Zobacz pełną wersję : WYMIANA SZYBY
Witam. W moim mondziaku zbilem szybke i szykuje się jej wymiana w najbliższy weekend. Szyba zamówiona w sklepie, jutro do mnie przyjedzie, natomiast nie wiem dokładnie co jeszcze do niej dokupić. Mianowicie potrzebny będzie na pewno klej i coś jeszcze? Czy przy wymianie przedniej szyby potrzebna będzie jakaś uszczelka? Szybę będę wymieniał z bratem, żeby najtaniej było a sam do końca nie wiem czy taka uszczelka będzie potrzebna, czy nie. Dzięki za odpowiedź.
do mkIII potrzebne sa 2 uszczelki. skoro sami chcecie wymieniac to zrobcie to dobrze bo jak cos pojdzie nie tak to stracicie a nie zaoszczedzicie. zdrapac dobrze stary klej nalozyc podklad na powieszchnie klejone
a jak chcecie wyciac szybe?? wbrew pozorom to nie takie latwe potrzeba duzo dokladnosci. klej tez musi byc dobrze nalozony zeby dobrze skleil i uszczelnil tzn zeby potem woda nie kapala do srodka. znalem taki przypadek w focusie mial wlasnie taka fabryczna wade
Rzeczywiscie nie jest to taki proste i mozna stracic. Do wyciecia szyby potrzebna jest struna, ktora przecina sie stary klej, przeklada sie strune pod szyba i ciagnie raz w jedna a raz w druga, operacja prosta ale troche sily potrzeba, uwazaj przy tym zeby nie uszkodzic deski i podsufitki bo wchodzi jak w maslo, no i oczywiscie trzeba uwazac zeby sie nie poparzyc bo nagrzewa sie strasznie. Po wyjeciu szyby trzeba usunac resztki starego kleju ( np. nozykiem stolarskim ), dobrze odtluscic i naniesc podklad do kleju tak jak Bauma pisal. Nie wiem czy w mk1 jest tak jak w mk2 jedna uszczelka na gorze, ale uszczelke najlepiej nalozyc na szybe jeszcze przed jej wklejeniem. Pozniej juz nanosisz klej na szybe i przykladasz na samochod. Trzeba najpierw dolna czesc szyby przylozyc do szkieletu auta ( sa tam takie specjalne zabki ) i jak juz bedzie lezala na zabkach to przechyla sie powoli reszte. Jak juz szyba lezy to bardzo delikatnie docisnac ( baaardzo delikatnie, bo jak ma byc mocno to lepiej wcale ). Pozniej warto przymocowac szybe tasma do dachu zeby sie nie osuwala, no i zostawic przynajmniej na te 12 h niby klej schnie duzo szybciej ale... I jedna istotna rzecz, przy zamykaniu drzwi jak juz szyba lezy przynajmniej troche opuscic szyby w aucie zeby przy zamykaniu drzwi nie tworzylo sie cisnienie i nie wypychalo szyby, bo pozniej bedzie leciec woda.
To chyba tak wszystko co warto wiedziec :)
Powodzenia
Moim zdaniem jak juz kupiles szybe to lepiej zlecic zamontowanie w zakladzie przy wymianie szyby jest kupe roboty i trzeba troche sie na tym znac sam klej kosztuje jakies 50 60zł a za zalozenie szyby zaplacisz okolo 100-130 zł a tak to musisz wyciac dobrze stara usunac stary klej kleic w min 2 osoby i uwazac przy dociskaniu zeby nie pekla oprocz tego musisz dobrze i rownomiernie w kaze miejsce dac klej bo jezeli nie to przy jakims udezeniu gdzie klej nie bedzie trzymał taka szyba ci szybciej peknie ja bym dal to gosciom z auto szyb :) Pozdro
Nie zapomnij o przyklejeniu lusterka wstecznego. To też można skopać. No i o tym, że może będziesz musiał kupić nową nalepkę z numerem rejestracyjnym.
Ja ubezpieczyłem szyby w Link4 i już zaoszczędziłem bo musiałem przednią wymienić. Widziałem przy okazji jak to robią fachowcy. Przyjechali i w godzinkę zrobili to pod moim domem. Rewelacja. W zasadzie działali tak jak to opisał Tazior. Dodam może tylko, że przy wycinaniu szyby warto podstawiać od wewnątrz dużą metalową szpachelkę (oni mieli o wymiarach szufelki). Zabezpiecza przed przecięciem kokpitu lub podsufitki. Przy wycinaniu narożników jest w zasadzie niezbędna. Poza tym posiadali preparaty odtłuszczające. Do tego stojaki i odpowiednie uchwyt.
Rozmawiałem z nimi trochę i mimo, że dziennie robią kilka szyb od kilku lat to i tak się trochę namęczyli i 2 razy zerwali strunę. Poza tym nalepkę z nr rejestracyjnym udało im się odkleić (zaoszczędziłem 30,- zł), a lusterko przykleili na oryginalną tasiemkę jak przy montażu fabrycznym, a nie na klej który czasami lubi puścić.
darek1 napisał:
Ja ubezpieczyłem szyby w Link4...
A ile cię kosztował ten luksus?
podobno grosze czyli cos kolo 50zl ale nigdy nie wiadomo jak potem z odszkodowaniem. moze to ktos przerabial?? a swoja droga to koszt druta do szyb to kolejne 40 zl wiec samodzielna robota tez wychodzi sporo.
pozdrawiam
maciek
Szyby w Link 4 można ubezpieczyć tylko razem z OC. Nie pamiętam teraz ile zapłaciłem za same szyby, ale coś około 70-80 zł. OC + Szyby24 razem to 554,78.
Najważniejsze warunki:
- max suma ubezpieczenia to 1500 zł
- ubezpieczenie obejmuje szybę, przednią, boczne i tylne (nie szyberdach, światła i reflektory)
- udział własny w przypadku szyby przedniej wynosi 25% kosztu szyby i usługi lecz nie więcej niż 375 zł
- dla pozostałych szyb udział własny to 0%
- jeżeli ubezpieczony nie może kontynuować jazdy do wskazanego przez Link 4 warsztatu, a usługa może być wykonana na miejscu zdarzenie to przedstawiciel Link 4 wykona usługę na miejscu zdarzenia
- ubezpieczenie obowiązuje tylko zdarzeń mających miejsce na terenie RP.
Miałem stłuczoną ogrzewaną szybę przednią w październiku. Zgłosiłem szkodę. Przyjechali następnego dnia i wymienili mi ją na miejscu. Szybko i sprawnie. Szyba jest z firmy Jaan, który należy do koncernu NORDGLAS. Link 4 ma z nimi podpisaną umowę. I wstawiają tylko ich szyby. No i mam problem przypomnieć sobie ile płaciłem, a rachunek wyrzuciłem. Ale między 150 a 250.
[/list]
[ Dodano: 2005-11-11, 19:49 ]
A wogóle to jest tu. (http://www.link4.pl/index_782.htm)
Zumaminka 14-11-2005, 13:00 Nie zapomnij o przyklejeniu lusterka wstecznego. [...] a lusterko przykleili na oryginalną tasiemkę jak przy montażu fabrycznym, a nie na klej który czasami lubi puścić.
Tak jak w temacie zgodnie z instruktażem Darka w Warszawie? ktoś może polecić?? Centrum, Aleje Jerozolimskie???
pozdr,
scoorpioon 14-11-2005, 19:51 napisze krotko:
1. Klej do szyb 20-28zl
2. Podklad czrny pod klej 10zl
3. Tasiemka do lustrka wstecznego 2zl
no i jak struna ?? z autopsii wiem ze struny nie wytrzymuja za to linka stalowa od hamulca w rowerze jest idealna i po sprawie. No ale jesli sie ktos nie lubi grzebac do jego sprawa ja zaoszczedzilem plus minus 100 zl. Poza tym przyjemnosc i nowe doswiadczenie.
Pozdrawiam
linke mozna kupic u szybiarzy za jedyne 40zl . wiem bo mam i zuzylem moze z 1/3 a moze i mniej. ale mniejszych paczek niestety nie maja. a przegrzewa sie i zrywa dosyc czesto. na tylna szybe poszlo mi z 10 kawalkow. no i oczywiscie jazda w prawo lewo kombinerkami w 2 osoby i potem jeszcze 3 do przytrzymania szyby bo glupio rozbic juz prawie wycieta ;)
pozdrawiam
maciek
linka rwie się jak jest za długa, krótki kawałek i krótkie ruchy mozna ją wtedy precyzyjnie prowadzić i jeszcze odnośnie kleju są już kleje jednoskładnikowe i niepotrzeba podkładu który notabene strasznie niszczy lakier jak niechcący kapnie . Pytajcie w sklepie o klej bezpodkładowy w Lublinie kupuje taki po ok 23zł tuba
Łukasz_81 04-01-2006, 18:43 witam
mam wlasnie problem z przednia szyba a wlasciwie to moj ojciec ma
nie wiem z jakiego powodu ale szyba przednia poprostu odchodzi
klej puscil na calej dlugosci na gorze szyby i troche po bokach
teraz moje pytanie: czy sprobowac naprawiac szybe we dwoch czy moze lepiej oddac ja do sprcjalistow?
z ojcem troche znamy sie na autach czesto rozbieralismy silniki czy skrzynie biegow
tyle ze z szyba troche delikatniej trzeba
czy 2 takich gosci jak my poradzi sobie z wyjeciem i wklejeniem szyby?
dzieki za odpowiedz
a jeszcze moze ktos wymienial szybe u fachowcow, ile kosztuje u nich taka zabawa, moze lepiej od razu tam sie udac?
mysle ze gora 150zl
ciezko powiedziec czy Wam sie uda opisane czynnosci co i jak macie powyzej co potrzebne rowniez zostalo wymienione oprocz jakiegos cieplego garazu bo troche zimno na schniecie kleju podkladu itd. ryzyko znasz strata szyby porysowanie lakieru no i pelno szkla w srodku auta. ja mialem wymieniana szybe i naprawde ludzie co sie tym zajmuja nie mieli latwo a mieli przyssawki taki drut do ciecia i doswiadczenie.
TYLKO U FACHOWCA!!!
Jest gwarancja i w miarę pwenosc. Ludzie! Przecież to kwestia bezpieczeństwa!!! I na tym oszczędzać te 150 złotych? Nie rozumiem!!!
CARGLASS inne prywatne, niekoniecznie od razu Ford Service.
ToMich
lupiec kolego widze ze jesteś z Bychawy podejrzewam że bywasz w Lublinie , polecam Hanesco na Nałeczowskiej czynne jest 24h , wklejenie chyba 120zł
Łukasz_81 05-01-2006, 15:20 lupiec kolego widze ze jesteś z Bychawy podejrzewam że bywasz w Lublinie , polecam Hanesco na Nałeczowskiej czynne jest 24h , wklejenie chyba 120zł
bywam nawet codziennie
dzwonil ojcec po firmach w lublinie i ceny wahaly sie od 230 do 270 zl
pojechal jeszcze do znajomego lakiernika i u niego za 100 da sie zrobic
mysle ze nic nie spapra
autko bedzie na jutro rano
dzieki za odp
Ja zdecydowałem się na wymianę szyby we własnym zakresie. Na początek napisze, że wcale nie łatwo wyciąć szybę przy pomocy linki, przynajmniej w moim aucie nie było to łatwe. Zrobiłem więc następująco. Dobrze zabezpieczyłem wnętrze samochodu folią, wziołem młotek do ręki i wywaliłem szybę. Poprostu skruszyłem szybę w miejscu jej przyklejenia do samochodu i wyciągnąłem z auta. Zajęło mi to mniej niż dziesięć minut. Po wszystkim wyrzuciłem folię wraz ze skruszoną szybą odkurzyłem dla bezpieczeństwa auto i po problemie. Sposób może trochę drastyczny ale szyba przyklejona, nie cieknie i w kieszeni została dobra stówa.
Łukasz_81 08-01-2006, 08:27 u mnie problemow z wyjeciem szyby nie bylo
szyba prawie sama wyszla a koszt naprawy tez niewielki
za wyjecie i wstawienie szyby u fachowcow zaplacilbym 230-250zl
ja pojechalem do znajomego lakiernika i zrobil mi za 80 :D :D :D
|