Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Dolewanie MIKSOLU do paliwa w dieselu ???

Cichy MK III
26-11-2005, 13:22
Slyszalem, że dobrze jest co jakiś czas dolać male ilosci miksolu do ropy w silnikach diesla. Podobno przedluża to żywotnosć wtryskiwaczy. czy ktoś z was orientuje się w tym temacie? :idea:

biernik
26-11-2005, 14:21
Zaraz dostaniesz zjeb.... od moderatora za tą czcionke. Czytaj regulamin.
A co do mixolu to dobra sprawa ale bardziej chodzi tu o lepsze smarowanie pompy.
Ja tak robie i wszyscy znajomi "dizlowce" 0,2 l na okolo 60 litrów.

Pzy
26-11-2005, 15:05
Tak jak napisał Biernik odsyłam do paragrafu 7 w regulaminie forum http://forum.fordclubpolska.org/regulamin.php
Czcionkę bold stosujemy tylko w specyficznych sytuacjach :!:

A wracając do meritum pytania.
Ja raczej odradzałbym Ci używanie akurat Miksolu, gdyż preparat ten nie za bardzo nadaje się do nowoczesnych systemów wtrysku bezposredniego, czy też CR. O ile w starszych generacjach diesli jego użycie nie wiąże się z jakimś szczególnym niebezpieczeństwem dla układu wtryskowego, o tyle w nowoczesnych systemach - gdzie dawki wtryskiwanego paliwa są dużo bardziej precyzyjne - jego zastosowanie nie jest polecane.
Jeśli chcesz używać dodatki do paliwa to lepiej zastosuj któryś z nowocześniejszych produktów jak np. Stenadyne czy Castrol TDA.

Więcej znajdziesz chociażby w tym wątku: http://forum.fordclubpolska.org/tematy9 ... t11847.htm (http://forum.fordclubpolska.org/tematy9/diesel-zima-lac-czy-nie-lac--vt11847.htm)

P.S.
I na przyszłość staraj się jednak zerknąć najpierw do archiwum, bo w swoich postach często poruszasz tematy, które były już dyskutowane.
A my z reguły takie powtarzające się posty zamykamy :idea:

Cichy MK III
26-11-2005, 16:48
Dzięki za pomoc i przepraszam za tą czcionkę... :oops:

biernik
26-11-2005, 18:23
A ja powiem tak
Mixol jest dobry i dopuki nikt z was nie powie nic na temat psucia sie aut od zlego paliwa to tematy podobne beda sie ciagly.
Ja mam silnik common rail leje mixol i jest ok.
I tak jak napisalem duzo ludzi takm robi.
Mam sam 3 kolesi co birą paliwo te co ja leja mixol i nic przy autach nierobia.
Nie zawsze teoria idzie wraz praktyka. Wiec niema co czytac tego co zalecaja producenci bo oni walcza tylko o kase. i to jest szczera prawda.

Cichy MK III
26-11-2005, 20:21
Mixol jest dobry i dopuki nikt z was nie powie nic na temat psucia sie aut od zlego paliwa to tematy podobne beda sie ciagly
Zadalem to pytanie odnośnie Miksolu bo powiedzial mi o tym facet z serwisu Forda w Slupsku i powiedzial, że poleca to wszystkim swoim klientom, żeby dolewać 200ml do zbiornika :lol: .

biernik
26-11-2005, 20:44
Odnosnie tego mixolu to sobie przypomnialem, ze mi tak tez polecil kiedys jeden z lepszych pompiarzy u mnie w okolicy.

JAREK G
26-11-2005, 21:53
O ile dobrze pamiętam, to lałeś też opał, i piałeś że też jest ok, a później że ford ****o wort i chcesz sprzedać bo wszystko się w nim sypie :roll: Ford nie zaleca dolewania żadnych uzdatniaczy do paliwa.

biernik
26-11-2005, 22:43
To ze ford g... pisalem wczesniej. A poza tym ostatecznie okazalo sie ze przeskoczyl pasek rozrządu o jeden ząb. więc winna jest inna. Pompa i reszta jest brzytwa.
I nadodatek niemam juz tego auta od jakiegos czasu. :)

JAREK G
26-11-2005, 23:03
A poza tym ostatecznie okazalo sie ze przeskoczyl pasek rozrządu o jeden ząb
To szkoda że dopiero na koniec wyszło co w nim siedzi bo może dalej miałbyś forda 8) .Miksolu bym nie dolewał o ile dobrze wiem to był zalecany do Trabant, :D a nie do disla forda.

Pzy
27-11-2005, 08:02
A ja powiem tak
Mixol jest dobry i dopuki nikt z was nie powie nic na temat psucia sie aut od zlego paliwa to tematy podobne beda sie ciagly.
I tak jak napisalem duzo ludzi takm robi.
Mam sam 3 kolesi co birą paliwo te co ja leja mixol i nic przy autach nierobia.
Nie zawsze teoria idzie wraz praktyka. Wiec niema co czytac tego co zalecaja producenci bo oni walcza tylko o kase. i to jest szczera prawda.
Cóż - i tu się mylisz, bo to nie jest jaki piszesz wyczytana gdześ teoria.
Natomiast z ciekawością poczekam co będziesz za jakiś czas pisał o swoim "czymś lepszym niż Ford - 1.9 common rail" po regularnym używaniu Miksolu...
Zastanawiam się tylko jaki olej wraz z kolegami tankujesz, bo mając w pamięci cenę za litr, o której kiedyś pisałeś, zaczynam chyba rozumieć konieczność dolewania doń Miksolu...

pink25
27-11-2005, 09:20
Co do dolewania mixolu to może to i się jakoś sprawdzało w starych dieslach. Chodzą obiegowe prawdy o rozpuszczaniu przez mixol wody w paliwie oraz jego własnościach smarnych...
Co do rozpuszczania wody przez mixol to nie wiem, może... Jednak otarłem się o badania robione na polibudzie w wawie wlasnie dokladnie na ten temat. Wyszło, że wcale mixol nie poprawia własności smarnych w paliwie.

Mateusz G
27-11-2005, 10:19
Witam

ja nie mam disla ale na dzialce na wsi mam ogara 200 i wiem z własnego doświadczenia że miksol jest najgorszym rodzajem oleju do 2 taktów. strasznie zasyfia silnik wszędzie zostaje pełno nagaru na głowicy na tłoku a na kanałach płuczących zostawia taki dziwny osad. Jedyna dobra cecha tego oleju to to że jest tani. Ja od jakiegoś czasu leje do swojego motorka razem z benzyną olej do 2 taktów shela i jest znaczna różnica, silnik sie nie brudzi ostatnio rozbierałem bo robiłem remont i nie było nigdzie nagaru ani osadów silnik wyglądał jak nie jeżdżony. a sam motorek mjej kopci i się wkreca na wyższe obroty. Także może do disla lepszy był by taki olej, tylko że on nkosztuje ok 30 zł za litr

Pozdrawiam <MAT>

mayol
27-11-2005, 10:39
Jednak otarłem się o badania robione na polibudzie w wawie wlasnie dokladnie na ten temat. Wyszło, że wcale mixol nie poprawia własności smarnych w paliwie.

Zauważ że wyniki badań robionych w Warszawie nie muszą pokrywać się z przekonaniami mieszkańców Sosnowca....... ;-)
M.

pink25
27-11-2005, 11:57
Jednak otarłem się o badania robione na polibudzie w wawie wlasnie dokladnie na ten temat. Wyszło, że wcale miksol nie poprawia własności smarnych w paliwie.

Zauważ że wyniki badań robionych w Warszawie nie muszą pokrywać się z przekonaniami mieszkańców Sosnowca....... ;-)
M.

no nie muszą... nawet nie pokrywają się z takimi przekonaniami z z uzytkownikmi, którzy leją miksol z kazdego rejonu Polski. Wiara czyni cuda...

i zauważyłem to no i co ? ;)

Skolmi
27-11-2005, 16:42
strasznie zasyfia silnik wszędzie zostaje pełno nagaru na głowicy na tłoku a na kanałach płuczących zostawia taki dziwny osad

Zalałem kiedyś świeżego Miksolu do olejarki, bo mi ktoś poradził jako olej do wszystkiego.
Jak zużyłem, a weszło tam jakieś 200 ml, to po odkręceniu w olejarce zastałem w środku
centymetr czarnego szlamu i jakieś gluty. A to, co posmarowałem pokryło się szybko
nagarem i zamiast lekko pracować zatarło.

jumper1
28-11-2005, 13:42
Miksola raczej niesłyszałem żeby ktoś polecał, natomiast koledze w serwisie polecili na pełen bak 1 lit benzynki, stosował to całą zeszł zime i rzeczywiście ropa mu nie zamarzała, ale jakie efekty uboczne będą to czas pokaże..

ziutekk
28-11-2005, 15:26
Kiedyś w zamierzchłej przeszłości dolewano czasami do zbiornika z ON denaturatu, który służył do związania wody, która wytrącała się na dno zbiornika i "wyrzuceniu" jej w postaci pary. O dodawaniu miksolu nie słyszałem nigdy, chociaż mój ojciec był kierowcą ciężarówki.
Raz zimą, zdarzyło mi się dodać do ropy jakiegoś "uszlachetniacza" i nastąpiło bardzo odczuwalne pogorszenie osiągów. Po ponownym zatankowaniu już bez żadnych dodatków, wszystko wróciło do normy.

misiek
28-11-2005, 17:58
kiedys dolewalo sie w zimie do ropy benzyne zeby nie zamarzala. Teraz nie ma takiej potrzeby. PRoducenci zmieniaja jej sklad w okresie zimowym. Stad tez nieznaczne podwyzki na zimem.

Andrzej_H
28-11-2005, 20:46
Ciekawi mnie bardzo jak to w praktyce dolewa się np. Mixolu do paliwa. Wyobrażam sobie np. że jest niedziela, garnitur itd... i po zatankowaniu do pełna mam wyciągnąć z bagażnika utłuszczoną butelkę z Mixolem i wraz z nią lejek, bo przecież oleju do wlewu paliwa bez odsunięcia klapki sie nie wleje. Po zakończonej operacji ulanym olejem lejek chowam - no ale gdzie, bo przecież z niego spłynie jeszcz sporo kropli oleju... Do tłuściutkiego lejka i troche mniej tłustej butelki z Mixolem przywierają oczywiście całe masy drobnych śmieci w tym i kryształki kwarcu. Po następnym dolewaniu cały ten "syf" trafi oczywiście do zbiornika. I największą szkodą jest właśnie zaśmiecanie sobie zbiornika, a pamiętać należy że w Mondeo (jak i w innych tanich markach) brak jest wielostopniowych filtrów paliwa i pompy paliwa poza zbiornikiem. Grubsze zanieczyszczenia osiadają na "filtrze" pompy paliwa a drobniejsze idą dalej...

zdzichop
29-11-2005, 09:59
Ciekawi mnie bardzo jak to w praktyce dolewa się np. Mixolu do paliwa. Wyobrażam sobie np. że jest niedziela, garnitur itd... i po zatankowaniu do pełna mam wyciągnąć z bagażnika utłuszczoną butelkę z Mixolem i wraz z nią lejek, bo przecież oleju do wlewu paliwa bez odsunięcia klapki sie nie wleje.
Szkoda garnituru. Ja to robię w niedzielę, przed założeniem garnituru- w kapciach i w piżamie biegam do garażu.....

Pzy
29-11-2005, 20:46
Ciekawi mnie bardzo jak to w praktyce dolewa się np. Mixolu do paliwa. Wyobrażam sobie np. że jest niedziela, garnitur itd... i po zatankowaniu do pełna mam wyciągnąć z bagażnika utłuszczoną butelkę z Mixolem i wraz z nią lejek, bo przecież oleju do wlewu paliwa bez odsunięcia klapki sie nie wleje. Po zakończonej operacji ulanym olejem lejek chowam - no ale gdzie, bo przecież z niego spłynie jeszcz sporo kropli oleju... Do tłuściutkiego lejka i troche mniej tłustej butelki z Mixolem przywierają oczywiście całe masy drobnych śmieci w tym i kryształki kwarcu. Po następnym dolewaniu cały ten "syf" trafi oczywiście do zbiornika. I największą szkodą jest właśnie zaśmiecanie sobie zbiornika, a pamiętać należy że w Mondeo (jak i w innych tanich markach) brak jest wielostopniowych filtrów paliwa i pompy paliwa poza zbiornikiem. Grubsze zanieczyszczenia osiadają na "filtrze" pompy paliwa a drobniejsze idą dalej...

Abstra***ąc od Miksolu, o dolewaniu którego - a raczej nie dolewaniu - wypowiadałem się wcześniej :twisted:

Otóż wszelkie dodatki do paliwa dolewa się PRZED zatankowaniem po to, aby w trakcie tankowania zawartość baku wymieszała się należycie.
Szanujące się firmy - jak np. Castrol - produkują dodatki w specjalnych butelkach, za pomocą których łatwo zaaplikować substancję do baku, jednocześnie unikając problemów z "cieknącym lejkiem" :P

_Damek_
11-01-2006, 14:34
Z tego co mi wiadomo Mixol jest przeznaczony do benzyny a nie do ON. Pompiarz kiedyś przy okazji innego silnika diesla powiedział, że mixol niszczy koncówki wtrysków gdyż zwyczajnie zapieka się zanim rozpocznie się wtrysk, gdyż w dieslu są wyższe temperaturki niż w konstrukcji dwusuwa (gdzie to w gaźniku miesza się z powietrzem i taką mieszankę zasysa tłok, w dieslu końcówka jest w komorze spalania).

borewik
11-01-2006, 23:38
co do dolewania jakiś płynów do baku to moim zdaniem najlepiej jest wlać połowę baku jakiś "uszlachetnacz" i do pełna - ktoś powie że to zawracanie d…py przerywać wlewanie ON ale takim powiem tyle żeby nic nie dolewali jak maja problem i to samo tyczy się brudnego lejka

zgadzam się z wypowiedzią "ziutekk" o dolewaniu denaturatu tylko teraz problem bo nie ma go w szprzedaży

MAN
12-01-2006, 08:00
zgadzam się z wypowiedzią "ziutekk" o dolewaniu denaturatu tylko teraz problem bo nie ma go w szprzedaży
Ciekawa sprawa denaturatu niema w sprzedarzy :D , czyżby komuna wruciła :D . Ostatnio byłem w Makro to można było się przewrucić oten fioletowy specyfik :wink:

adi
12-01-2006, 08:31
Ciekawa sprawa denaturatu niema w sprzedarzy , czyżby komuna wruciła . Ostatnio byłem w Makro to można było się przewrucić oten fioletowy specyfik

u nas normalny bialutki denaturex sprzedaja na stacji!!!!i to na wet w butelkach 0,25 i standardowe 05,l--fioletowy juz jest niemodny!!!
pozdrowionka!

WojtekJu
06-07-2019, 08:08
Miksol nie jest polecany na ilość popiolu po spaleniu. Jesli już to lac LM 1052.
Dolewalem przez ponad 200000km so 2.0 Hdi 136km. Jedyne co zaobserwowalem to cichsza praca. W/g wskazan komputera diagnostycznego gdy zaczalem dolewac LM zmiejszyly się korekty wtrysku. Sprzedalem auto z przebiegiem ponad 300000km nigdy nie bylo problemu ani z pompą ani wtryskami.
Czy solewac? Każdy może i nikt nie musi. To jak z zażywanie witamin 😀 .

Piasek80
06-07-2019, 08:51
Temp. zapłonu ON - pow. 55*C
Temp. zapłonu Mixolu - pow. 85*C
Temp. zapłonu olejów 2T (czerwone, zielone, niebieskie) wszystkie te półsyntetyki to ok 120*C
Nie sądzę aby dodanie setki czy dwóch oleju 2T czy nawet Mixolu na pełen zbiornik paliwa (50-60L) zmieniło jakoś zauważalnie parametry zapłonu sprężonej mieszanki w cylindrach czy też skutkowało jakimś nadmiernym popiołowaniem spalin co mogłoby doprowadzić do zasyfienia kata czy DPF`a.

Natomiast wielu użytkowników po zastosowaniu takiego mixa (czyli max 2 setki oleju 2T na min. 50L ON) zauważa słyszalną różnicę w dźwięku pracy całej aparatury/maszynerii wtryskowej swoich silników. Praca całego zespołu się znacznie wycisza, spece podpinający kompy potwierdzają również delikatną poprawę korekcji poszczególnych wtryskiwaczy.

Trzeba mieć jednak na uwadzę że nigdy nie wyjeżdżamy paliwa do zera i wciąż dolewając te 2 setki na każde 50L ON powoli ale jednak zwiększamy stężenie, proporcje oleju 2T w ON. Także należy brać poprawkę na dodatek uwzględniając ilość paliwa pozostałą w zbiorniku lub co 3ci zbiornik zatankować tylko czystej ON - bez dodatku.

Tomi1000
06-07-2019, 10:58
Napiszcie mi po jakiego ruszacie temat który w naturalny sposób umarł trzynaście (13) lat temu?!?!?
Nie potraficie jeden z drugim spojrzeć na daty postów??

Piasek80
06-07-2019, 11:25
Ja spojrzałem na datę poprzedzającego posta.
Mea culpa że nie spojrzałem jeszcze jeden wyżej
:572:

Nie prościej skasować temat ?
Może administracyjnie nawet... każdy temat nieużywany dłużej jak 5 lat skasować i tyle.

Tomi1000
06-07-2019, 17:37
Nie prościej skasować temat ?
Pewnie prościej lecz wówczas trzeba by na każdy temat, który wcześniej był, odpowiadać a tak jest szukajka i po wpisaniu odpowiedniej frazy znajdzie nawet dość stare tematy.
Szybciej te stare tematy przenosić do swego rodzaju archiwum ale kto i kiedy?
A i nie był to przytyk w Twoją stronę kolego lecz w bardziej w kierunku kolegi WojtekJu bo ilość postów tu na forum ma dość małą więc pewnie spojrzenie na datę postów jest mu obce.

WojtekJu
06-07-2019, 18:13
Nie jest mi obce. Nie jest to moje pierwsze forum. Proszę pokażcie mi Koledzy gdzie jest informacja o zakończeniu tematu lub o tym by nie dopisywac już nic wiecej w nim. Jeśli nadal istnieje możliwość pisania w tym wątku to oznacza że temat jest otwarty dla każdego kto chciałby podzielić się swoimi spostrzeżeniami.

slider2002
06-07-2019, 18:31
Wpiszcie w Google " olej 2t Toyota" tam jest wszystko łącznie z badaniami labolatoryjnymi. Mixol średnio się nadaje ale są olej 2t które w dieslu sprawdzają się super i potrafią zdziałać cuda jeśli chodzi o smarowalnosc paliwa kullturę pracy silnika i stan dpfu

eclipse
22-08-2019, 16:13
To obejrzyjcie ten filmik jest w temacie ....https://youtu.be/moeSmmUgEqM