Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] Czy to usterka przekaźnika wycieraczek?
piotrfocustdci 05-02-2010, 20:19 Witam!
Panowie, mam pewnie prosty do rozwiązania problem, ale nie radzę sobie.
Wycieraczki przednie przy przytrzymaniu i puszczeniu dźwigni w dół pracują i zatrzymują się nagle po puszczeniu w dowolnym położeniu. Przy włączeniu normalnych programów wszystko działa, jednak jeśli wyłączę je w czasie pracy to też się zatrzymują.
Czytałem w innych wątkach, że to przekaźnik, jednak w żadnym sklepie forda nie mogę znaleźć takiej części. Są tylko przełączniki, tzn. dźwigienki do włączania.
Czy ktoś z Was może napisać uszkodzona część się nazywa i gdzie to kupić?
Z góry dzięki! Pozdrawiam!
Coś bardzo słabe sklepy odwiedzasz. Padł Ci przekaźnik od wycieraczek. Czasem pomaga czyszczenie przekaźnika jak masz też tylną wycieraczkę można zamienić przekaźniki miejscami i zobaczyć czy to na 100% przekaźnik. Przekaźniki masz pod kierownica nad bezpiecznikami.
Pozdrawiam
piotrfocustdci 05-02-2010, 21:48 Dzięki!
sprawdzałem tutaj:
http://ford.sklep.pl/
tutaj:
http://ewcar.pl/
i tutaj:
http://www.ford-sklep.pl/
no i nie widzę takiej części...
Jeżeli zatrzymują się w dowolnej pozycji może to być również bezpiecznik. Sprawdz za schowkiem.
Takie części nie są zapewne wystawione napisz i zapytaj a na 100% mają. Gdyby to był bezpiecznik to wycieraczki wcale by nie działały, po drugie w Focusie I nie ma żadnych bezpieczników za schowkiem.
Pozdrawiam
Co do bezpiecznika nie zgadzam się, miałem wiele takich przypadków. A bezpieczniki są za schowkiem w wersjach z kierownicą po prawej stronie. Zapomniałem, że wy macie kierownice po lewej. Acha piotrfocustdci przekażnik jest mały czarny i ma numer 19(jest na tej skrzynce z bezpiecznikami). Przy okazji sprawdż bezpieczniki.
Zamień przekaźniki (szyby tylnej z przednią)- 99% pomoże.
piotrfocustdci 06-02-2010, 20:40 Panowie, dzięki za rady! Spróbuję zajrzeć do tego przekaźnika i zamienić je miejscami.
Dam znać czy to było to.
Witam, podepnę się.
Mi chyba padły dwa przekaźniki (od przedniej i tylnej wycieraczki). Przednia się zacina (zatrzymuje w momencie odpuszczenia dźwigienki) a tylna w ogóle nie działa (nie padły na raz, wpierw padł przód a za jakiś czas tył). Po zamianie przód tył nadal to samo - przód się zacina a tył wcale nie chodzi.
Dzwoniłem dzisiaj do ASO Gdańsk i podali cenę w wysokości 106 zł za taki przekaźnik....wydaje mi się , że kiedyś w jakimś wątku czytałem, że to kwestia 30 zł.... Orientujecie się jak to jest? Może jest ktoś z Sopotu (albo trójmiasta) co by mi użyczył na minutę przekaźnik, co bym był pewny, że to na pewno on.
pozdro
Bartez
Jeśli chodzi o tylną wycieraczkę to od siebie dodam że miałem taki przypadek kilka miesięcy temu że zaczęła często się zacinać , czasami pomagała ręczna interwencja by się ruszyła była coraz częściej zawodna aż w końcu przestała działać . Bezpiecznik był ok więc stawiałem na przekaźnik, wyrobiony i urwany kabel między klapą a dachem lub na spalony silnik . Okazało się że przyczyną było zanieczyszczenie dziadostwem i zapieczenie osi mechanizmu wycieraczki. Wystarczyło tylko to rozebrać ,wyczyściłem , wypolerowałem jak mogłem naładowałem smaru ile się tylko zmieściło ( nie w koła zębate mechanizmu tylko między trzpień wycieraczki a obudową i plastykową tulejka osłaniającą ) i problem znikną . Chodzi do dziś jak nowa , przetrwała mrozy i działała poprawnie . Warto na to zwrócić uwagę przed jakąś niepotrzebną rewolucją .
Dragonfly 11-01-2011, 15:42 gdzie to kupić?
Jeśli to przekaźnik, to może TU (http://a-car.pl/czesci_do_forda/1/3/10/12/59/Focus_1998-2005_18_duratorq_tdci_100115km_diesel_elektryka_pr zelaczniki_rezystory_przekazniki)
Panowie, bo mam ten sam problem ale za nic w świecie nie moge tych przekaźników wyjąć, siedzą ciasno, słaby dostep, probowałem tą ręką na różne sposoby i ten lewy juz rusza sie na boki ale nie moge wyjąć. Macie jakies propozycje jak to zrobić?
Też miałem taki problem, tyle, że z bezpiecznikami. Użyłem kombinerek.
Panowie, bo mam ten sam problem ale za nic w świecie nie moge tych przekaźników wyjąć, siedzą ciasno, słaby dostep, probowałem tą ręką na różne sposoby i ten lewy juz rusza sie na boki ale nie moge wyjąć. Macie jakies propozycje jak to zrobić?
Odkręć skrzynkę bezpiecznikową, wtedy sobie poradzisz.
2 śrubki górne i na dole są zatrzaski. Trzeba odkręcić półkę pod kierownicą.
A podpowiecie które te przekaźniki zamienić? Bo ja próbowałem wyjąć 5 i 6.
http://zapodaj.net/474c4a54da18a.jpg.html
damis1988 12-08-2014, 07:48 Witam.
Pytanie do tych którzy mieli uszkodzony przekaźnik, czy w momencie włączenia spryskiwaczy aby wyłączyć wycieraczki trzeba było wyłączyć zapłon?
Witam serdecznie. Mam podobny problem. Tylna wycieraczka po przełączeniu manetki żyje własnym życiem. Przednie zaś nie działają po kliknięciu na dół manetki. Tzn. Zatrzymuja sie tam gdzie puszcze manetke. Zamieniłem miejscami te przekaźniki. I jedynie przednie wycieraczki ożyły, mam tu na myśli kliknięcie i pełny ruch wycieraczek. Tył natomiast nadal żyje własnym życiem. Zaryzykować nowy przekaźnik. Czy to coś innego ??
Panowie. W związku z tym że wszyscy mieliście mnie w d...... .załatwiłem wycieraczkę. Winne były oby dwa przekaźniki . Wymiana na niowe załatwiła sprawę. Pozdrawiam.
Witam! posiadam foczke 2002 r. 1.8 benzyna kombi. Jak go zakupiłem nie działała tylna wycieraczka a przednia po jednorazowym kliknięciu manetka w dół nie robiła pełnego cyklu. W związku z powyższym zamieniłem przekaźniki i wszystko ruszyło, z tym, że nie mam teraz czasówek wycieraczek przednich oraz po naciśnięciu spryskiwacza też się wycieraczki nie załączają. Co to może być bo nie mam już pomysłu? Czy to jest awaria GEM?
ktos mi wskarze ktore to sa bezpieczniki ?? bo nie mam pojecia ktory to od sterowania wycieraczkami a problem jest nie dziala mi czasowy przod i wogole nie dziala tyl wycieraczka
wymienilem bezpieczniki (czy jak to nazywa sie) sterowania wycieraczkami i nadal czasowy i tyl wycieraczki nie dzialaja po odlaczeniu tego bezpiecznika nie wracaja wycieraczki do pozycji startowej
W twoim przypadku jest to przekaznik podwojny, ten duzy z bialym napisem ford. po jego wymianie powinno byc okej.
wlasnie go wymienilem i nie działaja nadal wycieraczki czasowy przod i tyl wycieraczka nie rusza sie wogole
W kabinie bezpiecznik 43/15A - sprawdz dla tylnej wycieraczki
55/20A to wycieraczka przednia
A jak cos to pytaj odpowiem, jest roznica pomiedzy kiera z lewej jak w PL a kiera z prawej w schematach.
no wiesz bezpieczniki to sprawdzilem jako pierwsze, po wyciagnieciu bezpiecznikow wogole nie chodza wycieraczki, a wiec wycieraczka tylnia nie dziala ale prad w kostce jest i o dziwo pomyslalem spalony silniczek, wymontowalem, podlaczylem zasilacz i okazalo sie ze dziala wkladam ponownie i nie dziala wiec zglupialem juz
U mnie w kombi problemem tylnej wycieraczki były przerwane przewody w gumowej osłonie (wężu) między karoserią a klapą. Wystarczy przesunąć ową osłonę, polutować i zaizolować porządnie przewody i hula.
waldek1221 03-10-2016, 22:48 Obstawiam manetkę przy kierownicy.
Ps. Chyba nie wiesz jak działają silniczki wycieraczek w trybie^ czasowym^
Bump: U mnie w kombi problemem tylnej wycieraczki były przerwane przewody w gumowej osłonie (wężu) między karoserią a klapą. Wystarczy przesunąć ową osłonę, polutować i zaizolować porządnie przewody i hula.
powiem ci kolego ze zdejmowalem ten gumowy wezyk w ktorym sa kable i jedynie dodatkowo co znalazlem to wezyk spryskiwaczy byl pekniety to zreperowalem:) ale kabli przerwanych nie bylo, dziwne to jest ze prad daje na wtyczce a mimoi to silniczek nie lata a po wyjeciu silniczka na zasilaczu dziala
Bump: Obstawiam manetkę przy kierownicy.
Ps. Chyba nie wiesz jak działają silniczki wycieraczek w trybie^ czasowym^
a dlaczego wypowiadasz sie ze niewiem jak działa silniczek w trybie czasowym? Mondralo powiem ci ze to nie jest manetka i zle obstawiles
waldek1221 04-10-2016, 20:15 Chciałem pomóc, ale widzę, że źle odczytałeś moje intencje. Życzę miłego wieczoru.
A to, że diagnoza była błędna, mogła wynikać z Twojego nieprecyzyjnego opisu.
Pozdrawiam.
Chciałem pomóc, ale widzę, że źle odczytałeś moje intencje. Życzę miłego wieczoru.
A to, że diagnoza była błędna, mogła wynikać z Twojego nieprecyzyjnego opisu.
Pozdrawiam.
Zwracam honor jak miales inne intencje bo odpowiedz sformulowana tak ze odczytalem to jako dogryzanie mi, pozdrawiam
OldFocus 23-10-2016, 10:50 Zamień przekaźniki (szyby tylnej z przednią)- 99% pomoże.
To działa ale na krótko. Z tego co zaobserwowałem, to nie jest problem upalonych styków przekaźnika ale to, że przestaje kontaktować styk środkowy z zewnętrznym (normalnie zwarte). Te zwarte styki potrzebne są właśnie do powrotu przedniej wycieraczki uruchomionej jednorazowo. Mam wrażenie, że przez lata eksploatacji powracająca kotwiczka odbijała zewnętrzny styk aż w końcu przestała go dosięgać. W tych przekaźnikach łatwo zdjąć osłonę i potem wystarczy lekko (ułamek mm) dogiąć styk zewnętrzny. Najlepiej to zrobić od razu w obu przekaźnikach - na przyszłość będzie na podmianę :wink:
shadow187 13-01-2017, 19:39 Odgrzebie.
Wymieniłem mechanizm tylniej wycieraczki z poprzedniego auta w którym działały ok. Więc to eliminuje, odpiąłem wszystkie przekaźniki pod kierownicą ale wycieraczki dalej działały?! (ktoś zrobił je na krótko?) Tak samo było jak odpiąłem bezpieczniki!
Manetke również wymieniłem.
Co jeszcze mogę zrobić czy sprawdzić?
Jutro pociąfne jeszcze mase od aku bezpośrednio.
Focus 2001 po lifcie.
kpietrek 01-02-2017, 15:13 Też mam problem z wycieraczkami. Chodzi o ten 1 cykl wycieraczek w dół manetką. Zamieniłem przekaźniki miejscami i nadal jest to samo żadnej zmiany. Czy to możliwe że dwa są wadliwe? Zamieniłem te dwa z żółtymi paskami. Jakieś jeszcze pomysły ktoś ma? Który bezpiecznik za to odpowiada?
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170201/28d28bc03faac707dec3766cb11a772c.jpg
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
shadow187 01-02-2017, 16:58 Zajrzyj kolego tutaj. (http://focus.korona-pl.com/TIS/wsmdata/pl_2002_50_Focus/G146045.html)
Bardziej obstawiam styki w manetce.
Też mam problem z wycieraczkami. Chodzi o ten 1 cykl wycieraczek w dół manetką. Zamieniłem przekaźniki miejscami i nadal jest to samo żadnej zmiany. Czy to możliwe że dwa są wadliwe? Zamieniłem te dwa z żółtymi paskami. Jakieś jeszcze pomysły ktoś ma? Który bezpiecznik za to odpowiada?
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170201/28d28bc03faac707dec3766cb11a772c.jpg
Zamieniłeś miejscami nie te przekaźniki.
Te wyżej są od wycieraczek.
kpietrek 01-02-2017, 23:04 Te szare?
Na zdjęciu nie widać zbyt wyraźnie, ale chyba są szare. Te górne małe obok jednego dużego. Lewy jest od tylnej, a prawy o przedniej wycieraczki. Te z paskiem nie mają nic wspólnego z wycieraczkami.
kpietrek 02-02-2017, 09:18 Ok zamieniłem miejscami te szare i teraz wycieraczka działa.
W takim razie powoli trzeba myśleć o przekaźniku.
|