Zobacz pełną wersję : WYMIANA SZYBY

Albi
09-11-2005, 19:11
Witam. W moim mondziaku zbilem szybke i szykuje się jej wymiana w najbliższy weekend. Szyba zamówiona w sklepie, jutro do mnie przyjedzie, natomiast nie wiem dokładnie co jeszcze do niej dokupić. Mianowicie potrzebny będzie na pewno klej i coś jeszcze? Czy przy wymianie przedniej szyby potrzebna będzie jakaś uszczelka? Szybę będę wymieniał z bratem, żeby najtaniej było a sam do końca nie wiem czy taka uszczelka będzie potrzebna, czy nie. Dzięki za odpowiedź.

Bauma
09-11-2005, 21:07
do mkIII potrzebne sa 2 uszczelki. skoro sami chcecie wymieniac to zrobcie to dobrze bo jak cos pojdzie nie tak to stracicie a nie zaoszczedzicie. zdrapac dobrze stary klej nalozyc podklad na powieszchnie klejone
a jak chcecie wyciac szybe?? wbrew pozorom to nie takie latwe potrzeba duzo dokladnosci. klej tez musi byc dobrze nalozony zeby dobrze skleil i uszczelnil tzn zeby potem woda nie kapala do srodka. znalem taki przypadek w focusie mial wlasnie taka fabryczna wade

tazior
09-11-2005, 21:43
Rzeczywiscie nie jest to taki proste i mozna stracic. Do wyciecia szyby potrzebna jest struna, ktora przecina sie stary klej, przeklada sie strune pod szyba i ciagnie raz w jedna a raz w druga, operacja prosta ale troche sily potrzeba, uwazaj przy tym zeby nie uszkodzic deski i podsufitki bo wchodzi jak w maslo, no i oczywiscie trzeba uwazac zeby sie nie poparzyc bo nagrzewa sie strasznie. Po wyjeciu szyby trzeba usunac resztki starego kleju ( np. nozykiem stolarskim ), dobrze odtluscic i naniesc podklad do kleju tak jak Bauma pisal. Nie wiem czy w mk1 jest tak jak w mk2 jedna uszczelka na gorze, ale uszczelke najlepiej nalozyc na szybe jeszcze przed jej wklejeniem. Pozniej juz nanosisz klej na szybe i przykladasz na samochod. Trzeba najpierw dolna czesc szyby przylozyc do szkieletu auta ( sa tam takie specjalne zabki ) i jak juz bedzie lezala na zabkach to przechyla sie powoli reszte. Jak juz szyba lezy to bardzo delikatnie docisnac ( baaardzo delikatnie, bo jak ma byc mocno to lepiej wcale ). Pozniej warto przymocowac szybe tasma do dachu zeby sie nie osuwala, no i zostawic przynajmniej na te 12 h niby klej schnie duzo szybciej ale... I jedna istotna rzecz, przy zamykaniu drzwi jak juz szyba lezy przynajmniej troche opuscic szyby w aucie zeby przy zamykaniu drzwi nie tworzylo sie cisnienie i nie wypychalo szyby, bo pozniej bedzie leciec woda.

To chyba tak wszystko co warto wiedziec :)

Powodzenia

KIRUS1
09-11-2005, 21:45
Moim zdaniem jak juz kupiles szybe to lepiej zlecic zamontowanie w zakladzie przy wymianie szyby jest kupe roboty i trzeba troche sie na tym znac sam klej kosztuje jakies 50 60zł a za zalozenie szyby zaplacisz okolo 100-130 zł a tak to musisz wyciac dobrze stara usunac stary klej kleic w min 2 osoby i uwazac przy dociskaniu zeby nie pekla oprocz tego musisz dobrze i rownomiernie w kaze miejsce dac klej bo jezeli nie to przy jakims udezeniu gdzie klej nie bedzie trzymał taka szyba ci szybciej peknie ja bym dal to gosciom z auto szyb :) Pozdro

darek1
09-11-2005, 22:20
Nie zapomnij o przyklejeniu lusterka wstecznego. To też można skopać. No i o tym, że może będziesz musiał kupić nową nalepkę z numerem rejestracyjnym.
Ja ubezpieczyłem szyby w Link4 i już zaoszczędziłem bo musiałem przednią wymienić. Widziałem przy okazji jak to robią fachowcy. Przyjechali i w godzinkę zrobili to pod moim domem. Rewelacja. W zasadzie działali tak jak to opisał Tazior. Dodam może tylko, że przy wycinaniu szyby warto podstawiać od wewnątrz dużą metalową szpachelkę (oni mieli o wymiarach szufelki). Zabezpiecza przed przecięciem kokpitu lub podsufitki. Przy wycinaniu narożników jest w zasadzie niezbędna. Poza tym posiadali preparaty odtłuszczające. Do tego stojaki i odpowiednie uchwyt.
Rozmawiałem z nimi trochę i mimo, że dziennie robią kilka szyb od kilku lat to i tak się trochę namęczyli i 2 razy zerwali strunę. Poza tym nalepkę z nr rejestracyjnym udało im się odkleić (zaoszczędziłem 30,- zł), a lusterko przykleili na oryginalną tasiemkę jak przy montażu fabrycznym, a nie na klej który czasami lubi puścić.

crater
10-11-2005, 15:18
darek1 napisał:
Ja ubezpieczyłem szyby w Link4...
A ile cię kosztował ten luksus?

mmmk
10-11-2005, 15:48
podobno grosze czyli cos kolo 50zl ale nigdy nie wiadomo jak potem z odszkodowaniem. moze to ktos przerabial?? a swoja droga to koszt druta do szyb to kolejne 40 zl wiec samodzielna robota tez wychodzi sporo.
pozdrawiam
maciek

darek1
11-11-2005, 09:59
Szyby w Link 4 można ubezpieczyć tylko razem z OC. Nie pamiętam teraz ile zapłaciłem za same szyby, ale coś około 70-80 zł. OC + Szyby24 razem to 554,78.
Najważniejsze warunki:
- max suma ubezpieczenia to 1500 zł
- ubezpieczenie obejmuje szybę, przednią, boczne i tylne (nie szyberdach, światła i reflektory)
- udział własny w przypadku szyby przedniej wynosi 25% kosztu szyby i usługi lecz nie więcej niż 375 zł
- dla pozostałych szyb udział własny to 0%
- jeżeli ubezpieczony nie może kontynuować jazdy do wskazanego przez Link 4 warsztatu, a usługa może być wykonana na miejscu zdarzenie to przedstawiciel Link 4 wykona usługę na miejscu zdarzenia
- ubezpieczenie obowiązuje tylko zdarzeń mających miejsce na terenie RP.

Miałem stłuczoną ogrzewaną szybę przednią w październiku. Zgłosiłem szkodę. Przyjechali następnego dnia i wymienili mi ją na miejscu. Szybko i sprawnie. Szyba jest z firmy Jaan, który należy do koncernu NORDGLAS. Link 4 ma z nimi podpisaną umowę. I wstawiają tylko ich szyby. No i mam problem przypomnieć sobie ile płaciłem, a rachunek wyrzuciłem. Ale między 150 a 250.
[/list]

[ Dodano: 2005-11-11, 19:49 ]
A wogóle to jest tu. (http://www.link4.pl/index_782.htm)

Zumaminka
14-11-2005, 13:00
Nie zapomnij o przyklejeniu lusterka wstecznego. [...] a lusterko przykleili na oryginalną tasiemkę jak przy montażu fabrycznym, a nie na klej który czasami lubi puścić.

Tak jak w temacie zgodnie z instruktażem Darka w Warszawie? ktoś może polecić?? Centrum, Aleje Jerozolimskie???

pozdr,

scoorpioon
14-11-2005, 19:51
napisze krotko:
1. Klej do szyb 20-28zl
2. Podklad czrny pod klej 10zl
3. Tasiemka do lustrka wstecznego 2zl
no i jak struna ?? z autopsii wiem ze struny nie wytrzymuja za to linka stalowa od hamulca w rowerze jest idealna i po sprawie. No ale jesli sie ktos nie lubi grzebac do jego sprawa ja zaoszczedzilem plus minus 100 zl. Poza tym przyjemnosc i nowe doswiadczenie.

Pozdrawiam

mmmk
14-11-2005, 20:30
linke mozna kupic u szybiarzy za jedyne 40zl . wiem bo mam i zuzylem moze z 1/3 a moze i mniej. ale mniejszych paczek niestety nie maja. a przegrzewa sie i zrywa dosyc czesto. na tylna szybe poszlo mi z 10 kawalkow. no i oczywiscie jazda w prawo lewo kombinerkami w 2 osoby i potem jeszcze 3 do przytrzymania szyby bo glupio rozbic juz prawie wycieta ;)
pozdrawiam
maciek

setaszi
14-11-2005, 21:06
linka rwie się jak jest za długa, krótki kawałek i krótkie ruchy mozna ją wtedy precyzyjnie prowadzić i jeszcze odnośnie kleju są już kleje jednoskładnikowe i niepotrzeba podkładu który notabene strasznie niszczy lakier jak niechcący kapnie . Pytajcie w sklepie o klej bezpodkładowy w Lublinie kupuje taki po ok 23zł tuba

Łukasz_81
04-01-2006, 18:43
witam
mam wlasnie problem z przednia szyba a wlasciwie to moj ojciec ma
nie wiem z jakiego powodu ale szyba przednia poprostu odchodzi
klej puscil na calej dlugosci na gorze szyby i troche po bokach
teraz moje pytanie: czy sprobowac naprawiac szybe we dwoch czy moze lepiej oddac ja do sprcjalistow?
z ojcem troche znamy sie na autach czesto rozbieralismy silniki czy skrzynie biegow
tyle ze z szyba troche delikatniej trzeba
czy 2 takich gosci jak my poradzi sobie z wyjeciem i wklejeniem szyby?
dzieki za odpowiedz
a jeszcze moze ktos wymienial szybe u fachowcow, ile kosztuje u nich taka zabawa, moze lepiej od razu tam sie udac?

Bauma
04-01-2006, 20:48
mysle ze gora 150zl
ciezko powiedziec czy Wam sie uda opisane czynnosci co i jak macie powyzej co potrzebne rowniez zostalo wymienione oprocz jakiegos cieplego garazu bo troche zimno na schniecie kleju podkladu itd. ryzyko znasz strata szyby porysowanie lakieru no i pelno szkla w srodku auta. ja mialem wymieniana szybe i naprawde ludzie co sie tym zajmuja nie mieli latwo a mieli przyssawki taki drut do ciecia i doswiadczenie.

ToMich
04-01-2006, 21:38
TYLKO U FACHOWCA!!!

Jest gwarancja i w miarę pwenosc. Ludzie! Przecież to kwestia bezpieczeństwa!!! I na tym oszczędzać te 150 złotych? Nie rozumiem!!!

CARGLASS inne prywatne, niekoniecznie od razu Ford Service.

ToMich

setaszi
04-01-2006, 22:52
lupiec kolego widze ze jesteś z Bychawy podejrzewam że bywasz w Lublinie , polecam Hanesco na Nałeczowskiej czynne jest 24h , wklejenie chyba 120zł

Łukasz_81
05-01-2006, 15:20
lupiec kolego widze ze jesteś z Bychawy podejrzewam że bywasz w Lublinie , polecam Hanesco na Nałeczowskiej czynne jest 24h , wklejenie chyba 120zł
bywam nawet codziennie
dzwonil ojcec po firmach w lublinie i ceny wahaly sie od 230 do 270 zl
pojechal jeszcze do znajomego lakiernika i u niego za 100 da sie zrobic
mysle ze nic nie spapra
autko bedzie na jutro rano
dzieki za odp

Albi
07-01-2006, 23:13
Ja zdecydowałem się na wymianę szyby we własnym zakresie. Na początek napisze, że wcale nie łatwo wyciąć szybę przy pomocy linki, przynajmniej w moim aucie nie było to łatwe. Zrobiłem więc następująco. Dobrze zabezpieczyłem wnętrze samochodu folią, wziołem młotek do ręki i wywaliłem szybę. Poprostu skruszyłem szybę w miejscu jej przyklejenia do samochodu i wyciągnąłem z auta. Zajęło mi to mniej niż dziesięć minut. Po wszystkim wyrzuciłem folię wraz ze skruszoną szybą odkurzyłem dla bezpieczeństwa auto i po problemie. Sposób może trochę drastyczny ale szyba przyklejona, nie cieknie i w kieszeni została dobra stówa.

Łukasz_81
08-01-2006, 08:27
u mnie problemow z wyjeciem szyby nie bylo
szyba prawie sama wyszla a koszt naprawy tez niewielki
za wyjecie i wstawienie szyby u fachowcow zaplacilbym 230-250zl
ja pojechalem do znajomego lakiernika i zrobil mi za 80 :D :D :D