Zobacz pełną wersję : Halogeny w MkI
vicctoor 05-12-2005, 00:28 Mam takie pytanko... halogeny u mnie w mondku włączaja się tylko na światłach postojawych... czy to jest normalne??? dlaczego się nie da ich włączyć na światłach mijania... ja mam coś spier... czy to tak ma być?? jak tak ma być to może wie ktoś jak to przerobić... :)))
Pozdrowionka.
przerobic sie da a tak jak masz jest prawidlowo. ford tak robi. mi przerobil znajomy i pala sie zawsze i wszedzie jak je wlacze ale nie mam pojecia jak to zrobil.
pozdrawiam
maciek
nie rozumiem ...... jak to tylko na postojowych ...... to jak z tym jechać? Ot ciekawostka.
W MkII zapala się przy wszystkich światłach.
no u mnie tez sie zapalaja na wszytskich swiatłąch!!!cos amsz nie takl tam podłączone!!!
moze auto miało dzowna i jakis magik-pierdoła cos zle poskładał?!!!!
musza ci sie palic na pozycji mijania i długich-bez przeróbek!!!!
pozdrowionka
no to moze od jakiegos rocznika tak mieli. ja musialem to przerabiac w obu scorpio jakie maialem czyli rok 90 i 92.
pozdrawiam
maciek
p.s. moze to zalezy od rynku na ktorym bylo kupione?? cos w tym musi byc skoro kilka fordow ma tak a kilka tak. przeciez dziwny zbieg okolicznosci zeby cos padalo wszystkim i to powodowalo. a swoja droga to ja na mijania halogenow nie widze wiec w ostrej mgle postojowki i halogeny o bedzie ok.
vicctoor 05-12-2005, 23:22 hmmm... a moze jakiś życzliwy posiadacz MK I z halogenami dzialającymi we wszystkich strefach pokusil by sie o wyciągnięcie swojego przełącznika świateł cyknięcia mu fotki i podesłanie mi... ??? :)))
czarunio 06-12-2005, 22:00 Znaczy się jak pociągniesz do siebie włącznik świateł na włączonych krótkich to nie świecą czy w ogóle nie da sie pociagnąć włącznik świateł?
vicctoor 06-12-2005, 23:15 Nie świecą. Wyciągnąć się da. Jak raz wyciągne to powiiny sie palic przednie (a nie jest tak) , a jak dwa razy wyciągne to poli sie tylne.
stary cos masz spitolone!!!!!podjedz mzoe do jakiegos elektryka i bediz epo sprawie?!!bo co da wyciagniecie włącznika i zrobienie fotek??kazdy jest taki sam i ma tyle samo kabelków dochodzących.
chyba szkoda czasu na saomdzielne grzebanie bo moze cos jest pokopane w kabelkach gdzies po drodze.
albo wez miernik i sam sprawdz czy jak po wyciagnieciu na krótkich zbadasz czy jest prad na zarówce w halogenie???
ale pewnie nei bedize skoro z twojego opisu wychodzi ze zarówki swieca ale tylko na pozcji.
Moim zdaniem masz cos nie tak moze we włączniku i na pozycji tzn raz przekrecone swiatła ci styka a jak przekrecasz drugi raz na mijanai to juz cos tam nie styka,jakis kabelke sie napręża czy blaszka i po halogenach!!!??
podjedz mzoe do jakiegos sklepu z uzywkami wymontuj sój włacznik ,zał.na próbe ten ze sklepu i zobaczys zczy swieca czy nie?!!!
ale na 99%cos ci nie styka w tym właczniku...moze.....puknij w niego delikatnie lub po prostu rozmontuj,popsikaj contaktem i mzoe "zrobi sie jasno"????
powodzenia!!!
Witam!
Pewne modele MKI tak mają. Ja też tak miałem raz nawet za jazdę w dzień na postojowych i włączonych tych "przeciwmgłowych" (bo po dokładnych oględzinach policjant stwierdził, że nie można jednoznacznie powiedzieć,że sa to świtła pzreciwmgłowe dlatego nie dostałem stówki).
Ale po takim spotkaniu natychmiast podjechałem do znajomka elektryka ten siedział jakąś godzinkę nad kartką z układem elektrycznym mondka. Następnie kilka cięć, kilka lutnięć i wszystko świeci jak należy.
Napewno trzeba to przerabiać i nie jest nic spier...one
Pozdr
co napisalem wyzej 8) w 1 moim poscie. ale tak swoja droga jak sie nie zna przeszlosci samochodu to ciezko sie wypowiadac co jest ok a co nie. tylko,ze to dziala w obie strony. ale jak ktos kiedys kupi mojego to tez bedzie pisal,ze dziala zawsze a mam przerabiane...
pozdrawiam
maciek
Hmmm tak sie zastanawiam. Nie byloby wygodnie podpiac sie z przewodami od halogenow poprostu pod przewody od swiatel drogowych?? Bezpieczniki powinny wytrzymac a taka probe mozna zrobic bez uszczerbku dla instalacji bo wiele wiekszy prad nie poplynie (tylko nie lacz w szereg bo zarowki sie moga poprzepalac:-)) wtedy jakbys wlaczyl drogowe to i halogenki by ci swiecily. takie moje zdanie
pozdrawiam
nie przejdzie przegladu np albo jakis niebieski dowod zatrzyma. nie moga sie osobne swiatla wlaczac 1 wlacznikiem. ale skoro duzo osob ma kombinowane cos tam to dla elektryka prosta sprawa.
pozdrawiam
maciek
[ Dodano: 2006-01-10, 18:17 ]
no to na udowodnienie prawdziwisci mojego postu cytat z auto swiata z 9.01.2006 (moge zrobic zdjecia gazecie jak ktos dalej nie wierzy):
"(...)swiatla przeciwmglowe powinny dac sie wlaczyc tylko ze swiatlami pozycyjnymi"
strona nr42
pozdrawiam
maciek
Bauer1000 10-01-2006, 18:49 mmmk ma racje, przepisy tez stoja po jego stronie
Naczytaliście się w głupiej gazecie Auto Świat :D :D
Od kiedy to się jeżdzi w mgle na światłach postojowych wraz z światłami przeciwmgielnymi :?: :?:
Chodzi oto żeby niebyło możliwości włonczenia świateł przeciwmgielnych bez włonczenia światła zewnętrznego pojazdu i się z tym zgadzam tak jest w mondeo, punto, volvie, manie. W volvie mam cztery lampy przeciwmgielne i po włonczeniu 2 lamp przeciwmgielnych po zmianie swiateł mijania na drogowe zamiast drogowych załaczają się dodatkowo jeszcze dwa halogeny. W manie jest troche inaczej przy włonczonych przeciw mgielnych przy włanczaniu świateł drogowych nie włanczają się dodakowe światła daleko sięrzne
ejejejej man!!! auto swiat wcale nie jest głupi!!!mozna pare fajnych rzeczy w kazdym numerz wyczytac,wiec wcale nei głupi!!!
o tych halogenach tez wczoraj czytałem-zdjecie volvo tzn przodu przy nim jest chyba 240-245 bo nie wiem czy combi :)))
i tez tu czegos nie rozumiem!!!
u mnie moge haluxy właczyc zrówno z pozcja jak i z mijania i długimi!
wiec jak facet na przegladize poprosi to tak "dostanie"właczone i juz!
federalni tez!!!
a swoja droga w parcy mam rózne słuzbowe auta i w akzdym da sie tak jak i u mnie- do kazdego rodzaju swiateł złączyc halogeny!czy to renault kangoo,thalia,fiat palio,albea,daewoo nubira.
wiec takie rozwiazanie jest chyba ok???skoro tyle firm to stosuje?a włącza sie pewnie do takich swiateł które najpepiej sie w danej sytuacji sparwdzaja-mozna i czasem uzyc chwilowo pozycyjnych czy drogowych zeby przez mgłe przebic!!!
pozdrowionka!
Tyle że na samych halogenach przy porządnej mgle będziesz widział droge na pare metrów, pozatym porządnie ustawiony halogen nie powinien świecić wyrzej jak jest zamontowany czyli do jazdy potrzebne są swiatła mijania bez których nic co jest powyrzej niezobaczysz, a wiem co mówie chociarzby miesiąc temu jak były takie mgły jak jechałem z niemiec przez czechy na słowacje to ponad 50% drogi to była jazda w mgle miejscami z widocznością na pare metrów i bez świateł mijania nie wyobrarzam sobie takiej jazdy pozatym się można spytać niebieskiego czy można jeżdzić w nocy na samych światłach postojowych z włonczonymi haluxsami :lol:
no to jak trafisz na takiego jak ja kiedys to sie nasluchasz jak w szkole podstawowej. panie i tu po nazwisku to skad pan ma to prawo jazdy?? kodeksu sie nie zna?? i jezdzi pan po dorgach?? i potem juz bylo tylko po nazwisku i powiedzial,ze informacji on nie udziela tylko ma inne obowiazki. a ze on byl w mundurku to juz nie pytalem czy obrazanie i chamskie zachowanie to jego tajemnicze obowiazki na dzis. ale fakt faktem,ze auto swiat powinien sie na przepisach opierac skoro pisza a zycie swoje bo wiekszosc samochodow jezdzi na mijania i halogenach a przeciez wszyscy nie "tuninguja" uklady elektryczne ale czesc fordow tego nie miala. moze to wynika z miejsca produkcji czy jakos tak??
pozdrawiam
maciek
|