Zobacz pełną wersję : Nawigacja a podgrzewana przednia szyba

kien
20-01-2010, 22:11
Witam
Chcę kupić nawigację tylko natknąłem się na problem podgrzewanej przedniej szyby. Wcześniej używałem pożyczonego Tom Toma i nie było problemu ale ostatnio miałem Goclevera i nie chciał namierzyć sygnału po zamontowaniu na szybie. Jak dowiadywałem sie w sklepie to nie ma regół, niektóre modele działają przy ogrzewnych przednich szybach a inne nie, trzeba próbować. Ja chciałem kupić Pentagram Nomad 5210. Czy ktoś może wie czy ona działa z fordowską ogrzewaną szybą czy nie? A jakich Wy nawigacji urzywacie, które radzą sobie w Fordach?

arturek
20-01-2010, 22:15
Witam
Z problemami przy podgrzewanej przedniej szybie to bzdura.
Mam już drugiego forda z podgrzewaną przednią szybą i zero problemów.
Powiem więcej - znajomy ma forda bez podgrzewanej przedniej szyby.
Obaj mieliśmy takie same nawigacje i obie wygłupiały się tak samo bez względu na podgrzewanie.

Uzywałem nawigacji NAVIFLASH i ona się wygłupia bez wzgledu na podgrzewanie szyby.
Z podgrzewaną szybą uzywałem tez MIO oraz Lark i zero problemu.

Jak jest kiepska nawigacja to się będzie wygłupiała nawet bez podgrzewania.
Opowieści o problemach ze wzgledu na podgrzewanie, to rodzaj asekuracji ze strony producenta / sprzedawcy.

pozdrawiam
Arturek

kaczozord
20-01-2010, 22:23
Jak jest kiepska nawigacja to się będzie wygłupiała nawet bez podgrzewania.
Opowieści o problemach ze wzgledu na podgrzewanie, to rodzaj asekuracji ze strony producenta / sprzedawcy.

Dokładnie! Mnie kiedyś facet nie chciał przyjąć reklamacji urządzenia, bo twierdził że sam miał kiedyś problem w mondeo przez przednią szybę w której były druciki. Podawał jakieś przykłady z folią aluminiową itp...tylko że nie potrafił odpowiedzieć na pytanie, jak to możliwe, że "dziadoski" odbiornik GPS jaki jest chociażby w telefonie sobie doskonale radził, a markowy GPS nie.
Po odbiorze urządzenia z naprawy wszystko wróciło do normy.

Jak jest dobry odbiornik to nic mu nie przeszkodzi. Ja wielokrotnie swój woziłem w schowku, bagażniku czy pod siedzeniem - przez nieuwagę nie wyłączałem go, a on nie miał problemu z pozycjonowaniem mnie.

kien
20-01-2010, 22:40
Wcześniej też myślałem, że historie o niedziałającej nawigacji przy podgrzewanej szybie to bzdura. Ale teraz mam inne doświadczenia. Kupiłem może nie najlepsze użądzenie firmy Goclever i w mitsubishi działa bez zarzutu a w fordzie ni holery nie namierzy sygnału. A jak wystawię je przez okno to zanajduje satelity. Dlatego przed kupnem drugiej nawigacji chcę zasięgnąć języka żeby się znowu nie naciąć.

kosteg
24-01-2010, 15:50
jak zostalo napisane wyzej - dla kiepskiego odbiornika i mucha na szybie bedzie przeszkoda. pracowalem niemal dwa lata przy tworzeniu map do nawigacji satelitarnych jednego z najpopularniejszych wydawcow tego typu softu na rynku. aby polaczyc mape wektorowa z "realem" trzeba bylo stworzyc slad kazdej z drog za pomoca odbiornikow gps podlaczanych do lapa. w pracy liczyla sie dokladnosc i szybkosc pozycjonowania. na poczatku mielismy sprzet garmina z antenami zewnetrznymi magnetycznymi. podobaly sie one jednak zlodziejom i konieczne bylo rozwiazanie mniej widoczne. testowane bylo sporo odbiornikow - od kluczy na usb po uzadzenia laczace sie przez bt. tania chinszczyzna potrafila zawodzic nawet przy idealnej pogodzie lezac na desce, a najlepsze modele pracowaly bez zajakniecia w bagazniku/schowku czy pod siedzeniem mimo sniegu, deszczu etc. i o dziwo chip na ktorym oparty jest uklad nie zawsze mial tu znaczenie - nie zawsze te z sirf star III (powszechnie uwazanm za najlepszy) dzialaly najlepiej. czesto soft (firmware) robil wiele - tak bylo z ustrojstwem ktore kupilem rowniez do prywatnego uzytku - pentagram pathfinder z loggerem - upgrade firmware'u pozwolil na prace nawet w schowku w bagazu w samolocie (osobiscie przetestowane ;) )

obecnie w autach z grzana szyba mam przetestowane: samsung omnia, lark 35.7, mio p360 i sony nv nie pamietam modelu ale niemal 6" przekatna

swoja droga jak kiepski musi byc sprzet ktoremu przeszkadzaja jak wlos cienkie druciki umieszczone co ok 5mm? oko przestaje je zauwazac a on nie?

przemx
24-01-2010, 16:58
Znajomy ma Chryslera Pacifice, tam dopiero ma grzałkę na szybie i TomTom sobie radzi. W moim fordzie mondeo miałem też TomToma bez problemów, przychylam się do tego co koledzy napisali.

Arek4791
24-01-2010, 17:14
Oczywiscie i ja sie wypowiem w tej sprawie, mam podgrzewaną przednia szybe a nawi jakiej uzywam to mio C520 i działa bez zadnych problemów wiec raczej druciki w przedniej szybie nie stwarzaja zadnego problemu.

kemizo67
24-01-2010, 17:26
kien sorki za stwierdzenie ale radziłbym najpierw wziąść do ręki słownik ortograficzny a potem navi.
A co do problemu lub zależności podgrzewana szyba - navi to jedno nie ma nic wspólnego z drugim

kristof70
26-01-2010, 11:10
Mam podgrzewaną szybe przednią i garmin bodajże 255 nuvi działa bez zarzutu

kaczozord
26-01-2010, 18:29
@kosteg: co do czipu, to sirf star III uważany za najlepszy, bo chyba najpopularniejszy. To moje zdanie. Akurat uważam, że MTK są o wiele lepsze. Żaden sirf star jeszcze nie dał rady mojemu poczciwemu holuxowi z chipsetem MTK.

zbys24
26-01-2010, 20:57
Lark 35.0 + AM podgrzewana szyba , czy włączona czy nie, zawsze dobrze działał (teraz nie działa bo padnołsobie dotykowy):<:evil:

kosteg
26-01-2010, 21:25
@kaczozord: staly sie popularne nie bez powodu - precyzja, czasy startow, rejestracja sirfow to bajka - przy ustawieniu rejesracji punktu co 1sek lub 10m mtk sie "zatykaja" nie daja rady. wydaje mi sie ze po dwu latach codziennej pracy z tym sprzetem wiem sporo, a przynajmniej sporo sie natestowalem. ostatni z holuxow jaki mialem na aucie to m-215 na usb i moj zwykly pentagram laczacy sie przez bt wyrabial sie lepiej...

ale to temat na inny watek i rozwodzenie sie o wyzszosci masla nad margaryna - wazne ze Ty ze swojego jestes zadowolony