Zobacz pełną wersję : [Galaxy 1994-2000] Woda w aucie po stronie pasażera

Dzyrooo
01-02-2010, 16:21
Witam serdecznie.

Wiem ze ten temat był juz kilka razy na forum ale po przeczytaniu poprzednich postów nie mam jasności wiec postanowiem zapytac jeszcze raz... i mam nadzieje iz moderatorzy to zrozumieją

Od jakiegos czasu mam wode w aucie po stronie pasażera z przodu.
Doszukałem sie dwóch prawdopodobnych przyczyn :
1) Zapchane odpływy
2) jakis trójkąt ("hokej") na spinkach

Bardzo bym prosił zanim sie zabiore do roboty o dokladny opis

a) gdzie mam szukac tych odpływów??? Pod maską czy w kabinie???? Jak dokładnie i najpiej je udrożnic??? Moze jakies zdjęcie wlotów tych odpływów ktos posiada lub mógłby zrobic??

b) gdzie mam szukac tych "hokejów" czyli jakiegos trójkata mocowanego na spiniki.. w srodku on sie znajduje? Bardzo prosze o dosc dokładne opisy :)

Zastanawiam sie też czy to moze nie trzeci powód. Od ok pół roku mam peknieta przednia szybe . Zimą często na nierównych terenach szyba zaczęła strzelac - omyslam sie iż poprostu odkleiła sie w jakims miejscu i to tez moze byc powód ale zanim zdecyduję sie wydaj te 500 zl na szyba chcałbym byc pewnien ze te przecieki nie dotycza dwóch wczesniej podanych powodów dlatego bardzo prosze was o pomoc dokładne wytłumaczenie jak mam sie do tych dwóch miejsc dobrac.

Z góry dziekuje za wszelka pomoc i odpowiedzi
Dzyrooo

bodzior
01-02-2010, 18:20
Jak masz drugi akumulator pod siedzeniem pasażera to sprawdź czy ten pojemnik nie jest popękany w miejscu klejenia z karoserią, no i oczywiście czy ten klej nie puszcza.

n owicjusz
01-02-2010, 19:32
Po pierwsze podniesc maske , wyjac polke z podszybia(3 sruby 6-stki klucz 10-tka)
-kanaly odplywowe masz z prawej i lewij strony auta najnizej polozone na wysokosci blotnikow kol przednich(okoloic srodka), potrzebny drut 4mm2 np miedziany bo jest dosc sztywny.Lub zdjac nadkola i dokladnie zobaczysz gdzie to jest i ile syfu tam jest.
-Plastikowe mocowania(pekaja i woda dostaje sie do srodka)pod przednia szyba -osuszyc wyczyscic i zalepic klejem silikonowym lub czyms takim.
A czy masz szyberdach , bo moze z odplywow szyberdachu dostaje sie woda do srodka, lub rozlaczyl sie przewod od tylnego spryskiwacze?

wacek_pl
01-02-2010, 20:41
To jest MK1 i nie ma drugiego aku, a odpływy szukaj od strony silnika, na podszybiu w rogach, z prawej, tam gdzie znajduje sie filtr kabinowy i z lewej strony jak wsadzisz rękę i będziesz macał palcem to powinieneś natrafić na otwory odpływowe, ja wkładam szlauf ogrodowy podłączony do wody i ciśnieniem wypłukuje syf, inni demontują nadkola albo koszulką od linki rowerowej przepychają.

Dzyrooo
01-02-2010, 21:37
Dzieki za dokladny opis motywu odplywu.... ale jak mam poznac ten plastki czyli niby hokej?? on jest tez pod maska a moze widac go gdzies na tych zdjeciach??? nie kumam tego motywu on ma byc przymocowany jakimis spinkami ale gdzie to jest dokladnie??

nie mam szyberdachu wiec raczej ten motyw odpada

wacek_pl
01-02-2010, 22:17
To nie są odpływy szyberdachu tyko tego co po szybie spływa na podszybie w komorze silnikowej, i jak masz te odpływy przytkane a są duże opady to przelewa się przez filtr pyłkowy do kabiny pod nogi pasażera.

mls
02-02-2010, 07:53
podpinam się bo mam to samo, tyle że pod pasażerem i kierowcą-mam szyber ale podsufitka jest sucha więc moze te zapchane kanaliki--potwierdzam, ze najlepiej zdemontowac listwe plastikowa pod maska bo dojscie jest srednie i ciezko to wymacac-mnie sie jeszcze nie udalo. A jesli cos z szyberdachem to gdzie sie znajduja te kanaliki odplywowe??

wacek_pl
02-02-2010, 08:16
Z szyberdachu odpływy idą w słupkach drzwi, a odpływów trzeba szukać z góry przy otwartym szyberdachu w rogach, najlepiej cienką linką od hamulca rowerowego lub czymś podobnym. To jest zdjęcie szyberdachu, w naszych autach są cztery odpływy po jednym w każdym rogu.

Dzyrooo
03-02-2010, 10:12
A czy ktos mógłby cos wiecej napisac o tych "hokejach" ( jakis plasikowy trójkąt montowany na spinki ) gdzie to sie znajduje?

marbit0000
04-02-2010, 07:46
Złapie Cie policja, zabiorą Ci dowód i bedziesz musiał szybe wymienić a i jeszczs mandacik możesz zaliczyć.

mls
04-02-2010, 13:09
Dzisiaj dobralem sie do tych odplywow pod maska. Tak jak pisaliscie ten po prawej stojac przodem do auta znalazlem bez problemu(po wyjeciu dykty pod szyba) znajduje sie dokladnie w samym rogu. Wsadziłem tam druta :) i cos sie opieralo, przycisnalem i cos przepchalem ale to radzej nie bloto i liscie itp-nie wiem czy to nie jakas zaslepka byla?? drut pozniej wszedl glebiej i wyszedl gdzies miedzy karoseria i nadkolem-myslalem ze bedzie to jakis kanalik odplywowy a to byla taka zwykla dziura ten odpyw. Czy tez tak przepychaliscie? Zaznaczam, ze to jedyny odplyw jaki znalazlem.

marcysgalaxy2,3
04-02-2010, 13:33
tak kolego. To była właśnie ta dziura :razz: a jeśli ktoś to kiedyś może zaślepił (nie sądzę ) to zrobił straszny błąd:galy. Ten czop który udawał zaślepkę (niby)to na 100% zbity syf .Miałem tak samo i dopiero dosyć twardym drutem poszło a potem woda pod ciśnieniem i teraz odpływy czyściutkie. Teraz znjdz po lewej stronie i masz kolego problem z głowy:razz:.
Powodzenia

wacek_pl
04-02-2010, 18:13
Hokeje to te listwy dodatkowe pod zderzakiem:
http://www.moto.allegro.pl/item877912703_sharan_galaxy_alhambra_spojler_listw a_pod_zderzak.html

subratri
13-05-2010, 09:27
No to i mnie dopadło :D Jak bym usiadł po stronie pasażera to by mi się do butów na pewno nalał :D. Było tyle wody, że bałem się hamulec naciskać, żeby nie chlapało mi po twarzy:D
Co zrobić żeby przetkać to wiem ale jak to kurde wysuszyć ??? wylałem kubkiem od kawy ile się dało (ze 2 litry), zaraz biorę odkurzacz co żre wodę i pewnie jeszcze z litr wyssam, ale co dalej? Macie jakieś patenty na suszenie??

devaluator
13-05-2010, 11:41
To jest MK1 i nie ma drugiego aku
no jakoś w moim jest

krzychul
15-05-2010, 21:45
Jednym ze sposobów na suszenie zawilgoconych dywaników i maty wygłuszjącej są gazety - napchaj ile wlezie pod matę i po pewnym czasie wyjmij. Mozna tez posłużyć się "kocim żwirkiem" - również absorbuje wilgoć. Też go wysyp pod i na dywaniki i po paru godzinach odsiorbaj okurzaczem. Można też posłużyć się maszynkami do odwilgacania (widziałem ostatio takie w Leroyu) ale ponoć nie są tak sprawne jak ww. metody.

Pozdr.
K.

t nowak
15-05-2010, 22:23
Szok!!! Dzisiaj w ostatniej chwili uratowalem modol komfortu,w czasie jazdy wlaczyla mi sie syrena alarmu (pierwszy raz 2 lata temu nie wiedzialem o co chodzi i woda mi go uszkodzila) teraz zdarzylem go w pore odlaczyc,wode mialem z obydwu stron(maty wygluszajace wymontowalem do osuszenia)!Staram sie systematycznie oprozniac kanaly(odkurzaczem) moze ktos ma jakis patent na zabezpieczenie modolu,podnioslem go maksymalnie w gore(moze wywiercic jakis otworek w podlodze w razie "W")

subratri
16-05-2010, 09:12
moze ktos ma jakis patent na zabezpieczenie modolu Ja już parkuję tyłem pod górkę. Do tej pory było na odwrót. Tak się nie naleje pod fotele... No chyba że nalecą ze dwa wiadra :)

mirosław siedla
17-05-2010, 20:23
Ja w swoim Galaxy pod wykładzinę wkładałem ręczniki by go z grubsza osuszyć później podnosiłem ile się dało tę mokrą wykładzinę i wkładałem tam taki mały wentylatorek kupiony na bazarze u ruskich i kilka dni tam dmuchałem.Te maty wygłuszające są niezwykle chłonne wilgoci walka z nią wymaga cierpliwości i samozaparcia.Woda dostawała mi się pod hokejką którą żeby zdemontować to trzeba odkręcić wycieraczki ściągnąć znajdującą się pod nimi osłonę i posługując się lusterkiem i małym śrubokrętem lub szczypcami wcisnąć lub wyciągnąć kołek rozporowy mocujący tę hokejkę.Ona jest mocowana dwoma zaczepami jeden ten niżej znajduje się w przedziale silnika natomiast ten wyżej ma przejście bezpośrednio do kabiny.Z biegiem czasu kruszy się silikon uszczelniający to przejście i woda często dostaje się właśnie tamtędy.Ja żeby zlokalizować przeciek lałem wodę z węza wzdłuż boku szyby żona patrzyła w środku i szydło wyszło z worka -woda lała się ciurkiem.Nawaliłem tam silikonu następnie delikatnie włożyłem ten blokujący bolec w zaczep nie do końca i podczas zakładania tej hokejki w gniazdo ten bolec wchodzi głębiej bo opiera się w środku o karoserię automatycznie rozpierając zaczep.Ten drugi zaczep w przedziale silnika jest łatwiej zablokować bo go widać od spodu wystarczy użyć lusterka.Życzę miłej pracy w walce z wodą tym bardziej że teraz leje i garaż jest konieczny.Pozdrawiam Mirek

mls
18-05-2010, 18:20
Masakra, juz niedawno przepychalem te kanaliki i dzisiaj rano woda na pol centymetra-wieksza po stronie pasazera. Masakra i nie mam na to sily. Co do osuszania ta najlepsze byloby slonce i bezchmurne niebo, a tak to nie mam patentu- co gorsza nie mam gdzie parkowac pod dachem-wrzucilem szmaty zeby mialo w co wsiakac. a tak to zuzylem 2 paczki papierowych recznikow i w trakce jazdy na maksa goracy nawiew na nogi- G dalo ale troche mi nerwy przeszly:) najchetniej to dalbym auto gdzies do mechaniora, zeby mi to zrobil-jak znacie jakiegos dobrego w lodzi lub okolicach dajcie znac.
p.s. mozliwe ze leje sie z szyberdachu jakimis kanalami??? podsufitka jest sucha i mysle ze raczej nie jest to mozliwe.poradzcie cos.

mirosław siedla
18-05-2010, 19:09
Kolego MLS przeczytaj dokładnie mój poprzedni post i ustal powód dostawania się wody do środka twierdzę na bank że to nieszczelność pod tą nieszczęsną hokejką ,w garażu to godzina roboty a jaka radość i satysfakcja walcz z przyczyną a nie skupiaj się na skutkach.Macher złoi ci kasę i nawymyśla niestworzonych historii.Pomyślałem sobie że dobry sposób na usuwanie wody to ją szybko odparować np.suszarką do włosów opalarki nie polecam.Pozdrawiam Mirek

mls
18-05-2010, 20:03
no czytalem tylko dla mnie to i tak po opisie to czarna magia:)
nie bardzo moge zrozumiec umiejscowienia tego hokejka... jak stoje przodem do auta i pod maska odkrece wycieraczki i ta podluzna oslone pod nimi to w ktorym miejscu tego szukac? skoro lusterkiem i szczypcami to jakiej to jest wielkosci i mniejwiecej w ktorym miejscu? napisz cos wiecej, co do wymiany to garazu nie mam i musze czekac na pogode.

mjbmjb
20-05-2010, 19:09
Witam.
Miałem to samo. Wody jak w akwarium.Walczyłem z osłonami, odpływami, itd.
Okazało się odklejenie szyby przedniej(dodam że oryginalna) od góry i od dołu. Po odkręceniu osłony słupka woda ściekała sobie po kleju szyby i szparkami kapała na dywanik. Jedyna rada to woda z mydłem i sprężone powietrze od środka.
Pozdrawiam

mls
22-05-2010, 13:49
No i lipa, dzisiaj kilka godzin spedzilem w aucie i nic. Maty bitumiczne mam do wymiany bo sa tak nasiakniete i cuchna ze szkoda gadac. Musze je jakos powycinac i kupic nowe. Sprawdzalem szczelnosc przedniej szyby i wydaje sie byc wszystko z nia ok. Na obecna chwile z tego co zaobserwowalem to mokra sciana grodziowa miedzy silnikiem i kabina. Tak centralnie na srodku w sporym miejscu jest mokra-tylko pytanie skad sie leje na nia woda? Musi lac sie jej bardzo duzo skoro mam tyle wody w aucie. Nie mam pojecia co robic. Jeszcze raz ewentualnie zdejme wycieraczki i te kanaliki postaram sie poczyscic. Jak ktos ma jakies dziwne doswiaczenia z tym G to prosze o pomoc.

Mam jescze pytanie do tych, ktorzy przepychali kanaliki odplywowe...w ktorym miejscu po lewej strony stojac przodem do auta jest ten kanalik? Dzisiaj odsunalem wycieraczki,wyjalem filtr przeciwpylkowy i chcialem sie tam dostac ale łapa mi tam nie wchodzi i nie moglem wyczuc...probowalem wkretakiem i cos sie ruszylo ale tylko kawalek i nie wiem czy to jest to-w samym rogu tak jakby na boku auta a nie na dole...problem w tym, ze nie mialem czym go przepchac ale jesli to jest to no to koszmarnie zapchane-powinno przechodzic na wylot gdzies przy nadkolu?

mjbmjb
23-05-2010, 18:55
Witam.
Tak. Odpływ jest z prawej i z lewej strony.Ręka nie wejdzie, ciasno. Z lewej strony - głęboko pod filtrem pyłkowym. Jak jest dużo syfu to proponuję odkręcic nadkole (kilka śrubek) jest tam taka plastikowa klapka. Woda przez nią przechodzi ale większy syf nie.
Pozdrawiam

mls
23-05-2010, 19:00
no wlasnie jest duzo syfu bo nie ma nawet otworu i chyba faktycznie najlepiej bedzie sie dostac tamtedy od strony nadkola.
A czy myslisz, ze tylko jedna strona woda moze dostac sie na oba dywaniki? bo tamten mam przepchany

kaoen
26-05-2010, 20:55
U mnie woda tak z przodu jak i z tyłu niestety. Narazie susze a od jutra przetykam odplywy wg wskazań powyżej :)

jacek-37
27-05-2010, 22:22
MLS napisałeś, że nie wierzysz że może cieknąć z szyberdachu !! bo podsufitka sucha.I będzie sucha !!.W moim galaxy juz dwa razy spadły mi przewody odprowadzające wode z szyberdachu,poprostu skurczyły sie prawdopodobnie na wskutek temperatur.Woda zasuwa w rowku uszczelki po przednim słupku za plastikową osłoną.Musisz zdjąć uszczelke,odkręcić rączke odchylić podsuf, i zajrzeć okiem.Raz miałem wode pod kierowcą a za pół roku pod pasażerem, i ta sama przyczyna.Suszenie za pomocą odkurzacza i gazet ! do skutku.A przewody lekko naciągnąłem ,odtłuściłem +super GLU i dodatkowo skręcane opaski.I jest spokój.U mnie były dwa przecieki ,a przyczyna taka sama.Pozdr.

trolu
25-06-2010, 08:17
Moja historia z woda po obydwu stronach po wymianie szyby przedniej się skończyła.
Objawy woda po obydwu stronach w nogach u kierowcy jak i u pasażera u pasażera pod siedzeniem też byla woda tyle co by rybki można hodować .
podczas jazdy z nadmierna prędkością okolo 150-170km/h potworny szum tak jakby minimalnie szyba gdzieś była uchylona .
podczas wymiany mechanicy czy może szklaże posprawdzali wszystko niewiem co jeszcze ale jest ok:p .Deszcz pada a w samochodzie nieprzybywa wody czyli sukces.A co do wylewania wody z auta zrobiłem dziury w gumowych korkach pod siedzeniem pasażera i w nogach u pasażera prawie w samym rogu woda sie wylewa powoli ale wylewa .
Co do osuszenia auta polecam wyjazd w plener ze swoja połową podczas ładnej pogody której u nas niebrakuje pozdejmować plastiki przy progach wsadzić coś coby podnieści troszke wykładzine do gury otwożyć dzwi na maxa niech wiatr sobe po autku hula taka moja rada wedle uznania jak kto woli.

pozdrawiam:wink:

dadi
02-07-2010, 19:04
Jakiś czas po zakupie galaxy, kiedy rano wsiadałem do niego, zobaczyłem mokry przedni dywanik. podsufitka była mokra nad miejscem kierowcy, a więc zdjąłem uchwyt , przedni plastikowy słupek i odchyliłem podsufitkę. Okazało się, że zsunął się wąż odprowadzający od szyberdachu. Założyłem go na swoje miejsce i zacisnąłem opaską, tą samą operację wykonałem z drugiej strony na wszelki wypadek.

dadi
02-07-2010, 19:10
U mnie podsufitka była mokra ,ale nie leciało z niej bezpośrednio tylko po uszczelce drzwi.

stachumal
02-07-2010, 19:11
Jakiś czas po zakupie galaxy, kiedy rano wsiadałem do niego, zobaczyłem mokry przedni dywanik. podsufitka była mokra nad miejscem kierowcy, a więc zdjąłem uchwyt , przedni plastikowy słupek i odchyliłem podsufitkę. Okazało się, że zsunął się wąż odprowadzający od szyberdachu. Założyłem go na swoje miejsce i zacisnąłem opaską, tą samą operację wykonałem z drugiej strony na wszelki wypadek.

U mnie było tak samo.

Pozdrawiam Staszek

mls
03-08-2010, 19:07
odgrzewam temat.
Woda nadal po stronie pasazera-ostatnio kilkanascie recznikow, bylem u szybiarza i sprawdzil szczelnosc szyby-jest szczelna.
polal auto woda i okazalo sie ze gdzies cieknie strumien jak sie polewa na szyber. Nie leci po slupku tylko gdzies po sciance bocznej obok dywanikow.
wie ktos moze jak sie dobrac do tego wezyka odprowadzajacego wode z szyber? wiem, ze idzie w slupku ale pozniej gdzie idzie? powinien gdzies na zewnatrz zeby wylac wode,a u mnie wali do srodka.

szantis
04-08-2010, 07:09
Zdejmij osłonkę plastikowa - tą zaraz przy nogach pasażera na bocznej ściance. U mnie była tam łącznik pomiędzy rurą spustową szybra a odprowadzeniem na zewnątrz.

falcon226
12-09-2010, 17:59
U mnie co jakis czas [średnio raz na miesiąc ]pojawia sie niewielka ilosc wody ma wycierace pasazera.Przekopałem wszystko,odpłwy drozne,filtr kabinowy suchy,oklice wentylatora tez,szyba szczelna,nagrzewnica sucha,brakuje mi pomysłów no chyba ze jakas wiązka kabli gdzie tam wchodzi i po nich czasem dostaje sie woda lub obudowa fitra kabinowego która przykrecona jest do karoserii starciła szczelnosc i to powód.Dołączam fotki.Pozdrawiam

mls
12-09-2010, 19:31
Powiem Ci, że ja nadal swojego problemu nie rozwiązałem i zastanawiam się nad istnieniem istot poza ziemskich, które za tym stoją. To jest tak ciężki problem, że nie wiem co jest. Na pocieszenie powiem Ci tylko, że ja po deszczowym dniu albo nocy wykręcam 10 ręczników plażowych. A jak jade z wodą i lekko dam kiero w lewo i prawo to czuje się jak na statku bo woda fajnie chlupie pod dywanem. Już dzisiaj częściowo rozebrałem środek auta ale pomysłu nadal brak. Szyber też mi sprawdzali i zrobili, bo niby wężykiem woda sie wlewa. Niestety to też nie to.

Goliaty2
12-09-2010, 19:56
U mnie jest to samo, po stronie kierowcy. Ja polewając z wszystkich możliwych stron z butelki i obserwując efekty w środku, doszedłem do wniosku, że cieknie przez linkę do otwierania maski. Przelotka którą przechodzi linka pewnie sparciała. Teraz szukam sposobu żeby się tam dostać i założyć nową. Na razie sposobu brak.

3miro
16-09-2010, 23:01
Miałem taki przypadek, tylko może bardziej drastyczny. Przejechałem kiedyś przez głęboką wodę i tak mi zalało od strony pasażera, że dywanik pływał. Przyczyną przecieku był otwór w podłodze o średnicy jakieś 7 cm zaślepiony niezbyt dobrze dolegającym plastikiem. Od strony kierowcy nie ma takiego otworu. Przez ten otwór może wlewać się woda jeśli przejedzie się szybciej nawet niewielką kałużę. Doszedłem do tego po zerwaniu tapicerki i wygłuszeń. Od spodu nie było nic widać, bo jest w prawie niewidocznym miejscu i na dodatek zabłocone. Ten element wygłuszenia suszyłem trzy dni na balkonie podczas upałów. Po uszczelnieniu silikonem, jak do tej pory mam sucho.

adi599
18-09-2010, 17:04
w moim przypadku ,zapchane odpływy i udrażnianie ich po każdej ulewie (masakra ) i na nowo suszenie, może nie fachowo ale zrobiłem tak; zrzuciłem koło ,następnie odkręciłem nadkole,wiertarka i wiertło 10 lub 12 już nie pamiętam i przewierciłem dwa otwory ,jeśli ktoś będzie tak robił to UWAGA na filtr kabinowy żeby go nie uszkodzić wiercąc za daleko (mnie niestety ta sztuka się udała ) od tej pory mam spokój z wodą po stronie pasażera i przy okazji nowy filtr :)

cognoste
19-09-2010, 21:28
Ja mam dziwny przypadek w samochodzie od niedawna stęchlizną mi /pachnie/ woda przy dużych deszczach leci na wycieraczke pasażera z okoic schowka a gdy wtedy włączam wentylator to dziwnie kwiczy gdy jest sucho wentylator tez cichnie.

adi599
21-09-2010, 21:17
Ja mam dziwny przypadek w samochodzie od niedawna stęchlizną mi /pachnie/ woda przy dużych deszczach leci na wycieraczke pasażera z okoic schowka a gdy wtedy włączam wentylator to dziwnie kwiczy gdy jest sucho wentylator tez cichnie.

też tak miałem,woda wlewa sie przez filtr kabinowy masz zapchane odpływy,co gdzie i jak udrożnić było już przerabiane a na nieprzyjemny zapach to polecam K2 klima doctor ,fajny preparat i skuteczny co ważne przez jakiś czas.

mls
23-09-2010, 19:52
witam ponownie
widze, ze nie tylko ja mam ten problem-dzieki ze mi humor poprawiacie(bez urazy) ja mam juz dosyc walki z woda w aucie. Chce to komus zlecic ale nie wiem komu:) trzeba zdjac cala konsole w srodku i zobaczyc co i jak. Ostatnio siedzialem w srodku, a kumpel lal wezem i lecialo do srodka-a dokladnie woda splywala po karoserii blizej prawej strony auta-najgorsze jest to, ze wyjalem caly schowek i zabudowe i dalej nie wiem co krecic zeby sie tam dostac.osplywy drozne bo woda wylatuje,szyber zrobiony a woda dalej leci. czarna magia.

cognoste
27-09-2010, 22:52
Przetkałem te odpływy ale dalej mam wode w samochodzie. Koledzy piszecie coś o jakiejś hokejce. Gdzie tego szukać, jak to wygląda i do czego to służy. A może ma ktoś zdjęcia tego ustrojstwa? Proszę o pomoc.

andreas75
28-09-2010, 16:24
Jest to ten plastik pod wycieraczką (szyby), którą musisz zdjąć . Jak go zdejmiesz(plastik) to masz tam otwory w których on się trzyma. Weź to wszystko uszczelnij (np. uszczelniacz dekarski ) i będzie ok. U mnie właśnie tamtędy leciała woda. Pozdrawiam

xilebo
28-09-2010, 23:22
Witam, Po ciepłych wakacjach chyba coś się rozszczelniło bo mam wodę po stronie pasażera. Zdjąłem nadkole (11 blachowkrętów torx20) - syfu nie było w odpływie (zdjęcie 297) - nadal cieknie. Zdjąłem plastiki w narożnikach szyby przez które przechodzi wycieraczka (hokejki?), przeczyściłem i przykleiłem na silikon - nadal cieknie (zdjęcie 300 i 301) (ale zapomniałem zakleić otwory mocowania tych plastików - chyba będzie następny krok!). Zakleiłem taśmą wzdłuż szyby - od relingów po środek wycieraczki - wynik: mokro. Dzisiaj okleiłem taśmą boczne okienko trójkątne - jutro rano efekt bo ma padać.
A cieknie w kabinie - po zdjęciu wykładziny i maty wygłuszającej (ledwo ją wyciągnąłem ale była już krojona przez poprzedników!) - cienką strużką spod (!nie ma wody na wierzchu!) twardej okładziny na nadkolu (strzałka na zdjęciu 302) (nie kapie z góry bo położyłem papier pod półką i jest suchy). Skąd ta woda? A cieknie nawet przy niewielkim deszczu...
CDN. na razie brak winnych.

jacekdriver
20-10-2010, 21:42
witam u mnie też byławoda po stronie pasażera mam szyber więc zdjełem plastik na słupku i dohyliłem podsufitke był tam wężyk odprowadzający wode niby czysty ale jak dmuchnąłem spręzarką to taki wystrzał błotny gdzieś od strony koła był jak zciągnąłem nadkole od strony pasażera to błota było troochę i od tego czasu mam spokój z wodą w aucie

stachumal
21-10-2010, 09:47
Poczytajcie moje posty a jak co to pytajcie na pw

gregsi
21-10-2010, 18:50
to prawda tam sa otwory ktorymi nalatuje woda mialem kiedys takie autko jak ty ale wody wiecej az w schowkach pod fotelami odpinajac plastik na slupkach rozszczelnilem te uchwyty ale jest jeszcze cos to mialem teraz w nowym pocila sie klima i zaciekalo na chodnik u pasazera

Witek_1958
27-06-2011, 21:50
....Ja znalazłem jeszcze jednego winowajcę ......

....na załączonym zdjęciu są trzy otwory po uchwytach trzymajacych "słynny hokej" - plastik pod ramieniem wycieraczki ....
...numery 1 i 2 są nieistotne - lałem tam wodę i wyciekała na zewnątrz ....
...otwór nr 3 prowadzi do kabiny !! ... jak jest nieszczelny to cała woda spływająca wzdłuż szyby wlewa się do kabiny pod nogi pasażera - dokladniej pod wygłuszenie .....
...uszczelniłem to i jest suuucho.......:P .....

pegaz25
28-06-2011, 20:18
Miałem taki sam problem, ale rozwiązany bez problemu:
1. Odpływy wody w rogach pod szybą - najlepsze rozwiązanie osłona linki hamulcowej od roweru ( giętaka a zarazem sztywna ) od góry metodą prób i błędów napewno trafisz lub druga rzecz zdejmi plastikowe nadkola i zobaczysz w rogu odpływ.
2. Odpływ z parownika - po lewej stronie silnika na grodzi kabinowej:
- jest to mała rurka która wystaje jakieś 2 cm
- moze być zasłonięta przez wygłuszenie które namokło :-)
- wystarczy odpływ wyciągnąć przed wygłuszenie
- proponuje założyć dodatkową rurkę aby odpływ był troszkę dalej od grodzi ( jakieś 3-5 cm ) lub puścić rurkę pod autko.
===================================
I to załatwi chlupotanie i przelewanie się wody na zakrętach a tym bardziej wlewaniem się wody na dywaniki
Pozdrawiam i miłego usuwania usterki

teresa
23-08-2011, 20:42
Mam ogromną prośbę do Panów. Mam problem z mokrymi dywanikami u kierowcy i pasażera z przodu. Problem polega na tym , że byłam już w wielu zakladach i nikt nie chce się podjąć usunięcia usterki. Zbywają mnie, odsyłają do innych itp. A problem mam już drugi rok. Zimą przy mrozach musiałam w srodku nawet skrobać szyby, ponieważ jest wtedy dużo wilgoci i zamarzały. Miałabym gorącą prośbę do Panów, mieszkająćych niedaleko, czy ewentualnie mógłby to naprawić - oczywiście zapłacę za naprawę. A gdyby nie było to możliwe, może znacie Panowie kogośznającego się na rzeczy, Kto by się podjął tej naprawy?
Z góry serdecznie dziękuję
Pozdrawiam

motorek26
23-08-2011, 20:57
a co masz do naprawy do wymiany masz nagrzewnice płynu czy poprostu nie odpływa ci woda z klimy ??

teresa
23-08-2011, 21:03
Tego nie wiem , widze ze jest mokro. A jaka przyczyna trudno mi stwierdzić

teresa
23-08-2011, 21:05
Ale... też są pasy mokre, to może z relingów jakiś przeciek? Nie mam szyberdachu

motorek26
23-08-2011, 21:08
no to nie pozostaje nic innego jak rozebrać kawałek wnętrza i lac wodą i sprawdzać skąd leci

teresa
23-08-2011, 21:15
OK . Mogę zadzwonić, podejmiesz się?

pegaz25
23-08-2011, 22:16
Witaj teresa
Pytanie - czy masz klimatyzacje w samochodzie i czy jej uzywasz ,..!!!
pytam ponieważ miałem taki sam problem jak ty - tylko u mnie wszystko się wyjasniło i WODY NA DYWANIKACH JUŻ NIE MAM :-)

teresa
23-08-2011, 22:37
Mam klimatyzację, ale używam jej raczej w upalne dni, oraz w deszczowe, żeby nie parowały szybki. Także raczej nie za często.

pegaz25
23-08-2011, 22:54
Woda jest cały czas na dywanikach ???
Czy więcej jest jej przy używaniu klimatyzacji ???
Czy słychać przelewajacąsię wodę na zakretach ???

pegaz25
23-08-2011, 22:58
Najprawdopodobniej 2 przyczyny:
1. Odpływy wody w rogach pod szybą ZATKANE - najlepsze rozwiązanie osłona linki hamulcowej od roweru ( giętaka a zarazem sztywna ) od góry metodą prób i błędów napewno trafisz lub druga rzecz zdejmi plastikowe nadkola i zobaczysz w rogu odpływ.
2. Odpływ z parownika - po lewej stronie silnika na grodzi kabinowej:
- jest to mała rurka która wystaje jakieś 2 cm
- moze być zasłonięta przez wygłuszenie które namokło :-)
- wystarczy odpływ wyciągnąć przed wygłuszenie i oczyścić
- proponuje założyć dodatkową rurkę aby odpływ był troszkę dalej od grodzi ( jakieś 3-5 cm ) lub puścić rurkę pod autko.
===================================
I to załatwi chlupotanie i przelewanie się wody na zakrętach a tym bardziej wlewaniem się wody na dywaniki
Pozdrawiam i miłego usuwania usterki

Witek_1958
24-08-2011, 09:03
....pegaz25 ma rację .....
...jak masz wodę na dywanikach (tylko) to klima .... czyli do sprawdzenia:
1. filtr p-pylkowy ... jak źle założony to woda sie tam leje (sam tak mialem)...
2. nagrzewnica ....(jak wyżej koledzy pisali)....
3. odplyw wody z klimy (ta rurka na grodzi) ...moze mieć gumową nasadkę w której zbiera się kurz itp ... oczyść to i będzie ok ...( też to przechodzilem)...
...jak woda zbiera się pod dywanikami ..... to sprawdź odplywy (o których pisał pegaz25 ) lub sprawdź uszczelnienie otworu o którym pisalem wyżej ....
...woda na pasach bezpieczenstwa??.... to albo dziurawy dach (relingi) lub uszczelki przy drzwiach...... osobiście stawiał bym na uszczelki ....

teresa
25-08-2011, 20:50
Dokładnie to mokra jest wykładzina pod wycieraczkami tzn. nasączona wodą. Mokre są nieraz też wycieraczki, ale to już przez wilgoć w aucie. Ale woda nie stoi i nie przelewa się i nie chlupocze. Mokre są również pasy. Poinformuję Kolegów co było u mnie przyczyną. Piękne dzięki za informacje i pomoc jestem wdzięczna.

teresa
25-08-2011, 20:51
Dokładnie to mokra jest wykładzina pod wycieraczkami tzn. nasączona wodą. Mokre są nieraz też wycieraczki, ale to już przez wilgoć w aucie. Ale woda nie stoi i nie przelewa się i nie chlupocze. Mokre są również pasy. Poinformuję Kolegów co było u mnie przyczyną. Piękne dzięki za informacje i pomoc jestem wdzięczna.
Pozdrawiam Teresa

pegaz25
26-08-2011, 13:51
Ok czekamy na nformacje :-)
Może do sprawdzenia są jeszcze uszczelki drzwi lub odprowadzenie wody z drzwi ( zatkane odpływy )
Pozdrawiam

BIAŁY77
27-08-2011, 17:14
u mnie cieknie gdzieś z pod szyby i cieknie do środka po słupku na dywanik przy dużych ulewach

marbit0000
28-08-2011, 09:29
temet stary jak świat

listwa zewnętrzna maskująca prawą strone szyby i listwa prawa dolna narożna (tzw hakejka). One są na zatrzaskach z podkładkami uszczelnającymi, wtykane w owory w podszybiu. Tam są nieszczelności i woda po scianie grodziowej sączy się pod dywanik.

Zdemontować to i obsadzić na kleju do szyb. Na lata będzie spoko. Minus taki, że przy wymiane szyby może być to trudno odklejić.

Obrazek był wcześniej.

http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=27879&d=1309207711

gzr
28-08-2011, 09:54
U siebie wczoraj stwierdziłem że na podłogę po stronie pasażera woda dostaje się przez uszczelkę otaczającą rurkę (chyba klimy) wchodzącą w ścianę grodzi silnika (za nogami pasażera). Jak leje to ciurkiem leci!

teresa
28-08-2011, 18:37
Witam. Jestem wdzięczna naszemu koledze Adamowi, który pomógł mi usunąć problem. Szybko i fachowo. Główną przyczyną było rozłączenie na złączce wężyka do spryskiwaczy szyby tylnej oraz możliwe, że też była niedrożność wylotów. Ale są teraz oczyszczone i powinno być dobrze. Przy okazji dodatkowo usunięte zostały inne usterki.
Bardzo dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam serdecznie Teresa

motorek26
29-08-2011, 19:26
Bardzo dziękuję za pomoc.nie ma sprawy po to jesteśmy tutaj aby sobie pomagać :)

pegaz25
29-08-2011, 21:43
To dobrze że została usunieta usterka
Powodzonka

lysyG
16-10-2011, 21:39
Witam

Pojawiła się woda na wycieraczce pasażera.Macałem i stwierdziłem, że jest mokro pod schowkiem. Dziury przy hokejkach zalepiłem na amen. Odpływy raczej czyste. Doczytałem teraz o odpływie z klimy (rurka na grodzi) gdzie ona dokładnie jest? Piszecie też o wodzie z nagrzewnicy - o co chodzi?

Pozdrawiam

tomamar
21-10-2011, 09:15
Witam panowie Ja mam ten sam problem co większość tzn woda na dywanikach Wczoraj przeczyściłem odpływy a dzisiaj biorę się za dziury przy hokejach Mam tylko jedno pytanie Jak ściągnąć ten hokej Wiem że trzeba wycieraczkę odkręcić a następnie jak on się trzyma na jakiś zatrzaskach czy jest jeszcze jakoś przykręcany Pytam bo nie chciał bym nic połamać

deku
21-10-2011, 09:57
Witam panowie Ja mam ten sam problem co większość tzn woda na dywanikach Wczoraj przeczyściłem odpływy a dzisiaj biorę się za dziury przy hokejach Mam tylko jedno pytanie Jak ściągnąć ten hokej Wiem że trzeba wycieraczkę odkręcić a następnie jak on się trzyma na jakiś zatrzaskach czy jest jeszcze jakoś przykręcany Pytam bo nie chciał bym nic połamać
Podważasz - są zatrzaski. Oczywiście wszystko z wyczuciem.

tomamar
21-10-2011, 19:01
Wielkie dzięki panowie Dzisiaj wszystko uszczelnione Łącznie z tymi otworami pod hokejami Odpływy przetkane i teraz czekanie na deszcz i zobaczymy czy się udało

tomamar
26-10-2011, 13:58
Tak więc panowie problem dalej nie rozwiązany Woda dalej leci ale już mniej i nie mam pojęcia gdzie ta woda dostaje się do środka Dodam tylko że mokro jest pod szybą a mianowicie w środku między szybą a deską jak wepchnę tam szmatę to nasiąka wodą Może ktoś podpowie którędy woda może się tam dostawać? A może słabo uszczelniłem te zatrzaski pod hokejem?

falcon226
26-10-2011, 14:59
Coś mi się zdaje[obym sie mylił] ,że Ci sie kolego rozkleiła szyba w okolicach słupka....podjedz do szybiarzy niech Ci ją cisnieniowo sprawdzą , czy nie puscił klej.POzdrawiam.

Miaga
26-10-2011, 20:28
koledzy mam pytanko,dzisiaj czyściłem odpływy i wsadziłem reke w odpływ od strony kierowcy,przypadkowo wpadła mi taka plastikowa kratka z zapadka w nadkole,wyciągnołem ja ale teraz pytanie jak ją tam z powrotem wsadzić i czy wogle trzeba ja wsadzać??bo w sumie zdaje mi sie ze jej brak nie ma na nic wpływu

Witek_1958
27-10-2011, 07:24
Coś mi się zdaje[obym sie mylił] ,że Ci sie kolego rozkleiła szyba w okolicach słupka....podjedz do szybiarzy niech Ci ją cisnieniowo sprawdzą , czy nie puscił klej.POzdrawiam.

.... Tomamar ..... na początek przed jazdą do szybiarzy:
.... po której stronie kabiny masz tą wodę....??.....
.... ja sprawdzałem w moim lejac wodę wzdłuż słupków....
.... i patrzyłem gdzie cieknie .....
.... spróbuj uszczelnić silikonem przy słupkach ( po zewnętrznej stronie )....
.... chociaż pogoda zniechęca.....

tomamar
27-10-2011, 14:38
.... po której stronie kabiny masz tą wodę....??..... wodę mam po obydwu stronach choć po prawej stronie tzn stronie pasażera jest więcej Woda się gdzieś przelewa zależnie od tego w którą stronę skręcam Jak w lewo to wody wylewa więcej się po stronie pasażera a jak w prawo to po lewej stronie od kierowcy chociaż jak pisałem po stronie kierowcy niewiele się leje A może mi ktoś powiedzieć jak ściągnąć element deski rozdzielczej tzn to czarne podszybie gdzie są małe głośniczki pod przednią szybą Narożniki ściągnąłem te przy małych szybkach a reszte da się ściągnąć czy trzeba z całą deską ? http://imageshack.us/photo/my-images/268/1859185167.jpg/ chodzi mi o ten element To ułatwilo by mi poszukiwanie CZy może t jest całość deski

Zdjęcie zapożyczone od kolegi XILEBO z naszego forum co prawda kolega ma mk2 ale wiele widzę że się nie różnihttp://imageshack.us/photo/my-images/26/img0300cb.jpg/ ale chodzi mi o te otwory na podszybiu co zaznaczyłem na czarno a kolega już ma zaklejone Czy tamtędy też może woda lecieć do środka?

Witek_1958
28-10-2011, 10:26
Zdjęcie zapożyczone od kolegi XILEBO z naszego forum co prawda kolega ma mk2 ale wiele widzę że się nie różnihttp://imageshack.us/photo/my-images/26/img0300cb.jpg/ ale chodzi mi o te otwory na podszybiu co zaznaczyłem na czarno a kolega już ma zaklejone Czy tamtędy też może woda lecieć do środka?

... w naszych MK1 to jest schowane pod listwą.... nie zaglądałem tam, ale skoro w MK2 jest zaklejone to i w naszej wersji powinno tez być zaklejone....

tomamar
28-10-2011, 13:48
Jutro z rana biorę się za robienie i eliminowanie tego przecieku Może się uda Pozaklejam te otwory Pościągam ile się da deski na dole Plastyki ze słupków i polewanie wodą Może się uda zlokalizować przeciek

Witek_1958
28-10-2011, 22:54
...zdejmij plastiki na pierwszych słupkach .... jak masz odklejoną szybę to od razu zobaczysz gdzie się leje..... ja tak sprawdziłem swoją - też byla podejrzana ........

tomamar
29-10-2011, 12:11
Dzięki witek Problem już zlokalizowany Czeka mnie wklejenie szyby na nowo Ciekawi mnie tylko czy to możliwe żeby klej puścił bo szyba jest oryginalna

motorek26
29-10-2011, 19:15
też kiedyś miałem odklejoną szybe w kadecie i trzymała sie dosłownie na kawałku podniosłem ją do góry odtłuściłem wszystko benzynką i posmarowałem sylikonem do lusterek i czegoś tam i przykleiłem szybe później nie miałem z tym problemów
ale klej też raczej sam chyba ze starości puścił

Pietro79
19-12-2011, 17:10
Witam.Panowie ja mam też taki problem czytałem,sam próbowałem i nic dalej mam to samo nie mam już sił do tego błagam czy jest tu ktoś z Podkarpacia kto by mi pomógł z tym problemem oczywiście nie za darmo zapłacę tyle ile trzeba, bo mechanicy nie wiedzą skąd i dlaczego.PROSZĘ O POMOC!!!!!!!

bartixr
20-12-2011, 07:05
Witam.Panowie ja mam też taki problem czytałem,sam próbowałem i nic dalej mam to samo nie mam już sił do tego błagam czy jest tu ktoś z Podkarpacia kto by mi pomógł z tym problemem oczywiście nie za darmo zapłacę tyle ile trzeba, bo mechanicy nie wiedzą skąd i dlaczego.PROSZĘ O POMOC!!!!!!!

jesteś pewny, że to nie przewód wody do tylnego spryskiwacza ?
łączony jest własnie pod nogami kierowcy.

Ady62
07-01-2012, 21:46
Witajcie mili forumowicze jestem w posiadaniu MK1,dobre solidne auto,jednak mam również problem z wodą po stronie pasażera,kanały obydwa drożne,szybę zasylikonowałem w miejscach podejrzanych,wszystkie plastiki kołki do hokeja są na swoim miejscu,lałem karcherem dobre 5 min,pod kątem z daleka,z bliska i po sprawdzeniu okazuje się,że jest sucho.Wczoraj popadało tak normalnie,żadnego solidnego deszczu i wykładzina pływa.Normalnie dostaje piany,nie wiem czy lepiej szybę wyciąć i wstawić na nowo?!Poradźcie coś:570:

ryju1468
08-01-2012, 05:26
witam
spruboj wybadac jak pada deszcz gdzie kapie,ja tak znalazlem przyczyne we fiescie,szyby nie tłuc bo moze gdzie indziej przecieka

Pietro79
12-01-2012, 08:45
Panowie gdzie dokładnie jest łączenie tylnego spryskiwacza? Odkręciłem plastik z progu fakt jest wiązka przewodów no i jakiś wężyk koloru przypominający zieleń ale łączenia to ja tam nie widziałem.Tak więc proszę Was koledzy o pomoc. Gdzie dokładnie jest to łączenie w którym miejscu.Dziękuję i pozdrawiam.

tomamar
25-01-2012, 18:27
Ja już mam nadzieję pozbyłem się problemu z wodą w aucie Woda leciała mi przez przednią szybę W poniedziałek byłem u szybiarzy i na nowo wkleiłem szybę ponieważ się słabo trzymala i na narożnikach klej puścił Uszczelnienie silikonem pomogło ale nie na długo. Ale gdzieś jeszcze wyczytałem że może lać się przez relingi w miejscu mocowania.

lysyG
02-03-2012, 17:15
Witam

Dalej walczę z wodą. Dzisiaj wymieniłem filtr p.pykowy i zauważyłem, że w obudowie tego filtra,z lewej strony, powinny być dwa bolce - po jednym na góre i dół. Zakładając filtr,wsuwamy go od prawej strony i przesuwamy w lewo. Bolce te przesuwają się po rowkach -prowadnicach, w końcowej fazie dociskając go. U mnie po wyjęciu jest tylko jeden bolec - na górze. Na dole pozostał tylko ślad po bolcu. W związku z tym lewy dół filtra nie jest do końca dociśnięty i może tam dostawać się woda.
Zauważył ktoś z Was taką przypadłość?Jutro jeszcze raz wyciągam filtr, zamiast bolca wkręcę jakiego wkręta,nawalę silkonu do środka obudowy i założę filtr. Przy okazji zauważyłem też, że cieknie dołem drzwi, mniej więcej na środku. Poradźcie jak poradzić z uszczelką w drzwiach. Na oko jest cała, nie ma uszkodzeń. Nie mam pojęcia jakim cudem przecieka tam woda.

tomamar
02-03-2012, 18:29
Ja juz się pozbyłem problemu Lało przez szybę jak już pisałem wcześniej przekleiłem szybę na nowo i w aucie nastała susza. Szybiarze powiedzieli że często się zdarza w tych autach tzn galaxy, sharan, i alhambra że puszcza klej i leje woda Koszt przeklejenia szyby to 150 za podgrzewaną i 100 za nie grzaną

maciek_k
06-11-2014, 06:50
Jak zdemontować tą spinkę http://www.auto-spinka.pl/environment/cache/images/0_0_productGfx_15fb29868bfc99f33e0ac7204028cff5.jp g w słupku od strony pasażera. Okazało się, że po wymianie szyby fachowcy uszkodzili i nie założyli spinki co spowodowało powódź pod dywanikiem pasażera. Chcę wymienić cały komplet czyli gniazdo i zacisk. Rozumiem, że gniazdo, które ma być o 90 stopni w prawo obrócone i zamocowane patrząc na zdjęcie które jest w linku? tak aby woda swobodnie spływała

xilebo
06-11-2014, 10:11
moze przyda sie - woda w srodku kabiny pojawia sie poniewaz gnije miejsce spawu pod blotnikiem, przypadek opisany tutaj
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2295896#post2295896

maciek_k
06-11-2014, 13:54
U mnie na pewno cieknie przez ten zacisk, bo wziąłem strzykawkę i wlałem tam wodę, więc na 100% to będzie to. Odpływy przeczyszczone. Teraz jak to dobrze zabezpieczyć, jakby ktoś mógł łopatologicznie wyjaśnić

mirosław siedla
15-11-2014, 17:19
Koledzy uważnie przeczytajcie moje posty ,przyjrzyjcie się zdjęciu WITEK 1958 które dokładnie ilustruje miejsce lania się wody do środka.W zależności z której strony rozszczelnił się ten nieszczęsny korek rozporowy będziecie mieć wodę albo w nogach pasażera jak w moim przypadku lub kierowcy.Kolega marbit0000 też to potwierdza.Pozdrawiam Mirek

wodzirejart
26-01-2015, 18:59
Witam,
i mnie dopadł problem wody znajdującej się pod nogami pasażera. Przeczytałem cały temat. Doszedłem do wniosku, że u mnie leje się przez spinkę mocującą "hokeja" ponieważ latem przy tym grzebałem demontując mechanizm wycieraczek. Czy to była przyczyna? Okaże się. Uszczelniłem silikonem i będę czekał.
Chciałem również przeczyścić te kanały odpływowe ale ich nie zlokalizowałem. Czy ktoś dokładnie może napisać gdzie je znajdę? Najlepiej pokaże na zdjęciu. Jedno zdjęcie jest wrzucone ale ja tam nic nie znalazłem :(

Druga sprawa czy wiecie gdzie można kupić spinki mocujące "hokeja" ponieważ dwie pękły przy demontażu (niska temperatura nie sprzyja pracy) i "hokej) teraz mi się strasznie rusza. Szukałem w auto-spinka ale takich tam nie ma.
I jeszcze jedna sprawa. Szukając kanałów odpływowych znalazłem u siebie z prawej i lewej strony gąbki, które były schowane w foli? (patrz zdjęcie) Znajdowały się nie tam gdzie te kanały odpływowe lecz bardziej w stronę środka. Czy one tam powinny być? Wyjąłem je ale nie wiem czy dobrze zrobiłem.

deku
27-01-2015, 06:58
wodzirejart - ciężko wrzucić zdjęcie czegoś co jest praktycznie niewidoczne.
Odpływy są w najdalszym miejscu... polej wodą szybę i... podążaj za wodą....

janusz kk
31-01-2015, 17:28
U mnie woda lała się przez otwór mocowania profilu plastikowego na dole szyby tzw hokeja zmieniłem kołek i zasilikonowałem pomogło!!!

mirosław siedla
26-02-2015, 21:38
Panowie aby zdemontować hokej nie urywając zaczepów ja posługując się małym lusterkiem namierzyłem okrągłe kołeczki rozporowe i albo posługując się zagiętymi szczypcami można je wyciągnąć co nie jest łatwe lub cienkim śrubokrętem wcisnąć głębiej wtedy zaczep puści.Tak można zrobić z zaczepami znajdującymi się w przegrodzie silnika do tego trzeciego felernego odpowiedzialnego za dostawanie się wody do środka niestety nie ma dostępu więc delikatnie cierpliwie należy podważyć cały hokej i powinien wyjść. Należy pamiętać że tylko ten najwyżej położony zaczep ma przejście do kabiny i gniazdo w który wchodzi należy potraktować silikonem lub innym plastycznym uszczelniaczem. Przy montażu te okrągłe kołeczki rozporowe należy wstępnie włożyć w zaczep hokejki i po założeniu jej od spodu wcisnąć głębiej by rozepchały zaczepy, ten najwyżej podczas montażu sam wejdzie na swoje miejsce. Ford nie popisał się z rozwiązaniem mocowania tej hokejki bo powinien wszystkie trzy zaczepy umiejscowić w komorze silnika wtedy woda nie lałaby się do kabiny.Pozdrawiam Miro

tyger
28-02-2015, 07:18
Witam,
i mnie dopadł problem wody znajdującej się pod nogami pasażera. Przeczytałem cały temat. Doszedłem do wniosku, że u mnie leje się przez spinkę mocującą "hokeja" ponieważ latem przy tym grzebałem demontując mechanizm wycieraczek. Czy to była przyczyna? Okaże się. Uszczelniłem silikonem i będę czekał.
Chciałem również przeczyścić te kanały odpływowe ale ich nie zlokalizowałem. Czy ktoś dokładnie może napisać gdzie je znajdę? Najlepiej pokaże na zdjęciu. Jedno zdjęcie jest wrzucone ale ja tam nic nie znalazłem :(

Druga sprawa czy wiecie gdzie można kupić spinki mocujące "hokeja" ponieważ dwie pękły przy demontażu (niska temperatura nie sprzyja pracy) i "hokej) teraz mi się strasznie rusza. Szukałem w auto-spinka ale takich tam nie ma.
I jeszcze jedna sprawa. Szukając kanałów odpływowych znalazłem u siebie z prawej i lewej strony gąbki, które były schowane w foli? (patrz zdjęcie) Znajdowały się nie tam gdzie te kanały odpływowe lecz bardziej w stronę środka. Czy one tam powinny być? Wyjąłem je ale nie wiem czy dobrze zrobiłem.
Odnośnie tych gąbek schowanych to po ich wyjęciu jest dużo głośniej w kabinie. Jan nie wiedząc do czego one są też je powyciągałem i wyrzuciłem. Tera zwykłe gąbki tam powkładałem tylko nie wiem cy w dobre miejsca poupychałem.

RudyTDI
18-03-2015, 12:42
....Ja znalazłem jeszcze jednego winowajcę ......

....na załączonym zdjęciu są trzy otwory po uchwytach trzymajacych "słynny hokej" - plastik pod ramieniem wycieraczki ....
...numery 1 i 2 są nieistotne - lałem tam wodę i wyciekała na zewnątrz ....
...otwór nr 3 prowadzi do kabiny !! ... jak jest nieszczelny to cała woda spływająca wzdłuż szyby wlewa się do kabiny pod nogi pasażera - dokladniej pod wygłuszenie .....
...uszczelniłem to i jest suuucho.......:P .....

Zrobiłem tak samo. Lecz najpierw pojechałem do NORDGLASSa w Legnicy- sprawdzili, szyba szczelna, następnie przetkałem odpływy-nie były zatkane za bardzo a na końcu uszczelniłem silikonem to miejsce pod spinką które pokazuje Witek w poście.Sucho nareszcie. Pozdrawiam.

P.S. Dzięki za pomoc :)

RudyTDI
31-03-2015, 14:45
A problem jednak powrócił, zdjęte wygłuszenie, tapicerka, sączy się ale nie wiem skąd, wiem że z góry, tyle że chyba musiałbym zdejmować kokpit, brak również pomysłu gdzie lać wodę,- lałem na myjni po drzwiach-nic, po szybie-nic, lałem pod maskę-nic, a w końcu się zaczęła sączyć i nie wiem skąd i jak... jakieś propozycje?

EDIT: Leje się z prawej strony od góry.

tomamar
01-04-2015, 10:31
Kolego zdejmij plastikowy słupek i lej wode po szybie być może szyba się rozszczelniła tak jak to było w moim przypadku. Ewentualnie zobacz czy nie leje na mocowaniu relinga. Tylko najlepiej lej wode z butelki.

bradley86
21-06-2016, 06:53
Ostatnim czasem kiedy po dosc ulewnej nocy wsiadam do samochodu i ruszam na pierwszym zakrecie slysze bulbulbul jakby odkrecona butelka z woda przewrocila sie i wylala. A potem mokry placek na gumowej wycieraczce nog od strony pasazera. Zlokolizowalem, ze wyciek idzie jakby od gory. Wewnetrzna uszczelka przy drzwiach (zdjecie pozyczylem z internetu i zaznaczylem na czerwono gdze sie leje) jest mokra jak sie poleje, i widac tez brudne zacieki z wody. Dzisiaj na dokladke polalo sie przez mala trojkatna szybke (od srodka), a potem prosto na dywanik.
Czytalem ten temat i szczerze to nie wiem co sie dzieje. Rozumiem, ze kanaliki w podszybiu moga byc zapchane itd. ale dlaczego jak ostatnio samochod stal 3 dni, przychodze i dywanik jest suchy jak pieprz. A gdy tylko rusze i skrece mocniej w lewo, leje sie jak z sikawki po tej uszczelce, szybce i na dywan. Gdzie ta woda moze sie zebrac i stac. Nadmienie tylko, te otwieralem wczsenij drzwi i tez sie nic nie polalo. Dopiero jak zaczne jechac, skrece albo mocniej przyhamuje.
Nadmienie, ze nie mam szyberdachu, mam relingi dachowe. I teraz zastanawiam sie czy przez nie jakos woda wchodzi?
Chcialbym sciagnac przedni plastikowy slupek, zeby lepiej ocenic sytuacje. Czy on trzyma sie tylko na zatrzaskach?

https://s31.postimg.org/x057xe6tj/woda.jpg (https://postimg.org/image/x057xe6tj/)

maliniakmarek
07-09-2016, 21:55
gdzie sie znajduja kanaly wodne ford focus c max

Bump: prosze o pomoc mam wode pod dywanikem pasazera

wojtekn
08-09-2016, 07:05
maliniakmarek to dział galaxy poszukaj tu:

http://forum.fordclubpolska.org/forumdisplay.php?f=120

A jak nie znajdziesz odpowiedzi to tam zapytaj. ;)

thomas32-32
09-09-2016, 21:23
byla wstawiana cwiartka z prawej strony woda sie leje nie wiem czy czegos nie uszkodzil mechanik wyjelem schowek i jak jest klima wlaczona to wylewa sie woda ze zbiorniczka czy mozna podlaczyc jakis wezyk i odprowadzic na zewnatrz