Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Żywotność piór wycieraczek przednich

Kayu
04-01-2010, 11:05
Ostatnio kiepsko mi zbiera wycieraczka kierowcy. Nie wiem, czy to wynik niskich temperatur (zesztywnienie gumy i pióra), czy po prostu już się zużyła. Samochód (a więc i pióra) ma rocznikowo 18 miesięcy, ale jeździ dopiero od kwietnia 2009, przebieg 20kkm.
Kiepskie zbieranie to znaczy skakanie po szybie lewą częścią pióra (częste przy mało mokrej szybie, np przy opadach śniegu) w ruchu roboczym, zostawianie niestartej plamy wody na wprost oczu kierowcy w ruchu powrotnym.
Jeśli kupowac nowe to zostać przy oryginalesach, czy są sprawdzone dobre albo i lepsze zamienniki ?

pebeel
04-01-2010, 11:11
Ostatnio kiepsko mi zbiera wycieraczka kierowcy. Nie wiem, czy to wynik niskich temperatur (zesztywnienie gumy i pióra), czy po prostu już się zużyła. Samochód (a więc i pióra) ma rocznikowo 18 miesięcy, ale jeździ dopiero od kwietnia 2009, przebieg 20kkm.
Kiepskie zbieranie to znaczy skakanie po szybie lewą częścią pióra (częste przy mało mokrej szybie, np przy opadach śniegu) w ruchu roboczym, zostawianie niestartej plamy wody na wprost oczu kierowcy w ruchu powrotnym.
Jeśli kupowac nowe to zostać przy oryginalesach, czy są sprawdzone dobre albo i lepsze zamienniki ?

Nie mam pewności a jedynie mętne wrażenie, że ktoś wspominał o braku zamienników w konketnych, s-maxowych rozmiarach...
co do żywotności - niezależnie od wszystkiego zmieniam wycieraczki raz do roku, przeważnie na wiosnę... lubię widzieć. Rocznie robię ok. 50 kkm więc znacznie więcej od Ciebie ale z drugiej strony auta zawsze są w garażu więc "skrobania" mają mniej.

arczi_75
04-01-2010, 14:59
Co do żywotności piór wycieraczek to pierwszy komplet wytrzymał 9 miesięcy, teraz jeżdżę 4 miesiąc na drugim no i wrażenia zgodne z przewidywaniami. Otóż jak tylko spadnie temp. poniżej mniej więcej -5 st. C to jest tak jak opisuje Kayu - skaczą, nie zbierają itp itd. Co do zamienników jest tylko Bosch i to w cenie oryginału (prawie nie ma różnicy) - cena ok. 180 zł za komplet przednich. Kiedyś miałem podobny problem z piórami do Astry III, też nie było konkretnych cenowo zamienników - oryginałki kosztowały 150 zeta a zamienniki Boscha ponad 140. Zapytałem znajomego prowadzącego hurtownię części zamiennych i okazało się, że zamienniki robi Valeo. Kosztowało mnie to wtedy 96 zł i to była wymierna różnica. Do tej pory stosowałem we wszystkich autach właśnie Valeo, żywotność porównywalna z oryginałami ale cena zawsze niższa o ok. 30-40 %. No ale Valeo nie robi dla Maksiów piór wycieraczek i pies pogrzebany :-( A co do żywotności wogóle piór to skraca się ich życie w momencie korzystania z czujników deszczu w samochodzie w momentach zbędnych. I to potwierdzi każdy :-)

tars
04-01-2010, 17:26
Na pióra wycieraczek jest 12 miesięcy gwarancji (podobnie jak na żarówki). Mam zamiar wymienić je w ramach gwarancji. Próbował ktoś już składać reklamację na wycieraczki?

hubmar
04-01-2010, 18:29
Ja wycieraczki kupiłem tutaj: http://ford.sklep.pl/pl,product,320667,pioro,wycieraczki,plaskie,flat,b lade,ford,przod,kpl,auto,w.html

Założyłem na wiosne i jak na razie jest ok. Nie wiem jak po zimie bo mam je pierwszy raz.

Z zamiennikami to tragedia bo nikt nie robi piór w naszym rozmiarze:)

Obsługa sklepu całkiem ok.

be_rcik
04-01-2010, 18:47
Nie będę oryginalny, skopiuję wcześnieszą radę kolegi.
Jak mi skakły po szybkie to zamieniłem stronami gumki. W tym celu należy
1. zdjąć pióra wycieraczki z uchwytów
2. zdjąć gumki z piór, do tego trzeba lekko śrobokrętem albo nożykiem podważyć blokady z obu stron gumek, wtredy zsuwają się bez wysiłku
3. przełożyć gumki na druga stronę.
Opearcję zrobiłem 2 miesiace temu, w międzyczasie kupiłem Bosha, ale jeszcze nie mam motywacji żeby wymienić na nowe. I sądzę ze jeszcze miesiąc na tych "odwróconych" pojeżdzę.

jojojo
11-01-2010, 07:24
Dobra, dobra, a powiedzcie mi, czym się różnią wycieraczki do wersji z czujnikiem deszczu, od takiej bez czujnika. Gdy dzwoniłem do Forda z pytaniem o cenę, to było główne pytanie. A ja nie bardzo wiem, czym one mogą się różnić, bo wszędzie są wycieraczki w tych samych rozmiarach. Może ktoś z Was wie?

p.s. Tu wielki plus dla producenta wycieraczek. Mam auto od 09.2007 i dopiero rozglądam się za piórami !!! Zbierają dobrze, ale tej zimy już chyba nie przetrzymają. Guma stwardniała i zaczynają skakać. Jestem pod wrażeniem. Taka żywotność wycieraczek mi się jeszcze nie zdarzyła. A jestem w tym temacie raczej "upierdliwy" i zazwyczaj dość szybko zmieniałem pióra. Ponad dwa lata nie wytrzymały żadne.

macgregor
11-01-2010, 10:08
Dobra, dobra, a powiedzcie mi, czym się różnią wycieraczki do wersji z czujnikiem deszczu, od takiej bez czujnika. Gdy dzwoniłem do Forda z pytaniem o cenę, to było główne pytanie. A ja nie bardzo wiem, czym one mogą się różnić, bo wszędzie są wycieraczki w tych samych rozmiarach. Może ktoś z Was wie?

Nie są, za instrukcją obsługi S-max:
Długość piór wycieraczek przedniej szyby
Wymiar w mm (calach)
Pozycja Lewa strona Prawa strona
Pojazdy z wycieraczkami automatycznymi 750 (29,5) 700 (27,6)
Pojazdy bez wycieraczek 750 (29,5) 650 (25,6)

krzych
11-01-2010, 13:22
Pojazdy bez wycieraczek 750 (29,5) 650 (25,6)

Fajnie zabrzmiało "pojazd bez wycieraczek" :) - oczywiście wiadomo, że chodzi o wycieraczki bez czujnika deszczu.

witekga
11-01-2010, 19:05
A ja mam niezgodnie z instrukcją.
Zmierzyłem właśnie wycieraczki, które mam od początku - fabryczne - i
lewa - 76cm.
prawa- 66cm
i mam niestety czujnik deszczu.

witekga
11-01-2010, 19:09
Co do zamienników jest tylko Bosch

Są też Championy, widziałem w Norauto, ale też nietanie.

Kayu
12-01-2010, 09:17
Zrobiłem operację wg podpowiedzi Be_rcika - odwróciłem gumkę w piórze kierowcy. 5 minut pracy a efekt mocno zadowalający. Zakup wycieraczek jeszcze odłożę w czasie, szczególnie, że gumka nie nosi śladów uszkodzeń na krawędzi roboczej.

Palek_PL
25-01-2012, 18:25

p.s. Tu wielki plus dla producenta wycieraczek. Mam auto od 09.2007 i dopiero rozglądam się za piórami !!! Zbierają dobrze, ale tej zimy już chyba nie przetrzymają. Guma stwardniała i zaczynają skakać. Jestem pod wrażeniem. Taka żywotność wycieraczek mi się jeszcze nie zdarzyła. A jestem w tym temacie raczej "upierdliwy" i zazwyczaj dość szybko zmieniałem pióra. Ponad dwa lata nie wytrzymały żadne.

Hej.Własnie jestem na etapie wymiany przednich wycieraczek.I pojawia sie pytanie : Valeo,Bosch czy Fordowskie...Może podpowiecie.Fordowskie wytrzymaly rok.Z ciekawostek - błąd w instrukcji obsługi.Auta z automatem wycieraczek 75/65 a bez automatu 75/70.Odpowiadajac na cytowany tekst : bez automatu sa dluzsze o 5cm /wycieraczka lewa -od strony pasazera / bo nie ma czujnika deszczu przy lusterku i wycieraczka moze wycierac szybe w obrebie lusterka.Przy czujniku musi byc krótsza , coby czujnik wychwytywal krople deszczu /nie wyciera szyby w obrebie czujnika/.Tak mi wytlumaczył Pan z serwisu Forda...:diabel2: pzdr!

jacekzom
25-01-2012, 20:08
Coś się nie zgadza...myślę, że instrukcja jest OK. Przecież czujnik powinien być czyszczony, aby dobrze działał. Dostaje ''nowe'' krople i kalkuluje. Pan z serwisu raczej banialuki opowiada. Sprawdzę co mam u siebie.

greegi
25-01-2012, 20:16
dobrze Pan mowi :)
Chodzi o to, ze automat liczy dobrze kiedy tylko jedna wyicieraczka czysci czujnik. Ta od kierowcy zawsze o niego zahacza. A wlasnie druga wycieraczka pownna byc krotrza aby nie zaburzac "liczenia kropel"
Zreszta do obu aut pasuja 75/65, wiec jak nie ma 75/70 to tamte sa OK

RafałB
26-01-2012, 09:23
Hej.Własnie jestem na etapie wymiany przednich wycieraczek.I pojawia sie pytanie : Valeo,Bosch czy Fordowskie...Może podpowiecie.!

Mam valeo...zmieniane jakoś na wiosne 2011 i nie bardzo jestem zadowolony...słabo (nie dokładnie)ścierają i często niewiadomo czemu głośno chodzą...:(

be_rcik
26-01-2012, 10:22
Mam valeo...zmieniane jakoś na wiosne 2011 i nie bardzo jestem zadowolony...słabo (nie dokładnie)ścierają i często niewiadomo czemu głośno chodzą...:(

Chyba skłaniałbym się na Fordowskie. Wytrzymały dwa lata łącznie z przełożeniem gumek.
Obecny Bosch po roku już ma problemy, jednak jeszcze ciągnie. Ale może też kwestia użytkowania, pogody, a gumek jeszcze nie przekładałem. Nie wiem ile wytrzyma po przełożeniu.
Generalnie moim zdaniem obie można polecić i uważam że obecnie wycieraczki są zdecydowanie lepsze jakościowo niż jeszcze kilka lat temu, zwykłe piórkowe.
Valeo nie testowałem, pamiętam że innych niż Bosch nie mogłem znaleźć zamienników.

A i zarówno Bosch jak i oryginalne fordowskie ścierają całkiem przyzwoicie, bez smug, skakania. Przynajmniej do czasu ...

arczi_75
26-01-2012, 10:35
Witajcie Koledzy! Miałem już od nowości chyba z 5 kompletów piór, były Fordowskie oryginały, Boscha, a teraz Valeo. Z nich wszystkich Valeo totalny szmelc, 4 miesiąc i już od dłuższej chwili do wymiany, bosch niewiele lepszy, a Fordowskie chyba nieco bardziej żywotne ale to niuans. Dla mnie zawsze ważna jest cena, przy przeglądzie kilka dni temu dostałem fajną propozycję Motorcraftów za 45 zeta sztuka i za chwilę trzeba kupić przynajmniej 1 komplet (który mi wystarcza na ok 5 miesięcy) bo do tej pory taniej niż 130-140 zeta nie było szans kupić ani oryginału ani zamienników.

Palek_PL
26-01-2012, 11:33
Witajcie Koledzy! Miałem już od nowości chyba z 5 kompletów piór, były Fordowskie oryginały, Boscha, a teraz Valeo. Z nich wszystkich Valeo totalny szmelc, 4 miesiąc i już od dłuższej chwili do wymiany, bosch niewiele lepszy, a Fordowskie chyba nieco bardziej żywotne ale to niuans. Dla mnie zawsze ważna jest cena, przy przeglądzie kilka dni temu dostałem fajną propozycję Motorcraftów za 45 zeta sztuka i za chwilę trzeba kupić przynajmniej 1 komplet (który mi wystarcza na ok 5 miesięcy) bo do tej pory taniej niż 130-140 zeta nie było szans kupić ani oryginału ani zamienników.

Ceny są zblizone.Valeo 160 , Bosch 180 , a fordowskie 203 pln.Dlatego pytam które lepsze bo jak sie doda koszty wysyłki do V i B to wychodzi tyle samo co w salonie forda.Tak czy siak trzeba wysupłać te 200pln...pzdr!

drtz
26-01-2012, 16:35
nie dalej jak miesiac temu kupilem "oryginaly" w aso za 159zl.

cerkos1
27-01-2012, 15:33
Witam,
2 tygodnie temu kupiłem oryginały za 135 zł (odebrałem osobiście).
Może się komuś przyda link:)

http://ewcar.pl/pl,product,364037,piorka,wycieraczki,plaskie,premi um,motorcraft,1473406.html

Palek_PL
27-01-2012, 21:32
Witam,

http://ewcar.pl/pl,product,364037,piorka,wycieraczki,plaskie,premi um,motorcraft,1473406.html

I chyba te zamowie. To samo maja w salonie a zawsze 70pln zostaje w kieszeni.Czy ktos stosował 'niewidzialna wycieraczke' i moze polecic jakis produkt?pzdr!

pbobek
29-01-2012, 21:16
Ja się skusiłem raz w Robo Wash. Hydrofobizacja szyby czołowej się to nazywało. Koszt 50 zł. Wg działa. Zawsze jak myję autko to stosuje też gorący wosk. Może to też nie jest bez znaczenia i przedłuża ten efekt.
Woda na szybie już tak nie przeszkadza. Rzadziej używa się wycieraczek. Powyżej 60 - 80 km/h kropelki ładnie wędrują w górę.

pbobek
18-12-2013, 20:23
Witam,

Dawno dawno temu ;)

Noszę się z zamiarem kupna wycieraczek na przód...
Najwyższa pora bo jeszcze są orginały.
link wygasł no to wrzucam nowy i widzę że cena poszła troszkę w dół... :027:
http://ewcar.pl/pl/p/Piorka-wycieraczki-plaskie-Flat-Blade-Ford-1473406/364037
tu kapkę droższe..
http://ford.sklep.pl/product-pol-14830-piora-wycieraczek-plaskie-flat-blade-Ford-Premium-1473406.html

borosail
19-12-2013, 09:06
a ja kupiłem wersję budżetową i jak na razie ok 3 miesiące działają bez zarzutu, stwierdziłem że testy przeprowadzę zimą która i tak zabija wycieraczki...

http://allegro.pl/wycieraczki-flat-ford-galaxy-ii-s-max-750-650mm-i3778656748.html

cena 53 z wysyłką, trwało to wszystko 48h od kliknięcia.

kuczol
19-12-2013, 09:56
To ja miałem więcej szczęścia i kupiłem te http://archiwum.allegro.pl/oferta/oryginalne-wycieraczki-ford-galaxy-30-26-i3586386705.html Jak spotkam znowu w takiej cenie to chyba na zapas kupię :)
Co oryginał to oryginał. Wcześniej korzystałem z różnych tanich zamienników i zawsze około pół roku wytrzymywały.

Tommsonn
21-12-2013, 20:50
U mnie w serwisie mam Visee dedykowane, komplet kosztuje 70 zł. Bardzo dobre jakościowo. Do zwiększenia żywotności i poprawy pracy wycieraczek szczerze polecam hydrofobizację(dla forumowiczów 30 zł:) ). Zrobiłem u siebie w S-maxie i dużo rzadziej korzystam z wycieraczek, woda sama pięknie wędruje do góry wraz z wiatrem:). Kurz też dużo mniej szyby się trzyma.

Yakac
22-12-2013, 09:54
Witam. A może koledzy polecicie jakieś preparaty, które można samemu nanieść na przednią szybę i tym samym spowodować, że wycieraczki dłużej pozyją (bo nawet jeśli nie przez rzadsze korzystanie, to przecież po takich preparatach szyba jest nieco "gładsza" więc i wycieraczka wolniej się zużywa).
Kiedyś używałem takiego środka przywiezionego z zagranicy i działał rewelacyjnie, prawie nie musiałem z wycieraczek korzystać.

Karol9
22-12-2013, 12:05
Ja przerabiałem dwa razy różne zamienniki - jedne tanie 39 PLN a drugie droższe ok 70 PLN i po drugim razie stwierdzilem, że co oryginał to oryginał :-) Zywotność zamienników to ok pół roku i do wyrzucenia.
Zakupiłem za 122 PLN i nic nie piszczy na szybie nic nie trzeszczy i zbiera doskonale.
Wiec już stwierdziłem że jak wydać to trochę więcej ale przynajmniej jest oki.

MaXyM
24-12-2013, 15:25
A ja polecam wycieraczki niemieckiej firmy HEYNER.

Wyprobowalem juz tak oryginaly, Bosche, Valeo.. i przy ich cenie - slabiutko (robie rok co roku ok 25 tys km). Piszac oryginaly mam na mysli te dokupowane. Bo oryginalne oryginaly ktore wyjezdzaja z fabryki dziwnym trafem sa w stanie dobrze pracowac i 3 lata.

Co mi najbardziej przeszkadza w tych badz co badz drogich wycieraczkach to fakt, ze juz po paru mies uzywania nie zbieraly calej powierzchni szyby. Gdzies tam na dole albo na gorze cos zostawalo. A potem sie mecz z czyms takim kolejne 9 mies.

Tu zaznacze ze ostatnie 10 lat jezdzilem Focusem 1 i 2. Wiec moze w przypadku SMAX czy MDO jest inaczej/lepiej. W kazdym razie HEYNER byl polecany gdzies na tym forum. Za 1/3 ceny ww. wycieraczek dostaje sie wycieraczke + zapasowe pioro.

W tym momencie jezdze z ta wycieraczka pol roku i nie obserwuje negatywnych efektow opisanych powyzej. A mam jeszcze jedno pioro w rezerwie.

kicaj
24-12-2013, 16:10
ostatnio zaszalałem i kupiłem komplet boscha na tył i przód-tragedia i porażka, to już no name były lepsze...

Tapatalk u mnie...

artik99
14-10-2015, 12:12
odświeżę temat- polecacie jakies dobre piora? uzywałem oryginalnych i obecnie od około pol roku valeo. W obu przypadkach zbierają niezle, ale strasznie hałasuja (trą o szybę)... chyba czas na kolejną wymianę, choc zmiana co pol roku, to troche czesto (w poprzednich samochodach marketowe dłużej wytrzymywały :( ).

juri2069
14-10-2015, 12:29
Mam wycieraczki AERO i ścierają u mnie już ponad rok( 25 tys km ) , narazie nie zamierzam ich zmieniać bo są dobre. Dałem chyba 30 zł za komplet , podobno są to zamienniki jakichś tam lepszych Bosch czy cuś tam jeszcze :one:

Kayu
14-10-2015, 12:35
Skoro trą o szybę, to może trzeba się przyjrzeć sile docisku ramienia i ew. kątowi nachylenia.

galloper
14-10-2015, 15:26
Mam dwa lata Valeo i są jak nowe. Wprawdzie roczny przebieg to tylko 10-12k km i samochód garażowany ale mimo wszystko polecam.

tifoso
14-10-2015, 15:44
Jeżdżę trochę ponad rok na oryginalnych Forda, zrobione prawie 40tys km, działają tak jak w dniu założenia.
artik99 - może warto się przyjrzeć dociskowi ramienia tak jak pisał Kayu.

..

Jarek G.
14-10-2015, 16:37
Oryginalne wycieraczki (made in Ford) mają specjalny wskaźnik zużycia wycieraczek. Czarny punkcik wielkości kółeczka wyciętego dziurkaczem. Jak czarny - to wycieraczki dobre. Jak się zacznie rozjaśniać - to do wymiany. No cuda jakieś.
Ja nie wiedząc o tym jeździłem z jasnożółtym już punktem i mimo to jeszcze dobrze ściągały.
Teraz po wymianie (już chyba z rok temu) punkt jeszcze czarny a i wycieraczki dobrze zbierają.
Pozdro. g:DD

Slartibartfast
14-10-2015, 17:01
Nie tylko się rozjaśnia, co zmienia na żółty :)
Tylko przy montażu trzeba pamiętać by odlepić z niego zasłonkę...
Nie jest to jednak dobry wskaźnik zużycia - punkt może być żółty, a pióra wciąż dobre. Bo nie ma żadnego związku ze zużyciem a jedynie "odmierza okres używania". Pewnie jak samochód niegarażowany, stawiany w nasłonecznionych miejscach to szybciej wykwitnie żółć...

Gregonio
14-10-2015, 18:04
Ramiona trzeba oczyszczac co jakis czas. Szczegolnie sol pieknie wchodzi w zawias i przez to sprezyna nie daje rady docisnac piora.
Piora oryginalne sa trwale ale niestety jak auto duzo stoi na sloncu to guma sie wulkanizuje i piora nie tyle tra co skacza po szybie. Ja musze wymieniac co rok max.

Yakac
14-10-2015, 20:14
A wymienialiście same gumy? To bardzo prosta operacja. Kupuje się gumę dobrej jakości z metra i spokojnie można podmienić. Wychodzi dużo taniej. Są wątki jak to zrobić.

woro_woro
15-10-2015, 06:51
Yakac Czy robiłeś to i potwierdzasz ze efekt jest trwały? I co to znaczy guma dobrej jakości? Podaj nazwę producenta, a najchętniej link do gumy którą polecasz.

Yakac
15-10-2015, 08:08
Robiłem to i link brałem z któregoś wątku na tym forum. Teraz nie pamiętam, ale poszukam. Powiem więcej, robiłem to też w autach z grupy VAG, tam też miałem wycieraczki typu "flat blade" i wymieniałem gumy.
Cała operacja jest bardzo prosta. Wystarczy zdjąć tę plastikową nakładkę na końcu (trzeba podważyć nożem lub cienkim śrubokrętem), potem odgiąć mały haczyk zabezpieczający przez zsuwaniem się gumy i "voila" :)
Dobre gumy kupisz za 20-30zł. A nowe pióra to wiadomo ile.
Pozdro

zapodaję link:
http://autonet24.pl/pl/p/Gumka-wycieraczki-Trico-do-plaskich-wycieraczek-typu-Neoform-dlugosc-750-mm-TR750B/6599

mario595
15-10-2015, 15:22
Szczerze powiedziawszy nie jestem pewien czy to się opłaca. Nowe wycieraczki firmy OXIMO można zakupić za 49zł + wysyłka. Miał ktoś z tą firmą do czynienia?

Chodzi mi o te wycieraczki http://kupwycieraczki.pl/-S-MAX-2006---wycieraczki-samochodowe-Ford-S-MAX-c6_c457_c456?product_id=316#more

darosek
15-10-2015, 15:31
Za te 49 to nawet bym kupił w ciemno ;)

mro
18-10-2015, 12:47
Ja wymieniam średnio co roku, kupuje na promocji ori w fordzie ostatnio chyba były za 89 komplet przód

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

citrovit
18-10-2015, 14:59
Nie kupuj żadnego badziewia.Przerobiłem różne wycieraczki.Najlepsze najdłużej wytrzymujace są oryginały Ford.Ostatnio kupowałem za ok 100 zł.Opłaca się dołozyć i mieć prawie rok spokoju.Bardzo dużo jeżdżę i oryginały wytrzymują prawie od jesieni do jesieni.

artik99
19-10-2015, 10:22
dzieki za opinie, rzyczywiscie moze to kwestia docisku, bo troche "skacza" po szybie. Macie jakies wskazówki jak co mozna ewentualnie zrobic, procz oczyszczenia?

Dodatkowo na forum, ktos polecał same gumy firmy Wurth. tak sie składa, ze sasiad tam pracuje i dzis ma mi kupic nowe, wiec bede takze probował je wymienic. Koszt jednej gumy 9pln/netto, wiec jesli takie rozwiązanie zadziała i czasowo nie wyjdzie ze bedzie trzeba wymieniac co 2mce, to bedzie alternatywa dla oryginałów za 100pln

Kayu
19-10-2015, 12:57
Ja kiedyś zmieniałem same gumki (w oryginalnych piórach Ford). Zatrzaski na końcach piór są dosyć delikatne więc uważaj przy ich ściąganiu. Efektu rewelacyjnego nie było (może poza finansowym), wytrzymały dużo krócej niż nowe pióra.

artik99
19-10-2015, 13:20
Poczytalem dzis troche na innych forach i to chyba bardziej o sile docisku chodzi niz o pioro. Bede dzis kombinowal ☺

sewenpamp
20-10-2015, 02:38
Siema kupiłem same gumki od użytkownika .... link poniżej 33zł z przesyłką 2 szt w paczce, gumki 800mm dociąłem założyłem. Nie byłem pewny czy inwestycja ma sens, jednak z biegiem czasu okazało się, że jak najbardziej dzisiaj śmiało mogę polecić bo od września 2014 roku jest ok.
Gumy wycieraczek (http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=14246840&order=m&string=Wycieraczka+Wycieraczki+gumy+gumki+&search_scope=userItems-14246840&bmatch=engagement-v6-promo-sm-sqm-dyn-kpr-v4-uni-1-2-0907).
Pozdro Paweł.

Bump: Poczytalem dzis troche na innych forach i to chyba bardziej o sile docisku chodzi niz o pioro. Bede dzis kombinowal ☺
Sie ma, a te tematy czytałeś ? Może pomogą.
"czy jest możliwa wymiana gumek w wycieraczkach?" (http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=163587)
"Pióra wycieraczek - nie ma wyboru ?" (http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=83288)

artik99
20-10-2015, 10:48
Mam juz te wurtha. Bede testowal

totek2
20-10-2015, 22:10
ja dzisiaj w mondeo założyłem gumki http://autonet24.pl/pl/p/Gumka-wycieraczki-Trico-do-plaskich-wycieraczek-typu-Neoform-dlugosc-750-mm-TR750B/6599
miałem je już kiedyś w s-maxie i dawały radę.

Yakac
23-10-2015, 19:48
Witam. Ktoś może testował u siebie gumy do wycieraczek firmy Good Rain?
Dostępne np. na tej aukcji. Zastanawiam się czy nie kupić - cena jest atrakcyjna.
http://http://allegro.pl/wycieraczki-wycieraczka-gumy-gumki-800mm-800mm-i5458621735.html (http://allegro.pl/wycieraczki-wycieraczka-gumy-gumki-800mm-800mm-i5458621735.html)

a tutaj filmik, na którym pokazana jest wymiana gum - widać jakie to jest proste :)
https://www.youtube.com/watch?v=uS0rEwKJOKs&feature=youtu.be

sewenpamp
24-10-2015, 17:10
Witam. Ktoś może testował u siebie gumy do wycieraczek firmy Good Rain?..........
Oczywiście, że tak pisałem o tym w poście nr 50 tego tematu :diabel2:

Pozdro.

Yakac
24-10-2015, 17:54
sewenpamp - jasne, czytać umiem i czytałem :)
ale pytałem o innych, im więcej opinii tym bardziej wiarygodne.
Ale - tak czy inaczej - Good Rain to chyba najrozsądniejsza w tej chwili propozycja, także cenowo i to zamierzam kupić do obu moich aut.
Pozdro

totek2
24-11-2015, 09:11
znowu jest akcja w fordzie
http://www.ford.pl/Serwis/Motorcraft_Service/Naprawy/Wycieraczki
79zł za komplet.

MaXyM
25-11-2015, 02:16
Ze str. Forda:

Wyrównany nacisk czyszczenia dzięki regularnie umiejscowionym wibracjom.

:)

weuek
25-11-2015, 07:09
I w tym samym klimacie o alternatorze:

"Wspieranie zużucia elektrycznego energią"

Zawsze gdy przeglądam stronę forda (a zdarza się to bardzo rzadko), to mam wrażenie, że wszystkie polskie teksty są niskiej jakości tłumaczeniem. Nie chodzi o tzw. "literówki", bo ogólnie połączenia wyrazów są nienaturalne.

Moim zdaniem wszelkie wycieraczki żyją długo, pod warunkiem, że mamy w zwyczaju regularnie myć szybę ręcznie, a nie skrobać na niej owady, szron i inne zaschnięte zanieczyszczenia wycieraczkami.

woro_woro
26-11-2015, 06:42
Ale jeszcze dochodzi kwestia samej gumy która z czasem i pod działaniem UV robi sie mniej elastyczna.

Ja wymieniłem same te gumki Trico i jest w porządku. Zdziwiło mnie ze dostałem je luzem, bez opakowania, zwinięte w kopercie.

Następnym razem spróbuję goodrain.

smiechu
26-11-2015, 17:01
Cześć,

Może trochę nieco odejdę od tematu ale dzisiaj otrzymałem SMS z Ford service o jesiennej akcji - oryginalne wycieraczki 79 zł i płyn do spryskiwaczy 22,90 zł.

Na wiosnę skorzystałem z promocji - do s-maxa taniej dobrych wycieraczek nie da się kupić.

Sprawdźcie sobie tylko dokładnie numer katalogowy wycieraczek jakie potrzebujecie bo doradcy nie mają pojęcia o tym, że do Maxia są różne pióra do wersji z czujnikiem deszczu (krótsze) i bez czujnika.

Yakac
26-11-2015, 18:30
Witam. Jestem po wymianie i pierwszych testach gumek Good Rain. Wymiana poszła gładko, chociaż lewa trochę się opierała, ale pewnie dlatego, że wymianę robiłem po deszczu i guma była mokra.
Co do działania wycieraczek to nie mam zastrzeżeń, zbierają bardzo dobrze.
Z drugiej strony ta akcja forda jest kusząca, bo nowe wycieraczki za 79zł to jednak nowe wycieraczki. Całość pióra się zużywa, więc sama wymiana gum pewnie będzie z czasem niewystarczająca.
Tak czy siak polecam gumki Good Rain. Mają też w sprzedaży gotowe wycieraczki w dobrej cenie ok 60zł.

esensja
27-11-2015, 03:01
Oferta skierowana do pojazdów 4+. Domyślam się że 4+ to auta conajmniej 4letnie? A jak mam roczny to już w tej cenie mi nie zrobią? :-)

MAG
27-11-2015, 09:40
No wlasnie tez sie zastanawiam jak interpretowac te oferte - nie kupie samych wycieraczek luzem w serwisie, ale jak pojade na przeglad to mi za tyle wymienia?

smiechu
27-11-2015, 09:42
Na wiosnę kupiłem 3 komplety piór (S-Max, Fiesta, C-Max) nie robiąc przeglądu.

MAG
27-11-2015, 09:59
Ale na wiosne to byla chyba promocja dotyczaca czesci, a nie serwisu, no bo poco teraz pisza ze dotyczy to aut 4+ ???

Przeciez S-Max 1 ma identyczne wycieraczki od poczatku produkcji w 2006 az do 2015, kiedy wszedl do oferty nowy model ...

smiechu
27-11-2015, 10:13
Wtedy też była opcja z wymianą u nich - kupiłem bez problemu same wycieraczki.

To pole z gwiazdką na dole to chyba standard u nich - w tabelce wymienione są modele po 2014 i po 2012 więc brak logiki.

Może w poniedziałek podjadę kupić to dam znać.

http://www.ford.pl/Serwis/Motorcraft_Service/Naprawy/Wycieraczki

MAG
27-11-2015, 10:17
Daj koniecznie znac, bo IMHO 79zeta za fabryczne wycieraczki do eSia to super oferta

boncio
27-11-2015, 15:24
Standardowo Ford wymaga tzw. recepcji przejazdowej przy takiej promocyjnej wymianie, czyli 10-15 minut na sprawdzenie czy wszystko jest ok - oświetlenie, gaśnica, trójkąt, olej, płyn hamulcowy itd. Po to, żeby nakłonić do naprawy u nich jak coś znajdą...
Jak dobrze się zagada, to wypisują papier bez sprawdzania. Można sobie też zażyczyć zwrotu starych wycieraczek jak są jeszcze ok.
Dla starszych aut dają Motorcrafta, dla aktualnych modeli FoMoCo.

smiechu
30-11-2015, 16:47
Niestety nie dotarłem dzisiaj do ASO, ale dzwoniłem do nich (Germaz we Wrocławiu) i wycieraczki można kupić bez problemu u doradcy serwisu bez robienia przeglądu (czyli tak jak kupowałem na wiosnę).

Jutro postaram się do nich podjechać, to potwierdzę ostatecznie.

smiechu
01-12-2015, 20:29
Byłem w ASO - Germaz we Wrocławiu - wycieraczki kupiłem bez problemu u doradcy serwisu. 79 zł.
Jedyny minus to 30 min czekania, zanim miły Pan wypisał papiery, poszedł do magazynu i wystawił fakturę.
W całym salonie panuje piknikowa atmosfera - nikt się nie spieszy, wszyscy uśmiechnięci.

kordi74
14-02-2016, 20:46
Witam
dzisiejsza jazda podczas deszczu mnie zirytowała , podczas pracy wycieraczek przy pierwszym ruchu czyli gdy startują w górę , jest strasznie głośno tzn takie tarcie jakby o szybę , przeskakiwanie, no nie wiem jak to nazwać , w środku efekt dźwiękowy masakra, gdy powracają jest cicho , dodam że pod względem zbierania wody jest ok, chodzi mi tylko o głośność pracy, tzw tarcie,
i tu pytanie czy to już czas na wymianę , czy ew coś można jeszcze pomajstrować przy nich?

Yakac
14-02-2016, 22:16
Możesz wyjąć i odwrócić gumy. Na krótko pomoże. Możesz przetrzeć piora detergentem, octem itp.
Ale ja ci polecę gumy Good Rain. U siebie wymieniłem przed zimą i jest bardzo dobrze. Koszt niewielki. W wątku opisane jak to zrobić (jest to bardzo proste, żeby nie powiedzieć banalne).
Pozdrawiam

kordi74
10-03-2016, 22:26
dziś zakup piór wycieraczek , dwie sztuki z sensorem deszczu , czyli 75 vel 65 , GEZET FORD GORZÓW do s-max , no wiadomo oryginał , 79 zł , żadne alledrogo itp... polecam zdecydowanie ,
poza tym na szybko rozmowa = 279 zł = wymiana oleju , filtr oleju , filtr powietrza ,
a po rozmowie dokładniejszej około 500zł (dokładnie ciut mniej), ww wymiana oleju filtrów , auto wysprzątane , auto w 30 pkt sprawdzone zdiagnozowane , wyczyszczone wewnątrz , uwaga = ASSISTANCE EUROPA = na rok typu laweta auto zastępcze =
no miazga , moim zdaniem , tylko brać ,
pytałem względem mego S-MAX 2008/09
a program 4+ Ford
polecam zdecydowanie!!!

dblazejek
11-03-2016, 00:03
dziś zakup piór wycieraczek , dwie sztuki z sensorem deszczu , czyli 75 vel 65 , GEZET FORD GORZÓW do s-max , no wiadomo oryginał , 79 zł , żadne alledrogo itp... polecam zdecydowanie ,
poza tym na szybko rozmowa = 279 zł = wymiana oleju , filtr oleju , filtr powietrza ,
a po rozmowie dokładniejszej około 500zł (dokładnie ciut mniej), ww wymiana oleju filtrów , auto wysprzątane , auto w 30 pkt sprawdzone zdiagnozowane , wyczyszczone wewnątrz , uwaga = ASSISTANCE EUROPA = na rok typu laweta auto zastępcze =
no miazga , moim zdaniem , tylko brać ,
pytałem względem mego S-MAX 2008/09
a program 4+ Ford
polecam zdecydowanie!!!

podobne rzeczy mnie spotkały w ASO w Warszawie, dodatkowo u mnie była wymiana oleju w skrzyni, geometria. na dzień dobry 15% rabatu od wszystkiego plus wycieraczki za 79 i mycie auta free ;) mega pozytywnie zaskoczony, wszystko na poczekaniu, 2h. oczywiście gwarancja na 12 kolejnych mies.

weuek
11-03-2016, 00:24
dziś zakup piór wycieraczek , dwie sztuki z sensorem deszczu
Serio takie są? Do s-maksa tylko?

czyli 75 vel 65
A to o dwóch różnych cenach czy jakieś oznaczenie modelu?

mkozzi
11-03-2016, 07:04
Po raz drugi zmieniałem same gumy. Pierwsze wytrzymały 1,5 roku. Koszt jednej to 12 PLN - ja stosuję Good Rain. Sama wymiana banalna - tylko uważać na plastikowe zaślepki, z resztą mnie jedna pękła - nic to nie szkodzi. Gumy są b. dobrej jakości, przynajmniej ja jestem zadowolony. Teraz zakupiłem 2 komplety na allegro tak więc mam spokój na kilka lat.

woro_woro
11-03-2016, 08:58
a program 4+ Ford
polecam zdecydowanie!!!

Ja nie polecam.

Ile oleju Ci wlali? Co masz na fakturze?

Też się skusiłem na ten program. Ja mam na fakturze: Olej - szt. 1

Po przyjeździe do domu - sprawdziłem że mam poziom do połowy bagnetu. Wlali 5L.

Na pełnym przeglądzie wlewają 5,65L i tyle stoi na fakturze. W przyszłym roku kupuję materiały na ewor.pl albo ford.sklep.pl i robię to we własnym zakresie.

elvis52
11-03-2016, 09:28
Kupowałem na ford sklep 160 zł oryginały gdzie za filtrona proponowali mi 150 albo 180 za mann na miejscu

weuek
11-03-2016, 10:15
Do 1.8 tdci filtry mann filter są droższe niż "oryginały" (zwykle mahle). Nic dziwnego.

A że ten serwis 279 zł się nie opłaca, to oczywista oczywistość.

Slartibartfast
11-03-2016, 10:46
Teraz jest promocja (http://www.ford.pl/Serwis/Programy_promo/Piora_wycieraczek) i pióra wycieraczek w ASO są za 79 zeta komplet przód

Yakac
11-03-2016, 14:18
Każdy robi jak uważa. Wycieraczki w ASO za 79zł to dobra cena. Ale jak się brałem za temat to akcji nie było a wycieraczki kosztowały w necie za ok 110zł. Więc kupiłem gumy Goodrain'a i .... jestem zadowolony. Teraz kupię większą ilość i też będę miał spokój na lata.
A części do wymiany to kupuję na ford.sklep.pl i wymieniam we własnym zakresie. Wychodzi najtaniej i wiem co wymieniono i ile oleju itp. ale najważniejsze, że oszczędzam czas.

DeLIsDel
11-03-2016, 14:27
Good Rain nie jest good :(, 2 razy podczas pracy złamał się uchwyt pióra. Za pierwszym razem wycieraczka zahaczyła o szkrobaczkę do szyby więc ujdzie, za drugim razem po 4 miesiącach użytkowania przy prędkości 130 km/h wycieraczka odleciała za samochód. Używają za tanich komponentów. Dodam że były to dwa różne komplety.

gunter2079
11-03-2016, 14:31
do końca marca w fordzie jest promocja na wycieraczki przód za 79 zł brutto do aut starszych niż 2 lata. Pytanie czy do wymiany idą całe wycieraczki czy tylko gumy ? Wymieniał ktoś w ASO ? i jak żywotność tego ?

woro_woro
11-03-2016, 14:56
Idziesz i kupujesz jak w sklepie. Więc to są kompletne, oryginalne wycieraczki.

woro_woro
11-03-2016, 14:58
Good Rain nie jest good :(, 2 razy podczas pracy złamał się uchwyt pióra

Gumki są good i je polecam.

kkuzi
11-03-2016, 15:13
Wymieniają ci całe pióra, takie same jak montowane fabrycznie, jakośc bardzo dobra.
I wymianę oleju za 279 zł też polecam, w tym jest filtr oleju i powietrza, olej 5W-30, do tego przegląd auta na ścieżce diagnostycznej + umycie gratis. Jak ktoś mi wskaże miejsce gdzie można te czynności wykonać taniej to chylę czoła.

do końca marca w fordzie jest promocja na wycieraczki przód za 79 zł brutto do aut starszych niż 2 lata. Pytanie czy do wymiany idą całe wycieraczki czy tylko gumy ? Wymieniał ktoś w ASO ? i jak żywotność tego ?

weuek
11-03-2016, 15:32
przegląd auta na ścieżce diagnostycznej + umycie gratis.
Nic nie ma gratis (bo z czyjej kieszeni?). A jeśli nawet, to za tę ścieżkę diagnostyczną płacisz około 100 zł.

A reszta:
-olej (nie wiadomo konkretnie jaki - stawiam na castrol professional): ~80-100 zł.
-filtr oleju ~30-40 zł
-filtr powietrza 40-50 zł

Tak więc gratisowe mycie (dla dbających o lakier oczywiście odpada) i "ścieżka" (tj. szukanie usterki celem wykrycia możliwości zapewnienia sobie dodatkowych dochodów) kosztuje ~ 90-130 zł.
:-)

mario595
11-03-2016, 15:41
Do szczęścia brakuje jeszcze filtra paliwa. Szkoda ale i tak dobrze.

weuek
11-03-2016, 15:51
Tego filtra być w tej cenie nie może, bo on stówkę kosztuje ("oryginał", mann, knecht, mahle). I wymiana dłużej trwa. Do mojego silnika najlepszym wyborem jest bosch za ~50 zł.

MaXyM
11-03-2016, 17:15
Teraz kupię większą ilość i też będę miał spokój na lata.

Nie jestem pewny czy to dobry pomysl. Chodzi o starzenie sie gumy. Czy dzis kupiona wycieraczka bedzie miala tak samo dobre wlasciwosci po paru latach lezakowania?

elvis52
11-03-2016, 18:50
Wymieniają ci całe pióra, takie same jak montowane fabrycznie, jakośc bardzo dobra.
I wymianę oleju za 279 zł też polecam, w tym jest filtr oleju i powietrza, olej 5W-30, do tego przegląd auta na ścieżce diagnostycznej + umycie gratis. Jak ktoś mi wskaże miejsce gdzie można te czynności wykonać taniej to chylę czoła.

170 z przesylka ori filtry olej 140 i za 310 mam caly komplet a nie tylko olej z filtrem i filter powietrza. Filtr paliwa 52 zl ori

weuek
11-03-2016, 20:38
Filtr paliwa 52 zl ori
Ale to chyba do tego twojego vw? Bo do diesla forda/psa tak tanio nie ma szans.

elvis52
11-03-2016, 22:27
Zapraszam na ford sklep.pl przekonasz się. To mk1 30 zł kosztuje a ori 48
http://ford.sklep.pl/product-pol-13668-filtr-paliwa-wklad-Ford-2-0-TDCI-1318563.html

porter6
03-07-2016, 10:04
Cześć,

Może trochę nieco odejdę od tematu ale dzisiaj otrzymałem SMS z Ford service o jesiennej akcji - oryginalne wycieraczki 79 zł i płyn do spryskiwaczy 22,90 zł.

Na wiosnę skorzystałem z promocji - do s-maxa taniej dobrych wycieraczek nie da się kupić.

Sprawdźcie sobie tylko dokładnie numer katalogowy wycieraczek jakie potrzebujecie bo doradcy nie mają pojęcia o tym, że do Maxia są różne pióra do wersji z czujnikiem deszczu (krótsze) i bez czujnika.

To tak zapytam, dostałeś sms o akcji ze strony www forda czy bezpośrednio od serwisu, z usług którego korzystasz?
Pytam bo nie chce sprawdzać www kiedy ruszy kolejna akcja promocyjna na wycieraczki, a forma powiadomienia SMS o takiej akcji jest jak dla mnie OK

smiechu
03-07-2016, 10:57
To tak zapytam, dostałeś sms o akcji ze strony www forda czy bezpośrednio od serwisu, z usług którego korzystasz?

SMS i maile z Ford.
Serwis czasem coś przysyła, ale częściej pisze polska centrala Forda.

porter6
04-07-2016, 17:40
SMS i maile z Ford.
Serwis czasem coś przysyła, ale częściej pisze polska centrala Forda.

Rozumiem że wystarczy rejestracja na stronie forda

smiechu
04-07-2016, 17:50
Rozumiem że wystarczy rejestracja na stronie forda

Nie przypominam sobie żebym się gdzieś na stronie forda rejestrował.
Numer tel i maila podawałem tylko w serwisie.