Zobacz pełną wersję : [Galaxy 2000-2006] Brak 3 punktowych pasów w środkowym rzędzie
slavobos 16-01-2010, 03:40 Witam
Mocno się zdziwiłem przy zakupie Galaxy, gdy w środkowym siedzeniu drugiego rzędu zobaczyłem zwykły pas biodrowy. Zaakceptowałem to, jednak teraz co raz bardziej mi to przeszkadza. Pojawiło się drugie dziecko, no i niestety nie ma jak zapiąć fotelika. Żona nie chce jeździć w środku, pomiędzy dwoma fotelikami, bo to znacznie ogranicza Jej mobilność. Foteliki wymagają trzy punktowych pasów bezpieczeństwa.
Co robić, czy jest to normalne? W instrukcji widziałem, że tam może być trzy punktowy pas (taki wychodzący z sufitu), dlaczego ja mam taki zwykły?
A może da się jakoś dołożyć?
Proszę o komentarze użytkowników z podobnym problemem.
thx pozdrawiam
Krynek2004 16-01-2010, 07:23 Ja wrzucę troche nie na temat...Nie polecam jazdy z dziećmi w jednym rzędzie.Niech żona siedzi z przodu.Dzieciaki jak się przyzwyczają to później nie jest fajnie.Uczcie je od malego że same siedza z tyłu.Taka moja mała rada.Pozdr
subratri 16-01-2010, 07:47 a temat był już tutaj, ktoś chyba zakładał pas w suficie. albo przynajmniej chciał. Nie pamiętam z jakim skutkiem. Uruchom szukajkę.
najprosciej przelozyc srodkowy fotel do 3 rzedu , albo zakupic fotel dzieciecy
krzyspvfr 16-01-2010, 18:10 Witam
Co robić, czy jest to normalne? W instrukcji widziałem, że tam może być trzy punktowy pas (taki wychodzący z sufitu), dlaczego ja mam taki zwykły?
A może da się jakoś dołożyć?
Proszę o komentarze użytkowników z podobnym problemem.
Thx pozdrawiam
Mi się wydaje że to była na początku opcja w MK2 - np. ja to mam u siebie, chociaż wszystkie inne auta które oglądałem z lat 2001 - 2002 miały zwykły pas biodrowy. Potem chyba już to dawali w standardzie, bo wszystkie auta SGA które widziałem z lat 2005 i nowsze miały pas 3-punktowy... albo to zbieg okoliczności i zawsze była opcja.
może to auto kiedyś było ciężarówką
Też miałem ten problem. Przerobienie na pas trzypunktowy okazało się niemożliwe, przynajmniej dla aso vw. Ponieważ i tak musiałem kupić fotelik dla dziecka, to kupiłem taki który ma mocowanie pasa jak najwyżej i on zapięty pasem biodrowym, trzyma się lepiej niż drugi - zapięty pasem trójpunktowym.
Nazwę fotelika mogę podać wieczorem.
Dla 2+2 prostsze rozwiązania podali już powyżej.
Chyba na żadnym foteliku dziecięcym w handlu nie ma obecnie napisane explicite,
że może być mocowany pasem dwupunktowym. A długo szukałem.
Edit: pisze o fotelikach takich dla dzieci powyżej 1 roku.
egonmonia 17-01-2010, 10:36 Kolega KRZYSPVFR ma rację modele od 2004 posiadają taki pas ( z sufitu ) poniżej tego rocznika jest biodrowy .Z tego co widzę u kolegów posiadajacych starsze roczniki żaden z nich nie posiada mocowan na pas w suficie , ani GPS: http://gps.wroclaw.pl
widzę u kolegów posiadajacych starsze roczniki żaden z nich nie posiada mocowan na pas w suficie .
Ja mam 2002 rok i mocowanie w suficie.
ja mam 2003 i też w sufiecie, kolega ma 2001 i też w suficie
Ja też mam w suficie, data produkcji 30.01.2003
krzyspvfr 17-01-2010, 20:24 Ja też mam w suficie, data produkcji 30.01.2003
Panowie, ja też mam w suficie (06.2001) ale wszystkie inne auta z lat 2001-2002 które widziałem tego nie miały, więc na tej podstawie wnioskuję, że to (przynajmniej na początku) była opcja.
Ja przed autem z profilu miałem g(o/a)lasa z 2001 w wersji 90KM z ręczną klimą i szybrem i miał trzypunktowy. Nigdzie nie znalazłem info o tym biodrowym. Może faktycznie taki bez pasa ciężarówką albo jakąś wersją mniejosobową był wcześniej
low_radiation 20-01-2010, 16:50 Witam kolegów!
U siebie przerobiłem pasy środkowego fotela z 2-go rzędu na 3-punktowe.
Materiały: płaskownik dł ok 35cm, przelotka pasów bezpieczeństwa z vw passata rocznik 79/ pełen chrom..;) / śróba mocowania pasów, kompletny pas z Fiata uno/ ta sama klamra co w fordzie/,
Narzędzia- wiertarka , wiertło 13, piłka do metalu, młotek, pilnik met.
Zwijacz pasów przymocowany solidnie do tylnej podstawy fotela- pas przechodzi przez przelotkę umocowaną na lekko wygiętym płaskowniku, a ten umieszczony jest pod zagłówkiem/ dwa otwory 13mm na pręty zagłówka/ i dalej do oryginalnego zapięcia- oto w ten sposób mam 3- punktowe pasy w środkowym fotelu...
no homologacji to nie ma - ale wzorowałem się na podobnych oryginalnych konstrukcjach, z tym że u mnie wydaje się to być solidniejsze..
Na letnie wyjazdy jednak zastosuję ustawienie 2+2+1 + nawet spory bagażnik/ warunek bagaż spięty pasami aby się nie przemieszczał/ Mój "młody" uwielbia schowek w bagażniku...
Krzyzak-2005 21-01-2010, 10:44 Opis jest interesujący ale nie ma to jak zdjęcia...:mrgreen:
Witam kolegów!
U siebie przerobiłem pasy środkowego fotela z 2-go rzędu na 3-punktowe.
Materiały: płaskownik dł ok 35cm, przelotka pasów bezpieczeństwa z vw passata rocznik 79/ pełen chrom.. / śróba mocowania pasów, kompletny pas z Fiata uno/ ta sama klamra co w fordzie/,
Narzędzia- wiertarka , wiertło 13, piłka do metalu, młotek, pilnik met.
Zwijacz pasów przymocowany solidnie do tylnej podstawy fotela- pas przechodzi przez przelotkę umocowaną na lekko wygiętym płaskowniku, a ten umieszczony jest pod zagłówkiem/ dwa otwory 13mm na pręty zagłówka/ i dalej do oryginalnego zapięcia- oto w ten sposób mam 3- punktowe pasy w środkowym fotelu...
no homologacji to nie ma - ale wzorowałem się na podobnych oryginalnych konstrukcjach, z tym że u mnie wydaje się to być solidniejsze..
Na letnie wyjazdy jednak zastosuję ustawienie 2+2+1 + nawet spory bagażnik/ warunek bagaż spięty pasami aby się nie przemieszczał/ Mój "młody" uwielbia schowek w bagażniku...
totalna partyzantka :-( nie życze nikomu aby musiał to sprawdzać czy wytrzyma :-( ludzie za mocno kombinujecie !!!
Roboty z przerobieniem na oryginał napewno duzo, całą podsufitke trzeba zmieniac i wogóle nie wiadomo czy są oryginalnie mocowania na pas przy suficie. U mnie akurat jest pas z sufitu ale gdybym go nie miał to pewnie bym nie kombinował z przerabianiem chociaz srodkowy fotel z takim pasem jest to najbezpieczniejsze miejsce w tym aucie
slavobos 26-01-2010, 01:08 Trudno, już się z tym pogodziłem. Dzieci siedzą w swoich fotelikach na skrajnych siedzeniach, Żona z przodu i tyle. Mimo wszystko pozostaje niesmak, że w samochodzie z 2001r stosuje się takie stare rozwiązania. Przedtem miałem Renault Megane Scenic z 1999r i pas trzy punktowy.
Dziękuję wszystkim za pomocne komentarze. Teraz mam większy problem, padło koło dwu masowe, w najlepszym wypadku sprzęgło :(
pozdrawiam
Mimo wszystko pozostaje niesmak, że w samochodzie z 2001r stosuje się takie stare rozwiązania
Własnie, ciekawe od czego to zalezy bo ja mam najuboższą wersje i mam pas z sufitu a kolega widze ze ma wersje ghia i tylko pas biodrowy:roll:
A czy w MK1 występowały wogóle 3punktowe, czy nawet nie ma co szukać takiego egzemlarza?
chyba nie ale ja kupilem pas rolowany i zamontowalem w miejsce tego starego i pieknie sie sklada jesli sie nie myle byl to pas z audi A3 lub A4
|
|