Zobacz pełną wersję : [Galaxy 2000-2006] Samodzielna wymiana termostatu w TDI

kiwoj
03-02-2010, 08:10
Witam
Przymierzam się do wymiany termostatu w garażu. Proszę o pomoc w lokalizacji tego termostatu w silniku TDI, domyślam się że jest on w miejscu pokazanym na fotce, ale wydaje mi się że obudowa jest trochę za mała.
- czy ktoś samodzielnie wymieniał termostat i na co zwrócić uwagę przy wymianie żeby się nie narobić ?
- czy oprócz termostatu i uszczelki, która jest w komplecie będę potrzebował coś jeszcze?
- jeśli termostat jest w tym miejscu co na zdjęciu to na styku flanszy plastykowej i metalowej jest uszczelnienie z niebieskiego silikonu, czy będę potrzebował jakiegoś silikonu i jakiego?

Pacific tdi
03-02-2010, 08:32
Źle go zlokalizowałeś. Jest nad alternatorem, obok gruszki podciśnienia. Proponuję podjedź do warsztatu i za 30zł Ci zmienią, bo boję się że coś narozrabiasz.

kiwoj
03-02-2010, 10:35
W pytaniu źle sformułowałem stwierdzenie : „…domyślam się, że jest on w miejscu…” Ten domysł był podyktowany informacją uzyskaną właśnie w warsztacie samochodowym. Podczas wizyty w warsztacie spytałem mechanika gdzie jest termostat i wskazał to miejsce. Z moich obserwacji tego elementu na zdjęciu nie bardzo to mi pasowało na obudowę termostatu i stąd to moje pytanie na forum.

gumiskrosno
03-02-2010, 15:16
Termostat wymienisz sam. Najprościej jest to zrobić przez odkręcenie akumulatora podciśnienia czyli tej czarnej gruszki z przodu silnika ( nie ruszaj alternatora) i termostat masz na wierzchu. Wcześniej oczywiście spuść płyn albo odkręcając osłonę silnika albo koło piecyka. Sama obudowa termostatu trzyma się na 2 śrubkach więc nie licząc spuszczania płynu do odkręcenia 3 śruby imbus ;) W zestawie z termostatem powinno być 2 uszczelki jedna większa druga mniejsza. Jako że nie jest zbyt łatwo z nimi bo spadają jedną mniejsza która idzie od bloku silnika przykleiłem punktowo na silikonie do termostatu drugą która idzie od obudowy termostatu przykleiłem właśnie do obudowy.
Troszkę cierpliwości i uszczelki będą na miejscu ;)

Pacific tdi
03-02-2010, 22:52
W pytaniu źle sformułowałem stwierdzenie : „…domyślam się, że jest on w miejscu…” Ten domysł był podyktowany informacją uzyskaną właśnie w warsztacie samochodowym. Podczas wizyty w warsztacie spytałem mechanika gdzie jest termostat i wskazał to miejsce. Z moich obserwacji tego elementu na zdjęciu nie bardzo to mi pasowało na obudowę termostatu i stąd to moje pytanie na forum.
No to się chociaż dowiedziałeś, że ten warsztat trzeba omijać z daleka.

kubabike
26-01-2012, 09:38
Panowie, wlasnie wymieniłem termostat ale w starym była tylko 1 uszczelka od strony obudowy termostatu. Też tak włożylem. Czy tak ma być?

wojtekn
26-01-2012, 09:47
Tak na potwierdzenie rysunek poglądowy ;)

kubabike
26-01-2012, 10:05
Dzięki Wojtekn!
Kurde to jedna rzecz mniej do myślenia ale przez ten rysunek pojawiła się druga. Na rysunku termostat "dziubkiem" w stronę bloku silnika a u mnie po zdjęciu obudowy ów "dziubek" w kierunku 'na zewnątrz' - w kierunku do obudowy. Tak też założyłem, bo chyba by inaczej nie weszło. To w końcu jak powinno być? :(

EDIT
Sprawa wyjaśniona. Popatrzylem sobie na allegro. Obudowa jest tak skonstruowana, że nie da sie inaczej zalozyc termostatu.

Stefano
26-01-2012, 22:19
Termostat powinien byc założony sprężyną do silnika i ma tylko jedna uszczelkę zakładamy pomiędzy termostatem, a obudową, tą na dwie śrubki.
Pozdrowienia.

majcyk5
07-12-2012, 09:25
mam pytanie wymieniłem termostat zrobiłem pomke płynu chłodzącego a muj sharan dalej nie grzeje co jeszcze moge zrobic???

falcon226
07-12-2012, 10:08
Przeczytać temat "Dogrzewacz".Pozdrawiam.

taxidriver
09-12-2012, 09:59
muj sharan poprawić pisownie.

Poswiat67
19-03-2013, 21:48
Witam wszystkich forumowiczów.

Posiadam Galaka 1.9 TDI 130 KM z 2004 roku i ma pytanko gdzie znajduje się czujnik temperatury i termostat.
może ktoś posiada jakiś zdjęcia poglądowe.

Pytam dlatego iż wskazówka temperatury na desce rozdzielczej zachowuje się jakby była pijana i non stop pokazuje co innego.Potrafię przejechać ok 20 Km
i nawet nie drgnie a zachwilę momentalnie pokazjue 90 stopni i na początek chciałbym wymienić dwie rzeczy termostat i czujnik temperatury.

Stefano
19-03-2013, 23:52
Nie chciało ci sie poszukać, pisaliśmy już wiele razy o tym...

1.Termostat jest pomiedzy bagnetem a alternatorem, ponizej plastykowej czarnej kuli, czyli akumulatora podcisnienia. Jest przykręcony do silnika dwoma śrubkami, pod czarnym dekiekiem zakończajacym wąż idący od chłodnicy.
Zastosuj termostat WAHLER 87 st. C. cena około 25 zł.

2. Czujnik temperatury G62 jest za pompą vakum, jak stoisz przy otwartej masce przodem do samochodu, włożony w silnik od strony grodzi, na lewo od filtra paliwa. Jest zabezpieczony plastykową wsuwką w kształcie litery U.
Oryginał w VW 118 zł, a podróbka 25-30 zeta.

Pozdrawiam.

Poswiat67
20-03-2013, 11:53
Dziękuję za pomoc i podpowiedź , szukałem ale najwyraźniej nieskutecznie.

Jeszcze raz Dzięki :)

Poswiat67
21-03-2013, 08:14
Jeszcze mam jedno pytanko czy przy wymianie czujnika temperatury trzeba tak jak przy wymianie termostatu spuścić płyn chłodniczy, czy wystarczy wyjąć uszkodzony czujnik i włożyć nowy.

maijkel
21-03-2013, 10:31
Czujnik ma bezpośredni kontakt z płynem. Napewno coś płynu wyleci. Ja przed wymianą czujnika wyciągnąłem sztrzykawką ile się dało ze zbiorniczka. W czasie wymiany trzeba jak najszybciej podmienic czujniki. Jak będziesz wymieniał razem z termostatem to nie ma problemu, bo termostat jest zabudowany niżej niż czujnik, a płyn i tak trzeba spuścic. Wariowanie wskazówki to ewidentnie czujnik, wiem ,bo sam przerabiałem:)

Poswiat67
21-03-2013, 15:40
Jeśli chodzi o tą szybką podmianę czujnika to jak rozumiem chodzi tylko o to że płyn wyleci czy może się coś zapowietrzyć?

bartixr
21-03-2013, 19:06
nie przejmuj się płynem, 100 gram moze wycieknie , nie więcej. Uzupełnisz.
Układ się sam odpowietrza.

maijkel
21-03-2013, 20:26
Kolega jest optymistą. Jak tego nie zrobisz w miarę sprawnie to płyn Ci zleci do poziomu czujnika:(. Układ jak podpowiedział przedmówca sam się odpowietrzy:)

bartixr
21-03-2013, 20:31
a co za różnica, litr płynu kupić jakiś problem ?
W serwisie i tak butelkę litrową by mu ci policzyli, a tutaj sam robi to i tak taniej.

I po zamianie sprawdź czy oring nie puszcz płynu, bo np. u nie nie trzymał i sączyło się (stary, zeschnięty i przybrał przekrój kwadratu).

Pacific tdi
21-03-2013, 21:53
możesz jeszcze poprawić błędy ortograficzne

bartixr
21-03-2013, 22:35
możesz jeszcze poprawić błędy ortograficzne

nie wiem czy do mnie, ale ortograficznych nie widzę, kilka stylistycznych które zignoruję.

Stefano
21-03-2013, 23:04
a co za różnica, litr płynu kupić jakiś problem ?
W serwisie i tak butelkę litrową by mu ci policzyli, a tutaj sam robi to i tak taniej.

I po zamianie sprawdź czy oring nie puszcz płynu, bo np. u nie nie trzymał i sączyło się (stary, zeschnięty i przybrał przekrój kwadratu).
Oring-uszczelniacz musi byc wymieniony, jest w komplecie z nowym czujnikiem...

bartixr
22-03-2013, 07:37
otóż nie zawsze jest w komplecie, jak praktyka pokazuje - w przypadku zaminników.
więc jeśli nie ma to dokupujemy.

Poswiat67
22-03-2013, 21:09
Witam.

chciałbym się upewnić czy to jest czujnik o którm piszemy.

pozdrawiam.

maijkel
22-03-2013, 21:53
Nie chcę byc mądrym, ale raczej nie. Czujnik jest w bloku silnika.

Stefano
23-03-2013, 00:22
Witam.

chciałbym się upewnić czy to jest czujnik o którm piszemy.

pozdrawiam.
To czujnik temperatury paliwa, zresztą widzisz jest na wężu paliwowym, twój czujnik G62 jest głębiej z tyłu silnika, pisałem za pompą paliwa i Vacum, wkładany od strony grodzi, czy jak ci to napisać.. o od strony szyby przedniej. Nie bardzo go widać, do wymiany trzeba zdemontować filtr paliwa, akumulator i jego plastykowe osłony z boku.
Pozdrawiam.

Poswiat67
23-03-2013, 07:08
Dzięki za podpowiedź , poprzednie auto tzn Golf którym się poruszałem było dużo prostszej konstrukcji niż Galaxy, poza tym tam był łatwiejszy dostęp do wielu elementów.
Jeszcze raz dzięki.
Pozdrawiam.

Bartek1982
03-12-2017, 19:06
[/quote][/php]

Bump: witam mam pytanie wymienilem termostat i galaxy lapie temperature 90 s po 30 kilometrach jeden znajomy mowi ze jest na nim jakas blaszka ktora przy wkladaniu go do silnika musi byc skierowana do dolu czy ktos wie cos na ten temat

Stefano
03-12-2017, 22:52
O żadnej blaszce w termostacie nie słyszałem. Najwazniejszym pytaniem dla ciebie jest to, czy twój dogrzewacz jest sprawny?
Jesli piec nie chodzi to jeździsz po prostu na zimnym, niedogrzanym silnku i musisz sobie do kabiny zakupić chyba pierzynkę. :619:

joznek
14-12-2017, 14:05
witam mam pytanie nie łapie mi temperatury pokazuje cały czas do 70 st
To wina termostatu ???
Proszę o pomoc

Bump: