Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2003-2007] Jakie opony letnie polecacie ?
tunesquad 03-02-2010, 18:44 Witam
Jako, że powoli zaczynam myśleć o zakupie opon letnich zwracam się z pytaniem jakie opony użytkujecie w swoich Maksach? Jaki producent, jak się sprawują itp.
Biorąc pod uwagę jakość i oceny otrzymane w testach wybrałem oponę Goodyear Optigrip. Jednak cena ponad 400 zł za sztukę trochę mnie zniechęciła (nie mówię tu o ofertach z np. ceneo bo tam są za ok 300 zł ale nie chcę kupować w sklepie internetowym). Z drugiej strony można wybrać np Dębicę Furio ale nie jestem przekonany do ich jakości.
Generalnie chciałbym zmieścić się w cenie ok 300 zł za szt. Co polecacie?
Acha, rozmiar koła mam 205/55R16
Nokian H 205/55R16 94H XL polecam !! dobra cena .
http://www.opony-moto.info/produkt/17457/nokian-h-20555r16-94h-xl
Polecam
http://www.motohurt.com/opona,2924.html
sam na nich jeżdzę i jestem zadowolony
Czemu nie chcesz kupować opon w sklepie internetowym? Kup w motostrada.pl/oponeo.pl i zobaczysz jak zadowolony będziesz.
Co do samych opon to kup opony jakiegoś przyzwoitego producenta np. Dunlop, Bridgestone, Goodyear, Pirelli, Nokian itp i będziesz zadowolony
kolopeter 03-02-2010, 19:50 http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=63423&highlight=opony
kol. leon ma racje ja juz od x lat kupuje w necie opony nie dosc ze taniej to zero problemów z oponami . Na podkarpaciu to zdziercy i na dodatek bez pojecia wzgledem napraw Itp. auta. Tu mechanicy są w ciemnocie 99% zachód jeszcze tu nie dotarł! jesli chodzi o naprawe ciagnika marki Ursus to OK przyjeżdżać można!!! ale auta jak najdalej!!! JA 24 lata mieszkałem na śląsku a od 11 mieszkam na podkarpaciu to nie spotkalem mechanika ,lakiernika co ma pojęcie o lakierowaniu no moze ze nieszkam w takim rejonie !!
Ale opony nawet sie nie zastanawiaj i kup sobie gdzies w necie te ktore ty będziesz uwazal za stosowne. nikt z nas nie chce ci wcisnąć jakiegoś bubla bo koledzy maja jeżdżą i chwala (swoje) Poczytaj opinie na temat opon i wyciągnij wnioski!!!!
kolopeter 03-02-2010, 20:20 good-year - gwarancja,pierwszy sezon , opony na mondeo mk3. po zimie po zalozeniu na fele na trzech oponach wyszly bomble,czego serwis wczesniej nie zauwazyl przy zdejmowaniu.ale oni czasami ciapaki sa, wiec moze nie zwracali uwagi na takie blachostki przy sciaganiu . stwierdzono uszkodzenie mechaniczne, czego gwarancja nie obejmuje.
wiec w sumie jesli kupisz nawet w sklepie pod domem, gdy bedzie problem, to i tak odesla je do producenta.
co do opon to micheliny sa git. juz drugi rok podjezdzam na wymiane i zawsze slysze te sama gadke : panie , na nich to juz ostatni sezon....
MMarcin76 03-02-2010, 20:47 Yokohama i też git!
Kupuj przez internet, no chyba że jesteś bogaty
tunesquad 03-02-2010, 22:28 A co sądzicie o Barum Bravuris 2? Opona zaliczana do klasy budżetowych a zbiera dużo dobrych opinii.
Nie jestem specjalnie bogaty ;) Skoro mówicie że można spoko kupować w necie to może faktycznie się zdecyduję. Bałem się, że przyślą mi jakieś stare opony a zwrot na własny koszt raczej mi się nie usmiechał
bondzior 03-02-2010, 23:37 Witam
u mnie 4 Nokiany H95 XL - genialnie na wodzie i na suchym, trakcja perfekcyjna. Jednak po dwóch sezonach (ponad 25 tys km ) bardzo głośne się zrobiły. Zakładana po nich zimowa Dębica Frigo to ulga dla ucha.
GeoMichał 03-02-2010, 23:57 Poczytaj opinie o Fulda Carat Exelero 205/55 ZR16. Ceny na necie są bardzo przystępne, jeśli nie rewelacyjne za tej klasy oponkę. Poprzednio miałem Pirelli P7 i byłem zadowolony, ale za jedną taką mogę miec dwie fuldy ;-)
Jeśli chodzi o Goodyear-y to ja osobiście najlepszych wspomnień nie mam – te montowane seryjnie przez forda NCT5 są raczej poniżej średniej, zimowki po 4 latach były twardsze i bardziej śliskie od letnich Michelin, choć bieżnika było jeszcze jakieś 5-6 mm.
Raczej preferuję opony z grupy Michelin lub Continental – poczytaj np. o marce Uniroyal.
Znajomi chwalą również Nokian-y.
subratri 04-02-2010, 08:07 Fulda Carat Exelero 205/55 ZR16 twarde śliskie głośne... Michelin lub Continental tu cena jest za jakość, w ogólnym rozrachunku wychodzi taniej :)
Ja polecam opony Bridgestone Turanza ER300 205/55R16. Kupione na opony.pl . Niezwykle pewna opona na mokrym, nie wspominając o zabrudzonych piaskiem dróżkach. Dodatkowo bardzo cicha.
Bridgestone Turanza ER300 205/55R16 rzeczywiście ma bardzo dobre właściwości jezdne ale moim zdaniem ma też dużo opory toczenia. Jeszcze polecam Continental PremiumContact 2.
ja z kolei sparzyłem się kiedyś na letnich Continentalach (po wodzie ślizgały się jak łyżwy), za to bardzo dobrą opinie mam o Dunlopie.
dzindzer 04-02-2010, 15:25 poprzedni letni sezon przejeździłem na furio i powiem że może być jak dla mnie ... na naszych drogach to nawet jakby założyć najbardziej wypasione opony to i tak będzie tłukło i stukało.. chyba że ktoś się wozi non stop po równych nawierzchniach to różnica jest odczuwalna.
Tak jak poprzednicy z letnich polecam Bridgestone Turanza ER300. Oponki rewelacyjne , pewne i przewidywalne w niemal każdych warunkach. Natomiast zimówki Nokian WRG2 niestety przereklamowane, nie jestem z nich zadowolony. Oba komplety zakupione zupełnie nowe w necie.
tunesquad 04-02-2010, 18:37 Faktycznie Bridgestone ER300 w testach ADAC jest określana jako "szczególnie warta polecenia".
Teraz kwestia dopuszczalnego obciążenia opony. Lepiej wybrać ze znacznikiem 94 (670 kg) czy wystarczy 91 (615 kg)? Przy maksymalnej masie całkowitej Maksa wynoszącej 1995 kg wystarczy chyba 615 kg?
W zupełności wystarczy 91. Kupiłem już drugi raz w Netcar i jak zawsze wszystko OK. W tej chwili mają te opony po 343 zł , więc cena dobra http://www.netcar.pl/opony/letnie/osobowe/bridgestone/Bridgestone+Turanza+ER300,205%2055R16,44,0,5-0,115523904,szi.html
z doświadczeń i obserwacji:
im większa choinka na oponie, tym lepiej. Opony przeważnie mniej chałasują (w porównaniu z typowymi "kostkami") a doskonale powinny sobie radzić na wodzie.
Właścicielom Diesli radziłbym nieco twardsze opony (patrz opinie np na http://opony.autocentrum.pl/) tylko trzeba wyciągać wnioski ze sposobu w jaki ktoś pisze...
co do samych opon polecałbym Dunlopa np SP Sport 9000 (chociaż ZBYT SZEROKIE rowki między choineczką mogą powodować zwiększony hałas)
unikałbym Continentala Sport Contact2 (i tego typu podobnych) Ok oponki cichutkie, ale cokolwiek popada i na boki się trzyma ale ZERO hamowania i przyspieszania...
Można też się zainteresować Toyo, albo Yokohama, ale ciężko jest znaleźć w dobrych pieniążkach...
Niestety trzeba się naszukać dobrej opony teraz... :/
Oskar_FKP 05-02-2010, 07:42 i ja polecam te opony
http://www.opony-moto.info/produkt/28423/bridgestone-turanza-er300-20555r16-91v
tunesquad 05-02-2010, 16:33 No to właściwie chyba już wybrałem. Na 99% będą to Bridgestone Turanza ER300. Nawet jest dobra cena na nie :)
Dziękuję za wszystkie propozycje!
Fabrycznie miałem założone continentale sportcontact2 i były super - na tyle jeszcze są, więc mają przejechane jakieś 50kkm, przód padł po ok 40kkm, ale to przód. Teraz na przodzie mam firestone, jakiś tamtegoroczny model są niezłe, ale mam wrażenie, że na mokrym asfalcie radzą sobie gorzej niż continental.
wersja R16 205/55
tomtomasz 07-02-2010, 16:25 A co sądzicie o Barum Bravuris 2? Opona zaliczana do klasy budżetowych a zbiera dużo dobrych opinii.
do tej pory na astrze mam bravurisy2 z zeszłego roku... oceniam bardzo pozytywnie... trochę hałasują przy 50km/h ale pozatym jestem z nich zadowolony... kupiłbym jeszcze raz...
ale teraz kupię wielosezonówki...
A co sądzicie o Barum Bravuris 2? Opona zaliczana do klasy budżetowych a zbiera dużo dobrych opinii.
Nie jestem specjalnie bogaty ;) Skoro mówicie że można spoko kupować w necie to może faktycznie się zdecyduję. Bałem się, że przyślą mi jakieś stare opony a zwrot na własny koszt raczej mi się nie usmiechał
NIE POLECAM, miałem te opony w rozmiarze 195/65/15 na fiacie croma, i focusie - hałasowały jak cholera, szczegolnie miedzy 50 a 80 km/h. oddawałem po sezonie na gwarancje i zwracali mi nowe opony, ktore jednak w końcu oddałem ojcu do audi 100 - tez mu hałasują. Zimówki Dębicy Frigo 2 są niebo cichsze.
Oczywiście w obu autach ustawiałem zbiezność zeby nie było wątpliwości czy to wina opon. Wiecej Baruma nie kupie, juz lepiej Dębice.
Witam.
A co sadzicie o Vredestein Sportrac 3? Ma ktoś jakieś doświadczenie? Podobno oponki bardzo dobre.
bravurisy oceniam bardzo dobrze ale jednak continetal sport contact 2 takie mam i bede mial
MARO_cmax 25-03-2010, 21:44 Czy opony asymetryczne maja negatywny wplyw na wielowachaczowe zawieszenie w cmaxie? ktos cos wie na ten temat?
sterowiec68 26-03-2010, 18:08 A mnie po głowie ostatnio chodzi, że następne po Fuldach bedą ...
http://www.netcar.pl/opony/letnie/osobowe/goodyear/GOODYEAR+EAGLE+F1+GSD3,205%2055R16,44,0,5-0,115518002,szi.html
Vredestein zna ktos?
http://www.netcar.pl/opony/letnie/osobowe/vredestein/VREDESTEIN+Sportrac+3,205%2050R16,54,0,5-0,115552111,szi.html
Perfekt bieznik na deszczowa pogode:)
sterowiec68 26-03-2010, 19:06 Vreduski to dobre opony. A te na dodatek jeszcze urodziwe :). Nie ukrywam , że też zwróciłem na nie uwagę :).
gucio1980 26-03-2010, 19:24 A mnie po głowie ostatnio chodzi, że następne po Fuldach bedą ...
http://www.netcar.pl/opony/letnie/osobowe/goodyear/GOODYEAR+EAGLE+F1+GSD3,205%2055R16,44,0,5-0,115518002,szi.html
Kolego sterowiec68 jeśli jesteś poważnie zainteresowany zakupem tych opon to mogę Ci takie opony załatwić taniej a dokładnie w cenie 285zł/szt. wraz z montażem tylko musiał byś do mnie podjechać oczywiście po wcześniejszym umówieniu się ode mnie do lotniska w Wa-wie jest około 120km.
Jeśli chodzi o Vredestein to 205/50R16 po 375zl/szt., a 205/55R16 - 280zł/szt.
sterowiec68 26-03-2010, 19:50 Dzięki za ofertę. Ale na razie pośmigam na Fuldach. Mają raptem póltora sezonu i są warte,żeby je zjeździć do końca. Tak że mój post wybiegał w przyszłość raczej jeszcze odległą :) i dotyczył bardziej bieżnika jaki mi chodzi po głowie niz konkretnego modelu opon. Ale jeśli wytrzymasz tu z nami jeszcze następne póltora sezonu... To przypomnę Ci się napewno.
A mnie po głowie ostatnio chodzi, że następne po Fuldach bedą ...
No oponka wygląda super, nie wiem jakie ma opinie, ale wygląd ma zarąbisty. Kiedyś miałem taki wzór na Passacie w Toyo, ale rozpadły się po 8m-cach na polskich drogach, może dlatego, że profil był dość niski.
Vredestein zna ktos?
http://www.netcar.pl/opony/letnie/osobowe/vredestein/VREDESTEIN+Sportrac+3,205%2050R16,54,0,5-0,115552111,szi.html
Perfekt bieznik na deszczowa pogode:)
Wygląd w tym przypadku również niczego sobie, no i faktycznie w tych moich Toyo super jeździło się po deszczu/kałużach - odporwadzanie wody było super.
Ale HYCHLA chcesz założyć profil 50? nie za nisko? seryjnie jest 55
Ja smigam na profilu 45:) a dokladniej 215/45/17 teraz tez szukam albo 45 albo 50:)
sterowiec68 26-03-2010, 21:13 Ale chyba niekoniecznie po drogach ojczystych ? :)
No nie:) masz mnie... jak jade do polski to mam pirellki P6000 na stalkach. Bardzo poczciwe oponki nic zlego nie moge powiedziec. Niezle tlumia nierownosci i drgania:)
http://www.netcar.pl/Opony+letnie+PIRELLI+P6000,,0,5-0,115523005,szi.html
sterowiec68 27-03-2010, 11:29 Ehhhhh,szczęsciarz :). Niestety my tubylcy musimy szukać ciągłych kompromisów między ładnością a komfortem. A w tym kraju nic nie jest proste :). Dlatego ja,choć chciałoby się dodać szyku, pozostane przy profilu 55.
maniek c-max 27-03-2010, 13:03 A ja właśnie kupiłem oponki firmy uniroyal RainExpert 205/55/16 produkcji Niemcy z tego roku i to w rewelacyjnej cenie 234 zł/szt. na opony.com
http://www.ityre.com/i/tyre/21607.jpg
Zimą też jeździłem na uniroyalach MS66PLUS, brat w mondeo też ma i sobie chwali. W Polsce nie są chyba jeszcze bardzo znane ale z tego co wiem to robi je Continental.
Pozdrawiam
chłopaki to przecież temat rzeka!!! Z tego co widzę to każdy chwali to co ma bo ma brat siostra wujek sąsiad i sobie chwalą ! Ktoś kupi byle co i tez będzie chwalił wiec proponuje zamknąć temat !!
sterowiec68 27-03-2010, 22:47 Ależ skąd. Poszukaj tematy o oponach. O moich wypowiadałem się bodajże trzy razy. 1szy post był na nie. Bo głośne. Po pewnym czasie sie z nimi przeprosiłem, bo w ulewie ... Wow ! Tu jest post nr.3. Wreszce wypośrodkowany.
Ehhhhh,szczęsciarz :). Niestety my tubylcy musimy szukać ciągłych kompromisów między ładnością a komfortem. A w tym kraju nic nie jest proste :). Dlatego ja,choć chciałoby się dodać szyku, pozostane przy profilu 55.
Dokładnie, gdybyśmy mieli takie drogi jak w Niemczech to już dawno bym jeździł na oryginalnych 17" do C-Maxa bo bardzo mi się podobają, albo nawet te grafitowe 18" bym wrzucił. Szczerze mówiąc, te co mam aktualnie(16" z GHIA) średnio mi się podobają, ale cóż może kiedyś będzie można z czystym sumieniem założyć ładne alusy z niskim profilem...
Biorąc pod uwagę jakość i oceny otrzymane w testach wybrałem oponę Goodyear Optigrip. Jednak cena ponad 400 zł za sztukę trochę mnie zniechęciła (nie mówię tu o ofertach z np. ceneo bo tam są za ok 300 zł ale nie chcę kupować w sklepie internetowym). Z drugiej strony można wybrać np Dębicę Furio ale nie jestem przekonany do ich jakości.
Generalnie chciałbym zmieścić się w cenie ok 300 zł za szt. Co polecacie?
Na allegro tą samą oponę masz za niecałe 270 zł. plus niewielki koszt przesyłki. Ja też jestem zainteresowany tą oponą. Ma niezłe recenzje, ale nie wiadomo kto je pisał czy nie sami pracownicy goodyeara.
Uniroyal RainExpert 91V w cenie 225 zł za sztukę. Wyszukane na Skąpcu :)
Ja kupiłem uniroyal-e na zimę i były rewelacyjne. Gdybym kupował opony na lato to najprawdopodobniej też tej marki. Firma jest raczej mało rozpoznawana w polsce i stąd niska cena tych opon.
kolopeter 01-04-2010, 06:46 a ja tak sie zapytam. ktora jest cichsza continental czy bridgestone o ktorych tu rozmawiamy
Bridgestone Turanza ER300 - dobre są ale czy ciche... tego nie powiem (napiszę).
Continental ContiPremiumContact2 - Wypadły dobrze w testach ADAC (szczególnie polecana) i Auto Świata (wzorowa 2010)
Początkowo myślałem o Pirelli Cinturato P6 - I miejsce w teście ADAC ale w teście AŚ - 6 miejsce .
Continental w zasadzie zawsze w ścisłej czołówce
tydzień temu kupiłem DUNLOPY asymetryczne, i jak na razie super.Cena 300 zł.
krzysiekl 02-04-2010, 12:26 PIRELLI P7 , super oponki bardzo dobre na mokrym i suchym , a przy tym bardzo ciche , przed nimi miałem PIRELLI P6000 też super oponki jeżeli chodzi o trakcję ale nie samowicie głośne , dla mnie były porażką na dłuższej trasie szło zwariować od tego hałasu.
pzr.
radzio_s 02-04-2010, 13:04 Ja ze swoje strony odradzam goodyear.
Miałem w c-maxie NCT 5 wyząbkowały się.Kupiłem continental premium po przebiegu 2 razy dłuższym idealne.
Teraz mam na mondeo exellence i to samo przebieg 20000 i wyją jak potępione.Ręką ząbki czuć na tylnych.
Chyba zamienie na przód zaciągnę ręczny i je zeszlifuję aby się wyrównały
Ja ze swoje strony odradzam goodyear.
Miałem w c-maxie NCT 5 wyząbkowały się.
Niestety potwierdzam - mam to samo...
Czesiek_ze 05-04-2010, 18:24 Koledzy co powiecie o opnach "vredestein" kupiłem w zeszłym roku a247zł z montażem i no suchej czy mokrej drodze spisują się znakomicie
Witam.
Stoje przed dylematem kupna opon letnich. Moj budżet na opone to 400zl, felgi 8"/17", do tej pory byly 215/45/17(bardzo jestem zadowolony z wyboru) jednak w rozmiarze 225/45/17 jest znacznie większy wybór i taniej.
Pytania: czy taki rozmiar będzie ok, i w czym ewentualnie dopatrywać się różnic które pomogłyby w wyborze???
Ps. Nie mam żadnego doświadczenia z tym rozmiarem dlatego pytam was :)
Senks.
jednak w rozmiarze 225/45/17 jest znacznie większy wybór i taniej.
Pytania: czy taki rozmiar będzie ok.
225/45 to jest idealny rozmiar do 17" - 215/45 które miałeś wcześniej były odrobinę za małe (tzn. za niskie).
Dzieki.
Wybor padl na uniroyal rainsport 2 225/45/17. Jak tylko je zaloze dam znac:)
gulik1978 06-04-2010, 20:08 No tak... już kiedyś prosiłem abyś zamieścił zdjęcia po założeniu tarcz...:P
Gulik1978 zajzyj do mojego profilu:)
Wybor padl na uniroyal rainsport 2 225/45/17
Moim zdaniem bardzo dobry wybór!
Miałem zimówki tej firmy i były rewelacyjne, gdybym kupował na lato to prawdopodobnie wybrał bym ten samm model opon co Ty.
Niestety muszę się jeszcze sezon lub dwa pomęczyć na NCT5 - których nikomu nie polecam.
Ja w swoim maksio dwa lata temu założyłem Dunlop Sport 1 i byłem z nich zadowolony do tej wiosny. Po zdjęciu zimówek (Kleber) i założeniu na 3 sezon Dunlopów tylnich na przód, to myślałem że mi łożyska w kołach padły (przez jedną noc :shock:) Przełożyłem na tył ale też szumią zwłaszcza jedna. (dwa razy wyważałem koła zamieniałem miejscami i nic) Jedyna rada to słuchanie radia podczas jazdy. Ale skutkiem tego był kosztowny seans filmowy :oops: gdyż nie słyszałem co koledzy mówią na CB
Zamiast tego seansu pewnie miałbyś ze dwie nówki.
Ja kupiłem teraz 2 szt. goodyera optigrip (ciekawe czy nie przereklamowane) na suchym są ok, czekam na deszcz.
Miałem Conti2 tak chwalone przez wszystkich moim zdaniem kiepska przyczepność na mokrym i miały takie bicie że nie nadawały się na przednią oś, porażka
tunesquad 13-04-2010, 20:28 Witam ponownie
Zakupiłem w końcu Bridgestone Turanza ER300. Znalazłem w cenie 275 zł z montażem na alufelgach a więc całkiem nieźle. Jeżdżę na nich od tygodnia. Są ciche i komfortowe a więc to na czym mi najbardziej zależało. Co do jakości to testy w necie mówią same za siebie (na szczęście nie musiałem sam sprawdzać jak hamują itp.)
Dziekuję za wszystkie rady!
pretorian2 14-04-2010, 18:15 Ja w swoim maksio dwa lata temu założyłem Dunlop Sport 1 i byłem z nich zadowolony do tej wiosny. Po zdjęciu zimówek (Kleber) i założeniu na 3 sezon Dunlopów tylnich na przód, to myślałem że mi łożyska w kołach padły (przez jedną noc :shock:) Przełożyłem na tył ale też szumią zwłaszcza jedna. (dwa razy wyważałem koła zamieniałem miejscami i nic) Jedyna rada to słuchanie radia podczas jazdy. Ale skutkiem tego był kosztowny seans filmowy :oops: gdyż nie słyszałem co koledzy mówią na CB
W mojej foczce są 2x DUNLOPY sp1 oraz 2x PIRELLI P7. Dunlopy to porażka, opona daje takie bicie, że odrazu poszły na tył, natomiast Pirelki są bardzo udanym zakupem, zero bicia już drugi sezon...
Czesc.
Dunlopy to porażka, opona daje takie bicie, że odrazu poszły na tył,
Mam dunlopy zimowki sa super, naprawde jedne z lepszych jakie mialem. Moze twoje maja wade fabryczna???
[QUOTE=HYCHLA;1413998]Czesc.
Mam dunlopy zimowki sa super, naprawde jedne z lepszych jakie mialem. Moze t
twoje maja wade fabryczna???[/QUOT
ja 2- tyg. temu zmieniłem goodyery na dunlopy (letnie) rewelacja,super ciche,i żadnych drgań
sterowiec68 15-04-2010, 05:52 Bo jeśli bija nówki sztuki to przyczyny są dwie. Złe wyważenie lub wadliwa opona. Wtedy trzeba złozyć reklamację a nie wystawiać ocenę.
pretorian2 15-04-2010, 18:49 Czesc.
Mam dunlopy zimowki sa super, naprawde jedne z lepszych jakie mialem. Moze twoje maja wade fabryczna???
byc może, albo zle była w magazynie trzymana i sie odkształciła, kto wie. Generalnie reklamowanie opon z powodu tego, że mam bicie w naszym kraju nie ma sensu z wiadomych wzgledów... Natępne będą Uniroyale lub Pirelki P7
Przymierzam się do zakupu Michelin PRIMACY HP 205/55R16 91 V? Czy ktoś używał tych opon i może cos o nich powiedzieć?
Przymierzam się do zakupu Michelin PRIMACY HP 205/55R16 91 V? Czy ktoś używał tych opon i może cos o nich powiedzieć?
Jesli to te co wygraly zeszloroczny test niemieckego ADACa na opony letnie to je zamowilem miesiac temu i z zalozeniem, wywazeniem, napelnieniem gazem dalem 1000zl, po znajomosci oczywiscie. Niestety ciagle nie mam czasu by podjechac i je zmienic ale w ciagu najblizszych kilku dni to zrobie i dam info jak sie sprawuja.
Przy okazji bede mial Michelin Asistance, co jest fajnym rozwiazaniem - w zeszlym roku w samochodzie znajomego opona 'sie' przedziurawila gwozdziem dachowym gdzies na zadupiu kolo Kalisza - asistance przyjechalo w ciagu 40 min, wymienili opone a dziurawa wzieli do naprawy/wymiany, w zaleznosci od jej stanu.
BaRiBaL - i jak oponki? Do tej pory mam jeszcze Pirrelki P6 - ogólnie ok, ale po trochę ponad 40kkm wymagają wymiany - jedna oś mocno wyeksploatowana, więc trzeba nowe 4 "kapcie" nabyć.
Niestety choc juz dawno zaplacilem to jeszcze zimowki na felgach. Dwoje dzieci, praca, korki i chroniczny brak czasu na wyrwanie dwoch wolnych godzinek :(
Ostatecznie kupiłem Bridgestone Turanza ER300. Jak na razie bez zarzutu.
mkaminski100 11-07-2010, 18:22 Ostatecznie kupiłem Bridgestone Turanza ER300. Jak na razie bez zarzutu.
Bridge sa dosc glosne. Twardsze wiec dluzej starczaja, ale glosne. Cos za cos.
A jaki indeks predkosci maja 1.6 TDCI? V czy W?
grzeny_75 11-07-2010, 21:00 Kolega mi polecił opony firmy NOKIAN model H 205/55/16. Naprawdę gorąco polecam do c-maxa, są ciche i dobrze trzymają na drodze. Na razie przejechałem na nich 7500 km, ale na wskaźniku zużycia zero oznak zużycia. Pozdrawiam serdecznie.
mkaminski100 11-07-2010, 21:17 Kolega mi polecił opony firmy NOKIAN model H 205/55/16. Naprawdę gorąco polecam do c-maxa, są ciche i dobrze trzymają na drodze. Na razie przejechałem na nich 7500 km, ale na wskaźniku zużycia zero oznak zużycia. Pozdrawiam serdecznie.
Jezeli H to indeks predkosci to jest za niski do 2.0 (powinien byc W). W uzytkowaniu nie ma roznicy, ale wiem, ze jezeli jest wypadek to ubezpieczyciele wesza. Znam osobe ktora wlasnie za to w Niemczech miala problemy.
kolopeter 11-07-2010, 22:35 niemcy ogolenie maja powalone zasady. przynajmniej dla nas :)
ruscy tez w sumie maja podobne zasady z tego co sie dowiedzialem. za mazde 3 mozna zaplacic AC okolo 3 tys dolkow. dane od ruska , nie potwierdzone :)
co do opon,to conti premium 2-- ciszej duzo ciszej od moich naprawde starych michalow energy saver. choc teraz chyba wybralbym ponownie michaly , ale nowszy model.
a wiec conti: bardzo ciezko mi wymusic zadzialanie esp. mimo iz goraco jest , to nie piszczaly mi na zakretach. jak przy starych przy 120 bylo glosno , to teraz przy 140 nadal jest znosnie. lepiej wybiera nierownosci-- nie halasuje tak buda na zrytym asfalcie. niestety szczecin jest caly zryty :)
a dlaczego michaly bym wyral:) podobno troszke ciszej jest.
dla lubiacych cisze:) proponuje zdjac 2 czesci podszybia. zobaczycie skad leci halas.
dobra ide pisac o tym na wyciszeniu :)
Jezeli H to indeks predkosci to jest za niski do 2.0 (powinien byc W). W uzytkowaniu nie ma roznicy, ale wiem, ze jezeli jest wypadek to ubezpieczyciele wesza. Znam osobe ktora wlasnie za to w Niemczech miala problemy.
Nokian H - H to typ opony, zresztą bardzo dobrej :)
... kupiłem 1,5 roku temu komplet Goodyer Exellence. Opony mimo dobrych opinii w sklepach nie nadają się na nasze drogi ze względu na koszmarne zachowanie na nierównościach, a w koleinach to już masakra. Na równej drodze opony sprawowały sie dobrze, hamowanie na mokrymi i suchym asfalcie bez zarzutu.
Przemęczyłem sie pótorej sezonu i powiadziałem dość. Sprzedałem je za pół ceny i wróciłem do starych Fuld - w nich tego problemu nie ma.
To tak jak by komuś przyszła na Exellence ochota ... NIE POLECAM !
Czy mógłby sie ktoś wypowiedzieć jakie opony sprawuja się dobrze na naszych drogach (koleinach), a jednocześnie są ciche i bezpieczne.
pozdrawiam
Witam :)
Ja mam zalozone w swojej foce PRIMACY HP ZP W powiem ze dla mie ok 10 000 zrobilem na nich od konca kwietnia na wodzie calkiem dobrze poza tym ze jakdac w jakiejs koleinie 140Km/h zalacza sie ESP czuc ze tyl dostaje aquaplaningu ale przod calkiem dobrze.
Polecam doplacic za ZP i indeks W zawsze bezpieczniej
Mam jeszcze uniroyal RainSport 2 na wodzie rewelacja i w zakretach ale sa glosne :(
lesnik201 01-03-2011, 21:23 ja polecam GOODYEAR EAGLE F-1 GS-D3 Klik (http://moto.allegro.pl/opony-goodyear-f1-205-55-16-91w-promocja-i1467593036.html)
sam używam i wg mnie nie ma opony lepiej spisującej się na suchej i mokrej nawierzchni. używałem na feldze 16" u znajomego jeździłem na 17" a obecnie sam używam w moim Max'ie na feldze 18" w rozmiarze 225/40R18.
jeśli jeszcze chodzi o cenę to 205/55R16 można dostać w miarę przystępnej cenie (290 - 320 pln/sztuka)
Cześć chłopaki doradźcie ! mam okazję tanio kupić 2 opony letnie Pirelli P6000 opony nowe ale sęk w tym że są z roku 2003 ! jest sens je kupić czy lepiej nowe ale słabszej firmy ?
Stare,lepiej kupić nowsze i Firmowe nie jakieś chińskie tu chodzi o bezpieczeństwo
Tez mi się wydawało że za stare :-( no nic trzeba będzie się "szarpnąć" z kasą i kupić nówki , a jak już piszę do tej pory miałem 205/55/17 ale jak czytam ten wątek to piszą że lepiej 215/45/17 , prawda to ?
Witam.
Cześć chłopaki doradźcie ! mam okazję tanio kupić 2 opony letnie Pirelli P6000 opony nowe ale sęk w tym że są z roku 2003 ! jest sens je kupić czy lepiej nowe ale słabszej firmy ?
Jak sie przesiadlem na P6000 to normalnie niebo a ziemia w stosunku do Continental Conti. Bardzo pozytywnie! Cichutkie, bardzo dobrze wybieraja dziury i wyboje prowadzac sie przy tym precyzyjnie. Na mokrym super, maja dodatkowo bieznik ciekawo naciety:) normalnie very.
Mam jeszcze komplet w garazu chyba z maja albo czewca 2005. Standard na stalce 16" .
Minus dostaja za niepewne prowadzenie przy 160-... km/h. Max plywa w pewnych lukach, jak dla mnie za bardzo niebezpiecznie:(
Niestety wyzszy profil niz ten co przywyklem :) autko calkiem inaczej reaguje.
Polecam.
Tez mi się wydawało że za stare :-( no nic trzeba będzie się "szarpnąć" z kasą i kupić nówki , a jak już piszę do tej pory miałem 205/55/17 ale jak czytam ten wątek to piszą że lepiej 215/45/17 , prawda to ?
Zależy czy konfort czy pewnosc prowadzenia.
Komfort tylko 55/205
Pewnosc prowadzenia, dobre trzymanie i stabilnosc przy sportowej jezdzie? Zdecydowanie szerszy kapec i nizszy profil bedzie duzo lepszy.
Poprawke trzeba wziasc na obnizenie komfortu przy mniejszym profilu.
Datego ja mam 45/225:)
będę przekładał z MDO bo tam były nówki. Coś takiego:
http://www.opony.com/parametry-opony/vredestein-hi-trac-205-55r16-91-h
z ręką na sercu mogę polecić. MDO (MKII) trzyma się drogi jak przyklejone, cena nie rewelacja ale jakość super. Z resztą ta firma jest jedną z niewielu która oparła się i nie jest wchłonięta przez wielki koncern (firma z Holandii i tylko i wyłącznie tam produkuje).
harnas81 07-03-2011, 19:07 Witam,
mam pytanie czy możecie coś powiedzieć o tych oponach - Goodyear Excellence? Mogę je kupić w dobrej cenie. Nigdy przedtem nie miałem do czynienia z tą firmą. Poprzednio jeździłem na Pirelli P7000 i były ok. Ciekaw jestem jak one wyglądają w kwestii użytkowania? Mogę prosić o porady bo muszę się zdecydować do środy!!!! Zależy mi na dość cichych oponach.
Pozdrawiam
P
Posiadam owe Opony i jak na razie mogę polecić ciche dobrze trzymają ogólnie fajna sprawa jak ta taką kasę
harnas81 07-03-2011, 21:48 o fajnie a czy za kwotę 750 zł opłaca się kupić opony z 2010r z przebiegiem ok. 11 000km? A jak ze ścieralnością? Czy rozmiar 205x55 16" jest ok bo słyszałem że dość kiepsko radzą sobie w koleinach?
o fajnie a czy za kwotę 750 zł opłaca się kupić opony z 2010r z przebiegiem ok. 11 000km? A jak ze ścieralnością? Czy rozmiar 205x55 16" jest ok bo słyszałem że dość kiepsko radzą sobie w koleinach?
ja mam na zimę pirelli są z przebiegiem 5000-8000 km z 2009 roku i będę je sprzedawał bo nie da sie ich wyważyć !!! są jak nowe ale do bani
co do rozmiaru 205/55/16 to jest rozmiar dedykowany do c-max , więc bzdur co ktos powiedział nie słuchaj
harnas81 07-03-2011, 22:12 .... czyli jednym słowem brać :)
Muszę zmienić opony letnie 205/55/16 na nowe (stare już sie nie nadają)
moje typy to:
- CONTINENTAL ContiPremiumContact 2
- BRIDGESTONE ER300
- GOODYEAR EXCELLENCE
- NOKIAN H lub V
- PIRELLI P7
- DUNLOP SP Sport Fastresponse
Jeśli macie jakies doświadczenie z powyższymi oponami doradźcie które będą bardzej komfortowe (cichsze) jednocześnie zapewniające dobre właściwości jezdne.
pozdrawiam
SpEcMeN
Ja 2 lata temu wybrałem BRIDGESTONE ER300 i naprawdę nie żałuję , są doskonałe.
Posiadam GOODYEAR EXCELLENCE i polecam ciche dobrze trzymają i są w przystępnej cenie
kolopeter 12-03-2011, 08:08 ja wzialem conti premium 2, ale jakos szybko sie scieraja. moze za agresywnie jezdze , ale ... i tak za szybko sie scieraja. trzeba przyznac ,ze wbijaja sie w asfalt i ciezko wymusic poslizg kol.
dzięki za odpowiedzi :) a może ma ktoś doświadczenia z więcej niż jedną oponą z listy, mógłby porównać je ze sobą, wiem że wszystkie sa z tej samej półki ale troche sie różnią. Oczywiście inne propozycje chętnie wezmę pod uwagę.
pozdrawiam
SpEcMeN
Szejk.Ahmed 12-03-2011, 11:51 Muszę zmienić opony letnie 205/55/16 na nowe (stare już sie nie nadają)
moje typy to:
- CONTINENTAL ContiPremiumContact 2
- BRIDGESTONE ER300
- GOODYEAR EXCELLENCE
- NOKIAN H lub V
- PIRELLI P7
- DUNLOP SP Sport Fastresponse
Jeśli macie jakies doświadczenie z powyższymi oponami doradźcie które będą bardzej komfortowe (cichsze) jednocześnie zapewniające dobre właściwości jezdne.
pozdrawiam
SpEcMeN
ja natomiast bym wybrał Brigestone Potenza.można je wyrwać za cene ER300 a to już górna półka
ja natomiast powiem ci tak :jakie kupisz to będziesz zadowolony .Nie mam zamiaru pisać : kup sobie takie jak ja mam xxxxxxxxxxxxxxx!" polecam są super ". ale po co? w temacie masz tyle rodzai opon które ci polecają i w sumie masz mętlik w głowie .w sklepie z oponami jest tak samo >Wiec zdecyduj się sam na coś..... na co cie stać finansowo z kuli cen opon nie będziesz wypruwał sobie flaków!!!! bo z tematem opon to temat rzeka!!!!! KAŻDY CHWALI TO CO MA !!! w 99%.
ja natomiast bym wybrał Brigestone Potenza.można je wyrwać za cene ER300 a to już górna półka
znam te opony, są bardzo dobre ale mają jedna wadę - są zbyt głośne jak dla mnie. Ponadto nie potrzebuję aż takich opon, miałem je kiedyś w cougar 2.5
akusioll 17-03-2011, 14:21 GOODYEAR EXCELLENCE- czy polecacie te oponki na lato? Mial je moze ktos, prosilbym o opinie:)
Przeczytaj ten temat pisałem już
akusioll 17-03-2011, 15:02 No czytam i widze ze niektorzy chwala a niektorzy gania i nie wiem co robic
Jak dla mnie odpowiedź jest prosta - chcesz świetne opony to bierzesz gumy z oferty Toyo, a jeśli jeździsz spokojnie to kupujesz obojętnie co, byle firmowe. I tyle w tym temacie.
A mnie po głowie ostatnio chodzi, że następne po Fuldach bedą ...
Kumpel ma serwis oponiarski i byłem pytać właśnie o Goodyear F1, bo bardzo mi się spodobały (na wygląd i cenę).
Owszem są jak najbardziej ok, polecał do "sportowego" stylu jazdy.
Jednak wyraził opinię, iż się dużo szybciej ścierają. Kolega z pracy ma inne Goodyear'y i potwierdza, że trzeci sezon nie dadzą rady (robi około 15-20 tys/rok).
Natomiast polecił Micheliny Energy Saver (ta sama cena co Goodyear F1), mówi, że są bardzo dobre i dość odporne na ścieranie. Dodatkowo producent twierdzi, że mają do 20% mniejsze opory toczenia itp... http://www.opony.pl/opona.aspx?oid=159839&rodzaj=1
Nie wyglądają tak jak F1, ale nie to najważniejsze.
Miał ktoś te oponki ?
A ja do swojego MAXIORA wybrałem takie oponki http://allegro.pl/205-55r16-uniroyal-rainexpert-lodz-p-ce-205-55-16-i1475812665.html i myślę że będę z nich zadowolony
maniek c-max 18-03-2011, 10:26 myśle, że będziesz bardzo zadowolony na suchym każda opona jest dobra, a ta ma tę zaletę że w deszczu nie musisz zwracać uwagi na mokrą nawierzchnię, samochód jedzie jak po torach. Uniroyal ma naprawdę fajne opony tylko chyba dosyć moło popularne w Polsce ale w końcu to marka Continentala a ceny jednak bardziej przyziemne.
a zakładał ktoś już 205/60 R16, czy zmieszczą się ???
bo dedykowane są 205/55
Szejk.Ahmed 23-03-2011, 20:03 Jak dla mnie odpowiedź jest prosta - chcesz świetne opony to bierzesz gumy z oferty Toyo, a jeśli jeździsz spokojnie to kupujesz obojętnie co, byle firmowe. I tyle w tym temacie.
chyba za dużo filmów szybcy i wściekli:027:
witam
panowie czy te felgi będą pasowały do naszych c-maxow ??
http://allegro.pl/zima-piekne-alu-cms-5x108-205-55-16-6-3-mm-i1514426647.html
nie wiem jak jest otwór środkowy w feldze (nie zdejmowałem kol jeszcze )
Zdecydowanie Barum Bravuris 2, jeżdzę 2 sezon, opony stosunkowo tanie bo w hutrtowni za 200zł sztuka rozmiar 205/50/16. Opony nie szumią głośniej nawet niż inne markowe, a mam na innym aucie Fulda, Continental, Fiverstone.
konrad_b 25-03-2011, 07:35 test opon
http://www.auto-swiat.pl/sites/www.auto-swiat.pl/files/test_opon.pdf
wcześniej już planowałem deszczowe uniroyalki, test potwierdza że wybór był słuszny ;)
te barumki IMO bez rewelacji
Propo BARUMEK BRAVURIS nie polecam miałem je w poprzednim focusie. Przejechałem na nich jeden sezon i bardzo szybko się ścierają.Na pogodę deszczową są ok
Ja śmigam na Michellin Primacy HP 205/55/R16 i jestem bardzo zadowolony jeśli chodzi o komfort jazdy - poziom hałasu oraz drogę hamowania, zachowanie w zakrętach, zachowanie na mokrym asfalcie, podatność na aquaplanning.
Jedyną wadą jest to, że dość łatwo je uszkodzić przy wpadnięciu w dziursko. Mi się udało niestety :(
darczysko 03-04-2011, 11:27 Witam
Ja też w tym temacie chciałem zapytać czy moę zmienić oponę 205/50/r17 na 215/50/r17 ?
Zacząłem drugi sezon na Bridgestone Turanza ER300 (indeks V 205/55/16)
- w porównaniu z Pirelli P7 (poprzednie oponki) trochę cichsze i lepiej się prowadzi przy koleinach (nie znosi tak jak przy Pirelkach)
Kierownik1982 26-04-2011, 17:59 witam ja mam oponki
CONTINENTAL SPORT CONTACT 205/55 R16.co powiecie o tych oponkach warte byly zakupu?pozdrawiam
Ja wybrałem CONTINENTAL ContiPremiumContact 2 i jestem bardzo zadowolony, może i szybciej się zużywają ale są rewelacyjne.
Do 300 zł/szt wybór masz naprawdę duży... Spokojnie znajdziesz i Pirelli P7 i Fuldy Carat Progreso. Ale za niewiele ponad 200 zł kupisz np. Barumy czy Daytony... To naprawdę nie są złe gumy - warto się zastanowić czy rzeczywiście potrzebujesz opon z wyższej półki, czy może lepiej przyoszczędzić ;-)
Mój C-MAX śmiga na UNIROYAL RAINSPORT 2 205/55 R16. Naprawdę dobra opona. Świetnie trzyma na mokrym. Jest cicha i godna polecenia. No i cena niezbyt wygórowana :) :027:
Bardzo polecam letnie Continental Premium Contact 2 do C-Maxa. Bardzo cichutkie opony, autko rozpędza się znacznie szybciej, wręcz płynie na nich, a hamowanie jest niesamowicie czułe. Do twardo trzymającego się drogi C-Maxa opona ta jest obowiązkowa, bo bardziej miękko się prowadzi to autko na nich. Oponka w 2009 roku 205/55/16 wygrała testy i miała najkrótszą drogę hamowania. Naprawdę czuje się to podczas jazdy. Nie wymieniłbym na żadną inną. jak Was stać i się wahacie czy wydanie kasy na te Continentale się opłaca, to potwierdzam, że warto!
kolopeter 02-05-2011, 12:40 Continental Premium Contact 2. sa niezle , bo sam je mam. tylko ,ze ...
kupilem je w kwietniu 2010. pozniej przyszla zima i zimowe 3 letnie kapcie.
jakiez zdziwnie mnie ogarnelo, gdy okazalo sie,ze conti z przodu sa do wymiany, bo sie skonczyly. ok nie jezdze delikatnie, ale pol roku na oponie i juz prawie nie widac naciec??
moze zrobily z 10 tysi, ale z tego min 4 tysie po autostradzie.
opony trzymaja sie mocno podloza,ze az sie ma po jakims czasie wrazenie ,ze auto slabsze jest, bo ciezko wymusic dzialanie esp. jesli chodzi o jazde , to swietne, ale zuzycie masakryczne. zimowki po 3 latach lepiej wygladaja , a tez ich nie zaluje.
Do twardo trzymającego się drogi C-Maxa opona ta jest obowiązkowa, bo bardziej miękko się prowadzi to autko na nich.
PO pierwsze c max nie jest twardo zawieszony, po drugie jak auto "miękko się prowadzi" to właśnie jest źle. Nie ma co przesadzać, conti są OK, ale bez przesady...
kolopeter 25-03-2012, 23:56 wypada podbic temat :)
no to mialem Continental Premium Contact 2 - znikaly w oczach. zatem zmuszony jestem kupic cos innego. w zasadzie zalezy mi na ciszy.
czy ktos jezdzi na yokohama c.drive ??? gdzies chyba wyczytalem ze z fokusami byl problem, moze zabkowanie??? no i jak scieralnosc, bo w testach pisza,ze wcale mala nie jest.
drugi typ, ktory mnie intersuje , to Dunlop SP Sport Fastresponse.
no dobra jeszcze wazna jest dla mnie scieralnosc. conti w zasadzie powinienem zmienic po 1 sezonie. przeciagnalem na dwa. jesli ktos uzywa ww opony , niech je opisze: przebieg, glosnosc, etc.
Dunlop SP Sport Fastresponse, zakupiłem w kwietniu 2009. Po pierwszym sezonie byłem zachwycony, ciche, przyczepne, ładne etc. Drugi sezon zrobił się głośny z tyłu (ząbki). Trzeci sezon, zamiana przodu na tył i próba wyrównania opony. Hałas straszny. Sezon czwarty obecny. Są założone ale szukam nowych, przód ma w tej chwili 3mm a tył ponad 4 i zęby jak wilk. Mój sezon letni to 10000km. Pozdrawiam.
kolopeter 26-03-2012, 12:10 Dunlop SP Sport Fastresponse,no to licze ,ze u mnie beda mniej zabkowaly:) od czytania juz mnie glowa boli. cena okolo 300 zl. sie mowi trudno. wychodzi na to ,ze co roku i tak kupuje opony, jesli nie zimowe, to letnie. u mnie przebiegi podobne 10000. kupilbym jeszcze raz conti premium, ale niestety kobita ma uraz. zobaczymy jaki uraz bedzie po dunlopach. alez mnie bola te yokohamy .... tylko wszedzie dlugi czas oczekiwania, a ja zaraz wyjezdzam ...
jak opony to tylko Vredestein Hi-Trac 2 205/55 R16 91 H - dokładnie takie mam i jestem mega zadowolony czy to sucho czy mokro rewelacyjnie się trzyma drogi.
marcinek25 26-03-2012, 15:41 BRIGESTONE TURANZA ER 300 ECOPIA 205/55 91 V Dają radę....
Do tej pory byłem przekonany że za ząbkowanie opon odpowiedzialne są amortyzatory- gdyż jak są zużyte lub się kończą to koło podskakuje zamiast sie toczyć po jezdni- chyba coś jest nie tak?
także szukam opon letnich do swojego maxa i trudny wybór bo nie ma opony żeby ktoś coś złego nie napisał czy to najtansza czy nawet z najdroższej półki np PIRELLi P7. ja skłąniałbym sie ku Bridgestone ER300 lub włąsnie PIreelli p7 - opinie w miare dobre mają choc nie są najtańsze - choć nurtujące pytanie jest ile km można przejechać rzeczywiście na konkretnych gumkach.
marcinek25 27-03-2012, 14:58 Witam ilość przejechanych kilometrów zależy od stylu jazdy, ciśnienia w oponie wyważeniu koła, stanu zawieszenia, kończąc na jakości opony i firmie. Ktoś powie ze zrobił 30 tyś a następny napisze ze 50 tyś na tej samej oponie, ja wychodzę z założenia że jak dbasz tak masz.
wypada podbic temat :)
no to mialem Continental Premium Contact 2 - znikaly w oczach. zatem zmuszony jestem kupic cos innego. w zasadzie zalezy mi na ciszy.
czy ktos jezdzi na yokohama c.drive ??? gdzies chyba wyczytalem ze z fokusami byl problem, moze zabkowanie??? no i jak scieralnosc, bo w testach pisza,ze wcale mala nie jest.
drugi typ, ktory mnie intersuje , to Dunlop SP Sport Fastresponse.
no dobra jeszcze wazna jest dla mnie scieralnosc. conti w zasadzie powinienem zmienic po 1 sezonie. przeciagnalem na dwa. jesli ktos uzywa ww opony , niech je opisze: przebieg, glosnosc, etc.
Jeśli chcesz ciche opony to Yokohama DBl ub Decibel to to samo. Podobno super ciche i jakościowo też dobre a można kupić w necie za ok 350 zł
polsacik 03-03-2013, 20:48 Witam, nowe sezon letni niebawem zatem chciałbym odkurzyć temat, proszę o radę, co proponujecie w cenie do około 250zł/szt mam aluski R16, zimówki mam 205/55 - na lato też takie chce
lukasz430 04-03-2013, 15:12 a opony dayton d320 sa dobre??
a opony dayton d320 sa dobre??
Miałem takie jak kupiłem auto. Były wyząbkowane i huczały , że jeżdzić się nie dało. Znajomy oponiarz powiedział mi , żebym szukał opon z drobnym bieżnikiem, bo c-max ma wielowachacze i często ząbkuje opony . Podobno opony z drobnymi blokami bieżnika są na ząbkowanie odporniejsze. Wybór padł na japońskie Yokohama Decibel i po jednym sezonie i 20tys przebiegu bez zarzutów.
polecam oponki nokian sa bardzo dobre
czoperek 06-03-2013, 20:39 Wczoraj kupiłem Pirelli p1 205/55 R16 z polecenia kolegi gumolepy :) po 300 za sztukę. Jak się jeździ to osobiście nie wiem ale z opowieści podobno jest ok.
pretorian2 07-03-2013, 14:55 Wczoraj kupiłem Pirelli p1 205/55 R16 z polecenia kolegi gumolepy :) po 300 za sztukę. Jak się jeździ to osobiście nie wiem ale z opowieści podobno jest ok.
to jak możesz coś polecać, skoro nawet na nich nie przejechałeś 100 km ??
Ja za to nie polecam, ale tylko ceniącym komfort akustyczny, ani Michelin Primacy HP (lato), ani ContiWinter T830 Continental (zima).
Są po prostu głośne. Poza tym jak najbardziej ok.
Moje zimówki na przykład przy przyśpieszaniu na mokrym wydają z siebie dźwięki jak starujący odrzutowiec.
A letnie huczą, chociaż to pewnie wina wyząbkowania.
Jerry292 07-03-2013, 20:11 ja mam Michelin Primacy HP w C MAX , Mondku mk4 i jestem zadowolony . Wczesniej Continental ( nigdy wiecej ) 40,000 i wymiana
ja mam Michelin Primacy HP w C MAX , Mondku mk4 i jestem zadowolony . Wczesniej Continental ( nigdy wiecej ) 40,000 i wymiana
pod tym wzgledem sa OK, trzymanie na suchym, mokrym tez OK, ale pierony glosne sa i to mnie drazni.
Witam. Mam w tej chwili zalozone opony 215/55/16 a chcialbym zalozyc 205/55/16 ciekawi mnie jaka bedzie roznica w prowadzeniu auta?Czy ktos jezdzi na takich 205/55/16? Bardzo prosze o odpowiedz. Dziekuje
Witam. Mam w tej chwili zalozone opony 215/55/16 a chcialbym zalozyc 205/55/16 ciekawi mnie jaka bedzie roznica w prowadzeniu auta?Czy ktos jezdzi na takich 205/55/16? Bardzo prosze o odpowiedz. Dziekuje
Mówimy o Mondeo MkIV czy C-Maxie?
W Maxie to jest standardowy rozmiar, w Mondeo już chyba nie.
Licznik będzie Ci pokazywał trochę więcej niż aktualnie jedziesz (niecałe 5% więcej niż na 215 z racji tego, że zmniejszy się obwód opony) poza tym teoretycznie powinny być cichsze, jeśli to dokładnie ta sama guma tylko w mniejszym rozmiarze. Teoretycznie w zakrętach lepiej mieć szerszego kapcia/niższy profil, ale nie wiem czy tutaj różnicę odczujesz.
Jedyne co, to może się zdarzyć, że w koleinach będzie bardziej/mniej prowadzać. Zależy jak twój rozstaw kół/szerokość kapci zgra się z tym, co TIRy odciskają w drogach.
Powinno minimalnie zmaleć spalanie, ale to też może być wrażenie subiektywne, gdyż jak pisałem komputer i licznik będą pokazywały o 5% większą prędkość/przebieg niż realny czyli o tą wartość należałoby wyliczenia spalania skorygować.
Pozostaje jeszcze kwestia homologacji. Czy Mondeo ma homologację na ten rozmiar opony? Jeśli nie, to miśki mogą, choć nie muszą, się do tego przyczepić.
oponyna4sezony 09-03-2013, 15:57 Prowadze serwis opon wiec widze na czym ludzie jezdza. Jesli chodzi o lato to od jakiegos czasu bardzo popularna jest Fulda i Barum szczegolnie Bravuris na 16 cali i wiecej bo jest po prostu tani. Zima to Kleber, lepsze auta Michelin a w malych rozmiarach Debica. Zapraszam do odwiedzenia mojej stronki, moze cos wybierzecie dla siebie. Ceny sa do negocjacji. Pozdrawiam
Prowadze serwis opon wiec widze na czym ludzie jezdza.
Genialny wyznacznik tego czy opona jest warta polecenia.
Witam
Ja zakupilem Barum Bravuris 2 w zeszłym roku i jestem zadowolony w porównaniu z Continentalem może przez to że Continentale były już stare .Wybór zależy od zasobności portfela ,im droższe tym przeważnie lepsze.
Witam
Ja zakupilem Barum Bravuris 2 w zeszłym roku i jestem zadowolony w porównaniu z Continentalem może przez to że Continentale były już stare .Wybór zależy od zasobności portfela ,im droższe tym przeważnie lepsze.
No tu jest spora różnica bo Barum to opona z najniższej półki, a Continental z najwyższej. Teraz Continental stworzył znów kolejną oponkę ContiPremiumContact 5 i bardzo dobrze idzie jej w testach :wink:
Witam
Na Mondku miałem GoodYear Eficientgrip i byłem zadowolony, w Maksymilianie kupiłem na zimę Kumho dość fajnie się zachowują,
a na lato sprawiłem sobie Vredestein Ultrac Cento bardzo jestem ich ciekawy.
poczekam na ciepełko :)
Mariusz
a na lato sprawiłem sobie Vredestein Ultrac Cento bardzo jestem ich ciekawy.
Twoje też rzeźbił Giugiaro?
http://zender.szczecin.pl/product/image/76/fbbcdab89374f703b72137d4dd7e3fe3.jpg
Ten bieżniczek też zacny jest:
http://image.ceneo.pl/data/products/442696/i-vredestein-ultrac-sessanta-245-40r18-97y.jpg
Czesiek_ze 13-03-2013, 19:52 Tak sobie myśle czy ktoś mi coś lepszego poleci niż etykieta (obowiąskowa) na oponie tam mam podane -głośność db, opory toczenia ,(spalanie) hamowanie na mokrym no i CENA. :wink: no bo ile osób do za polecaną opone 500-600 zł
Tak sobie myśle czy ktoś mi coś lepszego poleci niż etykieta (obowiąskowa) na oponie tam mam podane -głośność db, opory toczenia ,(spalanie) hamowanie na mokrym no i CENA. :wink: no bo ile osób do za polecaną opone 500-600 zł
Etykieta niby obowiązkowa jest - tak sobie "unija" wymyśliła, ale kto sprawdzi czy to co na niej piszą to aby na pewno nie bujda na resorach.
Przecież nie biorą kilku losowych opon z danego cyklu produkcyjnego i nie robią na tym testów, tylko dostają pewnie wyselekcjonowane egzemplarze "pod testy" i na podstawie tego dostają ocenę na naklejce.
Takie opisywanie to o kant wiadomo czego rozbić, ale cóż. Podobno lepsze takie niż żadne.
Gdzieś tu widział kapeć za 600PLN? Co za felgi masz w tym swoim Maxie?
Czesiek_ze 13-03-2013, 20:37 Wrzoch . gdyby tak było jak piszesz to wszystkie opony miały by najlepsze parametry. "Gdzieś tu widział kapeć za 600PLN? Co za felgi masz w tym swoim Maxie?". w hurtowni dobre opony 17" z górnej pólki kosztują 580zł.:D
Wrzoch . gdyby tak było jak piszesz to wszystkie opony miały by najlepsze parametry. "Gdzieś tu widział kapeć za 600PLN? Co za felgi masz w tym swoim Maxie?". w hurtowni dobre opony 17" z górnej pólki kosztują 580zł.:D
Ała. 17" - ja bym chyba raz w miesiącu felgi prostował. Zapyziała stolica małopolski. Sprzedaj fele, kup 16tki i kapcie 16" i Ci jeszcze zostanie, a jak zmienisz na 15tki, to Ci jeszcze na zimówki starczy ;)
Taki żarcik.
Co do plakietek - Nawet jeśli grupie ludzi każesz zrobić coś najlepiej jak potrafią, to zobaczysz różnice w końcowym produkcie, tym większe im bardziej skomplikowana praca jest (będzie różnica na naklejkach? będzie).
Nie mówię, że wszyscy, ale duża część producentów stara się maksymalizować zyski kosztem czegoś, bo bezkosztowo się zazwyczaj nie da (będzie różnica pomiędzy tym co na naklejce, a tym co w rzeczywistości? ano będzie). Tak jak jest z prototypami samochodów i z tym co z tego zostawiają księgowi.
Witam
Polecam Goodyear Eagle F1 - mam je niecały sezon i bardzo dobrze się sprawują ciche, trzymają się drogi, hamowanie idealne, NO I WYGLĄD !!!!
Przy zakupie opon warto też sprawdzić gdzie są produkowane. Kuzyn polecił mi do escorta opony Matador , niby słowackie na licencji Continentala. W rzeczywistości wyprodukowane w Rosji. Po trzech miesiącach zaczęła bić jedna, przy setce jakby było koło nie wyważone. Po reklamacji wymienili na nową produkcji słowackiej . Po roku to samo z drugą . Założyłem je do przyczepki a do escorta kupiłem BFGoodrich wyprodukowane w Polsce i chodzą bez zarzutów do dzisiaj.
czoperek 16-03-2013, 16:27 to jak możesz coś polecać, skoro nawet na nich nie przejechałeś 100 km ??
nie pisałem że polecam tylko że mi polecono
pretorian2 17-03-2013, 11:19 Przy zakupie opon warto też sprawdzić gdzie są produkowane. Kuzyn polecił mi do escorta opony Matador , niby słowackie na licencji Continentala. W rzeczywistości wyprodukowane w Rosji. Po trzech miesiącach zaczęła bić jedna, przy setce jakby było koło nie wyważone. Po reklamacji wymienili na nową produkcji słowackiej . Po roku to samo z drugą . Założyłem je do przyczepki a do escorta kupiłem BFGoodrich wyprodukowane w Polsce i chodzą bez zarzutów do dzisiaj.
Matador to "podła" opona po mimioo iż jest w grupie Continentala, nie powinno dawać złudzeń, że choć w jakimś procencie zbliży się do flagowego produktu firmy. BFgoodridge robi bardzo dobre opony. Ja się przejechałem na DUNLOP'ie SP3 oraz PIRELLI P7, po sezonie nie dało się tego wyważyć aby nie drgało.
abbazabba 18-03-2013, 08:16 Widzę ze cała dyskusja sprowadza się do tego co kto miał i jakie ma doświadczenia.
Jakby ktoś potrzebował budżetowych i żeby sie nie zabić, to swego czasu analizowałem testy i opinie z całego świata i wyszło:
Barum Bravuris 2 - ok 1100 zł komplet 17
MATADOR MP46 HECTORRA 2 ok 1200 komplet 17
Sagitar p607(880 zł i oceny też dobre)
SAVA INTENSA UHP (1300 zł)
A jeśli jednak coś lepszego to wspomniany wyżej Vredestein Ultrac.
Kto przeprowadza testy?
Etykiety: kto ocenia opony?
Za proces certyfikacji osiągów opon odpowiadają producenci. Poddają oni swoje opony testom według ustalonych zasad.
No i wszystko jasne.
Pic na wodę fotomontaż.
Akurat producentom opon te etykiety są nie na rękę. Mamy na nich jedynie 3 parametry a kryteria w jakich mogą być przeprowadzane testy są bezsensowne jak np. widełki w temperaturze w której można poddać oponę badaniu.
Efekt etykiet będzie taki że wszystkie letnie za chwile będą miały na etykietach od A do max B i ucierpi przez to klient końcowy bo już widac po teście 195/65R15 w AŚ że max przebieg osiągnął michelin 30 tyś km a najmniej continental 15 tyś. Nowości tegoroczne czyli GoodYear i Dunlop po 19 tyś i 20 tyś. km
Czyli po prostu coś za coś :)
maniek-85 15-04-2013, 11:46 Witam.
Od grudnia jestem właścicielem Forda Focusa C-Max 1,6tdci 2006r. Auto kupiłem importowane z Włoch na 16" alufelgach z oponami bridgestone turanza 16/205/55 z 2008r. Oczywiście od razu kupiłem stalowe felgi 15" i nowy komplet opon dębica frigo2 195*65. Zima się skończyła i założyłem teraz alufelgi i jestem podłamany jak się tym autem teraz jeździ. Codziennie jeżdżę do pracy 20km po drodze z średnimi koleinami (Polska). Samochód zachowuje się jak wóz drabiniasty, nosi go w koleinach, trzeba co róż wykonywać małe korekty kierunku jazdy, nie mówiąc już o bujaniu całą budą. Na oponach zimowych auto płynęło. Nie chciał bym rezygnować z alufelg, bo dają autu dużo klasy. Opony letnie są już trochę podjechane i rozważam zakup nowych. Proszę o radę, czy na te felgi mogę włożyć opony np.195*65*16" albo 205*60-65*16" żeby trochę bardziej tłumiły nierówności? Dodam że patrzę na opony w klasie ekonomicznej do 1000-1200zł za kpl. Proszę o podpowiedź
lookash2nd 15-04-2013, 15:54 @ maniek-85 ja tak samo miałem. opony miałem zjechane od wewnątrz bo poprzedni wlasciciel mial zle zbieznosc ustawioną. kupilem nowe oponki ustawilem zbieznosc i bajera:)
Akurat producentom opon te etykiety są nie na rękę. Mamy na nich jedynie 3 parametry a kryteria w jakich mogą być przeprowadzane testy są bezsensowne jak np. widełki w temperaturze w której można poddać oponę badaniu.
Efekt etykiet będzie taki że wszystkie letnie za chwile będą miały na etykietach od A do max B i ucierpi przez to klient końcowy bo już widac po teście 195/65R15 w AŚ że max przebieg osiągnął michelin 30 tyś km a najmniej continental 15 tyś. Nowości tegoroczne czyli GoodYear i Dunlop po 19 tyś i 20 tyś. km
Czyli po prostu coś za coś :)
Zawsze jest coś za coś. Nie ma nic za darmo. Akurat z tych 3 kategorii wszystkie 3 interesują mnie najbardziej. A już naj, najbardziej to poziom hałasu. Nie mogę się doczekać aż wreszcie zmienię zimówki na letnie, chociaż to pewnie ich ostatni sezon.
Wracając do wątku - pojawiły się ostatnio nowe opony - Nokian Line.
http://almot-auto.pl/1190/opona-nokian-line-zwyciezca-testu/
Jakbym teraz zmieniał, to właśnie na takie.
W testach bardzo dobrze wypada Conti, ale jak już ktoś napisał te kapcie mają krótką żywotność (z tym 15tys. to bym nie przesadzał, na zimówkach zrobiłem ponad 30 i jeszcze dają radę), ale jednak krócej niż inni.
Drugą oponą, która chodzi mi po głowie, zarówno ze względu na osiągi, ale przede wszystkim wygląd jest ta:
http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Vredestein/Ultrac-Sessanta.htm
Nigdy nie myślałem, że powiem o oponie, że jest po prostu piękna. Tą rzeźbił jednak Guigiaro i wszystko jasne - jest.
Trochę z innej beczki: czy taka stalowa felga 6Jx15 ET45, będzie pasowała do C-max 2005 r. 1,8 benzyna?
ryszard_ochudzki 18-07-2013, 19:15 Witam ,mam takie pytanie ,jakie macie cisnienie w oponach w w maxach 2.0 tdci ?.Ja mam opony 16 .205 55 i pompuje 2.3 albo 2.4 ale ciagle wydaje mi sie ze jakby bylo malo.
marcinek25 19-07-2013, 06:30 Witam ,mam takie pytanie ,jakie macie cisnienie w oponach w w maxach 2.0 tdci ?.Ja mam opony 16 .205 55 i pompuje 2.3 albo 2.4 ale ciagle wydaje mi sie ze jakby bylo malo.
Witaj kolego
mam takie samo ciśnienie, przestałem się tym przejmować bo jak patrzę na opony to jakieś takie flaki jeśli można tak nazwać, ale jazda na nich nie sprawia problemu.
Robin666 19-07-2013, 07:54 Witam.Co do opon to wiadomo każdy kupuje na co go stać.Ja już nie jeden komplet zdarłem czy to klasy budżet czy premium.I muszę powiedzieć jedno,że na klasie premium 2 razy się zawiodłem.Zwłaszcza na oponach Pirelli!!!:( badziew straszny zaczęly po 10.000 buczeć jakby łożyska siadły i szybko traciły bieżnik.Pomęczyłem się z nimi jeszcze drugie 10.000 i zmieniłem na Kumho.Do tej pory kupiłem 2 komplety i poleciłem znajomym,jak do tej pory są wszyscy bardzo zadowoleni.A nie powiem że miałem mieszane uczucia jak je kupowałem:roll: dodam,że ja mam rozmiar 205/55/R16 a znajomi podobnie a ojciec w S-Max 225/45/17 Ale jak nadmieniłem każdy ma inne doświadczenia :wink: Pozdrawiam. ps.Nie promuję wyżej wymienionych opon firmy Kumho
RobertSzcz 12-05-2014, 08:43 Cześć koledzy,
jakie opony pasują do Forda Focusa C-Max z 2007r?
Czytam na necie, że 15R, 16R, 17R, 50/60/65... i zgłupiałem
Ważne by bezpieczne, nie jeżdżę 'szybko' (po autostradzie max 140km/h)
mam MK1
no bo pasują i 195/65R15 i 205/55R16 i 205/50/R17, chociaż R15 nie wejdą do C-Maxa 2.0 (większe tarcze z przodu).
Jeszcze 225/40R18 podobno pasuje.
Na wszystkich będzie bezpiecznie, im większa średnica felgi tym drożej i różnice są znaczne. Optymalne wydają się R16, głównie ze względu na jakość polskich dróg. Jak nie chcesz dokupować drugiego kompletu felg, to najlepiej kup sobie takie same jak masz teraz, chyba, że zastałeś auto na cegłach i jest Ci wszystko jedno.
Witam
Dołączę się do dyskusji. Co powiecie o:
Bridgestone Turanza T001
lub
Nokian Line ewentualnie Fulda ECOCONTROL HP
Ceny podobne, jednakże z dyskusji wnioskuję że I tak najlepiej gdy do C-Maxa dobiera się oponę kierunkową (jodełkową) lub o małych "klockach". Podobno takowe są mniej podatne na ząbkowanie.
Arek
A co koledzy myślą o oponach o rozmiarze 205/60/16 ???
Continental Premium Contact 2
Witam
Bridgestone Turanza T001
lub
Arek
Nokian ma różne modele Line, z Line, ale ogólnie nowa gama jest super OK co pokazują wyniki w testach http://www.rezulteo-opony.pl/opony-nokian/opona-line/testy-opon-10426172 i etykiety oczywiście. Bridgestone dla mnie bardziej kiepski choć ta sama półka. Możesz sobie porównać na tej samej stronce, a co do Fuldy to już jest niższa półka i nie polecam osobiście. :>
Bump: Witam
Bridgestone Turanza T001
lub
Arek
Nokian ma różne modele Line, z Line, ale ogólnie nowa gama jest super OK co pokazują wyniki w testach http://www.rezulteo-opony.pl/opony-nokian/opona-line/testy-opon-10426172 i etykiety oczywiście. Bridgestone dla mnie bardziej kiepski choć ta sama półka. Możesz sobie porównać na tej samej stronce, a co do Fuldy to już jest niższa półka i nie polecam osobiście. :>
digitgreg 15-05-2014, 22:01 zawsze posiłkuję się testami ADAC.
Oczywiście jeśli chcesz mieć oponki na topie kupuj te z testu z bieżącego roku.
Ja zawsze kupuję oponki z poprzedniego testu więc są ok a dużo tańsze :-)
Obecnie śmigam na Dunlop SP Sport 205/55R16
Są ciche i trwałe, dobrze odprowadzają wodę.
szczerze polecam
aha...
jeśli śmigasz na alusach to warto kupować oponki z rantem chroniącym felę- już sprawdziłem osobiście.
Witam
Dzieki za komentarze. A co do nokiana to mam na mysli tą oponę:
http://www.oponeo.pl/dane-opony/nokian-line-205-55-r16-91-v#55700372.
Mam pytanie z innej beczki. Czy zawieszenie c-max rzeczywiście bardziej potrafi ząbkować opony, czy to tylko opowieści z mchu i paproci... Jeżeli jednak tak to czym się kierować przy wyborze opony ?
Opona na alufelgę.
Arek
mick1973 17-05-2014, 08:01 Ja osobiście kupił bym kupił takie
http://azgrabin.istore.pl/pl,product,4262189,205,55r16,dunlop,sp,sport,maxx, rt,91y,2014,r,wysylka,pobranie,25,zl,4,szt.html?pa rtner=1984
http://www.oponeo.pl/dane-opony/dunlop-sp-sportmaxx-rt-205-55-r16-91-y-mfs-v1#57958768
i wcale tutaj nie próbuję twierdzić że nokian to kiepska firma wręcz przeciwnie robią świetne opony ale zimowe i niech tak zostanie .Mają świetne warunki i kierowców testowych do warunków zimowych ale jeśli chodzi o letnie ???. Sam mam W+ i napewno następne kupię też tej firmy.
Sam kupiłem opony w sklepie z pierwszego linku i jestem zachwycony właściwościami tej oponki cena jak widzisz dużo korzystniejsza niż w oponeo ale jak kto woli .Na mokrym jest rewelacyjnie znacznie głębsze rowy do wory niż w innych dosłownie tnie kałuże i prawie nie znosi przyczepność jak lep na muchy no i 4 dB cichsze a to przepaść ,indeks prędkości też w jakiś sposób świadczy o wyważeniu opony , sztywne ranty też bardzo dobrze wpływają na precyzje prowadzenie na starych continentalach miałem wrażenie że kierownica jest połączona z kołami gumą do gaci jeździło się tak jak na zimówkach w plusowych temperaturach a rant ochronny na felgę jest i jeszcze jedno na co ktoś tu na forum już zwrócił uwagę że są wizualnie i może i faktycznie bo nie mierzyłem w balonie trochę szersze czyli wystają za płaszczyznę felgi co dodatkowo ją chroni przed przycierką o krawężnik.
To tyle moich i nie tylko doświadczeń z tą oponą po 5000km dodam tylko że ESP raz tylko na zakręcie na piasku po zimie dało o sobie znać ( jeżdżę racze dynamicznie a niektórzy to też jakoś przekładają na przyczepność opony.
Życzę udanego wyboru i pozdrawiam . Mam nadzieję że moje parę słów coś Tobie podpowiedziało.
Dzieki za komentarze. A co do nokiana to mam na mysli tą oponę:
Brat ma Toyote Auris Miał jakieś Nokian z 2011r z rantem i V-240km/h, sprzedał i przesiadał się na Continental Premium Contact 5, po mieście auto dużo bardziej mieksze, cichsze.. A na trasie zachowanie normalne.
Koło Krakowa ma takie nówki z wysyłka po 1180zł opony z 2014r.
Co do Nokianów to mają dobre zimówki, ale nowa gama letnich też jest na najwyższym pzoiomie. Co do testów ADAC to lepiej patrzeć na kilka testów różnych instytutów i tam w linku kiedys dałem stronkę na której dają wypadkową wielu i tak jest znacznie lepiej :)
Ja polecam MICHELIN ENERGY SAVER
Czy mokro czy ślisko zawsze dobrze trzyma się drogi, czy mają 3,4 czy 7 lat opony zawsze są w idealnej kondycji.
Nokian Line 215 i 205/16 kupiłem zimówki i letnie. Z letnich jestem zadowolony na opinię o zimowych muszę poczekać
Ja polecam MICHELIN ENERGY SAVER
Czy mokro czy ślisko zawsze dobrze trzyma się drogi, czy mają 3,4 czy 7 lat opony zawsze są w idealnej kondycji.
No opony z każdym rokiem tracą osiągi i jest to proces naturalny związany z mieszanką gumową i ich użytkowaniem. Gwarancją właśnie tak dobrych osiągów jest dbanie o opony czyli nie wrzucanie ich za stodołe do następnego sezonu tylko trzymanie w odpowiednich warunkach i daleko od wszelkich rozpuszczalników itp. Generalnie opona to może mieć 10 lat, ale 7 lat to też sporo jak dla mnie do 5 lat jest ok
GeoMichał 30-05-2014, 22:27 Ja osobiście kupił bym kupił takie
http://azgrabin.istore.pl/pl,product,4262189,205,55r16,dunlop,sp,sport,maxx, rt,91y,2014,r,wysylka,pobranie,25,zl,4,szt.html?pa rtner=1984
http://www.oponeo.pl/dane-opony/dunlop-sp-sportmaxx-rt-205-55-r16-91-y-mfs-v1#57958768
i wcale tutaj nie próbuję twierdzić że nokian to kiepska firma wręcz przeciwnie robią świetne opony ale zimowe i niech tak zostanie .Mają świetne warunki i kierowców testowych do warunków zimowych ale jeśli chodzi o letnie ???. Sam mam W+ i napewno następne kupię też tej firmy.
Sam kupiłem opony w sklepie z pierwszego linku i jestem zachwycony właściwościami tej oponki cena jak widzisz dużo korzystniejsza niż w oponeo ale jak kto woli .Na mokrym jest rewelacyjnie znacznie głębsze rowy do wory niż w innych dosłownie tnie kałuże i prawie nie znosi przyczepność jak lep na muchy no i 4 dB cichsze a to przepaść ,indeks prędkości też w jakiś sposób świadczy o wyważeniu opony , sztywne ranty też bardzo dobrze wpływają na precyzje prowadzenie na starych continentalach miałem wrażenie że kierownica jest połączona z kołami gumą do gaci jeździło się tak jak na zimówkach w plusowych temperaturach a rant ochronny na felgę jest i jeszcze jedno na co ktoś tu na forum już zwrócił uwagę że są wizualnie i może i faktycznie bo nie mierzyłem w balonie trochę szersze czyli wystają za płaszczyznę felgi co dodatkowo ją chroni przed przycierką o krawężnik.
To tyle moich i nie tylko doświadczeń z tą oponą po 5000km dodam tylko że ESP raz tylko na zakręcie na piasku po zimie dało o sobie znać ( jeżdżę racze dynamicznie a niektórzy to też jakoś przekładają na przyczepność opony.
Życzę udanego wyboru i pozdrawiam . Mam nadzieję że moje parę słów coś Tobie podpowiedziało.
A ja dzisiaj takie zamówiłem. Zastanawiam się tylko czy nie za dobre do C-MAXa. Jak zobaczyłem, że tą oponkę zakładają na pierwszy montaż do Mercedesa A 45 Amg i Renault Clio Rs 200 Edc, to domyślam się, że opona raczej do mocnych samochodów. (Przy cenie prawie jak za Sport BluResponse). A jak szybko się zużywa ta "adaptacyjna mieszanka". Widać już coś po tych 5000 km?
Informacja o oponie od producenta:
http://www.dunlop.eu/dunlop_plpl/tires/passenger/sp-sport-maxx-rt/index.jsp?from=tf
mick1973 31-05-2014, 08:22 Jeśli chodzi o zużycie to przednie średnio 0,2 mm bardziej zużyte od tylnych . Niestety nie zmierzyłem przed założeniem więc nie bardzo potrafię Ci powiedzieć ile już się zjechały.Ostatnio miałem okazje przejechać się 2,0 TDCI 136kM więc podobna moc na oponkach MICHELIN ENERGY SAVER no i powiem ze przepaść jeśli chodzi o trakcje i stabilność toru jazdy na korzyść DUNLOPA .Kolega który w tym czasie jechał moim był zachwycony pomimo że nie powariował bo pierwszy raz jechał automatem i pilnował lewej nogi. Jak będziesz miał możliwość to zmierz nową oponke podczas montażu bo sam jestem ciekaw jak szybko będą się zużywać .
Jestem świadom że jak opona się klei i dobrze sprawuje na mokrym to i zużywać będzie stosunkowo szybko w porównaniu do opon typu ECO.
Nie mam już 20 lat, bardziej już dbam o bezpieczeństwo i komfort niż o LANS na 18-stkach z podbijanymi nerkami na łysych oponach marki CHINKONG lub podobnej bo nie stać na nowe.Daleki też jestem od marek ECO bo uważam jak pojeżdżę na ECO oponce sezon dłużej i spale przez ten okres 3 kanistry benzyny mniej dostając w zamiast tego brak trakcji przy ruszaniu, większy hałas ,ESP na co drugim zakręcie to DZIEKUJE.
GeoMichał 04-06-2014, 20:55 Przyszły dziś moje Dunlopy. Wulkanizator miał czas, bo jest poza sezonem, więc ładnie je dopasował zakładając i ściągając każdą oponę średnio po 3 razy, żeby jak najmniej odważników zakładać.
Opona bardzo cicha i bardzo przyczepna. Rozpędziłem się do 100 km/h i cisza. Na studzienkach i nierównościach też dość komfortowa. Przy hamowaniu ze stówki do zera auto idealnie trzyma kierunek i nie włącza się ABS (nie dusiłem pedału aż do aktywacji asystenta hamowania, bo jeszcze mi szkoda takich nowych opon). Raz włączyłem ESP, ale to na rondzie, na 2 biegu miałem gaz do końca i obroty ponad 3 tys. Musiało wewnętrzne koło popuścić. Fizyki nie oszukasz ;-) Opona naprawdę super.
Ja za swoje zapłaciłem 272 PLN za sztukę, więc ok 20 PLN więcej niż jakaś średnia półka. Jutro zobaczę jak się auto w dłuższej spokojniejszej trasie się sprawuje.
Do mick1973: Na starcie opona ma równiutkie 8mm. Ile mają twoje i po jakim przebiegu? Obawiam się zużycia, bo opona jest bardzo miękka.
internet.jerzy 13-04-2015, 09:19 Witajcie
Mam Cmaxa 2007 na oponach letnich Continental 205-65-R15 (aluminiowe felgi) które muszę wymienić (bardzo niski bieżnik) Znalazłem takie opony i czy według Was są one odpowiednie i które ewentualnie wybrać Proszę o pomoc
http://allegro.pl/kormoran-runpro-b3-205-65r15-4szt-gr-michelin-2015-i5206148632.html
http://www.oponeo.pl/dane-opony/zeetex-zt1000-205-65-r15-94-h#82355600
http://www.oponeo.pl/dane-opony/debica-furio-205-65-r15-94-h#81936277
Jeżeli żadne się nie nadają to proszę podajcie jakie kupić
a może taka z tańszych bo widzę że w takie celujesz:
http://www.inopony.pl/opony,0,73187/firestone-tz300-205-55-r16-91-h-.html
choć ja bym trochę dołożył i kupił takie:
http://www.inopony.pl/opony,0,73229/vredestein-sportrac-5-205-55-r16-91-h-.html
internet.jerzy 13-04-2015, 19:54 No tak dałeś linki ale ona są na felgi 16 a ja mam 15 i w sumie mało kasy aby wymieniać felgi i kupować opony z górnej półki
marcinek25 14-04-2015, 06:36 Witaj kolego osobiście mam brigestone turanza ecopia ER 300 R 16 ale znalazłem brigestone ecopia e 150 R 15 cena od 207 zł. Jeśli chodzi o kormorany to miałem kiedyś w escorcie i byłem zadowolony.
internet.jerzy 14-04-2015, 07:51 Witajcie
Może któraś z tych opon będzie pasowała
http://allegro.pl/4x-letnie-205-60r15-viking-gr-continental-jakosc-i5255937863.html
http://allegro.pl/hit-cena-grbridgestone-dayton-205-60r15-wroclaw-i5254983358.html
http://allegro.pl/4x-205-60r15-p-continental-summerstar2-okazja-14r-i4895739060.html
Witam,
internet.jerzy każda z opon do której dałeś link będzie pasowała do twojego c-maxa,
tyle ile jest opon tyle też będzie opinii każdy zmienia i jest zadowolony, bo jak zmieniasz z opony która ma 3mm to większość która będzie miała 7mm będzie lepiej się trzymała drogi.
Ja raczej stawiam na firmowe opony - continental, michelin, na zimę dębica, continental i zawsze jestem zadowolony.
Miałem kiedyś letnie dębicy lecz strasznie szybko się starły, może i zależało to trochę od techniki jazdy, lecz myślę że firmowe będą bardziej wytrzymalsze.
Każdy celuje w takie opony aby cenowo były przystępne do naszej kieszeni, nie wiem dlaczego celujesz w kupno na allegro przecież w wawie zaraz będziesz musiał je założyć i wyważyć koszt około 80zł, czy to się opłaci, a jak będziesz musiał zareklamować to co znów wysyłka? to tylko taka symulacja. Można w wwie kupić opony by od razu założyli w cenie, a może w sumie wyniesie cię to więcej 40-50zł.
internet.jerzy 14-04-2015, 09:20 Klodis mam do Ciebie pytanie wiesz gdzie kupić w Warszawie (narkowe) opony w dostępnych cenach
może do precyzuje swoją wypowiedź, na allegro można kupić, ale bez opcji wysyłki, tylko na miejscu.
Oczywiście na allegro zawsze coś znajdziesz, a jeśli nie to firm na internecie nie brakuje i promocji też, wystarczy poszukać, ja takiego problemu jeszcze nie mam bo jak kupiłem auto opony miałem z poprzedniego auta. Opisałem tylko swój punkt widzenia i rozumiem że masz swój. Każdy radzi sobie jak może.
Pozdrawiam
bartoleq 14-04-2015, 13:17 w oponeo.pl jest opcja zakupu opon z dostarczeniem i montażem w wybranym warsztacie (nawet można godzinę umówić). Na pewno są jakieś warsztaty w warszawie, które współpracują. Przed świętami kupowałem w ten sposób (z odbiorem w warsztacie w Otwocku) i działało.
Mam nowe GoddYeary które niestety są "eko" więc mają cienkie boki i czasem mam wrażenie że samochód "pływa" na zakrętach zamiast trzymać się sztywno. Poza tym to są ciche i dobrze tłumią.
|
|