Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] numer pompy paliwa musi sie zgadzac co do cyfry ??

wojtekgdy
07-01-2010, 15:52
Witam, szukam pomocy odnosnie pompy paliwa. Padla mechanika w pompie , szukalem jakiejs uzywanej i znalazlem w fajnej cenie tylko ostatnia cyferka oznaczenia (boscha) sie nie zgadza. Wie ktos moze czy numer pompy musi byc dokladnie ten sam , czy ta tez bedzie dzialac? Z góry dzieki za pomoc, moze ma ktos na sprzedasz pompe ? Pozdrawiam

CIABAH
07-01-2010, 16:38
powiem Ci tak dzowniłem dzisiaj do ASO bo rozwalila mi sie skrzynia biegow, poduszka sie zerwala i przegub rozwalil skrzynie, na mojej skrzyni mialme numerki jakies tam jakies tam i koncowa jest CA zamowilem skrzynie z koncowka CE i facet w aso powiedzial ze bedzie pasowac napewno :) , wiec wydaje mi sie ze nie bedzie problemu a jak bedzie to najwyzej zwrocisz towar:)

mir_99
08-01-2010, 06:38
W ostatnim czasie miałem ten sam problem i trochę obdzwonilem jedni sugerowali, że nie ma znaczenia ale dodzwoniłem się do gościa, który wykonuje naprawy takich pomp i wyraznie potwierdzil, że numery muszą się zgadzać lecz występują zamnienniki. Jaki masz końcowy numer pompy może coś podpowiem.

M.A.G.
08-01-2010, 08:09
Napiszę ale nie na przykładzie Forda...

...tylko Nissana mojego dziadka, też padła mu pompa wtryskowa, kupował wyciąganą z innego auta z tym samym silnikiem i numery na pompach nie pokrywały się wszystkie ale po montażu śmiga jak burza:razz:

booob
08-01-2010, 19:15
Numer pompy musi się zgadzać. Masz pewno 2 lub 6 na końcu. Można to przeprogramować ale raczej nie będzie dobrze działać. Poszukaj na allegro używaną i będzie chodziła, ale musi być ten sam nr.

mir_99
11-01-2010, 06:54
Pisałem abyś napisał jaki masz końcowy numer to pomogę np. jeśli to 002 to pasuje 007 i odwrotnie.

wojtekgdy
11-01-2010, 12:52
Mam na koncu cyfre "7" czyli z z dwojka na koncu tez bedzie dzialac? a Jeszcze pytanko , jest sens kupowac pompe z uszkodzonym sterownikiem i przelozyc ze starej pompy czy lepiej kupic komplet i nic wiecej nie dlubac? DZieki za odp, Pozdrawiam

mir_99
11-01-2010, 13:09
Jeżeli masz pewność, że sterownik masz dobry to można tak ale jezeli wymieniasz pompę to raczej jest uszkodzony. Pompa zakupiona z zepsutym sterownikiem będzie psula następne sterowniki chyba że jest po naprawie (regeneracji).

wojtekgdy
11-01-2010, 16:34
rozumiem , a powiedz kolego czy jestes pewien na 100 procent odnosnie tego ze z dwojka na koncu bedzie dzialac pompa ??

mir_99
12-01-2010, 07:24
Pewności 100 procentowej to ja nie mam przekazałem ci tylko informację uzyskaną od fachowca który regeneruje pompy i sterowniki telefon znajdziesz na allegro cena pompy była chyba 1800,00 zł osobiście miałem 002 i taką założylem mam już wszystko poskręcane aktualnie szukam kogos kto podlaczy sie z komputerkiem i wszystko poustawia.

mkaminski100
13-01-2010, 12:03
02 z mojej wiedzy jest starszym modelem i jest wyparta przez 07 (tyczy sie Focusa TDDI). Teoretycznie bedzie dzialala, ale pamietaj, ze pompy w Focusach maja immo i trzeba je zgrac z centralka silnika, zeby odpalil. (fachowcy od diesli maja do tego sprzet).

Moze zadam pytanie retoryczne, ale czy ktos dochodzil czym fizycznie roznia sie pompy VP30? Z wstepnych informacji wynika, ze jedynie elektronika wiec wymiana sterownika powinna dopasowywac ten model pompy z innego auta, ale czy na pewno.

wojtekgdy
19-01-2010, 15:21
Prosze o pomoc ! Czy jest mozliwe ze mechanik zatarl mi pompe przez dlugie krecenie rozrusznikiem bez paliwa (mial straszne problemy z odpowietrzeniem chyba dwa dni to robil) ?? Bo mam wrazenie ze chce mnie wydymac na 2 kolka , a i tak za naprawe srogo mu juz zaplacilem. Prosze o opinie. Czy mozliwe ze glupi zbieg okolicznosci ze akurat u niego poszla pompa? odstawialem samochod sprawny bez dzialajacego ogrzewania , zmienil szpilki i pare innych rzeczy do tego glowica byla wczesniej dokrecona tylko na dwa kilo . ale to raczej nie wplywa negatywnie na pompe ? Dziki za odp.

mkaminski100
19-01-2010, 15:32
a) smiecisz w zupelnie innym temacie. To ze jest mowa o dieslu czy o pompie nie znaczy, ze wszystko z tym zwiazane ma sie tu znajdowac. Normalnie bylbys zmuszony do zalozenia nowego tematu, ale modzi sa zajeci zamykaniem nazw tematow zawierajacych "pomocy", wiec chyba wlasni kolejny porzadny temat poszedl w porzeczki...
b) jezeli odstawiles sprawne to odbierasz sprawne, a teraz idz i sprobuj to wyegzekwowac. Tyle w temacie.