Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2003-2007] tuleje przedniego wahacza - wymiana

LM
26-01-2010, 20:34
Czy ktoś zmieniał tylne tuleje przedniego wahacza? CZy mozna zmienić same tuleje (w jaki sposób?) czy też trzeba wymieniać cały wahacz (taką usługe zaoferowali mi w Bemo Motors Szczecin - najlepiej obydwa wahacze+regulacja zbieżności)

kolopeter
27-01-2010, 00:42
a jakiz to miales obiaw ,ze chca wymieniac 2 wahacze?
watek jest juz o tym, jedna mozna wymienic , a druga to diabli wiedza. lepiej chyba kupic wahacz , ale nie w bemo. na struga masz serwis forda. zadzwon umow sie i ci w sumie szybko zrobia, ale nie bemo ...

CIABAH
27-01-2010, 03:23
mi mowili ze mam wlasnie do wymiany i kupujesz tyleje z obejma koszt 1 tyleji z obejma to cos kolo 140 zl, a nie wiem ile robocizna bo nie robilem tego jeszcze

HYCHLA
27-01-2010, 08:45
Czesc. Sama tuleje mozna wymienic. Potrzeba tylko spec sciagacza. Mija sie to jednak z celem tuleja 140zeta a nowy wachacz dostaniesz od 175 wiec jest sens?
Powodzenia i pozdro.

gulik1978
27-01-2010, 16:23
Ja ze względu własnie na tą tylną tuleja przedniego wahacza wymieniałem cały wahacz. Niestety wtedy kiedy to robiłem nie było jeszcze jej osobno. I tak jak "Hychla" wspomniał potrzebny jest specjalny ściągacz. Wejdź na temat "Raz ściąga w lewo raz w prawo". Tam wrzuciłem kilka fotek tego draństwa. A gdzie na Struga masz serwis Forda???

kolopeter
27-01-2010, 16:39
moze nie na struga :) gryfinska 89. nie mam do nich zastrzezen. bylem robic lozysko na przedzie i zrobili to szybko i bez uszkodzen :) a dodatkowo zdziwiony bylem, bo robili to jak konkretni mechanicy. tam gdzie trzeba bylo cos wsunac, to uzywali pasty z miedzia itd. jestem w sumie mechanikiem , tyle ze nie samochodowym i jak cos robie, to robie to w ten sam sposob, wiec to mi sie spodobalo.

malpeczka14
13-06-2013, 05:35
Witam kolegów na forum
Proszę o pomoc. Mam do wymiany tuleje wahacza przedniego- coś takiego http://allegro.pl/tuleja-wahacza-lemforder-ford-focus-ii-c-max-i3309566448.html
I teraz moje pytanie ponieważ jestem zawzięty i drobne naprawy robię sam, czy dam rade to sam zrobić? z tego co tam widziałem to wymiana nie jest tak bardzo skomplikowana. Jeśli będzie ktoś tak dobry proszę o jakiś opis co i jak.:P

Vasco_WWA
14-06-2013, 22:24
Witaj.

do samodzielnej wymiany będzie Ci potrzebna:
Diax, duże imadło, spory młotek (szukaj raczej z tych cięższych w skrzynce...), nasadowe 15' i 18'(?-na śrube sworznia), jakis preparat na rdzę, olej lub inne mazidło. Ogólnie "robota dla kowala"....
Jak już cię uda odkręcić (i nie pourywać łbów) wszystkie 4 śruby na wachaczu to od razu łap za diax'a, bo nie ma najmniejszych szans zdjąć tych tulei na prasie (jeszcze krzywde sobie zrobisz, naprawdę) i tnij cieniutkim kółkiem z chirurgiczną precyzją aż dostaniesz się do trzpienia wachacza.
najlepiej tnij z dwoch stron.
potem młotek, przecinak i walisz do skutku...
Te tuleje pozniej trzeba nabić.
Wachacz w imadło, smarujesz trzpień mazidłem, nacelowujesz tuleję i znowu walisz do skutku... tylko przymierz wczesniej tuleję do odpowiedniego wachacza "na sucho" bo jak pomylisz to.... procedura od nowa + nowa tuleja.

Dobrej zabawy ! :)

michu21
15-06-2013, 14:03
Witaj.

do samodzielnej wymiany będzie Ci potrzebna:
Diax, duże imadło, spory młotek (szukaj raczej z tych cięższych w skrzynce...), nasadowe 15' i 18'(?-na śrube sworznia), jakis preparat na rdzę, olej lub inne mazidło. Ogólnie "robota dla kowala"....
Jak już cię uda odkręcić (i nie pourywać łbów) wszystkie 4 śruby na wachaczu to od razu łap za diax'a, bo nie ma najmniejszych szans zdjąć tych tulei na prasie (jeszcze krzywde sobie zrobisz, naprawdę) i tnij cieniutkim kółkiem z chirurgiczną precyzją aż dostaniesz się do trzpienia wachacza.
najlepiej tnij z dwoch stron.
potem młotek, przecinak i walisz do skutku...
Te tuleje pozniej trzeba nabić.
Wachacz w imadło, smarujesz trzpień mazidłem, nacelowujesz tuleję i znowu walisz do skutku... tylko przymierz wczesniej tuleję do odpowiedniego wachacza "na sucho" bo jak pomylisz to.... procedura od nowa + nowa tuleja.

Dobrej zabawy ! :)

Po takim "waleniu" też kup sobie drugą tuleje bo wytrzyma ci może miesiąc.
Jak to kolega opisał "walisz młotkiem" i zerwiesz wewnętrzne gumy w tulei :)

Powodzenia w "waleniu" :D

malpeczka14
15-06-2013, 17:45
Dzięki za wskazówki:>
Tuleja już jest na swoim miejscu, stara poszła do lamusa pocięta na kawałki.
Dwie i pól godziny mi zeszło ale zrobiłem nie wiedziałem ze ta stara będzie tak ciasno siedzieć ale z pomocą przyszła szlifierka kontowa i wreszcie pościło.
Dziękuje wszystkim za pomoc.

Biperek
17-06-2013, 19:38
Dwie i pól godziny mi zeszło ale zrobiłem nie wiedziałem ze ta stara będzie tak ciasno siedzieć ale z pomocą przyszła szlifierka kontowa i wreszcie pościło.

Sorki ale nie mogłem się powstrzymać. Właśnie płaciłem rachunki i mi się jakoś rzuciło w oczy. Może jakiś bankowiec rozwinie temat :)

wrzoch
17-06-2013, 22:50
i wreszcie pościło.
A na ten temat to się ksiądz powinien wypowiedzieć.

Biperek
18-06-2013, 11:14

No to zasadniczo jest jasność: szlifierka zmasakrowała konto, post jest tego logiczną konsekwencją.
Malpeczka14 nie bierz do głowy. Takie sobie wygłupy :P Pozdrawiam i życzę bezawaryjnej jazdy, a jeżeli już to tanich i udanych napraw.

Vasco_WWA
27-06-2013, 19:49
Po takim "waleniu" też kup sobie drugą tuleje bo wytrzyma ci może miesiąc.
Jak to kolega opisał "walisz młotkiem" i zerwiesz wewnętrzne gumy w tulei :)

Powodzenia w "waleniu" :D

Stawiam Ci 1L. niebieskiego "Jaśka" jak pozrywasz gumy młotkiem, ok?

I jak znasz lepszy/skuteczniejszy sposób to pisz a nie się mądrzysz..... tylko ma być wymiana tulei a nie całych wahaczy.
(uroki forum...)

Mieto-68
29-06-2013, 10:26
Powodzenia w "waleniu"

I tak jeszce temat SEXU się ujawnił... he, he...

michas89
03-12-2015, 12:04
siema podepnę sie pod temat mam do wymiany ów tuleje z przodu te większe i pytanie czy ktoś zakładał z firmy SIDEM czy są dobre czy szybko się zuzywaja? koszt 1 to 70 zł potem firma Febi ok 90 zł ...

adamldz
04-12-2015, 04:26
Potwierdzam - da się wymienić same tuleje. Ja płaciłem około 200 za część plus robociznę.

akutom82
23-08-2016, 09:34
Panowie chce zmienić same tuleje przedniego wahacza (tylnie te duże). Pojechałem zatem do mechanika (garażowy) wjeżdżam na kanał, odkręca osłonę i mówi że nie zrobi tego bo nie wie jak wyciągnąć śrubę z tej mniejszej tulejki bo zaraz na tej samej wysokości dosłownie 5cm od niej znajdują sie ustrojstwo od klimy i rurki które blokują wyjście samej śruby a musi cały wahacz wymontować. Panowie jak to jest z tym wymontowaniem tego wahacza. Faktycznie jest z tym tyle problemu ?? Kurcze bo nie chce mi się wierzyć żeby nie szło tego w jakiś prosty sposób wyciągnąć. Z góry dzięki za odpowiedź

akutom82
23-08-2016, 14:55
Pomoże ktoś ???. Zapomniałem dodać chodź widać to w opisie że auto ma silnik 1.8 w benzynie

adamon
23-08-2016, 15:20
Wymieniłem u siebie sam te tuleje na obu wahaczach miesiąc temu. Nie miałem żadnego problemu zdemontować tego wahacza, ale mój jest 1.6 TDCI
Jak nie wejdziesz sam pod spód i nie zobaczysz to nie będziesz wiedział :-D

Wysłane z mojego C6903 za pomocą Tapatalk 2

akutom82
23-08-2016, 15:24
Wchodziłem i widziałem. Faktycznie wygląda to tak jak napisałem. Będzie blokować ta rurka. Ale może jest jakiś inny patent w benzyniaku 1.8

Rafał A.(antek)
24-08-2016, 03:52
poluzowanie kompresora, a właściwie jego odkręcenie i odsuniecie na wężach bez rozszczelniania klimy

akutom82
06-09-2016, 21:01
Doszły mnie słuchy że można zdjąć jak i założyć tuleje na aucie bez zdejmowania wahacza prawdo to i ??

MIREKTERAZPOLSKA
07-09-2016, 14:12
Fałsz

akutom82
07-09-2016, 15:55
To jak ściągnąć wahacz gdzie jedną śrubę blokuje kompresor??

MIREKTERAZPOLSKA
07-09-2016, 19:58
Jedź do garażowego mechanika i podpowiedz mu by podniósł silnik

Miron77
07-09-2016, 20:19
siema, jestem tutaj nowy i za bardzo nie wiem jak się poruszać. Może tutaj mi odpowiecie na pytanie albo naprowadzicie gdzie tego szukać. od pewnego czasu w moim mondku wariuje wskazówka temperatury silnika, czasami pokazuje a czasami spada na sam dół. Kilka razy sie zdarzyło ze jak popukałem w licznik to zaczynała działać ale teraz to juz raczej nie działa i pokazuje temperaturę kiedy sobie chce. Czy to coś z licznikiem czy coś innego??

Rafał A.(antek)
09-09-2016, 12:19
Doszły mnie słuchy że można zdjąć jak i założyć tuleje na aucie bez zdejmowania wahacza prawdo to i ??

No no, nawet na przykręconym wahaczu.

Bump: Jedź do garażowego mechanika i podpowiedz mu by podniósł silnik
zdradzasz wiedzę tajemną...

Bump: siema, jestem tutaj nowy i za bardzo nie wiem jak się poruszać.

Załóż nowy temat tu tego nikt nie odnajdzie.

akutom82
10-09-2016, 19:29
No no, nawet na przykręconym wahaczu.

Nie bądź taki dowcipny bo są auta w których da się to zrobić ale widocznie jeszcze mało widziałeś :)

Rafał A.(antek)
10-09-2016, 22:05
W którym da się wymienić tuleje bez jej odkręcania/odkrecania wahacza. Niech się czegoś nauczę.

slawek-kali
10-09-2016, 22:11
Tez jestem ciekawy :D Mowimy o przednich tulejach oczywiscie!

Eciksmolary
09-12-2017, 21:49
Witam. Jak w temacie chce wymienić tuleje przednia wahacza przedniego tzn ta mała. Przyznam że próbowałem wcisnąć nowa tuleje na dużym imadle i nie dało rady uszkodziłem tuleje. Z. Jednej strony wahacza jest tak jak by wciśnięty kołnierz czy on musi zostać czy to jakaś pozostałość po. Starej tulei? A jeśli tak to dlaczego nowa tuleja nie ma metalowego kołnierza na wierzchu. Próbował ktoś kiedyś ja wymieniać bez wymiany całego wahacza?

collin31
10-12-2017, 08:55
Witaj ...
oczywiście idzie wymienić przednia tuleje sam zmieniałem je w swoim fordzie tylko ja to robiłem na prasie. Kołnierz który masz w środku tak być musi nic z nim nie zrobisz i jest to część wahacza a nie tulei. Przednie zawieszenie w fordzie jest banalne... poczekaj aż przyjdzie zrobić ci tył tam będziesz miał mnóstwo tulejek do wprasowania ale będzie lekko łatwiej bo tylne są metalowo gumowe :)
Pozdrawiam

VictorCorleone
12-12-2017, 12:12
Da się oczywiście wymienić samą tuleję. Jeśli masz problemy z montażem to spróbuj zaopatrzyć się w ściągacz. Może jakiś znajomy mechanik będzie mógł Ci pożyczyć.

Rift
13-12-2017, 13:40
Ja miałem co prawda padnięte tuleje tylne ale wymiana w warsztacie + części (własne) wyszłoby ok 500 zł.

Za nowe 2 wahacze TRW (z nowymi tulejami przód/tył i sworzniem) dałem 560 :)
Wymieniłem samemu = cały przód obecnie mam nowy :)

markus96
07-05-2018, 17:28
Witam wszystkich.
Czeka mnie wymiana tulei tylnych przednich wahaczy, czy jest konieczność ustawiania zbieżności?

Basra
07-05-2018, 17:54
Witam

Obowiązkowo wykonać zbieżność,osi tylnej i przedniej.

pozdrawiam

Gregi86
08-05-2018, 04:14
witam, miesiac temu wymienialem z obu stron, o ile z lewej strony nie ma problemu z dostepem tak z prawej przeszkadza kompresor od klimy.
po wymianie ustawienie zbieznosci.
przy wymianie istotne jest jej odpowiednie osadzenie by nie miala caly czas naprezen i sie rozsypala w krotkim czasie

luki213
08-05-2018, 18:33
A co ma tylna tuleja wachacza do zbieznosci? Ona jest sztywna, wprasowywana. Zbieznosc sie zmieni przy naderwanych badz zerwanych gumach w tylnych tulejach, jezeli wczesniej zbieznosc byla dobra to nie ma koniecznosci ustawiania zbieznosci to samo jesli wtmienia sie sworznie wachaczy przednich. Jezeli nie masz na co wydac kasy to oczywiscie jedz sprawdz.

Bump: Jezeli koncowki drazkow wymieniasz to owszem, albo tak jak ja, zalozylem kola 18tki i zbieznosci nie ustawilem, musze tylko ustawic kat pochylenia kola.

maniek750826
08-05-2018, 18:54
wymieniałem w zeszłym tygodniu nic nie ustawiałem i wszystko jest ok.

adamon
08-05-2018, 19:59
Też zmieniałem sam i nic nie ustawiałem - jak nie ruszasz drążków to nie trzeba

Basra
09-05-2018, 17:48
Witam

Nie wprowadzajcie kolegi markus96 w błąd.Bez urazy.

pozdrawiam

Gregi86
10-05-2018, 02:46
ja powiem tylko tyle w tym temacie:
na codzien autem jezdzi moja zona z dziecmi wiec biorac pod uwage roznej jakosci zamienniki a co za tym idzie rozna dlugosc ramienia tuleji ktore przykrecasz do wahacza wolalem sprawdzic zbieznosc

luki213
10-05-2018, 21:26
Dlugosc ramienia tuleji? Tuleja to rura z wklejona i wprasowana guma do amortyzowania wstecznych ruchow drgan wachacza. Zamiennik wymiarami moze byc niewiele moze 1mm krotszy na dlugosci chodz watpie bo srednica musi byc co setnej milimetra rowna oryginalowi. Roznica polega na gorszej jakosci gumy i technologi wykonania, produkcji co przedklada sie na.trwalosc. Zgodze sie ze wachacze cale jako element potrafia nieznacznie roznic sie wymiarami ale to jest niewielka roznica.

Codee13
18-05-2018, 10:26
Opanowałem wczoraj wymianę tulei wahaczy przód. W 1.8 duratec HE czyli tam gdzie kompresor klimy z rurkami od strony pasażera robi zamęt.
Na początku informacyjnie że tuleje przednie wahacza przód są w dwóch opcjach tzn. całe gumowe (zamiennik) Lemforder lub też z taką metalową tulejką pierwszy montaż TRW( mam zdjęcie obydwu obok siebie, ale bezpośrednio na forum z kompa nie mogę wrzucić fotki). Obydwie wejdą - ta cała gumowa po nabiciu kołnierze z dwóch strony wyjdą i jest ok. Ta z metalową tulejką dobija się aż wejdzie tulejka to końca. Nie widać tego jak się wahacza nie ściągnie - przynajmniej nie zobaczy tego ktoś kto nie miał tego wcześniej w ręce wyjętego z auta.
Tuleje tył wahacza przedniego są wszędzie takie same(znaczy ud różnych producentów to samo).

Robotę zaczynamy od ściągnięcia kół przód i ustawienia przodu na podporach/koziołkach. Odkręcamy czujnik poziomowania ksenonów od strony pasażera (jak mamy ksenony).

Strona pasażera i tuleja ze śrubą (klucz 18) idącą w kierunku kompresora przy wyciąganiu - odkręciłem 2 śruby osłony silnika żeby ją wygiąć tam gdzie mi to potrzebne, do kompresora przymocowana jest metalowa osłona na 4 śrubki nasadka 10, przy czym 3 popuściłem nie wykręcając, a tę śrubkę przy rurce klimy mocującej tę osłonę wyciągnąłem (jest długości ok 15 cm) - osłona kompresora w dół (2 cm starczy).
Teraz atakujemy rurkę klimy tzn. podłożyłem lewarek hydrauliczny, deseczkę pod miskę (nie zdjąłem osłony silnika więc z osłoną to robiłem - jest na tyle elastyczna że mnie nie pękła) i podnosimy silnik, a z nim rurka klimy się podnosi. Ostatecznie mamy taką sytuację - osłona kompresora klimy w dole, rurka klimy w górze - kołnierz śruby przejdzie i da się ją wyciągnąć.

W tym momencie proponuję popuścić śrubę od sworznia wahacza (klucz 21) i odkręcić końcówkę drążka (klucz 15). Dopiero teraz odkręcić tuleję tył (tę największą) przy pomocy klucza 15.
Teraz wybijamy sworzeń wahacza i końcówkę drążka przy pomocy takiego "urządzonka" do tego - sam wypada.

Mamy wahacz wyciągnięty - udajemy się do warsztatu gdzie nam to zdemontują i na prasie nabiją nowy ( w warsztacie gdzie byłem dwa wahacze zrobić zajęło 40 minut ). Bez kątówki nie poszła duża tuleja.

Przy składaniu pamiętać, że najpierw mocujemy wahacz na tulejach (nie dokręcamy ostatecznie) manewrując zwrotnicą żeby był wyprostowany, potem skręcamy końcówkę drążka i sworzeń wahacza.
Zakładamy czujnik ksenon. Stawiamy auto a la na kole - podłożyłem pod wahacz koziołek tak jakby auto stało na kole w normalnej pozycji "startowej" teraz dokręcamy śruby tulei wahacza przedniej obok kompresora momentem 175 Nm, tylnej dwie śruby 115Nm, śrubę sworznia wahacza 70Nm.
Problem jest z dojściem kluczem dynanometrycznym do śruby obok kompresora klimy - tu przyznam że dociągnąłem najpierw drugą stronę i analogicznie z tym samym wyczuciem dokręciłem tę stronę równie mocno.

Tyle ode mnie i powodzenia

luki213
18-05-2018, 20:49
Gratuluje. Ile oszczedziles? 60zl? 80zl?
Tyle czasu co,Tobie zajelo wymienienie to ja zostane dluzej w pracy a mechanik sam fachowo to zrobi. No ale satysfakcja z pracy nie oceniona.

Codee13
22-05-2018, 15:10
Nie wiem czemu służy Twój komentarz? Dla mnie pokazuje, że nie znasz cen mechaników, trochę ironizujesz.
Jednak będę szczegółowy i napiszę Ci ku jasności - 200 zł minimum zaoszczędziłem, a robota zajęła mi na bardzo spokojnie 3 godziny (w między czasie jadłem obiad). W mojej okolicy taka robota to minimum 280 zł i termin jak na salę weselną. Stąd decyzja, że opanuję sam ;)

luki213
23-05-2018, 19:12
To wiesz co, to przeplacasz a nalatales sie tez. Wymiana sworzni wachaczy i tylnych tulei przednich wachaczy oraz amortyzatorow przednich 250zl. Zaoszczedziles 200zl czy 280zl? To ilu tam u Ciebie mechanikow jest? Jeden na powiat? Ceny jak w serwisie. Zdzieraja tam od Was, zreszta jak maja od kogo to niech tyle biora. Pozdrawiam.

Rafał A.(antek)
24-05-2018, 10:19
Wymiana sworzni wachaczy i tylnych tulei przednich wachaczy oraz amortyzatorow przednich 250zl.

to cena za stronę czy za 2 strony?

luki213
24-05-2018, 14:20
Oczywiscie ze za dwie strony.

Codee13
24-05-2018, 19:37
Takie są Kolego ceny na Śląsku. I nie mówimy tu o "Januszkach czy Mirkach" tylko na paragon/fakturę.
Jeśli za ściągnięcie i nabicie dałem 80 zł, a cała zabawa była od 280 zł to zaoszczędziłem 200 zł ;)
Mechaników dużo, ale też obłożenie duże ;)

Serwis ASO za taką zabawę bierze do ok.1000 zł ;)

luki213
25-05-2018, 09:29
Serwis to niech mnie cmoknie bo kasuja duzo wiecej a robota pozostawia wiele do zyczenia. Tam na slasku dobrze zarabiacie to mozecie placic tyle. Cena ktora podalem to bez faktury/paragonu bo na co mi ten swistek, oczywiscie moge go dostac tylko doplace 23% vat. Robote mam szybciej i lepiej zrobiona niz w ASO. Czas oczekiwania max tydzien.

Petru23
10-05-2019, 12:08
Odświeżam.

Muszę zakupić tuleje na przód tylne. Które brać?
FoMoCo, Lemforder czy TRW? Cena powiedzmy taka sama, czyli 90-100zł szt z obejmą.
Kto robi tuleje dla FoMoCo?

zdzisław 19691118
10-05-2019, 18:29
Hej ja wymieniałem na jesieni na lemforder cena 90 zł za szt jest ok

Petru23
10-05-2019, 19:53
wziąłem FoMoCo, bo był tańszy od Lema i TRW a któryś z nich robi dla FoMoCo. W sumie 15zł, niby nic ale ziarnko do ziarnka i zbiera się stówka.

Aczkolwiek jeszcze nie zapłaciłem, mogę wymienić na lema i cały czas się zastanawiam.

Edit
Mam i już wiem. Tuleje fomoco robi Lemforder.

luki213
15-05-2019, 21:16
One są wymienialne. Wachacz masz dożywotnio. Sworznie też są wymienialne, rozwiercasz nocy bo wracasz nowe. Czesci są już tak zrobione do tego zabiegu bo tak się po prostu robi nie wymienia się całego wachacza.

smietana
05-05-2021, 09:45
Witam.
Nadszedl czas aby pomyslec o wymianie tuleji wahacza. Pytanie inwestowac w lemforder czy polecacie jakies inne?
Ford Focus C-Max 1.6 benzyna 2005 100HP

Stan obecnych ponizej

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210505/8d1c5e806eee0c95ed2f79e410f920cb.jpg

Petru23
05-05-2021, 13:25
Ja kupowałem motorcraft (Robiony przez lemfolder).
Ale Lem jest za 90zl aktualnie, to chyba sprawa jasna

http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Tuleja-wahacza-przedniego-Focus-Mk2-C-max-tylna-z-obejma-LEMFORDER-33413-01/2571