Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Błąd P0251 i P1211 wie ktoś co to?
ManOnFire 12-01-2010, 13:21 Witam, dzisiaj byłem na kompie z Mondeo 2.0 TDCI 130 KM, objawy były takie, że w mieście śmigał niesamowicie, silnik odpala bez problemów, nie szarpie etc nie kopci, a przy jeździe na trasie po przekroczeniu 3 tys obrotów zapalała się sprężyna i auto nieznacznie traciło moc. Komputer wykazał następujące błędy:
P0251 - zawór regulacji dawki paliwa
P1211 - za wysokie/za niskie ciśnienie paliwa - dodam, że ten błąd jest następstwem poprzedniego (P0251).
Wie ktoś gdzie ten zawór jest przy silniku i jak go naprawić, przeczyścić etc lub wymienić? Jakie są ceny?
Pozdrawiam
jendrekmak 12-01-2010, 16:06 szukanie się kłania
http://forum.fordclubpolska.org/search.php?searchid=997061
ManOnFire 12-01-2010, 17:34 Wszystko świetnie, tylko w angielskich kodach nazywa się to pompą, a na kompie wyskakuje "zawór dozowania paliwa". Poszukać? nigdzie nie znalazłem konkretnej odpowiedzi. Nikt nie miał naprawdę tego problemu?
Witam. Mialem te bledy i chyba czeka Cie problem z wtryskami. Zrob prube przelewowa.
jendrekmak 13-01-2010, 09:09 a na kompie wyskakuje "zawór dozowania paliwa".
który jest na pompie
ManOnFire 14-01-2010, 01:02 Ok, jeżeli jest na pompie to co można zrobić? Wymiana pompy? Regeneracja? Czy może jakieś inne cuda?
jendrekmak 14-01-2010, 09:31 można go wymienić, koszt to chyba ok 400 zł podobnie jak czujnika na listwie ale więcej pomoże dobry fachowiec niż wymiana w ciemno
ManOnFire 15-01-2010, 00:28 Dzisiaj robię ostatnie podejście do tego błędu, oddaję auto do serwisu diesla, niech to zrobią już do końca do mnie szlak trafi z tymi komputerami i błędami, znalazłem serwis w Pile który ma ogromną wiedzę na ten temat i przede wszystkim nie walą tekstu na dzień dobry nie widząc auta "to na pewno wtryskiwacze do wymiany" (tak zaczynają w ASO). Dam znać i opisze całą diagnostykę dokładnie krok po kroku jak odbiorę auto, dogadałem się z mechami w tym serwisie, że będę przy naprawach bo chcę się czegoś dowiedzieć o tej jednostce. Otrzymałem też od nich opinię, iż silniki forda TDCi to jedne z lepszych z common rail więc nie wiem czemu ludzie tak psioczą na te jednostki napędowe. Auto jak auto, każde z zaawansowaną techniką się walnie kiedyś, jak nie komp to od strony mechanicznej.
i jak się to zakończyło. Pytam bo mam ten sam problem.
rabbit_tomek 08-11-2010, 14:59 odświeżam temat.
po diagnostyce komputerowej wyskoczyły te dwa magiczne błędy :/ i panowie powiedzcie jak to tam u was się skończyło?? bo chyba poważnie zacznę rozpatrywać sprzedaż tego auta :/ czego robić bym nie chciał bo już trochę zainwestowałem
jendrekmak 08-11-2010, 15:14 do sprawdzenia wtryskiwacze i pompa wysokiego ciśnienia. próba przelewowa da wstępną diagnozę wtryskiwaczy. jeśli są ok to może być pompa lub czujnik ciśnienia na listwie albo regulator na pompie
rabbit_tomek 08-11-2010, 18:30 koleś z diagnostyki sprawdził na kompie wtryski to wyszło ze dwa maja lekkie odchylenie ale nie jest tak tragicznie bo w normie się mieści. i teraz pytanie czy to tylko jakiś chwilowy błąd czy będzie się powtarzał częściej i coś myśleć trzeba będzie :/ człowiek się załamie normalnie jak będzie pompę i wtryski wymieniać :/
jendrekmak 08-11-2010, 22:08 i teraz pytanie czy to tylko jakiś chwilowy błąd nie przy tych temperaturach. gdyby było minus 15-20 to można mówić o chwilowym bo paliwo może przymarzać ale dopóki jest na plusie to raczej początek końca. pytanie tylko czego?
Ja też zainwestowałem auto i potem wyskoczył błąd. Ponieważ bardzo mi się podoba to auto a Passat B5 nie bardzo mi pasuje we środku. Postanowiłem naprawić kompleksowo. Moi znajomi zazwyczaj robią wtryski i tylko te co są zepsute jednak często później jeżdżą z kolejnymi wtryskami do roboty.
Więcej na temat mojej usterki w tym poście.
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1478884&postcount=1
witam miałem takie same błedy w swoim transicie 2.4 tdci P0251 i p1211 zmieniłem juz pompe paliwowa na nową (nie regenerowana) czujnik na listwie comon rail czujnik polozenia wału filtr paliwa przystawke do filtra paliwa sprawdziłem wtryski metoda przelewową (dobre)i nic wciaz ten sam bład.po usunieciu jezdze kilka dni i to samo zapala sie grzanie swiec i komputer załacza tryb awaryjny nie wiem juz co robic z tym fantem moze ktos ma cos ciekawego do dodania?? diagnoze przeprowadzam ids-em pozdrawiam
rabbit_tomek 11-11-2010, 22:57 jutro zajdę jeszcze raz na diagnostykę i zobaczę co mi pokażę. mam nadzieje ze nie będą te dwa magiczne błędy bo mnie szlag trafi wtedy :/ oby to z czujnikiem położenia wału się wiązało?!?!?
rabbit_tomek 12-11-2010, 21:41 dziś odwiedziłem diagnostykę. i tych dwóch cudownych błędów nie było :D zakłócenie działania czujnika położenia wału korbowego :/ i trzeba to jakoś rozgryźć. znajomy powiedział ze miał to samo w Fiacie (tez na F) i przeczyścił zawór ERG i jak ręką odjął. czy to ma coś wspólnego z tym ??
jendrekmak 12-11-2010, 22:23 zakłócenie działania czujnika położenia wału korbowego wyjmij go i zobacz czy nie ma opiłków na nim bo one mogą zakłócać sygnał
rabbit_tomek 12-11-2010, 22:50 wyciągnięty i przeczyszczony.ale pytanie niby tam opiłków być nie powinno?? bynajmniej tak elektryk mówi :/ może coś źle złożyli jak dwumasę wymieniałem?
jendrekmak 16-11-2010, 20:14 ale pytanie niby tam opiłków być nie powinno?? bynajmniej tak elektryk mówi to znaczy co? wyjąłeś czujnik i były opiłki na nim?
rabbit_tomek 16-11-2010, 22:01 trochę było ale zostało przeczyszczone i założone z powrotem. i najgorsze jest to że nie wiem skąd te opiłki się biorą? wymieniałem dwu masę i teoretycznie nic tam nie powinno być :/
jendrekmak 16-11-2010, 22:10 jeśli wymieniałeś niedawno to może źle wyczyścili obudowę po opiłkach ze starej dwumasy. albo wcale nie wyczyścili a wtedy opiłki będą zbierać się co chwilę. jak ostatnio wymieniałem swoją to opiłków zebrało się z pół szklanki.
rabbit_tomek 16-11-2010, 22:20 szczerze tym razem tych opiłków było tak mało że zakłóceń nie powinno być wcale :/
zastanawiam mnie jedna rzecz. znajomy powiedział ze miał podobne problemy z magiczna sprężynka. doszło do tego ze zawór EGR przeczyścił i problem zniknął? już wyczerpują mi się pomysły jak te usterkę zlikwidować. bo jazda z tym problemem jest uciążliwa :/
strazak36 31-01-2011, 13:37 Jesli ktos moze napisac jak skonczyl sie ten problem z tymi bledami P0251 i P1211 mi wyskoczyla regulacja cisnienia wtrysku wyzsze/nizsze niz wymagane na pracujacym silnku i zawór regulacji dawki paliwa pompy wtryskowej A
przy mocnym wcisnieciu gazu wlaczyla sie wlasnie sprezynka i trzeba zjechac na bok wylaczyc silnik i po chwili jest wszystko w porzadku ale wystarczy sprobowac wyprzedzic autobus :mrgreen: i jest to samo /niestety/ a samochodzik ani nie dymi ani nie dusi sie chodzi w porzadku /chociaz jesli to wazne kilka razy zauwazylem ze kontrolki i wskazniki przejechanych kilometrow jakby przygasal ale trwalo to tylko chwilke/jade w czwartek do mechaniora ma cos pomoc, moze do tego czasu ktos cos podpowie:) jak nie to opisze co z tym zrobilem i jaka kase trzeba sobie przygotowac:027:
Może to pomoże P0251
Objawy
- Light silnika (lub Service Engine Soon Uwaga Light)
Możliwe przyczyny
- Pompa paliwa
- Driver FCA Open
- Powrót Circuit Open z FCA do ECM
- Circuit Driver FCA zwarte zewnętrzne napięcie
- Circuit Powrót FCA zwarte zewnętrzne V
bambucza 31-01-2011, 14:34 Ja miałem całkiem niedawno to! Skończyło się to na samym początku wymianą czujnika położenia wałka rozrządu, czujnika wału korbowego, filtra paliwa, czyszczeniem układu i naprawą wtrysków. Czujniki i filtr wymieniłem sam bo to dziecko nawet zrobi a cały układ zasilania robił mi Bosch. Koszt końcowy licząc to wszystko to 4000 zł. Ale można też taniej, i można zamknąć się w cenie 2000 zł
jendrekmak 31-01-2011, 21:00 Jesli ktos moze napisac jak skonczyl sie ten problem z tymi bledami P0251 i P1211 sam błąd P0251 to problem z ciśnieniem w układzie wtrysku. powody przynajmniej te najważniejsze są dwa. pierwszy to wtryskiwacze nie trzymające ciśnienia i tu najprostszym rozwiązaniem jest sprawdzenie przelewów i jeśli są złe to wymiana zaworków we wtryskiwaczach albo pompa nie może dać odpowiedniego ciśnienia i po jej stronie jest usterka. ale niestety jeśli występuje dodatkowo błąd P1211 to już trochę gorzej bo raczej wskazuje to na układ pompy wysokiego ciśnienia (omyłkowo czasem nazywanej wtryskową). jeśli masz szczęście to będzie tylko padnięty regulator ciśnienia na pompie a jeśli nie masz to cała pompa pójdzie do wymiany.
tak czy inaczej przyda się dobry fachowiec od układów wtryskowych, który rzetelnie podejdzie do tematu a nie na skróty bo wtedy tylko koszty cię czekają.
na początek sprawdź ładowanie i akumulator skoro przygasają ci wyświetlacze bo one też potrafią być przyczyną problemów ze sprężynką
Nawet posiadam wszystkie wytyczne dane Fordów wyprodukowane w ostatnim dziesięcioleciu w raz ze wszystkimi parametrami poszczególnych układów el. zasilania itp w raz błędami. I jest to przedstawione inaczej.
Więc wrzuć to na Forum do działu Techniczne ABC. Podziel się swoją internetową wiedzą z innymi...
strazak36 01-02-2011, 08:34 Dzieki za podpowiedzi wiem przynajmniej czego sie trzymac przy rozmowie z mechaniorem :one: /tylko nie kazdy lubi jak klient sie wymadrza:one::mrgreen:/ jak dowiem sie "czym to sie je " napisze pozdrawiam
strazak36 06-02-2011, 10:11 No i stalo sie to co podejrzewalem wtryski siedza 3 sztuki nie przeszly próby a jeden jest w bardzo dobrym stanie /troche dziwne/ pompa nie byla sprawdzana zakonczylo sie tylko na przegladzie wtrysku teraz decyzja czy naprawiac czy nie juz po mojej stronie mechanik twierdzi ze mozna byloby sprobowac zalozyc dobre uzywki i moze chwile by pochodzil /EJDR00101Z - 2S7Q-9K546-AH/ wtryski o takich numerach moze ktos mialby takie do opchniecia albo jakas info gdzie mozna byloby takie dostac? dzieki za wskazowki :570:
flacha2000 06-02-2011, 10:41 Jakiej próby nie przeszły wtryski? Też na początku grudnia wyskoczyły mi te błędy (przy temperaturze -15). Zrobiłem próbę przelewową i wyszło od 14 do 17 ml.
strazak36 08-02-2011, 19:35 Musze sie dowiedziec dokladniej jak wyszla proba przelewowa a temperatura mozna powiedziec nie miala znaczenia bo bylo dosyc cieplo
strazak36 08-03-2011, 10:17 Zakupiłem na allegro uzywane wtryski oczywiscie z takimi numerami jak mialem w silniku i teraz autko smiga /tyle ze nie wiem jak dlugo:D/ przy zakupie warto zastrzec sobie sprawdzenie i ewentualny zwrot /ja tak zrobilem i okazalo sie ze pierwsze ktore kupilem nadawaly sie tylko do regeneracji/ale trafilem na uczciwego sprzedawce nie bede wymienial nazwy firmy tylko powiem ze miesci sie w Lublincu:D /pozdrawiam/ drugie wtryski juz OK. co do opilkow bylo ich bardzo malo wiec mysle ze chwile jeszcze pojezdze bez problemow
dzieki wszystkim za info i pozdrawiam "mondziakowiczow"
jendrekmak 08-03-2011, 10:29 co do opilkow bylo ich bardzo malo wiec mysle ze chwile jeszcze pojezdze bez problemownie sądzę. jeśli oczywiście były opiłki
strazak36 08-03-2011, 10:53 tak jak mechanik powiedzial byly sladowe ilosci ale jednak sie pojawily tak ze mozna wziac pod uwage i zmiane autka /tylko na jakie???/:D
Mnie także czeka dziś diagnoza zobaczymy co to dokładnie będzie....
Pitero321 11-09-2014, 07:37 Kolego mialem to samo co ty nie szukaj winy wedle opisu kodow,jedz na probe przelewowa wtryskiwaczy,potem stol pobiorczy przed i po regeneracji podejrzewam ze proba pokaze walniety wtrysk i przy okazji proby przelewowej niech zdejmie ci filtr paliwa i wyleje z niego paliwo do sloika,zeby zobaczyc czy nie ma opilkow z pompy wtryskowej jezeli beda to pompa do wymiany(regeneracji)
Witam.
Ja dziś byłem u siebie w serwisie gdzie zajmują się wtryskami CR i całymi tymi układami. Podpiął pod kompa wyskoczyły dwa błędy p0251 i p1211. Próby przelewowej nie trzeba było bo auto odpala nomalnie (z tego co powiedział mechanik). Powiedział, że jest problem z wysokim ciśnieniem na wtryskach. Pytanie moje - co zrobić dalej? Jakiś czujnik do tego? Błąd wyskakuje tylko i wyłącznie przy gwałtownym przyspieszaniu auto nie kopci nie dymi nie szarpie...
TomekM_1983 14-08-2015, 16:34 Pytanie moje - co zrobić dalej?
Zmienić serwis, skoro oni nie wiedzą, co zrobić.
Temat rzeka P0251 ciśnienie w układzie po za wymaganą tolerancją więc zapala się sprężynka a przy dalszej jeździe w trybie awaryjnym silnik gaśnie i zostaje zapisany błąd P1211. Na kompie tzw offsety jeśli są wysokie to zaworki do wymiany co potwierdzi próba przelewowa. Jeśli wtryski są OK pozostaje do regeneracji pompa wtryskowa.
Wczoraj zmieniłem filtr paliwa. Co się w nim znajdowało to jestem w szoku. Na szczęście opiłków metalu nie było więc liczę na to , że pompa nie siada. Serwis u Owczarka o którym wspominałem wcześniej powiedział, że na 80% są to wtryski i koszt 3700... To jak ja za 80% mam tyle zapłacić, to ja muszę mieć 100% pewności na takie koszta! Kpina... Wiem, że błędy to temat rzeka, przewinąłem się przez kilkadziesiąt takich tematów w internecie i nie tylko na naszym forum... Rozumiem, że najwygodniejszą i najłatwiejszą opcją będzie wykonanie próby przelewowej i wtedy wszystko wyjdzie tak ? Czy to te zaworki padły czy może coś jeszcze?
http://zapodaj.net/603480e05ebee.jpg.html
http://zapodaj.net/de9bf5aa0a11f.jpg.html
Giantsdz 26-11-2015, 11:43 Witam to ja wam powiem teraz coś bardziej ciekawego mam te same błędy co chłopaki piszą ale mam wszystkie wtryski i Pompę wysokiego ciśnienia po pełnej regeneracji oraz pełne czyszczenie układu paliwowego 3-4 dni błędów nie było i teraz zaczęły się pojawiać gość kazał mi przejechać około 1000 km jak dalej będzie to samo to mam wrócić do niego autko pali na dotyk nic nie kopci hmm bardzo dziwna sprawa tak się zastanawiam czy to nie aby czujnik położenia wału ??? tak jak piszą inni pośmigam jeszcze jak mu nie przejdzie to atakuje spowrotem w końcu mam gwarancje :-)
I jak, przeszlo czy co? Nie napisales a u mnie to samo. Po regeneracji pompy i wtryskow sprezynka po mocniejszym depnieciu i nie wiem co to. Przeciez wtryski i pompa robione, 4 tysie wydane a tu strach do roboty jechac bo nie wiem czy dojade
Fordo_Mondo 06-12-2016, 13:13 Witam szanownych kolegow
Chcialbym podzielic sie kilkoma informacjami, moze ktos zrobi z nich uzytek.
Moj 10 letni mondziak ma obecnie nastukane 260k.
2 razy miałem do czynienia z migajaca sprezynka (kontrolka swiec zarowych)
i na szczescie do tej pory obylo sie bez wchodzenia w większe koszta,
czyli nie wymianialem, ani nie regenerowalem zdnych elementow ukladu wtryskowego
(czyli wtryskiwaczy, pompy paliwa)
i na razie jest spokoj.
Do rzeczy, 2 lata temu przy przebiegu ok 200k, auto zaczelo tracic moc,
glownie na wyzszych obrotach oraz w trakcie przyspieszania, dalo sie takze odczuc delikatne "szarpanie",
tak jakby momentami silnik sie nieco dusil..
Oczywiscie na desce rozdzielczej pojawiała się też popularna "spreżynka"
Przejrzalem mnostwo informacji w necie na ten temat, wszyscy jak jeden maz wskazywali na: WTRYSKIWACZE!
Az w koncu trafilem na ten temat:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1313607.html
Przyczyna moich problemow okazala sie pęknieta rura od intercoolera:
http://obrazki.elektroda.net/18_1243151530.jpg
Jak sie okazuje jest to jeden z typowych mankamentow mondeo, oprocz sypiacej sie dwumasy, kola pasowego przy wale korbowym.
http://autokult.pl/15867,awarie-i-problemy-ford-mondeo-mk3#comments
Po wymianie, problem zniknal jak reka odjal.
Po raz kolejny sprezynka pojawila pare tygodnii temu,
po ujechaniu 30km i przy gwaltownym przyspieszeniu na 4ce, silnik stracil moc, zaczela migac sprezynka i w pewnym momencie silnik zgasl..
Odpalilem silnik ponownie, sprezynka znikla, poniewaz bylem niedaleko od domu,
postanowilem ponownie docisnac pedal gazu do podlogi na 4ce i znowu pojawila sie migajaca sprezynka,
silnik nie zgasl, ale wracalem do domu z migajaca sprezynka.
Po powrocie do domu, odczytalem bledy, okazalo sie ze to Błąd P0251 i P1211.
Zabralem sie wiec za probe przelewowa wtryskiwaczy.
Pierwsza proba przelewowa wyszla pomyslnie,
niestety w trakcie drugiego podejscia silnik zgasl.
Albo zapowietrzylem dosc mocno uklad paliwowy albo byla to kontynuacja problemow ktore wystapily w trasie..
auto nie chcialo przez kilka dni w ogole odpalac. (Od krecenia 2 razy padl akumulator)
Ostatecznie wymienilem filtr paliwa na nowy,
zalalem pod cisnieniem pompe wysokiego cisnienia (prawdopodobnie tez byla zapowietrzona)
i w koncu autko wstalo.
Od tamtego czasu nie widzialem sprezynki, a autko jezdzi bez problemow.
A tak przy okazji opis przyczyny bledow P0251 i P1211 z programu "forscan"
------------------------------------------------------------------------
Kod: P0251 - Usterka regulacji dawki paliwa doprowadzanej do wtryskiwacza
Status: - Oczekujący - usterka oczekuje na potwierdzenie
Moduł: Diagnostyka pokładowa II
Szczegóły kodów usterek
Usterka regulacji dawki paliwa doprowadzanej do wtryskiwacza
Przyczyną tego kodu DTC może być:
-Wystąpił błąd sterowania ciśnieniem w szynie paliwowej.
-brak paliwa w zbiorniku.
-Ograniczenie przepływu pomiędzy pompą paliwa a zbiornikiem paliwa.
-Niedrożny filtr paliwa.
-Zablokowane, splątane lub zgniecione przewody paliwowe.
-Zawór regulacji dawki paliwa/przewody elektryczne.
-Usterka wtryskiwacza.
Mam nadzieje że to jakis czujnik np na listwie bo już pompę i wtryski robiłem. Jutro rano oddaje go na gwarancje bo dopiero przejechałem 1400 km a tu telepie po odpaleniu jakby świece czy jak ale po jakims czasie powinno ustać a tu coraz gorzej pod ta maska daje. Już mi ręce opadają normalnie. Tyle kasy poszło a tu problem ze sprężynką powrócił. Jak go odebrałem to poczułem jakby mniej mocy było, jakby nie moje TDCI, gdzieś spierdzieliły konie......
Bump: Kota dostane normalnie....
teraz na dworze -5 ciekawe czy odpali...
jendrekmak 07-12-2016, 16:01 Moj 10 letni mondziak ma obecnie nastukane 260k.
2 razy miałem do czynienia z migajaca sprezynka (kontrolka swiec zarowych)
i na szczescie do tej pory obylo sie bez wchodzenia w większe koszta, bo przy realnym przebiegu problemy z układem wtryskowym z reguły się zaczynają przy 250-280 tys. km więc wszystko przed tobą i to niedługo. czego oczywiście nie życzę ale....
Odpalił tylko do mechaniora nie dojechalem. Po 500 m samochod zdechł i nie odpalil. Trzeba było go holować. Teraz niech sie martwia bo mam pompe i wtryski na gwarancji
Fordo_Mondo 07-12-2016, 19:26 bo przy realnym przebiegu problemy z układem wtryskowym z reguły się zaczynają przy 250-280 tys. km więc wszystko przed tobą i to niedługo. czego oczywiście nie życzę ale....
tez slyszalem ze pompa wtryskowa srednio konczy sie po ok 300k km,
no coz, poczekamy zobaczymy..
choc z drugiej strony na s. 216 ksiazki "Sam naprawiam.."
znajduje sie interesujaca wzmianka:
"Pompa wtryskowa nie wymaga napraw. Wszystkie jej ruchome czesci sa smarowane olejem napedowym.
Pompa jest napedzana lancuchem walu korbowego"
jendrekmak 07-12-2016, 20:14 znajduje sie interesujaca wzmianka: "Pompa wtryskowa nie wymaga napraw.... a jednak forum temu przeczy. masz końcówkę produkcji więc jest lepiej niż na początku produkcji bo coś tam poprawiali w trakcie
Jednak znowu to samo. Wtryski stoją, pompa rzuciła opiłkami. Przecież 1200 km temu robili mi wtryski i pompe. Ciekawe jak i z jakich materiałów mi to robili ze znowu są opiłki w ukladzie.
Wychodzi z tego że nie robił. Ja bym pana mechanika wziął za tyłek i sprawę w sądzie sączył.
TomekM_1983 09-12-2016, 14:30 Proponuje dla potomnych podać nazwę tego, co zrobił tę "regenerację" za 4000 zł :)
Fordo_Mondo 12-12-2016, 12:42 kolego Jakubkk, jak sytuacja z mondeo ?
Bump: Jednak znowu to samo. Wtryski stoją, pompa rzuciła opiłkami. Przecież 1200 km temu robili mi wtryski i pompe. Ciekawe jak i z jakich materiałów mi to robili ze znowu są opiłki w ukladzie.
i jak sytuacja z mondeo ?
Sytuacja wygläda tak że pompa znowu sie posypała rozwalając wtryski ale to tego stopnia ze pali i jezdzi chociaż przelewają. Właściciel warsztatu zrobil pompe i chciał ode mbie chociaż połowę kasy za naprawe. Przecież to w ramach gwarancji to było. Niby h..... paliwo było w srodku. Po dodaniu paru dodatkow faktycznie bylo ciemne, takie niby blekitne ale co ja poradze jakie paliwo jest na stacji. Stanelo na tym ze wtryski nie byly robione takze jak padną to znowu naprawa tylko że już na swoj koszt bo facet nie chcial mi dac zadnej gwarancji i powiedzial ze biore samochod i sie nie znamy, tylko dlatego ze nie dalem tego tysiaka za pompe. To w koncu jest tak ze wybecelowalem tyle kasy, problem powrocil a wtryski ciagle przelewaja..... Tak to wyszlo
I tak to masz zamiar zostawić???
Myŝlě że narazie tak. Ja nawet nie mam faktury za robocizne bonibyminął już miesiac. Dodatkowo te paliwo naprawde dziwnie wygladalo, jakby muł jakis a na gwarancji bylo cos o dziwnym paliwie. Sam juz nie wiem, mysle ze tak zostanie i bede ich omijał szerokim łukiem.. A co mi radzisz???
Jakubkk, który rocznik masz diesla, 2006?
Pytam, bo i u mnie pojawiły się błędy 0251 i 1211.
Mam zamiar sprawdzić wtryski pod kątem przelewów, ew. wymienić zaworki, oraz wyczyścić całość w wanience ultradźwiękowej.
Obawiam się jedynie o pompę, bo niby po drugim fl miała być poprawiona, a Twoje posty zbiły mi optymizm.
Pozdrawiam
Fordo_Mondo 16-12-2016, 15:22 Jakubkk, który rocznik masz diesla, 2006?
Pytam, bo i u mnie pojawiły się błędy 0251 i 1211.
Mam zamiar sprawdzić wtryski pod kątem przelewów, ew. wymienić zaworki, oraz wyczyścić całość w wanience ultradźwiękowej.
Obawiam się jedynie o pompę, bo niby po drugim fl miała być poprawiona, a Twoje posty zbiły mi optymizm.
Pozdrawiam
Kolego Maro03 tez mam tdci z 2006 i uklad wtryskowy delphi, mam zrobione ponad 260k,
a wtryski mam w normie (sprawdzone probe przelewowa, diagnostyka forscanem - live data)
mysle ze ten uklad wcale nie jest taki awaryjny,
jak niektorzy pisza
przed ladowaniem sie w wieksze koszty (pompe, wtryski)
mozesz sprawdzic dokladnie nastepujace rzeczy:
- filtr paliwa - moze sie juz konczyc i jest niedrozny, wtedy do wymiany, mogl sie tez zapowietrzyc
- przewody paliwowe - przewod powrotny, przewod zasilajacy pompy, czy nie ma jakichs nieszczelnosci (uszkodzone przwody, moga byc przyczyna zapowietrzania ukladu)
dosc latwo sie je zdejmuje
- przyczyna moze byc tez elektrozawor na pompie
ponizej wklejam jeszcze raz przyczyny bledow P0251, P1211,
przyczynami tych bledow nie musza byc od razu (choc moga) pompa czy wtryski,
mozna najpierw posrprawdzac inne rzeczy
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kod: P0251 - Usterka regulacji dawki paliwa doprowadzanej do wtryskiwacza
Status: - Oczekujący - usterka oczekuje na potwierdzenie
Moduł: Diagnostyka pokładowa II
Szczegóły kodów usterek
Usterka regulacji dawki paliwa doprowadzanej do wtryskiwacza
Przyczyną tego kodu DTC może być:
-Wystąpił błąd sterowania ciśnieniem w szynie paliwowej.
-brak paliwa w zbiorniku.
-Ograniczenie przepływu pomiędzy pompą paliwa a zbiornikiem paliwa.
-Niedrożny filtr paliwa.
-Zablokowane, splątane lub zgniecione przewody paliwowe.
-Zawór regulacji dawki paliwa/przewody elektryczne.
-Usterka wtryskiwacza.
Obawiam się jedynie o pompę, bo niby po drugim fl miała być poprawiona
Jeden wielki pic.
Bump: Kolego Maro03 tez mam tdci z 2006 i uklad wtryskowy delphi, mam zrobione ponad 260k
Jak mam 280k i pojawiły się te dwa znane błędy. Wtryski zostały zrobione bo przelewy były masakryczne a jednak dalej sprężyna. Pompa WC została zakupiona używana, poszła na sprawdzenie, do wymiany była pompka wstępna i teraz hula jak trzeba.
Fordo_Mondo 16-12-2016, 16:13 Pompa WC została zakupiona używana, poszła na sprawdzenie, do wymiany była pompka wstępna i teraz hula jak trzeba.
rozumiem ze pompka wstepna, na uzywanej pompie WC ?
pompka wstepna to ta ktora zasysa paliwo ?
Pompa przetłaczająca (https://www.motointegrator.pl/produkty/330725-zestaw-naprawczy-pompy-rozdzielaczowej-delphi-7135-478) http://zapodaj.net/013589bf65e97.png.html
Elementy "opiłkujące" w pompie to te cztery kostki, trzecie w dolnym rzędzie zamontowane w tym pierwszym elemencie z lewej w dolnym rzędzie.
A jak sypnie opiłkami sekcja tłocząca, to pompa jest padaka. Czyli wałek główny i rolki popychaczy zaworów.
No właśnie sekcja tłocząca sypnęła opiłkami, dlatego nie zdecydowałem się na jej regenerację starej.
Fordo_Mondo 16-12-2016, 17:41 Pompa przetłaczająca (https://www.motointegrator.pl/produkty/330725-zestaw-naprawczy-pompy-rozdzielaczowej-delphi-7135-478) http://zapodaj.net/013589bf65e97.png.html
Elementy "opiłkujące" w pompie to te cztery kostki, trzecie w dolnym rzędzie zamontowane w tym pierwszym elemencie z lewej w dolnym rzędzie.
A jak sypnie opiłkami sekcja tłocząca, to pompa jest padaka. Czyli wałek główny i rolki popychaczy zaworów.
czy dobrze zrozumialem ?
"pompa wstepna"="pompa przetlaczajaca"
i wchodzi w sklad pompy wysokiego cisnienia ?
Tak to to samo a dokładnie jest to łopatkowa pompa podająca inaczej zwana wstępną lub przetłaczającą.
Fordo_Mondo 16-12-2016, 18:32 Tak to to samo a dokładnie jest to łopatkowa pompa podająca inaczej zwana wstępną lub przetłaczającą.
Ok, dziekuje za odpowiedz, sa to bardzo cenne informacje, ktore moga sie przydac niejednemu w przyszlosci, zwlaszcza w tym temacie.
Ten temat, pojawia sie na pierwszej pozycji w google, przy probach odszukania informacji na temat bledow P0251 i P1211, mysle ze warto jeszcze podlinkowac ponizszego posta:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=158284
ktory rowniez podaje sporo cennych informacji przy diagnozowaniu ptoblemow ukladu wtryskowego DELPHI, oraz kodach bledow z tym zwiazanych..
Czy domowy sposobem sprawdzę w jakim stopniu pompka wstępna sypnęła opiłkami?
Fordo_Mondo 16-12-2016, 21:00 Czy domowy sposobem sprawdzę w jakim stopniu pompka wstępna sypnęła opiłkami?
o ile sprawdzenie wystepowania opilkow w filtrze paliwa nie jest trudne,
to demontaz pompy paliwa, aby sprawdzic czy znajduja sie tam jakies opilki
to nieco grubsza sprawa, ale bazuje glownie na wiedzy zdobytej na forach,
lepiej gdyby wypowiedzieli sie bardziej doswiadczeni uzytkownicy..
Opiłki będą w filtrze i w baku. A samą pompę trzeba dać do dobrego pompiarza. Wyjęcie nie jest takie proste, potrzebny przyrząd do blokady rozrządu.
Posiadam stary filtr sprzed 10tyś. Wymieniłem na nowego MANNa 7 miesięcy temu.
Jutro rozetnę nożycami i sprawdzę, jak sprawa się ma.
...to demontaz pompy paliwa, aby sprawdzic czy znajduja sie tam jakies opilki
to nieco grubsza sprawa...
Zdemontowanie pompy nie jest trudne jeśli ma się przyrząd do blokowania rozrządu ale można i bez, lecz wtedy istnieje ryzyko przestawienia się rozrządu ale jest do wykonania. Chyba, że wyciągamy starą a wkładamy drugą.
Ciekawe ile pojeżdże z tymi zrobionymi ale lejącymi wtryskami, pompa zrobiona także aby dolewac do baku dobrego paliwka i olej 2T i powinienem polatac. Zły jestem bo tyle kasy poszło a wtryski przelewają. Niby jeździ i wogole ale leją. .....
Wtryski zrobione ale lejące... Dziwne stwierdzenie... Lejące czy przelewające?
Po pierwsze o wszystkim napisalem 3 strony temu. Po drugie dla mnie jeden H.. czy leja czy przelewaja, nie sa sprawne na100 %. W ramach gwarancji gosc zrobil pompe a wtryski przeczyscil, zbiornik, listwe tez, przynajmniej tak powiedzial...
Bump: To taj jakbyś powiedział że jadłeś chleb a zaraz potem... dobre te pieczywo...
Jakiś czepialski kolega
Romanek100 25-04-2017, 18:10 Witam
Troszkę w tym temacie więc po prostu zapytam. Wyskakuje mi tez ten błąd P0251 - zawór regulacji dawki paliwa pompy wtryskowej A. Proszę powiedzcie mi czy to taki zawór?
http://allegro.pl/mondeo-mk3-2-0-tdci-czujnik-zawor-cisnienia-pompy-i6530132819.html
Z góry dziękuję
Na 99% nie będzie winny ten zawór. Pompa nie daje rady wytworzyć ciśnienia i tyle. Pytanie tylko dlaczego, czy przez za mocno przelewające wtryskiwacze czy po prostu już jest wyrobiona. Zrób test przelewowy, coś już będzie wiadomo.
rolnik896 26-04-2017, 09:35 Witam
Troszkę w tym temacie więc po prostu zapytam. Wyskakuje mi tez ten błąd P0251 - zawór regulacji dawki paliwa pompy wtryskowej A. Proszę powiedzcie mi czy to taki zawór?
http://allegro.pl/mondeo-mk3-2-0-tdci-czujnik-zawor-cisnienia-pompy-i6530132819.html
Z góry dziękuję
A oprócz tego błędu jakieś inne objawy masz?
forest3881 19-06-2017, 19:39 witam w moim mondku byly regerowane wtryski i pompa i caly uklad czyszczony czujniki niektore wymienione na pompie .a problem jest taki ze jak sie zagrzeje samochod to mi go odcina i brak mocy moge jechac ale slabo przyspiesza jak go zgasze i odpale to zowu moge jechac normalnie.tylko niewiem czy mechanik dobrze je wkrecil bo mam tak.od strony pasazera jest ejdr00301z,ejdr00101z,ejdr301z,ejdr00101z zastanawiam sie czy jest tak prawidlowo.a blad wywala na kompie p0251.czy ma ktos na podmianke wyzej wymienione wtryski z czestochowy.prosze o pomoc.
U mnie sytuacja była taka: (Foka 1,8 tdci 2003r.) Wtryski i pompa po regeneracji ok 2 lata temu. Dodam, że problem z porannym odpalaniem od dłuższego czasu od 0 stopni w dół.
Stałem sobie pod sklepem z włączonym silnikiem bo zimno, słuchałem radia, temp silnika ok 50 stopni ( bo niedawno wyjechałem z domu ). i nagle tyrtyr tyr i zgasł.
Dzień wcześniej po nagłym ruszeniu tył i szybko ruszenie przód zaczęła migać "sprężynka", silnik zaczęło dusić, ale wyłączenie na chwilkę i odpalenie, wszystko wróciło do normy.
Wyskoczyły na kompie owe błędy. Silnik nie do odpalenia.
Zaciągnąłem dziada na warsztat.
Wymieniłem filtr paliwa dalej nic, na plaka sapał ale nie zaciągnął paliwa, zawór ciśnieniowy na pompie został "opukany" i "ostukany" i nagle cyk i zaczął palić.
Tylko zobaczymy jak długo, chyba jednak będzie zawór do wymiany.
zibi1998 15-02-2018, 17:12 Cześć,
Dzisiaj dopadł mnie ten sam problem, sprężynka, silnik zgasł i nie chciał odpalić, Foka MK1 1,8TDCI 100KM, 200tys km. W pierwszej chwili zakląłem szpetnie i pomyślałem "CO ZNÓW", bo wtryski niedawno zregenerowane a pompa przy okazji ich regeneracji została sprawdzona i przeszła testy bez problemów. No nic, jakoś doczołgałem się do domu, podpiąłem diagnoskop a tu: P0251 + P1211 + ciśnienie na FRP 40 bar, po kilku kręceniach auto w końcu zapala ale chodzi nierówno i po dodaniu ostro gazu znów te same objawy. Zajrzałem pod maskę a tu czuć ropę. Okazało sie, że pękł jeden z trójników łączący przewody na powrocie paliwa z wtrysków (tzw przelewach). Pompa zasysała powietrze i w ten sposób traciła wysokie ciśnienie. Wymiana trojnika i po ok. 20 sekundach nierównej pracy, jak układ się odpowietrzył wszystko wrociło do normy.
Na moim przykładzie zanim zajmiecie się wtryskami i pompą warto też sprawdzić szczelność przewodów przelewowych, bo to też może być przyczyną powyższych problemów.
Pozdr
Zibi
jendrekmak 15-02-2018, 22:53 chyba jednak będzie zawór do wymiany przy kiepskim czyli długim kręceniu też bym obstawiał wymianę zaworu. najlepiej niestety na nowy. jak miałem ff1 tdci to pomogło i zimą odpalał bezproblemowo i od razu nawet przy przebiegu 350 tkm
Romanek100 19-02-2018, 13:07 Witam
A co sądzicie o tych wtryskach?
http://i63.tinypic.com/11ca52h.gif
http://i68.tinypic.com/ofq04w.gif
Powiem, że rozbieżności są spore między A-C i B-D. Powinny być bliskie sobie
Te korekty nie wyglądają ciekawie.
lukasz90. 09-07-2018, 18:55 A ja mam pytanie. Mondeo było u mechanika z powodu własnie błedu p0251 i cieknącej pompy. Pompe zregenerowali ale nadal silnik wchodzi wtryb awaryjny auto odebrałem i mechanicy stwierdzili ze nie umieja naprawić auta... Ponoć robili próbę przelewową i była ok.
Dzisiaj podłaczyłem go pod kompa i mam nastepujące błedy p1211 i p0251 wartosci w momencie jak auto przechodzi w tryb awaryjny: INJ_DEM mg 55, INJ_MAIN, ms 2,2 a F_INJ 0 wartości są zbliżone na wszystkich wtryskach. A na postoju to F_INJ_A, 0,918 B -1,429 c 0,086 D 0,440 INJ_DEM ,mg 13 INJ_MAIN ms 0,7 i równiez wartości zbliżone na wszystkich wtryskach. Skoro pompa została zrobiona to.....?
jendrekmak 09-07-2018, 19:26 Skoro pompa została zrobiona to.....? .... jest do reklamacji bo słabo ją zrobili. Jaki był koszt zrobienia pompy?
P0251 i P1211 to suma zużycia kilku elementów układu CR ale pompa jest najważniejsza i jeśli jest dobrze zrobiona to powinno być ok jeśli próba przelewowa wyszła w miarę w normie.
lukasz90. 09-07-2018, 19:37 Kosz zrobienia to 950 plus robocizna... Załączam plik do logów z forscana LOGI (https://megawrzuta.pl/download/dab18de5d0a758802c6d735b168dcce9.html) Może one podpowiedzą coś wiecej.
lukasz90. 10-07-2018, 07:07 Zrobilem próbę przelewowa... wychodzi na to ze jeden wtrysk przelewa znacznie wiecej od pozostalych okolo 32ml a reszta 10-15ml. Czy moze byc to on moze byc powodem problemu?
Romanek100 10-07-2018, 14:01 Tak.
A co to za przelew. Sprawna pompa nie takie przelewy wytrzyma. Ja bym jednak sprawdził pompę. Za 900 PLN to nikt nie zrobi pełnej regeneracji. Obstawiam że została wymieniona pompka wstępna a do sekcji wysokiego ciśnienia nikt nie zaglądał.
jendrekmak 10-07-2018, 20:10 jeden wtrysk przelewa znacznie wiecej od pozostalych okolo 32ml a reszta 10-15ml. Czy moze byc to on moze byc powodem problemu? Tak. Moim zdaniem przy dobrej pompie nie powinno mieć to znaczenia tak jak pisał Deryll
lukasz90. 10-07-2018, 21:16 Zakladajac ze jest tak jak mówi Deryll to pytanie czy reklamowac i dopłacić za pelna regeneracje czy tez oddać do kogos ogarnietego żeby skończył i zrobił tez sekcje wysokiego cisnienia? I tak pewnie za wyjecie/włożenie musiał bym zapłacić bo to jeden warsztat robil a inny regenerowal...
Które parametry w FORScan'ie pokazują ciśnienie w pompie CR i w listwie wtryskowej?
Fordo_Mondo 12-07-2018, 00:05 Moim zdaniem przy dobrej pompie nie powinno mieć to znaczenia tak jak pisał Deryll
A ja bym potwierdził to co pisze kolega Jendrekmak,
Robiłem próbę ostatnio w czerwcu, wynik :
40ml/25ml/35ml/30ml
( wtryski trzymają ten sam wynik sprzed ostatniej próby)
Nie mam żadnych błędów, nie pojawia się też sprężynka,
podsumowując NIE obstawiałbym wtrysków.
Sprawdziłbym jeszcze tylko czy błędy zostały wykasowane, ale to zapewne już zostało sprawdzone..
lukasz90. 12-07-2018, 06:57 Tak, zostały wykasowane ale pojawiły się na nowo... Czyli wychodzi na to ze pompa do ponownegi sprawdzenia... Będę musiał oddać auto do jakiegoś ogarnietego mechanika w tych pompach.
Ale dlaczego nie chcesz reklamować usługi w warsztacie który podjął się naprawy i nic nie zrobił ale skasował za to pieniądze?
lukasz90. 13-07-2018, 09:52 Chodzi juz o czas jak znowu im oddam auto to bedzie stało. Dodatkowo mialem wraznie ze oni nie wiedzieli co robia...
Według nich pompa była dobrze zrobiona... a dlaczego sprężynka wyskakuje nie wiedzieli... poddali się i oddali auto. Czyli żeby reklamowac musiałbym tak czy innaczej oddac gdzies indziej do sprawdzenia i zeby oni dali mi jakas ekspertyzę żebym mial podkladke do reklamacji. Jestem juz mowiony w warsztacie który robi tylko wylacznie diesle i zobaczymy co to do robienia jeszcze.
Skoro pompa była dobrze zrobiona a błędy są te same to niech oni reklamują dalej u tego kto robił pompę.
Ja rozumiem że to marnowanie czasu, ale jeśli Twój czas jest wart więcej niż 900+robocizny to i tak co najmniej 2x tyle dasz za pompę w zakładzie który zrobi to porządnie...
lukasz90. 13-07-2018, 10:38 Z tego co wiem bledy sa inne bo byly p0191 p2288? I p0251. A teraz wyskakują p1211 i p0251.
Wiem ze nie sa to male pieniądza ale chce mniec wkoncu sprawne auto a nie zeby jakis mechanik bez pojęcia uczył się i eksperymentowal na nim. Zdaje sobie sprawę ze był to moj błąd oddajac auto do nich a nie ktoś kto zna sie na rzeczy (sam nie byłem do konca w temacie)
Ale to właśnie 0251 jest od niskiej wydajności pompy. Więc się nie zmieniło...
lukasz90. 13-07-2018, 19:05 Nie do końca, ten błąd dotyczy ogolnie awarii ukladu paliwa w tym tez wtryskow.
lukasz90. 24-08-2018, 18:24 Przygoda jeszcze nie dobiegła konca.... Oddałem auto do innego mechanika tak jak pisałem wcześniej on stwierdził, że jeden wtrysk wymaga regeneracji a reszta wymiany koncówek (jakies tanie zamienniki były) po zrobieniu tego nadal silnik wchodził w tryb awaryjny jedyne co to równiej zaczał pracować. Stwierdził też że pompa zle została zrobiona i polecil reklamacje. Tak właśnie zrobiłem, jednak dziwnym zbiegiem okolicznosci po tygodniu jak im auto oddalem powiedzieli że pompiarzowi który robił im pompe maszyna sie popsuła.... Ustaliłem z nimi ze wezmę pompe i oddam do sprawdzenia/regeneracji na własą rekę i w przypadku zlej regeneracji oddadza mi kase. Tak wiec oddalem do serwisu boscha ktory robi tez pompy delphi zrobił okazalo sie ze sekcja wysokiego cisnienia to złom, wymienili mi głowice i powiedzieli ze pompa jest w 100% sprawna. Dałem tym mechaniką pompe aby włozyli i.....
Po dzisiejszej rozmowie dowiedzialem sie ze pompa jest wlozona ale silnik nierówno pracuje nie ma mocy i kopci.... i w poniedzialek beda "diagnozowac" co jest nie tak.
Pytanie co poszło nie tak? Pompa wtryski po regeneracji a z autem jest gorzej niz przed zrobieniem wtryskow co wiecej wogle przed zaczeciem robienia z nim czegokolwiek...
Czy jest mozliwe aby cos spieprzyli przy wkładaniu pompy ale jak tak to co?
Pytanie co poszło nie tak?
Może rozrząd przestawili?
lukasz90. 24-08-2018, 19:57 A przestawiony rozrząd daje właśnie takie efekty w tdci? No i pytanie jak to mozliwe, przeciez powinni uzyc blokady rozrzadu wyciagajac pome i po wlozeniu wyjąc blokade...
Jeżeli tak jest i silnik pracowal przez jakis czas to czy mogło sie cos uszkodzic?
patryk.s 28-08-2018, 09:25 aaa
Poczytaj o teście przelewowym oraz o wymianie zaworków wtryskiwaczy i regeneracji pompy CR
patryk.s 28-08-2018, 10:42 Test przelewowy... czyli po prostu zacząć od dania wtrysków do sprawdzenia tak?
Czy już w ogóle najlepiej dać do sprawdzenia na stół i wtryski i pompę?
Test przelewowy... ?
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=85218&highlight=test+przelewowy
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=76185
pawelklepa 20-09-2019, 18:06 Witam szanownych kolegów,
Na wstępie chcę tylko powiedzieć, iż wiem, że tematów z podobnymi problemami jest sporo, jednak nigdzie nie natrafiłem na konkretne podpowiedzi jak to rozwiązać.
A więc streszcznie całej historii:
Pacjent: jak w tytule, 2002 rok prawie 300.000 na liczniku.
Od dobrych dwóch-trzech miesiecy pojawiała się przekleta sprężynka (kontrolka świec żarowych), spadek mocy, rzadko lecz jednak silnik gasł. Początkowo sporadycznie, lecz problem się powoli nasilał. Po ponownym starcie silnika wszystko wracało do normy. Ostatni miesiąc jeżdżąć spokojnie tak do 120km/h czasami nawet zapominałem, że autko ma problem.
Po podłączeniu pod kompa błąd: P0251 - Zawór regulacji dawki paliwa pompy wtryskowej A.
Wczoraj zacząłem od naprostrzej sprawy, czyli wymiana filtra paliwa. Paliwko ze starego filtra zlane do słoiczka i powiedział bym zero opiłków, poza paroma malutkimi czarnymi paproszkami które i tak na metal nie wyglądały (dosyć długo unosiły się zanim powoli opadły na dno.)
Dzisiaj chcąc zobaczyć czy dało to jakiś efekt poleciałem chwile tak 140-150km/h no i stało się.
Silnik zaczął przerywać, do tego w momencie przerwy zapłonu słychać taki jak by trzask spod maski. Po przejechaniu paru kilometrów autko już nie dało rady.
Doszło naprawdę duże kopcenie.
Na tą chwile odpala z wielkim trudem, trzymając ok 500 obr/min, i tak jakby nie chodzi na wszystkie tłoki. Mega szarpanie silnika i brak reakcji na gaz. Po paru minutach wolne obroty dochodzą do 800/min i praca sie trochę uspokaja. Reakcja na gaz wraca, lecz mam kłęby czarnego dymu i nie wkręca się gładko na wyższe obroty.
Tak więc, to, że jest problem z układem paliwowym już wiem.
Wymiana pompy oraz wtrysków nie opłaca się już w tym aucie. Jednak jeśli były by to tylko same wtryski to bym się tego podjął. W ostatnim czasie zainwestowałem troche w to auto by jeżdżę nim do pracy i szkoda troche oddać za parę groszy.
Pytanie jest czy te dodatkowe objawy mogą wskazywać bardziej konkretnie winowajcę, tak abym mógł spróbować go jeszcze naprawić? Może miał ktoś z was podobną historię i może mnie konkretniej nakierować w którą stronę pójść.
Niestety nie mieszkam w Polsce i u mnie naprawa całego kompletnego układu przewyższy wartość auta prawie dwukrotnie.
Będę wdzięczny za szczere odpowiedzi i brak zbędnego pierdo*enia.
Pozdrawiam
Garbojad 20-09-2019, 18:19 Przypadek jak każdy w tym modelu niczym się nie wyróżnia, zbagatelizowaleś objawy na początku i teraz masz tego efekty, w najlepszym wypadku tylko wtryski do wymiany lub regeneracji, komp do podłączenia i trzeba eliminować po kolei inaczej to tylko wróżbita Maciej ci pomoże.
pawelklepa 20-09-2019, 18:40 Przypadek jak każdy w tym modelu niczym się nie wyróżnia, zbagatelizowaleś objawy na początku i teraz masz tego efekty, w najlepszym wypadku tylko wtryski do wymiany lub regeneracji, komp do podłączenia i trzeba eliminować po kolei inaczej to tylko wróżbita Maciej ci pomoże.
Ale, żeby tak nagle?
No jak nagle, jak piszesz ze objawy masz od 3 miesięcy?
Ten trzask i w związku z nim czarny dym to akurat pewnie strzeliła któraś rura od powietrza.
Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
pablolinda 08-05-2020, 16:45 https://www.youtube.com/watch?v=I3ovNAv9vaQ czy w przelewach może być powietrze?
Bump: Po dodaniu paru dodatkow faktycznie bylo ciemne, takie niby blekitne O jakie dodatki chodziło ? sam to sprawdzałeś ??
Może, jak nie masz idealnie szczelnych wężyków do przelewow tam najlepiej to takie silikonowe pasują a te twarde dobrze nie przylegają i idzie powietrze.
Z wtrysku nie powinno lecieć powietrze.
pablolinda 08-05-2020, 17:48 Może, jak nie masz idealnie szczelnych wężyków do przelewow tam najlepiej to takie silikonowe pasują a te twarde dobrze nie przylegają i idzie powietrze.
Z wtrysku nie powinno lecieć powietrze.
Może to być powodem błędu P0251?
Po mimo że próba przelewowa w normie a pompa jest w stanie wytworzyć 16030 kPa ciśnienia https://youtu.be/o1AAqotWhBY?t=7
Może to być powodem błędu P0251?
Po mimo że próba przelewowa w normie a pompa jest w stanie wytworzyć 16030 kPa ciśnienia https://youtu.be/o1AAqotWhBY?t=7
jakby powietrze dostawalo sie w jakis sposob do wtrysku to musiala by byc nieszczelna obudowa, i wydaje mi sie ze wtedy silnik kulal by i na wolnych obrotach
pablolinda 09-05-2020, 14:13 jakby powietrze dostawalo sie w jakis sposob do wtrysku to musiala by byc nieszczelna obudowa, i wydaje mi sie ze wtedy silnik kulal by i na wolnych obrotach
Potrafi kuleć na wolnych dopiero jak złapie 70 zaczyna równo pracować a do 70 jak by zapłon gubił na jednym cylindrze
Sprawdzałeś czy kodów nie zgubił?
Rozebranie i złożenie wtrysku nie jest przesadnie skomplikowane. Może się jakimś cudem rozkręcił.
Jarek1416 09-05-2020, 20:31 W moim przypadku pomogla wymiana zaworu dawki paliwa i kata wtrysku na pompie zmudna praca ale sie oplacilo.mechanicy mowili ze trzeba bedzie wtryski i pompe robic.zrobilem wtryski i nic a nie chcialem sie pchac w koszta wiec wymienilem same czujniki
Piszesz tylko aby pisać. Kolego temat o TDCi.
michal321321 28-04-2021, 18:04 Witajcie, odnowie trochę temat. Mondeo mk3 2.0 tdci 130km ( przedlift) problem byl taki :
Wyskakiwał błąd tmap przy bucie na 5, 6 biegu po przekroczeniu 2400obr. Zrobiłem test przelewowy i jeden lał a trzy w idealnym stanie, wymienilem zaworek w tym lejącym i pojawił się problem, sprężynka od 3 biegu w gór, auto wtedy zaczyna zwalniać ( zerową moc) jakby probowal zgasnac. Wyskoczyly takie bledy
P1211, P0251, P0251, B1318, B1359
Jestem pewien, że wszystko zostało dobrze poskładane, i pojawiło się pytanie " Co jest"
Bump: * na szynie paliwowej w szczytowym momencie tuż przed odcięciem jest 1040 barów, niestety nie wiem czy to prawidlowa wartosc, 3 bieg ok 3tys obr
...przed odcięciem jest 1040 barów, niestety nie wiem czy to prawidlowa wartosc, 3 bieg ok 3tys obr
Powinno być ~1200 barów, ale to uzależnione od stanu pompy.
Po wymianie jednego zaworka sprawdź ponownie przelewy, bo po wymianie tego najgorszego przelew większy mógł się pojawić na innym obecnie najsłabszym i stąd sprężynka.
Raczej 1600.
Uklad wtryskowy ipompa do regeracji z tymi błędami. Nic tu innego nie wymyślisz...
Raczej 1600. ...
1600 barów to przy 4000 obr/min.
michal321321 13-05-2021, 09:10 Powinno być ~1200 barów, ale to uzależnione od stanu pompy.
Po wymianie jednego zaworka sprawdź ponownie przelewy, bo po wymianie tego najgorszego przelew większy mógł się pojawić na innym obecnie najsłabszym i stąd sprężynka.
Problem się rozwiazal, ale zapomnialem napisać, ale powrócił błąd t mapa 😂 co do problemu cisnienia to wtrysk za słabo skręciłem, poszlo jakieś pół obrotu i rozjechał się klucz ale przybyło 300 barów, co do tmapa to wiecie może, czy byly montowane różne? Mi sprzedali ze skala do 2,5 bara ( niby po vinie dobrany) ale poprzedni mial jakieś 0,4 bara wieksza skale...
Bump: Dochodzi na wykresie do 2,5 bara i po 2 sec wywala błąd, odlacza turbo
Bump: Raczej 1600.
Uklad wtryskowy ipompa do regeracji z tymi błędami. Nic tu innego nie wymyślisz...
1600 nie jest realne, na tyle jest zabezpieczenie w pompie wiec musi być coś poniżej
Bump: http://prnt.sc/12vf2ni
Bump: http://prnt.sc/12vf2ni
dokladnie 1640-1660 ma sprawny uklad delphi w mondeo mk3 przy maksymalnej wydajnosci
michal321321 13-05-2021, 14:32 dokladnie 1640-1660 ma sprawny uklad delphi w mondeo mk3 przy maksymalnej wydajnosci
A mógłbyś wysłać zrzut ekranu wykresu z tmapa jak się da buta? Coraz bardziej podejrzewam, że mi zly sprzedali...
Bump: Inaczej to się nazywa czujnik ciśnienia w kolektorze dolotowym.
Ja już nie mam mk3, może kolega kamilns Ci podeślę?
...1640-1660 ma sprawny uklad delphi w mondeo mk3 przy maksymalnej wydajnosci
A nawet więcej.
Na blacie mam ponad 320kkm.
michal321321 14-05-2021, 13:14 A nawet więcej.
Na blacie mam ponad 320kkm.
A wyślesz z tmapa przy podobnym obciazeniu?
Bump: To na screenie to przepływka, potrzebuje z czujnika ciśnienia w kolektorze
A wyślesz z tmapa ...
Nie wiem jak.
Dodaj do torque pidy od ciśnienia
Używam ForScan-a.
O to chodziło?
michal321321 15-05-2021, 17:24 Nie wiem jak.
No te co wysłałeś to trzeba dodać czujnik ciśnienia w kolektorze. Bardzo by mi to pomogło :)
Bump: Używam ForScan-a.
O to chodziło?
Ooo to jest to, dzięki wielkie w takim razie u mnie jest coś nie tak �� u mnie wywala ponad 2,5bara
Bump: Może ktoś u mnie grzebał przy sztandze turbo �� bo geometria pracuje
Bump: Używam ForScan-a.
O to chodziło?
No ale w ogóle dziwne, cisnienie jest u mnie wieksze o 0,5 bara ale przpelywka pokazuje mniej o 1/3 w tym samym momencie. Oczywiście filtry nowe, wymieniam co zmianę oleju ( obecny ma jakiś 1tys km) kurde, pamiętam m, że jak kupiłem Forda to mial padniętego t mapa wymienilem na zamiennik delphi, po czym zrobiłem ok 20tys km po mieście i zaczęły się jego bledy na bucie. Egr nie byl zatkany wtedy, myślicie, że wyczyszczenie dolotu może pomóc? Dodam, że zatkanie egr duzo pomogło, aktualnie błąd wywala przy większych prędkościach typu 160km pod górkę na bucie w podłodze. Chyba, ze aktualny czujnik przekłamuje ��
2,5bara też się pojawia.
I jeszcze jeden "drobny" szczegół - wkład filtra powietrza mam niestandardowy - mokry JR.
michal321321 16-05-2021, 13:33 2,5bara też się pojawia.
I jeszcze jeden "drobny" szczegół - wkład filtra powietrza mam niestandardowy - mokry JR.
A jak się pojawia 2,5bara to na np 2-3 sec czy dłużej?
Bump: A no i u mnie 2,5 bara to max skali
Bump: Wiec cisnienie jest większe tylko juz tego nie mierzy haha
danio78932 11-06-2021, 12:59 Witam kolega ma problem z mondeo mk3 2.0tdci auto nie równo pracuje, oraz w czasie jazdy mruga kontrolka od świec żarowych. Co może być przyczyna. Dodaje zdj błędów
Garbojad 11-06-2021, 13:40 Umiera pompa cr
Wysłane z mojego M2007J3SG przy użyciu Tapatalka
Krzychu-Biegan 24-08-2021, 20:21 Jak to się skończyło bo mam te same błędy
... nie równo pracuje, oraz w czasie jazdy mruga kontrolka od świec żarowych. ...
Najbardziej miarodajną i najtańszą metodą będzie próba przelewowa wtryskiwaczy, która wstępnie może określić przyczynę - wtryskiwacze, czy pompa CR.
Może być też filtr paliwa.
danio78932 18-09-2021, 21:55 Jak się okazało padła pompa CR i dostały się opiłki do układu wtryskowego
michal321321 27-09-2021, 20:31 witam, ma ktoś na to pomysł, robi tak tylko przy przyspieszaniu i tylko pod gorke. korekty wszystkie podobne przy maksymalnym obciązeniu od -3 do +3 na wolnych bliskie 0,5, jeden troche leje w przelew ale to nie jest raczej problemem. nie potrafie znaleźć informacji skąd ecu bierze odczyt obrotów silnika bo nie szarpie, to jest tylko na obrotomierzu. duzo bardziej widoczne w nizszych obrotach ale nie bylo okazji nagrac.
oczywiscie po dluzszych wahaniach wywala sprezynke i dwa typowe bledy ukladu cr. ale cisnienie jest za duze a wiec mała odmiana.
wszystko zaczęło się od pewnej trasy, jade sobie spokojnie 60km, 500m do domu, ostatnia prosta nagle zgasnal z górki. odpalił po ok 30min robiąc czarnobyl na szaro, po chwili zrobił korekte i w miare przestał dymić.
po tym zregenerowałem 3 wtryski i wymieniłem podkładki pod wtryskami, wymieniłem wężyk powrotu paliwa. Założyłem, że może "chyciło" iglice w środku i w zasadzie mogłem mieć racje bo każda była zapieczona i się ledwo ruszała w końcówce rozpylacza.
efekt był taki, że nie szło go odpowietrzyć pomimo odpowietrza przez odkręcanie rurek kręcenie itp, w końcu się udało, przez chwile chodził pięknie a teraz spowrotem zaczął klekotać (dużo ciszej ale ciągle) i zaczął gasnąć pod górke, chwile przed zgaśnięciem lub błędem( to nie jest reguła) na listwie pojawia sie ok 1650 barów!. zakładam, że czasami nie gaśnie bo jest troche mniej niż w innych przypadkach, zbieg okolicznosci lub mniejsze obciazenie odpowiada za to czy zgasnie.
zawsze w parze z gaśnięciem idą drgania obrotów do których załączam filmik oraz wykres z forscana
dodam, że drgania obrotomierza są tylko z gazem i tylko pod gorke i delikatne pulsacyjne naciskanie gazu likwiduje problem w 99%, ale to zadne rozwiazanie.
https://drive.google.com/file/d/1_iBHBBrIrB0HWKmHmfAamu6v8sBUvEY6/view?usp=sharing
tutaj celowo delikatnie przyspieszam, żeby pokazać dgrania, przy mocniejszym drga jeszcze mocniej, wręcz przeskakuje co 200obr ale jednak nagrywanie itp uznalem, ze zrobie to na spokojnie
https://drive.google.com/file/d/1zoHaShr6Azk80y0UatpXDWBzjWxGyufO/view?usp=sharing
Bump: jedyne bledy p0251 P1211 ale logiczne ze wyskakuja skoro wyskakuje takie cisnienie
michal321321 05-11-2021, 19:28 problem rozwiązany, tak naprawde przypadkiem, wymienilem aku bo dostal zwarcia w celi i problem zniknął
|
|