Zobacz pełną wersję : [Ka 2008-2016] migacz i stop szaleje

lisa
11-02-2010, 22:56
Witam, mam problem ponieważ jak włączam na manetce prawy kierunkowskaz to zaczyna szaleć, szybko miga, a jak nacisnę stop to wtedy stopy migają jak kierunkowskaz. Na desce rozdzielczej zapala się wtedy na stale lampka od migaczy. Proszę o pomoc pozdrawiam

benny86
11-02-2010, 23:06
1)Sprawdż czy wszystkie żarówki w migaczach świecą, jeśli któraś przepalona wymieniasz i spokój
2)Przerywacz zwariował - koszt kilka/kilkanaście złotych i 15min roboty
3)Mało prawdpodobne, ale sprawdz czy przewody przy reflektorach nie są poluzowane lub nie mają nalotu - wtedy mogą raz przewodzić prąd a raz nie i cuda się dzieją

Jak zlokalizujesz i usuniesz prolem odezwij się co i jak--> skorzystają następni Kaczowcy w razie problemu:)

kuba
12-02-2010, 07:03
Masz problem z masą w lampie...

vic86
12-02-2010, 10:45
też bym stawiał na problem z masą. Mi kiedyś w corsie się złamał przewód podłączenia do blachy i też miałem orkiestrę kolorową. Jak zaciągałem ręczny problem ustawał.

Monika 1
21-02-2010, 08:57
Problem z masą - rozpinasz kostkę, papierem ściernym ścierasz blaszki i po problemie - mam tak co kilka miesięcy.

Problem trzeba jak najszybciej załatwić bo masz choinkę z tyłu i ktoś Ci może w "dupę" wjechać:roll:

donka99
21-02-2010, 11:09
próbowalam wszystkich metod jakie polecacie i szczerze mowiac nic to nie dało, tylko teraz szaleje nie za kazdym razem??? czy pozostaje mi elektryk?

Monika 1
21-02-2010, 14:23
a przeczyściłaś dobrze papierem ściernym blaszki, po stronie po której tak wariuje??

W bagażniku wyciągasz żarówki, odpinasz z kości i czyścisz papierem ściernym, delikatnie, potem można jakimś WD 40 i problem powinien zniknąć.

mariusz827
22-02-2010, 10:22
Daj dodatkową masę (tzn podłącz dodatkowy kabelek podłączony do śruby trzymającej lampę i kostki w lampie (pin z masą oczywiście). Osobiście zrobiłem taką prowizorkę 2 lata temu i działa do dziś :-)

pozdrawiam

Mariusz

rafels
22-02-2010, 10:39
Włacz kierunkowskazy (raz L potem R) i zobacz, czy wszystkie działają. Od tego zacznij.

donka99
22-02-2010, 16:17
a przeczyściłaś dobrze papierem ściernym blaszki, po stronie po której tak wariuje??

W bagażniku wyciągasz żarówki, odpinasz z kości i czyścisz papierem ściernym, delikatnie, potem można jakimś WD 40 i problem powinien zniknąć.

tak przeczyscilam te blaszki juz 2 razy, sprawdzalam zarowki, kable i td i w zasadzie dalo to tyle ze wciaz wariuje nawet jak wciskam tylko hamulec bez uzycia kierunkowskazu:(:(

vic86
23-02-2010, 00:29
No to poszukaj jeszcze wiązki czy gdzieś się nie przecięła lub nadtopiła i nie zwiera

hudybyk
03-03-2010, 08:53
a masz dodatkową lampę STOP w klapie? jak tak to sprawdź czy Ci się gdzieś ten kabel nie przetarł w przelotce, albo gdzieś po drodze, albo odłącz go zupełnie i sprawdź czy będzie ok

donka99
04-03-2010, 15:50
juz jest dobrze problem zniknął, męska interwencja zadzialala, widac samej kiepsko mi idzie

vic86
04-03-2010, 17:08
a jaka była przyczyna??

donka99
04-03-2010, 19:44
przyczyną byla ze tak powiem luzna kostka w tylnej prawej lampie, wyczyszczono dokładnie blaszki i odgięto je zeby stykały:P:P:P moze to prowizorka ale dziala:)

Jarek D
31-03-2010, 15:51
[QUOTE=benny86;1360490]

2)Przerywacz zwariował - koszt kilka/kilkanaście złotych i 15min roboty

Witam
Ja w sprawie tego przerywacza. Prawdopodobnie będę musiał go wymienić
z powodu całkowitego zaniku kierunkowskazów i świateł awaryjnych.
Tylko gdzież on może się znajdować :). W skrzynce z bezpiecznikami
żadnej kostki nie widać. Z góry dziękuję za podpowiedź.

benny86
31-03-2010, 16:11
Jeśli się nie mylę to przerywacz powinien być umieszczony gdzieś przy reflektorze, obok migacza, z tym że jeżeli Tobie totalnie migacze i awaryjne "zniknęły" to nie jestem pewien czy to z powodu przerywacza, który prawdopodonie jest przy każdym migaczu 1 sztuka...

EDIT: Jest 1 przerywacz na wszystkie kierunkowskazy, ale też awaryjne mają swój osobny przerywacz, więc problem tkwi chyba w czymś innym...

EDIT 2 : Jeśli nie działają zarówno awaryjne, jak i kierunkowskazy to może to wina bezpiecznika? Zajrzyj do skrzynki bezpieczników - jak otworzysz maskę to po prawej stronie prostokątna skrzynka przykryta zcarnym deklem. Niestety nie mam żadnego schematu który ebzpiecznik ejst od czego, ale może na obudowie bezpieczników będzie jakieś info?