Zobacz pełną wersję : zestaw głośnomówiący przez ISO - pytanie
iAntonio 18-11-2009, 19:34 Mam zamiar zainstalować sobie zestaw głośnomówiący, np takie jak w linkach podanych poniżej, a interesuje mnie czy mam jeszcze możliwość podłączenia takiego zestawu pod moje radio (głośniki) gdy już mam podłączone sterowanie pod kierownicą, dokupione do Sony CDX-GT620U ?
linki do zestawów:
poprawione przez kolegę niżej - dzięki:)
Bardzo proszę o pomoc.
1. Poprawione linki kolegi
http://www.tylkogps.pl/product.php/1,77/5259/Zestaw-glosnomowiacy-Bluetooth-mr-Handsfree-Blue-Smart-Pro.html
http://www.simserwis.pl/product_info.php?products_id=1240&utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2009-11&utm_content=1240
http://allegro.pl/item806765321_bury_zestaw_glosnomowiacy_bluetooth_ cc_9040.html
2. A jak kolego chcesz podać głos z zestawu na radio?
W opisie zestawu (z pierwszego linku) niby ma taką funkcję ale nie podają jak to zrealizowane
Chyba że wpinają się z jakimś modułem między radio i głośniki i elektronika to realizuje
Normalnie, w kostce ISO masz tylko jeden kabelek MUTE = wyciszenie radia
Moim zdaniem szkoda o to walczyć (głos w głośnikach)
3. Osobiscie montowałem zestaw głośnowiący standardowo
- radio wyciszone
- głos z głośniczka w zestawie - głośność w zupełności wystarczająca.
Nawet w ASO tak montują i nikt nie używa głośników auta.
Głośnik można sprytnie ukryć i jest niewidoczny a słyszalny.
pozdrawiam
Arturek
P.S. Zwykły zestaw montowałem tak
http://www.fordclubpolska.org/pliki/Telefon_w_Focusie.pdf
iAntonio 18-11-2009, 19:51 Może te zestawy z linków to nie to co mnie interesuje, ale zgadza się, chcę głos z głośników a nie z głośniczka. Widziałem/słyszałem u kolegi i coś takiego chcę :)
jeśli ktoś zna link proszę o pomoc i odpowiedź na moje pytanie.
4. Co ma sterowanie z kierownicy do zestawu głośnomówiącego?
z tego co słyszałem to można nim regulować głos :) ale tu nie o to chodzi - w moim przypadku pytanie dotyczyło czy będę miał gdzie podpiąć to ISO z zestawu gdy już mam podłączone sterowanie.
[...]ale tu nie o to chodzi - w moim przypadku pytanie dotyczyło czy będę miał gdzie podpiąć to ISO z zestawu gdy już mam podłączone sterowanie.
Zrób zdjęcie
Na niewidziane zgaduję, że jest:
[radio]<=>[dodatkowa złączka]<=>[redukcja kostki ford-ISO]<=>[instalacja fabryczna]
Jeśli w zestawie BT jest ten dodatkowy moduł umożliwiający podpięcie głośników, to raczej podpinałbym go miedzy [dodatkową złaczką], a [redukcją kostki]
Myślę, że dodatkowy moduł wycisza radio (kabelkiem MUTE) i przejmuje kontrolę nad głośnikami - to moje zgadywanie.
iAntonio 19-11-2009, 16:34 Zrób zdjęcie
Na niewidziane zgaduję, że jest:
[radio]<=>[dodatkowa złączka]<=>[redukcja kostki ford-ISO]<=>[instalacja fabryczna]
zdjęcie w załączniku.
1a i 1b - oryginał z radia Sony
2a, 2b, 2c - złącza z Forda
3abcde - wiązka interfejsu
3c - moduł
3d - kabel podłączony do gniazda AUX w radiu
1a i 1b => 3a
3c połączone z 3b, 3e i 3d
Jeśli jesteś z tego mądry...
gdzie podłączę zestaw głośnomówiący?
Sprzedawca zapewnia: "dźwięk poprzez głośniki samochodowe, wyciszanie radia samochodowego, połączenie z radiem złączką ISO"
Ja mam zestaw Nokia CK-7W dzwięk na glosniki idzie z zestawu przez 3 kabelki (2 audio 3ci mute) do radia blaupunkta przez kostkę miniiso, ten kabelek musiałem sobie ściagnąć z londynu, bo w u nas nawet na info lini blaupunkta o nim nie wiedzieli. Kabelek znalazlem przez google po numerze katalogowym co go wyszperałem w schematach radia i złączy z netu.
Ale Ty masz Sony, więc zaczynamy od tego, że to radio musi mieć funkcję przyjęcia rozmowy z zestawu na glośniki, a nie tylko samo mute. w papierach do radia powinien byc opisany sposób podłączania zestawu, jak nie, to dzwon na infolinie sony, lub szukaj szczegółowych schematów na necie... samo podłączenie jak sie o tym poczyta to juz pestka
iAntonio 19-11-2009, 20:52 dzwon na infolinie sony, lub szukaj szczegółowych schematów na necie...
dobry pomysł, nie pomyślałem - już piszę emaila :) dzięki
Jak najbardziej jest możliwość podpięcia zestawu do głośników od radia przez złącze ISO. Jak dobrze kojarzę ze zdjęcia wtyczka 1a to kostka ISO od radia z przewodami zasilającymi a wtyczka 1b z przewodami głośnikowymi. Tak więc rozpinasz te dwie wtyczki i pomiędzy nie wpinasz box przełączający na głośniki samochodowe. Z tego boxu jest również zasilanie do zestawu głośnomówiącego. Tak jest na pewno w zestawie CC9040 firmy BURY z trzeciego linka. Sygnał mute wycisza radio a dźwięk z zestawu jest przełączany przez tzw umschaltbox na głośniki samochodowe. Trzeba tylko odpowiednio podłączyć mute w zależności od tego na którym pinie wtyczki ISO występuje on w radiu.Jest trzy możliwości i to jest kwestia odpowiedniego wpięcia przewodu. Na przewodach od tego boxu powinno być podpisane mute1, mute2, mute3. Najlepiej sprawdzić spinając po kolei każdy z nich na którym przewodzie radio zostanie wyciszone(oczywiście podczas testu zestaw głośnomówiący musi być w trybie rozmowy aby był podawany sygnał masy na przewodzie mute)
iAntonio 19-11-2009, 21:46 Oglądając szczegółowo zdjęcie kabelków od "Bury" widzę, że jest możliwość podpięcia zestawu do głośników od radia przez złącze ISO
ale nasuwa się pytanie gdzie podłączę tego "jacka" widocznego na tym zdjęciu jak już mam tam podpięty ten z interfejsu?
Wtyczkę Jack podłączasz do wyjścia głośnikowego w zestawie CC9040. Przez niego idzie dźwięk z zestawu na głośniki samochodowe.
iAntonio 06-12-2009, 17:14 Dziękuję za wszystkie rady.
Na koniec zdecydowałem i kupiłem zestaw mr Handsfree Blue Smart.
Podłączenie przez złączki ISO Bardzo dobrze pasujące pod mojego Focusa i radio Sony.
Wszystko działa tylko nie mogę sparować telefonu (bluetooth). Robię wszystko wg instrukcji:
Aby sparować zestaw samochodowy Blue Smart z telefonem z technologią Bluetooth należy nacisnąć środkowy guzik a następnie wybrać opcję menu „Pairing”. Aby potwierdzić należy nacisnąć środkowy przycisk raz jeszcze. Przy właściwie włączonym parowaniu powinien pojawić się sygnał inicjacji parowania, a następnie komunikat głosowy „Activated”, potwierdzający powodzenie parowania. Diody na pilocie powinny zapalać się na przemian.
• Aktywuj Bluetooth w swoim telefonie.
• Wyszukaj dostępne urządzenia Bluetooth w menu w telefonie. Telefon zlokalizuje i wyświetli wszystkie aktywne urządzenia Bluetooth
po pierwsze po komunikacie "Activated" diody nie zapalają się na przemian a po drugie telefon nie widzi żadnego urządzenia bluetooth.
Widok wiązki kabli w załączniku. Jedyny nie podłączony kabel to żółty.
Wg mojego zgadywania bluetooth nie ma zasilania.
Proszę pomóżcie.
iAntonio 07-12-2009, 18:13 czy nikt się na tym nie zna?
Proszę pomóżcie.
igrzelczyk 08-12-2009, 15:49 moze trzeba go dluzej przytrzymac przycisnietego -mialem tak w blaupunkcie
iAntonio 08-12-2009, 16:15 Nie wiem co poprzednio zrobiłem źle, ale dziś podłączyłem jeszcze raz i jedyna różnica to włączyłem zapłon (do zapalenia kontrolek), poprzednio przekręciłem tylko do momentu zaświecenia się radia - może to ten błąd.
Działa! Zamontowany - wypróbowany. Jest ok - polecam.
Montaż bardzo prosty - złączki ISO i wszystko inne na swoje miejsce i po bólu :)
Dla zainteresowanych powtórzę, może komuś przydadzą się te informacje:
Mam radio Sony CDX-GT620U włożone za pomocą specjalnej ramki na miejsce oryginalnego - podłączone interfejsem (dokupionym) ze sterowaniem pod kierownicą - nie działa akurat zgłaśnianie podczas przyśpieszania - teraz podłączony do tych samych ISO zestaw głośnomówiący Blue Smart - i wszystko współpracuje ze sobą.
Jeden minus - niezidentyfikowany - nie czysto gra na niektórych stacjach radiowych --oryginał grał bez szumów.
Dzięki wszystkim za pomoc. Bez was nie dałbym rady :fcp29
|
|