Zobacz pełną wersję : [modyfikacja] Instalacja tempomatu w TDCI - opis {mondeo}
Schematy do benzyny byly juz wstawiane ale masz jeszcze raz:
http://chomikuj.pl/Oszrany/tempomat_mk3_2001_2003,1799014153.pdf
teraz wszystko jasne THX, jeszcze dla upewnienia C35 to jest własnie kostka pod kierownica?
a jeszcze jedno, Panowie czy długość linki jest różna w zależności od rodzaju silnika?
Panowie czy długość linki jest różna w zależności od rodzaju silnika?
jest inna dla silnika V6
jeszcze dla upewnienia C35 to jest własnie kostka pod kierownica?
jesli chodzi Ci o kostke od tasmy pod kierownica to ona ma numer C413, kostka C35 to jest zlacze od wiazki pedalow, nie wystepuje w mondeo od co najmniej maja 2002
http://img268.imageshack.us/img268/7062/c35.png (http://imageshack.us/photo/my-images/268/c35.png/)
Dla potomnych:
Jeśli ktoś (tak jak ja) nie ma pinów w kostce pod kierownicą i nie wie czym je uzupełnić - idealnie do tego nadają się piny z kabla AUDIO od starych napędów CD-ROM - wtyczka 4 pinowa, najczęściej jeden pin wolny, do wpinania dźwięku z napędu do karty muzycznej, stosowane jeszcze kilka lat temu, jeśli ktoś ma trochę "szrotu" komputerowego, to takich kabli pewnie ma tony :) Piny pasują idealnie we wtyczkę fordowską, przed wsunięciem ich polecam podnieść "klapkę" zabezpieczającą na wtyczce, wsunąć pin i cieniutkim śrubokrętem lub innym narzędziem docisnąć aż do "kliknięcia", pin wtedy wskoczy i się pięknie trzyma, sprawdzałem miernikiem przejście, działa jak należy. Więc ten problem już rozwiązałem, zabieram się za drutowanie (wszystkie kable mam już w kabinie, teraz spiąć tylko do kupy)
EDIT:
Do kostki w licznikach również pasuje powyższy pin z kabelka AUDIO, trzeba go wsunąć bokiem i jedną blaszkę (łapiącą "bolec") docisnąć, a drugą rozgiąć na zewnątrz. Jak ktoś rozbierze kostkę licznika i wyjmie piny z kabla audio to będzie widział o co chodzi :) Ładnie nam wtedy "kliknie" i będzie się trzymało po zsunięciu kostki liczników.
Natomiast z kostką C502 jest grubsza sprawa, powyższe piny nie przypasują, również nie udało mi się "uformować" wsuwki elektrycznej do odpowiedniego kształtu. Na 99% będzie pasował pin z wtyku zasilania starego komputerowego zasilacza typu AT (pstryk - działa, pstryk - nie działa; później były ATX na włączniku który po wciśnięciu zwiera a puszczeniu rozwiera, a gniazdo na płycie już było inne). Przetestuję to jak ogarnę jakiś zasilacz i dam znać :P bo nie chce mi się wyciągać konsoli z bezpiecznikami żeby naciąć kabel...
Pin znalazłem od czego innego, kostki do podłączania alarmów samochodowych.
Ale niestety - po podłączeniu całej instalacji, tempomat nie chodzi - wciskam przycisk ON żeby go włączyć, wciskam SET, noga z gazu i prędkość spada, kontrolka nie zapala się.
Dodam, że było włączane bodajże IDSem (w dwóch miejscach w sofcie, w liczniku i w samym kompie), po przekręceniu zapłonu na chwilę zapala się ikona tempomatu, ale jak wyżej napisałem, nie da się go aktywować...
Przyciski wybadałem miernikiem, wyglądają na sprawne, zasilanie do przycisków z C502 też idzie.
Kable miałem poopisywane numerami tak jak je wyciągałem z kostki C100, więc tutaj raczej błędu nie popełniłem, do pedałów również podłączałem się dość starannie...
jakieś podpowiedzi, co może być przyczyną? Co i jak jeszcze mogę sprawdzić?
zle wyreguloane zielony wylacznik hamulca i czerwony sprzegla, po prostu daje sygnal ze pedal jest wcisniety.
Tempomat uruchamisz tak:
Wciskasz i puszczasz przycisk ON, nastepnie wciskasz i puszczasz przycisk + i tempomat zaczyna dzialac.
Nie rozumiem na czym ma polegać regulacja - wysunąłem je na maxa, a raczej wysnęły się same, bo w końcu są na jakiejś sprężynie i na wciśniętych pedałach je zamontowałem. Bez zmian.
Sprawdziłem same czujniki miernikiem - po wysunięciu zwierają, więc ich "działalność" jest prawidłowa.
i na wciśniętych pedałach je zamontowałem
wysuwasz je na maxa i montujesz na wycisnietym pedale, jak pedal wciśniesz wyłącznik się sam reguluje, no ale jak sprawdziles i to masz ok to przyczyna musi lezec gdzie indziej.
Dodam, że było włączane bodajże IDSem (w dwóch miejscach w sofcie, w liczniku i w samym kompie), po przekręceniu zapłonu na chwilę zapala się ikona tempomatu, ale jak wyżej napisałem, nie da się go aktywować...
Masz auto przedliftowe a w przedliftowym liczniku nie da się aktywować ikony tempomatu, trzeba zmienić soft w zegarach. Może nie aktywowal poprawnie w kompie.
Nie można aktywować? Ale ikona się pojawia przy przekręceniu kluczyka. Z resztą to jest detal, najważniejsze żeby to ruszyło...
A montować na WCIŚNIĘTYCH czy puszczonych pedałach? bo jak zakładałem to miałem wciśnięte pedały do max i puszczałem je powoli.
Jakieś inne pomysły?
montowac na puszczonych, co do kontrolki skoro jakims cudem ja uruchomili to tylko sie cieszyc
Kontrolka kontrolką, ale tempomat dalej nie działa. Dziś już nic więcej nie robię, właśnie piję zasłużone i piwo i nie mogę wykombinować w czym tkwi problem że wciskam SET i nic....
Edit:
Po raz kolejny zdjąłem czujniki, tym razem na "puszczonych" pedałach, wsuwając je powoli w gniazda. I nic. Nadal w trakcie jazdy nie ustawia mi prędkości, sprawdzałem na 4 i 5 biegu, przy 60 i 80 km/h
No i wyrzucało błąd P0571, okazało się, że miałem zamienione dwa kable z czujnika STOPu zamienione miejscami, teraz błąd się wykasował, a tempomat dalej się nie aktywuje...Tzn dalej nie można ustawić prędkości, wciskam ON a później SET+i nic.
tempomat zainstalowany, linka do V6 pasuje od każdego MK3 natomiast servo pasi z MK2 lub MK3, do 4 cilindrówek od V6 linka będzie za krótka!!!
musiałem dorabiać wiązkę (3 kable) od przycisków do skrzynki przy bezpiecznikach, nie ma półśrodków, niby od kompa z taśmy do cd-roma pini by pasowały ale nie ryzykowałem złamaniem i kupiłem na szrocie całe wtyczki z pinami (zdarli ze mnie jak za zborze, za 2, c502 i c32 50zł).
do gniazda c502 nic nie pasowało poza oryginalnymi fordowskimi, chyba że macie patent to się tu podzielcie info dla potomnych, ja kombinowałem na różne sposoby ale nic nie podchodziło, nawet te piny od alarmu. Tak na dobrą sprawę potrzebujemy 3 rodzaje pinów:
-przy kierownicy
-do wtyczki c502
-do wtyczki c32
oczywiście przy czujnikach hamulca i sprzęgła też nie miałem dodatkowej wiązki, nie chciało mi się sztukować jak w tym linku http://www.fordwiki.co.uk/index.php/Cruise_Control_Retro_Fit_-_Petrol_Models
gdyż nie wiedziałem co wyjdzie :), zakupiłem nówkę sztukę w ASO za 108zł.
pozdro
artur
Witam ponownie...
Dziś ford poszedł pod IDSa, zmieniliśmy wsad w liczniku przy okazji żeby włączyć spalanie, włączyliśmy ponownie tempomat w liczniku i komputerze, jednocześnie sprawdziliśmy działanie czujników i przycisków w kierownicy w "rejestratorze" w IDSie.
I teraz tak, działanie przycisków jest prawidłowe - wszystkie klawisze jak się wciska odpowiednio, to właściwie się wyświetlają na podglądzie. Czujnik sprzęgła, gdy nie jest wciśnięte pokazuje się jako "on", po wciśnięciu zmienia się na "off", czujnik hamulca natomiast odwrotnie - gdy nie jest wciśnięty pokazuje "off", a gdy wciskamy jest "on".
Myślałem że to może któryś z czujników blokuje tempomat, ale wypiąłem najpierw jeden, zmieniając jego ustawienie na odwrotne, sprawdziłem - nie działa, potem z drugim to samo i też nie działa.
Ręce mi już opadają. IDS nie wyrzuca błędów, wszystko wydaje się być zaprogramowane właściwie, instalacja wygląda na prawidłową.
Pomóżcie proszę, bo już nie wiem co robić :(
Jak to pokazywał odwrotnie? Jak nie był wciśnięty to pokazywał,że wciśnięty? Może spróbuj zrobić kablem obejście tych wszystkich czujników. Sprawdzisz wtedy czy coś zaskoczy.
Pedał sprzęgła w "rejestratorze" był w pozycji ON, ale nie wiem, czy to znaczy, że pedał jest wciśnięty, czy że przełącznik jest wciśnięty. W każdym razie wyjąłem go zmieniając tym samm ON na OFF i nic to nie dało.
Pedał hamulca z kolei jest jako OFF w pozycji "domyślnej", również "cokolwiek to znaczy". Też go wyjąłem zmieniając ustawienie na ON i też tempomat się nie włącza...
Właśnie nie wiem jak czujniki powinny pokazywać sprawny tempomat, ale domyślam się, że pedał niewciśnięty powinien być w pozycji "off", a niestety nikt tu nie ma takiego mondzia z tempomatem żeby go podpiąć pod sprzęt i sprawdzić :(
Czujnik sprzęgła w położeniu normalny(pedał niewciśnięty) powinien robić zwarcie.
Dołożony czujnik hamulca tak samo jak pedał nie jest wciśnięty to czujnik robi zwarcie.
A czujnik hamulca który był w samochodzie zamontowany, robi zwarcie gdy pedał jest wciśnięty.
Hm czyli cuś by wychodziło że jest z czujnikiem hamulca w takim razie bo na IDS pokazuje go w pozycji "OFF" gdy jest puszczony...ale po obadaniu ich obu miernikiem elektrycznym, działają tak samo, więc może jednak w grę wchodzi moja pomyłka z instalacją :/
staszeksm 06-08-2012, 07:09 Witam
Powoli i ja zabieram się do instalacji tempomatu w swoim mondku i mam pytanie do znawców tematu, czy jest możliwość wyjęcia gniazda C32 z ramki aby włożyć brakujące piny czy da się to jednak zrobić od tyłu.
Podobnie ze złączem C200 czy jest w miarę dobre dojście do niego ?
Pozdrawiam
Tak można rozebrać gniazdo i dołożyć brakujące piny bez żadnego uszkodzenia.
Do C2000 dojście całkiem ok.
Witam
U mnie po podlaczeniu WDS'a rowniez "Wybor niedostepny" na pozycje zwiazane z predkoscia.... niestety
Widzialem, ze pare osob mialo ten problem jednak moze ktoś zna już rozwiązanie ?
Mój tempomat niestety do dziś dnia nie działa...Aktywowany w kompie i liczniku, wsad w liczniku zmieniony, kable pociągnięte, jednak po wciśnięciu ON a następnie + nic się nie dzieje, nie zapala się na wyświetlaczu, ani nie trzyma prędkości...
Nie wiem co z tym faktem już zrobić, na poprzednie pytania tutaj nikt niestety nie odpowiedział :(
Wydaje mi się że może coś z kablami namieszałem, lub czujniki są uszkodzone, ponieważ jeden z nich cały czas przy diagnozie IDSem jest ON a drugi OFF, a domyślam się, że oba powinny być w tej samej pozycji przy puszczonych pedałach? Może ktoś to zweryfikować u siebie?
mondeo123456 08-12-2012, 15:25 Witam, niedawno kopiłem forda mondeo 2.2 TDCI po lifcie. Z informacji zawartych w tym temacie wynika, że oprócz czujników czasem brakuje jeszcze odpowiedniego okablowania. U mnie jest jakaś wolną wtyczka. Wygląda tak:
http://i47.tinypic.com/2lm2but.jpg
Proszę was o pomoc, czy to okablowanie już wystarczy, by podpiąć tempomat czy muszę je też kupić.
Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.
mziolkowski 08-12-2012, 17:16 Co do montażu tempomatu przestrzegam wgrywanie opcji tempomatu z nowszymi plikami kalibracyjnymi programu IDS .
Niestety w Krakowie posypały się dwa samochody jeśli chodzi o układ wtryskowy. Wgrywane na IDS V.73 .
Jest ktoś w rejonie Kielc kto montował albo montuje tempomat ?? Chętnie bym ulepszył swojego mondeo a nie chce ryzykować popsucie czegokolwiek
Witam
Koledzy czy posiada ktoś do sprzedania piny do wtyczki c200 wraz z kawałkiem przewodu? Jeżeli ktoś posiada na zbyciu to proszę o kontakt na priv
Witam!
Posiadam mondeo 2.0 TDCI 2002r. moduł simensa vdo 5WK4 8743C T83SA 1S7T-15K600-KB im więcej czytam odnośnie tempomatu to mam większy mętlik w głowie. W moim mondku nie ma instalacji do tempomatu trzeba by dołożyć te kabelki przyciski.
Mam pytanie czy domowym sposobem da się sprawdzić przed montowaniem tych kabelków,przycisków czy w ogóle ten tempomat zadziała w moim egzemplarzu jak to po montuję,żeby niepotrzebnie nie pchać się w koszty?
Z Góry dziękuję za odpowiedź.
musisz podjechac do kogos z IDS'em lub WDS'em zeby spróbował aktywowac Ci funkcje tempomatu, jak sie aktywuje to brakuje Ci tylko instalacji jak nie to instalacja nic nie pomoze
musisz podjechac do kogos z IDS'em lub WDS'em zeby spróbował aktywowac Ci funkcje tempomatu, jak sie aktywuje to brakuje Ci tylko instalacji jak nie to instalacja nic nie pomoze
A Tempomat aktywuje się w kompie auta i od razu w liczniku ikonkę?
w liczniku ikonkę?
w liczniku przedliftowym nie da sie aktywowac tej ikony WDS'em lub IDS'em, tylko w poliftowym. W przedlifcie potrzebujesz nowy licznik z auta co mialo tempomat lub musisz zmienic soft zegarow u magika co wgrywa komputery do zegarow.
Mondeo wyprodukowane 26.06 2002r to raczej przedliftowy?
Zastanawia mnie jeszcze bo jak robiłem test licznika to ta ikonka sie też pokazła czyli tak jakby jest w zegarach?
Może jutro uda mi się sprawdzić u kogoś czy w moim kompie da się aktywować ten tempomat.
A czy wtyczki C100 czy C200 to da się tak z zewnątrz określić bez rozkręcania jaką mam.Bo jak bym chciał rozkręcić to muszę akumulator odłączyć? I wtedy po rozłączeniu tej wtyczki od kompa nie poprzestawia się coś w silniku czy gdzie indziej?
Dzięki za odpowiedzi.
To jest przedlift, a to że ikonka się wyświetla przy teście zegarów nie ma znaczenia i tak jej nie aktywujesz. Nie łudź się, że się da, bo się nie da i basta. 1olek Ci o tym napisał, ale nie czytasz z uwagą, a to bardzo doświadczony kolega tu na forum.
Witam
Mondeo2.0 TDCI 26.06.2002r
Wczoraj byłem aktywować tempomat w kompie i udało się.
Teraz muszę uzupełnić wiązkę.
Wtyczkę do kompa mam na pewno C100 i brakuje mi kabelków 79,78,30,26,59jest biały z niebieskim paskiem z tego co poczytałem powinien on iść do C406? (zielony czujnik tylko ,że u mnie tego czujnika nie ma? To gdzie on może iść?) u mnie z czarnego idą 2 przewody zielone z białym paskiem a z czerwonego 2 czarne z żółtym paskiem i są po owijane izolacją i wchodzą w główną wiązkę nie ma kostki C35 czy C36.
Czujniki jakie mam opisałem wyżej. Trzeciej kostki do zielonego nie mam
pod kierownicą w C413 brakuje mi 5,6,7
w C32 w gnieździe brak 1,2,7,13,19,20,21,22 a we wtyczce brak 1,2,7
W kostce licznika C449 mam 24 kabelki a w gnieździe są 32 piny. licznik mam 187F-10849GE jest do wymiany.Ale kabelek mógłbym dołożyć tylko nie wiem gdzie ma iść.
Mógłby ktoś tak łopatologicznie napisać skąd dokąd idą te kabelki bo ze schematów nic nie kumam :)
coś w tym stylu
C100/79>>C
C100/78>>C
itd...
Tu masz opis do benzyny, ale czujnikina pedaly, przyciski w kierownicy i to o co pytasz jest tak samo w dieslu jak i w benzynie.
http://www.mondeoklubpolska.pl/showthread.php/91136-MONTA%C5%BB-TEMPOMATU-DO-BENZYNOWYCH-MK3
Tu masz opis do benzyny, ale czujnikina pedaly, przyciski w kierownicy i to o co pytasz jest tak samo w dieslu jak i w benzynie.
http://www.mondeoklubpolska.pl/showthread.php/91136-MONTA%C5%BB-TEMPOMATU-DO-BENZYNOWYCH-MK3
Poczytałem ale i tak mam mętlik w głowie.
Chciałbym to dobrze po podłączać żeby później błędów nie wywalało.
Jak to naprawdę ma być?
Tak będzie oky/
C100/79 wtyczka kompa>>>C32/1 skrzynka bezpieczników>>>C449/13 zegary
C100/26 wtyczka kompa>>>C32/13 skrzynka bezpieczników>>>C413/6 pod kierownice
C100/30 wtyczka kompa>>>C32/7 skrzynka bezpieczników>>>C413/5 pod kierownice
C100/59 wtyczka kompa>>>C406/1 kabel zielony czujnik hamulca
C100/78 wtyczka kompa>>>C414/1 kabel czerwony czujnik sprzęgła
C413/7 pod kierownice>>>C502/8 skrzynka bezpieczników
A może Tak?
C100/79 wtyczka kompa>>>C449/13 zegary
C100/26 wtyczka kompa>>>C413/6 pod kierownicę
C100/30 wtyczka kompa>>>C413/5 pod kierownicę
C502/8 skrzynka bezpieczników>>>C413/7 pod kierownicę
C100/59 wtyczka kompa>>>C406/1 zielony czujnik hamulca
C100/78 wtyczka kompa>>>C414/1 czerwony czujnik sprzęgła
C414/3 czerwony czujnik sprzęgła>>>C523/1 czarny czujnik hamulca
C406/2 zielony czujnik hamulca>>>C523/3 czarny czujnik hamulca
Wtyczkę do kompa mam na pewno C100 i brakuje mi kabelków 79,78,30,26,59
Pod kierownicą w C413 brakuje mi 5,6,7
W C32 w gnieździe brak 1,2,7,13,19,20,21,22 a we wtyczce brak 1,2,7
Kostki 35 u mnie nie ma.
Może ktoś kojarzy czy z jakiejś kostki w skrzynce bezpieczników pod kierownicą można zaadoptować pin do kostki licznika i do kostki C413 pod kierownicą tam brakuje mi kabelków 5,6,7
Dodałbym schemat ale nie wiem jak się dodaje.
Czy przekrój kabelków tych dokładanych musi być max 0,75mm linka?
Może ktoś zerknie na te schematy i zweryfikuje
Czy przekrój kabelków tych dokładanych musi być max 0,75mm linka?
to nie ma zadnego znaczenia, na tyh kablach nie ma zadnego obciazenia, to sa tylko kable sygnalowe. Cokolwiek uzyjsz bedzie ok ;)
Może ktoś kojarzy czy z jakiejś kostki w skrzynce bezpieczników pod kierownicą można zaadoptować pin do kostki licznika i do kostki C413 pod kierownicą tam brakuje mi kabelków 5,6,7
ja wycialem kompletne wtyczki na zlomie i z nich wyciagalem konektorki, uciole je z kawalkiem kabla aby dalo sie dolutowac moj przewod
A czy mozna by do kabelka ktory powínien iść z kompa C100/79 do zegarow. Zamiast do zegarow to podlaczyc na końcu jakąś diodę ktora by się zapalała jak włączymy tempomat?
Bo w moich zegarach nie da się aktywować tej ikonki.
Jaka to dioda musiała by być i jak to połączyć bo w diodzie będą 2 bolczyki a kabelek będzie 1 ?
A gdzie powinnien znajdować się sterownik tempomatu i czy on będzie w moim Mondku ?
a wysil sie troche i poczytaj ten temat to wyczytasz
a wysil sie troche i poczytaj ten temat to wyczytasz
Widzę że pomoc nie jest Twoją mocną stroną. Nie chcesz pomóc to nie spamuj. Chyba ze w grę wchodzi nabijanie postów i uzyskiwanie rangi.
Uzupełniłem brakującą instalację tempomatu, dzisiaj robiłem próbę i działa.
Ale jest małe ale mam licznik do bani i nie da się aktywować tej ikonki.
Mam pytanie czy do przewodu C449/13 co ma iść do licznika aby uruchomić ikonkę można by do niego podłączyć jakąś diodę żeby po włączeniu tempomatu się zapalała?
Jak by to zrobić?
Robił ktoś tak?
Widzę że pomoc nie jest Twoją mocną stroną. Nie chcesz pomóc to nie spamuj. Chyba ze w grę wchodzi nabijanie postów i uzyskiwanie rangi.
dokladnie to co napisales tyczy sie ciebie, przeczytaj temat i bedziesz wiedzial
ensoniq2 13-04-2013, 12:07 witam nie działa mi tempomat w moim mondku sprawdziłem bezpieczniki czujniki nad pedałami i dalej nic nie działa moze ktos cos podpowie co jeszcze sprawdzic
rafaelo007 01-06-2013, 20:12 Proszę o pomoc bo po przeczytaniu chyba już wszystkich możliwych postów i schematów elektrycznych nie mam 100% pewności. Otóż sprawdziłem całą instalacje u siebie i stwierdzam że przy kierownicy jest wszystko. A przy czujnikach niestety nie. Kupiłem na szrocie wszystkie 3 czujniki (jak widać na zdjęciu były fabrycznie spięte ze sobą), Nie miałem kostki więc musiałem lutować przewody. Zostały mi luźno 2 przewody (zielono-żółty oraz zielono niebieski). Proszę powiedzcie mi gdzie ja mam te przewody podpiąć. Jak dobrze rozumiem muszę je doprowadzić do złącza C200 (za filtrem paliwa) w pin 12 i pin 77??? Ale pewny nie jestem także proszę o pomoc.
http://chomikuj.pl/slesch/Galeria
rafaelo007 04-06-2013, 18:05 Jeżeli ktoś potrzebuje pinów od złącza c100 i od C200. Oraz pinów męskich ze złącza C32 to mam ich sporo z pół metrowym przewodem. Jedynie od C32 są krótkie ale dorzucę je gratis) 2zł/szt + 5 przesyłka
Witam. Jest ktoś z lodzi kto ma za sobą montaż tempomatu? Przeczytałem, już większość postów na ten temat i do wiedzy brakuje mi kilku praktycznych wskazówek. Zależy mi również na czasie stad prośba o kontakt do jakiegoś łódzkiego omnibusa.
rafaelo007 23-06-2013, 07:40 No kolego ja właśnie skończyłem przygode z tempomatem tylko że nie jestem z łodzi. Wszystko wg schematów i postów kolegów z forum. Prosta sprawa tylko troszkę zabawy. Pisz mi na maila to może pomogę slesch@wp.pl
abckonto 24-06-2013, 21:45 Witajcie!
Co prawda to mój pierwszy post, ale wątek z montażem tempomatu w dieslu śledzę od początku. Na podstawie zebranych informacji na forum stworzyłem schemat wiązki z widokiem złączy - myślę że dla wielu osób takie spojrzenie na schemat może być łatwiejsze niż standardowe diagramy :)
Mam nadzieje że schematy komuś się jeszcze przydadzą.
Próbowałem wrzucić pliki do mojego postu, ale są spore ograniczenia co do wielkości, także zainteresowanych proszę na PW lub o informacje jak wrzucić pliki 110kB oraz 60kB w formie PDF
Pozdrawiam,
Rafał
EDIT:
Mogę potwierdzić, że schematy są ok, dzisiaj skończyłem montować czujniki i brakujące wiązki przy pedałach - tempomacik ruszył :D
Tak przy okazji, symbol tempomatu również pojawia mi się na zegarach licznika
pzdr
Zapisz pdf'a w slabszej jakosci to zmniejszy sie jego objetosc.
abckonto 26-06-2013, 16:45 Mówimy tu o już na prawdę małych plikach w granicach 1/10 MB.
Przeglądając forum, widziałem, że użytkownicy wrzucali, z możliwością podglądu, większe pliki, po kilkaset kB, głównie zdjęcia wykonywanych prac albo schematy.
W każdym razie pliki wrzuciłem na serwer zewnętrzny, poniżej linki
wiązka tempomatu cz1 - cały schemat
http://www42.zippyshare.com/v/16349359/file.html
wiązka tempomatu cz2 - fragment dotyczący wiązki przy czujnikach
http://www24.zippyshare.com/v/95017101/file.html
Pozdrawiam, i powodzenia! :)
Rafał
Fajnie zmajstrowales te schematy, powinny byc czytelne nawet dla laika ;)
Czyli reasumując, jeżeli mam auto po 1 liftingu z listopada 2003 wystarczy wymiana Airbagu z przyciskami i tych dwóch czujników, oraz zabawa IDS-em?
lukaszsony 06-07-2013, 19:37 u mnie jakies zwarcie na czujniku sprzegla.
na puszczonym sprzegle swieco swiatla stop a a na wcisnietym gasna.co jest
pomocy 721553568
mam mondeo z 2004 po pierwszym lifcie więc pewnie mam pełne okablowanie, czy jak włożę poduszkę z przyciskami od auta przed liftowego z 2003 roku to wszystko będzie pasować? mam okazję kupić takową za 80 zł. Można jakoś sprawdzić czy tam faktycznie jest poduszka? :) wygląda normalnie z zewnątrz :)
czy jak włożę poduszkę z przyciskami od auta przed liftowego z 2003 roku to wszystko będzie pasować?
tak
Można jakoś sprawdzić czy tam faktycznie jest poduszka?
jak by byla wystrzelona to front airbagu ten z napisem ford jest podarty
https://www.google.com/search?q=wystrzelona+poduszka+mondeo&client=seamonkey-a&rls=org.mozilla:pl:unofficial&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=MrPhUZ6vG8jm7Abk84DACA&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1440&bih=693
abckonto 16-07-2013, 13:51 Kolego @lukaszsony (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=46461), sprawdź czy dobrze okablowałeś czujnik sprzęgła (4-pinowy): 3 PIN z czerwonego czujnika sprzęgła łączy się z 1 PINem czarnego czujnika od hamulca (światła STOP). To jedyne połączenie, które może wiązać czujnik sprzęgła z czujnikiem hamulca. Reszta Pinów idzie bezpośrednio do złącza C36, warto też sprawdzić, czy nie masz zwarcia na zielonym czujniku, który również łączy się z czujnikiem hamulca (czarnym).
Pozdrawiam,
Rafał
PYtanie za 100 pkt - te 'piktogramy' z opisami złącza są od strony wtyczek czy 'czujników' przy pedałach?
mam dziwne wrażenie, że coś mam namieszane w kablach przy pedałach i dlatego tempomat nie chce mi się załączać, bo nie mam kostek, tylko robiłem wsuwki metalowe w koszulce termokurczliwej, a z kolei 'czujniki' nie mają opisanych pinów...
Walczę z tym wszystkim od zeszłego roku, a teraz tempo będzie potrzebny, bo mam długą trase przed sobą :(
Wywaliłem dziś moją prowizorkę z pedałów, założyłem fabryczne kostki, podłączyłem kable tak jak w pliku wordowym podane, i dalej lipa - nie działa!
Sprawdzałem napięcia w kierownicy, po zdjęciu poduchy, w tym złączu, które dotyczy przycisków tempomatu, po stronie kierownicy, patrząc od lewej:
12v, -0,2, 8v, 12v, 0v
Zweryfikuje mi to ktoś u siebie?
2 i 5 od lewej wyglądają na masę, natomiast drugi od lewej ma opór niecałe 3 ohmy.
Jadę niedługo w trasę i bardzo przydałby mi się tempomat, a uruchamiać go od roku, to już nic śmiesznego :P
abckonto 24-07-2013, 22:14 Kolego @fryc88, w schematach masz pokazane piny patrząc na wtyczkę a nie czujnik - we wtyczkach piny są opisane numerami (jeśli dobrze pamiętam to na zewnątrz wtyczek).
Jeśli masz złącze C36, to numery pinów podane są dla wtyczki z pinami a nie gniazdami.
Czy po podłączeniu wszystkich czujników oraz kabli aktywowałeś tempomat w IDS?
Pozdrawiam,
Rafał
Jak już pisałem, walczę z tym od roku.
Teraz założyłem kostki oryginalne, więc to nie ma znaczenia, bo w nich piny są ponumerowane i w ten sposób połączyłem.
Mam aktywowane wszystko, przy teście przycisków też działa, ale aktywować się nie chce na żadnym biegu...
abckonto 25-07-2013, 10:13 No dobra, to może po kolei:
1. aktywowałeś tempomat w IDS, aby sprawdzić, czy warto dokładać resztę
2. sprawdziłeś czy masz odpowiednie PINy w złączu C100, złączu C36 oraz przy kierownicy wraz z kablami
3. mając powyższe okablowanie zamontowałeś nowy czujnik sprzęgła (czerwony - 4 piny), dołożyłeś kolejny czujnik 2 PINowy zielony
4. połączyłeś powyższe czujniki według schematów
5. wymieniłeś poduszkę powietrzną z przyciskami tempomatu
6. Test działania: prędkość powyżej 40km/h, wciśnięcie przycisku ON, a potem SET i noga z gazu :)
Powyższe czynności powinny dać 100% wynik pozytywny.
Sprawdź jeszcze raz połączenia kablowe, najprawdopodobniej tam jest błąd, ewentualnie masz walnięty któryś z czujników na sprzęgle lub hamulcu.
Pozdrawiam,
Rafał
1. Tempomat aktywowany w IDS w HEC i samym samochodzie
2. Pinów ani wiązek nie miałem żadnych, dokładałem wszystko od zera, z pominięciem kostek, tj. kable bezpośrednio kierownica>C100, pedały>C100, zgodnie z opisami, plus jeden kabel bodajże z C100 do licznika w aucie.
3. Komplet 'czujników' kupiłem używanych, sprawdzone miernikiem - działają, wyregulowane, ostatnio z drugiego mondzia przełożyłem komplet i brak zmian.
4. Tak, podłączone, miałem zrobione na wsuwkach kablowych, ale wczoraj z dawcy pobrałem organy, tj. kostki oryginalne i 'czujniki' są na kostkach, wg schematów, pozostałe połączenia nadal bezpośrednio bez gniazd/kostek w skrzyni bezpieczników.
5. Poduszki nie wymieniałem - wyciąłem i dołożyłem przyciski.
6. Brak efektu. Bieg 3/4/5, wciskam ON, wciskam +, noga z gazu i zwalnia. Wciskanie kilka razy + powinno stopniowo zwiększać prędkość - auto nadal zwalnia.
Nie dają efektu żadnego powyższe czynności, rok temu się za to zabrałem, do dziś nie działa. W czujnikach nie może być problem, bo w drugim mondziu tempomat działał na tych czujnikach i kostkach, po prostu kostki obciałem i przełożyłem do siebie, poza tym, nie ma co się w nich zepsuć, są to zwykłe jedno/dwuobwodowe włączniki, dwa zwierają pin po wciśnięciu i dwa zwierają pin w pozycji 'normalnej' - jeden obwód w czerwonym jest rozwarty, drugi zwarty w pozycji normalnej i w hamulcu tak samo, jeden 'czujnik' ma piny rozwarte, drugi zwarte w pozycji normalnej, po wciśnięciu jednego i drugiego pedału jest odwrotnie. Jak w mondziaku tempomat działa też wiem, bo mam dostęp do trzeciego, jeżdżącego, w którym tempomatem się bawiłem.
Wiem, że wydaje się to niemożliwe, ale nie działa i za chiny nie mogę tego odpalić, już mnie męczy ta cała sytuacja :(
kable tez do poduszki dociagles bo pewnie w wiazce ich nie bylo.
abckonto 29-07-2013, 06:57 no faktycznie ciężka sprawa :/
Skoro kable są w porządku, wszystkie podłączone prawidłowo, czujniki działają poprawnie i nie działa pomimo aktywacji, to może problem tkwi w komputerze? Może spróbuj podmienić komputer od dawcy?
Rafał
Komputer nie wiem - dawca ma TDCI silnik więc PCM nie podejdzie, a od jeżdżącego TDDI nie mogę wydłubać bo chwilowo go nie ma w kraju, więc patrzę na inne części...
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Forum czytam już dłuższy czas, ale nie miałem potrzeby zabierać głosu.
Temat bardzo mnie zainteresował, jak każde uszlachetnienie Mondeusza o dodatkową funkcjonalność.
Jeszcze tego naocznie nie weryfikowalem, ale z Waszych opisów powinienem mieć PCM C100, ponieważ mam Mondeo mk3 tddi z 12/2001 roku.
Schematy i zdjęcia były bardzo pomocne podczas weryfikacji posiadanego stanu. Zakupiłem przyciski i je zamontowalem na poduszce, a także wiązke do pedałów wraz z czujnikami. Podmienilem czujniki, dołożyłem wiązke. Zakupiona wiazka miała wtyk c36 i z niej pobrałem brakujace dwa piny damskie 3 i 6. Mam okablowanie z kierownicy c413/5, 6, 7 do wtyczek c32/1, 7, 13 oraz do c502/8. Kolory kabelkow i miejsca wyjścia oraz wejścia sie zgadzają.
W gnieździe c32 brak jest pinow męskich 1, 2, 7, 13 i 22. Do tempomatu potrzebuję 1, 7, 13. Do PCM zakładam, że potrzebuję wszystkich brakujacych pinow damskich c100/26, 30, 59, 78 i 79.
Generalnie proszę o info na priva czy ktoś z Was chce się pozbyć 7 pinow damskich do c100 oraz 5 pinow meskich do c32 do gniazdka? Oczywiście piny z kabelkami.
Jeszcze jedno pytanie. Gdzie znajdę w okolicach Pabianic ew. Łodzi kumatą osobę z WDSem do zaprogramowania tempomatu i zegarów? Ewentualnie raz na jakiś czas jestem w Warszawie ale to weekendowo.
NARESZCIE uruchomiłem tempomat!
Okazało się, że w C100, zamiast do 79 pinu, walnąłem po skosie obok, bodajże do 104 czy coś takiego. Pin wsadziłem poprawnie i wszystko działa :) :)
Również (przedlift, 2001 rok) uruchomiłem ikonę tempomatu na wyświetlaczu w zegarach - podczas wgrywania softu do zegarów z obsługą kompa spalania, dawca miał też tempomat i przewód od zegarów do C100 też miałem pociągnięty i normalnie, prawidłowo ikona się zapala po uruchomieniu tempomatu :)
Dziękuję wszystkim, którzy pomogli i próbowali pomóc, oraz wszystkim, którzy się przyczynili do stworzenia tego tematu i poradnika.
powiedzcie mi gdzie mozna to na slasku za normalne pieniadze aktywowac bo 200zl to juz chyba lekka przesada moim zdaniem, a takie ceny podaja servisy podane na 1 stronie tematu.
w kazdej elktrmechanice gdzie maja komputer diagnostyczny ids/wds, pojezdzij i popytaj
tak wiem ze w każdej :027: ale nie w każdej maja odpowiednie sprzeta.....
wiec wez telefon w reke podzwon i popytaj, nikt z forum za ciebie tego nie zrobi
haha jaki madry dzwonilem wszedzie i mechanik polecal mechanika no i znalazlem zrobione mam za 60 zl ale nie wiem czemu nie dalo sie wgrac ikonki do licznika ale tempomat dziala i to najwazniejsze a tu namiary
OK SERVIS
Goczałkowice - Zdrój
ul. szkolna 75
tel 663 746 362 to numer do goscia ktory to robił
cienki77 30-08-2013, 15:13 Witam.. Tez jestem na etapie montazu tempomatu.. Poduszka wymieniana czekam na krancowki pedalow.. Moje pytanie kto aktywowal w poblizu Lubina Legnicy lub Glogowa??
Wysłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2
haha jaki madry dzwonilem wszedzie i mechanik polecal mechanika no i znalazlem zrobione mam za 60 zl ale nie wiem czemu nie dalo sie wgrac ikonki do licznika ale tempomat dziala i to najwazniejsze a tu namiary
OK SERVIS
Goczałkowice - Zdrój
ul. szkolna 75
tel 663 746 362 to numer do goscia ktory to robił
Żeby ikona w liczniku działała, musisz mieć zmieniony soft licznika programatorem + dociągnięty kabel.
Licznik na stół, podłączyć programator i wgrać odpowiedni wsad, lub podjechać drugim mondeo z softem z ikoną w liczniku i zgrać soft i wrzucić do swojego. Samo włączenie ikony w IDS nie pomoże. Softy są różne - przynajmniej przedlift.
cienki77 31-08-2013, 16:23 A czy polift ma instalacje do licznika?
Dzięki koledze rafaelo007 dostałem brakujące piny do c100 i c32. Dziś ukończyłem przeciąganie wiązki, zabezpieczanie, lutowanie i izolowznie. Poskładalem wszysto do kupy (mam nadzieję, że dobrze 8) ) i teraz przydały by się namiary na kogoś z ids/wds w okolicach Pabianic lub Łodzi kto by mógł zaprogramować u mnie tempomat oraz wgrać wsad do licznika z ikoną tempomatu i ESP. Możecie kogoś wskazać lub polecić?
Dzieki rafaelo007 za pomoc.
A czy polift ma instalacje do licznika?
Z instalacjami jest lotto, jeden z tego samego rocznika ma, drugi nie ma. W moim nie było ani pół kabla do instalacji tempomatu, a znajomego mondeo, z tego samego roku miał kostki przy pedałach i wejście do skrzyni bezpieczników, czy ma dalej to nie wiem, nie sprawdzałem.
Samo włączenie ikony w IDS nie pomoże.
pomoze ale w policfcie, w przedlifcie tylko zmiana softu lub zegarow.
Odgrzeję trochę temat...czy komuś z was nie zostalo może kilka pinów z kostki c32? Szukam jej ostatnio intensywnie, na allegro nie mają...a chętnie bym odkupił...
Wysłane z mojego LT30p przy użyciu Tapatalk 4
abckonto 18-09-2013, 20:51 Witajcie!
Mam mondeo przedliftowego i nie musiałem zmieniać wsadu w liczniku. Z tego co poczytałem, to zmiana wsadu była konieczna w przedliftach, jeśli chciało się mieć spalanie chwilowe.
U mnie wystarczyło mieć kabel podciągnięty do licznika oraz aktywacja ids'em.
Brakujące piny zakupiłem na alledrogo u użytkownika kostka_wtyczka:
http://allegro.pl/Shop.php/Show?id=23126612
życzę powodzenia,
Rafał
a nie masz licznika z polifta czasem ?
abckonto 23-09-2013, 11:36 raczej przedliftowy, bo nie mogłem odblokować chwilowego spalania za pomocą IDS'a. Podobno w polifotwych można odblokować za pomocą IDS'a bez zmiany wsadu licznika.
Pozdrawiam
tylko w licznikach po 2 lifcie
Odgrzeję trochę temat...czy komuś z was nie zostalo może kilka pinów z kostki c32? Szukam jej ostatnio intensywnie, na allegro nie mają...a chętnie bym odkupił...
Wysłane z mojego LT30p przy użyciu Tapatalk 4
Kilka postów wyżej masz moje info o rafaelo, który odsprzedal mi piny do c32. Napisz do niego na priva.
Polecam.
Kaczorr1 03-10-2013, 18:35 A gdzie się podłącza Zielony Czujnik czy co to jest pokazane na pierwszym zdjęciu??
a przeczytaj temat to wyczytasz ;)
Mam już instalacje wewnątrz auta. Niestety brakuje jej w komorze silnika. Proszę podpowiedzcie gdzie muszę podpiąc tych pięc przelotów.
a ja mam po lifcie i nie mam kontrolki tempomatu. mimo, że aktywowałem ją na ids - pojawia się tylko po włączeniu zapłonu - ale tempomat od dzisiaj działa :wink:
Bump: raczej przedliftowy, bo nie mogłem odblokować chwilowego spalania za pomocą IDS'a. Podobno w polifotwych można odblokować za pomocą IDS'a bez zmiany wsadu licznika.
Pozdrawiam
no i rzeczywiście odblokowałem chwilowe spalanie, ale kontrolki tempomatu nie ma mimo że zaznaczyłem ją przy programowaniu HEC. Może ktoś z bardziej doświadczonych kolegów ma pomysł dlaczego tak się dzieje - z góry dzięki
abckonto 23-10-2013, 22:20 a kabelek do zegarów masz dociągnięty?
a kabelek do zegarów masz dociągnięty?
no jeszcze nie zaglądałem za zegary. a może ktoś wie jakie piny połączyć - tego nie znalazłem na forum - może słabo szukałem :):):)
abckonto 24-10-2013, 19:15 no to słabo szukałeś
z kości C32/1 musisz mieć dociągnięty kabelek do kości zegarów C449/13 gdzie 1 i 13 to numery pinów w danych kościach.
jeśli PIN C32/1 jest pusty, to musisz go dokablować do złącza PCM (C100/78).
Poniżej schemacik, który zrobiłem na podstawie zebranych tutaj informacji. Wcześniej nie mogłem go załączyć, ze względu na ograniczenia wielkości plików pdf.
Mam nadzieję, że się jeszcze komuś przyda
Pozdrawiam,
Rafał
dudi1985 27-10-2013, 12:25 Witam
Mam pytanie Panowie - Czy jest możliwa sytuacja, że sterownik komputera nie posiada "sterownika Tempomatu" (czy jakiegoś modułu, który za to odpowiada)? Właśnie zamontowałem instalacje W swoim aucie, tempomat został aktywowany w sterowniku IDSem i wyświetla go jako "obecny". Na podglądzie funkcji wszystkie przyciski i czujniki działają poprawnie więc wygląda na to że instalacja jest dobrze wykonana a mimo to tempomat nie uruchamia się... Czy ktoś ma jakiś pomysł co może być tego przyczyną?
Mam już instalacje wewnątrz auta. Niestety brakuje jej w komorze silnika. Proszę podpowiedzcie gdzie muszę podpiąc tych pięc przelotów.
do wtyczki komputera c100 lub c200 w zależności co tam masz.
gdzieś na początku tego tematu było opisane położenie tej wtyczki
Sz_Cywa dzięki za info. Piny załatwione.:)
do wtyczki komputera c100 lub c200 w zależności co tam masz.
gdzieś na początku tego tematu było opisane położenie tej wtyczki
Sz_Cywa dzięki za info. Piny załatwione.:)
Już rozumiem. Czyli muszę dociągnąć te pięc przewodów do C100 PCM. Dobrze rozumiem? ;)
abckonto 27-10-2013, 20:07 dobrze kolego rozumiesz ;)
kilka postów wcześniej wrzuciłem schematy w pdf. Tam widać gdzie te 5 przewodów się rozchodzi od C100 PCM
dobrze kolego rozumiesz ;)
kilka postów wcześniej wrzuciłem schematy w pdf. Tam widać gdzie te 5 przewodów się rozchodzi od C100 PCM
Dzięki bardzo za pomoc. Jutro zdam relacje jak się z tym spisałem. :)
Pozdrawiam
Witam
Mam pytanie Panowie - Czy jest możliwa sytuacja, że sterownik komputera nie posiada "sterownika Tempomatu" (czy jakiegoś modułu, który za to odpowiada)? Właśnie zamontowałem instalacje W swoim aucie, tempomat został aktywowany w sterowniku IDSem i wyświetla go jako "obecny". Na podglądzie funkcji wszystkie przyciski i czujniki działają poprawnie więc wygląda na to że instalacja jest dobrze wykonana a mimo to tempomat nie uruchamia się... Czy ktoś ma jakiś pomysł co może być tego przyczyną?
Ja miałem podobnie - okazało się, że jeden z przewodów na włącznik pedału hamulca ( ten dołożony )miał przerwę - co ciekawe ids nie pokazał błędu.Dopiero podpięcie pod inny komputer ( nie ids ) pokazało P0571. Może być problem z samym włącznikiem - wcześniej koledzy to opisywali parę postów temu.
Może spróbuj w tym rejonie. Nie wydaje mi się, żeby PCM był za "płytki" na tempomat.
dudi1985 01-11-2013, 12:47 Dzięki za odpowiedź... Właśnie sprawdziłem przejścia z czujników do złącza c200 i generalnie takie spostrzeżenia:
na pin-ie 77/C200 z 1/C406 napięcie w granicach 12 V
na pin-ie 12/C200 z 1/C414 masa
na pin-ie 58/C200 z 6/C505 masa
Pomiary gdy stacyjka w pozycji zapłonu
na wyłączonym znika "+" z 77/C200
Czy są one właściwe...? dodam że po naciśnięciu hamulca również znika "+"
Widzę, że nie bardzo jest pomysł na tą moją sprawę... W takim razie wracam do koncepcji jaką nadałem poprzednio i zakupie nowy (inny) PCM i spróbuje programować na nowo....
KCMICHALSKI 03-12-2013, 19:01 Witam, czy ktoś wie gdzie w Warszawie i okolicach można aktywować tempomat. W ANZA straszą że może się to nie udać i jeżeli coś spaprają to odpowiedzialności nie wezmą, a twierdzą ze nawet może moduł sterujący paść i trzeba będzie zegary wymieniać. W dodatku chcą za to 200 zł. O ASO nie wspomnę jak spytałem to zaśpiewali 350zł nie zależnie czy się uda czy nie. Gdzie to można jeszcze zrobić. Pomocy :)
PS. Wszystkie zdjęcia zniknęły z 1 strony. Ma to ktoś zapisane na twardym dysku?
PS. Wszystkie zdjęcia zniknęły z 1 strony. Ma to ktoś zapisane na twardym dysku? Spokojnie :P. Za jakiś czas odnowię bo dotychczasowa domena wygasła :?
Gdzie w Poznaniu mi aktywują funkcje tempomatu w komputerze pokładowym? Dodam że w liczniku mam aktywowany.
W ASO lub u elektromecanika ktory dysponuje komputerem WDS lub IDS
Czy w ten sam sposób można dołożyć w transicie 00-06? :P
Spokojnie :P. Za jakiś czas odnowię bo dotychczasowa domena wygasła :?
Gotowe :one:
Jeśli coś jeszcze nie działa to proszę o info :P
mysle ze tak, ale musisz sam sprawdzic ;)
Tempomat zamontowany. W środę jadę do ABSCaru na przegląd i przy okazji spytam czy mi go aktywują (wiem, że w Focusach aktywowali - więc raczej nie powinno być problemu).
W każdym razie takie moje drobne uwagi do instrukcji:
1. Kostki przy czujnikach mają takie zabezpieczenia z drutu - wydaje mi się, że żeby rozłączyć czujnik trzeba to zabezpieczenie wyjąć (włożyć czujnik da się bez zdejmowania). W każdym razie ja wyciągnąłem ten drucik przy czujniku sprzęgła i w sumie połowę czasu całkowitego montażu zajęło mi ponowne jego włożenie (przez trudny dostęp i brak możliwości łatwego przytrzymania kostki).
2. Złącze od klaksonu/przycisków tempomatu też ma zabezpieczenie (u góry złącza) przed wysunięciem, które trzeba lekko wcisnąć płaskim śrubokrętem żeby odpiąć złączkę.
3. Złącza od poduszki mają podobną blokadę ale te należy po prostu ścisnąć po bokach (tu jest to lepiej widoczne niż w przypadku tej złączki od klaksonu).
Generalnie instrukcja super - montaż zajął góra 30 min. (głównie przez walkę z tym drucikiem zabezpieczającym). Była chwila stresu przy podłączaniu poduchy (kupiłem drugą poduchę z przyciskami - nie bawiłem się w wycinanie) ale poszło ok.
Ten drucik w kostkach przy czujnikach należy wcisnąć, aby zdjąć kostkę z czujnika.
Moźecie kogoś z wds/ids wskazać do aktywacji tempomatu w okolucach Łodzi?
Po czytałem trochę na ten temat, więc jeżeli mam auto po lifcie czyt. 2004r w kombii, wersja GHIA to wystarczy zrobić tylko operację z pierwszej strony? Bo widzę, że dużo osób piszę o jakiś kabelkach, ale to chyba w przed liftach. Po lifcie w zegarach po zaprogramowaniu tempomatu w IDS będzie działała ikonka tempomatu?
EDIT: Automatyczna skrzynia biegów ma jakieś znaczenie?
Spokojnie mogę polecić do aktywacji i założenia tempomatu:
Plenzler. Autoelektronika. Plenzler J.
Piotrowska 18, Poznań
61 875 03 63
Witam, czy ktoś wie gdzie w Warszawie i okolicach można aktywować tempomat. W ANZA straszą że może się to nie udać i jeżeli coś spaprają to odpowiedzialności nie wezmą, a twierdzą ze nawet może moduł sterujący paść i trzeba będzie zegary wymieniać. W dodatku chcą za to 200 zł. O ASO nie wspomnę jak spytałem to zaśpiewali 350zł nie zależnie czy się uda czy nie. Gdzie to można jeszcze zrobić. Pomocy :)
PS. Wszystkie zdjęcia zniknęły z 1 strony. Ma to ktoś zapisane na twardym dysku?
I ja ostatecznie aktywowałem tempomat :diabelek: . Pół roku zajęły poszukiwania osoby chętnej do współpracy. Dziś w jednym serwisie komp był za słaby i skierowano mnie do pana Zenona z wieloletnim doświadczeniem w fordach. Pierwsze podejście nie udane, aktualizacja i ruszyło jak z płatka. Pan Zenon już miał wcześniej do czynienia z aktywacją tempo. Koszt 100 PLNów.
Kontakt w okolicach Warszawy - Józefów (Michalin) ul. Willowa 24, mgr inż. Zenon Kaczorek tel. 502-394-351.
Polecam i powodzenia.
cienki77 06-03-2014, 16:43 Witam. Mam pytanie odnosnie czasu wgrywania i aktywacji tempomatu. Ile to trwa.? Wie ktos? Tzn ile trwa wgrywanie do PCMa a ile do zegarow?
Wysłane z mojego LG-P760
Witam. Mam pytanie odnosnie czasu wgrywania i aktywacji tempomatu. Ile to trwa.? Wie ktos? Tzn ile trwa wgrywanie do PCMa a ile do zegarow?
Wysłane z mojego LG-P760
Aktywacja z pogadanką, podpięciem, aktywacją to chwila 5 do 10 minut. Przy komplikacjach jak u mnie i potrzebą aktualizacji to jakieś dodatkowe 10 minut. No i jeszcze jazda testowa 10 minut. Oczywiście jak wszystko jest z instalacją, przyciskami i czujnikami jest OK. Przy braku działania tempomatu to szukanie problemu może trwać w nieskończoność :619:
Rbrt_ldz 13-03-2014, 05:25 Witam, macie może namiary na kogoś kto w Łodzi robił takie magie, a przede wszystkim kto potrafi i ma możliwość przeprogramowania zgodnie z wielce pomocną instrukcją?
Witam, macie może namiary na kogoś kto w Łodzi robił takie magie, a przede wszystkim kto potrafi i ma możliwość przeprogramowania zgodnie z wielce pomocną instrukcją?
Chyba z półroku w Łodzi i okolicach szukałem namiaru na kogoś z WDSem i w końcu przy okazji bycia dłuższy czas w Warszawie znalazłem i aktywowałem sobie tempomat. Forumowicz z łodzi prowadzi warsztat ale do nowszych fordów na razie nie ma kompa. Namiary w temacie z montażem tempomatu i ESP.
Dodatkowo namieżyłem osobę poprzez mechaników z ul. Drewnowskiej przy Manufie, gdzie robią fordy i nie tylko. Podali mi namiary do gościa z WDSem. Nie mam już numeru telefonu ale zadzwoń do mechaników na drewnowskiej to pewnie Ci podadzą - kontakt do niech pod telefonem: 603 094 151.
Koleś za aktywację chciał 100 zł. Szukałem gdzie indziej coś tańszego. I w Końcu tyle też zapłaciłem w Warszawie. W ASO Forda na Brzezińskiej nawet rozmawiając z zaufanym człowiekiem był opór jakby mieli w ogień skakać. Powodzenia.
a w automacie tylko włącznik do hamulca ?
a w automacie tylko włącznik do hamulca ?
Generalnie tak, bo nie masz sprzęgła. Musisz także instalacje uzupełnic uwzględniając brak sprzęgła. W temacie był poruszany wątek tempo w automacie i są też schematy.
Powodzenia.
kedziart 26-05-2014, 21:58 Dla zainteresowanych aktywacja tempomatu z Warszawy i okolic polecam forumowicza o nicku Mayak. Tempomat dziala! Do Mondeo z 2012 roku (diesel) wystarczylo dokupic przyciski do kierownicy. Ja akurat kupilem takie bez ogranicznika predkosci ale z ogranicznikiem tez dzialaja. Dodatkowo Mayak wlaczyl mi jeszcze automatyczne ryglowanie drzwi - wszystko naprawde w przystepnych cenach! POLECAM :)
jendrekmak 08-06-2014, 23:43 jak by ktoś miał piny do złącza C200 (z C100 nie pasują) to chętnie "przytulę" 5 sztuk. szczegóły do ustalenia na PW
Bodzio00157 10-06-2014, 23:06 Witam
Jestem tu nowy i chciałem zainstalować tempomat...
Mam może głupie pytanie, ale przeszukałem cały wątek i i za chiny nie wiem gdzie w moim aucie jest złącze c 200
W miejscu wskazanym na rysunku opisanym jako c 200 znajduje się złącze c 167 (takie kwadratowe)
Kurcze może patrze w złym miejscu już sam nie wiem...
Proszę niech mi ktoś napisze po prostu w którym miejscu jest to złącze bo się załamię...
Z góry wielkie dzięki...
abckonto 10-06-2014, 23:17 Witaj!
Jeśli jest w tym samym miejscu co złącze C100 (mam przedlifta), to musisz dokopać się do osłony filtra wlotu powietrza, tam gdzie zmieniasz filtr kabinowy co roku :) przy podszybiu
pzdr
Bodzio00157 11-06-2014, 09:10 Jeszcze raz zobaczę, ale właśnie tam patrzyłem nawet odkręciłem osłonę do której przykrecona jest poduszka amortyzatora i tak było kwadratowe dosyć długie złącze skręcone na śrubę złącze, później znalazłem gdzieś w jakiejś instrukcji ze jest to złącze c153...
Sprawdzę może to gdzieś głębiej jest...?
Dzięki za odp... Pozdr
abckonto 11-06-2014, 09:35 sprawdź dobrze, bo wydaje mi się że opisujesz złącze C200, też musiałem zdejmować osłonę poduszki amorka, C100 też było przykręcone na śrubkę.
Najłatwiej to sprawdzisz otwierając te złącze i sprawdzając ilość pinów
pzdr
Bodzio00157 11-06-2014, 10:02 Mam jeszcze jedno pytanko...
z wtyczki pod kierownicą (tej od przycisków) wychodzą wszystkie kable czy to oznacza, że nic z tym nie muszę robić tylko podłączyć poduchę z przyciskami czy te kable są gdzieś dalej ucięte i muszę je podłączyć...?
Czy wystarczy tylko podłączyć brakujące kabelki do czujników przy pedałach...?
Bodzio00157 12-06-2014, 10:06 ???
jendrekmak 12-06-2014, 11:46 W miejscu wskazanym na rysunku opisanym jako c 200 znajduje się złącze c 167 (takie kwadratowe)od strony filtra owszem jest takie kwadratowe długie złącze. żeby znaleźć c200 musisz obejrzeć przestrzeń między kielichem zawieszenia a błotnikiem - głębiej na przegrodzie pod wiązkami
Bodzio00157 12-06-2014, 22:51 Dzięki wiem już wszystko.... Mam części i jutro będę działał... Tylko ciągle nie daje mi spokoju to złącze bo nie jestem pewien czy to jest c100 czy c200
Moje mondeo jest z 2003 model 2004 wg Vin z listopada... Ktoś napisał tutaj że przed lutym 2003 jest c100 a po lutym c200 a może można poznać jakoś po kształcie...?
Bodzio00157 13-06-2014, 17:35 Może wie ktoś z was gdzie w warszawie lub bliskiet okolicy aktywować tempomat i ta ikonkę w zegarach...
Wszystko juz mam połączone i tylko aktywacja jeszcze...
abckonto 13-06-2014, 21:18 napisz na priva, to podam Ci namiary na kolesia z Warszawy
pzdr
Rafal
jendrekmak 14-06-2014, 07:48 nie jestem pewien czy to jest c100 czy c200
Moje mondeo jest z 2003 model 2004 wg Vin z listopada...więc C200
Bodzio00157 18-06-2014, 16:26 Witam
Aktywowałem dzisiaj tempomat, ale nie działa wszystko zgodnie z opisem Syl-west-er & Kropel...
Na kompie wyskoczyła usterka pedału hamulca...(regulacje zrobiłem)
Ze złącza C200
PIN 77--> na dodatkowy styk hamulca
PIN 12--> na dodatkowy styk sprzęgła
PIN 60--> C32-1
PIN 57--> C32-7
PIN 13--> C32-13
Czy PIN 13 łączy się tylko z zegarami (ikonka) czy również z przyciskami przy kierownicy...?
W innym opisie znalazłem że jak ktoś nie ma okablowania pod kolumną kierownicy (wtyczka obok stacyjki) to musi pociągną dodatkowe 3kable... sprawdziłem i dwa idą bezpośrednio do c32 a ten trzeci gdzieś indziej i nie łączy się ani z zegarami ani z C32 stąd moje pytanie powyżej...
Czy sterowanie z kierownicy jest tylko z dwóch kabli w C32...?
Co mam sprawdzić...? Co mogłem źle zrobić...?
Bodzio00157 18-06-2014, 21:24 Udało mi się uruchomić tempomat...:-) wszystko działa tak jak w opisie tylko żeby zadziałało musiałem zewrzeć ten dodatkowy obwód czujnika sprzęgła i zamontować stary jednoobwodowy czujnik...
Poza tym jeśli zewrze się ten dodatkowy obwód czujnika sprzęgła a zamiast zielonego czujnika do się zwore to wszystko działa tak jak w instrukcji wiem bo tak zrobiłew na próbę i tempomat działał po wciśnięciu sprzęgła lub hamulca dezaktywował się... Może z automacie te dodatkowe czujniki mają jakiś sens ale w manualu można wszystko zrobić na tych co są..
te czujniki odpowiadaja za bezpieczenstwo dlatego sa zdublowane, ale ja chcesz oszczedzac na bezpieczenstwie .... Ty mu hamulec a on ci gaz do dechy, ty mu sprzeglo a on ci obroty na czerwone pole, to tylko tak w skrocie co sie moze stac ;)
Bodzio00157 22-06-2014, 13:35 To o czym piszesz nie ma nic wspólnego z tymi czujnikami bo pytałem się w fordzie do czego one służą i na pewno nic takiego nie miało by miejsca...
Może jest ktoś ma tym forum kto na prawdę ma jakieś pojęcie i mógłby mi podpowiedzieć co mogłem źle połączyć bo tempomat działa poprawnie tylko wtedy gdy zwarty jest na stałe dodatkowy obwód czujnika sprzęgła...
Widze ze ty nie masz o tym zielonego pojecia, a na ekspertow z ASO to brak slow. Pomysl po co sa te czujniki skoro w aucie bez tempomatu ich nie ma a w aucie z tempomatem sa. Zastanow sie co moze byc zle skoro jak zewrzesz czujnik to dziala, a jak go podepniesz to nie dziala. Trudna lamiglowka. Zanim znow cos napiszesz poczytaj o montazu tempomatu w MKII, MKIII to wyczytasz odpowiedz na twoje pytanie ;)
Bodzio00157 24-06-2014, 12:33 W aucie bez tempomatu tez są czujniki... Dobra żeby skończyć juz tą głupia wymianę zdań to konkretnie Ci napisze do czego służą te czujniki żebyś zrozumiał...
1. Czujnik sprzęgła służy do zmniejszania momentu obrotowego przy wysprzeglaniu co ma zapobiec szarpaniu... Drugi obwód służy do rozłączania tempomatu...
2. Czujnik hamulca służy do uruchamiania świateł stopu (czarny) drugi zielony służy do dezaktywacji tempomatu..
Czujniki te NIE MAJĄ wpływu na bezpieczeństwo jazdy...
Powielam poprzednie pytanie jak ktoś wie które połączenie mogłem źle zrobić to napiszcie bo nie jest moim celem dogryzanie tu komuś ani mądrzenie się tylko chce konkretnej odpowiedzi a może ten czujnik jest niesprawmy ale mierzyłem go i oba obwody działają poprawnie...
Bump: Jeszcze jedno...
Czy jest możliwe że zakupiona przeze mnie wiązka w czujnikami była od Anglika...? Czytałem, że np wiązki od sterowania szyb miały pozamieniane przewody (-+) i trzeba było przerabiać. Może przy tych czujnikach tez jest cos na odwrót...?
crossfader18 25-06-2014, 16:14 Witam!
Również usiłuje u siebie zamontować tempo. Prosił bym o potwierdzenie wyprowadzeń przewodów z C200:
PIN 77--> na dodatkowy styk hamulca
PIN 12--> na dodatkowy styk sprzęgła
PIN 60--> C32-1
PIN 57--> C32-7
PIN 13--> C32-13
Jeżeli wszystko się pokrywa zabieram się do roboty, już jutro będą czujniki i poducha z przyciskami :)
Bodzio00157 25-06-2014, 22:23 Wszystko się zgadza sprawdź czy masz na wtyczce c32 przewody 1, 7, 13 jak masz to okej... Dołączam zdjęcie jak podłączyłem kabel pod C200
a może ten czujnik jest niesprawmy ale mierzyłem go i oba obwody działają poprawnie...
mierzyles go na stole czy jak jest zamontowany w tempomacie ?
Dobra żeby skończyć juz tą głupia wymianę zdań to konkretnie Ci napisze do czego służą te czujniki żebyś zrozumiał...
Ty nadal nie rozumiesz, zmostkuj sobie je a te fabryczne wymontuj i zobacz czy tempomat ci sie wylaczy jak wcisniesz hamulec, sprzeglo ;)
Bodzio00157 26-06-2014, 09:48 Kolego 1olek
1. Mierzyłem i na sucho i zamontowany na pedałe... I działa
2. So aktywacji tempomatu okazało się że nie działa wiec zacząłem kombinować i metodą prób i błędów zwierałem poszczególne styki dodatkowych czujników... W pewnym momencie zwarłem na stałe zielony czujnik (piny w kostce) a czujnik wyjąłem. Podobnie zrobiłem z czerwonym czujnikiem tylko ze w nim zwarłem tylko dodatkowy obwód i wsadziłem stary jednoobwodowy czujnik i ku mojemu zdziwieniu możesz wierzyć lub nie ale bajek nie opowiadam wszystko działało i hamulec i sprzęgło dezaktywowało tempomat... Jedyne co potem zrobiłem to dołożyłem zielony czujnik i okazało się że z nim też działa...
Reasumując wychodzi na to, że wciąż jest cos nie do końca dobrze podłączone bo czerwony czujnik działa na jednym obwodzie tym co był a zielony tez nie koniecznie spełnia swoją funkcję bo czy jest czy go nie ma działa tak samo...
Powiedz mi lepiej jeśli się orientujesz czy jest różnica pomiędzy wiązką czujników angielską a europejską bo jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że może kupiłem wiązke z jakiegoś rozbitego anglika i może któreś kable są pozamieniane...?
Czy jest w ogóle taka możliwość...?
nie ma roznicy, anglik europa, to samo
crossfader18 26-06-2014, 21:35 Koledzy, a mam takie pytanie, nie ma ktoś z was pinów/konektorów do C200? Czujniki już na miejscu poducha z przyciskami także, teraz nic tylko podpiąć i uaktywnić :)
Bodzio00157 27-06-2014, 16:57 Na forum ktoś podsunął pomysł z którego skorzystałem... Kupujesz kabel do komputera audio łączący cd rom z płytą główną i wyciągasz piny... Idealnie pasują tylko trzeba dosyć głęboko wsadzić i najlepiej przyblokować czymś kabel od góry żeby się nie wysunął... Ja wcisnąłem wykałaczkę...:-)
Dołączam zdjęcie tego kabla...
Bump: 1Olek pytanie do Ciebie...
Widziałem na forum ale nie jestem pewien czy to Ty montowałes esp...?
Ktoś miał schematy instalacji esp... Masz może te schematy i czy mógłbyś mi ewentualnie wysłać na maila
radecz1@wp.pl
Chciałbym zobaczyć czy bardzo to skomplikowane... Mam dostęp do części oprócz kolumny kierownicy i zastanawiam się czy się nie pobawić...;-)
montowalem, a wszystko opisalem tutaj, jest tam link do schematow.: http://www.mondeoklubpolska.pl/showthread.php/74926-MKIII-Monta%C5%BC-ESP
A moja walka z montazem i problemy z uruchomieniem ESP sa opisane na FCP w temacie o dolozeniu tempomatu i ESP do TDCi czy jakos tak.
Bodzio00157 28-06-2014, 10:47 okej dzięki jak ogarnę te schematy to może się za to zabiorę...
nic skomplikowanego jak lubisz grzebac w aucie i lapiesz elektryke. Ale roboty troche jest.
crossfader18 28-06-2014, 14:52 Co do pinów to wykorzystałem rożne ze starego złomu elektronicznego do reszty wtyczek, do pcm podobno są inne. Czy napewno takie jak podałeś Bodzio00157 będą pasować ?
Kable przepuszczone, zostało tylko wpięcie do komputera :)Mam takie pytanko . Kabel nr 7 z pod kierownicy powinien iść do wtyczki/gniazda C502, u mnie występuje taki problem, że brak tego kabla z gniazda i nie wiem gdzie się nim podłączyć (podobno odpowiada on za zasilanie przycisków) , podpowie ktoś ?
Bodzio00157 29-06-2014, 10:23 Co do pinów to wykorzystałem rożne ze starego złomu elektronicznego do reszty wtyczek, do pcm podobno są inne. Czy napewno takie jak podałeś Bodzio00157 będą pasować ?
Kable przepuszczone, zostało tylko wpięcie do komputera :)Mam takie pytanko . Kabel nr 7 z pod kierownicy powinien iść do wtyczki/gniazda C502, u mnie występuje taki problem, że brak tego kabla z gniazda i nie wiem gdzie się nim podłączyć (podobno odpowiada on za zasilanie przycisków) , podpowie ktoś ?
Ja właśnie na takich pinach zrobiłem... do tych dziurek co są po zewnętrznych stronach wtyczki można wsadzić nawet większe piny bo łatwiej wchodzą, ale do tych w środku te co napisałem pasują idealnie tylko, że trzeba czymś od góry przyblokować żeby się nie powysuwały... na poprzedniej stronie masz moje zdjęcie tej wtyczki ok góry...
To są wszystkie połączenia z kierownicy...
C200 PIN 13 --> C32 PIN 13
C200 PIN 57 --> C32 PIN 7
C200 PIN 60 --> C32 PIN 1
crossfader18 29-06-2014, 11:42 Do kierownicy łącznie idzie dziewięć kabli. Mi brakowało 3 mam wpięty nr 5 i 6 pod kierownica został jeszcze 7 i nie bardzo wiem gdzie on ma iść czy do jakiegoś bezpiecznika ?
Podobno 7 pin (kabel od kierownicy), ma wędrować do kości C502 (pin nr 8 ). I co dalej ? U mnie niestety brak przewodu w gnieździe i nie wiem gdzie dalej wędruje wiązka :(
wiec poczytaj ten temat, wyszukaj schematy i bedziesz wiedzial gdzie wędruje ten kabel.
crossfader18 29-06-2014, 15:04 Ok ogarnąłem, iż kabel ten musi iśc do bezpiecznika F82.Przynajmniej tak mi się wydaje :?
Bodzio00157 29-06-2014, 18:49 [QUOTE=crossfader18;2233446]Ok ogarnąłem, iż kabel ten musi iśc do bezpiecznika F82.Przynajmniej tak mi się wydaje :?[/Q
A tamte dwa gdzie podłączyłeś?
crossfader18 29-06-2014, 19:03 pin 5 z kierownicy => C200 pin 57
pin 6 z kierownicy => C200 pin 13
pin 7 z kierownicy => F82
Bodzio00157 30-06-2014, 11:47 pin 5 z kierownicy => C200 pin 57
pin 6 z kierownicy => C200 pin 13
pin 7 z kierownicy => F82
u mnie w kierownicy była wiązka do C32 i nie wiem które piny z kiery odpowiadają pinom z komputera, ale skoro podłączyłeś te dwa i są dobrze no to trzeci podłącz tak jak Ci napisałem pod pin 60 C200 i będzie okej
Ja wszystko podłączyłem bezpośrednio do kompa bez żadnych bezpieczników...
Bump: nic skomplikowanego jak lubisz grzebac w aucie i lapiesz elektryke. Ale roboty troche jest.
no właśnie pobawiłbym się tylko najbardziej boję się wymiany pompy bo o ile z elektryką dam jakoś radę to mechanicznie może być gorzej...
Pytanie... jak podłączałeś tempomat (te dodatkowe kable) to puszczałeś coś przez jakiś bezpiecznik...?
crossfader18 30-06-2014, 14:26 trzeci podłącz tak jak Ci napisałem pod pin 60 C200 i będzie okej
Kabel od c200/60 idzie do zegarów do 1 pina, nie do kabli pod kolumną kierowniczą. Ze schematu wynika, że kabel z oznaczeniem 7 pinu pod kierownicą idzie właśnie w ten bezpiecznik . Dokończę instalację niebawem po powrocie z urlopu. A tymczasem mam prośbę, skoro Bodzio00157 świeżo jesteś po montażu tempomatu sprawdź mi proszę czy po wyjęciu bezpiecznika f82 działa ci tempomat ? :) Dziękuje
Auto-Spec
ul.Wyspańskiego 8
80-434 Gdańsk
Osoba kompetentna: Daniel Dudziński
tel. 58 341-11-63
"Podpięcie" kosztowało 100 PLN
To już nieaktualne. Serwis się zamknął, nie zostały niestety namiary na p. Daniela...
Przy okazji, ma ktoś jakiś namiar na kogoś kumatego w Trójmieście, kto zainicjuje tempomat i kontrolkę w zegarach w przedlifcie tdci z zegarami z "info"?
Pozdrawiam,
slachu
najbardziej boję się wymiany pompy
to nic skomplikowanego, kilka srubek, wyjmujesz stara, wkladasz nowa.
Bodzio00157 01-07-2014, 09:26 to nic skomplikowanego, kilka srubek, wyjmujesz stara, wkladasz nowa.
A nie musze później odpowietrzać układu hamulcowego... uzupełniać płynu itd ...?
Mam takie pytanko. Czy da się aktywować tempomat przed podłączeniem wszystkiego??
Kable z C100 już wyciągnąłem, muszę je tylko do czujników i do nowej poduszki popodłączac a że miałem dzisiaj okazje podpiąć sie pod IDSa to chciałem go aktywowac a tu
d... wyskakuje error
Bodzio00157 01-07-2014, 17:58 Mam takie pytanko. Czy da się aktywować tempomat przed podłączeniem wszystkiego??
Kable z C100 już wyciągnąłem, muszę je tylko do czujników i do nowej poduszki popodłączac a że miałem dzisiaj okazje podpiąć sie pod IDSa to chciałem go aktywowac a tu
d... wyskakuje error
Powinno się dać mi gość aktywował tempomat pomimo iż na początku źle go podłączyłem i wyskaiwały błędy czujników. Jak juz ogarnąłem co nie tak i podłączyłem to działał... U mnie też były jakieś błędy i nie dało się z początku aktywować, trzeba było wgrać nowy soft...
A nie musze później odpowietrzać układu hamulcowego... uzupełniać płynu itd ...?
musisz ale to tez nic skomplikowanego, ja poprosilem zone o pomoc w odpowietrzaniu ;)
Powinno się dać mi gość aktywował tempomat pomimo iż na początku źle go podłączyłem i wyskaiwały błędy czujników. Jak juz ogarnąłem co nie tak i podłączyłem to działał... U mnie też były jakieś błędy i nie dało się z początku aktywować, trzeba było wgrać nowy soft...
Dzięki za info. Mimo wszystko poskładam sobie wszystko do kupy i w poniedziałek lecę na IDSa. Przy okazji zaktualizuje sobie softa. Dam znać jak poszło.
Czy ktoś zna/poleca serwis w okolicach Krakowa w którym można aktywować tempomat dla Diesla?
Mówimy tu o już na prawdę małych plikach w granicach 1/10 MB.
Przeglądając forum, widziałem, że użytkownicy wrzucali, z możliwością podglądu, większe pliki, po kilkaset kB, głównie zdjęcia wykonywanych prac albo schematy.
W każdym razie pliki wrzuciłem na serwer zewnętrzny, poniżej linki
wiązka tempomatu cz1 - cały schemat
http://www42.zippyshare.com/v/16349359/file.html
wiązka tempomatu cz2 - fragment dotyczący wiązki przy czujnikach
http://www24.zippyshare.com/v/95017101/file.html
Pozdrawiam, i powodzenia! :)
Rafał
Witam panowie ma ktoś te schematy?dziś kupiłem licznik z tempomatem i kompem, czujniki oraz kawałek wiązki ale żeby dalej połączyć potrzebuje właśnie ''łatwych'' schematów ,
pozdro.
crossfader18 08-07-2014, 05:19 Napisz do użytkownika heko
http://gcstuning.pl/kontakt
Dzięki za info. Mimo wszystko poskładam sobie wszystko do kupy i w poniedziałek lecę na IDSa. Przy okazji zaktualizuje sobie softa. Dam znać jak poszło.
Udało się. Dzisiaj bylem na IDSie i po wgraniu nowego softa tempomat zatrybił. Dziękuje wszystkim którzy się do tego przyczynili bezpośrednio i pośrednio. Za tydzień mam niemałą trasę do zrobienia (1500km) więc tempomacik się przyda. Pozdrawiam.
Panowie a ja mam problem ... Zrobiłem całą instalacje tempomatu czujniki poduszka ids i nie działa;(ale od momentu dołożenia tych kilku kabelków świeci mi kontrolka abs czy to może mieć coś wspólnego?
crossfader18 15-07-2014, 18:10 Też mam problem z ids'em :(
u mnie już działa ;)źle podłączyłem jeden kabelek teraz jest wszystko ok tylko świeci mi abs ale nie mam żadnych błędów a abs działa
Proszę o pomoc w montażu tempomatu.
Ford Mondeo mk3 TDCI 2.2 manual 2005 po lifcie - montaż według podanej instrukcji. Po aktywacji nie działa.
W liczniku przed uruchomieniem wyświetla się kontrolka tempomatu i po chwili gaśnie - czyli prawidłowo.
W pcm też jest aktywowany - jest obecny a mimo to nie działa.
Proszę o schemat całego montażu ale do TDCI bo do benzyny jest na forach.
crossfader18 23-07-2014, 20:30 Podpowie ktoś gdzie jeszcze w Krakowie mogę zapiąć mondeo ids'em ?
kuczyk13 04-08-2014, 09:09 Witam
Staram się przeczytać wszystkie posty i może coś ominąłem.
Kupiłem 3 czujniki z wiązką (6 przewodów).
Czy wystarczy że 4 podłączę do istniejących (2 x zielony/biały, 2 x brąz/żółty) a 2 pozostałe do C200 czy coś pominąłem?
Dzięki za odp
Do c 200 idą dwa kable od czujników dwa od przycisków i jeden od ikonki. jak chcesz mam fajny schemat do tych czujników
kuczyk13 04-08-2014, 15:42 To poprosze o ten schemacik.
witam na zdjęciu 068 jest w miarę cały schemat
na zdj 070 jest to co potrzebne czyli trzy czujniki i ich połączenie do c200
czujnik sprzęgła to S258 i brakuje nam tego pinu o numerze 78 do czujnika sprzęgła i on idzie tak jak widać przez jeden czujnik hamulca do drugiego i wraca do c200 do pinu 59.
zdj 071 to przełączniki na kierownicy jak widać z pinu nr 6 z kostki pod kierownicą do pinu 26 złącza c200 ,i z pinu numer 5 pod kierownicą do 30 w c200.
u mnie brakowało pod kierownicą jeszcze zasilania jak połączyłem tą kostkę pod kierownicą co c200 co został jeden pin wolny tam dałem +12 z jakiegoś bezpiecznika
krystiantcze 21-08-2014, 22:16 Witam, jestem świeży wiec proszę o wyrozumiałość
Chciał bym założyć tempomat lecz po przeczytaniu wielu postów mam coraz większe wątpliwości czy sobie poradzę, ponieważ jest tyle rożnych instalacji że mam strach a tematów na ten temat 10 razy więcej
Moje mondeo jest z 2005 roku tdci ze zwykła skrzynią
Zamiast najpierw kupować potrzebne części postanowiłem obadać jak bogata jest moja instalacja, wiec tak
Przy pedałach jest standardowa instalacja na dwa czujniki,brak trzeciej wtyczki.
Przy taśmie od poduchy są w wtyczce wszystkie kable
Kable te od pedałów nie posiadają wtyczki c35, instalacja idzie do góry za deską w prawo i jakby zawracała, ale nie jestem pewny czy zawraca cała bo jest kiepskie dojście.
Moje pytanie do was koledzy którzy posiadają identyczna instalacje co ja i auto po lifcie.
A jest was trochę tutaj którzy są ekspertami w dziedzinie mondeo.
Czy ktoś zamontował i działa tempomat z taką instalacją
Jeżeli tak to prosił bym o pomoc, jakiś link do opisu gdzie stoi wszystko, ale tylko do takiej instalacji co posiadam. Chyba że któryś z forumowiczów z lubuskiego chciał by to zrobić za coś.
Jeżeli był by ktoś tak miły i dał listę potrzebnych części, jeżeli oczywiście się da to zmontować żeby działało.
Za wszelką pomoc z góry dziękuję.
Wszelakie zdjęcia są bardzo mile widziane ponieważ nie jestem elektrykiem.mogą być odręcznie namalowane. Widziałem kilka fajnych zdjęć z instalacją porobionych przez forumowiczów co są bardzo czytelne dla laika takiego jak ja, lecz dotyczą one albo to benzyniaków albo aut przed liftem. Co mi nie za wiele daje.
Jeżeli miał bym podać jeszcze jakieś informacje to proszę pisać
Bump: Lista części jest ogólnie mi znana
-czujnik do pedału dwu obwodowy
-poduszka z przyciskami lub same przyciski
a co do instalacji to nie wiem bo jak pisałem jestem laikiem więc tu proszę o pomoc
Później wgrywanie wszystkiego i powinno działać
kuczyk13 28-08-2014, 22:25 Moje doświadczenie odnośnie instalacji.
Mam mondeo 2004 i to co wykonałem to:
1. Przeciągnąłem 5 przewodów z C200 do wnętrza pojazdu (każdy przewód po 3.5 metra) który pin do którego przewodu to jest fajny schemat w pierwszym poście(jakby co to w tych 43 stronach gdzieś jest opisane co do czego przy C200). Tu było najwięcej zabawy, użyłem pinów ze starego kompa (piny z przewodu CD do karty dźwiękowej, z tym że zlutowałem zakupione przewody bezpośrednio do pinów).
2. Podłączyłem przyciski do kierownicy
3. U mnie były wszystkie przewody 1-9 przy kierownicy także przewody z C200 doprowadziłem do C32 w "puszce" z bezpiecznikami. Z braku laku czyli bolczyków od C32 z wtyczki wyjąłem nie uszkadzając pinów przewody (są one od wiązki przy kierownicy) i podpiąłem bezpośrednio do przewodów od C200.
4. Sprawdziłem miernikiem napięcie w obwodach
5. IDS
i gra gitara.
Pozdr
tiger15s 29-08-2014, 15:20 Mondeo 2.2 TDCI manual + pakiet ST (mam chyba wszystko oprócz podgrzewania tylnej kanapy i właśnie tempomatu) rok 2004 produkcja, 2005 rejestracja.
Cała instalacja jest przygotowana pod tempomat. Guziki i czujnik już zrobiłem, teraz tylko muszę wygospodarować czas na podjechanie pod komputer.
Puki co cała zabawa +/- 200 PLN.
WIELKIE DZIĘKI !
krystiantcze 01-09-2014, 20:55 Witam
Przestudiowałem troszkę temat i stworzyłem obraz, jak chciałbym to wszystko podłączyć.
Prosił bym o potwierdzenie czy jest tak ok.
Mam pewne wątpliwości co do podłączenia pinu 57 z wtyczki C200 do pinu 2 z wtyczki C32. Normalnie powinien jeżeli się nie mylę iść tam kabel czysty Biały.
Nie wiem jeszcze jak u mnie dokładnie jest, ale w niektórych gniazdach jest on w pinie nr.7 w wtyczce C32. Jak ma się to w praniu
Bump: Dla słabo widzących
Kliknij na zdjęciu prawym na myszce i otwórz w nowym oknie.
Tam idzie powiekszyć.:D:D
Witam, założyłem tempomat do Mondeo według opisu.
Mam jednak nietypowy problem :shock:
Tempomat działa TYLKO na 3 biegu. Niezależnie od prędkości, mogę na 2 jechać 70 i się nie włącza. Ale na 3 włącza się przy każdej prędkości powyżej 40. Biegi 4, 5 i 6 nie działają.
Nawet jadąc na luzie z górki np. 60kmh kiedy wkręcę silnik na obroty odpowiadające dla 3 biegu to się włączy tempomat.
Ale tylko dla obrotów dla 3 biegu.
Co się dzieje? Ja już ręce rozkładam.
Sprawdzone:
-wiązka przy pedałach
-wiązka C32
-przyciski tempomatu w FORScanie
-czujniki przy pedałach miernikiem oraz FORScanem
W sobote chyba znowu rozbebeszę auto i sprawdzę czy dobrze się wpiąłem w C200 no ale watpię.
Help :mrgreen:
krystiantcze 09-09-2014, 22:05 Cześć. A możesz powiedzieć w jakie piny wpioles się w c32, czy w 1,7 i 13 czy w 1,2 i 13 bo na innych forach stoi ze to drugie ma być a na tym ze to pierwsze ja zrobiłem to drugie połączenie bo akurat były tam puste piny. Czekam teraz na okazje żeby jechać na wgranie wszystkiego. Wtedy się okaże czy jest dobrze podłączone, a podlaczylem to tak jak na załączonym obrazku. Możesz kolego zobaczyć czy tak jak podlaczyl czy jest ok. Może zeczywiscie się pomyliłeś w kości c200. Przelec jeszcze raz ta wtyczkę bo jest tam trochę tych pinow i idzie się pomylić. Ja liczyłem po pare razy zanim się wpiolem, mam tylko nadzieje ze mam dobrze.
Co mnie trochę zaskoczyło, ze było trochę jakby wilgoci w c200, nie wiem może to jest jakiś silikon od nowości, ale w to watpię.Czy ktoś miał tez takie coś. Pozdrawiam
Mam 1,7,13. Te drugie podłączenie to do benzyny chyba ma być.
Apropo tej wilgoci wewnątrz wtyczki C200 to chyba tak ma być bo u mnie tez była ;) to jakiś śliski silikon czy coś.
krystiantcze 10-09-2014, 20:37 To dobrze, bo już się bałem że dostaje się tam woda.
A co do gniazda c32, czy miałeś już pin 7. Bo u mnie był i dla tego wpiąłem się do pinu dwa bo był pusty. Z tego co wyczytałem to instalacje pod tempomat są takie same co w benzynie z tym że w benzyniaku dochodzi serwo i tam już jest to podłączone do innych gniazd i wtyczek.
Widziałeś może fotke co wstawiłem?
Jeżeli tak to czy mógł byś powiedzieć czy tak jest ok. poza tym pinem nr 2 w c32.
Aktualnie przebywam w Berlinie i byłem się pytać w serwisie forda czy by mi wgrali nowy soft bo chcę aktywować tempomat, to mi cały majster starej daty co pracuje x lat już przy fordach, że pracuje od 35 lat przy naszych fordziakach i jeszcze takiego czegoś nie robił i pierwsze słyszy.:shock:To powiem że zwątpiłem trochę żeby dać im to zrobić. Powiedział że może spróbować, ale nie obiecuje że się da. A tak czy tak będzie to kosztowało od 80 do 100 euro. Szczerze to nie chce żeby ktoś się uczył na moim mondkiem.Cały czas teraz szukam w miarę ogarniętego człowieka tutaj który mi to zrobi, inaczej będę musiał skoczyć do PL, bo tam są dobrzy fachowcy. A w Niemczech to bez komputera rozkładają ręce albo wymieniają po kolei jak idzie aż trafią. A koszta to wiadomo jakie są.
Nie pamiętam czy u mnie były pozajmowane piny, jutro sprawdzę i napiszę co i jak.
Co do aktywacji lepiej zostaw to komuś kto się na tym zna, widziałem jak to u mnie robił koleś. Kilka razy wyłączał i włączał zapłon w odpowiednim momencie - więc tam trzeba wiedzieć co się robi.
krystiantcze 10-09-2014, 21:38 A doszedłeś już co u ciebie nie gra.
Sprawdź jakie masz ładowanie alternatora na początku. może jest za niskie i to może powodować takie problemy
Może to też pedał gazu. Albo licznik.Co do pedału gazu warto było by go przeczyścić jakimś kontakt sprayem. Nie zaszkodzi. No i co bardzo ważne sprawdzić czy masy są wszędzie mocno i nie są skorodowane. Co do licznika to już bardziej skomplikowane.
A doszedłeś już co u ciebie nie gra.
Sprawdź jakie masz ładowanie alternatora na początku. może jest za niskie i to może powodować takie problemy
Może to też pedał gazu. Albo licznik.Co do pedału gazu warto było by go przeczyścić jakimś kontakt sprayem. Nie zaszkodzi. No i co bardzo ważne sprawdzić czy masy są wszędzie mocno i nie są skorodowane. Co do licznika to już bardziej skomplikowane.
W sobotę będę dochodził co jest grane bo teraz nie mam czasu. Ładowanie jest ;)
Mam nadzieje że to tylko źle wpięty pin w c200, choć dziwne by to było bo sprawdzałem 2x.
jendrekmak 17-09-2014, 15:57 Panowie ponawiam prośbę bo potrzebuję 4 piny do C200 (prostokątne - małe a nie okrągłe jak w C100).
krystiantcze 17-09-2014, 19:40 Cześć
Posiadam takie piny.Z tym że przebywam teraz za granicą.Ale mogę ci wysłać.
Tylko nie wiem kiedy ci dojdą.dojdą. Wyślij mi adres na email,to wyśle jak dam rade to w tym tygodniu.Chyba że zależy ci bardzo na czasie. To daj mi znać, to nie będę wysyłał Pozdro
kuczyk13 20-09-2014, 07:39 Witam
Montujemy w kolejnym mondku tempomat i pojawil sie problem z aktywacja w idsie. Wywala błąd 0 - 0x0 851082 i za chiny dalej nie chce pojsc. Czy to wia PCM czy GEM bo serwisant kiedys mi wspomniał że nie wszystkie gemy obsługuja tempomat. I jeszcze jedno pytanie czy pin 13 na C200 który jest podłączony do pinu 6 w kosci przy kierownicy jest masą?
Pozdr
krystiantcze 20-09-2014, 16:45 Tak akurat dzisiaj sprawdzałem instalacje u mnie i pin 13 w c32 jest masą i dodatkowo potwierdza to jego kolor kabla, jest brązowy.
U mnie udało się wczoraj aktywować tempomat, lecz nie działa.
Sprawdziłem dzisiaj instalacje pod kierownicą i mam myślę wszystko dobrze podłączone.
Sprawdziłem przejście z pinu 5 przy kierownicy do c32 i jest przejście.
W c32 jest on w pinie 2 a nie jak niektórzy piszą w 7. I tu proszę o potwierdzenie, czy ten kabel miedzy kierownica pin 5 a c32 jest koloru czysto białego ??? i czy napięcie po włączeniu zapłonu powinno wynosić 4,96V, bo tak jest w moim przypadku.
Przy sprawdzaniu napięcia zmienia się napięcie gdy przełączam wszystkie przyciski na kierownicy po czym wraca wszystko znowu do 4,96V.
nie wiem czy takie powinno być to napięcie. Oznacza to także ze wszystkie przyciski działają i połączenie miedzy nimi. proszę o odpowiedz
U mnie z wtyczki pod kierownicą idzie biały kabelek do wtyczki C32 pin 7, przed chwilą sprawdzałem czy "dzwoni". Pin 2 w C32 mam pusty zarówno w gnieździe jak i we wtyczce C32. Sprawdziłem wszystkie połączenia z C200 i mam OK - nie pomyliłem pinów więc nie wiem dlaczego ten tempomat działa tylko na 3 biegu :P
Spędziłem dziś przy aucie kilka godzin, efekt niestety ten sam :/
Sprawdziłem każdy kabelek instalacji tempomatu, "przedzwoniłem" wszelkie możliwe połączenia i jeszcze raz sprawdzałem czujniki przy pedałach.
Auto w dalszym ciągu włącza tempomat tylko na 3 biegu, już nie mam pomysłów.
krystiantcze 22-09-2014, 19:33 Dzisiaj zadziałał pierwszy raz tempomat.SUPER SPRAWA!!!
Przedstawiam Co miałem źle może komuś się to przyda.
Więc tak
Stara instalacja pod pedały była tylko na dwa czujniki.
Nową z auta z tempomatem, wlutowałem do istniejących kabli ale ŹLE.
Zamieniłem na odwrót kable zielono/białe i czarno/żółte i prąd popłyną w inne miejsca w wtyczkach niż miał. Dwa kable od C200 miałem dobrze i reszta z C200 do C32 także.
Wszystko jak Na zdjęciu poniżej tak jest u mnie i działa.Tylko poza jednym nie. Nie działa ikonka w liczniku.
I tu prośba do Forumowiczów. Co trzeba sprawdzić, czy ten licznik przystosowany jest do tempomatu.
Bump: Witam
Montujemy w kolejnym mondku tempomat i pojawil sie problem z aktywacja w idsie. Wywala błąd 0 - 0x0 851082 i za chiny dalej nie chce pojsc. Czy to wia PCM czy GEM bo serwisant kiedys mi wspomniał że nie wszystkie gemy obsługuja tempomat. I jeszcze jedno pytanie czy pin 13 na C200 który jest podłączony do pinu 6 w kosci przy kierownicy jest masą?
Pozdr
Sprawdź może czy nie masz u siebie takiej sytuacji co ja miałem. U mnie także nie szło wgrać za pierwszym razem.Może być że też masz jakiś kabel źle.
Bump: ARTi_V6, a jaką masz skrzynie biegów.
Automat czy zwykła i 5 czy 6 biegowa>?
Bump: ARTi_V6, a jaką masz skrzynie biegów.
Automat czy zwykła i 5 czy 6 biegowa>?
6 Gang
A pytanie mam co do tego zdjęcia wtyczek przy pedałach. Czy numery pinów na zdjęciach zgadzają się z numerami pinów na wtyczkach? Bo może tu jest pies pogrzebany w moim przypadku i też mam zamienione kable. A i jeszcze jedno, to jest rzut wtyczek czy czujników? Jeśli wtyczek to od przodu czy od tyłu?
krystiantcze 22-09-2014, 20:19 6 Gang
A pytanie mam co do tego zdjęcia wtyczek przy pedałach. Czy numery pinów na zdjęciach zgadzają się z numerami pinów na wtyczkach? Bo może tu jest pies pogrzebany w moim przypadku i też mam zamienione kable. A i jeszcze jedno, to jest rzut wtyczek czy czujników? Jeśli wtyczek to od przodu czy od tyłu?
Automat czy manual?
Tak jak patrzysz na wtyczki w aucie jak widzisz piny w nich, tak jest na zdjęciu.
I numery pinów też się zgadzają.
Bump: napięcie powinieneś mieć na każdej wtyczce na jednym pinie a tam gdzie czerwony czujnik wpinasz, to tam na dwóch pinach.
Manual ;)
Napięcie na jednym pinie we wtyczce to powinien być plus czy minus?
krystiantcze 22-09-2014, 21:22 Plus musi być i gdy wciskasz lub puszczasz pedał to ten plus przechodzi ma sasiadujacy pin i daje sygnał do przerwania pracy tempomatu
Bump: Acha i w przypadku czujnika czerwonego gdzie są 4 piny, to daje tez sygnał ze tempomat moze zostać uruchomiony gdy pedał sprzęgła jest w spoczynku.
Lukas_power 22-09-2014, 23:14 Wszystko jak Na zdjęciu poniżej tak jest u mnie i działa.Tylko poza jednym nie. Nie działa ikonka w liczniku.
I tu prośba do Forumowiczów. Co trzeba sprawdzić, czy ten licznik przystosowany jest do tempomatu.
Pytanie czy zmieniałeś soft w zegarach? Bo włączenie tempomatu w PCM nie wystarcza do tego aby aktywa była ikona w zegarach.
Jeszcze sprawa samej wiązki tempomatu, zastanawiam się czy na zdjęciu jest błąd i czy ma on ewentualny wpływ na działanie samego tempomatu.
Otóż na zdjęciu widać, że sygnał z wtyczki C523 z pinu nr 3 wchodzi na pin nr 1 natomiast u mnie w zakupionej wiązce na pin nr 2.
Pytanie czy ma to jakieś znaczenie?
kuczyk13 23-09-2014, 08:48 Przewody sprawdzone i wszystko wyglada ok. Dziwne jest to ze podczas proby update PCM blad 0-0x0 851082 dalej sie pojawia. Czy ktos wie o co moze tu chodzic?
krystiantcze 23-09-2014, 19:29 Witam
Chciał bym załączyć parę zdjęć które dzisiaj zrobiłem mojej instalacji. Tempomat działa, lecz brak ikonki na liczniku.
Zdjęcia przedstawiają wtyczkę męska i żeńska C32
I wiązkę pod pedały wyciętą z auta z tempomatem.Zaznaczam (wyciętą).
Jak widać na zdjęciach z C32, Piny wpięte do 1,2 i 13.
Oryginalne wtyczki pod pedały były 2x czarno/żółty i 2x zielono/biały
Jak widać instalacja z auta które miało tempomat ma te same kable co w aucie bez + zielono/żółty + niebiesko/zielony.
Specjalnie dla forumowiczów rozciąłem cała instalke z izolacji żeby było widać co jak.
Tak więc moje podłączenie;
C200(komputer) pin 12 do wiązki pod pedały do kabla niebiesko/zielonego,
C200(komputer) pin 13 do pinu 13 w C32 kolor brązowy,
C200(komputer) pin 57 do pinu 2 w C32 ( w moim przypadu, może iśc także do pinu 7. Zależy jak kto ma, gdzie wolne miejsce) Jest koloru białego
C200(komputer) pin 60 do pinu 1 w C32 kolor biało/czarny
C200(komputer) pin 77 do wiązki pod pedały do kabla zielono/żółtego
Co bardzo ważne, aby nie zamienić kabli gdzie idzie napięcie i podać ich na inne piny. Należy sprawdzić przed obcięciem instalacji pod pedały, tej na dwie wtyczki, gdzie idzie prąd na jaki pin po włączeniu zapłonu.
Myślę że komuś to ułatwi co napisałem.
Jestem laikiem i musiałem się trochę napocić i spędzić kilkanaście godzin przed internetem żeby teraz się cieszyć nową funkcją w moim Mondziaku.
A warto było,też dzięki wam i dlatego też chociaż mi już działa to i tak będę zaglądał tutaj i się udzielał jak ktoś będzie miał problem.
Przykro mi że nie którzy jak sobie z czymś poradzą dzięki forum, to nie chcą się tym podzielić jak do tego doszli. Tylko zamykają temat.
Bump:
Lukas_power 24-09-2014, 10:54 Witam
Chciał bym załączyć parę zdjęć które dzisiaj zrobiłem mojej instalacji. Tempomat działa, lecz brak ikonki na liczniku.
Tak jak Ci już napisałem, musi zostać zmodyfikowany soft w zegarach. Na pierwszej stornie jest napisane co i jak.
dawidkrajan 27-09-2014, 18:49 Panowie potrzebna pomoc. Nie działa temp Mondeo TDCI 2006 r tempo fabryczne. Wszystko wyglada ok bezpieczniki, odłączone spryskiwacze czujniki. Błąd pod kompem to niesprawnosc czujniki hamulca(nie pamietam dokładnie ale cos takiego). Czy czarny czujnik hamulca ma cokolwiek wspólnego z tempomatem? Ogólnie stop działa dobrze ale ten jeden zatrzask czujnika jest urwany i czujnik delikatnie sie rusza. Z ciekawości wyciagnalem tez zielony i rozebralem, nie jestem specem ale wyglada ok, ogólnie prosty machanizn. Nie wiem jak to ruszyć, po błędzie z kompa stawiał bym na zielony czujnik śle po mojej obserwacji mam wątpliwości. Co myślicie na ten temat?
krystiantcze 28-09-2014, 12:13 Optycznie nie jesteś wstanie sprawdzić czy działa.
Złóż go tak jak jest i sprawdź miernikiem na czy jest przejście po wciśnięciu trzpienia. Gdy będziesz sprawdzał to sprawdź przy okazji wszystkie czujniki.
Ten zielony co ci odstaje bo coś masz odłamane, to on może być sprawcą awarii.
Jak już będziesz miał zdjęte czujniki to sprawdź czy są napięcia po włączeniu na wtyczkach od czujników. Na każdej wtyczce na jednym pinie musi być napięcie.
Przy czerwonym czujniku na dwóch pinach od wtyczki
Przed montażem zielonego czujnika, wyciągnij energicznie na zewnątrz trzpień z niego.
I sprawdź wszystkie bezpieczniki najlepiej próbówką.
Czujnik "zielony" i jego prawidłowe działanie - może się to komuś przyda...
Otóż czujnik ten posiada samoregulację długości tego białego trzpienia (ramienia). Jeśli ktoś nieprawidłowo zakłada czujnik albo wykorzystał "używkę" może się spotkać z sytuacją, że komputer będzie generował błędy związane z nieprawidłowym działaniem tego czujnika. Wywalenie takiego błędu każdorazowo skutkuje automatycznym wyłączeniem działania tempomatu, aż do skasowania błędu.
Żeby czujnik prawidłowo działał musi być prawidłowo zainstalowany (tj. jak już tu kilka osób pisało, zamontowany na wciśniętym hamulcu).
Jeśli jest to używka, to nawet taki montaż nie wystarczy. Trzeba rozebrać czujnik (obudowę) podważając zaczepy i zdejmując pokrywę. Ważny jest biały trzpień - składa się on z 2 elementów (górnego i dolnego) połączonych ze sobą za pomocą sprężynki. Trzeba wyjąć tą sprężynkę a następnie na maksymalnie wyciągniętym (wydłużonym) trzpieniu zamontować ją ponownie. Potem składamy obudowę i tak zmodyfikowany czujnik montujemy na wciśniętym hamulcu. Po tej czynności należy jeszcze "dociągnąć" hamulec w górne położenie, tak aby trzpień w czujniku się prawidłowo ułożył. Teraz można kasować błędy i tempomat powinien ożyć i nie sprawiać więcej problemów, przynajmniej w obwodzie zielonego czujnika...
Pozdrawiam,
chudy
Lukas_power 13-10-2014, 20:41 Wystarczy pociągnąć za trzpień, wyjdzie na maxa
tomkar1013 14-10-2014, 14:38 Mam pytanie, być może oczywiste, ale czy jeśli wraz z czujnikami i włącznikami przełożę również GEM od tego samego dawcy, to czy instalacja tempomatu obejdzie się bez cz. 6 i 7 czyli modyfikacji softu i "wgrywania" tempomatu?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
GEM nie bierze "udziału" w tempomacie. Aktywacja w PCM i liczniku.
Witam mam pytanie odnośnie wiązki a mianowicie czy ta która jest w tym linku http://allegro.pl/wiazka-tempomatu-czujniki-ford-mondeo-mk3-czesci-i4658960334.html jest wystarczająca czy potrzeba coś jeszcze?
Wydaje się, że jest wszystko oprócz uciętej wtyczki. Było by łatwiej z nią.
Najlepiej pozamieniaj poucinane kable z Twojej wiązki do tej z aukcji. Musiałbyś jednak zdobyć kilka brakujących pinów w Twojej wtyczce i polutować je do tej z aukcji. Ewentualnie poszukać całej wiązki z kompletem wtyczek i gniazdek.
Dzięki za odpowiedź, w sumie to nie wiem czy mam u siebie już tą wiązkę czy nie bo nie sprawdzałem w przyszłym tygodniu jak czas pozwoli zajmę się tym tematem. Pzdrawiam
Jeszcze tego naocznie nie weryfikowalem, ale z Waszych opisów powinienem mieć PCM C100, ponieważ mam Mondeo mk3 tddi z 12/2001 roku.
Zakupiłem przyciski i je zamontowalem na poduszce, a także wiązke do pedałów wraz z czujnikami. Podmieniłem czujniki, dołożyłem wiązke. Zakupiona wiazka miała wtyk c36 i z niej pobrałem brakujace dwa piny damskie 3 i 6. Mam okablowanie z kierownicy c413/5, 6, 7 do wtyczek c32/1, 7, 13 oraz do c502/8. Kolory kabelkow i miejsca wyjścia oraz wejścia się zgadzają.
W gnieździe c32 brak jest pinow męskich 1, 2, 7, 13 i 22. Do tempomatu potrzebuję 1, 7, 13. Do PCM zakładam, że potrzebuję wszystkich brakujacych pinow damskich c100/26, 30, 59, 78 i 79.
Jak było u mnie to opisałem w moim wcześniejszym poście u góry. Najważniejsze to sprawdzić co z instalacji posiadasz u siebie. Tzn. Wiązka do czujników pedałów oraz piny pod kierownicą na kolumnie. Mam swoją starą wiązkę od czujników do złącza c36 wraz z wtyczką. Jeśli kupisz tę wiązkę z aukcji to mógłbym podesłać Ci moją starą wiązkę i sobie przelutujesz kabelek po kabelku lub podmienisz poucinane kable bez lutowania ale rozbierając wtyczki lub gniazdka. Po zabawie wyjętą wiązkę z twojego auta od czujników poprosiłbym do mnie. Bawię się jeszcze z esp i może mi się ona przydać. Z twojej wiązki w aucie i tak będziesz musiał pobrać dwa piny na brakujące w kostce c36. Brakujące piny są męskie 3 i 6. Resztę pinów możesz kupić u rafaeloo 3x piny męskie do c32 oraz do PCM 100 5x piny damskie. Ja kupiłem 3m kabelków ale starczą 2,5 m różnego koloru. I do dzieła.
Dzięki jeszcze raz za wszytko ale chyba na razie odpuszczam temat całkowicie ponieważ prawdopodobnie czeka mnie wymiana sprzęgło+dwumas która zaboli finansowo z tempomatem ruszę prawdopodobnie dopiero na wiosnę. Pozdrawiam
sly100jak 13-11-2014, 17:26 Koledzy to teraz ja mam problem.
Moje mondeo 2,2 z 12.2004 po FL.
Wiązka cała. Pod kierownicą 9 przewodów.
Złącze C36 nie występuje po FL.
Gniazdo C32(puste piny 2,12 i 21) pin nr1 i 13 są i C509 kompletna wg mnie wyposażone w przewody potrzebne do komunikacji z C200 ze schematów.
Bezpiecznik F82 jest 7,5A.
Wiązka pod pedałami z dodatkową wtyczką na zielony czujnik. Czujnik czerwony wymieniony na 4pinowy.
Teraz programowanie wg opisu Pablo_X z fordclubpolska.
Cz.6 ok : http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=89337
Cz.7. problem: http://forum.fordclubpolska.org/show...02&postcount=7
Problem polega na tym, że brak jest listy dostępnych modułów zainstalowanych w aucie na magistrali CAN w lokalizacji Programowanie modułu -> Instalacja programowalnego modułu -> HEC.
Propostu w IDS pusta lista. Po restarcie to samo. Próba przejażdżki tempomat nie działa.
O co chodzi? Robiłem na dwóch wersjach IDS v75 i v86.
Czy może być jakiś problem z modułem komfortu (z GEM-em).
Może ktoś ma jakieś inne propozycje?
sly100jak 13-11-2014, 22:40 Zwykle to czego brakuje:
-wiązka pod pedałami i pod kiera była oraz były:
Przewód z pinu 7 złącza C413 na kolumnie kierownicy idzie bezpośrednio do pinu 8 złącza C502 (przewód 0,35 GN\YE).
Przewód z pinu 6 złącza C413 na kolumnie kierownicy idzie do złącza C32 pin 13 (przewód 0.35 BN) a dalej do pinu 13 złącza PCM (przewód 0.5 BN).
Przewód z pinu 5 złącza C413 na kolumnie kierownicy idzie do złącza C32 pin 7 (przewód 0.35 WH) a dalej do pinu 57 złącza PCM (przewód 0.5 WH).
To są 3 przewody które wychodzą z przycisków sterowania tempomatem na kierownicy.
Moja instalacja tempo - moje zdjęcia z opisem (porównywałem ze wszystkimi):
http://fotozrzut.pl/zdjecia/1ccf33a907.jpg
http://fotozrzut.pl/zdjecia/7fcf2a79cc.jpg
http://fotozrzut.pl/zdjecia/0630557dd9.jpg
http://fotozrzut.pl/zdjecia/21f207a03f.jpg
http://fotozrzut.pl/zdjecia/12271efa31.jpg
http://fotozrzut.pl/zdjecia/af1dcf9bae.jpg
http://fotozrzut.pl/zdjecia/76cd33ade3.jpg
http://fotozrzut.pl/zdjecia/4cb959bdd4.jpg
Zjeździłem dziś chyba z 20 mechaniorów (diagnostyków) przez 4 godziny, nikt nic nie wskórał.
Wiązka pełna gniazdo kable od gniazda i wtyka C32 ok.
Jest kabel na licznik do ikony.
Wiązka pełna.
Czujniki na pedałach sprawdziłem miernikiem-jest ok. Wykonałem pseudo regulacje bolców przez montaż czujników na wciśniętych pedałach.
Nic nie pomaga.
Jakby co odsyłam też do podobnego tematu z zaprzyjaźnionego forum:
http://www.mondeoklubpolska.pl/showthread.php/72079-Monta%BF-tempomatu?p=2802478#post2802478
Takie pytanko mam, nie lepiej zakupić jaśka już z fabrycznie zamontowanymi przyciskami tempomatu?
http://img06.allegroimg.pl/photos/oryginal/47/54/43/18/4754431888
Takie jaśki chodzą po 60-90zł na alledrogo.
Lepiej. Sam kupiłem jak montowałem, bo nie lubię rzeźbić zwłaszcza w miejscach widocznych i rzucających się w oczy.
Takie pytanko mam, nie lepiej zakupić jaśka już z fabrycznie zamontowanymi przyciskami tempomatu?
Takie jaśki chodzą po 60-90zł na alledrogo.
Teraz to nie problem kupić poduszkę z tempomatem g:DD
Zobaczcie kiedy temat był założony - 4 lata temu poduszka kosztowała tyle co teraz do MK4.
Na dzień dzisiejszy kierownica z tempomatem to wydatek minimum 300zł a poduszka 370zł, poliftowa 500zł (ale w tym przypadku ona nie jest potrzebna).
Moja walka z tempomatem zakończona sukcesem.
Dzieki opisom cała instalacja przebiegła bezproblemowo.
Jedyny wyjątek to błąd programowania PCM ale wymieniłem PCM w którym tempomat był aktywny.
Do wtyczki C200 pasują piny od zasilania stacji dyskietek /no może nie w 100%/.
Przy okazji wyciągnąłem sobie kabelki do podgrzewacza płynu chłodzącego. Będą czekały na odpowiedni moment.
Jeszcze raz dzięki zo fajny opis
P.s
Mały problem z wyświetlaniem ikonki na liczniku.
W trakcie jazdy włączam on - brak kontrolki
właczam set - ikonka się pojawia; sterowanie +- działa. W raz z naciśnięciem hamulca lub sprzęgła ikonka znika tempomat nie działa.
Po naciśnięcu OFF wyłacza się ikonka, tempomat nie działa.
Czy taki sposób wyświetlania jest prawidłowy? ? w astrze widziałem, że właczenie tempomatu powoduje "lekkie" zaświecenie ikony a po naciśnięciu set ikonka świeci się pełną mocą.
Brak tej sygnalizacji - On; aktywny;OFF jest trochę denerwujące.
Z opisu na 1 stronie wynika że wszystko jest OK
wiewior7 22-11-2014, 15:46 Cześć, mam problem z uruchomieniem tempomatu. Moja przygoda z tempomatem zaczeła dość przewrotnie, pojechałem do fachowca aby aktywował mi przez IDSa trzykrotne mignięcie kierunkowskazami... Przy odbiorze samochodu okazało się że kierunkowskazów mi nie aktywował bo nie wiedział jak ale za to aktywował mi tempomat :P... i żeby poszukał przycisków przy kierownicy i będzie działało. Po powrocie do domu podłączyłem jeszcze ForScana do samochodu i zobaczyłem ze wyskakuje mi błąd brak czujnika hamulca... pomyślałem ze chyba faktycznie mi aktywował w instalacji brak jest zielonego czujnika hamulca wiec jest błąd. Mówię dobra zakupiłem co trzeba na allegro (jaska z guzikami, dwa czujniki z kostkami i kawałkiem wiązki) Sprawdziłem że niestety nie mam instalacji pod tempomat, wiec oddałem instrukcje z forum i wszystkie cześci do fachowca. Dołożył brakujące okablowanie pozakładał czujniki na wciśnietych pedałach tak jak było w instrukcji. Po przekręceniu zapłonu razem ze wszystkimi kontrolkami pokazuje się na wyświetlaczu ikona tempomatu, po około 3s gaśnie... myśle wyglada dobrze... Przejechaliśmy się samochodem jednak po naciśnięciu ON i Set + nic się nie dzieje nie pokazuje sie ikona prędkość nie jest utrzymywana. Sprawdziliśmy jeszcze raz instalacje komisyjnie :) wszystkie przewody podłączone prawidłowo. Co może być przyczyną że tempomat się nie załącza I czy może mogę przy pomocy ForScana sprawdzić elementy tempomatu? Czy tych czujników hamulca i sprzągla A może można jakoś zweryfikować czy faktycznie komputer wie ze ma aktywny tempomat?
A czy na pewno masz pełną instalację? Czy idą kabelki do PCM? Piszesz, że sprawdziliście wszystko w instalacji, ale czy na pewno?
PS. Przy okazji w przedlifcie nie aktywujesz trzykrotnego mrugnięcia kierunkowskazami dopóki nie zmienisz modułu GEM na poliftowy.
wiewior7 22-11-2014, 19:50 Tak idą kable. Cała instalacja była wykonana z tego schematu (znaleziony w tym temacie post: 339):
http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=46665&d=1382638420
Jak pisałem o tym że sprawdzaliśmy dwa razy chodziło mi ze sprawdzaliśmy czy połączenia są wykonane zgodnie ze schematem. I sa zgodne. Wiec chyba powinno być ok.
Tak tu jeszcze przeglądam oryginalny schemat i widzę ze z kostki przy kierownicy tej 9 pinowej powinny wychodzić trzy przewody... jeszcze z pinu 7 powinno gdzieś iść tylko nie wiem gdzie... według oryginalnego schematu idzie do F82 ale skąd dochodzi kabel do tego F82 to już nie wiem... no chyba że ten przewód jest niepotrzebny??
Co do GEMa to mam wymieniony na poliftimgowy... miałem przez jakiś czas trzykrotne migniecie kierunkowskazami ale nie działały mi wycieraczki... bo były uaktywnione te z czujnikiem deszczu. I pojechałem żeby aktywować zwykłe czasówki... No to teraz wycieraczki mi działają ale kierunki nie tak mi zaprogramowali. Jak pojechałem żeby włączyli mi kierunki to się jak na razie nie udało... ale włączyli mi tempomat :P... Od tak zawsze mnie fachowiec jakoś zaskoczy :)
F82 to bezpiecznik w skrzynce w kabinie. Pin 7 to zasilanie - czyli musisz podać na pin 7 zasilanie +12v. /niekoniecznie z F82 ale najlepiej +12v "po stacyjce" - bez tego tempomat niezastaruje
Co do wycieraczek - o ile dobrze pamietam to właczenie opcji "wyposażony w czujnik deszczu" powoduje przy braku tego czujnika dodatkowe maźnięcie wycieraczkami po właczeniu spryskiwacza.
3-klik to włacza się opcją "boczne kierunkowskazy" - ale głowy nie dam - bawiłem się tymi opcjami jakiś czas temu i skleroza dolega.
W Gem jest troche opcji do zaprogramowania ale nie jest to jakaś wielka filozofia, aby po zaprogramowaniu sprawdzić efekt /gratuluje fachowca/.
Powiedz mu aby w przypadku programowania posłużył sie opisem "programowanie licznika" - czyli po komunikacji z PCM a przed wyborem "auto przed 2003 r czy po" wyłaczyć zapłon i później programowanie modułu - GEM itd..
wiewior7 24-11-2014, 15:32 Ok w takim razie w środę pojadę żeby dołożyli 12v na 7 pin zobaczymy czy zadziała potem wrócę do kierunkowskazów jakby ktoś jeszcze znalazł jakieś braki proszę o podpowiedź
Aktualizacja :)
I udało się w końcu. Podsumowując, udało się uruchomić tempomat, sytuacja jaka została zastana: brak okablowania.
Okablowanie dołożone (według schematów znalezionych w tym temacie post: 339):
http://forum.fordclubpolska.org/atta...5&d=1382638420
dodatkowo dołożone zasilanie +12v na pin 7 co poruszone było w poście wyżej
aktywowany tempomat i ikonka w zegarach wszystko działa jak należy :)
W końcu udało się znaleźć odpowiedni warsztat i wszystko udało się aktywować :P Udało się również aktywować trzykrotne mignięcie kierunkowskazami i ustawić wycieraczki na czasowe :) Zostawiam namiary może komuś się przyda :)
LOTCAR
ul. Lotnicza 7 a
82-300 Elbląg
Lukas_power 24-11-2014, 21:19 W oryginale kabel na pin7 wtyczki przy kierownicy wychodzi ze skrzynki bezpieczników z gniazda C509 - pin14.
Hipesz co do twojego pytania odnośnie działania ikony, to w Skodzie jest podobnie. Włączony tempomat - ikony nie ma, Set - pojawia się ikona, sprzęgło, hamulec - ikona znika, z tym, że w Skodzie nie ma przycisku do aktywowania tempomatu tylko przełącznik, więc spojrzenie na wajchę i widać czy jet w pozycji ON czy OFF.
boolee74 25-11-2014, 19:23 Witam wsyzstkich,
wie ktos może czy da sie aktywowac tempomat w kompie bez pełnego okablowania czy trzeba najpierw zrobic pełne okablowanie żeby można było aktywowac??
Lukas_power 25-11-2014, 21:01 Chyba kolega ARTi_V6 miał aktywowany wcześniej, a potem instalkę robił.
Teraz boryka się z problemem działania tempomatu tylko na 3 biegu, ale czy to miało wpływ tego nie wiem.
Możesz aktywować tempomat zanim dołożysz wiązkę. Dostaniesz odpowiedź czy twój PCM jest "uległy" i da si e aktywować. Wiele osób ma problem z aktywacja w kompie - bład 0x0.....
Darecki_gda 27-11-2014, 09:18 Witam wszystkich,
nie wiem co zrobić bo u mnie wyskakuje błąd 0x0 851082 przy próbie aktywacji tempomatu. Mondeo z 2006 roku 2.2 TDCI.
Witaj w klubie "błędu 0x0 851082"
Ja sobie poradziłem wymieniając na PCM w którym tempomat był aktywny. Prawdopodobnie bląd jest związany z masami na PCM ale odłożyłem poszukiwania do wiosny.
Darecki_gda 28-11-2014, 13:24 Wynika z tego że upgrade PCM-a tu nie pomoże. Myślałem że może soft w PCM jest niepełny i stąd ten błąd.
Darecki_gda 17-12-2014, 09:42 Z tego co wyczytałem o błędzie 0x0 851082 to jest to błąd FEPS .
Na innym IDS -e VCM -e wyskoczył błąd " FEPS - Short to ground " .
Coś mi się wydaje, że przyczyną problemów z aktywowaniem tempomatu może być IDS VCM a nie PCM .
Witam Panów Ulepszaczy swoich aut.
Czytałem wasze rozważania na temat dołożenia tempomatu do Mondka i sam temu uległem. Dużo piszecie i macie różne problemy. Chciałbym dołożyć do swojego, ale nie mam na to czasu i warunków. Może jest wśród Was ktoś, kto przećwiczył z powodzeniem przypadek w 2.0 TDCi 2004r. i chciałby dołożyć w moim? Części już mam kompletne, kwestia tylko dołożyć jakieś kabelki do czujników pedałów i odblokować w komputerze. Kierownica z przyciskami już siedzi.
Ile taka usługa może kosztować?
Proszę zainteresowanych w okolicy Warszawy o kontakt: 511-985-848
W mondeo mk3 nie zakładałem jeszcze, ale w wieeeelu innych Fordach tak i mam IDSa więc dam radę. No i mieszkam w Warszawie. :)
W mondeo mk3 nie zakładałem jeszcze, ale w wieeeelu innych Fordach tak i mam IDSa więc dam radę. No i mieszkam w Warszawie. :)
No chyba że trafisz na PCM błąd 0x0 851082;)
Witam Mayak, Podaj jakoś namiar na siebie. Jaki to koszt?
Darecki_gda 22-12-2014, 08:58 I udało się, poprawiłem masę od PCM-a, sprawdziłem wszystkie wtyczki od GEM-a, usunąłem wszystkie błędy z DTC. Przy próbie włączenia tempomatu pojawił się błąd 11-0x22 851082 . Na pytanie czy chcę ponowić próbę odpowiedziałem nie i ruszyło ponowne programowanie PCM-a . Po programowaniu Tempomat=obecny :)
kuczyk13 27-12-2014, 10:41 Darecki gda - a możesz napisać co dokładnie zrobiłeś z tą masą od PCMa?
U mnie błąd 0 0x0 851082 doprowadza mnie do ostateczności. Już mam zamiar kupić nowego PCMa z aktywnym tempomatem i dać sobie spokój z programowaniem.
Ale może jeszcze spróbuję tego co Ty zrobiłeś tylko napisz co i jak (jak możesz to prośba o jakiś opis)
Dzięki
A czy jest ktoś z okolic Zielonej Góry kto potrafi odpłatnie założyć tempomat?
arturfom 31-12-2014, 11:32 Może ktoś pomóc w temacie - potrzebuje informacji ponieważ nie jest możliwe włączenie tempomatu link http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2324369#post2324369
Może jest wśród Was ktoś kto dokupował do swojego TDCi złącza, żeby dołożyć kable od PCM C200 do skrzynki bezpieczników po lewej stronie kierownicy C32? Potrzebuję min 5 pinów żeńskich do złącza PCM i min 3 męskie do c32. Oczywiście z kawałkami kabelków. Jeśli ktoś dysponuje takimi pinami proszę o info. Bardzo chętnie odkupie.
do złącza c200 pasują piny od zasilania stacji dyskietek. Może nie są to w pełni kompatybilne piny ale można ich użyć. A gniazdo c32 sobie odpuściłem. Dolutowałem kable bezpośrednio do kabli wtyczki
Wolałbym, jednak oryginalne piny. Tam jest tak słaby dostęp, że nie mogę sobie pozwolić, żeby to poprawiać, albo żeby się cofnęły przy próbie włożenia złącza. Może komuś zostały?
krystianen 13-01-2015, 19:57 Przypomnijcie mi tempomat w mondeo mk3 2001 mozemy właczyć tylko IDS?
Ids/wds w dieslu, benzyna ma serwo - nie wymaga programowania.
krystianen 18-01-2015, 17:28 dzis probowałem aktywowac jednemu koledze z forum tempomat w mk3 tddi i napotkaliśmy błąd 0x22 851082 czy ktos juz się z nim uporał nie wymieniając modułu?
kuczyk13 18-01-2015, 22:47 Z tego co pamiętam to problem był ze źle ustawionym czujnikiem hamulca.
Jakby ktoś potrzebował oryginalne piny do wtyczki C 100 lub C200 to mam kilkadziesiąt szt. Kupiłem obie wtyczki na części. Mogę odsprzedać i wysłać. Jakby co podaje tel. 511-985-848.
Val de Maar 24-01-2015, 11:21 Potrzebuję waszej pomocy Panowie, mianowicie: mam założony tempomat, wiązki, czujniki, poduszka itp. Instalację robił mi pewien elektromechanik we Wrocławiu, po dwóch miesiącach kombinowania poddał się. Ponoć przy aktywacji wyskakuje jakiś błąd, ja się na tym nie znam więc za wiele nie mogę napisać, mówił coś że musi mieć inny program czy coś.
W każdym bądź razie szukam kogoś we Wrocławiu lub okolicach kto mógłby mi z tym pomóc bo jeżdżę z poduszką z przyciskami już pół roku i tyle mam z tempomatu że mogę sobie na niego popatrzeć :roll:
Znacie kogoś takiego?
Pozdrawiam
perfekcjone 01-04-2015, 18:30 może się powtórzę ale nie hejtujcie mnie..
nie mam żadnych potrzebnych części do montażu tempomatu oprócz kierownicy z przyciskami(nie mam też wtyczki do zielonego czujnika). i moje pytanie brzmi: co potrzebuję dodatkowo?? z góry dzięki.
garść pinów do PCM, czujniki najlepiej z wtyczkami, kilka metrów przewodów, troche wolnego czasu i dużo samozaparcia. A zacznij od lektury
Thelesia1987 12-04-2015, 08:23 panowie
u mnie wygląda sprawa jak niżej na foto...więc rozumiem że muszę tylko dokupić:
czerwony czujnik na 4 piny
zielony czujnik
ten czarny zostaje?
Thelesia1987 12-04-2015, 10:14 nom i wiadomo że poduche z przyciskami...
trche przewodów i samozaparcia:568:
trche przewodów i samozaparcia
piszesz o przewodach, bo na zdjęciu nie widać wtyczki do zielonego czujnika?
bartu1991 09-07-2015, 16:00 Czy ktoś z Was robił taka operacje na opolszczyźnie tzn chodzi mi o odblokowanie tempomatu w 2.0TDCi?
Wysłane z mojego LG-P760 przy użyciu Tapatalka
|
|