Sprocket
18-11-2005, 20:09
Witam
Jak w temacie jestem w posiadaniu soporego wyłącznika i grubego kabla mam zamiar załozyć główne wyłączenie prądu w środku kabiny (prewencyjnie na zimne grudniowe noce) moje pytanie czy taki wy łącznik zamontować lepiej na masę czy na przewód + idące z akumulatora. Pozdrawiam
A jak w książkach piszą :?: Co pierwsze się wyłącza plus czy minus :?: W sumie to nie ma znaczenia(przynajmniej u Ciebie) ale montuj na minusie,takie moje zdanie
Sprocket
19-11-2005, 16:21
ale montuj na minusie,takie moje zdanie
Zamontowałem na minusie ale przyszło mi do głowy żę wyłączając aku wszystko restartuję na szczęście w moim modelu to raczej nie groźne :)
wyłączając aku wszystko restartuję
Nic się nie stanie bo nie masz EEC IV :D Odłączanie aku nic żle nie robi dla Twojego autka ;)
Sprocket
19-11-2005, 19:40
Odłączanie aku nic żle nie robi dla Twojego autka
Słuchajcie zdziczałem :shock:
Podjechałem pod dom i chciałem sprawdzić działanie odcięcia masy , no więc na włączonym silniku przekręciłem wyłącznik a tu... silnik i światła dalej działają ????? Co jest skąd silnik bierze masę.??Po wyłączeniu silnika i wyłączeniu przełącznika samochód faktycznie jest martwy i nie działa żadne urządzenie elektryczne więc skąd minus przy pracy silnika????Z pewnościa nie ma dodatkowej masy.
michaldy
19-11-2005, 20:25
stary poczytaj jak to sie robi w rajdowkach i montuj "hebel" w/g ich wytycznych
Sprocket
19-11-2005, 20:30
stary poczytaj jak to sie robi w rajdowkach i montuj "hebel" w/g ich wytycznych
Hmm jakiś link , słowo klucz wg którego mam szukać?
michaldy
19-11-2005, 20:42
magazym WRC nr43 kwiecien 2005 moznataz zgodnie z zaleceniami Załacznika J miedzynarodowego kodeksu FIA ( wiem ze to g... znaczy ale zalacznik znajdziesz na stronach PZM)
Słuchajcie zdziczałem Shocked
Podjechałem pod dom i chciałem sprawdzić działanie odcięcia masy , no więc na włączonym silniku przekręciłem wyłącznik a tu... silnik i światła dalej działają ????? Co jest skąd silnik bierze masę.?
Wszysto jest OK. Tak jest prawidłowo i znaczy , że wszysto działa ok.
Dlaczego tak jest :?:
Pomyśl 8)
Miałeś wzbudzony alternator, który dostarczał prąd do odbiorników jednocześnie część szła na dalsze "tworzenie" przez alternator.... i ciesz sie ze niczego nie popaliłeś :)) (a mogłeś...)