Zobacz pełną wersję : [Galaxy 2000-2006] Jazda Galaxy do UK :) proszę o porady
krzyspvfr 26-01-2010, 16:52 Witam!
Być może czeka mnie trasa moim Galaxy w okolice Londynu. Wyjazd z Zielonej Góry, odległość w/g google maps ok. 1240 km. Jako że nigdy nie przeprawiałem się prywatnym autem, a w szczególności Galaxy ;) przez kanał La Manche, proszę o porady jak to najlepiej zrobić. Eurotunnel? Zmieści się Galaxy? a może prom jakiś?
W ogóle ma sens planowanie takiej trasy na jeden raz czy zdecydowanie planować jakieś spanie? Do Mediolanu, a nawet Turynu przez Innsbruck dojezdzam na jeden raz - a jest to 1250 - 1400 km... no ale nie ma kanału po drodze :)
Wiem, że jest sporo ludzi z UK na forum, posłucham chętnie ich rad.
W ogóle jak można sobie poćwiczyć jazdę po lewej, są jakieś symulatory? ;)
Też mnie interesuje taki wyjazd tylko, że po samochód :) Jak wygląda sprawa z lawetą?
Ja jeździłem tunelem,jest szybciej ale i drożej,nie pamiętam ceny.Czasowo ok40min trwa przeprawa.Jeżeli chodzi o podróż to bez problemu powinieneś to zrobić od strzału.Ale to wszystko zależy od wielu czynników jak np: jaki jestes wytrzymały.Dobra rada-czujesz zmęczenie lub sennosc, kładz sie spac.Jeżeli chodzi o jazdę lewą stroną to niejest aż taki duży problem. Anglicy są bardzo kulturalni jezeli chodzi o obcokrajowców. Dasz radę bez problemu!
krzyspvfr 26-01-2010, 18:45 Ja jeździłem tunelem,jest szybciej ale i drożej,nie pamiętam ceny.Czasowo ok40min trwa przeprawa.Jeżeli chodzi o podróż to bez problemu powinieneś to zrobić od strzału.Ale to wszystko zależy od wielu czynników jak np: jaki jestes wytrzymały.Dobra rada-czujesz zmęczenie lub sennosc, kładz sie spac.Jeżeli chodzi o jazdę lewą stroną to niejest aż taki duży problem. Anglicy są bardzo kulturalni jezeli chodzi o obcokrajowców. Dasz radę bez problemu!
OK, rozumiem że jechałeś tunelem Galaxy - znaczy zmieścił się ?
Co do kosztów to nie są aż tak istotne, to wyjazd służbowy.
Dzięki za rady :) co do wytrzymałości to robię, jak wspomniałem, 1250 km na jeden strzał bez większych problemów, więc i tu nie powinno być źle, ale nie wiem ile czasu traci się na za/rozładunek przy kanale.
KRISSGALAXY 26-01-2010, 18:55 http://www.aferry.pl/
Prosze link do sprawdzenia cennika-zawiera on wiekszosc przewoznikow obslugujacych lad z wyspami . Moim zdaniem najlepsze polaczenie promowe to Calais(Francja)-Dover(UK) na tej trasie plywaja promy dwoch przewoznikow-P&O FERRIES i SEA FRANCE.Kolejne polaczenie to Dunqerka(Francja)-Dover (UK) przewoznik NORFOLKLINE.W podanym linku znajdziesz niezbedne informacje o cenach i godzinach rejsow.Ja osobiscie jezdze z Irlandii na polnoc polski i korzystam z promu na trasie calais-dover -plynie okolo godziny . Z domu z Irlandii do Polski mam 2100 km i odpoczywam tylko na pierwszym promie z IE do UK 4,5 h cala anglie robie w niecale 5 h oczywiscie latem i w nocy ,,ogolnie podroz z promami zajmuje mi 30-32 h w zaleznosci od sytuacji na drodze ( korki,wypadki).Zazwyczaj cale NIEMCY-jadac z POLSKI cisne 2 Z Berlina ,za ESSEN E-34 za ANTWERPIA (A-14)/E-17 za GENT (A-10)/E-40 .Potem do CALAIS lub DUNKIERQA (A-18)/E-40, po calosci drogi bezplatne .Koledzy przy sprawdzaniu cen biletow i bukowaniu ich polecam sprawdzic dopuszczalna wysokosc pojazdu -niektorzy maja np.1.85m a wyzsze sa drozsze ,gdzie u innych cena za 2,4 m jest w cenie nizszej ,przejazdy w weekend sa drozsze ,a wysokosc auta wraz z relingami i ewentualnym boxem na dachu.Przepraszam ze tak sie rozpisalem ale chcialbym pomoc.podalem glowne najlepsze drogi .Co do lawety to sie nie wypowiem ale polecam skorzystac z infolinii Stena line oni znaja temat bo wspolpracuja z przewoznikiem SEA FRANCE tworzac tzw.MOST DO IRLANDII http://www.stenaline.pl/promy/kontakt/ . Pozdrawiam.
No! Kolega KRISSGALAXY opisał Ci pięknie wszystko i jasno! Wyczerpująca informacja!
KRISSGALAXY 26-01-2010, 19:49 Co do jazdy -no troszke trzeba sie przestawic -jak przyjechalem do IE polska omega 4 lata temu na pierwszym rondzie wjazdowym do miasta mialbym dzwona ,ale przyjalem zasade iz jako kierowca siedze zawsze przy krawezniku lub przy poboczu a nie przy osi jezdni aczkolwiek czesto sie zdarzalo iz jechalem pod prad -no teraz to mi bez roznicy , nie ma problemu na autostradach gdzie sa dwa pasy w jednym kierunku klocki zaczynaja sie w miastach gdzie ulice czesto sa waziutkie i trzeba sie mijac na lusterka z autobusem.Pomocna jest kultura jazdy kierowcow w IE i UK -potrafia zatrzymac sie na rondzie i cie wpuscic a takze ustapia miejsca jak zmieniasz pas bo sie zakrecisz -za co w polsce wielokrotnie sypaly sie w moim kierunku srodkowe palce i sygnaly dzwiekowe a nawet pogon z kluczem w reku ...
Potwierdzam, ja jeździłem z Ełku do Leicester i płynąłem promem z Dunkierki do Dover. Ale jako że jechałem z małym dzieckiem (Ola 1,5 roku) to trasę rozłożyłem na etapy. Trasa jak Kris opisał. Jechałem z iGO i bezbłędnie zaprowadziła pod drzwi i co najlepsze, dobrze kazała jechać w Anglii i przeliczała ograniczenia prędkości z mil na kilometry/h.
Ceny paliw takie same jak w Polsce, czyli 1E za litr.
Jak jest ruch i jedziesz za kimś to niema problemu, najgorzej jechac w Anglii z rana gdzie niema jeszcze takiego ruchu-można się zamotać.Jak tak miałem na rondzie jak KRISSGALAXY, ale wszystko jest do opanowania! Zyczę powodzenia i szerokiej drogi!W razie jakich kolwiek wątpliwosći-pytaj!
Wielokrotnie przemierzałem tę trasę moim Galem, tyle ,że miałem dużo dalej ok.2050 km.-sam sobie poradziłem, ze snem ok 2 godz. Jeden raz i OSTATNI promem-nigdy więcej-za długo, szkoda czasu-długa odprawa i czas oczekiwania. Może trafiłem na kolejki (lipiec 2009), ale więcej promem nie popłynę.
Jak masz czas i gdzieś się prześpisz podczas trasy to możesz śmigać promem, chociażby dla samych widoków.
Na tunel Z GAZEM NIE WOLNO!!!
Ale jest duuużo szybciej. Galaxy traktują jako zwykłą osobówkę (bodajże do 2.5m wys.)
Jak dobrze znosisz podróże to sobie poradzisz bez spania.
Nie wliczając Polski -do Londynu będziesz miał 100% autostrad, więc z cały czas "z górki".:one:
O symulatorach nie słyszałem, ale wpisz sobie "driving uk " na youtubie-tam mniejwięcej zobaczysz jak to wygląda.
Ogólnie na motorway`u nie będziesz miał problemu z jazdą, pamiętając, że wolny to jest lewy pas i zjeżdżasz na zjeździe z lewego pasa.
krzyspvfr 27-01-2010, 07:29 Dzięki, Panowie, za wszystkie rady.
Jak mój wyjazd dojdzie do skutku, to się z Wami podzielę spostrzeżeniami :)
Waldemar2009 27-01-2010, 10:32 Z mojego doświadczenia wynika, że najtaniej jest z Dunkierki; linia Norfolkine. Na trasie dotankowywałem się w Belgii. Było trochę taniej. Szerokości
Witam!
Być może czeka mnie trasa moim Galaxy w okolice Londynu. Wyjazd z Zielonej Góry, odległość w/g google maps ok. 1240 km. Jako że nigdy nie przeprawiałem się prywatnym autem, a w szczególności Galaxy ;) przez kanał La Manche, proszę o porady jak to najlepiej zrobić. Eurotunnel? Zmieści się Galaxy? a może prom jakiś?
W ogóle ma sens planowanie takiej trasy na jeden raz czy zdecydowanie planować jakieś spanie? Do Mediolanu, a nawet Turynu przez Innsbruck dojezdzam na jeden raz - a jest to 1250 - 1400 km... no ale nie ma kanału po drodze :)
Wiem, że jest sporo ludzi z UK na forum, posłucham chętnie ich rad.
W ogóle jak można sobie poćwiczyć jazdę po lewej, są jakieś symulatory? ;)
Witam!
Dosc czesto jezdze z okolic zach. Londynu do Ziemi Lubuskiej (okolice GW):lol:
Tunelu uzywalem tylko raz i oszczednosc czasu to jakies 1,5 godziny w porownaniu z promem na trasie Dover - Dunkerque. Co do rozmiarow to nie bedzie problemu w tunelu az tak waski nie jest:one:
Oplata za Galaxy jest taka sama jak za samochod osobowy zarowno na promie jak i tunelem.
Po raz pierwszy jade Galaxy do Pl i wczoraj dzwonilem do P&O oraz Norfolkline i oba potwierdzily oplaty jak za auto osobowe.
Prom zawsze jest tanszy niz tunel a Norfolkline tradycyjnie jest najtansze z oferowanych polaczen promowych. Lacznie bylem w Pl autkem ok.15razy i niemalze zawsze w/w regula sie sprawdzala:mrgreen:
Czas przejazdu GW - Dunkierka bez korkow to ok. 10-11 godzin normalnej jazdy.
Jakbys mial jakies pytania wal smialo.
Paintbox_team 28-01-2010, 14:59 http://www.norfolkline.pl/ferry/homepage.aspx?lang=pl-PL
krzyspvfr 29-01-2010, 07:51 Witam!
Czas przejazdu GW - Dunkierka bez korkow to ok. 10-11 godzin normalnej jazdy.
Jakbys mial jakies pytania wal smialo.
Dzięki, kolego!
Ile czasu zajmuje dojazd z Dover do Londka?
Moze sie spotkamy gdzies to obalimy piwko w imie przyjazni zielonogorsko - gorzowskiej ;)
Dzięki, kolego!
Ile czasu zajmuje dojazd z Dover do Londka?
Moze sie spotkamy gdzies to obalimy piwko w imie przyjazni zielonogorsko - gorzowskiej ;)
Wszystko zalezy o jakiej porze bedziesz jechal i w ktora czesc Londka. W nocy powinienes dotrzec w kazdy punkt Londka w ciagu 2 - 3 godz.
Postaraj sie omijac godziny 7.30 - 9.30 i 17 - 19 bo wtedy wiecej bedziesz stal niz jechal. Najlepsza pora podrozowania po UK to nocka - unikasz korkow. Polecam podrozowanie w weekendowa nocke.
Ps. dzieki za propozycje piwka - przyjeta:)
Przyjazn gorzowsko-zielonogorska zawsze byla pieknie uzewnetrzniana i pielegnowana na meczach Stal-Falubaz:)
krzyspvfr 24-02-2010, 20:31 Odpiszę we własnym wątku, może ktoś skorzysta kiedyś jeszcze :)
Tak jak pisaliście, trasa do Calais zajęła mi 11 godzin spokojnej jazdy (cały czas 120-130) razem z 2 odpoczynkami po drodze. W Calais miałem hotel tuż przy plaży (42 euro), rano o 7:20 pociąg do UK. Z jazdą po lewej stronie nie było problemów, oprócz pierwszego ronda :D głowa jakoś mi się nie chciała odwrócić w prawo żeby sprawdzić, czy ktoś nie jedzie po rondzie ;)
Na miejscu byłem o 10 czasu UK, totalnie bez pośpiechu i z dłuższym popasem przy autostradzie. Kurde, ale ci angole mają narąbane, nie dość że sobie wymyślili "congestion charge" za wjazd do centrum Londynu, o czym wiedziałem, to jeszcze teraz jest "low emission zone": http://www.tfl.gov.uk/roadusers/lez/
i wygląda mi na to, że Galaxy się łapie od października 2010 - cytat: "large vans (exceeding 1.205 tonnes unladen weight)" :(
Dobrze ze zecydowałes sie na pociąg. Promy odwołują jak jest sztorm, powiedzą ci przed odprawą ze im przykro i papa a pociąg z miejsca bez bukowania kosztuje 150 funtów, sam to przerabiałem i od tamtej pory nigdy więcej promów. Co do wysokosci to dla piętrowego pociągu jest to 1.85 więc gal sie spokojnie miesci, ja osobiscie podrózuje ze skrzynką na dachu wiec musze jechac pociągiem dla tirów i innych wysokich pojazdów ale cena jest taka sama no i nie trzeba rejestrowac wszystkich pasazerów których sie zabiera jak w przypadku promów, do tego dochodzi wygoda i zero strachu ze trzeba będzie skorzystac z papierowej torebki:)
KRISSGALAXY 22-06-2010, 18:32 Aby nie zasmiecac serwera wrzuce pytanko tutaj.Za tydzien wybieram sie irlandzkim galaxem do Polski . Nie chcialbym oslepiac innych uzytkownikow drog ( bo jak wiadomo kierownice na wyspach mamy po odwrotnej stronie i swiatla tez inaczej swieca ) ,Plyne z Rosslare IE- Fishguard UK i z Dover UK - Calais FR. Pytanko czy na promie daja te naklejki na lampy , czy samemu je kupic ( jaka cena gdzie ?? ) , jak je ewentualnie nalepic na lampy , i w przypadku awarii w NIEMCZECH czekac na TIFFY czy jest ewentualnie jakas pomoc drogowa w rozsadnych cenach .
Do KOWALU . Masz racje tylko ,jezeli odwoluja prom z przyczyn technicznych z winy przewoznika -bierzesz stempelek z odprawy i na bilecie promowym jedziesz pociagiem pierwszym wolnym .
Do KOWALU . Masz racje tylko ,jezeli odwoluja prom z przyczyn technicznych z winy przewoznika -bierzesz stempelek z odprawy i na bilecie promowym jedziesz pociagiem pierwszym wolnym .
Zaden stempelek Ci nic nie da, i tak nie dadzą Ci zadnej zniżki na bilet, który na miejscu kosztuje ponad 150f i jest on na pierwsze wolne miejsce w pociągu. Przeżyłem taką sytuacje i od tamtej pory nie pływam, mimo ze cena wyższa to jednak komfort nieporównywalny i krótszy czas przeprawy, chyba ze ktos lubi jak go buja na morzu, ja niestety za tym nie przepadam.
Co do nakładek na światła to musisz je sobie sam zorganizowac. Jesli chodzi o mnie to takowych nie uzywam, zdaje sobie sprawe ze zaraz zostane zjedzony przez innych forumowiczów ale sam nie widziałem zeby jakis kierowca poruszający sie po anglii "europejskim" samochodem miał takowe nakładki wiec ja tez nie zamierzam w to inwestowac, tymbardziej ze ja maksymalnie wyjeżdzam na 3tyg w roku a ludzie tu mieszkają i jeżdzą takimi samochodami na codzień
Podrozuje kilka ray w roku do Polski i Francji. Prom ma jedna zalete jest tanszy od tunelu. wada promu to czas 1.5 lub 2 godz plyniecia plus zaladunek i wyladunek.Maksymalnie mozna zgubic ok czterech godzin jak sie nie zalapiesz na "swoj " prom i musisz czekac na nastepny. Druga uwaga to zmiana czasu dodajemy lub odejmujemy 1 godz w zaleznosci w ktora strone jedziemy. Po rozpoczeciu jazdy w Dover sa polskie napisy informacyjne. Jezeli ktos jedzie pierwszy raz dobrze miec drobne pieniadze bo za przeprawe przez Tamize sie placi(karta tez mozna placic). W pewnych porach doby ta przeprawa (most z Londynu lub tunel do Londynu) jest bezplatna. Z jada w nocy jest drobna uwaga. Czesto w nocy wykonywane sa prace drogowe (malowanie pasow, naprawa lamp ulicznych itp) ktore ograniczja ilosc pasow i predkosc. Nalezy przypomniec ze w wielu miejscach mierzona jest radarowo srednia predkosc na danym odcinku autostrady a nie tylko pred radarem. I ostania sprawa . tak jak i w Polsce wystepuja nieoznakowane pojazdy policji ktore maja radary. zwykle sa to Vectry ale nie tylko.
Moja generalna obserwacja to ze UK nie jest dla dzikich i nerwowych kierowcow. Zdecydowana wiekszosc jezdzi lagodnie i spokojnie. Policjant powinien ci pomoc jezeli ty go zatrzymasz. Jak on ciebie zatrzyma to ty potrzebujesz pomocy(bedziesz musial prawdopodobnie zaplacic za jakies wykroczenie).
Ostatnia sprawa to naklejki na lampy. Osobiscie uzywam czanej tasmy izolacyjnejbo nie niszczy "szkla". Niektore naklejki sa tak trwale ze mozna ich nie odkleic do konca zyci samochodu. Uzywanie rozpuszczalnikw moze nieodwracalnie zniszczyc "szklo" reflektorow. Tasma jest latwa do odklejenia i jest tania. Wycinasz pare kawalkow i przyklejasz do reflektora w odpowiednim miejscu i po klopocie. oryginalne naklejki to rodzaj pryzmatu ktory delikatnie zmienia bieg promieni swietlnych. Dawniej stosowano czarne zaklejanie fragmentow lamp. W obu przypadkach chodzi o to samo. Ostatecznie naklejki kupisz w sklepie na promie lub na pierwszej stacji paliw.
Take care.
|
|