Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] czujnik spalania stukowego??
sadowskit72 18-11-2009, 18:51 witam czy ktos z was wie gdzie w duratecu 2.0 znajduje sie czujnik spalania stukowego.
check engine sie nie swieci wogole, silnik klekocze pod obciazeniem
i na kompie pokazalo blad- P0325 Knock Sensor 1 Circuit Malfunction (Bank 1 or Single Sensor).
co to moze byc?
dzieki
SrebnaStrzała 18-11-2009, 19:20 witam czy ktos z was wie gdzie w duratecu 2.0 znajduje sie czujnik spalania stukowego.
check engine sie nie swieci wogole, silnik klekocze pod obciazeniem
i na kompie pokazalo blad- P0325 Knock Sensor 1 Circuit Malfunction (Bank 1 or Single Sensor).
co to moze byc?
dzieki
Duratec to benzyna, benzyna Ci klekocze? jaki masz przebieg?
sadowskit72 18-11-2009, 19:23 napisalem "klekocze" bo dzwiek jakby diesla
najechane 80000 mil
klekocze tylko pod obciazeniem lub jak sie mocno depnie na gaz tzn szybko otworzy przepustnice
sadowskit72 18-11-2009, 19:26 aha i jeszcze jakos malo mocy... nie mam porownania bo go w takim stanie kupilem ale napewno nie ciagnie 145KM
SrebnaStrzała 18-11-2009, 19:31 napisalem "klekocze" bo dzwiek jakby diesla
najechane 80000 mil
klekocze tylko pod obciazeniem lub jak sie mocno depnie na gaz tzn szybko otworzy przepustnice
Zatankuj na shellu Vpower racing 99+ i zobacz czy pomoże. Więcej oktanów powinno zapobiec spalaniu stukowemu.
sadowskit72 18-11-2009, 19:39 no wlasnie ale czy to faktycznie jest spalanie stukowe?
bo chyba by ciagle stukalo a nie jak nagle depnie na pedal,
slychac jakby z okolic pierwszego gara. popychacze ? wtrysk, cos w okolicy tloka?
jendrekmak 19-11-2009, 07:56 W benzynie z reguły klekoczą panewki na forum raczej nikt ci nie pomoże, pozostaje dobry mechanik. Spalanie stukowe jest tylko pod obciążeniem i często pojawia się po zatankowaniu kiepskiego paliwa.
Przyszło mi jeszcze do głowy, że może wtryskiwacz na tym cylindrze się psuje i daje za mało paliwa co powoduje spalanie stukowe. Jeśli masz taką możliwość to zamień miejscami wtryskiwacze i wtedy powinien występować błąd na innym cylindrze.
Czujnik spalania stukowego tylko wyłapuje usterkę więc raczej nie jest zepsuty.
A nie są to przypadkiem te sławetne klapki w kolektorze dolotowym?
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=71902&highlight=klapki
Ewentualnie na myśl mi przyszedł oberwany katalizator, ale skoro to ewidentnie w silniku to raczej ta opcja odpada.
jendrekmak 19-11-2009, 09:43 Ale z tego co czytałem w innych postach to klapki w benzynowych silnikach słychać na biegu jałowym a przy obciążeniu jest cisza a tutaj autor pisze o klekotaniu pod obciążeniem.
SrebnaStrzała 19-11-2009, 10:57 Ale z tego co czytałem w innych postach to klapki w benzynowych silnikach słychać na biegu jałowym a przy obciążeniu jest cisza a tutaj autor pisze o klekotaniu pod obciążeniem.
Na 90% to jest spalanie stukowe, a czemu? w dieslu bym wiedział:)
jendrekmak 19-11-2009, 11:15 spalanie stukowe -> uboga mieszanka -> za dużo powietrza
w dieslu jest to samo za mało paliwa trafia do cylindra, powodem może być złe dobieranie dawki przez komputer, uszkodzony wtryskiwacz, uszkodzony przepływomierz (nie wiem czy w benzynie występuje) etc.
W tym przypadku stawiam na zły wtryskiwacz bo usterka występuje tylko na jednym cylindrze albo (co jest mniej prawdopodobne) problemy z hydrauliczną regulacją zaworów.
jarkmerk 19-11-2009, 12:08 spalanie stukowe -> uboga mieszanka -> za dużo powietrza
w dieslu jest to samo za mało paliwa trafia do cylindra, powodem może być złe dobieranie dawki przez komputer, uszkodzony wtryskiwacz, uszkodzony przepływomierz (nie wiem czy w benzynie występuje) etc.
W tym przypadku stawiam na zły wtryskiwacz bo usterka występuje tylko na jednym cylindrze albo (co jest mniej prawdopodobne) problemy z hydrauliczną regulacją zaworów.
witaj powiedz mi jak jest spalanie stukowe to co powinienem zrobic jechac na komputer wyjdzie co to moze byc mam 2.0 TDCI 130 ps a jeszcze gdzie znajduje sie przepływomierz w mondeo,czekam na odpowiedz
jendrekmak 19-11-2009, 15:17 Przepływomierz jest zaraz za filtrem powietrza na dolocie do turbiny. Gdzieś był temat o czyszczeniu przepływomierza, poszukaj.
A co do klekotu to sprawdź najpierw przelewy. Też był post jak to zrobić.
sadowskit72 15-12-2009, 22:20 witam
przestawiony byl rozrzad o jeden zabek na lancuchu.
ale dalej lekko stuka ale duuuzo mniej. a juz jak zaleje paliwo o wyzszej liczbie oktanowej to dalej stuka ale to juz tylko "Ja" slysze...
ciekawe czy to nie przez swiece NGK PLATINUIM ktore wstawilem po zakupie auta.
jutro wymienie na MOTORCRAFTY i zobacze
Rozumiem, że błąd spalania stukowego zniknął :027:
sadowskit72 20-12-2009, 21:21 wiec tak.
wymienilem swiece na motorcrafty i dalej to samo.
przy mocniejszym obciazeniu silnika wystepuje te stukanie.
ale blad sie nie pojawia, wogole zadnych bledow nie ma.
do tego jeszcze mi gasnie jak dojezdzam do swiatel....:-((((
juz nie wiem o co chodzi
Zanieczyszczony tzw. (silniczek krokowy) czujnik położenia przepustnicy i gardziel przepustnicy.
|