dziadekzly
10-12-2009, 18:08
Witam wszystkich!
Kwestia jest tego typu, że panna w urzędzie dopytuje się o masę zestawu czyli auto z przyczepą, natomiast nigdzie takiej informacji nie znajduję. Obdzwoniłem salony i przedstawicielstwo w stolicy i nic. Może ktoś z Was ma po prostu taki model auta czyli mondeo kombi rok 1996, silnik 1.8 benzyna i oczywiscie hak- pozycja f3 w dowodzie rej. to masa zestawu. Będę wdzięczny za informację na priw. Dziękuję! Pozdrowienia.
FrostiGMR
10-12-2009, 18:22
Ja co prawda mam hatchbacka diesla i hak, ale pozycja f3 jest pusta, tzn są 3 kreski poziome, jako brak wpisu. Nikt się o to nie czepiał. Specyfikację do konkretnego auta to chyba dealer wie, salon, aso, instrukcja obsługi, książka użytkownika, ogólne zasady zaś reguluje kodeks drogowy.
pablopikotto
10-12-2009, 21:54
f3 w dowodzie rej nie jest obowiazkowe i tak naprawde nikt na to nie zwraca uwagi jesli chodzi o samochody do 3,5t w samochodach ciezarowych glownie w ciagnich siodlowych jest uwzgledniona masa przyczepy badz naczepy . po durgie pamietajcie ze jezeli posiadac prawo jazdy kat b to zestaw czyli pojazd plus przyczepa nie moga przekraczac 3.5 t po drugie przyczepka ktora mozna ciagnac z tym prawojazdy czyli b nie moze przekracac ladownasci 500kg jezeli jednak chcecie wiesc ciezszy ladunek to potrzebne jest juz prawojazdy b-d . pozdrawiam
Wystarczy chwile poszukac http://www.infosamochody.pl/artykul,id_m-40,t-Tabliczka-znamionowa-pojazdu.html
pablopikotto
11-12-2009, 01:35
ok zgodze sie z ta tabliczka ale tak jak np ja mam zamontowany hak kilka tal temu na tabliczce nie mam podane masy jaka moge ciagnac moim autkiem a w dowodzie mam wbity hak wiec nie o to chodzi
FrostiGMR
11-12-2009, 06:42
f3 w dowodzie rej nie jest obowiazkowe i tak naprawde nikt na to nie zwraca uwagi jesli chodzi o samochody do 3,5t w samochodach ciezarowych glownie w ciagnich siodlowych jest uwzgledniona masa przyczepy badz naczepy . po durgie pamietajcie ze jezeli posiadac prawo jazdy kat b to zestaw czyli pojazd plus przyczepa nie moga przekraczac 3.5 t po drugie przyczepka ktora mozna ciagnac z tym prawojazdy czyli b nie moze przekracac ladownasci 500kg jezeli jednak chcecie wiesc ciezszy ladunek to potrzebne jest juz prawojazdy b-d . pozdrawiam
Prawo jazdy B +E :P. A tak w ogóle to można ciągnąć pojazdem o DMC 3500 kg przyczepę tzw. lekką (DMC 750 kg), mimo, że masa zestawu przekroczy 3,5 tony. Reguluje to
Konwencja Wiedeńska o ruchu drogowym (1968, w Polsce chyba 1988), zestaw taki może ważyć 4250 kg. Policja się czepia w kraju gdy widzi taki zestaw, ale gdy się przypomni im że jest takie prawo i nie mogą zabrać prawka, odpuszczają. Co ciekawe,nigdzie poza Polską nie było takich problemów, we Francji można ciągnąć przyczepę mająć prawo jazdy B i T, zamiast E. Sorki za OT:)
pablopikotto
11-12-2009, 09:31
sorki za byka walnietego z kat B-E . a tak ogolnie mowiac uwazam ze polskie prawo ma tak wiele bledow ktore zaprzeczaja sobie nawzajem.