Zobacz pełną wersję : Dobry warsztat naprawiajacy fordy w Bydgoszczy?

Bizonek
27-12-2009, 19:08
Witam,

poszukuje jakiegos sprawdzonego i oczywiscie tanszego niz ASO warsztatu w Bydgoszczy zajmujacego sie naprawa Fordow. Do tej pory kozystalem z nieautoryzowanego serwisu przy ulicy inowroclawskiej ale nie do konca jestm z nich zadowolony (szczegolnie ze ceny maja prawie jak w ASO).

Dzieki z gory za namiary.

cisar
07-01-2010, 13:46
Witaj.

Polecam serwis Mazdy w Osielsku.
Wprawdzie to Mazda, ale byłem tam z moim CMaxem z polecenia kuzyna i jest to pierwszy koleś, który wreszcie doprowadził mi Cmaxa na Maxa! Wymiana skrzyni biegów (6biegowa), pasek rozrządu, łożyska na przodzie, tarcze hamulce, przegląd, w zasadzie wszystko. Koleś zna się na tym co robi.
Ceny ok, polecam!

BYDGOSZCZ- OSIELSKO
Gorąco polecam Serwis:
Sebastian Michalski i Piotr Szopieraj
Specjalizacja - Mazda
Szosa Gdańska 12
Osielsko k. Bydgoszczy
tel 52 381 35 04

Jak jedziesz do Osielska z Bydgoszczy to zaraz za Nissanem masz po prawej stronie masz stację LPG. Wjeżdżasz do tej stacji GPL i na końcu jest serwis.
Polecam się wcześniej umówić. Gość ma masę roboty. Czasami trzeba czekać.

Jeśli już tak Cie interesuje wszystko to mam nadzieje, że administrator nie będzie mi miał za złe, jak powiem, że części, oleje filtry biorę w firmie Proauto. strona proauto.bydgoszcz.pl jak jedziesz w stronę galerii pomorskiej to na samym początku jak jest zjazd do galerii jedź powoli, tam jest wjazd do firmy. Mała, ale rzetelna. Załatwią części szybko. Do tego goście ci doradzą. Możesz mieć oryginał, zamiennik lub zregenerowaną część. Mi skrzynie do cmaxa po dobrej cenie znaleźli w 10 minut i na drugi dzień była dostarczona do mechanika, który miał auto rozkręcone. Szybko i po dobrych cenach.
Może to reklama, ale ja jestem zadowolony z obu serwisów.

Stanowczo odradzam APA MOTORS na Kijowskiej. Goście mają jakiś biedny kanał. A naprawa samochodów z komputerem jest raczej dla nich czarna magią. Wydałem na naprawę u nich ponad 6 tysiaków, a i tak musiał wszystko naprawiać faceta z Mazdy w Osielsku. Tak samo odradzam firmę o ile się nie mylę na osiedlu Rzemieślinków od ulicy Przemysłowej. Koleś tak samo jak APA Motors jest nie doświadczony w reperacji nowych aut. Raczej obie te firmy powinny się skupić na Polonezach czy starych Fiatach. Wybaczcie, że pisze nazwy i adresy firm, ale polecam tylko sprawdzone źródła. W mojego C maxa władowałem już z 10 tysiaków, a auto jest warte 28 tysięcy według oficjalnej wyceny. Gdyby poprzednie firmy były rzetelne to dzisiaj bym miał przynajmniej 4 tysiaki w kieszeni. Najgorsze jest to, że żaden z mechaników nie poczuwał się do winy i po prostu pełna olewka... U Pana Sebastiana na rozrząd dostałem kwit i gwarancje tak jak na wszystkie inne prace jakie wykonał. Mam kwity i jest to koleś który u mnie ma 100% zaufanie. Tak samo Proauto. W 24 godziny znaleźli skrzynie do mojego CMaxa i dostarczyli do mechanika, oczywiście używana bo taką chciałem, ale do dzisiaj działa :) (wprawdzie to Bydgoszcz, więc wszystkim się zajęli włącznie z dostawą do mechanika, ale części znajdują i wysyłają kurierem do innych miast też)
Na koniec tylko dodam, że Proauto znajduje się przy ulicy Fordońskiej 159.

Polecam tylko sprawdzonych gości! (mam nadzieje, że adnim nie ocenzuruje mojej opinii :) )

bankadwiescie
08-05-2010, 10:19
również polecam Osielsko Mazda, gościu dokładny, nie ma mowy o fuszerce cała rodzina u niego robi furki jest ok

uro2
09-05-2010, 07:54
Niestety kolego mazda w Osielsku ma u nas krechę i podejrzewam że mało kto tam pojedzie.Poczytaj ten wątek: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=99503

leszek_piesek
03-06-2010, 16:22
Witam,
mam do wymiany lozysko i laczniki stabilizatora. Wiecie gdzie latwo,szybko,tanio i przejemnie moge je wymienić w Bydgoszczy :] ?

andrzej_gorzynski
16-06-2010, 20:45
Podjedz kolego na ul.Brzozową prowadzi go p.Łoboda robi tylko fordy jest dobry i ma przystępne ceny.

Mariann
16-06-2010, 23:30
leszek_piesek, jakbyś skorzystał z porady kolegi Andrzeja to daj znac jak tam obsługa, ceny itd w warsztacie p. Lobody. Moze ktos jeszcze korzystal z uslug tego warsztatu i moze podzielic sie wrazeniami ?

Patrząc na forum mozna znalezc wiecej warsztatów o opiniach negatywnych niz pozytywnych, wiecej warsztatow jest raczej niepolecanych niz polecanych.
Dlatego i ja chetnie serwisowalbym swoje auto w jakims rzetelnym warsztacie gdzie ceny sa normalne a nie z kosmosu. Do tej pory korzystalem z uslug dwoch warsztatow co do ktorych nie mam zadnych zastrzezen (chociaz byly to tylko wymiany roznych czesci, zadne usterki - odpukać :-) ), ale nie byly to wymagające tematy jak juz wspomnialem no i ceny byly - wydaje mi sie - jednak troche wygórowane.

Warsztat w Osielsku mial dosc dobrą opinie (czytalem bodajże na forum Mazdy), ale tutaj widze popadł troche w niełaskę.
Gdzies czytalem o warsztacie na Grunwaldzkiej 205 przy sklepie z czesciami - ja nigdy tam nie bylem, ale moze ktos z Was korzysta z ich usług i moze powiedziec cos wiecej ?

Tak wiec pozytywnych opinii o warsztatach nigdy dość :)

byq84
17-06-2010, 06:13
Witam, jako świeży użytkownik Mondeo również proszę o informację o porządnym serwisie w Bydgoszczy. Pozdrawiam

andrzej_gorzynski
17-06-2010, 21:32
Kolego marian z całą odpowiedzialnością polecam Ci p.Łobode servisuje u niego już czwartego forda z kolei i nigdy się nie rozczarowałem ,starszy gośc na fordach się zna, zakład prowadzi od 25 lat . Przy okazji jadąc kawałek dalej na Inowrocławskiej jest sklep z częściami forda prowadzi go syn łobody ceny OK,upusty dla stałych klientów,polecam.Co do warsztatu na Grunwaldzkiej 205 obsługa OK fachowośc OK ale z cenami za usługi to różnie bywa.naprawiałem tam czujnik ABS ,poduchy tzn.czujniki bo ich nie było wyszło do zapłaty 1100pln.Co do części w tym sklepie to na pewno drożej jak na Inowrocławskiej.Wybór należy do ciebie.pozdrawiam.

Mariann
17-06-2010, 22:41
Andrzeju, w takim razie przy najbliższej okazji z pewnością skorzystam z usług p. Łobody. Dzięki za cynk :)

pozdrowionka

Hetfield
18-06-2010, 07:46
Na Jaskółczej też jest sklep z częściami do forda, ceny maja przystępne i można się potargować.

byq84
18-06-2010, 18:39
Panowie, dzwoniłem do Erzetu na Grunwaldzkiej w temacie wymiany filtrów (paliwa - oryginał,powietrza) i oleju (5w30) koszt 400-450zł (W poprzedniym aucie pyrtku Citroenie Saxo - 250zł) Dużo, mało? Carman w Fordonie ceny ma podobne. U Pana Łobody trzeba samemu kupić i przynieść części.

uro2
18-06-2010, 20:21
Licząc ceny części (a skoro filtr oleju to rozumiem że olej też) to za robotę biorą niewiele.Chyba że to cena tylko za robotę.Jak tak to zacznę to robć kolegom za pół ceny i będę bardzoooo bogatym człowiekiem.

byq84
19-06-2010, 14:28
Cena oczywiście jest razem z częściami. Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.

Mariann
22-06-2010, 15:07
byq84, no to raczej nienajgorsza cena chyba, ja coś takiego jak Ty robiłem ok. 1,5 roku temu (do tego co chcesz wymieniać wymieniałem jeszcze filtr kabinowy - zwykły, bez węgla) - razem mi to wyszło trochę ponad 300 zł, nie pamiętam już dokładnie.. no nie więcej niż 350 w każdym razie.
Z tym, że wszystkie części kupowałem faktycznie sam w sklepie na Inowrocławskiej (tylko olej fordowski z netu).

Ogólnie z takimi pierdołami jak filtry itp to może nie warto się bawić w ściąganie przez internet, ale w między czasie wymieniałem jeszcze tarcze (oryginalne Forda) + klocki hamulcowe (EBC GreenStuff) z przodu i ostatnio tylne łożyska w kołach (które są zintegrowane z piastą, na marginesie - marki SKF), no i tutaj - przy nieco droższych elementach - naprawdę opłacało się kupić w necie, porównując z cenami, jakie oferowali w warsztacie za dokładnie te same części, tzn ta sama firma itd. NAPRAWDĘ się opłacało :)

To tak ku rozważeniu na przyszłość, jeśli przyjdzie Ci coś wymieniać itp. (odpukać !!)

powodzenia :)

byq84
23-06-2010, 14:38
Mariaan w jakim warsztacie to robiłeś? Możesz coś śmiało polecić?

Mariann
23-06-2010, 22:21
Jesli chodzi o wymiane filtrow i oleju, robilem to w warsztacie feuvert przy stacji statoil na wojska polskiego na Kapusciskach - mam tam blisko.
W tym serwisie rowniez wymienialem ostatnio lozyska w tylnych kolach i sfatygowane juz nieco tuleje tylnej belki.

Moge smialo polecic ten warsztat, obsluga i usluga jak najbardziej ok. Ale zbyt tanio raczej nie maja. Tzn nie chodzi mi o to, zeby bylo jak najtaniej, bo tak bym pojechal do "garazu pana Zenka", chodzi mi o to, zeby stosunek ceny do (dobrej) jakosci byl jakos rozsadnie wywazony.
Dlatego pytalem tutaj innych uzytkownikow Forda o ich doswiadczenia z serwisowaniem aut - poki co polecony zostal warsztat p. Lobody, wiec pewnie tam udam sie nastepnym razem..

luk7
06-08-2010, 13:54
Witam mam pytanie co sadzicie o warsztacie FORDA na Wojska Polskiego "MRUK"? zastanawiam sie czy tam pojechac ze swoim autem.

uro2
07-08-2010, 16:49
"MRUK"O tym już było.Jak dobrze pamiętam to warsztat niezły ale właściciel dokładnie taki jak nazwa warsztatu.

paka
25-09-2010, 16:59
Ja mogę śmiało polecić mechanika na ulicy Hetmańskiej - p. Mirek (to samo podwórko co mechanicy Renault - nie pamiętam niestety numeru). Mi robił oba fordy, ceny na usługi miał suuuuper, części sam załatwiałem. Co prawda już dawno tam nie byłem, bo przeniosłem się do Wrocławia (i tutaj już szóstego przerabiam), ale kuzyn serwisuje aktualnie u niego swoją astrę i też jest zadowolony. Robi też gaz (zakładałem u niego instalację AG w escorcie). Jak będzie potrzeba to mogę zdobyć do niego aktualny nr telefonu.

zawisza
30-09-2010, 10:32
czy ktos moze polecic mi dobry warsztat no i nie za drogi

chyba ze wiecie co zrobic jak szaleja wszystkie zegary,wskazówki skaczą raz na zero a raz na maxa

uro2
30-09-2010, 15:56
jak szaleja wszystkie zegaryPosprawdzaj połączenia masowe aku z budą i z silnikiem oraz stan naładowania aku.

Fordon
02-10-2010, 15:00
Masa glownie montowane przy podstawie akumulatora i rozwidleniu na wnetrze i osprzet, lub ako juz strasznie wymeczone zyciem... Miernik w lapke i do boju, sprawdz przejscia oraz napiecie na aku.
W razie potrzeby moge ci podlaczyc auto pod Mutliiaga i bedzie wszystko wiadomo.

Kubuch
07-10-2010, 10:44
chyba ze wiecie co zrobic jak szaleja wszystkie zegary,wskazówki skaczą raz na zero a raz na maxa

Jeżeli przy odpalaniu tak się dzieje to wymień akumulator. Jeżeli w trakcie jazdy to czeka Cię wymiana zegarów.

Tomas-z
08-11-2010, 20:22
Witam wszystkich zgromadzonych a zwłaszcza Bydgoszczan :D
Czy ktoś może mi polecić dobrego mechanika dla mojego staruszka?
Niestety , dawny dobry mechanik ostatnio się popsuł. I bierze kasę a poprawy nie widać :( , szukam dobrego mechanika - w cenie przystępnej dla niedużo zarabiającego 19 latka :D
Ktoś miał styczność z Gackowskim , na Grunwaldzkiej visavis stacji Shella ?
Pozdrówka :)

tkjpp
08-01-2011, 23:00
jeśli mogę 3 grosze wcisnąć. Ostatnio wymieniałem filtr oleju i olej (olej kupiłem w necie)w bolidzie. Więc miałem opcję:
1 pan Zenek, który zrobi mi to za 35zł(ale stoję u marznę na dworze)
2 np Car-man cena ok 40zł(już cieplej bonie marznę)
3 Aso u Bieranowskiego
Wybrałem opcję 3 bo: oryginalny filtr kosztował tyle samo co w necie + przesyłka a wymiana oleju 51zł. A gratis to umycie samochodu na myjce. Więc moim skromnym zdaniem powiem, że jestem zadowolony bo za 51zł ni marzłem i jeszcze umyli mi samochód:P. Więc cena dobra. No i samopoczucie bezcenne:P.
Co do naprawy jakiś podzespołów to opisze, że ceny zabójcze (przynajmniej jak dla mnie):shock: ale o co się nie spytałem to od razu powiedziano mi ile kosztuję dana część i ile wyniesie jej wymiana:diabel2:
Nawiązuję tu do pytań w innych warsztatach co do ceny naprawy oraz części. Więc takie warsztaty jak Car-man powinien wiedzieć w 99% ile to kosztuje, a "pan Zenek" mający warsztat powinien też się określić w 99% ile dana naprawa kosztuję a cenę części można znaleźć na necie i już jesteśmy w domu wiedząc ile nas to kosztuję.
Przepraszam, że tyle napisałem ale czułem, iż muszę to z siebie wyrzucić:D:D
pozdrawiam.

uro2
14-01-2011, 16:48
Więc cena dobra. No i samopoczucie bezcenneA że tak zapytam: widziałeś jak grzebali ci przy aucie? Jak nie, to nie wiesz czy ci przy okazji czegoś nie popsuli żebyś szybko wrócił :619:.Niestety były już takie przypadki, że po naprawie jakiejś pierdoły w ASO trzeba było szybko wrócić na coś poważnego.

Fordon
17-01-2011, 22:21
uro2- wiesz... kazdy robi to co lubi... :) ja tam wole zeby przy drobnych naprawach klient widzial co trzeba robic, skad cena za dana rzecz itd... a kazda czesc czeka do wzgladu.
Tak naprawde zaden problem zrobic auto i delikatnie wspomodz jego kolejna awarie.... Ostatnio byla u mnie taka Pani, ktora zlecia: zmine kpl rozrzadu, paska klinowego, oleju i filtra... zaplacila za czesci i usluge 200zl :D hehehe i dzwoni do mnie w/w pani (znajoma ktorej wydawalo sie ze ma dobrego mechanika) i pyta ile kosztuje rozrzad oraz w/w czesci + robocizna... no roznica wyszla "spora", ale sama stwierdzila ze nie poprosila o stare czesci ktore zostaly zmienione bo chce je zobaczyc... a Pani zna sie na tych tematach jednak na cenach czesci nie...

Franuśś
18-01-2011, 16:18
Fordon Ile bierzecie za hamownie ?

Fordon
18-01-2011, 18:29
Zaleznie czy to FWD, RWD albo AWD... i pytanie czy chcesz pomiar w bdg czy w inowroclawiu :)

tkjpp
25-01-2011, 19:59
A że tak zapytam: widziałeś jak grzebali ci przy aucie? Jak nie, to nie wiesz czy ci przy okazji czegoś nie popsuli żebyś szybko wrócił :619:.Niestety były już takie przypadki, że po naprawie jakiejś pierdoły w ASO trzeba było szybko wrócić na coś poważnego.

Bezpośrednio to mu przez łapy nie zaglądałem :diabelek: ale przez szybę (bo mają wielką) to patrzyłem czy coś nie grzebali:P tzn czy nie wpada ze szlifierką i wycina jak popada :D. Później i tak pojechałem do swojego mechanika bo paski musiałem wymienić. Wiec myślę, że na mnie nie próbowali chłytu makingowego:619:
Chciałem zobaczyć jak wygląda salon firmowy, a do tego jak wyglądają usługi. :p

Franuśś
26-01-2011, 15:50
FWD w Bydgoszczy ile byś chciał ?

Fordon
26-01-2011, 19:53
70zl...

arturbydgoszcz
04-02-2011, 21:36
witam a co myślicie o transitcenter w Pędzewie?

pkosob
10-02-2011, 20:33
W ubiegłym roku podczas naprawy klimy, byłem w trzech warsztatach "wcięło" mi w moim Fusionie dolot powietrza (kawałek gumowej rury). Dopiero teraz się kapnąłem, bo rzadko zaglądam pod maskę. Na szczęście. Szukałem dolotu i w Pędzewie zaproponowali mi używkę za 130 zł. Uważam, że przesadzili. Kupiłem nową za 160 zł w ForCar w Toruniu.

WuRC
14-02-2011, 14:31
W ubiegłym roku podczas naprawy klimy, byłem w trzech warsztatach "wcięło" mi w moim Fusionie dolot powietrza (kawałek gumowej rury). Dopiero teraz się kapnąłem, bo rzadko zaglądam pod maskę. Na szczęście. Szukałem dolotu i w Pędzewie zaproponowali mi używkę za 130 zł. Uważam, że przesadzili. Kupiłem nową za 160 zł w ForCar w Toruniu.

To i tak dałeś drożej:wink:
Ale servis mają tani .Wymieniłem tylne amory ojcu w Pumie,plus chamulce plus zbieżność za 150zł .nikt nie chciał nawet dotknąć tego auta za takie pieniądze.Poza tym warsztat mają nowiutki czysty i mechaniora ogarniętego.

pkosob
14-02-2011, 20:45
To i tak dałeś drożej:

Zgadza się dałem więcej, ale z nową część. Gdyby zaśpiewali połowę ceny nowej częśći kupiłbym u nich uywaną. A tak mam za nie wiele większe pieniądze nową część. Kwestia widzenia.

WuRC
15-02-2011, 11:30
Zgadza się dałem więcej, ale z nową część. Gdyby zaśpiewali połowę ceny nowej częśći kupiłbym u nich uywaną. A tak mam za nie wiele większe pieniądze nową część. Kwestia widzenia.

Z tego punktu widzenia masz rację :one:

dar66
19-03-2011, 11:40
Panowie jeszcze raz jakie wg was są solidne warsztaty w Bydgoszczy? Konkretne przykłady proszę!

leszcz
18-04-2011, 11:35
Panowie jeszcze raz jakie wg was są solidne warsztaty w Bydgoszczy? Konkretne przykłady proszę!

Od kiedy mam fordy serwisuje je u Pana Henryka Bartczaka ul.Dwernickiego tuż za Biedronką ......zawsze możesz powołać się na leszcza........

CafeDelTom27
16-09-2011, 22:26
jeśli mogę 3 grosze wcisnąć. Ostatnio wymieniałem filtr oleju i olej (olej kupiłem w necie)w bolidzie. Więc miałem opcję:
1 pan Zenek, który zrobi mi to za 35zł(ale stoję u marznę na dworze)
2 np Car-man cena ok 40zł(już cieplej bonie marznę)
3 Aso u Bieranowskiego
Wybrałem opcję 3
Przepraszam, że tyle napisałem ale czułem, iż muszę to z siebie wyrzucić:D:D
pozdrawiam.

dziwne bo miesiac temu bylem na wymianie oleju(wlasny)+ filtr(tez wlasny) i Car Man wział 25zł za robocizne

Kaśka
11-03-2012, 15:49
W Bydgoszczy mogę polecić warsztat który zajmuje się głównie naprawami powypadkowymi. Kiedyś usuwali mi skutki lekkiej stłuczki, parę wgnieceń i uszkodzenie lakieru. Zrobili to tak, że po stłuczce nie ma śladu, generalnie jestem bardzo zadowolona i z czystym sumieniem mogę Wam polecić:) Gdyby ktoś był zainteresowany, to kontakt znajdziecie na stronie:

Flita
19-03-2012, 07:10
Ja proponuje ul.Brzozową prowadzi go p.Łoboda. Specyficzny facet jakby niemiły ale już po 5 min rozmowy widać że się zna i zęby zjadł na mondziakach do tego ma dobrych mechaników.

Polecam sama tam śmigam

maciek mondeo
16-05-2012, 22:26
Cześć

Ja swojego Forda Modeo MK3 zawsze serwisowałem w salonie, ale jak to bywa nieraz gorsza praca albo brak wypłata mała i w miejscu a wszystko dookoła coraz droższe.

Z tego słyszałem to warsztat Forda przy ul. Wojska Polskiego, przy Zachemie na zapleczu Stacji Diagnostycznej Auto Reno Lak (gdzie zawsze każdym autem robię przegląd bezproblemowo) nie polecali mi go, ponieważ nie znają się. Ale tylko mi odradzali, nie byłem.

Drugi to Erzet na ul. Grunwaldzkiej na przeciwko stacji Shella i Myjni. Skorzystałem raz i nadal korzystam. Ponieważ oni naprawdę się znają i wierzę w to że jak tam dam to będzie na cacay, ale nie są za tani tzn. Niby tanio tanio ale odnoszę wrażenie że zawsze coś wynajdą i wtedy kwota rośnie. Robiłem u nich sprzęgło oczywiście z kołem dwu masowym, oryginalny akumulator, jakieś tam łożysko, wtryski i standard filtry i oleje. Ogólnie teraz chyba nie oddam pomimo że jestem pewien to się boję że coś znajdą lub wymyślą. Szukam nowego Warsztatu, ale czy dobrze robię?

Pytanie:
Oddaje zawsze raz w roku na wymianę wszystkich filtrów i olejów. Rocznie robię nim ok 10tys. Czy warto tak często serwisować? Wiadomo, że po tej wymianie auto chodzi mi zawsze super.

maciaba
21-05-2012, 10:27
Ja w Bydgoszczy miałem przyjemność zagościć tutaj (http://www.mazda-ford.pl/). Zdecydowanie polecam, bardzo uparty mechanik dzięki czemu miałem dobrze odpowietrzony układ hamulcowy.

Tynka
21-05-2012, 16:41
Czytając wypowiedzi nie wiadomo do kogo jechać ;) Ale może ktoś jeszcze poleci jakiś warsztat gdzie można wykonać diagnostyke komputerową? Oraz małe pytanko gdzie napełnić klimatyzacje? :)

milosz_o
30-05-2012, 10:57
Tynka, jedź do Krakowski-Serwis. Niedawno robiłem tam klimę w moim Focusie i zmieniałem płyny. Serwis mieści sie przy Kazimierza W, róg Fordońskiej. Na przeciw Wyższej Bankowej.

Możesz także podjechać na Orłowity 20ileś. Tylko nazwy nie pamiętam.. Sprawdzam tam zbieżność. Całą resztę też robią.

Waldek84
31-05-2012, 14:41
Cześć

Ja swojego Forda Modeo MK3 zawsze serwisowałem w salonie, ale jak to bywa nieraz gorsza praca albo brak wypłata mała i w miejscu a wszystko dookoła coraz droższe.

Z tego słyszałem to warsztat Forda przy ul. Wojska Polskiego, przy Zachemie na zapleczu Stacji Diagnostycznej Auto Reno Lak (gdzie zawsze każdym autem robię przegląd bezproblemowo) nie polecali mi go, ponieważ nie znają się. Ale tylko mi odradzali, nie byłem.

Drugi to Erzet na ul. Grunwaldzkiej na przeciwko stacji Shella i Myjni. Skorzystałem raz i nadal korzystam. Ponieważ oni naprawdę się znają i wierzę w to że jak tam dam to będzie na cacay, ale nie są za tani tzn. Niby tanio tanio ale odnoszę wrażenie że zawsze coś wynajdą i wtedy kwota rośnie. Robiłem u nich sprzęgło oczywiście z kołem dwu masowym, oryginalny akumulator, jakieś tam łożysko, wtryski i standard filtry i oleje. Ogólnie teraz chyba nie oddam pomimo że jestem pewien to się boję że coś znajdą lub wymyślą. Szukam nowego Warsztatu, ale czy dobrze robię?

Pytanie:
Oddaje zawsze raz w roku na wymianę wszystkich filtrów i olejów. Rocznie robię nim ok 10tys. Czy warto tak często serwisować? Wiadomo, że po tej wymianie auto chodzi mi zawsze super.

Co do AUTO-RENO-LAK Aleja Wojska Polskiego 42 to nie mam dobrych wspomnień, osobiście byłem u nich dwa razy, i za każdym razem coś nie tam poszło. Za pierwszym razem zrezygnowałem z naprawy po diagnozie bo 300 zł chcieli za diagnozę i wymianę w POLO 3, a za drugim razem w mondeo mk3 filtr paliwa nie pasował do obudowy wiec zamontowali go na opasce plastikowej - do teraz tak jeżdżę ale jak patrze pod maskę to mnie strzela. Kolega sprzedając starego Focusa, jego klient pojechał do nich na diagnozę na komputer, to nawet nie wykryli że lampka poduszki powietrznej jest zaklejona, mimo iż widział że są jakieś błędy.

Co do sklepu FORDa na Inowrocławskiej to ceny mają przesadzone, za 5l oleju ford chcieli 149 zł + 1l za 30zł + 35 zł wymiana, na allegro kupiłem 6 litrów za 130zł wraz z przesyłką. Filtr oleju jakiejś nieznanej firmy 20zł. Niemiła obsługa.

Nie polecam też PHU "SERVICE" Bydgoszcz adres Częstochowska 19a fizycznie przy Planu 6 letniego, wielki szyld CB RADIA. Pojechałem do nich bo wcięło mi płyn hamulcowy, mechanik przekonany na 100% ze to z powodu braku klocków z przodu od razu mi je wymienił i cały układ zalał płynem, naprawa szybka i tylko 50zł robocizna, części kupiłem sam 200 metrów dalej, po 3 dniach płyn znowu wcięło, jak się później okazało, pęknięty przewód hamulcowy przy tylnym kole. Ogólnie fajnie, tylko że nie sprawdził dlaczego wyciekł płyn, a przy hamulcach to dla mnie nie dopuszczalne.

Obecnie naprawiam autko w Koronowie - taniej i jakoś porządnie przy najmniej tak mi się wydaje.

Waldek

Fordon
02-06-2012, 18:56
U krakowskiego to powiem wam tak z wlasnego doswiadczenia...
Zrobilem cale kpl. zawieszenie (sam sobie bo robie auta) od amorkow przez tuleje itd itd, lacznie 1300zl na material mi wyszlo, po czym zadzwonilem do w/w zeby ustawic kpl geometrie (bo takowego sprzetu nie posiadam), to "pan naprawa z serwisu" okolo 15 minutach przychodzi do biura (poczekalni) powiedzial ze do wymiany wszystkie tuleje :O ( maja moze z 150km przelotu) a koszty naprawy to kolo 1200zl, lacznie z nowymi wahaczami gornymi (Honda Civic EG8) i wszystko OE Honda i 555 zamiennik najwyzsza polka... to poprosilem wlasciciela i pana naprawe ze w chooya mnie robi pracownik i pokazalem przy obu ze auto ma caly nowy zawias, wraz ze sprezynami i amorkami Koni Street i co tu zostalo zdiagnozowane jaki zepsute, a chcialem tylko geometrie... mina pana naprawy bezcenna, wlasciciel czerwony i na koniec powiedzialem ze nic nie zaplace po czym wiecej tu nie przyjade bo sam jestem mechanikem i nie dam sie zrobic w bambusa...

Kazda czesc ktora jest wymieniana w aucie przez mechanika musi zostac przedstawiona po naprawie bo tak to mozna wymieniac polowe czesci w aucie i placic za nic...
Dla tego ja jestem za tym zeby dane warsztaty robily tylko jedna marke a nie wszystko...

Tynka
13-06-2012, 16:38
milosz_o
Tynka, jedź do Krakowski-Serwis. Niedawno robiłem tam klimę w moim Focusie i zmieniałem płyny. Serwis mieści sie przy Kazimierza W, róg Fordońskiej. Na przeciw Wyższej Bankowej.

Możesz także podjechać na Orłowity 20ileś. Tylko nazwy nie pamiętam.. Sprawdzam tam zbieżność. Całą resztę też robią.

Dziękuje :)

Fordon
13-06-2012, 20:43
Jak chcecie tanio i dobrze zrobiona zbierznosc po robocie w zawiasie w bdg to jedziecie na gajowa do szkoly mechanicznej tam gdzie przeglady robia (tyly szkoly)...
Koszt to cale 30zl :)

lukasz2810
22-06-2012, 12:07
A jaki warsztat polecicie mi w Bydgoszczy do forda z silnikami V6??

uro2
24-06-2012, 16:32
Nie wiem czy ktoś poleci Ci warsztat do V6. Mechanicy jak słyszą v-kę to albo od razu mówią, że nie mają czasu, albo walą taką cenę żeby klient zrezygnował.

Fordon
25-06-2012, 22:25
Skoncze Koledze Monsun z Cougar Klubu 3.0 V6 to moge zajac sie Twoim V6, Tak samo Patryka (Venomus) kocura ogarnialem, z jego przerabiana przepustnica od Mustanga... :)
Wiem ze kazdy kto ma V6 ma problemy zeby ktos sensownie podchodzil do tematu dla tego mam pod opieka STki z okolic :)

lukasz2810
05-07-2012, 14:14
To bardzo dobrze. Jak będziesz to zostaw mi kontakt do siebie. Pozdrawiam

Fordon
05-07-2012, 21:32
Info masz na PW, Cougar 3.0 V6 na Jaguarowskim bloku wlasnie wyjechal do UK :) tak ze w przyszlym tygodniu zapraszam, na diagnostyke i ogledziny, po czym wycena i jesli zaakceptujesz koszta czesci i pracy to robimy...

jksdg
25-07-2012, 11:19
również polecam Osielsko Mazda, gościu dokładny, nie ma mowy o fuszerce cała rodzina u niego robi furki jest ok

Lunettes De Soleil Hommes (http://www.lunettesdesoleilenfant.net)

piotrfocus
25-07-2012, 18:27
Witam!
Gdzie panowie w Bydgoszczy zrobią mi rzetelną konserwację podwozia w Focusie?

lapp
05-09-2012, 21:46
Szukam dobrego warsztatu do zrobienia klimy.
Padł sterownik-moduł wentylatora/diagnoza w Martens Kuna - Zielonka/. Mam dylemat: kupić z alledrogo sam moduł czy kompletny wentylator (w serwisie jedyne 1400PLN) ;) a może wystarczy sprawdzić poszczególne przewody od bezpieczników i przekaźników... bo to najczęściej sugerowali ludzie na forum.
Jednym słowem: HELP!

Woytas
06-09-2012, 12:20
Jedź do gościa na Smoleńską ( 601650762 ) warsztat wizualnie tragedia ale robi to jeden gość i lipy tam nie ma robiłem tam kompresor w MK3

pinokio77
15-10-2012, 13:26
ktoś zna warsztat DORGAS na Ołowianej w Bydgoszczy? mozna tam oddac focusa 1.8tdci w którym mam problem z zanikiem mocy i przechodzeniem auta w tryb awaryjny( migająca sprężynka)?

Forfiter2012
30-11-2012, 12:02
Ja z problemami gdy "nie wiadomo o co chodzi" to polecam serwis ford-mazda na ul. Inowrocławskiej w Bydgoszczy (chociaż nie jest tam zbyt tanio) gdy wiadomo co nie działa albo trzeba wymienić to zdecydowanie polecam pana Łobodę na ul. Brzozowej chociaż warsztat wygląda tragicznie wymieniałem kilka rzeczy nigdy nie miałem żadnych problemów czy reklamacji.

lisciofcb
03-01-2013, 09:37
Poszukuję mechanika obeznanego w naprawie wtrysków.
Auto to Focus Kombi 1,8 TDCI 115 KM z 2003 roku , ponoć wszystkie wtryski przelewają i ciężko może być o ich regenerację, ktoś coś może polecić ?
Nie tylko warsztat ale może też jakieś miejsce, gdzie w rozsądnych pieniądzach udałoby nabyć się wtryski ?

Woytas
06-01-2013, 17:03
zobacz tutaj

http://www.wtryskiwacze.pl/

Krzysztof 21
10-03-2013, 11:37
osobiście ostrzegam przed zakładem pana Meckena w Kowalewie

menagos
26-03-2013, 13:59
Poszukuję mechanika obeznanego w naprawie wtrysków.
Auto to Focus Kombi 1,8 TDCI 115 KM z 2003 roku , ponoć wszystkie wtryski przelewają i ciężko może być o ich regenerację, ktoś coś może polecić ?
Nie tylko warsztat ale może też jakieś miejsce, gdzie w rozsądnych pieniądzach udałoby nabyć się wtryski ?

Cześć,
najpierw poleciłbym Ci sprawdzić samemu te przelewy jest to banalnie proste. Wtedy wiesz doskonale który i ile wtryskiwaczy padło. Sam wykonałem po przeczytaniu postu kolegi z forum "zbyszek620" Kup 4 kubeczki do badania moczu i wężyki do kroplówki, wszystko to dostaniesz w aptece. W kubeczkach na środku dekielka zrób otwory tak aby można było wkleić te wężyki o długości max 1m. Zdejmij pokrywę z silnika i podłącz rurki do odpływu paliwa z wtryskiwaczy. (te plastykowe) Odpal silnik na 4 min na biegu jałowym i po wyłączeniu zmierz ile jest w menzurkach. Prawidłowy wynik to przedział około 50-60 ml powyżej to wtryskiwacz do regeneracji lub wymiany. Powodzenia

lapp
13-05-2013, 08:53
Woytas - dzięki za info o gościu ze Smoleńskiej. Prawdziwy Magic!
Naprawił mój sterownik. Wylutował procka, wrzucił nowy i zaprogramował. Klima hula aż miło :)

Ale mam inny problem:
od jakiegoś czasu szwankuje mi parktronic. Raz działa, a raz nie.
Po zimie właściwie już nie działa.
Znasz kogoś kto może dobrze zdiagnozować "od ręki"?

Woytas
13-05-2013, 11:42
Woytas - dzięki za info o gościu ze Smoleńskiej. Prawdziwy Magic!
Naprawił mój sterownik. Wylutował procka, wrzucił nowy i zaprogramował. Klima hula aż miło :)

Ale mam inny problem:

z tym akurat nie pomogę , cieszę się ,że udało się opanować klimę :)

Kajakus
13-05-2013, 18:17
Ale mam inny problem:

Zobacz u Reiskiego.

lapp
14-05-2013, 05:46
dzięki za odp.
Sprawdzę "przed" jak doktor - stetoskopem
będę przynajmniej świadomy za co mnie będą kroić :)

Kotzbi
19-05-2013, 07:19
Witam,

Temat wraca jak bumerang.. lub odgrzewany kotlet (jak kto woli) :).
Czy ktos z Was wymienial w ostatnim czasie kolo dwumasowe w Mondeo? Czy jest miejsce w Bydgoszczy, ktore mozecie z czystym sercem polecic (za rozsadne pieniadze oczywiscie)?
Z gory dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam,

logos11
23-05-2013, 06:14
Ja wymieniałem w poprzedniku w ASO Skoda w Toruniu. Wtedy, 2-3 lata temu, dobrze mi zrobili. Zadowolenie :) )
Koszt, mam fakturę.... Gdzieś ok. 3 tys. z przeglądem i innymi pierdółkami. Musiałbym ją wykopać. Tam było dokładnie wszystko wyszczególnione. Wstawiono części LUKa, dwumas, wysprzęglik i sprzęgło.
Pozdrawiam. :) :)

pinokio77
17-07-2013, 11:21
ERZET omijać szerokim łukiem....próbują naciągać na grubą kasę!!

masta_pp
17-08-2013, 18:06
Witam w prawdzie jestem nowy na forum ale o warsztacie p.Łobody mogę tylko wyrazić same pozytywy moje wcześniejsze auto Ford Escort 1,6 16v uszczelka pod głowicą szybko sprawnie i na temat polecam ten warsztat :)

_Seba
19-09-2013, 17:39
Co myślicie o warsztacie na Modrzewiowej p. Krixa? Polecacie?

galkor
24-11-2013, 15:28
panowie sesli to jeszcze wazny temat to poecam warsztat samochodowy na grunwaldzkiej nie podam numeru bo nie pamietam warsztat nazywa sie RZETH moze nie sa najtansi n ale za to najlepsi i tylko specjalizuja sie w FORDACH jest to kierunek jak sie jedzie na osowa góre po prawej stronie pozdrawiam

logos11
24-11-2013, 16:18
Z tego co wiem od moich dwóch kolegów, to należy podchodzić do firmy "erzet" z grunwaldzkiej z dużą ostrożnością.
Oni byli bardzo niezadowoleni z jakości usług, podejścia oraz cen tej firmy.
A "zadowoleni" klienci co najwyżej wymieniali tam olej. :) :) :)
Ja raz chciałem dokonać tam zakupu części. Przez telefon ustaliłem że jest to co potrzebuję oraz cenę.
Po przyjechaniu okazało się że nie ma tego co potrzebuję, zaoferowano mi natomiast produkt używany za 80% ceny nowej części. Niestety ta część nie nadawała się do montażu. Była w stanie "na śmietnik".
Na moje zdziwienie stanem (agonalnym) części, odpowiedziano mi że takie montują podczas napraw. :) :)
Niestety skłaniam się do opinii 2 moich kolegów, żeby tam nie naprawiać swojego auta. Najwyżej wymiana oleju.
Chyba że lubimy płacić......

sebool
28-11-2013, 17:48
Witam :wink:
Również korzystam z usług pana Bogdana Łobody Bydgoszcz ul Brzozowa (FF mk I 1,6 zetec) z góry uprzedzam iż Bogdan ma sporo klientów i na brak zleceń nie narzeka. To też o czymś świadczy. Czasem trzeba czekać tydzień by się doczekać. Fachowy i rzetelny po prostu wie co w trawie piszczy. Robiłem hamulce, luzy zaworowe, i gumy zawieszenia. Jestem bardzo zadowolony Polecam wink:

bartas22
02-12-2013, 11:09
Witam.

Ja też szukałem dobrego i sprawdzonego warsztatu bo niestety ASO nie jest na moja kieszeń Miałem problem z szarpaniem i falowaniem jednym słowem dużo się działo w moim mondziaku he. Kolega mi polecił nieautoryzowany serwis Forda w Grudziądzu no i pojechałem. Powiem tak zapłaciłem pieniądze warte naprawy nie było to mało na moją kieszeń ale w aso było jeszcze drożej. Podejście do klienta super. Nie mają jakiś ekskluzywnych warunków ale to nie jest serwis więc tego się nie czepiam. Za to naprawę wykonali nawet spoko. Samochód śmiga i nie mam problemów i dostałem 4 miechy gwarancji czego po innych warsztatach nie można sie raczej spodziewać. Jak chcesz to spróbuj może tam Ci pomogą. Pozdrawiam

krzysiokuta
05-12-2013, 21:27
Koledzy. Szukam elektronika samochodowego, ktory potrafi wgrać do BCM sterowniki do modułu bluetooth do forda focusa 2006 r. 2.0 w Bydgoszczy. Może ktoś zna taki warsztat.

dominlodz
10-12-2013, 11:54
koledzy a co powiecie o autoryzowanym warsztacie forda w bydgoszczy ?
ja mam inny przypadek bo mam auto rozbite i bede to z ubezpieczenia robil,
a jesli aso to moze ktos podac gdzie sie miesci ?
robilem kilka razy na wojska polskiego lpg to auta i nie zebym byl niezadowolony,
ale nie wiem czy tam robic blache itd.

dkarold
23-12-2013, 22:03
Ja polecam warsztat w Fordonie przy ul. Altanowej 2 - nazywa się chyba Auto-Serwis. Specjalizuje się w Fordzie. Robiłem tam ogólny przegląd (podłączenie pod kompa), naprawa parktronika, komplet hamulców, rozrząd, sprzęgło z dwumasą - jestem bardzo zadowolony z obsługi, ceny i efektów roboty. Jeśli chodzi o geometrię i wulkanizację to polecam warsztat przy ulicy Lansjerów na Bartodziejach. Każde auto tam zrobione jest OK. Gość potrafi zrobić prawidłowo geometrię nawet nietypowych samochodów (oldmobila :) Tematem zajmuje się ponad 20 lat a warsztat ten istnieje chyba drugie tyle :) Kiedyś "połaszczyłem" się na geometrię 3D w innym warsztacie no i po krótkim czasie wróciłem do Pana Krzysztofa na Lansjerów :)

Martinkowal
01-02-2014, 22:15
Koledzy jestem tu nowy zakupiłem C-Maxa i chciałbym podłaczyc go pod komputer żeby sprawdzić bledy jak warszatat ma najlepszy komputer ?? kogo polecacie.?? pan Bogdan Łoboda zrobi mi cos takiego??? Pozdrawiam.M.

rzielinski7
20-02-2014, 19:48
Potrzebuje pilnie pomocy tzn. w zdiagnozowaniu usterki (komputer)
auto stoi i nie można go odpalic pojawił sie komunikat usterka silnika

drummer44
21-02-2014, 13:21
Podpowiem tak. Przejrzyj forum:027:. Miałem podobnie w moim mondeo mk4. Winną okazała się wiązka silnika, której kable po prostu popękały. Opisywałem ten temat na forum. Poczytaj tu: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=180204&highlight=usterka+silnika

rzielinski7
22-02-2014, 13:51
Podpowiem tak. Przejrzyj forum:027:. Miałem podobnie w moim mondeo mk4. Winną okazała się wiązka silnika, której kable po prostu popękały. Opisywałem ten temat na forum. Poczytaj tu: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=180204&highlight=usterka+silnika
Dzięki za linka ale u mnie jest problem z immobilizerem (przynajmniej taka jest wstępna diagnoza), lub z alarmem który mam dołożony.

Nodi
19-06-2014, 21:46
Żeby nie tworzyć kolejnego wątku, postanowiłem tutaj prosić o poradę FordoFanów;) Byłem w pewnym warsztacie nie dalej jak 3 m-ce temu celem wymiany półosi prawej (przegub był wymieniony przez poprzedniego właściciela ale się okazało, że to nie wystarczyło). Okazało się, że oprócz półosi walnięty jest taki trójnik który również widać w zestawach jak przegląda się oferty przegubów choćby na allegro...Oprócz tego podobno końcówka żywota czekała już też półoś lewą więc jak to powiedział pan mechanik, wymiana razem będzie droższa ale w sumie tańsza, jeszcze jakieś tam końcówki doszły...jako że był to warsztat z polecenia mimo nie małych kosztów które mnie czekały za tą "przyjemność" zgodziłem się...Przyjechałem odebrać auto, okazało się, że za tą kasę to nie są żadne nówki, tylko używki...pewnie jakoś podrasowane, zregenerowane...nie wiem, nie znam się niestety...ale no mówię optymistycznie..będzie dobrze...aż tu ostatnio na dniach...mimo naprawdę niewielkiej ilości przejechanych km (sporadyczna jazda po mieście i trasa ok 300km raz na 1 - 2 tygodnie) znowu jest ten sam dźwięk co wtedy, ten stuk przy większej nierówności co przed wymianą...i masz chłopie placek...znowu coś jest do d..upy, a zapewne te wspaniałe ośki które miałem wymienione...co byście zrobili na moim miejscu, bo nie nie chce tu nikomu robić antyreklamy, ale no aż się prosi o powrót do tego warsztatu z reklamacją i wytłuszczenie ich tu na czerwono...tylko czy oni to uznają...ale znowu oddawać auto w ich ręce nawet jak powiedzą że naprawią swój błąd...no nie...bo za chwilę będę miał pół auta do wymiany...masakra

Forfiter2012
21-06-2014, 14:54
Trochę lipa że nie dogadałeś się z warsztatem co wstawią (zamienniki, używki, oryginały) i jaka jest na to gwarancja. Mój mechanik jak wstawia używaną część dostaje rok gwarancji od niego na tą część. Wstawiałem jedną używaną część w mazda-ford i część wtedy załatwiali oni i gwarancja rok od nich była tak się umówiłem z nimi bez żadnych problemów. Inna sprawa że cześć od 3 lat siedzi w wozie i nic się nie dzieje z nią. Pojedź najpierw do warsztatu i spróbuj się jakoś porozumieć przynajmniej na początek.

Wodnik
04-07-2014, 18:44
Taki post informacyjny, to nie jest żadna kryptoreklama tylko moje osobiste doświadczenie, byłem tam pierwszy raz. Wstawiam to też w kilku strefach, bo może komuś będzie się opłacało.

Moje auto:
FORD S-Max 2008 r 2.0 TDCI 140 KM – przebieg 187 400 km

W związku, że zamierzam w wakacje przejechać ponad 6 000 km do tego w jedną stronę około 2 000 km od domu, postanowiłem wymienić rozrząd.

Po zorientowaniu się ile wynoszą ceny oryginalnych części w sklepach internetowych:
Komplet rozrządu + pompa wody około 720 zł + koszt wysyłki = około 750 zł
Robocizna w innym warsztacie niż ASO około 400-550 zł
Śruby = około 80 zł
Koszt całości poza ASO około - 1280 zł

ASO bez promocji.
W ASO np. Szczecin około - 1750 zł

ASO Piła.
Jeżeli ktoś ma blisko i z jego kalkulacji wyjdzie, że mu się opłaca przejechać ileś tam kilometrów to polecam ASO FORD AUTO KAMAG Piła.

Po rozmowie z Panem Tomaszem Kowalskim całościowy koszt usługi – 1240,86 zł:
Komplet rozrządu + pompa wody
Śruby
Odstępnik
Płyn do chłodnicy 0,5 l
Robocizna
Umycie auta

Pasek chyba od osprzętu – sprawdzony nie było potrzeby wymiany

I jeszcze jeden fajny bonusie dostałem, a właściwie dwa, ale nie mogę napisać żeby Szef Pana Tomka się nie czepiał :D.
Nie wiem czy ktoś z ASO w Pile zagląda na to forum, ale w razie co, Panie Tomku jak Szef będzie pytał to może Pan coś ściemnić ja potwierdzę :)

Oczywiście wpis do ksiązki serwisowej i do komputera zrobiony.

http://www.autokamag.pl/promocje-w-serwisie.php

Przejechałem 350 km w obie strony i mimo to 380 zł w kieszeni na czysto zostało.

Czy ja piszę, że ASO w Szczecinie jest złe? NIEEEE !
Ale ASO w Pile jest LEPSZE ! :)

dominlodz
06-07-2014, 12:05
Z tego co wiem od moich dwóch kolegów, to należy podchodzić do firmy "erzet" z grunwaldzkiej z dużą ostrożnością.
Oni byli bardzo niezadowoleni z jakości usług, podejścia oraz cen tej firmy.
A "zadowoleni" klienci co najwyżej wymieniali tam olej. :) :) :)
Ja raz chciałem dokonać tam zakupu części. Przez telefon ustaliłem że jest to co potrzebuję oraz cenę.
Po przyjechaniu okazało się że nie ma tego co potrzebuję, zaoferowano mi natomiast produkt używany za 80% ceny nowej części. Niestety ta część nie nadawała się do montażu. Była w stanie "na śmietnik".
Na moje zdziwienie stanem (agonalnym) części, odpowiedziano mi że takie montują podczas napraw. :) :)
Niestety skłaniam się do opinii 2 moich kolegów, żeby tam nie naprawiać swojego auta. Najwyżej wymiana oleju.
Chyba że lubimy płacić......
co do ERZET'u to nie wiem czy miałbym ochotę tam naprawiać swojego polifta.
kiedys padła mi klima, a problem okazał się banalny, bo wyszło że gdzieś miałem pod maską przewód przetarty i poleciał bezpiecznik,
plus miałem stuki w aucie i wymiana łączników (po chyba 120 za łącznik niby lepsiejszy) no i za to wyskoczyłem z .. około 600 zł,
więc tanio nie jest,
co do oleju sam parę dni temu byłem świadkiem, jak koło mnie stała babka z cmaxem z wymianą oleju i jej mówili że do cmaxa takiego drogiego auta oryginalny olej za 380zł, "jak się ma takie drogie auto to trzeba odpowiednio dbać, a po zwykłym silnik się może zatrzeć" no i babka kupiła.
za to mój znajomy nabijał tam klime do C3 no i jakoś 80zł,
więc zalezy co jest robione. dla mnie drożyzna na maxa.

ja za to mogę polecić warsztat na zwirki wigury. to jest pod stacją lotosu.
szef bardzo miły i normalnie podchodzi do cen, nie naciąga przede wszystkim.
robiłem tam komplet wymiany okresowej, czyli filtry wymiana oleju etc.
i z częściami i wszystkim około 200zł.
po pierwsze pierwszy warsztat który mi udrożnił wielokrotnie wymienianą klimę, która nie chciała chłodzić.słyszałem tylko .. bo w fordach już tak jest. a facet zapytał czy był wymieniany filtr kabinowy i kiedy - problem się rozwiązał.
innym razem zakładali mi osłonę pod silnikiem, chyba robili lekko z 5 godzin. zapłaciłem 50zł.

Forfiter2012
06-07-2014, 12:28
I jeszcze jeden fajny bonusie dostałem, a właściwie dwa, ale nie mogę napisać żeby Szef Pana Tomka się nie czepiał :D.
Nie wiem czy ktoś z ASO w Pile zagląda na to forum, ale w razie co, Panie Tomku jak Szef będzie pytał to może Pan coś ściemnić ja potwierdzę :)
Czy ja piszę, że ASO w Szczecinie jest złe? NIEEEE !
Ale ASO w Pile jest LEPSZE ! :)

Kolego daj no namiar na tego serwisanta Tomka w tej cenie ma to sens (aczkolwiek wozu w mojej konfiguracji nie ma)ale zapytać zadzwonić nie zaszkodzi może coś wymyślą - wydaje mi się że cena jak w S-maxie powinna wyjść.

VeniVidiVici
13-09-2014, 01:47
Witam Wszystkich!

Dziś z racji wielu pozytywnych opinii na temat warsztatu Pana Łobody, postanowiłem się tam wybrać ze swoim fordziakiem. Niestety niemiłe zaskoczenie - kiedy się już umówiłem i wsiadłem do auta wyczytałem na wizytówce, że od jakiegoś czasu warsztat prowadzi ktoś inny - Marosz Andrzej.

Czy ktoś z Was wie coś więcej na ten temat????

Pozdrawiam!

vieleebny30
19-09-2014, 16:55
Polecam warsztat H&J na Ul. Altanowej 2 uczciwa firma autka robi jak należy i ceny mają odpowiednie.

leszcz
20-09-2014, 17:16
Dziś z racji wielu pozytywnych opinii na temat warsztatu Pana Łobody
Hmm nawet nie wiedziałem że Łoboda nie ma już warsztatu . Z racji tego że znam dość dobrze jego syna przy najbliższej okazji zapytam się co i jak .
Znam jeszcze jeden warsztat -- Auto Euro Serwis -- Dwernickiego 7 . Możesz podjechać powołać się na mnie u mechanika Pawła .

Jeśli chodzi Ci o diagnostykę to ja mam potrzebne rzeczy aby to wykonać a także mam możliwość modyfikacji konfiguracji auta .

pozdrawiam Tomek

Nodi
08-01-2015, 07:10
Ja ostatnio trafiłem do auto market serwis na Inowrocławskiej 1 w Bydgoszczy i póki co nie narzekam. Trafne diagnozy, skrupulatne podejście do klienta. Auto można spokojnie zostawić na czas naprawy, a gdy wyjdą nieprzewidziane jakieś usterki a tym samym dodatkowe koszty to jest to uzgadniane przed dalszą naprawą. Ceny materiałów są może nieco droższe niż w sieci, ale no coś za coś;) Pewnym, dla niektórych plusem a dla innych minusem, jest to, że jeśli nie ma dużej rozbieżności cenowej między oryginałem a zamiennikiem to mamy montowany oryginał, ale to już wg indywidualnego podejścia kierowcy :) Lepiej takie rzeczy wcześniej uzgadniać jakby co.

astatoth
27-01-2015, 21:05
Mam problem z Focusem 2005 1.8tdci mianowicie strasznie trzesię nim na jałowym biegu. Podejrzewam wtrysk bo na mrozie dużo gorzej odpala. Gdzie udać się z takim problemem.
Chodzi mi głównie o diagnozę i ew. regeneracje tak żeby nie było za drogo.

tadex
31-01-2015, 17:48
witaj , mam taki problem posiadam mondeo 16.16v podczas odpalenia chodzi mi normalnie ale jak się przejadę to na pierwszym skrzyżowaniu mi się wyłączy odpale i później jest dobrze jak się rozgrzeje ale na wysokich obrotach 4 5tys. dławi jak by gubił moc przerywa co to może być ? Poradzi mi ktoś

adi_105
17-05-2015, 10:45
Witam , szukam speca z z kompem do c maxa .Dołożyłem tempomat ,byłem w aso i tempomat nadal nie działa . Kierownica sprawdzona , czujniki na hamulcu i sprzęgle są niby w kompie wszystko zaznaczone a tempomat nie działa i twierdzą że nieraz tak bywa.

dywelj
17-05-2015, 15:34
Witam wszystkich, szykuje się u mnie wymiana sprzęgła, Mondeo MK2, czy może ktoś podpowiedzieć warsztat? Czy może ktoś gdzieś robił i jest zadowolony.

K@mix
17-05-2015, 17:32
Witam , szukam speca z z kompem do c maxa .Dołożyłem tempomat ,byłem w aso i tempomat nadal nie działa . Kierownica sprawdzona , czujniki na hamulcu i sprzęgle są niby w kompie wszystko
zaznaczone a tempomat nie działa i twierdzą że nieraz tak bywa.

zapraszam na pw

Wszystko zrobione :) Tempomat już u kolegi działa :)

jacektyco
27-10-2015, 09:56
A ja nie poleca warsztatu forda przy ul.Inowrocławskiej 1. A dlaczego? Pękł mi wężyk spryskiwacza tylnej szyby. Po rozmowie z szefem okazało się, że muszę kupić wężyk sam i wymiana będzie kosztowała 300 PLN, bo to minimum 3 roboczogodziny. Kupiłem kawałek wężyka w Castoramie (5 PLN) i po poczytaniu w internecie, właśnie na tym forum, wymieniłem go sam w pół godziny, mimo że jestem laikiem w tych sprawach. Widać gość myślał, że ma przed sobą głupiego. Stanowczo nie polecam tego warsztatu!!!

dkarold
12-03-2016, 13:33
Koledzy gdzie w Bydgoszczy, lub okolicy można pojechać z tematem pompa wtryskowa? Chodzi o jej uszczelnienie. Są w okolicy jakieś polecane warsztaty specjalizujące się w pompach? Na razie mam info o dwóch: Osowa Góra p. Kluszczyński i na ul. Puckiej.

tomas89
16-03-2016, 12:56
Kulczyński, czy raczej Kluszczyński Bosch serwis? Bo jeśli to drugie to odradzam :)

dkarold
16-03-2016, 13:04
Tak Kluszczyński - poprawiłem. A może kolega coś chociaż napisać więcej? drogo, naprawa nieudana? Wycenili mi przez telefon na ok. 2 tyś zł za uszczelnienie pompy. Wydaje mi się bardzo drogo, dlatego szukam dalej.

maniek750826
16-03-2016, 21:02
Uwaga na warsztat na ul.brzozowej łoboda już nie prowadzi a nowy właściciel nie jest zbyt uczciwy w skrócie powiem tylko tyle że zdiagnozował w moim aucie kapitalny silnika niby pierścienie kompresyjne a okazało się że przyczyną niedomagania silnika był wężyk odpowietrzania skrzyni korbowej za 50 zł i silnik pracuje aż miło,a wiem co piszę bo po wymianie ów wężyka przejechałem 4000 km i silnik chodzi bezproblemowo a według niego był ostatni dzwonek ha.ha .Proszę pisać o innych magikach tego typu w bydgoszczy i okolicach zaoszczędzi nam to dużo nerwów i kasy.pozdrawiam

Fordpawel
18-03-2016, 13:04
Polecam za Bydgoszczą warsztat ( Augustowo krojniak )

leszcz
20-03-2016, 08:06
a ja polecę warsztat na ul.Księdza Jana Bocheńskiego w Bydgoszczy. Prowadzi go były pracownik Forda Bydgoszcz :one:.
Możecie spokojnie powoływać się na mnie :D

Tomek

jacekcrv
20-03-2016, 10:20
Bogdan bardzo dobry mechanik i to widać bo zawsze pełno samochodów ma w kolejce i czasami trzeba trochę poczekać :)

SebaFlex
05-05-2016, 06:59
Witam.
Ja również szukam dobrego mechanika ale specjalizującego się w Fordach Amerykańskich. Jestem posiadaczem Forda Flex i niestety dla większości mechaników jest to samochód chyba z kosmosu. Nikt nic nie wie czarna magia.
Może zna ktoś kogoś kto jest zorientowany w amerykańskich fordach ?

ida.korrr
26-09-2016, 18:15
Polecam Bogdana Sołtysiaka ul.Przy Lotnisku, wjazd od Ziemskiej.

leszcz
27-09-2016, 21:40
Polecam Bogdana
A Bodzio nie proponował zmian w autku ?

vercoff
13-10-2016, 18:30
...

duh85
12-01-2017, 18:08
Gdzie w Bydgoszczy najlepiej udać się z uwalonym alternatorem ?

jacekcrv
12-01-2017, 18:13
Jak potrzebujesz to mam sprawny alternator 120A - rok temu regenerowany

duh85
12-01-2017, 18:24
Obecnie miałem 150A i czasami brakowało mu mocy dla PTC. Wiec wolał bym nie schodzić w dół.

jacekcrv
12-01-2017, 19:08
Zastanów się nad kupnem używki - są to bardzo podobne koszty. W moim alternatorze spalone były diody i za regenerację płaciłem 170zł bodajże. Regenerację robiłem w Nakle.

Antej
12-01-2017, 20:09
Bendiks na Torunskiej.
120zl za robote plus części, tak sie cenili jakis rok temu przy rozruszniku.
Maja sklep przy warsztacie, to stara szkoła.
Może da sie taniej, ale dla mnie zasada "robota plus czesci" jest klarowna.
To nie jest element ktory naprawia sie czesto.

K@mix
12-01-2017, 20:38
Cały mostek diodowy kosztuje około 70 - 80 zł - wymiana trochę zajmuje ale praktycznie tylko to siada w tych alternatorach.

np: http://allegro.pl/prostownik-typ-denso-ford-c-max-1-6-tdci-2-0-tdci-i6664388953.html

nadia44
27-01-2017, 13:48
Odradzam warsztat u Soltysiaka, strata kasy tylko

Potuś
01-02-2017, 07:12
Polecicie jakiś warsztat w Bydgoszczy na wymianę rozrządu góra + dół, ale żeby się znali na rzeczy?

alizuri
08-02-2017, 09:38
Ktoś coś o Auto Service i M. Lewandowskim z Chodkiewicza? Jest problem z moca w aucie, miał to być katalizator,ale ten w 100% drożny. I najgorzej,ze trzeba szukać dalej.

pikolino
22-02-2017, 12:18
Witam Panowie, pytanko gdzie udać się na gruntowny przegląd i i ewentualne naprawy Forda Focusa 2.0 TDci z 2008r skrzynia automatyczna.

- czuję, że mam coś z elektroniką,
- chciałbym, żeby mi wymienili hamulce przód pewnie tył też znowu mi bije kierownica i to ostro
- i zobaczyli czy wszystko z silnikiem i skrzynią ok (skrzynia automatyczna)

ŁATEX
23-02-2017, 11:35
ul. Osiedle Rzemieślnicze 10
Krzysztof
tel. 507 570 642
Zajmują się głównie elektroniką, elektryką, ale mechanikę też ogarniają.

Kryształ
08-05-2017, 11:08
Witam! Czy ktoś miał przyjemność (bądź też nie) robić auto w Bremax - Damian Berenda?

https://www.google.com/maps/dir/''/bremax+warsztat+bydgoszcz/@53.1205619,17.9744723,16z/data=!4m8!4m7!1m0!1m5!1m1!1s0x470313b2a14775a3:0x4 6e1cfcf1fa74fc6!2m2!1d17.9775645!2d53.1224275

mdyrka
08-05-2017, 19:27
Bendiks na Torunskiej.
120zl za robote plus części, tak sie cenili jakis rok temu przy rozruszniku.
Maja sklep przy warsztacie, to stara szkoła.
Może da sie taniej, ale dla mnie zasada "robota plus czesci" jest klarowna.
To nie jest element ktory naprawia sie czesto.

Również polecam ten warsztat. Od wielu lat regenerujemy u nich rozruszniki do różnych naszych służbowych sprzętów i jesteśmy bardzo zadowoleni. Ale trzeba przyznać, że nie są tani.

KABAT
11-05-2017, 15:07
Witam posiadam S maxa 1,6 ecobost 2011 Titanum czy może ktoś wie czy w Bydgoszczy lub okolicach wgrywa ktoś polskie menu do nawiagacji pozdrawiam.

leszcz
16-05-2017, 22:29
wie czy w
pw ;)

koval1980
05-06-2017, 12:55
Robił ktoś klimę w Bosch Kluszczyński? Ewentualnie gdzie polecacie nabicie klimy bez zostawiania auta? Jestem przyjezdny i nie zostawię auta nikomu. Tylko pewne zakłady :P

tomas89
06-06-2017, 11:48
Robienie klimy rozumiem jako jej naprawę, a nabicie to raczej eksploatacja, raczej nie jest to skomplikowane. Akurat w tym Boschu pracuje siostra mojego taty, który sam u nich serwisuje swoją Mazdę 6, klimę też nabijał i nie narzekał, że coś było nie tak.

koval1980
06-06-2017, 16:04
Robienie klimy rozumiem jako jej naprawę, a nabicie to raczej eksploatacja,
Chodziło mi o eksploatacyjne sprawy. W Volvo robiłem w Bydgoszczy i nie byłem zadowolony, waliło szpitalem tydzień, a i nie chłodziła tak mocno jak u gościa w mojej mieścinie. Ten niestety zakończył usługi, dlatego szukam w Bydgoszczy, a Boscha mam po drodze. Rozumiem, że śmiało mogę tam napełniać.

tomas89
06-06-2017, 19:22
Myślę, że z klimą dadzą sobie radę, aczkolwiek jeżeli szukasz profi serwisu od klimy to szczerze polecam Przemka. Tylko często zawaleni są robotą i nie przyjmą Cię z marszu

PHU Specjal Klimat
Przemysław Migdał
85-650 Bydgoszcz, ul. Cicha 35
tel. +48 52 529 3140, tel. mobil +48 692 419 112

ida.korrr
20-06-2017, 21:44
A Bodzio nie proponował zmian w autku ?

Nie proponował. Miałem u Bogdana przegląd z olejem i kilka drobnych napraw.
Jedyne zmiany w autku to robione światła "dimmed" u Ciebie.

Bump:

alcove
16-07-2017, 12:35
Czolem Panowie.
Potrzebuje warsztat ktory niezawodnie poradzi sobie z remontem skrzyni biegow do mondka mk4 TDCI. Musze w trybie pilnym temat ogarnac bo prawdopodobnie mechanizm roznicowy zlapal powazne luzy.
Polecicie kogos powaznego?

Lukaszk9
19-08-2017, 21:03
Witam, mam problem z Fordem focus C-max silnik 1.8 125km + LPG. a wiec auto przyszarrpuje podczas jazdy a najbardziej gdy np jade rowno 100km/h puszcze gaz do ok 90 i zaczne przypieszac to wtedy za kazdym razem auto szarpie. na benzynie jak i gazie. zdazylo sie ze podczas przyspieszania wydaje mi sie ze tylko na gazie wyskakuje USTERKA UKLAD SILNIK i odrazu zmniejszone przyspieszenie. wyskakuje blad CEWKA trzecia ale po zamianie cewki caly czas pokazuje trzecia, takze wedlug mechanika to nie jest cewka. wymienione swiece na bosch, wgrany nowy sterownik komputera, wymieniona sonda lambda (bosch). cisnienie niby dobre(mechanik cos mowil ze 12) i nie wiem co dalej? podejrzewal wtryskiwacz ale pozniej ze raczej nie. i teraz ze moga byc nadpalone zaworki a to sie wiaze ze sciagnieciem i planowaniem glowicy. no a nie mozna tego sprawdzic czy to jest to wiec robota w ciemno. Co sadzicie.?

logos11
20-08-2017, 12:13
Lukaszk9
Najpierw pomierz luzy zaworowe. Możesz zrobić to sam bez mechanika. Nie jest to trudne.
Jak niewłaściwe to będzie siał błędami i stale problemy. Do tego trzeba kupić uszczelkę pod kapę gdyż stara może już nie trzymać.
Jak zmierzyć luzy zaworowe w Duratec masz sporo gotowych tematów. :)))

Mynka
01-10-2017, 12:06
Dzień dobry :)

mam w Focusie MK2 1.4 do wymiany rozrząd wkrótce, a w ASO mają cennik nieziemski. Kogo polecacie? Pana Łobodę z Brzozowej czy lepiej gdzie indziej się udać? :-)

maniek750826
02-10-2017, 18:14
autopartner ul.bielicka polecam ostatnio robiłem i wszystko gra ceny też dobre a łoboda już nie prowadzi warsztatu teraz jest marosz nie polecam.

logos11
02-10-2017, 18:16
maniek750826
Podjedź na ul. Księdza Jana Bocheńskiego 17 w Bydgoszczy i zapytaj o pana Bogdana Sołtysiaka i przedstaw mu problem.... :) :)

tomas89
11-10-2017, 03:49
Autopartner na Bielickiej polecam, aczkolwiek nie zawsze jest tanio, zawsze jednak jest solidnie i na czas.

Mynka
19-10-2017, 21:07
Autopartner na Bielickiej polecam, aczkolwiek nie zawsze jest tanio, zawsze jednak jest solidnie i na czas.

Najważniejsze że solidnie, szczególnie przy naprawach typu wymiana rozrządu, to wolę zapłacić parę $ więcej aby było dobrze:)

Dziękuję bardzo Panowie :-))

mark.577
23-10-2017, 21:51
Czy ktoś mógłby polecić dobrego mechanika od diesli w Bydgoszczy? W szczególności ogarniającego pompy Bosch vp44 ?

tomas89
27-10-2017, 20:36
Nie wiem jak w Bydgoszczy, ale słyszałem dobre opinie o:
Mechanika Maszyn i Mechanika Pojazdowa Karol Meckien
Kowalewo 34A, 89-200 Szubin

jednak osobiście potwierdzić tego nie jestem w stanie...

lukasz2810
10-12-2017, 22:01
Szukam mechanika w Bydgoszczy ktory wymieni komplete sprzeglo w mondeo mk4 2.0TDCI moze ktos kogos poleci? Jle powinna kosztowac taka wymiana?

logos11
11-12-2017, 11:46
Podjedź do pana Bogdana Sołtysiaka. Warsztat na ul. Księdza Jana Bocheńskiego 17, 85-151 Bydgoszcz

Lobotom
18-12-2017, 20:19
Witajcie. Czy znacie kogoś godnego polecenia kto naprawia automatyczne skrzynie biegów. Niestety nie działa mi bieg wsteczny (AV9R 7000 AB S-MAX 2.0 140km) :-(

koval1980
19-12-2017, 08:44
Witajcie. Czy znacie kogoś godnego polecenia kto naprawia automatyczne skrzynie biegów. Niestety nie działa mi bieg wsteczny (AV9R 7000 AB S-MAX 2.0 140km) :-(
Kowalewski Dariusz - wpisz w wyszukiwarkę, ale to Toruń.

Lobotom
19-12-2017, 09:06
Kowalewski Dariusz - wpisz w wyszukiwarkę, ale to Toruń.

Faktycznie biednie w okolicy z takimi fachowcami. Chyba faktycznie Pan Dariusz będzie najbliżej. Kojarzycie może jak się ten Pan ceni? Bo większość oddalonych serwisów woła 5000 w cenie demontaż i montaż a naprawa polega na przekładaniu elektroniki na zregenerowaną wcześniej jakąś inną mechanikę.

koval1980
19-12-2017, 11:07
Przed zakupem Mondeo miałem namierzone V50 2.0D w "popsutym" automacie. Jak dzwoniłem do Torunia to sama ekspertyza uszkodzenia to ok.500-800zł. Naprawa 3-5 tys.zł w zależności od usterki, ale już z nowym olejem. A usterka polegała na wypadaniu biegu powyżej 3-go. Pan mnie wtedy uświadomił, że skrzynie automatyczne są dobre, tylko elektronika siada i jak się kupuje automata to lepiej mieć ok.5tys. odłożone, więc ... zrezygnowałem.
Zadzwoń, porozmawiaj, może coś podpowie.

maciejsr50
10-06-2018, 16:24
Szukam kogoś kto zdiagnozuje przyczynę kopcenia na czarno w mk2 1.8 TDCI. Ewentualnie wyczyści kolektor dolotowy i egr. Do kogo można by się udać w Bydgoszczy?

grundi_bdg
27-06-2018, 16:59
Czy macie jakieś doświadczenia z "Magikami" od Fordów z Fordonu? z ulicy Altanowej?

K@mix
27-06-2018, 18:27
Podobno chwalą ... nie wiem nie byłem. Ceny mają dość wysokie ... A co potrzebujesz?

grundi_bdg
27-06-2018, 19:30
Ogarnąć falowanie obrotów na rozgrzanym silniku i zamulenie w żony aucie, egr wymieniony na nowy VALEO i faluje bardziej niz na starym... temat na forum focusa zalozylem z opisem..

wolf80
30-06-2018, 20:08
Witam...Panowie potrzebuje dobrego elektryka-elektronika do zdiagnozowania wiazki silnika, wiazki od ecu do skrzynki pod schowkiem. cos pomiedzy bydgoszcza a inowroclawiem jak najblizej dk25

K@mix
01-07-2018, 10:26
A co się z autem dzieje?

Grazyna2891
11-12-2018, 06:46
Witam chciałbym wgrac nowy soft do convers +,czy jest ktoś w Bydgoszczy co to robi .pozdrawiam

szneider
11-12-2018, 07:37
W Bydgoszczy kolega Leszcz
https://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=3540

Mnie z kolei interesuje wymiana świec żarowych, ktoś coś?

grundi_bdg
13-12-2018, 16:20
W Bydgoszczy kolega Leszcz
https://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=3540

Mnie z kolei interesuje wymiana świec żarowych, ktoś coś?

Jak Fordon to mam "rzeźników" od świec żarowych w focusie :-)

jawrob11
16-12-2018, 08:09
Witam!
Gdzie wymienię klocki przód C-Max 2015 - najlepiej Fordon.
Robert

szneider
16-12-2018, 20:54
Jak Fordon to mam "rzeźników" od świec żarowych w focusie :-)
Jestem umówiony na jutro na wymianę świec w Fordonie na Wyzwolenia. Zgadałem się z kumplem i on jakiś czas temu właśnie tam wymieniał świeczki w swojej foce.
Klocki zapewne też dadzą radę wymienić. :lol:

Locar
04-02-2019, 12:11
Witam . Polecacie kogoś kto się zna na naprawie tempomatow w Bydgoszczy lub okolicach ?

K@mix
04-02-2019, 20:22
Tempomat Ci nie działa??

Locar
05-02-2019, 07:50
Dokładnie. Pre-collision assist not availble. Takie coś jedynie się wyświetla.

Boxster
22-02-2019, 11:33
Kto w Bydgoszczy sprawnie ogarnie problem z błędem u0001 i u0155?
Pojawił się komunikat o awarii silnika i spadku mocy. Po wykasowaniu błędów teraz niby jest ok, ale wolę dmuchać na zimne.

K@mix
22-02-2019, 18:58
Jaki masz licznik w aucie? Jeśli bieda to może padać licznik powoli... Mogę naprawić.

pustynick
03-05-2019, 20:56
Witam,
Czy ktoś z Was może polecić jakiś dobry warsztat zajmujący się diagnozą/naprawą wtryskiwaczy? Obawiam się że w moim FF3 zaczynają umierać... :(

K@mix
04-05-2019, 12:38
Jakie masz objawy?

pustynick
04-05-2019, 20:04
Kilka dni temu samochód zgasł mi trzy razy podczas jazdy po mieście . Dwa razy po prostu zgasł i wyświetlił komunikat: "Manualny start konieczny", po czym bez problemu odpalił ale na jałowym obroty falowały. Za trzecim razem zaczął szarpać a od silnika było słychać stuki po czym zgasł. Ściągnąłem go do domu gdzie odpalił bez najmniejszego problemu... Wymieniłem filtr paliwa bo w nim doszukiwałem się przyczyny, ale za dwa dni po odpaleniu obroty znowu falowały... Podłączyłem kompa, było kilka błędów... jeden od rozrusznika, abs-u, i trzy od wtryskiwaczy:
P02D3 - Programowanie odchylenia wartości wtryskiwacza A” cylindra 4 na granicy maksymalnej
P02CF - Programowanie odchylenia wartości wtryskiwacza A” cylindra 2 na granicy maksymalnej
P02D1 - Programowanie odchylenia wartości wtryskiwacza A” cylindra 3 na granicy maksymalnej

ratmed24
09-08-2019, 15:54
Halo bydgoszcz okolice jest ktos co pomoze bo z 20km za bydgoszcza mam awarie alternatora prawdopodobnie... Brak ladowania focus mk2 tdci... Jakies holowanie do najblizszego elektryka czy cos...

Antej
09-08-2019, 19:09
Bys sie tak ze 3h wcześniej odezwał....

grundi_bdg
09-08-2019, 19:21
Halo bydgoszcz okolice jest ktos co pomoze bo z 20km za bydgoszcza mam awarie alternatora prawdopodobnie... Brak ladowania focus mk2 tdci... Jakies holowanie do najblizszego elektryka czy cos...

Poradziłeś? jak coś pisz na PW

ratmed24
09-08-2019, 19:51
Ogarniety temat [emoji16][emoji123] tu w okolicach mega pomocni ludzie, znalazl się człowiek co mnie na lince zatargał 7km do elektryka, a ten mimo, że bylo juz po 18 wytargał alternator, wstawil drugi regenerowany i po 2 h auto ożyło :D

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

ratmed24
10-08-2019, 21:41
Coś to ten elektryk ma warsztat w Nowe Dąbie 62

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

thongor
21-09-2019, 14:45
Panowie i jak z tymi warsztatami?? który godzien naszych fordóœ>

baczekkk
14-05-2020, 00:20
Jeśli szukacie dobrego mechanika który nie naciągane was to polecam warszat ma radosnej 5 Sikora Jacek. Autoserwis Serwisowałem wiele lat mk1 i bez zarzutów

krulka89
22-05-2020, 16:14
Właśnie szukam mechanika który zmieni rozrząd w mondeo MK4, 2.0, słyszałam dobre opinie o p. Karolu Stachowicz na Kleeberga. Ktoś tam robił coś?

grundi_bdg
23-05-2020, 20:00
Jak jesteś z Fordonu, to na ul. Altanowej masz chłopaków od Forda ( byli pracownicy ASO) , jak chcesz jechać na drugi koniec to Bogdan, ja osobiście jeżdżę tylko do niego, ale to w okolicach Lotniska.

Szczepan15
06-06-2020, 13:58
Właśnie szukam mechanika który zmieni rozrząd w mondeo MK4, 2.0, słyszałam dobre opinie o p. Karolu Stachowicz na Kleeberga. Ktoś tam robił coś?

Czesc,
Ja robiłem rozrząd, dwumas. Jestem zadowolony, profesjonalne podejście.

szneider
14-07-2020, 14:25
Gdzie w Bydgoszczy lub okolicach można zrobić przekładnię kierowniczą? Niestety zaczęła stukać, wytrzymała 340tys. co i tak wydaje mi się niezłym wynikiem.

Yanik33
10-09-2020, 09:05
Witam, czy ktoś może mi polecić elektromechanika, pada mi moduł komfortu.
Nie mam pojęcia gdzie to naprawić. Na Bocheńskiego p. Sołtysiak się tym nie zajmuje, Jocz na Bielickiej też nie...

grundi_bdg
10-09-2020, 09:49
Elektrykę i elektromechanikę to Tylko Marek Magdziarz na Fordońskiej, za salonem Volvo,

Antej
10-09-2020, 10:03
tyle ze jesli to Galaxy '01 to bardziej VW niz ford, woec nie dziwię się czemu u Bogdana tego nie zrobiłeś

lukahol
22-02-2021, 09:58
Jak jesteś z Fordonu, to na ul. Altanowej masz chłopaków od Forda ( byli pracownicy ASO) , jak chcesz jechać na drugi koniec to Bogdan, ja osobiście jeżdżę tylko do niego, ale to w okolicach Lotniska.Możesz podać dokładne adresy tych warsztatów? Z góry dziękuję.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

grundi_bdg
22-02-2021, 14:20
Możesz podać dokładne adresy tych warsztatów? Z góry dziękuję.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Bogdan Sołtysiak
Księdza Jana Bocheńskiego 17, 85-151 Bydgoszcz

AUTOSERWIS FORD H&J
ul. Altanowa 2, 85-790 Bydgoszcz

V580
27-03-2021, 15:49
Witam, śmiało mogę polecić warsztat Marcina Gagackiego ul Łucka 7 .
Tam nie mają najniższych cen ale maja profesjonalne podejście do klienta,dużą wiedzę

Antej
27-03-2021, 16:01
Wygląda na autoreklamę swojej działalności.
Warsztat kompletnie nieznany wśród użytkowników fordów.
Po opiniach widać że robi wszystkie marki,głównie VAG, do tego gumiarz i blacharz w jednym.

BrunoJ
27-03-2021, 18:40
Ja znam, akurat moje okolice. Nomalny warsztat wszystko-robiący.
Bywałem raczej na przeciwko - również do Marcina - tam jest warsztat specjalizujący się w MB.
W tym powyżej też kiedyś byłem, ale już nie pamiętam szczegółów. Kojarzę, że widywałem tam regularnie auta rajdowe na "poprawki lakiernicze" po udanym rajdzie ;-)

JacekST220
28-05-2021, 09:05
Odkopie temat. Znajomy szuka warsztat, mechanika w kujawsko-pomorskim, znajacego sie na ST220. Jego auto to 2005r i gdzies siaczy sie olej, zbiera sie na misce olejowej i prawej podluznicy, a na bagnecie poziom bez zmian ! Potrzebana diagnoza i ewentualna naprawa.

galeonik
30-04-2022, 18:53
Witam, podłączę się do tematu. Kupiłem 2 tygodnie temu focusa 1.6 tdci 2008 rok i chciałbym odwiedzić jakiś ogarnięty serwis, ponieważ mam wrażenie że silnik jest bardziej mułowaty niż w moim poprzednim egzemplarzu z 2005r. Ktoś poleca jakiś warsztat w Bydgoszczy który ogarnie temat i nie zedrze?

Antej
30-04-2022, 19:12
Jak na komputerze nie wyskoczą błędy to warsztat na siłę nie będzie szukał usterki, wszyscy są zawaleni robotą.
Od fordów masz B.Soltysiaka na Ks.Bochenskiegoalbo R.Jankowskiego H&J Serwis na Altanowej 2.
Błędy może sprawdzić każdy kto ma interface diagnostyczny.
Profilaktycznie wymienić filtr paliwa też można.

galeonik
01-05-2022, 06:47
Poprzedni właściciel podobno wymieniał niedawno filtr paliwa, może to kwestia regulacji turbiny...muszę jakiś serwis nawiedzić :)

maniekkk324
14-04-2025, 14:29
Witam, z waszych doświadczeń jaki dalej polecacie warsztat w Bydgoszczy i okolicach?

Właśnie stałem się posiadaczem focusa 2016 i chciałbym u kogoś znającego forda ogarnąć pierwszy przegląd itp. Mam do zbadania wyciek oleju widoczny od spodu ale jest osłona itp i ciężko zlokalizować, trochę do piaskowania podwozie i do wymiany płyn chłodniczy ale szukam kogoś ogarniętego z fordami juz na przyszłość.

Kogo polecacie?

Antej
14-04-2025, 14:47
Nic się nie zmieniło.

Nie myl prac lakierniczych z mechaniką, lakiernik to nie mechanik.