Zobacz pełną wersję : [Transit 1994-2000] cieknaca podstawa filtra paliwa
keradz67 30-12-2009, 12:01 witam
fanow i specjalistow fordziaka transita moze ktos podpowie
posiadam fordzika z silnikiem epik z podstawy filtra paliwa wycieka paliwo czy jest mozliwosc uszczelnienia tego (nowa podstawa w serwisie okolo 900zl);-(
z gory dzieki
wojtekjanus 30-12-2009, 12:18 Często przyczyną są resztki gumowej uszczelki z poprzednich filtrów, które zglejowały się z powierzchnią uszczelniającą.
Trzeba wziąć szorstką szmatę i benzynę ekstrakcyjną - dokładnie oczyścić od spodu gniazdo filtra. Tak długo czyścimy, aż szmata będzie czysta.
W nowym filtrze zwilżamy olejem uszczelkę gumową i powierzchnię pod wyobleniem gdzie wchodzi drut pierścienia mocującego i zalewamy go paliwem. Przykładamy mocno filtr do podstawy mocującej, nieco przekręcamy lewo-prawo i dokręcamy nakrętkę cały czas dociskając filtr do góry.
Filtr raz zdjęty nie nadaje się do powtórnego mocowania - może być nieszczelny na mocowaniu.
zsunaj21 30-12-2009, 17:40 Miałem ten problem w tym miesiącu. Wymieniłem podstawę, kosztowało mnie to 450 zł + 2 filtry które kupiłem,ponieważ myślałem, że to może wina filtra. W wybudowanym nie mogliśmy się dopatrzyć przyczyny cieknięcia, ale z nową podstawą nie cieknie. Podobno to rzadki przypadek usterki. Te 450 zł to bez nakładki , która ma połączenie przewodem, rurką miedzianą z płomieniówką.
carlos74 30-12-2009, 20:59 witam
fanow i specjalistow fordziaka transita moze ktos podpowie
posiadam fordzika z silnikiem epik z podstawy filtra paliwa wycieka paliwo czy jest mozliwosc uszczelnienia tego (nowa podstawa w serwisie okolo 900zl);-(
z gory dzieki
Jest na to patent.
Zeszłej zimy miałem to samo. Jeżeli u Ciebie korpus do którego mocujesz filtr jest z tworzywa to proponuję odłączyć przewody paliwowe od niej i rozebrać cały korpus. W środku jest jeden oring którego nie widać a który na skutek zanieczyszczeń i mikrodrgań wyciera się i mamy wyciek. Bez problemu kupisz taki oring za parę groszy i z głowy do końca życia.
keradz67 04-01-2010, 11:07 dzieki za pomoc juz jest przyczyna
Witam chciałbym odświerzyć temat .
Dziś znalazłem wyciek z podstawy filtra paliwa i wymaga on wymiany , na allegro
znalazłem taką obudowe
http://allegro.pl/obudowa-filtra-paliwa-ford-transit-2-5d-i2339641795.html
za rozsądna kase z tym że jest opisana jako 2.5 D ale wygląda identycznie jak moja wraz z czujnikiem wody w paliwie który u mnie jest uszkodzony! Jak myślicie czy ta od wolnossącego podejdzie pod TD czy są jakieś róznice i szukać innej???
wojtekjanus 05-06-2012, 18:46 Jak myślicie czy ta od wolnossącego podejdzie pod TD czy są jakieś róznice i szukać innej? A masz świecę płomieniową, a jeżeli tak - to jak jest zasilana w paliwo?wygląda identycznie jak moja wraz z czujnikiem wody w paliwie który u mnie jest uszkodzony! A zapala ci się lampka czujnika na chwilę po włączeniu stacyjki? Jeżeli nie, to raczej nie czujnik jest uszkodzony, ale instalacja...
A masz świecę płomieniową, a jeżeli tak - to jak jest zasilana w paliwo?
tak świeca płomieniowa zasilana jest z podstawy filtra . Jeżeli chodzi o tą podstawe z allegro to ten element jest chyba zdjęty bo reszta korpusu jest identyczna plus czujnik wody .
A zapala ci się lampka czujnika na chwilę po włączeniu stacyjki? Jeżeli nie, to raczej nie czujnik jest uszkodzony, ale instalacja...
czujnik jest sprawny problem w tym że gwint czujnika był już ukręcony i aktualnie jest wkręcony korek spustowy bez czujnika (czujnik jest podpięty) i wszystko działa OK .
Jedynie teraz cieknie z podstawy filtra . Kilka postów wyżej kolega z forum focusa napisał że jest możliwość naprawy podstawy filtra i koszty są znikome , co o tym myśleć???
wojtekjanus 05-06-2012, 23:35 tak świeca płomieniowa zasilana jest z podstawy filtra . Jeżeli chodzi o tą podstawe z allegro to ten element jest chyba zdjęty No właśnie nie widać odejścia na świecę, a bywają Transity bez świecy - więc tu jest mała niewiadoma...kolega z forum focusa napisał że jest możliwość naprawy podstawy filtra i koszty są znikome , co o tym myśleć??? Bez problemu kupisz taki oring za parę groszy i z głowy do końca życia. Jeżeli odpowiedni oring kupisz bez problemu - to zrób jak radzi. Ja bym miał problem z zakupem...
Ja bym miał problem z zakupem...
niestety problem jest z zakupem podstawy filtra paliwa do mojego osiołka ,sam niewim co z tym zrobić leje się na rozrusznik który napewno długo tego nie wytrzyma ,pozostaje chyba rozebrac go i spróbować naprawić.
pozdrawam
Jeżeli odpowiedni oring kupisz bez problemu - to zrób jak radzi
podstawa filtra naprawiona , tak jak pisał kolega z forum focus-a problem to przepuszczający oring na częsci plastikowej podstawy. Dodam że samo znalezienie podstawy filtra jest trudne i do mojego osiołka nigdzie niemogłem tego dostać a jak juz była to cena z kosmosu .
Ja bym miał problem z zakupem...
Podstawa jest aluminiowo plastikowa gdzie część wykonana z tworzywa jest zatrzaskiwana na częsci aluminiowej koszt 2.50 pln za oring który kupiłem w pierwszym lepszym sklepie z uszczelkami uszczelniaczami itp
pozdrawiam
Witam.
Jestem tu nową osobą, mam Transita i zwracam się do Was z prośbą...
Bo już nie wiem co mam robić.
Cieknie mi podstawa filtru paliwa, jest rozłożona. Ceny "nowych" wyrywają mnie z kapci g:galy
Doradzicie mi co mam zrobić?
Jest na ten temat już post, starałam się go odświeżyć ale mi się nie udało...
I gdzie jest ten oring? g:~
Dziękuje i pozdrawiam g;)
wojtekjanus 26-11-2018, 16:25 Ale gdzie cieknie? W którym miejscu?
Wg rysunku tam nie ma oringu https://www.catcar.info/ford/?lang=en&l=bWFya2V0PT1ldXJvfHxjYXRfaWQ9PTUyNXx8Y2FiYnI9PUVZ fHx0aGs9PTB8fHN0PT02MHx8c3RzPT17IjIwIjoiRXVyb3BlIi wiMzAiOiJUcmFuc2l0IEVZIDE5OTQtMjAwMCIsIjQwIjoiQUlC IERpZXNlbCAyLjUiLCI1MCI6IkFJQjA1IERpZXNlbCAyLjUuRn VlbCBTeXN0ZW0gLSBFbmdpbmUiLCI2MCI6IkFJQjA1MDIwIEZ1 ZWwgTGluZXMgQW5kIEZ1ZWwgRmlsdGVyOyBEaWVzZWwgICAgIC AgICAgICAgICAgICAgICAgICAgIn18fGFscGhhPT1BSUJ8fGdy b3VwPT1BSUIwNXx8c2VjdD09QUlCMDUwMjB8fHNldD09QUlCMD V8fGltZz09RzAwMTY5NTEwMXx8ZjEyPT00Mjc0NjI0KzI3Mg%3 D%3D
Trzeba dokładnie oczyścić szmatką z nitro powierzchnię przylegania filtra, po zalaniu filtra paliwem zwilżyć jego uszczelkę olejem włożyć filtr w uchwyt, docisnąć, lekko obrócić lewo-prawo i dokręcić.
Jeżeli pierścień obrotowy zaciskający obraca się z oporem, przyciera się, trysnąć można go WD40, rozruszać i dopiero mocować filtr.
W TransitCenter czasami mają te uchwyty https://www.transitcenter.pl/podstawa-filtra-paliwa-turbodiesel-ford-transit-1997-2000-p-2018.html
teraz piszą, że część jest niedostępna.
Ty masz tzw. uchwyt wzmocniony, z trzema otworami, są jeszcze na dwa otwory. Tych dwuotworowych jest trochę na Allegro, tego twojego ani jednego..
Pamiętaj, że długie śruby mocujące podstawę do silnika takie muszą być, nie można ich zamieniać na krótsze ani na sruby o niższej wytrzymałości. To bardzo ważne...
pogodzinach 06-10-2019, 13:18 Dzień dobry,
Pragnę powitać wszystkich miłośników fordów.
W maju drogą kupna stałem się posiadaczem forda transita 2.5d. Samochód ma służyć głownie w celach turystycznych, dlatego zależy mi na jego solidnej naprawie, żeby zredukować ryzyko awarii za granicą.
Poprzedni właściciel wspominał o wycieku, w okolicach rozrusznika i pod nim było widać sporo zabrudzeń. Rzekomy wyciek został przed sprzedażą zlikwidowany. Po zakupie nie było widać śladów trwającego wycieku. 2 tygodnie temu samochód miał problemy z odpalaniem, nie kręcił rozrusznik i migały kontrolki, elektryk wymienił przewody prądowe, klemy, przewód masowy, został zregenerowany rozrusznik, powód regeneracji - wcześniejsze zalanie rozrusznika (pewnie ten wyciek).
Dziś rano zauważyłem świeżą plamę ropy na obudowie rozrusznika i spodzie filtra paliwa.
1) Czy mogę prosić o informację, gdzie znajduje się oring, który można spróbować wymienić? Czy w dolnej czy w górnej części filtra paliwa.
2) Czy ktoś z Was spotkał się z instrukcjami, lub filmem z wymiany filtra paliwa w 2.5d. Filtr paliwa w 1.5dci wymieniam sam.
3) Na co zwrócić uwagę aby popranie wymienić filtr paliwa i zlokalizować nieszczęsny oring oraz nie zapowietrzyć układu paliwowego?
Załączyłem dwa zdjęcia omawianego filtra paliwa.
Pozdrawiam
Robert
wojtekjanus 06-10-2019, 17:28 Ja takiej podstawy nigdy nie miałem, bo wcześniejsze Transity miały inne mocowanie. Ale z tego co wiem, ten twój filtr ma własną uszczelkę i dociśnięty prawidłowo powinien się uszczelnić w podstawie. Jeżeli tam nie trzyma, przetrzyj czystą szmatką nasączoną nitro miejsce przylegania uszczelki filtra w podstawie.
Ale wpierw upewnij się skąd pojawia się na dole filtra paliwo, bo może cieknąć z czujnika wody, z uszczelki filtra przy podstawie lub nawet z mocowań przewodów do podstawy.
Dokładnie wszystko tam wytrzyj do czystego, przejedź się kawałek i sprawdź skąd cieknie paliwo.
pogodzinach 07-10-2019, 09:01 Dziękuję za szybką odpowiedź.
Ale wpierw upewnij się skąd pojawia się na dole filtra paliwo, bo może cieknąć z czujnika wody, z uszczelki filtra przy podstawie lub nawet z mocowań przewodów do podstawy. Dokładnie wszystko tam wytrzyj do czystego, przejedź się kawałek i sprawdź skąd cieknie paliwo.1) Jakim środkiem najlepiej to będzie zrobić?
2) Chciałem jeszcze dopytać, zaznaczyłem na załączonych zdjęciach podstawę filtra i miejcie uszczelki pomiędzy podstawą a filtrem i prosiłbym o potwierdzenie, czy dobrze to rozumiem.
3) Odkręcając czarny plastikowy pierścień będę w stanie wyjąć filtr paliwa i przetrzeć uszczelkę nitro? Czy przy wyjmowaniu filtra paliwa muszę na coś zwrócić uwagę, żeby nie zapowietrzyć układu albo czegoś nie uszkodzić?
wojtekjanus 07-10-2019, 16:36 Spójrz na zdjęcie powierzchni filtra która wchodzi w podstawę. Filtr uszczelnia się na tym grubym pierścieniu gumowym (czerwona strzałka). Plastikowy pierścień dociska filtr do podstawy i na tym gumowym pierścieniu powinien się uszczelnić. Jeżeli jest wyciek, trzeba spróbować oczyścić szmatką z nitro powierzchnię przylegania w podstawie - mogły tam przykleić się resztki poprzednich uszczelek lub coś innego (nitro dobrze likwiduje resztki gumy) - to być może jest powodem nieszczelności.
Natomiast czy w podstawie jest jeszcze druga o większej średnicy uszczelka - tego nie wiem, nigdy tego nie oglądałem. Ale to chyba byłby nadmiar szczęścia, bo osłabiałaby siłę docisku uszczelki wewnętrzenej...
Aby nie zapowietrzyć układu wtryskowego zakładasz filtr zalany do pełna czystym paliwem. I robisz to raczej szybko, nie czekasz aż paliwo cofnie się zbiornika. Można posmarować olejem wyobloną krawędź filtra tak by pierścień mocujący nie przycierał się podczas zakładania.
pogodzinach 07-10-2019, 22:35 Dzięki za szczegółowe informacje, będę zajmował się tym po weekendzie, na razie po lekkim dokręceniu żółtej nakrętki z czujnikiem wody w filtrze - tej od spodu nie widzę pogłębiającego się wycieku. Wyczyszczę podstawę, zamówię nowy filtr i zdam relację po wykonanych pracach.
mam wyciek z podstawy filtra paliwa.czy filtr można założyć drugi raz.
wojtekjanus 15-12-2019, 17:27 Jeżeli wyciek jest, bo zdeformowała się gumowa uszczelka, to powtórne założenie nie wróży dobrze.
Ale spróbuj, to nic nie kosztuje. Posmaruj gumkę olejem, dociśnij podczas dokręcania pierścienia filtr, poruszając drobnymi ruchami. Może się uszczelni...
próbowalem nic z tego dalej się leje .mam taką podstawę jak na górnych zdjęciach u kolegi. czy jest tam jakiś oring między aluminiową podstawą a plastikową górą podstawy i czy jest to rozbieralne. z góry dzięki za info.
mam ten sam problem od 2 tyg. rozebrałem dzisiaj podstawę oddzieliłem plastyk od aluminium.jest to rozbieralne i jest tam oring.mam 90 procent pewności że to jest powód przecieku. stary oring nie wygląda za ciekawie. trzymasz podstawę aluminiową w lewej ręce a górny plastyk kręć w prawo jednocześnie go dociskając. musi się odkręcić. mam nadzieję że pomogłem.powodzenia rex
. rozebrałem dzisiaj podstawę oddzieliłem plastyk od aluminium.jest to rozbieralne i jest tam oring.mam 90 procent pewności że to jest powód przecieku. stary oring nie wygląda za ciekawie. trzymasz podstawę aluminiową w lewej ręce a górny plastyk kręć w prawo jednocześnie go dociskając. musi się odkręcić. mam nadzieję że pomogłem.powodzenia rex
|
|