Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] Zamkniety obieg mocno dmucha

kiku
27-11-2009, 08:51
Szukalem na forum ale nie znalazlem. Czy to normalne, ze przy wlaczeniu zamknietego obiegu zaczyna mocniej dmuchac z nawiewu? Np jak mam ustawiony nawiew na 2 i wlacze zamkniety to tak jakbym przestawil na 3. I druga sprawa, ktora mnie interesuje: silniczek do zamykania nawiewu jest za schowkiem na mapy i przy wlaczonym zamknietym obiegu ten silniczek caly czas chodzi. Nie zeby halasowal, bo trzeba tam ucho przylozyc, ale wydaje mi sie ze powinien sie wlaczyc tylko na chwile. Czy moze ktos sprawdzic jak ma u siebie?

Oskar_FKP
27-11-2009, 08:54
To normalne że dmucha mocniej po zamknieciu obiegu

OXEED
27-11-2009, 08:56
to normalne, że przy włączonym obiegu wewnętrznym mocniej dmucha

Daro26
27-11-2009, 11:01
Przecież to jest chyba logiczne, że przy obiegu zamkniętym mocniej działa nawiew. Przy otwartym obiegu powietrze z zewnątrz musi przejść prze filtr kabinowy, który ogranicza przepłwy powietrza. Dlatego jak masz filtr zapchany to praktycznie nie leci powietrze, a przy zamkniętym obiegu powietrze zasysane jest z wewnątrz kabiny i nie leci prze filtr.

Gdybyś wyciągnał filtr wogóle kabionowy to miałbyś podobny nawiew jak przy obiegu zamkniętym.

kiku
27-11-2009, 11:42
W poprzednim samochodzie nie mialem roznicy w dzialaniu nawiewu przy zamykaniu obiegu, dlatego mnie to zdziwilo. Ale fakt, tam nie mialem filtra kabinowego.