Zobacz pełn± wersję : [Mondeo 2007-2014] Dziwne pytanie o zapach w aucie ...

Katanka
04-02-2010, 15:09
Auto ma już ponad pół roku i cała magia zapachu nowego Forda ulotniła się. Po odebraniu auta z salonu delektowałem się wspaniałym zapachem. Zapach był niepowtarzalny, bardzo delikatny i pociagaj±cy ... teraz jak wchodze do auta to nie pachnie nic :(

Może wydać się dziwne moje pytanie, ale czy jest jaki¶ preparat, jaki¶ zapach, ogólnie jakis sposób, aby uzyskac zapach nowego auta w ¶rodku? Odpadaj± te wszystkie zawieszki zapachowe typu "New Car", bo to nie ma nic wspólnego z nowym samochodem. Macie może jakis patent?

kuba1961
04-02-2010, 15:24
Tak gdzie¶ czytałem o zapachu "nowego samochodu".

antyrama
04-02-2010, 18:51
Trzeba wymienić deskę.

Prawdę mówi±c nie kojarzę tego zapachu w tak intensywny, przyjemny sposób by mi go dzi¶ po roku brakowało :) Fakt, chińskimi trampkami nie waniało, ale żeby to był taki Dior?

Strzeszku
04-02-2010, 19:14
Zapach nowego auto to raczej zapach kleju albo jakiego¶ rozpuszczalnika, wieć może co¶ takiego można w sklepie chemicznym kupić.

polepszak
04-02-2010, 20:03
Zapach nowego auto to raczej zapach kleju albo jakiego¶ rozpuszczalnika, wieć może co¶ takiego można w sklepie chemicznym kupić.

Czyli wychodzi na to, że kolega katanka po prostu się uzależnił od... kleju :D
Jest to jaki¶ sposób, żeby utrzymać klienta w euforii po nabyciu nowego samochodu :)

Piotr K
04-02-2010, 20:18
Jedyne co mogę doradzić - to zamienić nowy samochód na jeszcze nowszy. I robić to za keżdym razem kiedy zapach przestanie być wyczuwalny

TiM
04-02-2010, 20:29
Ja akurat miałem zapach, do którego wracać bym nie chciał... Podejrzewam, że to alcantara taki zapaszek wywoływała,zwłaszcza jak była nagrzana. Np. u PAFFCIA w aucie też to było wyczuwalne, ale duuużo subtelniej.

jvc
04-02-2010, 20:42
U mnie nadal troszkę pachnie ,szczególnie w lecie jak mondek jest trochę nagrzany,między innymi dlatego nie użyłem jeszcze żadnej "choinki" ;)

lisec
04-02-2010, 21:12
Auto ma już ponad pół roku i cała magia zapachu nowego Forda ulotniła się. Po odebraniu auta z salonu delektowałem się wspaniałym zapachem. Zapach był niepowtarzalny, bardzo delikatny i pociagaj±cy ... teraz jak wchodze do auta to nie pachnie nic :(

Może wydać się dziwne moje pytanie, ale czy jest jaki¶ preparat, jaki¶ zapach, ogólnie jakis sposób, aby uzyskac zapach nowego auta w ¶rodku? Odpadaj± te wszystkie zawieszki zapachowe typu "New Car", bo to nie ma nic wspólnego z nowym samochodem. Macie może jakis patent?

Dokładnie tak jak kolega poniżej napisał, te wszystkie nowe zapachy jakie nam się podobaj± to resztki klejów i rozpuszczalników ¶wieżych tworzyw pozostałych po czasie produkcji...

S± zapachy niby New Car ale to nie to.

Mi po strzałach poduszek wymieniono deskę rozdzielcz± i zapach powrócił na kilka tygodni.

Tak więc zostaje wymiana deski rozdzielczej ;)

Pozdrawiam
Gregorio

Katanka
05-02-2010, 11:40
No to dali¶cie mi do myslenia ...

arturek
05-02-2010, 11:58
Witam
Jest co¶ takiego jak "picowanie samochodu"
Samochód jest przygotowywany do wydania klientowi, np. nabłyszcza się deskę rozdzielcz±.
Te wszystkie nabłyszczacze maj± swój zapach.
Kup nabłyszczacz do deski rozdzielczej w ASO forda - Ford ma cał± gamę kosmetyków.
Arturek
P.S.
np. http://www.moto.allegro.pl/item874999114_ford_kokpit_spray_oryginalny_ford_co ckpit_400ml.html

kuba1961
05-02-2010, 12:01
http://www.allegro.archiver.pl/zapach-nowy-samochod-1l-236-238065.html

mradziol
05-02-2010, 14:37
ja bym zastosowal Cristian Dior EUPHORIA (czy jak to sie tam pisze...)

zapach co najmniej sympatyczny:)