ostatnio dużo pada i jest ogólnie mokro ale co może być przyczyną?Pzdr.
Zobacz pełną wersję : [Mondeo 1996-2000] Mokra podłoga po stronie kierowcy. mklimko 18-11-2009, 15:00 Witam!Mam problem z mokrą wykładziną po stronie kierowcy.Co prawda ostatnio dużo pada i jest ogólnie mokro ale co może być przyczyną?Pzdr. HUDY147 18-11-2009, 16:25 1. przerdzewiała podłoga 2. nie trzyma uszczelka na drzwiach obstawiam pierwsze, trzeba to rozebrać i zobaczyć jak poważna jest korozja, trzeba zatkać dziurę oraz zamalować gruba warstwa konserwacji zarówno od wewnątrz jak i od zewnątrz pojazdu. wilu.2.2.tdci.mk3 18-11-2009, 17:24 W moim poprzednim MK3 też maiłem ten problem. Naprawiono mi to na gwarancji. Nie wiem czy skutecznie, ale nie widać było już wody w wykładzinie wysysanej przez odkurzacz. Ponoć woda może dostawać się przez jakiś wężyk odprowadzający wodę z podszybia lub niestety przez uszczelkę. Powodzenia. damian0016 18-11-2009, 18:06 sprawdź uszczelkę na drzwiach może się zsunęła albo jest już w sędziwym wieku i popękała Gregory8 23-11-2009, 15:29 Mi też kiedyś w MK2 dostawała się woda w to samo miejsce. Przyczyną był niewłaściwie zamontowany filtr kabinowy. Woda przechodziła za schowkiem pasażera. steell 23-11-2009, 15:33 w twoim przypadku to woda pojawiała się po stronie pasażera a w temacie jest strona kierowcy a z tej strony to filtra nie ma jareckiwawa 23-11-2009, 18:30 Witam.Dokładnie taki sam problem miałem w swoim.Zlokalizowałem go po ponad roku dopiero w sierpniu tego roku będąc na działce.Już opisuję co było grane.Tak jak piszesz ciągle mokra wykładzina pod nogami (kierowcy) oczywiście.Zabezpieczałem podłogę od spodu i od środka,żywicą,barankiem a co mokro to mokro.A co najdziwniejsze nie jeżdziłem przez kilka dni a na podłodze kałuża.Nadmieniam,że padał deszcz.Odgiąłem całą wykładzinę,podłogę wysuszyłem,wsiadłem do auta,a małżonka lała wodę z węża pocałej lewej stronie auta,szczególnie po dzwiach.No i eureka,jest przyczyna.Woda spływająca po szybie bocznej do środka dzwi jakimś dziwnym sposobem lała się prosto na próg do środka auta. A po progu,tzn.po [plastikowej osłonie na podłogę.I stąd cały czas mokra podłoga.Poradziłem sobie z tym w bardzo prosty sposób,mianowicie zrobiłem z worka na śmieci taki fartuch do wewnątrz dzwi,yak jak miały polonezy.Teraz woda,która spływa cieknie po tej folii i zcieka na sam dół dzwi do samych otworów ściekowych.Koniec historii i banalnej,upierdliwej usterki.Pozdrawiam. Arni 11 23-11-2009, 21:06 Popieram ten problem w 100%!!! W sobote robiłem to samo w MK3 (brata) w tylnych prawych drzwiach. Też brałem pod uwagę uszczelkę ale szybko ja wykluczyłem. Padła decyzja zdjęcia boczka i wtedy prawda wyszła najaw. Przy zamkniętych drzwiach woda ściekająca do wewnątrz drzwi, na dystans, głośnik i po wiązce elektrycznej do auta. Ta sama sytuacja przy zamku. Problem opanowałem puszczając wiązkę od środka drzwi aby tam sobie skapywała. Proponuja dobrze doklejć też to gąbkowe obicie bo w mojm przypadku było częściowo odklejone co pomagało wodzi w drodze do wewnątrz auta. Ja mam MK2 i też jest mokro pod nogami kierowcy, więdz zabawa będzie powturna i mam nadzieję ze też to opanuję. jareckiwawa 23-11-2009, 21:38 Na pewno opanujesz bo wiesz o co chodzi.Zapomniałem dodać,że głośnik też miałem mokry od spływającej wody,ale ten foliowy fartuch osłonił cały boczek od wewnątrz i zdaje rewelacyjnie egzamin.Proste,tanie,skuteczne. Arni 11 23-11-2009, 21:56 Pewnie się uda ale czasu nie mam zbytnio. A na co przyklejałes tą folie? Ja podejrzewam że moge miec jeszcze zapchane te otworki w drzwiach bo rozbierałem ostatnio drzwi PP i ta gąbka co byla naklejona na zewnętrzna blache (poszycie) sie skruszyła i leżała na dnie drzwi i woda miała problem odpływać. To taż może być przyczyną przelewu. Jak opanuje ten problem to opisze szczegółowo co było. Oczwiście zaznaczam że nie mam spruchniałej podłogi. hi. HUDY147 23-11-2009, 23:35 brat miał taki przypadek przy escorcie, dosłownie identyczny. wszystko dokładnie zatkaliśmy folią obsadzoną na silikonie bezbarwnym, od tej pory problem nie występuje, ale podłoga zardzewiała troche przez to z racji braku uwagi brata na takie poważne problemy. U mnie ciekło na uszczelce od obudowy filtra kabinowego, znalazłem tu ciekawy poradnik jak to fajnie naprawić. Arni 11 24-11-2009, 18:06 No ja proponuje zdemontowac fotele i tunel aby zdemontowac cała wykładzine po takim zalaniu. Jest troche roboty ale jezeli tak podejdziemy do tego tematu to unikniemy rdzy i dziur w podłodze. Ja suszyłem wykładzine 2 dni (byla wyjeta z auta). Jeżeli ktoś tak bedzie robił jak ja to przypominam ze nalezy odłonczyc akumulator przed demontarzem foteli (jezeli sa w nich poduszki i napinacze pasów). Unikniemy w ten sposub błędów poduszek. jareckiwawa 24-11-2009, 19:55 Folię,którą zamontowałem wewnątrz dzwi zamocowałem w taki sposób,że włożyłem ją pod taką gumę profilowaną która jest założona na jeden płat blachy przy szybie.Zobaczysz ją jak zdejmiesz boczek,ona da się normalnie zdjąć i założyć,to właśnie pod nią założyłem folię.Moim zdaniem nie ma sensu wyjmować całej wykładziny,skoro mokro jest tylko pod nogami kierowcy.Ja mocno podniosłem wykładzinę aż z pod pedałów,podstawiłem patykami i w ten sposób osuszyłem podłogę.Jak pisałem efekt jest zadawalający bo mam sucho w aucie. stasio392 29-11-2009, 11:05 witam kolegów, może moje 3 grosze pomogą, w moim mondku woda pod wykładzinę po stronie kierowcy dostawała sie przez złącze blach podszybia -widac je dopiero po odkręceniu całego błotnika, pod dolnym kantem szyby na tym zgrzewie między blachy jest włożona guma która skruszała (taka jak w tylnych cieknących lampach), wystarczyła odrobina silikonu dekarskiego i jest ok, około1-2 godziny pracy. Przecieku szukałem ponad rok ale było warto bo już zaczynało cuchnąć wilgocią w aucie. Niestety nie pokażę tego miejsca na zdjęciach bo ich nie zrobiłem. Pozdrawiam mklimko 01-12-2009, 11:24 Dzięki za szeroki odzew.Odstawiłem swojego potwora do warsztatu i nie znaleźli ewidentnej przyczyny.Twierdzą, że lali wodę i na drzwi i na szybę i nic - sucho.Obecnie udało mi się osuszyć wnętrze i pojechałem do myjni na swego rodzaju test.Wszystko na razie suche.Jedyne co mi się pojawia to okresowo na przedniej szybie przy podszybiu trochę skroplonej pary.Myślę, że ta woda na wykładzinie to naniesiona na butach>Zobaczymy jak dalej się to potoczy.Pzdr. uro2 01-12-2009, 15:00 Głównym powodem zaciekania przez drzwi są zgnite parapety.Wymiana na nowe powinna załatwić sprawę.Niestety nie jest to tania usterka. gepardcheester 27-07-2010, 14:03 u mnie woda pojawila sie z prawej strony (od pasazera) po rozkreceniu filtra kabinowego, i zostala taka malusienka szczelinka... i do tego czy ta tuba w ktorej jest filtr, powinna byc przykrecona czy w jakis inny sposob przymocowana? poniewaz u mnie jest tak dosc chaotycznie oklejona silikonem i sie rusza... irlandia1981 27-07-2010, 14:36 chaotycznie oklejona silikonem i sie rusza... odkręć i oklej porządnie równo i ładnie, i będzie ok to właśnie tamtędy ci przecieka obudowa trzyma się na 2 śrubach i powinna byś szczelnie połączona do blachy za pomocą uszczelki która z biegiem czasu sie odkleja i kruszeje, odkręć wyczyść braki materiału uzupełnij siliconem :) i będzie gites :) pozdrawiam Daniel8 27-07-2010, 16:37 Witam! Mam podobny problem, wilgoć po stronie kierowcy. Mam wrażenie że wlewa się ona przez próg dokładnie w rogu od strony bezpieczników. Jak pada deszcz to uszczelka na progu jest mokra i płynie strużka do środka. Czasem też na myjce jak przyłożę lance od dołu drzwi też jest mokro:( Co robić? Wymieniać uszczelkę czy ten gumowy fartuch co jest u dołu drzwi, albo jakieś inne pomysły?? mch12 27-07-2010, 16:39 w moim MK3, też mi się lała woda od strony kierowcy i na podłogę za kierowcą ; sprawdzałem wszystko o czym tu Wspominacie i nic a wody było naprawdę sporo powód miałem zatkane otwory ściekowe od strony kierowcy w progach i z przodu i z tyłu i woda która zamiast spływać wpadała mi przez otwory konstrukcyjne w progu do środka auta - czasami mi coś zachlupotało ale myślałem że to paliwo w baku, a to woda w progu, wystarczył płaski mały śrubokręcik i jak ręką odjął, polecam operację - nie zaszkodzi a może to właśnie to.... scierek 27-07-2010, 20:01 Witam miałem ten sam problem, mechanicy mówili ze to po uszczelkach gdzieś woda idzie, szukałem lałem wodą i nic nie widziałem. No to już byłem smutny, no ale trzeba było dalej walczyć wyciągnąłem wykładzinę znalazłem od strony kierowcy w lewym górnym rogu gdzie zgrzewane są blachy od podszybia z podłogą była dziurka sprawdzałem sprężarką. a wiec dalej ściągnąłem podszybie od kierowcy, i z góry wygląda to tak na łączeniu Blachy odpływowej podszybia z blachą boczną gdzie woda ma spływać w dół ( na samym rogu) była zlokalizowana wcześniej dziurka. Zakleiłem ją porządnie silikonem i problem znikł. Daniel8 28-07-2010, 14:14 a woda dalej się leje... Pomóżcie!! cypis101 28-07-2010, 17:28 kolego, wymieniles uszczelke od jakiegos innego auta? Ja tak zrobilem i pomoglo :) Jeszcze takie pytanie, czy auto miales bite? |