Zobacz pełną wersję : Termin płatności mandatu
Patt MelodyZ 19-01-2010, 18:59 Witam serdecznie :)
Przepraszam, że piszę temat obok tematu, ale nie chciałem offtopować :D
Otóż nurtuje mnie problem. Dostałem mandat 200 zł ( mniejsza za co :D ) i termin jego płatności wyznaczono na 7 dni roboczych (jak to w mandatach) :)
Czy mogę pójść na pocztę i zapłacić owy mandat przykładowo po 12 dniach ??
I jeszcze jedno, po jakim czasie przychodzi wezwanie od urzędu skarbowego ?? (nie zapłaciłem jeszcze poprzedniego mandatu) :)
Pozdrawiam serdecznie
Hetfield 19-01-2010, 19:16 7 dni przelewem.
Patt MelodyZ 19-01-2010, 19:27 A jak mogę go zapłacić po tych 7 dniach ??
Hetfield 19-01-2010, 19:32 Też przelewem:diabel2: nie wiem tylko, cz skarbówka nie naliczy ci odsetek karnych.
a komornik przyjdzie dopiero po miesiącu :D się wie, to się wiedzą dziele :D
Mi sie nie chce płacic mandatów bo 4 zł przelew na poczcie, a jak komornik przyjdzie to około 5 zł "kary"
Patt MelodyZ 19-01-2010, 19:41 No tak, na poczcie przelew 4 zł czy coś, ale powiedzcie mi, czy mogę ten przelew zrobić po tych przewidzianych 7 dniach, które są niby terminem zapłaty ??
Czy teraz już tylko czekać na wezwanie do skarbówki ??
Bo minęło mi już 8 dni od otrzymania mandatu a chciałbym go zapłacić normalnie, na poczcie :)
Tak, bez problemu...
Kumpela ze studiów pracuje na poczcie od 3 lat i jeszcze nie miała mandatu opłaconego w terminie, a codziennie kilka tego mają:D
na poczcie masz 1,50 chyba
tomiscorpio 19-01-2010, 19:52 mozesz zrobic kiedy chcesz. obojetnie , tyle ze jak przyjdzie urzedas to bedziesz musial u niego zaplacic.
Kuzyn dostal 400zl raz , to przelal 100zl za polroku kolejne 100zl , po kolejnym roku 100zl i potem po 50zl przez 2 meisiace :D
Polcijant sam cos takiego doradzil , wplacic cos to dlugo zanim przyjda .
Albo przez neta zaplac , 50 gr za przelew. A nie 4zl czy lepiej.
Dokładnie. Możesz jeszcze poczekać aż się sami upomną. Nawet jak przyjdzie komornik to odsetki są groszowe. Nie ma się co spinać ;)
Mandaty generalnie przychodzą do urzędu z dużym opóźnieniem. Więc masz dużo czasu na zapłacenie go samodzielnie, np. na poczcie albo przelewem na konto wskazane na mandacie. Wtedy nic nie płacisz za zwłokę, nie ma żadnych odsetek itp.
Gorzej jest, jak pierwszy zadziała urząd skarbowy. Mamy kilka możliwości wyegzekwowania od ciebie np. zaległych mandatów:
- idzie do ciebie poborca skarbowy po gotówkę
- na wiosnę zajmujemy ci nadpłacony podatek, jeśli się rozliczasz ze skarbówką i występuje nadwyżka podatku do zwrotu
- zajmujemy ci konto bankowe jeśli takowe posiadasz
- zajmujemy ci wynagrodzenie za pracę, jeśli ustalimy gdzie pracujesz
Zawsze jednak zostajesz o tym poinformowany - dostajesz egzemplarz zajęcia i kopię tytułu wykonawczego. Jedyną konsekwencją zajęcia jest naliczenie kosztów egzekucyjnych.
Mi sie nie chce płacic mandatów bo 4 zł przelew na poczcie, a jak komornik przyjdzie to około 5 zł "kary"
Jak poborca przyjdzie co ciebie po mandat 100zł, to zapłacisz dodatkowo 10zł :diabel2:
a za co masz ten mandacik?? za rzucenie peta o ziemie?? (50zł) :)
U mnie po ponad roku po mandat przyszedł bardzo miły pan i jeszcze mnie do bankomatu podrzucił a od 200zł zapłaciłem ok. 10zł kary za zwłoke, dokładnie nie pamiętam bo to było z 5 lat temu ale wątpie zeby cos od tamtej pory sie zmieniło. Z kolei moja żona napisała podanie do skarbówki o anulowanie mandatu bo kiepska sytuacja finansowa itd. to jej powiedzieli ze zabiorą jej cały zwrot z podatku jesli jakis wogóle będzie miała, no i miała 23zł a mandat wynosił 500zł:) To dopiero interes;)
U mnie po ponad roku po mandat przyszedł bardzo miły pan i jeszcze mnie do bankomatu podrzucił a od 200zł zapłaciłem ok. 10zł kary za zwłoke, dokładnie nie pamiętam bo to było z 5 lat temu ale wątpie zeby cos od tamtej pory sie zmieniło. Z kolei moja żona napisała podanie do skarbówki o anulowanie mandatu bo kiepska sytuacja finansowa itd. to jej powiedzieli ze zabiorą jej cały zwrot z podatku jesli jakis wogóle będzie miała, no i miała 23zł a mandat wynosił 500zł:) To dopiero interes;)
10zł płaci się poborcy za mandat 100zł... I to nie jest żadna kara za zwłokę tylko naliczone koszty egzekucyjne za fatygę poborcy ;) A jak jest zajęcie konta czy wynagrodzenia czy też nadpłaty podatku, to koszty zajęcia się nalicza.
A jeśli twojej żonie ściągnęli z nadpłaty 23 zł, to na bank może liczyć, że w tym roku ściągną jej znowu... Aż uzbierają całe 500zł :619: Chyba że upłynęły już 3 lata i mandat się przedawnił...
Skarbówka nie ma możliwości rządzić się mandatami, my je tylko ściągamy. Jak zona chce coś wskurać w sprawie anulowania mandatu to musi gadać z urzędem który wystawiał mandat...
Patt MelodyZ 19-01-2010, 21:04 a za co masz ten mandacik?? za rzucenie peta o ziemie?? (50zł) :)
Pierwszy za spożywanie alkoholu w miejscu objętym zakazem (100 zł) :D
Drugi.... Za swoją głupotę. Jest zima, spadł śnieg, wariowałem ze znajomymi na parkingu przy Kauflandzie i akurat pobliską drogą przejeżdżał radiowóz i niestety panowie mnie dojrzeli. Najgorsze jest to, że 2 dni wcześniej, za dokładnie to samo dostałem upomnienie. Ta przyjemność kosztowała mnie już 200 zł, ale bez punktów.
Pozdrawiam serdecznie
Juz napewno sie przedawnił bo to juz 4lata minęły i wiecej sie juz ze skarbowym nie rozliczała bo juz dochodów w Polsce nie ma
...spadł śnieg, wariowałem ze znajomymi na parkingu przy Kauflandzie i akurat pobliską drogą przejeżdżał radiowóz i niestety panowie mnie dojrzeli.
Możesz powiedzieć za co dali ci ten mandat jeśli parking był Kauflandu to teren prywatny i tu z tego co wiem to w obecności zarzadcy jedynie mandat chyba ze sie myle.
Juz napewno sie przedawnił bo to juz 4lata minęły i wiecej sie juz ze skarbowym nie rozliczała bo juz dochodów w Polsce nie ma
No to ma szczęście, bo normalnie do skutku by ją skubali ;) Nie ma takiej opcji żeby urząd skarbowy zrobił ci dobrowolnie taką "przyjemność" w formie braku konieczności zapłacenia mandatu. Co najwyżej bezsilność (czytaj - brak możliwości wyegzekwowania kasy chociażby z tego powodu, że żona nie uzyskuje żadnych dochodów) albo zwykły natłok pracy powoduje, że mandaty nie są egzekwowane i się przedawniają.
My mamy goscia, koleż 23 lata, na którego wpływa dziennie kilka mandatów od municypalnych. Śmiejemy się ze właśnie pewnie za picie w miejscach niedozwolonych, sikanie na mur itp ;) Razem uzbierał już mandatów na ponad 5 tys i nic mu nie można zrobić... Koleś jest naszym guru :619:
|
|