Zobacz pełną wersję : [Mondeo 1993-1996] Diagnoza pompy ABS
Witam po raz 3 :D
Czy jest możliwość sprawdzenia pompy ABS czy jest sprawna, jak tak to jak :)?
No może temat już przejdzie ;)
No może temat już przejdzie
Przejdzie, przejdzie...
Ale napisz coś więcej o co Ci konkretnie chodzi? Wogóle nie działa ABS, czy od czasu do czasu pierdnie, czy co tam się dzieje, kontrolka świeci?. Bo może fabrycznie nie było ABSu. Czy widzisz, że robi test przy ruszeniu. Odpalasz obojętne ciepły, czy zimny. Delikatnie ruszasz ledwie co ruszysz lekko przygasają światła na ułamek sekundy. Trzeba to dobrze wyczaić.
hirotaro 17-12-2009, 22:56 hmmm ja mam CB radio i jak mam właczone to przy ruszeniu słysze tai bzzyyyt w CB czy to swiedczy o sprawnosci ABS czy o jakimś jego uaktywnieniu (działać mi działa)
No to sprawa wygląda tak. Po włączeniu zapłonu kontrolka od ABS-u mignie kilka razy ( jak dobrze pamiętam to 3) i później świeci cały czas. Auto kupiłem już z niedziałającym ABS-em. Na początku zostały sprawdzone czujniki, wszystkie mają ok 1150-1200Ohm, sprawdzane były na wtyczce co idzie do sterownika pompy więc raczej żadnych przerwań w przewodach nie ma. Jako że czujniki dobre to mechanik orzekł że pompa do wymiany no i kupiłem. Nowa 550zł wiec zdecydowałem się na używke sprzedający zapewniał że pompa pochodzi z auta co działał abs. No i po wymianie pompy nic się nie zmieniło. Kompa resetowałem ale kontrolka dalej świeci. I chce sprawdzić czy pompa jest uszkodzona ale nie wiem jak.
Teraz do głowy przychodzi mi inny pomysł, taki że poprzedni właściciel mógł próbować naprawiać ABS i włożył złą pompę, a ja kupując sugerowałem się numerami na starej i może tu gdzieś jest błąd.
Mój mondek jest z 94r silnik 2.0 automat i mam takie oznaczenia na pompie
F4RF-2C219-AN
Może ktoś wymieniał już pompę u siebie i potrafi powiedzieć czy nr są dobre.
heh ale się rozpisałem ale myślę że wszystko opisałem.
Pozdrawiam
Podaj VIN tu albo na PW.
I nie zakładaj kilku tematów na ten sam problem.
Mój VIN:
WF0AXXGBBARL61246
Żeby nie zaśmiecać tematu to tu dodam :)
Szperałem trochę w necie i znalazłem coś takiego:
" Ford code reader
ABS fault code definitions for all vehicles except Bronco and
Explorer (1993-95)
CODE FAULT CODE DEFINITION
11 Electronic Controller (EBCM)
12 Electronic Controller (EBCM)
17 Reference voltage (traction assist code - Mark VIII only)
18 Isolation valve No. 1 (traction assist code - Mark VIII only)
19 Isolation valve No. 2 (traction assist code - Mark VIII only)
21 Main Valve
22 Left Front Inlet Valve
23 Left Front Outlet Valve
24 Right Front Inlet Valve
25 Right Front Outlet Valve
26 Rear Inlet Valve
27 Rear Outlet Valve
28 Left Rear Inlet Valve
29 Left Rear Outlet Valve
31 Left Front Wheel Sensor
32 Right Front Wheel Sensor
33 Right Rear Wheel Sensor
34 Left Rear Wheel Sensor
35 Left Front Wheel Sensor Erratic Output
36 Right Front Wheel Sensor Erratic Output
37 Right Rear Wheel Sensor Erratic Output
38 Left Rear Wheel Sensor Erratic Output
41 Left Front Wheel Sensor Mismatched Output
42 Right Front Wheel Sensor Mismatched Output
43 Right Rear Wheel Sensor Mismatched Output
44 Left Rear Wheel Sensor Mismatched Output
45 Left Front and One Other Wheel Sensor
46 Right Front and One Other Wheel Sensor
47 Missing Rear Wheel Sensor
48 Missing Three or Four Wheel Sensor
51 Left Front Outlet Valve
52 Right Front Outlet Valve
53 Right Rear Outlet Valve
54 Left Rear Outlet Valve
55 Left Front Wheel Sensor Output Dropout
56 Right Front Wheel Sensor Output Dropout
57 Right Rear Wheel Sensor Output Dropout
58 Left Rear Wheel Sensor Output Dropout
61 Fluid Level Indicator and Pressure Warning Switch Circuit
62 Pedal Travel Switch
63 Pump Motor Speed Sensor
64 Pump Motor Pressure
67 Pump Motor Relay (traction assist code - Mark VIII only)
71 Left Front Wheel Sensor
72 Right Front Wheel Sensor
73 Right Rear Wheel Sensor
74 Left Rear Wheel Sensor
75 Left Front Wheel Sensor Erratic Output
76 Right Front Wheel Sensor Erratic Output
77 Right Rear Wheel Sensor Erratic Output
78 Left Rear Wheel Sensor Erratic Output
88 Electronic Controller (EBCM)
99 Electronic Controller (EBCM)"
Nie wiem czy dobrze tłumacze ale wydaje mi się ze to są kody migowe ABS-u.
No i jak są kody to pewnie jest jakaś możliwość ich odczytania:) ale jak?:)
Znalazłem trójkątną wtyczkę, taką samą jak do diagnostyki silnika, tylko że po przeciwnej stronie tzn stojąc przodem do auta to po prawej:). Próbowałem wpiąć się w nią w ten sam sposób co do tej wtyczki od silnika ale niestety nie udało się. Po wpięciu, dioda cały czas się świeci i nic nie miga. I dalej nie wiem co robić.
mr_yagooda 20-12-2009, 10:44 dzieki za kody,
Mialem taki przypadek we alfie 156. Okazal sie walniety bezpiecznik. Po wymianie prawie do konca przeszlo ale po drodze byl jeszcze fabryczny przekaznik ktory btyl zasniedzialy
Mnie tam wychodzi pompa o n-rze: 93BB 2M110 AK, a jej zamiennik to część o numerze 1315668. I tutaj poległem. Nie mogę rozkodować tej części :( . Zresztą numeru podanego przez Ciebie też nie mogę znaleźć :( .
Więc reasumując nic Ci nie pomogłem :( .
Walki z ABS-em ciąg dalszy. Nie ufając mechanikowi ;) mówiącemu że przeczyścił wszystkie czujniki zajrzałem do bębnów i okazało się że czujniki są ubrudzone jakimś syfem również na zębatkach koło czujników było pełno syfu oczyściłem dokładnie i nadzieja ożyła :) ale niestety kontrolka dalej świeci :( podczas jazdy nie sprawdzałem ale pewnie nie działa. Ale okazało się że lewe szczęki mam do wymiany bo już całkiem zdarte, a prawe nie równo się ścierają tzn górą jest ich mniej niż na dole szczęk. Czy to może być przyczyną niedziałającego ABS-u?? Dodam jeszcze że ręczny nie działa od "nowości" może to też coś przeszkadza ABS-owi.
Ps co do przednich mechanik nie kłamał i wyczyścił :)
Spokojnie, spokojnie jeszcze jest nadzieja. Jakbyś poszukał dobrze na forum to znajdziesz info, że po awarii ABSu w stylu np. permanentnych problemów z czujnikami zapala się awaria, która gaśnie dopiero po kilkunastu - kilkudziesięciu cyklach odpalenia, jazdy i zgaszenia. W szczegóły nie będę się już wdawał :) .
To ze klocki czy szczeki sa do wymiany nie ma nic wspolnego w sumie z dzialaniem ABSu
Dzięki za odpowiedź. W takim razie czekam :)
Pozdrawiam
Problemu ciąg dalszy.
Przejechałem ponad 1000km i gdzie tylko była możliwość hamowałem jak najmocniej ;), a kontrolka dajel się świeci i abs nie działa.
Chciałem odczytać kody migowe abs-u. Miejsce wtyczki i kody znalazłem na necie:
http://chomikuj.pl/kolecb?fid=193504314
podobno służy do diagnostyki abs-u. Ale po wpięciu diody świeci ona cały czas i nie gaśnie. Wie ktoś może co robię źle??
Pozdrawiam
Dzisiaj postanowiłem jeszcze raz spróbować pobawić się z moim abs-em ale znowu klapa. Zauważyłem coś nowego w zachowaniu pompy po włączeniu zapłonu pompa zaczyna non stop bzyczeć (jak włączę silnik to nie wiem bo silnik zagłusza). Co to może znaczyć??
No coś mi się zdaje ze kupiłeś jednak walniętą tą pompę........ i zastanawia mnie jeszcze jeden fakt, jak jest z odpowietrzaniem tej pompy bo może jest jakiś czujnik ciśnienia i w czasie testu pompa mieli zeby uzyskać ciśnienie pracy a ze zapowietrzona to nie może i stąd te błędy....???? Przyznam się że strzelam teraz choć ja mam również problem z ABS. W moim MK2 1.8 TD pompa się zaciera i jakoś nie mogę się zabrać za robotę z nią mając przed oczami widok konieczności wykręcania serwa itd... no i potem nie wiem czy to odpowietrzyć czy nie no i gdzie odpowietrzyć....:/
Sama robota z pompą mnie nie przeraża tzn rozebrać pompę naprawić silnik, tylko wyciągnąć to z auta i założyć...... ehhhh... :/
Witam po długiej nieobecności na forum. Wczoraj wymieniłem jeszcze raz pompe i ABS ożył ( mimo że kontrolka nie zgasła, hamulec pulsował, aż miło sie hamowało na sniegu :d ) no ale radość trwała dość krótko dzisiaj wsiadam do auta odpalam, jade kawałem i znowu testing, a tu zonk ;/ ABS-u brak :( czyżby moje szczęście do pomp absu?? czy może cos innego tym razem??
Witam, a przekaznik i bezpiecznik sprawdzileś? Plukanie ukladu tez nie zaszkodzi.
Układ się nie zapowietrza?
Dzisiaj byłem na kanale i układ nie jest zapowietrzony, bezpieczniki sprawdzone ( 2 pod maską i 1 koło nóg kierowcy) wszystkie OK, a co do przekaźników to gdzie mógłby ktoś podpowiedzieć gdzie są? Dzisiaj wsiadłem rano do auta i ABSu nie bylo ale po pracy pierwsze hamowanie i abs zadziałał kolejne hamowania juz nie, heh dziwne;/
O przekaźniku abs-u pierwszy raz słyszę(ale może się mylę i ktoś mnie oświeci).Sprawdź napięcie na dojściach i wyjściach z bezpieczników i na złączu abs-u przy zespole hydraulicznym.Słaby styk i zmniejszony przepływ napięcia może być powodem awarii.Jeżeli napięcie w instalce spada poniżej 11V to centralka sygnalizuje awarię i wyłącza urządzenie abs.
Przekaźnika od ABS-u nie ma tak jak napisał uro2, ale najpierw sprawdź złącze przy pompie i kostkę do niej dochodzącą - być może jest zaśniedziała i nie łączy dobrze.
Witam koledzy. Ja jestem tu pierwszy raz wiec wybaczcie bledy. Jechalem i zahamowalem az do poslizgu (na sniegu) i zapalila sie kontrolka ABS za chwile zgasla, ale juz nie dzalal uklad. Teraz jak zahamuje do zadzialania ukladu to kola sie zatrzymuja i wszystkie swiatla przygasaja.
Według mnie zatarta pompa. Pompa do regeneracji lub wymiany.
hilly3077 09-03-2010, 10:20 Witam koledzy. Ja jestem tu pierwszy raz wiec wybaczcie bledy. Jechalem i zahamowalem az do poslizgu (na sniegu) i zapalila sie kontrolka ABS za chwile zgasla, ale juz nie dzalal uklad. Teraz jak zahamuje do zadzialania ukladu to kola sie zatrzymuja i wszystkie swiatla przygasaja.
Witam!
a kiedy byl plyn hamulcowy wymieniany?
Mialem calkiem podobny problem, po wymianie plynu (okazalo sie ze nie byl dluuuugo wymieniany)pomp[a sie rozruszala i teraz dziala normalnie.
pozdrawiam...
Plyn hamulcowy wymienilem 16 tys. km temu, ale dwa tygodnie temu wymienialem szczotki w alternatorze, moze byc to ze soba powiazane?
Witam podepnę się do tematu.
Mam problem z hamulcami od strony pasażera,a dokładniej prawa strona mi nie hamuje,mój mechanik nie mając czasu ,bo juz skonczylismy inną robote powiedział ze może być zepsuta pompa hamulcowa abs która pompuje płyn na prawa i lewą stronę,na lewą stronę hamuje dobrze, a prawy przód cały zardzewiały-mówie o tarczy bo hamulce nic nie hamują, co jest grane?? jak rozwiązać ten problem ?czy mógł sie przewód przytkac czy co?czy pompa się uszkodziła ?prosze o rady od czego zacząc, wiem ze trzeba wyciągnąc pompe lub dostać sie do niej i zobaczyć czy wychodzi plyn z pompy jesli tak to szukac dalej przyczyny w przewodach,ale czy w tych modelach tak się działo, ze hamulców po jednej stronie wogóle nie było ?
pozdrawiam.
mondeo mk1 1,8 16v kombiak 96 rok
Napięcia sprawdzone na bezpiecznikach 14,45 na uruchomionym silniku i ponad 12 na wyłączonym (nie pamietam dokladnie ile) przy pompie napięcie takie samo jak na bezpiecznikach ponad 12V :( i co tu dalej robic z tym nieszczesnym absem
Dzieki kolego za pomoc ale chwilowo tematu nie moge kontynuowac bo wczoraj pepiczek wjechal tirem we mnie i autko stoi.
Kolego odnosnie hamolcow to Ford ma dwa niezalezne uklady hamolcowe, po przekatnej, czyli prawy przod i lewy tyl. Jezeli nie dziala Ci tylko prawy przod to poszukaj usterki w cylinderku itp. moze faktycznie jakis paproch. Co do pompy ABS to raczej nijak sie to ma do tej usterki. Sprawdz kolo po przekatnej.
Witam
Walki z abs-em ciąg dalszy ;/ potrzebuje dokładnego schematu instalacji absu gdzie jaki kabelek idzie i za co odpowiada każdy pin w złączach przy pompie ( mam dwie wtyczki ) spróbuje kabelek po kabelku i czujnik po czujniku sprawdzić jeszcze raz, jakby któryś z użytkowników miał taki dokładny schemat to prosiłbym o wstawienie na forum lub wysłąnie na meila jonatan_jr@o2.pl ewentulanie jak ktoś ma jeszcze jakiś pomysł co sprawdzić to bardzo prosze o rade bo już ręce opadają ;)
POozdrawiam
Coś mi się przypomniało że jak wyjechałem od mechanika po wymianie pompy abesu to wszystko działało następnego dnia ostro przychamowałem na lodzie cos stukneło (w okolicach przedniego lewego kola) i od tej pory abs działa bardzo sporadycznie może to coś pomoże
turek_1601 22-04-2010, 16:41 Witam. Mi tez nie działa abs, czujki raczej są ok, dziwnym obiawem jest to ze jak np na mokrej trawie hamuje to koła sie blokuja, swiatła lekko przygasają, coś tam pod maską słychać jakby pompa chciała działać, a pedał hamulca zamiast bic do góry lekko i płynne opada jakieś 3-4cm. Jak normajnie na asfalcie hamuje na granicy uślizgu kół to pedał nie opada, jest twardy. Układ jest odpowietrzony, płyn zmieniony wiec może ktoś wie co powinienem jeszcze sprawdzić? Czujniki wykręcałem i czyściłem
Witam. Mi tez nie działa abs, czujki raczej są ok, dziwnym obiawem jest to ze jak np na mokrej trawie hamuje to koła sie blokuja, swiatła lekko przygasają, coś tam pod maską słychać jakby pompa chciała działać, a pedał hamulca zamiast bic do góry lekko i płynne opada jakieś 3-4cm. Jak normajnie na asfalcie hamuje na granicy uślizgu kół to pedał nie opada, jest twardy. Układ jest odpowietrzony, płyn zmieniony wiec może ktoś wie co powinienem jeszcze sprawdzić? Czujniki wykręcałem i czyściłem
Według mnie zatarta pompa od ABS. A kontrolki Ci nie świecą, że jest coś nie tak z ABS?
turek_1601 22-04-2010, 18:44 Kontrolka normalnie sie zachowuje, ale czasem sie zaswieca powyzej 120-140km/h
Kontrolka normalnie sie zachowuje, ale czasem sie zaswieca powyzej 120-140km/h
... a podczas gwałtownego hamowania/wciśnięcia pedału hamulca na maxa nie świeci się? Światła na długo przygasają?
Witam!!!
Mam podobny problem!!!
Świeci mi się cały czas kontrola od abs.
Zaczęło się po wizycie w zspie :-) Próbując wyjechać wiadomo że na 100 % wywali błędy na czujnikach prędkości obrotowej kół. I tak się stało. Zaświecił się ABS:-( Wizyta na myjce pomogła, ciepła woda rozpuściła snieg, lód i kontrolka zgasła.
Do wczoraj było OK!!!
I znów świeci :-(
Bezpieczniki są ok, także podejżewam że któryś z czujników dokonał swojego żywota :-(
Zastanawiające jest dla mnie to że przez chwile się nie świeciła, ale po ponownym uruchonieniu silnika znów świeci. Także bez diagnozy komputerowej chyba się nie obejdzie.
Pozdro
turek_1601 23-04-2010, 08:52 Zapala sie jak koła sa zablokowane dłuższy czas jakies 10metrów.
Zapala sie jak koła sa zablokowane dłuższy czas jakies 10metrów.
Zatarta pompa, miałem to samo. Niestety musisz wymienić pompę lub ją jakoś zregenerować, innego wyjścia nie ma.
Zastanawiające jest dla mnie to że przez chwile się nie świeciła, ale po ponownym uruchonieniu silnika znów świeci.Wygląda że komp nałapał błędów(zdarza się to np. podczas ingerencji w układ hamulcowy przy włączonym zapłonie).Najczęściej pomaga trochę pojeździć i gwałtownie pohamować.Złapie właściwe parametry i kontrolka zgaśnie.U mnie po wymianie tylnej piasty zapalała się i gasła przez dwa tygodnie.Później wszystko samo wróciło do normy.
turek_1601 25-04-2010, 19:43 W zime nierowno mi hamował, wiec wyjałem bezpiecznik, teraz znowu go włożyłem bo mnie kontrolka irytowała. Piernicze nie bede inwestował w pompe ani jej regenrował, potrafie hamowac i bez ABS. dzieki i pozdrawiam
Wygląda że komp nałapał błędów(zdarza się to np. podczas ingerencji w układ hamulcowy przy włączonym zapłonie).Najczęściej pomaga trochę pojeździć i gwałtownie pohamować.Złapie właściwe parametry i kontrolka zgaśnie.U mnie po wymianie tylnej piasty zapalała się i gasła przez dwa tygodnie.Później wszystko samo wróciło do normy.
Witam!!
Spróbowalem i ...
Wczoraj wracałem z trasy i trochę dałem mu w kość aż opony się kopciły :-)
No ale kotrolka nie zgała.
Dzisiaj rano jakież było moje zdziwienie jak po przejechniu kilku metrów kontrolka zgasła :-)
Cały uradowany pojechałem zatankować...
Cała magia prysła kontrolka znów świeci:-(
Dzisiaj rano jakież było moje zdziwienie jak po przejechniu kilku metrów kontrolka zgasła :-)
W innym temacie, napisałem dlaczego tak się dzieje i jakbyś przeczytał, to byś się nie cieszył :P Po odpaleniu samochodu i przejechaniu kilku metrów ABS wykonuje szybki test pompy ABS oraz czujników. I akurat tym razem udało się jej przejść ten test z powodzeniem. Jednym słowem masz zatartą pompę.
W innym temacie, napisałem dlaczego tak się dzieje i jakbyś przeczytał, to byś się nie cieszył :P Po odpaleniu samochodu i przejechaniu kilku metrów ABS wykonuje szybki test pompy ABS oraz czujników. I akurat tym razem udało się jej przejść ten test z powodzeniem. Jednym słowem masz zatartą pompę.
Pompa czy czujnik ??? I tak wszystko wyjdzie dopiero na kompie ale jak zgaszę tą kontrolkę i się już nie zaświeci to raczej nie pompa. Zrobię reset i zobaczymy czy coś wywali:-)Zakładanie z góry że to na 100% pompa to takie wróżenie z fusów ;-)
Pozdro
P.S.
A jak stoisz i włączysz silnik to komp nie robi testu? U mnie na postoju robił:-)
Pompa czy czujnik ??? I tak wszystko wyjdzie dopiero na kompie ale jak zgaszę tą kontrolkę i się już nie zaświeci to raczej nie pompa. Zrobię reset i zobaczymy czy coś wywali:-)Zakładanie z góry że to na 100% pompa to takie wróżenie z fusów ;-)
Pozdro
P.S.
A jak stoisz i włączysz silnik to komp nie robi testu? U mnie na postoju robił:-)
Ja napisałem Ci jak to było u mnie. Po odpaleniu kontrolka świeciła, a po przejechaniu kilku metrów gasła - diagnoza pompa. Wymieniłem i wszystko śmiga :)
Panowie.... CUD!
Zgasła kontrolka od ABS:-)
Wystarczyło się troszkę poślizgać na ręcznym:-)(Nie na trawie tylko na świeżo położnej kostce brukowej)
Eh ten ford:-)Ciągle zaskakuje :-)
A pompa działa? Rozpędzałeś się i wciskałeś pedał hamulca do dechy?
Jakby nie działała to powinna kontrolka świecić.Poza tym ostatnio trafiłem na opis i fotki na innym forum.Tam w zasadzie nie ma się co zatrzeć.Jedyne co się może stać to niedrożne przewody hamulcowe lub uszkodzenie elektryki.Tłoczki w module abs-u mają oringi tak jak tłoczki hamulcowe.
Jakby nie działała to powinna kontrolka świecić.
I tu się mylisz. Bo pompa może działać tylko na początku, a po kilkurazowym zadziałaniu pompa może przestać działać, wywalić błąd i koła się zblokują. Sam miałem taki przypadek.
Kolego zaczynasz przeczyć sam sobie.Jeżeli coś jest zatarte to nie ma takiej możliwości że kilka razy zadziała a potem nie.Jeżeli jest coś zatarte to nie ruszy tego żadna siła.
Na początku może mieć lekko(ciężko, ale daje jeszcze rade) , a za każdorazowym zadziałaniem dużo ciężej, co powoduje duże obciążenie, rozłączenie pompy a co za tym idzie, zaprzestanie działania.
Witam ponownie!!!
Dziś sprawdziłem czy pompa działa....
Działa jak należy!!!!
POzdro
Działa jak należy!!!!Rozumiem że kontrolka nie świeci?
Rozumiem że kontrolka nie świeci?
Nie świeci !!:-)
Może się okaże że miałem rację odnośnie błędów w kompie.Oby tak zostało.Zadowolenia z jazdy.
Może się okaże że miałem rację odnośnie błędów w kompie.Oby tak zostało.Zadowolenia z jazdy.
Dzięki:-)
Pozdro....
Witam!!
Jednak muszę odświeżyć temat :-(
Tak jak już pisałem kontrolka od ABS-u nie świeci natomiast chyba z pompom jest jednak coś nie tak.
Po każdorazowym uruchomieniu samochodu i przejechaniu koło 5 m spod maski wydobywa się ni to świst ni to zgrzyt . To tak jak by zapowietrzona była pompa od abs-u . Przetrawi i wszystko jest prawie ok.
Ostatnio próbowałem pohamować trochę ostrzej i wygląda to tak ,że przy załączaniu się ABS-u pojawia się ten dźwięk, po puszczeniu hamulca po 1s., ustępuje(światła przygasają).Przy ręcznym jest podobnie, przy próbie zawinięcia na ręcznym jest ten sam dźwięk.
Przy wpadnięciu w dziurę w drodze z wciśniętym hamulcem to samo.
Płyn hamulcowy jest świeżo wymieniony, i układ niby odpowietrzony. Jednak wygląda mi na to jakby był jednak zapowietrzony.
Jakieś pomysły????
Przeszukałem co nieco forum jednak jednoznacznych info nie znalazłem.
Za to mam jeszcze 2 pytania:
1. Czy ewentualna wymiana pompy, jest trudna i czy można szukać pompy z mk 2 ew. 1,8 lub 2,0.
2. I zauważyłem że przy mocnym ruszeniu nie ma tego zgrzytu, czy w tej pompie są jakieś łożyska?Może to ono się zaciera...?
Pompa w mk2 i mk1 jest taka sama (przy 1.8 TD). Nie wim jak z wymiana ale chyba dasz rade. Moj problem z pompa sie skonczyl bo zmienilem auto za to teraz mam problem bo na wolnych obrotach pracuje nie rowno. Ja zgrzytow nie slyszalem ale tez mi swiatla przygasaly jak mial sie ABS wlaczyc. Zycze powodzenia.
Panowie NOWY objaw :-)
Teraz już nie ma zgrzytu, tylko coś na podobieństwo gniecionej gumy, i też tylko przy przejechanie paru metrów , później jest ok.....???
Witam!!!
Skończyła mi się pompa Abs, raz działa a raz nie. Działa po ostrym ruszeniu a przy normalnym świeci się kontrolka.
Pytanie moje jest takie: czy da się sprawdzić jaki rozdaj mam zamontowany tak bez wyciągania sterownika, bo są 2 Boscha i Bendix(czy jakoś tak).
Pozdrawiam
Rafał A.(antek) 20-01-2011, 02:44 Dla potomnych i diagnostyki.
Jak kontrolka zapala sie przy odpaleniu i nie gasnie, na początek sprawdzic czujniki, czy ktorys nie ma przerwy w obwodzie.
Jak kontrolka zapala sie do testu i gaśnie, a pozniej zapala sie po przekroczeniu jakis 20km/h sprawdzic czujniki i zębatki ABS-u czy pierścienie sa czyste, i czy nie maja ubytkow, przerw czy nie są pekniete.
Jak kontrolka gasnie, zapala sie jak wyzej, ale ABS jak by działa... sprawdzic czy ktores kolo sie nie blokuje, jak blokuje to sprawdzic czujnik na nim...
Jak kontorlka zapala sie i gasnie losowo, a pompa wydaje dziwne dzwieki, albo milczy albo pracuje jeszcze po zaprzestaniu hamowania, prawdopodobnie przyciera sie pompa własnie...
Wszystko ładnie tylko nie ma odpowiedzi na pytanie :
Czy da się rozpoznać jakiej firmy jest sterownik ABS bez wymontowywania go ?
Podłączając się komputerem pod samochód, powinieneś móc zidentyfikować numer i rodzaj pompy. Jeśli nie masz takiej możliwości, spójrz za serwo i poświeć lampką, może coś uda Ci się zobaczyć.
Rafał A.(antek) 20-01-2011, 23:39 Jestes pewien ze system ABSu występował bendixa? ew czy nie bylo tak ze z trakcja /bez trakcji byly innych firm? Spróbuje cos ustalic.
Witam!
http://moto.allegro.pl/pompa-abs-ford-mondeo-mk1-1-8-2-0-100-sprawna-i1381501986.html Bendix
http://moto.allegro.pl/ford-mondeo-mk1-mk2-pompa-abs-bosch-93bb2m110-0l-i1383718315.html Bosch
Witam!
http://moto.allegro.pl/pompa-abs-for...381501986.html Bendix
http://moto.allegro.pl/ford-mondeo-m...383718315.html Bosch
Z tego co widzę na zdjęciach, to obie są Bendix:)
Boscha nie były czasami tylko w TD?
Właśnie też mi się tak wydaje!
No i wszech wiedzące forum ponownie na nic się zdało!!!
Jestem tylko do tyłu z kasą za sterownik od ABS.
DLA POTOMNYCH!!!!
Bosch JEST RÓWNIEŻ W BENZYNOWYCH WERSJACH!!!! RÓWNIEŻ W MK I !!!!!
Bosch jest mniejszą pompą niż bendix i MA TYLKO JEDNĄ WTYCZKĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pozdrawiam
Rafał A.(antek) 04-02-2011, 20:34 a nie mogles popatrzec jaka masz pompe u siebie? ew podac vin zeby ktos rozkodował i dobrał Ci jaka ma byc? albo... jechac do warsztatu...
ew podac vin zeby ktos rozkodował i dobrał Ci jaka ma byc?
Po vin-e wychodziła bendixa....ale to nie pierwszy mam taki przypadek w moim mondku :-)
blackzulu 20-02-2012, 18:41 Trochę odświeżę temat :-) .
Pogrzebałem trochę w gooooglach i na różnych forach ale porady nie znalazłem :-(
Na początek diagnoza : zaciera się silnik pompy ABS ( dżwięk podobny do pracującego silniczka np. z zabawki na bardzo wysokich obrotach .Odgłos ten trwa ok.1 sekundy podczas testu po ruszeniu z miejsca )
Teraz pytanie :czy któryś z szanownych forumowiczów próbował naprawić ten silnik (wymiana panewek lub łożysk,szczotek).
Jeżeli tak ,proszę o poradę krok po kroku jak to zrobić i czy w ogóle jest to możliwe do naprawy.
Jak wiadomo można kupić używaną pompę ale kto mi zagwarantuje że ''używka'' nie padnie po miesiącu?
Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny :-)
Pozdrawiam!
|