Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Wymiana żarówek świateł postojowych

kojot
21-12-2009, 22:37
cześć,
nie bardzo wiem jak zabrać się za wymianę żarówek postojowych. W instrukcji jest tylko lakoniczne stwierdzenie "wymontuj płat wykończenia...".
Tylko jak wyjąć ten pierścien, żeby nie uszkodzić lakieru :?:
Będę wdzięczny za wskazówki.

pxl
21-12-2009, 23:14
-ja wymieniałem żarówki postojówek bez demontowania całych lamp - sięgałem ręką "od wewnątrz".

andree74
22-12-2009, 07:58
kojot....mnie kiedys udalo sie wyciagnac ten pierscien....o ile dobrze pamietam tez balem sie zeby cos nie polamac i delikatnie cienkim srubokretem podwarzalem ten zatrzask ktory jest widoczny na zdjeciu ktory zamiesciles ( ten nad strzalka). Demontowalem to w sloneczny dzien wiec nie wiem co sie stanie jak bedziesz to robil na zimnych elementach karoserii w zimie.

Kayu
22-12-2009, 08:35
cześć,
nie bardzo wiem jak zabrać się za wymianę żarówek postojowych. W instrukcji jest tylko lakoniczne stwierdzenie "wymontuj płat wykończenia...".
Tylko jak wyjąć ten pierścien, żeby nie uszkodzić lakieru :?:
Będę wdzięczny za wskazówki.

Jeśli masz samochód na gwarancji, młodszy niż rok i jesteś przed pierwszym przeglądem to wal do ASO na bezpłatną wymianę żarówki. To Ci się należy w ramach gwarancji. Jak oni coś połamią to będzie na nich.

kojot
22-12-2009, 09:04
dzięki za podpowiedzi!
Zacznę chyba od "macania" - jak pisał PXL. Jeśli nie da rady to spróbuję ze śrubaczkiem.

ph71
22-12-2009, 09:56
dzięki za podpowiedzi!
Zacznę chyba od "macania" - jak pisał PXL. Jeśli nie da rady to spróbuję ze śrubaczkiem.

Też miałem z tym mały problem. Używając niedużego śrubokręta owiń go lepiej szmatką, bo lakier i plastik esia w tym miejscu są bardzo miękkie. Po co mają zostać ślady...;)

woso
22-12-2009, 15:28
Kojot - spróbuj pociągnąć "płat wykończenia" palcami, łapiąc za ten element w jego górnej-środkowej części. Mi udało się za drugim energicznym szarpnięciem, bez podważania.

maciej
22-12-2009, 16:36
Kojot - spróbuj pociągnąć "płat wykończenia" palcami, łapiąc za ten element w jego górnej-środkowej części. Mi udało się za drugim energicznym szarpnięciem, bez podważania.

WOSO ! Określ jak złapać używając nomenklatury ,,zegarowej" np;13.50 czy; za 10min. 14-sta.

Mi się nie udało od zewnątrz :( , musiałem wyjąć duży reflektor, jest przykręcony tylko 2 śrubami z góry + zdjęcie wtyczki i już jest dostęp do halogenika/postojowego.

Próbowałem nożem/śrubokrętem... ale tylko zniszczyłem lakier :((

GMK
22-12-2009, 20:08
Masz nowa furkę, pewnie na gwarancji więc nie ma się co zastanawia tylko jechac do serwisu. Zarówki są objete gwarancja przez rok.
Ja u siebie wymieniałem i użyłem do tego plastikowej karty (do Selgross'a he, he). Sa tam chyba dwa ząbki i jeden z nich musisz lekko podważy. Niestety lakier jest tak miękki, że trzeba to robi naprawdę delikatnie.

szmelcmax
01-01-2010, 22:23
Myślę, że najlepszym i najprostszym sposobem na wymianę postojówek w S-maxie jest wyjęcie całego reflektora. Prosta sprawa, bo odkręcamy tylko dwie śruby i mamy wygodny dostęp do wszystkiego. Zalecenie zdjęcia osłonki plastikowej opisane w instrukcji, jest moim zdaniem złym rozwiązaniem. Próbowałem i nie polecam, bo bardzo łatwo uszkodzić lub porysować w/w element. Generalnie wymiana żarówek zewnętrznych w tym aucie jest bardzo łatwa , tak z przodu jak i z tyłu. (Nie wiem jak 3 stop). Myślę że każdy sobie poradzi. Tylko nie bój się wyjmować reflektora! Oszczędzisz czas i nerwy.

pebeel
02-01-2010, 08:47
Myślę, że najlepszym i najprostszym sposobem na wymianę postojówek w S-maxie jest wyjęcie całego reflektora. Prosta sprawa, bo odkręcamy tylko dwie śruby i mamy wygodny dostęp do wszystkiego. Zalecenie zdjęcia osłonki plastikowej opisane w instrukcji, jest moim zdaniem złym rozwiązaniem. Próbowałem i nie polecam, bo bardzo łatwo uszkodzić lub porysować w/w element. Generalnie wymiana żarówek zewnętrznych w tym aucie jest bardzo łatwa , tak z przodu jak i z tyłu. (Nie wiem jak 3 stop). Myślę że każdy sobie poradzi. Tylko nie bój się wyjmować reflektora! Oszczędzisz czas i nerwy.

Nie bardzo rozumiem co ma reflektor wspólnego z postojowymi? (w S-Maxie konkretnie)

tygrysex
02-01-2010, 17:32
Ściągnięcie reflektora widocznie daje dostep do postojowek od tylka strony...

szmelcmax
02-01-2010, 23:29
Przepraszam że użyłem określenia "postojówki", a temat dotyczył świateł przeciw mgielnych, ale znajdują się one w jednej lampie i dostęp do nich jest identyczny. Jak napisał Tygrysex, chodzi właśnie o dostęp od tyłka strony, co umożliwia nam wyjęcie reflektora głównego. Polecam ten sposób bo go sprawdziłem i jak pisałem poprzednio, jest łatwy. Mamy wszystko dostępne i widoczne. Dobrze tylko przygotować sobie wcześniej miejsce na położenie reflektora. Ja kładłem go na starym ręczniku.

pebeel
04-01-2010, 10:15
Przepraszam że użyłem określenia "postojówki", a temat dotyczył świateł przeciw mgielnych, ale znajdują się one w jednej lampie i dostęp do nich jest identyczny. Jak napisał Tygrysex, chodzi właśnie o dostęp od tyłka strony, co umożliwia nam wyjęcie reflektora głównego. Polecam ten sposób bo go sprawdziłem i jak pisałem poprzednio, jest łatwy. Mamy wszystko dostępne i widoczne. Dobrze tylko przygotować sobie wcześniej miejsce na położenie reflektora. Ja kładłem go na starym ręczniku.

aaaa ;) (kontempluję ze zrozumieniem)

zbyso42200
19-08-2010, 06:46
Polecam wymianę standardowych żarówek W5W na LED, w przednich światłach pozycyjnych i nad tablicą rejestracyjną. Po 287 tys km przebiegu plastikowe oprawki tych żarówek są brązowe, żeby nie powiedzieć: praktycznie zwęglone, od ciepła emitowanego od stale zapalonego oświetlenia.
pzdr.

ph71
19-08-2010, 08:06
Wymieniłem postojowe z przodu na LED-y pod kolor ksenonów, ale obserwuję ich okazjonalne migotanie także wtedy, gdy powinny świecić światłem stałym.
To powstrzymuje mnie przed wymianą na LED-y także z tyłu.
Masz podobne objawy u siebie?

zbyso42200
19-08-2010, 11:35
Nie miałem jeszcze okazji poobserwować, bo jestem świeżo po wymianie, ale takie zachowanie wydaje sie być wytłumaczalne. Prąd dochodzący do diód pewnie nie jest idealnie stały. Przy 230V też widać delikatne pulsowanie.
pzdr.

wit007
19-08-2010, 11:39
LED-y cały czas migają, ale jest to niewidoczne dla oka. A przynajmniej nie powinno. Można to zaobserwować robiąc zdjęcie lamp diodowych na krótkim czasie naświetlania.

ph71
20-08-2010, 07:54
LED-y cały czas migają, ale jest to niewidoczne dla oka. A przynajmniej nie powinno. Można to zaobserwować robiąc zdjęcie lamp diodowych na krótkim czasie naświetlania.

Szczerze mówiąc, to migotanie wcześniej nie występowało. Teraz czasem się pojawia i trwa np. kilka dni. Potem nie występuje jakiś czas, potem znowu i obecnie tak w kółko. Wczoraj zaobserwowałem np., że miga tylko prawe, a lewe nie... przy czym to migotanie ma zmienną w czasie częstotliwość...
Nie wiem, czy jest to wina e-sia, że nie dogaduje się prawidłowo z LED-ami w wersji sprzed liftingu, czy też wina konkretnych diód, które mam.
Fakt faktem, będę musiał je zdemontować jeśli nie znajdę przyczyny powyższego ich zachowania.. :(.

zbyso42200
20-08-2010, 08:21
U mnie, co kilkanaście sekud słychać stukot przekaźnika pod maską (pewnie alarm coś tam sobie testuje). W momencie załączenia przekaźnika LED-y wyraźnie przygasają.
Niemniej uważam tę wymianę, oraz wymianę żarówek rurkowych nad 2 i 3 rzędem siedzeń, za b. dobry pomysł. W samochodzie teraz widno, jak w dzień.
pzdr.

Majkel_
20-08-2010, 15:51
U mnie, co kilkanaście sekud słychać stukot przekaźnika pod maską (pewnie alarm coś tam sobie testuje). W momencie załączenia przekaźnika LED-y wyraźnie przygasają.
Niemniej uważam tę wymianę, oraz wymianę żarówek rurkowych nad 2 i 3 rzędem siedzeń, za b. dobry pomysł. W samochodzie teraz widno, jak w dzień.
pzdr.

Właśnie chciałem wymienić w środku na ledy, pamiętasz jakie to są odpowiedniki, w sensie rodzaj tych ledów zamiast zwykłych?

arczi_75
20-08-2010, 18:34
pzdr.

A ja próbowałem wymienić środkowe żarówki w podsufitce na LEDy i dupa :-( Otóż przy zamkniętych drzwiach czyli normalnym momencie ich gaśnięcia minimalnie jedna z diód non stop świeciła. Tak było i z przodu i z tyłu w 2 rzędzie siedzeń i wróciłem do zwykłych. Tu wytłumaczenie jest jedno LEDy po prostu potrzebują bardzo małe napęcie, żeby świecić i pewnie w oprawkach takie właśnie śladowe jest i stąd ten bezsensowny efekt, który mi po prostu przeszkadzał.

zbyso42200
21-08-2010, 20:23
Właśnie chciałem wymienić w środku na ledy, pamiętasz jakie to są odpowiedniki, w sensie rodzaj tych ledów zamiast zwykłych?

C5W; kupiłem na alledrogo po 30 pln/szt, od gościa z Gdyni. Zapalają się i gasną kiedy trzeba.
Na zdrowy rozum, to jak leda świeci, tzn. dostaje napięcie. Miernik powinien coś pokazać, po podłączeniu pod oprawkę.
Przy 230V żarzenie LED jest spowodowane zwykle niewłaściwym podpięciem fazy (na oprawkę zamiast na włącznik) lub tanią elektroniką.
Świetlówki ktore kupiłem mają wyraźne oznaczenie (+) i (-) i trochę drobnicy smd polutowanej na płytce.
pzdr.

greegi
23-08-2010, 08:03
...
Przy 230V żarzenie LED jest spowodowane zwykle niewłaściwym podpięciem fazy (na oprawkę zamiast na włącznik) lub tanią elektroniką.
...

Co masz na mysli piszac te slowa? Jaki LED pod 230 VAC?

zbyso42200
23-08-2010, 09:32
Pisząc te słowa mam na myśli LED-y na 230V. Takie do zastosowań domowych, zasilane prądem z elektrowni. Że niby też bywa, że się żarzą, tak jak te arczi'ego, na 12V.
pzdr.

RafałB
19-05-2011, 08:49
Nie zakładam nowego tematu,żeby nie robić śmietnika..

Padła mi żarówka H7 od mijania prawa.

Pytanie do doświadczonych,którzy zmieniali już ją: Czy jako zupełny laik wymienie ją bez wyjmowania lampy,ciężka sprawa czy 5min i zrobione?? :D

Kayu
19-05-2011, 09:16
Wyjmij lampę - to tylko 2 wkręty (torx lub awaryjnie płaskim podejdziesz). Bez wyjmowania kupa rzeźby i brudne ręce.

RafałB
19-05-2011, 10:01
Ok,skoro tak to pewnie tak zrobię,dzięki ;)

Kayu
19-05-2011, 14:44
w skrócie:
odłączasz kostkę od lampy
wyjmujesz lampę
zdejmujesz gumowy dekielek
odłączasz kabelki od H7
przekręcasz H7 przeciwnie do ruchu wskazówek zegara i wyjmujesz

RafałB
19-05-2011, 15:05
Tak tak wiem czytałem instrukcję ;) obawiam się tylko jednego: odkręcenia dolnej śrubki...po pracy sie za to biorę,w Galaxie nigdy sam sie tego nie podjąłem...ale podobno kiedyś ten pierwszy raz musi być :D

Radek S-MAX
19-05-2011, 20:48
To akurat jest przemyślane, wymiana jest szybka i prosta, nie ma żadnego problemu z wytarganiem lampy.

Polecam Ci żarówki H7 Philips H7 X-TREME POWER co zakupiłem naprawdę dobrze świecą i przy soczewkach niektórzy myślą że to ksenony i wcale nie kupowałem jakiś tam blue tylko najmocniejsze światło.

Slartibartfast
19-05-2011, 21:11
Ja miałem problem z odpięciem kostki - w instrukcji trochę źle to narysowali - w każdym razie ładnie schodzi tylko trzeba wsadzić mały płaski śrubokręt, by zatrzask puścił. I po robocie wtyczkę mocno zepnij.
A w mondeuszu III robi się to beznarzędziowo :D

RafałB
20-05-2011, 08:22
Polecam Ci żarówki H7 Philips H7 X-TREME POWER co zakupiłem naprawdę dobrze świecą i przy soczewkach niektórzy myślą że to ksenony i wcale nie kupowałem jakiś tam blue tylko najmocniejsze światło.

Wiem wiem,wczoraj mi polecali takie,ale jak zapytałem o trwałość ....to średnio 2 miechy a cena...wziełem zwykłe philipsy long life i tyle.....
Ja miałem problem z odpięciem kostki - w instrukcji trochę źle to narysowali - w każdym razie ładnie schodzi tylko trzeba wsadzić mały płaski śrubokręt, by zatrzask puścił. I po robocie wtyczkę mocno zepnij.
A w mondeuszu III robi się to beznarzędziowo :D

No i już po robocie :D też zostałem bohaterem w swoim... garażu? :D
Odkręcenie i wyjęcie zero problemu,ale....ta wtyczka...masakara,bujałem się z nią z 15min...ale już wszystko ok i pierwsza wymiana poszła.... :D

drinks
20-05-2011, 16:37
No i już po robocie :D też zostałem bohaterem w swoim... garażu? :D
No to gratulacje :-)
Tak by the way szkoda tylko, że w S-iu po FL śruba dolna/wewnętrzna od reflektora jest takiej samej długości, jak zewnętrzna, co utrudnia jej wkręcenie. W starym S-iu śruba była 2-3x dłuższa, spokojnie dawało się ją wkręcić bez obawy o wypuszczenie z palców.

RafałB
21-05-2011, 09:15
No to gratulacje :-)
Tak by the way szkoda tylko, że w S-iu po FL śruba dolna/wewnętrzna od reflektora jest takiej samej długości, jak zewnętrzna, co utrudnia jej wkręcenie. W starym S-iu śruba była 2-3x dłuższa, spokojnie dawało się ją wkręcić bez obawy o wypuszczenie z palców.

Dzięki :D

Oj tam nie narzekaj,ciesz sie nowym S-iem a nie szukaj dziury w śrubach :D

BTW: Jak ten po lifcie,nie chodzi gorzej(nie psuje sie) niż "stary" E-sio?

drinks
21-05-2011, 13:11
BTW: Jak ten po lifcie,nie chodzi gorzej(nie psuje sie) niż "stary" E-sio?

Trochę słabszy jest, bo w starym DPF-u nie miałem (ten sam silnik), ale już się przyzwyczaiłem. Poza tym same superlatywy, no może prócz tej śruby........ ;-)

piotrek_9
22-05-2011, 12:32
Witam
mam pytanie wlasnie zakupilem s-max'a odpieram go w przyszlym tygodniu z tego co bym chcial zrobic od razu to zmienic podswietlenie tabilcy rejestracyjnej na zimny led. i teraz mam pytanie czy jest to dozwolone prawnie aby tablica byla podswietnona bialym zimnym dla niektórych juz niebieskim swiatłem? po drugie czy nie ma nic przeciwko gwarancja na auto takiej zmianie? a po trzecie jakie nalezy kupic zarowki?
dla scislosci jest to s-max po lifcie wielkie dzieki z pomoc

Slartibartfast
22-05-2011, 16:58
Piotrek_9,
Klepnij w link w mojej stopce tam opisałem jak wymieniałem żarówki na LED przy tablicy.
I jak wyglądała oprawka po 6 miesiącach...

RafałB
24-05-2011, 08:27
Ehhh...ze światłami to już tak jest (przynajmniej u mnie:)) że albo świecą wszystkie pare lat,albo siadają po kolei...po wymianie przedniej mijania tydzien temu,wczoraj widze przepaloną 1 od tablicy rej i raz mi łączy a raz nie prawa pozycyjna (ta co na klapie)... :(

1.Wymienialiście kiedyś tą od tabl.rej?Widze że symbol C5W....łatwo ją zmienić,od zewnątrz nad tabl trzeba zdjąć osłonkę zew i wyjąć?

2.I co może nie łączyć w tej pozycyjnej na klapie???

Slartibartfast
24-05-2011, 10:35
Ad.1. W instrukcji są bzdury - tam jest W5W (oprawka R10). Zobacz jak ja to robiłem (http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1615548&postcount=75) (zmieniłem na LEDy)
http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=25253&d=1299805564
U mnie musiałem wyjąć tablicę z ramki, poluzować ramkę na śrubach i opuścić - inaczej lampki nie dało się wyjąć. Jak już masz dostęp wyjmuje się banalnie, od prawej strony jest wgłębienie na śrubokręt płaski, wystarczy lekko podważyć i wyskakuje,
http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=25254&d=1299805602

Ad.2. Mi też nie łączyło w jednej. Jak wymieniałem to docisnąłem wtyki do oprawki i przestało. Może u Ciebie się kabel przetarł/złamał przy zawiasie...
EDIT: sorki, mi nie łączyło w oświetleniu tablicy

RafałB
24-05-2011, 10:42
Wielkie dzięki za info,może jutro sie wezme za to.Ale jesteś pewny że mam brać te W5W zamiast tych z instrukcji???

A co do tego łączenia/nie łączenia to sprawdzić te przewody pod gumą po prawej stronie na górze klapu po otwarciu czy które?

Slartibartfast
24-05-2011, 10:45
Sure 100%. Na oprawce z tablicy na drugim zdjęciu jest napisane W5W

RafałB
24-05-2011, 10:55
A no rzeczywiśćie :D To czemu jest napisane w książce jakieś w5c czy cuś???

Slartibartfast
24-05-2011, 10:57
Skuteczny lobbing producenta c5w? ;)

RafałB
24-05-2011, 11:09
Możliwe :) Czyli co polcasz te diodowe 2 kupić odrazu w5w?

A co do tego nie łączenia to tak jak napisałem wyżej mam zrobić?

Slartibartfast
24-05-2011, 12:01
Diodowe trochę mniej światła (im tańsze tym mniej) i przede wszystkim jest ono bardzie ukierunkowane (na wprost lub na boki), ja wsadziłem tam nieco droższe diody (za 2 lub za 5zł sztuka -nie pamiętam które..., powinna w każdym razie świecić na boki), ale żeby tablicę było widać tak jak przy zwykłej w5w musiałem dorobić odbłyśnik - i to przez otwór na oprawkę, pęsetą... T-r-a-g-e-d-i-a. Plus jest taki, że już się nie grzeje (oprawka była brązowa już po 6 miechach!) i nie będzie przylepiać błota w zimie.

Co do przetarcia kabli - tak, sprawdź pod gumową osłoną co się z nimi stało, popraw wtyki przy samej lampie.

RafałB
24-05-2011, 12:17
Ja tam żadnych odbłyśników robić nie będę,bo nie mam czasu...kupie albo zwykłą albo diodowe i tyle,zobacze co będzie...dzięki za info ;)
Czytałem ten Twój opis przerobienia na diody - naprawde nie zazdroszcze tyle roboty,ale efekt super :)

MAG
06-06-2011, 14:54
Ściągnięcie reflektora widocznie daje dostep do postojowek od tylka strony...

Potwierdzam, że jest to najlepszy sposób

Najpierw przez dobre pół godziny próbowałem dostać się do halo zgodnie z instrukcją obsługi i o ile zaslepki wyciagnąłem błyskawicznie, to walka z wyciaganiem halo mnie tak wkurzyła (i spowodowała upieprzenie i pokancerowanie palców), że musiałem zrobić sobie przerwe na czytanie forum i sprawdzenie czy jest jakiś lepszy sposób na wymiane żaróweczek świateł pozycyjnych niż ten opisany w instrukcji obsługi ...

No i jak wróciłem do auta z toxem, to wyjęcie/włożenie reflektorów i wymiana obu żarówek "od tylca" zajeła może z 10minut max :p

harryon
05-08-2011, 11:54
a jaka żarówka do postojówek?

harryON

Potwierdzam, że jest to najlepszy sposób

Najpierw przez dobre pół godziny próbowałem dostać się do halo zgodnie z instrukcją obsługi i o ile zaslepki wyciagnąłem błyskawicznie, to walka z wyciaganiem halo mnie tak wkurzyła (i spowodowała upieprzenie i pokancerowanie palców), że musiałem zrobić sobie przerwe na czytanie forum i sprawdzenie czy jest jakiś lepszy sposób na wymiane żaróweczek świateł pozycyjnych niż ten opisany w instrukcji obsługi ...

No i jak wróciłem do auta z toxem, to wyjęcie/włożenie reflektorów i wymiana obu żarówek "od tylca" zajeła może z 10minut max :p

Slartibartfast
05-08-2011, 12:32
Też w5w

krycha007
08-12-2013, 13:18
Czytam ten wątek a sam jesetm po kupnie ledów. Okazuje się, że żarówka do czytania 1 rząd siedzeń nie jest ba9s jak jest w instrukcji tylko zwykła T10!!! (czy W5W) są dwa oznaczenia. I kolejne byki to 2 i 3 rząd siedzeń nie są żarówkami C5W tylko też W5W i na dodatek w 2 rzędzie są 3xT10 i w ostatnim jedna T10 a nie C5W!!! ech polegać na instrukcji!!! Reasumując środek s-max z 2007r. całe wnętrze to żarówki T10 (W5W) z wyjątkiem jednej pierwszej w suficie (C5W)
Schowek, osłony słoneczne, czytanie, 2i3 rząd plus bagarznik to wszytko W5W!!! rejestracja i lusterka oswietlające progi też W5W :) i tu mam ledy.
Aha żarówki z lusterek ośw. próg wyciąga się przez przesunięcie max lusterek w kierunku auta, od zewnatrz robi się szparka, w środku widać taki zaczep, naciskamy go śrubokretem uważając na róg lusterka i lampka na dole wysakuje.

Teraz ja mam pytania, co by nie popełnić błędu, jakie ledy kupić do przeciwmgielnych, doświetlaczy zakretów i długich??? nie chce znowu jakiś byków popełnić :)

cliner
08-12-2013, 14:28
Doświetlanie zakrętów i długie to zapomnij.Do przeciwmgielnych są ledy,ale jak świecą i czy nie komunikują błędów z kompa to nie wiem.
http://www.ebay.co.uk/itm/H11-68-LED-Foglight-Fog-Light-Bulbs-Xenon-White-Ford-C-Max-S-Max-/221071766877?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item3378e7755d

krycha007
08-12-2013, 14:53
Aha dlatego nie mogłem znaleźć :) A jakie kupić zwykłe wersje co by świeciły jak xenony chodzi o kolor taki zimny nie żółty, bo mam xenony i to żółte doświetlanie mnie trochę drażni :)

gemmini
08-12-2013, 17:58
Krycha napisz proszę jak się dobrać do tych żarówek :) Bo mam kilka ledów w5w i chętnie wymienię, tylko nie chciałbym popsuć czegoś, a instrukcja w tym temacie niewiele wnosi :)

Pozdrawiam

Czytam ten wątek a sam jesetm po kupnie ledów. Okazuje się, że żarówka do czytania 1 rząd siedzeń nie jest ba9s jak jest w instrukcji tylko zwykła T10!!! (czy W5W) są dwa oznaczenia. I kolejne byki to 2 i 3 rząd siedzeń nie są żarówkami C5W tylko też W5W i na dodatek w 2 rzędzie są 3xT10 i w ostatnim jedna T10 a nie C5W!!! ech polegać na instrukcji!!! Reasumując środek s-max z 2007r. całe wnętrze to żarówki T10 (W5W) z wyjątkiem jednej pierwszej w suficie (C5W)
Schowek, osłony słoneczne, czytanie, 2i3 rząd plus bagarznik to wszytko W5W!!! rejestracja i lusterka oswietlające progi też W5W :) i tu mam ledy.
Aha żarówki z lusterek ośw. próg wyciąga się przez przesunięcie max lusterek w kierunku auta, od zewnatrz robi się szparka, w środku widać taki zaczep, naciskamy go śrubokretem uważając na róg lusterka i lampka na dole wysakuje.

Teraz ja mam pytania, co by nie popełnić błędu, jakie ledy kupić do przeciwmgielnych, doświetlaczy zakretów i długich??? nie chce znowu jakiś byków popełnić :)

eclipse
08-12-2013, 19:13
Też zmieniałem ....ośw .pozycyjne światła i pod lusterkami zewnętrznymi , chyba z 5 różnych modeli SMD . próbowałem - do tego philipsy /osramy i d... blada :( to zawsze było nie to co bym chciał .zazwyczaj słabo świeciły i na niebiesko bez względu czy z CAN-bus czy na 5 diod itd itp .
i doszedłem do konkluzji metodą prób i błędów ... że dobre naprawdę białe to koszt 18 - 28 zł za dwie szt .
Moje maja po 3 diody . Gdzieś w moich postach kiedyś wrzucałem fotki i linki sprzedawców .
Natomiast wnętrze i podświetlanie 4 dywaników wszystkich drzwi od spodu czerwonego klosza w przednich drzwiach to zimna taśma LED -( bardzo szeroki zakres manewru) można redukować moc opornikiem . ale taśma 3528 IP65 doskonale się nadaje jest b. tania w OBI 38 zł /5 mb .

Speedo
08-12-2013, 19:28
ja na dlugie kupilem to, swieca jak zenon 4300 http://allegro.pl/narva-range-power-white-h1-4500k-mega-xenon-i3714898061.html

na postoj mialem najpierw jakies 5smd za 4zl ale swiecily na niebiesko, odzalowalem troche drobnych i kupilem takie - http://allegro.pl/can-bus-w5w-t10-5-smd-5050-led-audi-vw-3000k-4300k-i3682001284.html - swieca jak zenon 4300, takze przod mam prawie opanowany, teraz dobieram cos na przeciwmgielne ale opornie idzie, mam juz ze 2 komplety i nie pasuja mi, czekam na jeszcze jeden i sie zobaczy

kikoxsm
08-12-2013, 22:00
Witam, mam pytanie jaki i gdzie się znajduje bezpiecznik odpowiedzialny za światła pozycyjne. Mianowicie paru dni nie mam prawej przedniej i tylnego światła pozycyjnego. Sprawdzałem żarówki w porządku, kierunkowskazy działają w tej lampie. Dzięki za podpowiedź. Smax rocznik 2007.

krycha007
09-12-2013, 14:43
Oki lusterka, 2 śrubokręty, jednym naciskasz taką blaszkę w stronę obudowy widać ja jak odchylisz lusterko, drugim naciskasz w którymkolwiek miejscu obudowę do dołu i lampka wychodzi.
Aha jeszcze apropos środka:
Na 2 i 3 rząd nie kupujcie przypadkiem 9 smd bo mają 35mm długości i to jest o 3mm za dużo nie da się zamknąć plastiku :) mierzyłem suwmiarką max. długość to 32mm.
Ja kupiłem większość w ledlumenie 5smd T10 koszt 5,5zł i nie mrugają, gasną jak trzeba, nie mam błędów, a boczne kupowałem 6smd za 6zł na allegro i też nie widzę problemów, świetnie świecą jako oświetlenie lusterka w osłonie przeciwsłonecznej i w progach, po wyłączeniu żarzą się 3sek i całkiem gasną, do rejestracji jeszcze nie zamontowałem, mam obawy czy te 6 nie będą za jasne, ale zaraz idę to sprawdzić.

I jeszcze wracając do świateł
Na "długie" z tego co piszecie H1 moc ok60W niebieskie te znajdę, a doświetlanie zakrętów też H1? jaka moc?

Speedo
09-12-2013, 19:16
doświetlanie to samo co długie, H1 55W

krycha007
09-12-2013, 19:55
Hmm a wydaje się, że długie są 2 x mocniejsze od doświetlaczy :)

Dziś się dobrałem do żarówek rejestracji, wyciąganie oprawek jest utrudnione przez rejestrację, trzeba ją wykręcić, później wsuwamy cieniutki śrubokręt w szparkę obok lampek i wciskamy go w kierunku oprawek jednocześnie pociągają w dół, lampka ładnie wyskakuje, byłem w szoku jak bardzo mam przetopioną oprawkę od żarówki, ale udało się do czarnej opalonej oprawki wsunąć leda bocznego 6smd. Przy montowaniu drugiej żarówki, jak tylko ją podłączyłem obie zaczęły lekko świecić, odczekałem 5min. i nic dalej to samo. Zostało z jedną zwykła i jedną ledową :) Najdziwniejsze jest to, że te same ledy w środku w osłonach słonecznych i w lusterkach doświetlających próg nie świecą się po zamknięciu auta, problem pojawia się tylko przy rejestracji.
Trzeba bezie zainwestować w lepsze chipy na ledach :)

Speedo
12-12-2013, 17:16
ja kupiłem teraz garść tutaj na próbę -> http://allegro.pl/zarowki-postojowki-w5w-t10-5led-smd-canbus-i3689750862.html dzisiaj doszły, zapeklowałem je w bagażnik, rejestrację, pod nogi i lampki w sufit, świecą dobrze, w rękach się nie rozpadały, w tablicy rej nie mrugają i nie żarzą po wyłączeniu świateł, i h8 dorzuciłem te http://allegro.pl/h8-zarowki-halogenowe-zarowka-xenon-blue-white-i3741436880.html temat oświetlenia uważam za zakończony u siebie :D

eclipse
12-12-2013, 20:53
A spróbuj je założyć w pozycyjne z przodu to zobaczysz że jednak świeca na niebiesko i do tego b. słabo .
Ja miałem je .... i wymieniłem na mocniejsze w pozycyjnych i pod lusterkami .

Speedo
13-12-2013, 08:25
nie no do pozycyjnych jak juz pisałem kupiłem takie po 2 dyszki, na ważnych lampach nie oszczędzam ;) poza tym te co dałem wyżej świecą jak mała elektrownia, we wnętrzu na pewno jest jaśniej niż na zwykłej w5w :D na niebiesko to się zgodzę, na białoniebiesko

gemmini
13-12-2013, 13:53
Cześć, napisz proszę jak się zabrać za wymianę żarówek w podsufitce, bo instrukcja mówi tylko "1. Ostrożnie podważ soczewkę. 2. Wymontuj klosz.
3. Wyjmij żarówkę." a to niezbyt wiele, a nie chciałbym czegoś urwać :)
Dzięki

ja kupiłem teraz garść tutaj na próbę -> http://allegro.pl/zarowki-postojowki-w5w-t10-5led-smd-canbus-i3689750862.html dzisiaj doszły, zapeklowałem je w bagażnik, rejestrację, pod nogi i lampki w sufit, świecą dobrze, w rękach się nie rozpadały, w tablicy rej nie mrugają i nie żarzą po wyłączeniu świateł, i h8 dorzuciłem te http://allegro.pl/h8-zarowki-halogenowe-zarowka-xenon-blue-white-i3741436880.html temat oświetlenia uważam za zakończony u siebie :D

Speedo
13-12-2013, 16:37
wsadzasz płaski wkrętak w szparę między szary plastik a szkiełko "od przodu" auta dokładnie na środku lampy i naciskasz taką sprężynującą blaszkę, lampa zaczyna wychodzić tą naciśniętą stroną ku dołowi, jak wyjdzie do jakichś 45stopni to wysuwasz z 2 mocowań na tylnym boku lampy i już, wychodzi nie samo szkło tylko cały środek, w suficie zostaje tylko szara ramka, jak już wyjdzie wypinasz 2 albo 3 kostki i gotowe, prosta sprawa

gemmini
13-12-2013, 18:57
Speedo dzięki :)
jutro spróbuję.

krycha007
13-12-2013, 20:41
Ja się wkurzyłem i zamontowałem te boczne ponownie i po ok.15min. przestają się żarzyć :) prawdopodobnie jakiś prąd zostaje na obwodzie i to im wystarcza. O aku się nie boję, bo przecież ten prąd był tam zawsze, tylko zwykłe żarówki potrzebują więcej do wzbudzenia.
Teraz u siebie mam:
-6smd boczne w5w: rejestracja, oswietlenie progu z lusterek, osłony przeciwsłoneczne i bagarznik
- 9smd w5w lampki do czytania I rząd i oświetlenie skarpetek
- 5 smd w5w schowek pasażera, reszta światła w podsufitkach
- 8 smd c5w z radiatorem I rząd światło u góry
- H1 kupiłem te co kolega speedo jako "długie i doświetlacze zakrętów
- zostają przeciwmgielne do zmiany :)

Bump: Aaa ja wyciągałem w5w z podsufitki przez taśmę klejącą :)
Procedura :)
Urywasz kawałek taśmy do pakowania paczek (taka brązowa) oklejasz z grubsza dookoła żarówkę i wyciągasz ciągnąc za taśmę :) wychodzi bez dłubania śrubokrętami a na palce jest tam strasznie mało miejsca.

Speedo
13-12-2013, 21:19
hm jakies inne mamy chyba te lampki, u mnie zarowki wyjmuje sie z oprawkami czarnymi od tylu lampy wykrecajac, te c5w to nie wiem co to, u mnie w obu lampach sufitowych jest 3xw5w, no troche sklamalem, do czytania bylo w5w a w tej glownej lampce w6w

krycha007
14-12-2013, 08:07
Nie pisałem o wykręcaniu, u mnie wszystkie w5w się wysuwają, ale w podsufitkach nie mam jak ich złapać, nie ma miejsca dookoła na palce, dlatego wsuwałem taśmę klejącą która przyklejała się do żarówki i tak mogłem je wysuwać :)

eclipse
14-12-2013, 08:46
Krystyn ..... Speedo obaj macie rację , lecz 1wszy- zdejmuje tylko klosz a 2gi-wypina cała lampę i dlatego może od spodu popchnąć żarówkę .

Ja eksperymentuję z taśmą led 5050 mocną 14,4W /mb. porobiłem moduły( paski po10 cm pod środkową część lampy sufitowej .
Podobnie mam z kloszem czerwonym odbłyskowym na przednich drzwiach .podświetlenie spełnia swoje zadanie - po otwarciu drzwi świeci czerwono klosik w boczku drzwi.

Speedo
14-12-2013, 09:40
no mnie się tak zdawało, że kolega tylko klosz wyjmuje, ja bym się bał że mi pęknie dlatego wyjmuję lampę ;)

ja taśmę teraz się przymierzam 3smd do lampek czerwonych w drzwiach przednich, jak pamiętam pod lusterko podpinałeś?

http://allegro.pl/tasma-led-pasek-smd-ledowa-ledowy-diody-3-kolory-i3763287440.html

sugerujesz biały czy czerwony?

eclipse
14-12-2013, 10:03
Wszędzie białe w żelu montowałem ( kolorowe są bardzo czułe na skoki prądu ) Nie pamiętam dokładnie pod co podłączałem .....
na pewno z lusterek dałem oświetlenie pod drzwiami , paski dł. ok.20-25 cm. led 3528 - 4,8W /mb . ale w żelu . ponieważ oryginalne lampki pod lusterkami kiedy otwierasz drzwi od środka to światło pada za drzwiami i można wdepnąć w ......:p a w szczególności w tylnych drzwiach .
To co ty pokazałeś z ALLEGRO nie bardzo się nadaje ze względu na wilgoć/ parę / szron - itp .

krycha007
16-12-2013, 13:01
NARVA Range Power White H1 - 4500K -swiecą świetnie! polecam jako doświetlacze i "długie" - dzięki za wszelkie info koledze Speedo.

z1dozer
21-12-2013, 22:02
Witam.
Wczoraj wrzucalem do swojego maksia xenony (a konkretnie zestaw HID) i przy okazji wymienilem postojowki na Xenon White. Do zalozenia HID musialem wyjac lampy i wtedy dostep do postojowek to juz bajka. Moim zdaniem wymiana postojowek najszybciej pojdzie po wyjeciu lamp; 2 postojowki - gora 10 minut z wyjeciem i wlozeniem lamp nez pospiechu no i kawusia w miedzyczasie.

Pzdr z Londynu.

P.S. Wymiana zarowek w maksiu to sama przyjemnosc

_sobol_
21-12-2013, 23:01
Całe szczęście, że kolega jeździ po Londku, a nie po rodzimych drogach... Jakoś nie tęskno za widokiem kolejnego oślepiacza... A w UK zestawy HID są dopuszczone w reflektorach przystosowanych wyłącznie do halogenowego źródła światła?

z1dozer
23-12-2013, 00:02
Witam.
Jak posiadaja odpowiednie homologacje i oznaczenia to bez problemu sie montuje i przechodzi MOT (przeglad dla niewtajemniczonych) A tak apropo's z tym oslepianiem to nie do konca tak jest. To juz 3 auto w ktorym mam HID i jeszcze mi nikt nie mrugal ze go oslepiam. Sprawdzalem z Volvo S80 kolegi na oryginalnym xenonie (nie soczewka), wieczorem na idealnie plaskiej scianie (rarytas w UK - budowlancy wiedza :diabelek:) i wiazka swietlna jest identyczna. Jak sie dba o czyste klosze to nie razi :p

Pzdr. M.

_sobol_
23-12-2013, 09:03
Ano właśnie - jak ma się czyste klosze, a bez spryskiwaczy ciężko o utrzymanie ich w czystości w trakcie jazdy. Co do homologacji - rzecz w tym, że reflektory mają homologację jedynie do żarówek halogenowych, a HID takową nie jest - na reflektorach są wytłoczone (zazwyczaj gdzieś na szkle) oznaczenia, m.in. rodzaj światła, do jakiego jest homologowany i przy "zwykłych" reflektorach jest to H (halogen), przy ksenonach - D. Nie wiem jak z oznaczeniami na reflektorach w Fordach (w sensie - czy i w którym miejscu są "jawnie" wytłoczone), interesowałem się tym dawno temu, gdy HIDy pojawiały się na rynku i miały być "fantastyczną, przełomową technologią poprawiającą widoczność". Pamiętam, że wtedy pisałem nawet oficjalne zapytanie do Wydziału Ruchu Drogowego KGP - to oni uświadomili mnie zarówno co do obowiązków przy montażu ksenonu (spryskiwacze, poziomowanie) jak również udzielili informacji odnośnie lamp - że nie tylko zestaw HID a przede wszystkim LAMPY muszą mieć homologację do używania w nich danego źródła światła.

Pamiętaj, że w razie jakiejkolwiek (tfu tfu) kolizji, jeśli jej uczestnik (nawet sprawca) stwierdzi, że "oślepiłeś go", możesz mieć z tego powodu duże kłopoty z ubezpieczalniami / uznaniem jednoznacznego sprawstwa zdarzenia, nawet jeśli byłeś niewinny...

cliner
23-12-2013, 12:21
Jezdzisz po Anglii, to sie nie dziw ze nie mrugaja. Te twoje HID to MOT zalicza u jakiegos pseudofachowca. Tutaj przepisy tez opisuja jak maja byc wyposazone lampy do ksenonow.Jak mijam takiego chinskiego zenona to czasami zaluje,ze nie jestem Grzesiem prowadzacym the best tank of the world.... RUDY....I zaraz ciemniej w oczach.Chinskim zenonom mowimy stanowcze no.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

sebastian88
02-04-2016, 16:28
hej
Mam takie pytanie. Zakupuję teraz żaróweczki led do swojego esia.
Jaka długośc żarówek maksymalnie może być na progi?32mm? podsufitka pierwszy i drugi rzad siedzen? również 32mm maks?, i nad osłoną przeciwsłoneczną. żeby za długich nie kupic:)
lepsze ledy z diodami czy smd?

i jaka długosc maksymalna do świateł postojowych? tak żeby nie nachodziły na przeciwmigelne

gralew71
19-02-2017, 22:12
Przy wymianie żarówek świateł postojowych w S-Max nie potrzeba demontować żadnych pierścieni lampy jak to jest napisane w instrukcji jako bzdura totalna tylko wystarczy odkręcić reflektory przednie i dostęp jest od góry do gniazd żarówek. Oczywiście ludzie z łapami jak szpadel mogą mieć spore problemy z dostaniem się.

doktor1986
09-08-2017, 17:38
Może ktoś zaproponować jaka żarówkę kupić do postojówek żeby nie było z nią problemu i seiecila w kolorze biały zimny jak xenony. Denerwuje mnie już żółta stara żarówka w połączeniu z xenonami

surfly
09-08-2017, 20:58
Cześć, ja kupiłem takie http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6445772602 i idealnie zgrywają się z ksenonami Osram xenarc 66144

Nadziubane na Oneplus One przy użyciu Tapatalka

doktor1986
09-08-2017, 21:31
Dzięki. Zakupie i sprawdzę. Przy okazji : czy żarówki doświetlające pod lusterkami są tego samego typu czyli W5W?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

adamuseq
10-08-2017, 11:06
Cześć, ja kupiłem takie http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6445772602 i idealnie zgrywają się z ksenonami Osram xenarc 66144

Nadziubane na Oneplus One przy użyciu Tapatalka

fajne ale nie maja homologacji, w przypadku wypadku, przegladu albo nawet kontroli drogowej moga byc problemy.
Podobnie jesli chodzi o ledy podświetleniu rejestracji.
Jesli sprawca lub ubezpieczyciela sprawcy ktury wyczai że masz wsadzone coś nie fabrycznego, bez homologacji niestety wtedy okaże się że ingerując w oświetlenie wina może spaść na ciebie.
Np. Panie Władzo oślepiły mnie ledy z przodu albo ledy odbijajace się od rejestracji (patrzac co niektorzy wsadzaja do oswietlenia rejstracji to jest akurat mozliwe :)

Parch
10-08-2017, 11:29
fajne ale nie maja homologacji, w przypadku wypadku, przegladu albo nawet kontroli drogowej moga byc problemy.
Homologacji nie ma żaden LED. Myślę, że każdy kto wymienia standardowe żarówki na LED ma to, co napisałeś z tyłu głowy, więc nie ma potrzeby przypominania o tym co stronę tematu.

adamuseq
10-08-2017, 11:36
Homologacji nie ma żaden LED. Myślę, że każdy kto wymienia standardowe żarówki na LED ma to, co napisałeś z tyłu głowy, więc nie ma potrzeby przypominania o tym co stronę tematu.

Fabryczne lampy LED mają ;)
Przypominać zawsze warto, bo gorzej jak zamiast pieniędzy są straty na zdrowiu albo życiu.

Parch
10-08-2017, 11:54
Fabryczne lampy LED mają
Homologację ma wtedy cała lampa. "Żarowka" LED, montowana w miejsce zwykłej żarówki, homologacji nie ma.
Przypominać zawsze warto, bo gorzej jak zamiast pieniędzy są straty na zdrowiu albo życiu.
Zgoda. Tylko się wtedy robi trochę śmietnik z tematu. To samo jest w tematach o oponach/felgach, 3 rzędzie siedzeń i kiedyś też było w dyskusji o platformach na hak (dodatkowa tablica). Inna sprawa, że gdyby wszyscy byli tacy prawidłowi, to nie byłoby "postępu".

jozaf
07-12-2017, 20:26
Hej,

ciągle wkurzało mnie to, że standardowe żarówki W5W postojowe nijak wyglądają przy Xenonie świateł mijania.

Wymieniłem więc postojówki na LEDy jak poniżej:
https://7.allegroimg.com/s512/066779/eb8904c4401aa1f82223198f6ab7

Wszystko było ok, kolor wreszcie spójny, nie ma choinki :P
Do czasu... Niebawem zaczęły piękne migotać, klimat świąteczny jakoś mi się nie udzielił, gdyż regularnie otrzymywałem feedback od innych kierowców (w tym kobiet) : "pewnie Pan nie wie, ale mrugają Panu światła"...

Dobra, kupiłem więc polecane:
https://ssli.ebayimg.com/images/g/f~EAAOSwEUVZY0Gu/s-l640.jpg

Właśnie zamontowałem, oto efekt (w5w philipsa xenon effect oczywiście to ta na dole):
https://image.prntscr.com/image/G0SbqLZvSwy6Tawzk02Ggg.png

Czy to ja jestem ślepy, czy ludzie z Philipsa... ?! :shock:

PS. Macie jakieś sprawdzone w5w aby świeciły w temp. barwowej xenona?

surfly
07-12-2017, 20:34
Cześć,
Nie otwieraj nowego wątku lepiej dobrze poszukaj.
https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2841874&postcount=82

weuek
07-12-2017, 20:39
Czy to ja jestem ślepy, czy ludzie z Philipsa... ?! :shock:

Raczej naiwny.

PS. Macie jakieś sprawdzone w5w aby świeciły w temp. barwowej xenona?

Może to?
https://www.powerbulbs.com/uploads/images/powerbulbs/OSRAM-LEDriving-Standard-Retrofit-W5W-Cool-White-Twin-2880CW02B-At-PowerBulbs-1_750_750.jpg

(ale nie sprawdzałem własnoocznie)

Parch
07-12-2017, 20:49
Ja sprawdzałem, polecałem i polecam nadal. Ale trzeba chcieć znaleźć.

planeta58
07-12-2017, 21:41
A ja już dwa lata jeżdżę na takich i nic złego się nie dzieje.

weuek
07-12-2017, 22:26
Takie to dają punkt świetlny jak z odwłoku świetlika.

Voku
08-12-2017, 07:33
Może takie mają niby barwę 6000k czyli biały zimny, jak w praktyce to wygląda sam jestem ciekaw.
http://allegro.pl/zarowki-led-osram-w5w-ledriving-6000k-postojowka-i6077549017.html#thumb/1
http://allegro.pl/zarowki-led-osram-w5w-ledriving-6000k-12v-6lat-gw-i6740929720.html?reco_id=365faf0f-dbea-11e7-afc9-246e9677f638&ars_rule_id=201

Szczyglaty
08-12-2017, 07:43
Raczej naiwny.

Może to?
https://www.powerbulbs.com/uploads/images/powerbulbs/OSRAM-LEDriving-Standard-Retrofit-W5W-Cool-White-Twin-2880CW02B-At-PowerBulbs-1_750_750.jpg

(ale nie sprawdzałem własnoocznie)

Również te polecam. Barwa jest spójna z xenonem zamówiłem te postojówki razem z żarnikami 3 lata temu, do tej pory świecą.

Parch
08-12-2017, 08:00
Może takie mają niby barwę 6000k czyli biały zimny, jak w praktyce to wygląda sam jestem ciekaw.
Osram LEDriving polecane były na FCP już kilkukrotnie, więc nie ma co się kręcić w kółko. Jak jesteś ciekawy efektu i trwałości, to zadziałaj (czyt. zakup, zamontuj i przetestuj). Tyle w temacie.

mottom
08-12-2017, 09:00
Czytaliście informacje prawne odnośnie Osram LEDiving?
"Informacje prawne
Niezgodny z ECE
Tylko do jazdy terenowej w zastosowaniach zewnętrznych. . Nielegalne stosowanie na drogach publicznych prowadzi do unieważnienia homologacji pojazdu oraz utraty ochrony ubezpieczeniowej."

Parch
08-12-2017, 09:15
Czytaliście informacje prawne odnośnie Osram LEDiving?Wiedziałem:!:

Kolego mottom - żaden LED (zamiast zwykłej żarówki) nie ma homologacji. Wiemy to już wszyscy na FCP. Dobrze byłoby, gdybyś Ty też zrozumiał, że wiemy. Każdy sobie decyduje sam i jest to jego wybór.

A temat wątku jest o spójnej temperaturze barwowej, nie o zgodności LED z prawem.

MAG
08-12-2017, 11:19
Jak nie zapomnę, to jak się ściemni, zrobię fotkę jak u mnie wyglądają te LEDy przy xenonach...

planeta58
08-12-2017, 11:19
Takie to dają punkt świetlny jak z odwłoku świetlika.

No racja , ale to wystarczy w postojowej lampie.

mottom
08-12-2017, 13:22
Parch Rafał nie rozumiem dlaczego tak się uniosłeś i dlaczego zakładasz, że Wszyscy na FCP to wiedzą.

Parch
08-12-2017, 14:01
Ależ wcale się nie uniosłem! Jedynie mocniej zaakcentowałem, to że spodziewałem takiego wpisu w kolejnym wątku, gdzie pojawia się temat LED-owych zamienników tradycyjnych żarówek.
Takie wpisy, to można do wielu tematów podczepić, co uważam za zbyteczne.

bukox
08-12-2017, 14:32
Ma ktoś jakąś fotę jak świecą te leddrivingi osrama w postojówkach?

honzik07
08-12-2017, 15:16
ja zamontowałem ledy vertex i swieca bardzo ładnie w poprzednim aucie 3lata bez mrygania i problemów takie https://b2b.sklepowisko.com/led-vertex-canbus-18smd-4014-t10e-w5w-white-12v,3,7,3350

jaceks
09-12-2017, 10:11
po przebojach z chińskimi tanimi i drogimi ledami, wróciłem do sprawdzonego rozwiązania philips blue vision w5w. są półśrodkiem pomiędzy klasyczną "żółtą" w5w a ksenonami. bliżej im do ksenonów, aczkolwiek nie są jakieś mega mocne.
zdecydowanie widać różnice pomiedzy blue vision w pozycyjnych a zwykłych w5w w podświetleniu lusterek. I nie ma kłopotu z mruganiem itp.

Parch
09-12-2017, 10:22
Tylko, że one mają krótki żywot. Też je miałem kiedyś (2 zmiany) i nie wytrzymały nawet roku. To był też jeden z powodów, dla którego założyłem LED-y.

Yagyuu_Juubei
09-12-2017, 18:46
Ja ze swojej strony polecę Philips T10 W5W 6000K które mam u siebie i jest ładna biała barwa światła.

MAG
09-12-2017, 19:47
Tak na szybko ...

https://images81.fotosik.pl/933/f9ac7c8e7d8af314gen.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/f9ac7c8e7d8af314)

Kupione rok temu dokładnie u tego sprzedawcy tutaj:
http://allegro.pl/zarowki-led-osram-w5w-ledriving-6000k-blister-3-gw-i5948544972.html

planeta58
13-12-2017, 22:30
Uważam , że to wystarczy .

Bump:

MAG
16-12-2017, 22:55
Miałem takie, albo przynajmniej tak wyglądające i zadna z nich nie wytrzymała dłużej niz kilka tygodni - rekordem było prawie 2,5 miesiąca ....

Golson
17-12-2017, 07:57
Miałem takie, albo przynajmniej tak wyglądające i zadna z nich nie wytrzymała dłużej niz kilka tygodni - rekordem było prawie 2,5 miesiąca ....

Potwierdzam. Szkoda pieniędzy na pseudoprodukty. Zdecydowanie lepiej kupić OSRAM-a albo philipsa i zapomnieć na kilka lat.

rumunn95
17-12-2017, 09:48
Ja tam za cenę osram lub Philips mam kilka garści dobrych żarówek ;)

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

jaceks
17-12-2017, 11:36
lub karton zwykłych ;) starczy na całe życie auta.

planeta58
17-12-2017, 13:09
No to widocznie trafiłem na wyjatkowy komplet��
Ale za to nie mogę trafić do podświetlenia tablicy , macie coś sprawdzonego oprócz gotowych lampek led ?

rumunn95
17-12-2017, 13:37
planeta mialem takie zarowki w mazdzie od 2009r sprzedalem w 2016 razem z tymi ledami ,przez ten okres wymienilem jedna i w dniu sprzedazy swiecily bez problemu. ;) kupilem w lokalnym sklepie motoryzacyjnym za okolo 7pln komplet

Sykunia
08-01-2019, 14:34
Chciałbym się zapytać kolegi o te żarówki philipsa. Czy nie powodują komunikatu o spalonej żarówce ? Bo widzę że nie mają canbusa . Ja mam już drugi zestaw żarówek LED które zaczęły migać po 3 miesiącach i szlak ich trafił ? Może kolega odpiszę. Pozdrawiam

surfly
09-01-2019, 09:56
^^^
Jeżeli pytasz się o moje ledy, to zaraz minie dwa lata jak mam je zamontowane i jest zero problemów. Żadnych komunikatów o przepalonej żarówce ani migania też nie mam.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

jussi
09-01-2019, 10:56
surfly a mozesz wrzucic fotki jak swieca ?

surfly
10-01-2019, 10:13
Tak to wygląda.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190110/48579a40a7e1ba361b26cc64570e2c74.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190110/31fbe37213fc14777458c1601aca29ff.jpg

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

jussi
11-01-2019, 08:16
Fajnie swieca i z ksenonami dobrze sie prezentuja wiec chyba tez sie skuszę tym bardziej ze piszesz ze 2 lata na nich jezdzisz bez problemu.