Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] 1.8 TDCi schemat el. silnika
Na wstępie witam wszystkich forumowiczów i proszę o pomoc. Czy któryś z szanownych forumowiczów nie poratowałby mnie schematem instalacji elektrycznej tego silnika ? Mam problem z czujnikiem położenia wałka rozrządu. Do rozgryzienia tego problemu potrzebny mi schemat. Z góry za pomoc dziękuję. Pozdrawiam.
mkaminski100 03-02-2010, 12:16 Co dokladnie Ci potrzebne to moze ktos podpowie.
Co dokladnie Ci potrzebne to moze ktos podpowie.ja też kiedyś się pytałem o schemat do mojego auta ale nikt mi nie pomógł
mkaminski100 03-02-2010, 14:49 Ja nie mam dostepu do tego od reki, ale postaram sie pomoc. Moze jednak odpowiedz jest prostsza niz szukanie na schemacie.
A poza tym nie ma sie co dziwic, bo kto chce ostrzezenie za wrzucanie materialow, jezeli mod uwaza, ze kazda material jest skradziony z serwisu?
Na wstępie witam wszystkich forumowiczów i proszę o pomoc. Czy któryś z szanownych forumowiczów nie poratowałby mnie schematem instalacji elektrycznej tego silnika ? Mam problem z czujnikiem położenia wałka rozrządu. Do rozgryzienia tego problemu potrzebny mi schemat. Z góry za pomoc dziękuję. Pozdrawiam.
wyślij mi adres e-mail to ci wyślę.
Przepraszam za nieobecność ale długo pracuję. Czas mam tylko póżno wieczorem. A więc, nie chce mi odpalić w/w focusik. Wyskakuje kilka błędów, m.in.: (1) coś o inteligętnym alternatorze, (2) napięcie zasilania sterownika silnika za niskie (zdziwko bo akumulator ładowany ale to może o ten alternator chodzi), (3) błąd P0341 (ten zapamiętałem bo mi spędza sen z powiek) czyli sygnał z czujnika wałka rozrządu, (4) regulator ciśnienia paliwa. To na razie tyle. Zgasł w czasie jazdy. Doszedłem już dlaczego. Korozja wewnątrz sterownika:shock:. Porobiły się jakieś zwarcia z fajczeniem płytki włącznie. Zakupiłem komplet: skrzynkę z bezpiecznikami (tzn. body komputer), sterownik i kluczyki z odzysku. Z jakiegoś rozbitka. Jeśli chodzi o immo to wszystko jest OK. Nie chce odpalić. Podejrzewam regulator ciś. paliwa na pompie, czujnik położenia wałka (zakupiłem nowy, sprawdziłem przewody z komputera do czujnika, żadnych zwarć, jest +5V i masa, nie sprawdziłem sygnału z czujnika,defekt nadal wyskakuje), czujnik położenia wału napędowego. Może te zwarcia uszkodziły regulator i czujniki??? Ciśnienie na pompie skacze aż do 7 MPaskali (hi,hi, żart). Odpowietrzony. Schemat mi potrzebn bo myślę jeszcze czy nie brak mu jakiegoś zasilania albo masy. Acha po włączeniu stacyjki gaśnie kontrolka silnika a lampka świec mruga, błyska co jakiś czas, razem z tymi błyskami słychać jak stuka przekaźnik od świec. Załącza się na sekundę i wylącza. Dziwne. Jeszcze raz przepraszam, że tak póżno. Ciężko pracuję.:lol: adres: leonmp2@hotmail.com
mkaminski100 04-02-2010, 08:12 A odczytaj ponownie bledy.
Te błędy są cały czas. Nie zawracałbym wam głowy gdyby zniknęły a samochód odpalił. Hej.;)
mkaminski100 04-02-2010, 12:26 myslalem, ze odczytales je przed zmiana sterownika.
Nie mialem wczoraj mozliwosci porozmawiac o schamacie, ale u mnie byl problem z czarnym czujnikiem (silnik nie odpalal). Po wymianie na szary pracuje poprawnie.
schemat wysłałem ,sprawdź wiązkę silnika która ułożona jest na skrzyni biegów lubi się przecierać, a co do czujnika była akcja sewisowa na zamianę ze złoconymi końcówkami.powodzenia.
Czujnik kupiłem nowy u dilera Forda szary plastik. Zaraz sprawdzę pocztę. Dziwi mnie tylko to, że jak wykasuję defekt czujnika wałka, wyłacze zapłon, włącze i sprawdze ponownie defekty to nie ma P0341, a jak zakręce silnikiem to defekt ponownie wskakuje. To by znaczyło, że sam czujnik i przewody są dobre. Może rozrząd na łańcuchu przeskoczył ??? I teraz nie ma synchronizacji wału z wałkiem?
Cześć leone. Schemat dostałem. Dzięki. Ale to za mało. Chodziło mi o wszystkie plusy i minusy, które dochodzą do komputera. Na twoim schemacie tego niema. Mam rozumieć (nie znam niemieckiego), że B41 to czujnik położenia wałka?
jeśli tylko pojawia się błąd po zakręceniu rozrusznikiem podejrzewam ;brak synchronizacji ,za duża odległość czujnika od krzywki wałka lub czujnik.tak B41 to czujnik.napisz jeszcze czy foczka ma dwa komputery czy tylko jeden,były dwie opcje,postaram się wysłać schemat
Ale jak może być za duża odległość czujnika od wałka jak przykręcony jest do górnej obudowy i nie ma możliwości wcisnąć go głębiej? W moim przypadku to raczej niemożliwe.
Mam jeszcze pytanie jaką prędkość wału powinien standartowo pokazywać czujnik przy kręceniu samym rozrusznikiem? Tak zeby odpalić.
ego co pamiętam powyżej 100 -150 obrotów ,zależnie od kondycji aku.resztę schematów wysyłam.
Leone dzięki. Jutro sprawdzam zasilanie sterownika.
No niestety leone to nie ten schemat. Mój sterownik ma trzy złącza i PINY są numerowane: A B C D E F G H J K L M, 1 2 3 4. Szkoda.
|
|