Zobacz pełną wersję : Kolektor wydechowy robi sie czerwony
Witam Dzis założyłem blosa i dłubałem wieczorem i zauwazyłem ze kolektor wydechowy robi sie czerwony wie ktos moze co jest nie tak bo troche mnie to nie pokoi a nie chciał bym go demontowac bo sa lepsze osiągi jak co to mam silnik 2,0 ohc na pełnym wtrysku 8zaworowy
JARASACKI 21-01-2010, 23:08 jak masz przymulone auto to sprawdz katalizatory czy nie zapchane
kata juz nie mam teoretycznie same przeloty tylko ostatni wydech jest ale pusty znajomy mi mówił ze to moze byc zapłon przestawiony tz opużniony ale nie wiem
maxx von sydow 26-01-2010, 10:20 Za wysoka temperatura w cylindrach. Sprawdz wyprzedzenie zapłonu i skład mieszanki. Podejrzewam zbyt ubogą. I nie jezdzij tak bo załatwisz głowicę.
tomiscorpio 26-01-2010, 15:32 zbyt uboga?? dlatego jest za cieply? A mi sie wydaje wlasnie ze cos nie przepala tego zbyt i czesc dopala sobie w wydechu.
Zalezy jak mocno czerwony , bo ciemny on nigdy nie bedzie , taki brunatny kolor zawsze ma , wkoncu spaliny ktore tam wylatuja nie maja malo stopni
nie przepala tego zbyt i czesc dopala sobie w wydechu.
Też tak myślę.Widziałem jak CC chodził na wolnych obrotach na jednym garze i rura aż świeciła.
maxx von sydow 26-01-2010, 20:21 zbyt uboga?? dlatego jest za cieply?
Tak właśnie.
Dla pewności można wykręcić świece i jeżeli będą białe to ubogo, jasny brąz/brąz zdrowo, a jak za dużo wahy to czarne i lepiące . Oczywiście sprawdzamy po przejechaniu paru kilometrów a nie zaraz po odpaleniu czy na zimnym .
powiem tak kolektor jest calutki czerwony Świece sa ładne suchutkie a i nie mam juz zadnego zaworu tylko proso z parownika idzie wąż do blossa
a dodam ze to dzieje sie tylko na gazie na paliwie jest ok
maxx von sydow 28-01-2010, 00:36 Co do gazu to nie wiem jak świece mają wyglądać. Cała reszta te same zasady co na benzynie.
bo jak jade spokojnie nie ciagne jej na biegach i jade do 120 spokojnie to jest ok a jak mi sie gdzieś śpieszy i jade tak z 160 i ciagne ja na biegach to kolektor sie świeci
tomiscorpio 28-01-2010, 14:09 wedlug mnie to nic dziwnego , normalny objaw.
spaliny maja z 800-900 stopni to ciezko zeby to sie nie nagrzewalo.
Wez zobacz sobie jakies testy z hamowni silnikowej , kolektor az przezroczysty sie robi , taka jasna czerwien.
Wiec nie wiem czy cos tam dziwnego jest. Sprawdzic mieszanke lpg czy za bogato nie jest i tyle.
maxx von sydow 28-01-2010, 15:30 tak jest , na analizator trzeba pojechać
no mam w planach jehac na hamownie. ta czerwień mnie zaniepokoila czyli to jest normalna ta czerwień?????
maxx von sydow 29-01-2010, 09:31 Chłopaku , nie na hamownię tylko do byle jakiego warsztatu gdzie mają analizator spalin i ustawią Ci skład mieszanki.
Nie jest normalne ,że kolektor się nagrzewa do czerwoności.
Zgredowy 29-01-2010, 22:37 Dokładnie tak,to zbyt ubogi AFR.Z tym ustawieniem mieszanki to tak nie do końca gdyż większosć warsztatów ma stacjonarne sondy i tam odbywa sie nieprawidłowe bo bez obciążenia strojenie.Najlepszy motyw to szerokopasmowa z laptonem i kawałek ulicy
maxx von sydow 29-01-2010, 23:47 Nie mąć chłopakowi w głowie , to nie modzone turbo z zaawansowaną elektroniką tylko zwykła instalacja gazowa na blosie ...
Nie chciej być mądrzejszy od telewizora :D
Zgredowy 30-01-2010, 18:35 Że jak?
Jak się wyciąga "spuszczone" tłoki po zwykłym LPG to inaczej zaczyna się rozumować...
to cyzli co mam dokadnie zrobic bo byłem w warsztacie to mi koles powiedzial ze mam za duza emisje spalin i to przez blosa i powiedzial ze blos jest nie dozwolony w polsce
to koledzy poradzcie mi dobrze co mam zrobic dokładnie ba aż tak to ja sie nie znam
maxx von sydow 02-02-2010, 17:37 Nie jezdzij więcej do tego warsztatu :D Jedz gdzie indziej i niech Ci ustawią skład mieszanki na analizatorze spalin.
To właśnie powiedz że chcesz zrobić.
powiedzial ze blos jest nie dozwolony w polsce
kto ci takich bredni naopowiadal?
posluchaj maxxa
byłem na analizatorze koles wyregulowal mi gaz oczywiscie skasowal 50zl i teraz auto jak by nie miało ducha a kolektor robi sie jeszcze bardziej czerwony pojechałem jeszcze raz do niego i jak był inny kolo na zmianie i ustawil mi na nowo ale kolektor jak byl czerwony tak jest dalej moze troszke mniej bo tylko na 3 cylindrach wedle mnie moze byc czerwony ale czy nic sie nie stanie z silnikiem i kolektorem??
maxx von sydow 04-02-2010, 12:52 A nie bierze Ci gdzieś `lewego powietrza` ?
Poza tym co to za warsztat, koleś ustawia lambda=1 na analizatorze , a potem drugi na tym samym sprzęcie to samo a auto jedzie inaczej ??? W parę godzin skład mieszanki sam się rozregulował ??? Podejrzane, czy aby na pewno oni ustawili skład mieszanki czy bardziej kierowali się emisją CO ?
wydaje mi sie ze emisja spalin sie kierowali a auto szło gorzej i musiałem sobie sam ustawic tak jak było poprzednio bo nie szło autem ujechac jeszcze jest jeden warsztat to tam sie przejade
banasikdj 06-02-2010, 11:52 Ja polecam regulację u dobrego gazownika, może przeglądzik instalacji ...
witam mam wszystko wyregulowane i kolektor robi sie mniej czerwony trzeba sie bardzo mocno przyjzec wiec mysle ze powinno byc dobrze Dzieki koledzy za pomoc!!
|