Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] numer pompy paliwa musi sie zgadzac co do cyfry ??
wojtekgdy 07-01-2010, 15:52 Witam, szukam pomocy odnosnie pompy paliwa. Padla mechanika w pompie , szukalem jakiejs uzywanej i znalazlem w fajnej cenie tylko ostatnia cyferka oznaczenia (boscha) sie nie zgadza. Wie ktos moze czy numer pompy musi byc dokladnie ten sam , czy ta tez bedzie dzialac? Z góry dzieki za pomoc, moze ma ktos na sprzedasz pompe ? Pozdrawiam
powiem Ci tak dzowniłem dzisiaj do ASO bo rozwalila mi sie skrzynia biegow, poduszka sie zerwala i przegub rozwalil skrzynie, na mojej skrzyni mialme numerki jakies tam jakies tam i koncowa jest CA zamowilem skrzynie z koncowka CE i facet w aso powiedzial ze bedzie pasowac napewno :) , wiec wydaje mi sie ze nie bedzie problemu a jak bedzie to najwyzej zwrocisz towar:)
W ostatnim czasie miałem ten sam problem i trochę obdzwonilem jedni sugerowali, że nie ma znaczenia ale dodzwoniłem się do gościa, który wykonuje naprawy takich pomp i wyraznie potwierdzil, że numery muszą się zgadzać lecz występują zamnienniki. Jaki masz końcowy numer pompy może coś podpowiem.
Napiszę ale nie na przykładzie Forda...
...tylko Nissana mojego dziadka, też padła mu pompa wtryskowa, kupował wyciąganą z innego auta z tym samym silnikiem i numery na pompach nie pokrywały się wszystkie ale po montażu śmiga jak burza:razz:
Numer pompy musi się zgadzać. Masz pewno 2 lub 6 na końcu. Można to przeprogramować ale raczej nie będzie dobrze działać. Poszukaj na allegro używaną i będzie chodziła, ale musi być ten sam nr.
Pisałem abyś napisał jaki masz końcowy numer to pomogę np. jeśli to 002 to pasuje 007 i odwrotnie.
wojtekgdy 11-01-2010, 12:52 Mam na koncu cyfre "7" czyli z z dwojka na koncu tez bedzie dzialac? a Jeszcze pytanko , jest sens kupowac pompe z uszkodzonym sterownikiem i przelozyc ze starej pompy czy lepiej kupic komplet i nic wiecej nie dlubac? DZieki za odp, Pozdrawiam
Jeżeli masz pewność, że sterownik masz dobry to można tak ale jezeli wymieniasz pompę to raczej jest uszkodzony. Pompa zakupiona z zepsutym sterownikiem będzie psula następne sterowniki chyba że jest po naprawie (regeneracji).
wojtekgdy 11-01-2010, 16:34 rozumiem , a powiedz kolego czy jestes pewien na 100 procent odnosnie tego ze z dwojka na koncu bedzie dzialac pompa ??
Pewności 100 procentowej to ja nie mam przekazałem ci tylko informację uzyskaną od fachowca który regeneruje pompy i sterowniki telefon znajdziesz na allegro cena pompy była chyba 1800,00 zł osobiście miałem 002 i taką założylem mam już wszystko poskręcane aktualnie szukam kogos kto podlaczy sie z komputerkiem i wszystko poustawia.
mkaminski100 13-01-2010, 12:03 02 z mojej wiedzy jest starszym modelem i jest wyparta przez 07 (tyczy sie Focusa TDDI). Teoretycznie bedzie dzialala, ale pamietaj, ze pompy w Focusach maja immo i trzeba je zgrac z centralka silnika, zeby odpalil. (fachowcy od diesli maja do tego sprzet).
Moze zadam pytanie retoryczne, ale czy ktos dochodzil czym fizycznie roznia sie pompy VP30? Z wstepnych informacji wynika, ze jedynie elektronika wiec wymiana sterownika powinna dopasowywac ten model pompy z innego auta, ale czy na pewno.
wojtekgdy 19-01-2010, 15:21 Prosze o pomoc ! Czy jest mozliwe ze mechanik zatarl mi pompe przez dlugie krecenie rozrusznikiem bez paliwa (mial straszne problemy z odpowietrzeniem chyba dwa dni to robil) ?? Bo mam wrazenie ze chce mnie wydymac na 2 kolka , a i tak za naprawe srogo mu juz zaplacilem. Prosze o opinie. Czy mozliwe ze glupi zbieg okolicznosci ze akurat u niego poszla pompa? odstawialem samochod sprawny bez dzialajacego ogrzewania , zmienil szpilki i pare innych rzeczy do tego glowica byla wczesniej dokrecona tylko na dwa kilo . ale to raczej nie wplywa negatywnie na pompe ? Dziki za odp.
mkaminski100 19-01-2010, 15:32 a) smiecisz w zupelnie innym temacie. To ze jest mowa o dieslu czy o pompie nie znaczy, ze wszystko z tym zwiazane ma sie tu znajdowac. Normalnie bylbys zmuszony do zalozenia nowego tematu, ale modzi sa zajeci zamykaniem nazw tematow zawierajacych "pomocy", wiec chyba wlasni kolejny porzadny temat poszedl w porzeczki...
b) jezeli odstawiles sprawne to odbierasz sprawne, a teraz idz i sprobuj to wyegzekwowac. Tyle w temacie.
|