Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2003-2007] Przekładka skrzyni z automatu na manual

clima2
25-02-2010, 14:36
Witam.
Chciałbym się dowiedzieć czy istnieje możliwość przerobienia automatu na manual w c-max 1,6 tdci 2005r . Jeżeli ktoś już z Was to zrobił to chciałbym żeby się wypowiedział czy po przeróbce auto zachowuje się dobrze tzn. działają ABS, ESP itp.

c-matix
25-02-2010, 15:30
raczej nie widze sensu brania sie za taka przekładne, chyba ze ktos odda ci autko za 5 tys,

clima2
25-02-2010, 15:43
raczej nie widze sensu brania sie za taka przekładne, chyba ze ktos odda ci autko za 5 tys,

koszt naprawy skrzyni wynosi 9600 wiec chyba taniej przełożyć co?

Czesiek_ze
25-02-2010, 16:52
A ja tak chciałem z automatem i powoli przestaje mi się chcieć :-)

c-matix
25-02-2010, 20:07
koszt naprawy skrzyni 9 tys????? to poszukaj od anglika czy urzywke taniej znajdziesz napewno

clima2
26-02-2010, 10:57
koszt naprawy skrzyni 9 tys????? to poszukaj od anglika czy urzywke taniej znajdziesz napewno

Może zna ktoś namiary na skrzynie 4M5P chętnie taka nabędę.

clima2
26-03-2010, 16:06
nikt nie pomoże?

clima2
26-03-2010, 16:07
może ktoś wie gdzie można nabyć skrzynie cft23 do tdci

Kalin7
03-03-2011, 11:59
Witam, ja jestem właśnie w trakcie takiej przekładki (części + usługa przekładki = 5tys) to i tak znacznie mniej niż naprawa automatu.
Automat kompletnie się rozpadł łożyska, konwerter, układ planetarny, łańcuch przenoszący napęd i komp. Zarówno naprawa jak i wymiana kosztowała by mnie ponad 10tyś. Z używaną skrzynią bałem się zaryzykować, gdyż mógłbym na niej przejechać parę set kilometrów i stało by się to samo. Zwłaszcza że skrzynie CVT nie cieszą się dobrą opinią. Jak odbiorę samochód to podzielę się wrażeniami.

Może ktoś z forumowiczów ma przełożoną już skrzynię i może podzielić się wrażeniami, czy nie ma późniejszych problemow z eksploatacją?

Biperek
04-03-2011, 08:19
Ja kupiłem już z przełożoną, tak przyjechał z Francji. Poza koniecznością podłączenia świateł cofania (Francom już nie starczyło rozpędu) żadnych problemów. Przejechałem co prawda dopiero 6000 km, ale autko nie sprawia żadnych problemów. Po podłączeniu do komputera oczywiście wywala błąd komunikacji ze skrzynią biegów.

mkaminski100
04-03-2011, 11:08
Ja kupiłem już z przełożoną, tak przyjechał z Francji. Poza koniecznością podłączenia świateł cofania (Francom już nie starczyło rozpędu) żadnych problemów. Przejechałem co prawda dopiero 6000 km, ale autko nie sprawia żadnych problemów. Po podłączeniu do komputera oczywiście wywala błąd komunikacji ze skrzynią biegów.
W ASO moga Ci przestawic komputer na manualna skrzynie i bledow juz nie bedzie. Pewnie masz komputer od skrzyni i tak podlaczone kable, zeby oszukac komputer, ze jedzie (D). Druciarstwo, ale sprawdza sie :)

Biperek
04-03-2011, 12:04
W ASO moga Ci przestawic komputer na manualna skrzynie i bledow juz nie bedzie. Pewnie masz komputer od skrzyni i tak podlaczone kable, zeby oszukac komputer, ze jedzie (D). Druciarstwo, ale sprawdza sie :)

Jak się sprawdza, to od ASO jak najdalej. Wolę kasę, którą wyrwaliby mi przy tej operacji przeznaczyć na pilniejsze naprawy. No chyba że czymś to grozi. Może bardziej obyci się wypowiedzą i mnie uświadomią. Jak byłem w ASO w innej sprawie, to nic nie mówili, więc chyba wielkiego problemu nie ma.

mkaminski100
04-03-2011, 13:01
Czyli ja nie jestem "obyty"? :)
Mozesz albo przeprogramowac ECU auta, zeby dzialalo tak jak z manualem, albo "zdrutowac" elektryke, zeby komputer myslal, ze jest na "D" i dal sie silnik odpalic.
Czy czyms to grozi? Jezeli dobrze zrobione to niczym poza kablami i bledami.

Biperek
04-03-2011, 18:33
Czyli ja nie jestem "obyty"? :)
Mozesz albo przeprogramowac ECU auta, zeby dzialalo tak jak z manualem, albo "zdrutowac" elektryke, zeby komputer myslal, ze jest na "D" i dal sie silnik odpalic.
Czy czyms to grozi? Jezeli dobrze zrobione to niczym poza kablami i bledami.

No tego nie powiedziałem :) Miałem raczej na mysli lepiej obytych niż ja.

Kalin7
15-03-2011, 13:47
Witam ponownie.

Odebrałem mojego C-maxa z warsztatu i mogę podzielić się już pierwszymi wrażeniami.

Wizualnie:
Świetnie wykonana praca. Nie widać żadnych przeróbek dziur itp.

Technicznie:
Wszystko działa idealnie. Biegi wchodzą bez najmniejszych problemów, nie szarpie nie trzęsie itp. Spalanie po mieście i w trasie spadło.
Światło wsteczne działa, elektryczny ręczny i czujniki parkowania również.

Ogólnie:
Bardzo lubiłem mojego C-maxa w automacie i choć bardzo się starałem by zostawić automat to i tak koszty naprawy na to nie pozwoliły.
Bardzo niechętnie podchodziłem do sprawy przekładki, gdyż jedyne opinie na ten temat dotyczyły starych mercedów lub VW. Zapewnienia mechanika iż da się coś takiego zrobić nie uspokajały mnie.
Teraz jestem mocno zadowolony z wyboru i wierzę że każdy kto zdecyduje się na taki zabieg też będzie.
Najważniejszą rzeczą jest oddać samochód w ręce osób którzy się na tym znają.

A teraz wady (rzeczy które jeszcze są niedociągnięte):
Nie działa tempomat - przed przekładką też nie zawsze chciał się uruchomić także myślę że wina leży po stronie któregoś z czujników w pedałach niż w samej przekładce.
Błąd komputera - ze względu na zmianę softu w kompie, został zmieniony w nim numer VIN (starego numeru nie chciał przyjąć komp. Po prostu soft od manuala nie może być wgrany z VIN-em od automatu.) Dlatego przed uruchomieniem wyskakuje komunikat "USTERKA UKŁADU SILNIKA" po podłączeniu pod kompa okazuje się iż jest to niezgodność numerów VIN.
Aby jednak błąd znikł wystarczy przekręcić kluczyk na pozycje 1 i z powrotem na 2. Wtedy błąd się już nie pojawia.

Jednak wszystko inne działa bez zarzutów.
Samochód jest teraz cichszy, mniej pali, ale za to trzeba zmieniać biegi ręcznie :p
Jeśli ma ktoś jakieś pytania dotyczące automatu lub przekładki to śmiało z chęcią pomogę. Przez tą awarie nabrałem trochę wiedzy.

Pozdrawiam

rapkar
13-04-2011, 12:09
Kalin7 w jakim zakładzie robiłeś przeróbkę?

ARTWIT
25-08-2011, 09:17
Witam. Kolego kalin 7 czy moglbys podac jakies namiary na ten warsztat ktory robil ta przerobke?mam ten sam problem i mysle ze twoje rozwiazanie jest najlepsze.z gory dzieki

Kalin7
12-09-2011, 19:26
Dawno mnie tu nie było i widzę że temat wcale nie słabnie.
Nie wiem czy tak mogę reklamować warsztat w którym to robiłem. dlatego piszcie na priv, maile sprawdzam bardzo często.

c-matix
09-06-2012, 19:17
Witam

mam pytanie czym sie różni skrzynia automatyczna montowana w latach 2003-2005 a skrzynia automatyczna CVT montowana 2006-2009. znaczy sie najbardziej mi chodzi o awaryjność

dan1983sa
04-02-2014, 23:09
Witam,
ja równiez przerobiłem swojego c-maxa z automatu na manual ,1.6 tdci , dodam ze robiłem to sam , wszystko działa jak należy , ( mały kłopot z komputerem ) trzeba wgrać program z manuala , bez mojej robocizny koszt cześci to 1400zł , wiec nie jest źle, zwłasza ze mam warsztat i sam sprzedaje czesci :surprise:,

kuba0005
05-02-2014, 07:28
Przerabiałem kilka c - maxów koszt całkowity 2500 zł plus płyny które chcesz wymienić.Jak wgrasz soft od manuala nie ma żadnych błędów, Wiązka na silnik idzie nowa od manuala więc jest bez problemu.

majek-k
07-02-2014, 20:08
Panowie, gdyby któryś z Was chciał przełożyć skrzynie w moim c-maxie, dajcie znać. Pilne :)

Ricardo1
15-02-2014, 16:23
Witam

Ja też przerobiłem C maxa na manuala i znalazłem przyczynę niedziałania tempomatu po prostu do pedału sprzęgła nie była podłączona wtyczka od tempomatu.

sledzik
05-03-2014, 08:26
Mam pytanie do Kalin7 lub innych użytkowników postu:
Czy ten błąd:

"Błąd komputera - ze względu na zmianę softu w kompie, został zmieniony w nim numer VIN (starego numeru nie chciał przyjąć komp. Po prostu soft od manuala nie może być wgrany z VIN-em od automatu.) Dlatego przed uruchomieniem wyskakuje komunikat "USTERKA UKŁADU SILNIKA" po podłączeniu pod kompa okazuje się iż jest to niezgodność numerów VIN.
Aby jednak błąd znikł wystarczy przekręcić kluczyk na pozycje 1 i z powrotem na 2. Wtedy błąd się już nie pojawia."

eliminuje się przez wymianę SOFTu.
Czy zmiana nr VIN jest konieczna?? Co pokazuje się na wyświetlaczu po zmianie skrzyni na manual zamiast D,R itd?

Zastanawiam się na wymianą skrzyni CVT w swoim focus mk2. Skrzynia działa i nie zgłasza błędów ale od pewnego czasu dziwnie buczy na P i N, a przy cofaniu i jeździe słychać dziwne tarcie.

tedi_k
05-03-2014, 09:33
Nie jest prawdą, że nie da się wgrać VIN z automatu do sterownika silnika pod manual - da się. VIN nie ma dokładnie żadnego wpływu na funkcjonalność sterowników - tylko wersja softu.
Na wyświetlaczu zegarów w miejsce wyróżnika pozycji wybieraka automatu nie pokazuje się nic - zegary są uniwersalne: jak jest automat, to dostają ze sterowniaka skrzyni info o pozycji i je wyświetlają. Jak jest manual, to brak sterownika skrzyni i nikt nic nie wysyła, więc zegary nic nie wyświetlają.

sledzik
08-03-2014, 11:41
Dzięki za odpowiedź.
Mam jeszcze pytanko o nr skrzyni. Czy do focusa mk2 1.6 tdci 109 km jest taka sama skrzynia jak do 1.6 tdci 90 km? Jak sprawdzić czy skrzynia się nada - chodzi mi nr.
Czy np 3M5R7002YG będzie odpwednia do ff mk2 1.6 tdci 109km.

sledzik
11-03-2014, 17:54
Proszę jeszcze o odpowiedź jaka skrzynia manualna do Forda Focusa MK2 1.6 TDCi 109 km na przekładkę zamiast skrzyni CVT CFT23??
Czy w do tego silnika jest jeden typ skrzyni nie ważne ile koni?

fear_less
19-05-2015, 13:50
Witam,

odgrzewam kotleta, mam focusa c-max 1,6tdci po zmianie skrzyni biegów z automatycznej na manualną, jeżeli chodzi o przełożenie skrzyni biegów - operacja się udała, ale jeżeli chodzi o elektronikę to elektryk z softem nie może sobie poradzić.
Szukam namiarów na warsztaty, w których wykonywaliście swoje przekładki i w których wykonani "zamiane" softa, najlepiej gdyby były to warsztaty z pomorza, ale innymi też nie pogardzę,

z góry dzięki i pozdrawiam

tedi_k
19-05-2015, 18:15
Podjedź do kolegi mm32. Ogarnie Ci wgranie właściwego softu sterownika silnika.

fear_less
29-05-2015, 10:22
Witam ponownie,

wracając do poprzedniego postu - udało się elektrykowi ogarnąć soft z małym szczegółem, że nie poradził sobie z EGR'em - powiedział, że inne podłączenie jest EGR'a do skrzyni automatycznej, a inne do manualnej i że potrzebuje 'schematów', żeby wykonać prawidłowe podłączenie EGR'a do skrzyni. Auto odebrane, świeci się kontrolka, niby nie miało być problemów, ALE ! Auto nie ma w ogóle mocy, porównując to auto ma mniej werwy niż beczka z 2.4 d.. Jadąc 80 km/h pod lekką górkę na 5 biegu z wciśniętym pedałem w podłogę auto nie przyspiesza. Dodatkowym objawem jest to, że auto kręci do około 3000 obr/min, później nie ma już całkowicie mocy.

Zanim wrócę do tego elektryka z reklamacją, chciałem zasięgnąć języka tutaj na forum.
Więc:
- czy miał ktoś podobny problem ?
- czy zna się ktoś na tyle, aby po moim opisie "zlokalizować" usterkę ?

I jeszcze pytanie do kolegi tedi_k'a: czy mógłbyś na priv przesłać jakieś namiary na kolegę mm32 ?

pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi

kuba0005
29-05-2015, 12:14
No to sobie nie poradził , są 2 rodzaje egrów ale jak przerobi sobie kostkę / zapewne wymieniana była wiązka silnika/ i połączy po kolei przewody jak w starej to będzie dobre. Nie potrzeba tutaj schematów. Jak ma starą wiązkę to niech obetnie kostkę ze starej i przylutuje przewody kolejno jak jest w tej nowej. Soft pewnie też do poprawy.

fear_less
29-05-2015, 13:55
Elektryk twierdził, że wyłączenie w sofcie egr nie będzie miała wpływo na auto z wyjątkiem tego że się kontrolka świeci, ale nie mam mocy, czy to może być właśnie to odpoweidzialne za to, czy bardziej soft ?

chodzi o to , że chce reklamować usługe, ale chce najpierw wiedzieć co może być przyczyną, żeby nie zostać zrobionym na szaro

kuba0005
30-05-2015, 07:06
Dla mnie soft, zapewne wyłączył komunikat NBA liczniku o automacie i nie wyświetla się komunikat o usterce skrzyni biegów ale soft jest do du ..y i dochodzi tylko do 3000. Po podłączeniu do komputera powinno wywalać błąd od skrzyni. Po wydaniu prawidłowego softu będzie ok. Podłacz samochód do kompa i napisz jakie są błędy.

fear_less
03-06-2015, 06:48
Właśnie odstawiłem auto na diagnostykę komputerową, mają spisać jakie są błędy i ewentualnie spisać jeszcze numer softu jaki jest teraz wgrany, jak będę miał kody błędów napiszę

pozdrawiam

fear_less
03-06-2015, 09:04
Witam, ponownie, auto odebrane z diagnostyki dwa błędy
- P0407 - czujnik zaworu recyrkulacji spalin b - sygnał za niski
- P0488 - przepustnica recyrkulacji spalin - nieprawidłowe działanie,

no i teraz pytanie, czy elektryk zrobił co miał zrobić.. ;/ bo kasę wziął oczywiście ;)

Bump: No i oczywiście nasuwa się pytanie czy przy tych błędach auto wchodzi w tryb awaryjny ?

mayak
23-06-2015, 09:09
napisz jaki miałeś soft silnika i jaki Ci wgrał ten elektryk, to może coś dobierzemy innego

aby w sofcie "wyłączyć" EGR to trzeba ten soft ręcznie zedytować (tak jak się robi przy chip tuningu) - w konfiguracji sterownika silnika nie ma opcji "EGR: on/off" :)

pkolruniewicz
22-10-2015, 15:20
Witam.
Dokonałem przekładki skrzyni z automat CVT na manual w focusie 2 2006r. 1,6TDCI 109KM.
Przerobiłem wiązkę silnika - Uważam, że nie trzeba jej wymieniać.
Dokonane zmiany to:
1. Od wtyczki skrzyni biegów pin 10 (czarno\zielony) przewód podłączamy do masy - np. do przewodu pin 16 tej samej wtyczki (czarno\zielony)gruby. Rozrusznik działa.
2. Włącznik świateł cofania. Jeden pin od włącznika na skrzyni podpinamy do masy np. tej co wyżej wymieniłem. Drugi pin włącznika podpinamy do przewodu (czarno\zielony) wtyka skrzyni biegów pin 15. Światła wsteczne działają.
I tyle zmian we wiązce.
Problem ze wsadem odpowiednim do tego modelu.
Wsad oryginalny to: 1037380278.c40283b data w eeprom'ie to 06-01-21
Wsad wgrany to: 103737786C40282. Taki udało mi się zdobyć -sam flash.
Podmieniłem zawartość flash.
Ma liczniku nie ma już logo automatu mrugającego. auto odpala i jeździ.
Jednak błąd pozostaje w ESP- brak komunikacji ESP ze sterownikiem silnika ECM.
Podejrzewam zły wsad lub zmiany muszą być jeszcze gdzieś indziej dokonane.
Proszę o pomoc kolegów w tej sprawie.
Pozdrawiam.

c-matix
22-10-2015, 15:45
Jakie poniosłeś koszty w związku z tą wymianą.

pkolruniewicz
22-10-2015, 18:43
1600pln

tedi_k
23-10-2015, 10:28
...Problem ze wsadem odpowiednim do tego modelu.
....

Podziwiam kolegów wykonujących te alpejskie kombinacje z tym co nazywają "wsadem"...
Podjeżdża się do kogoś, kto ogarnia temat normalnie i w ciągu godziny ma się samochód przeprogramowany porządnie i do końca bez żadnych problemów.
Nawet jadąc bez przeróbek te 90km/h jak pozwala jechać auto bez wgrania softu wszystko wychodzi o niebo szybciej i pewnie sporo taniej niż przy pomocy tych łamańców...
Zrobiłem parę takich samochodów i praktycznie każdy wyszedł "jak z fabryki"...

Cubuś
11-11-2015, 21:38
Panowie,ja również powoli przekonuje się do wymiany skrzyni w moim Focusie.
Możecie polecić warsztat w okolicach Łodzi, który zajmuje się takimi operacjami?
Zależy mi żeby było to zrobione dobrze.
Pacjent: Ford Focus Mk2 1.6TDCi 109KM

pkolruniewicz
12-11-2015, 10:11
Z wsadem sobie nie poradziłem. Kwestia kodowania. Mam za małą wiedzę na temat obsługi IDS'a. Samochód został zaprowadzony do serwisu. Chłopaki podpięli ids'a coś tam wgrali i chodzi cena 150PLN. Pozdrawiam

SRS
12-11-2015, 17:48
Chłopaki podpięli ids'a coś tam wgrali i chodzi cena 150PLN. ostatnio Santii tak samo zrobił i kicha auto jeździło jeszcze gorzej niż wcześniej.

mayak
12-11-2015, 17:56
No ale teraz to ma chyba ogarnięte ;)

SRS
12-11-2015, 18:00
No ale teraz to ma chyba ogarnięte a jak myślisz, ogarnięte w 100% , a właściciel i jego małżonka bo to jej auto wyjechali z bananem na ustach . :razz:

Santii
15-11-2015, 16:21
Witam
Postaram się podsumować temat po całkowitej przekładce w "Fordzie Focusie II" 1.6tdci 109km.

Więc tak potrzebne części:

1. Skrzynia biegów + Łapa mocująca skrzynie .
2. 3L oleju do skrzyni biegów i zazwyczaj 2x uszczelniacz skrzyni bo gdy wymontowują skrzynie to uszczelniacze są uszkodzone.
3. Dwumasa.
4. Półośki.
5. Tarcza + Docisk, (jeśli docisk jest dobry a tarcza słaba,tarcze można nabić za ok 120zł i jest jak nowa).
6. Łapa przykręcana z tyłu silnika (mocuje ona prawą, długą półoś w miejscu, w którym znajduje się łożysko.
7. Wysprzęglik.
8. Przewody od sprzęgła.
9. Pedały (hamulec + sprzęgło) pedał hamulca nie jest obowiązkowy, ale dla wygody podczas jazdy oraz aby wizualnie wyglądało to tak jak powinno lepiej kupić, poza tym pedał hamulca+sprzęgła zazwyczaj są w komplecie sprzedawane .
10. Lewarek zmiany biegów.
11. Linki zmiany biegów.
12. Mieszek nakładany na lewarek zmiany biegów+ plastik który jest w tunelu środkowym ze srebrną ramką ponieważ wybierak automatu ma inny kształt a manual inny.
13. Wiązki silnika nie trzeba wymieniać bo dobranie odpowiedniej jest bardzo ciężkie , wystarczy ją delikatnie przerobić "1. Od wtyczki skrzyni biegów pin 10 (czarno\zielony) przewód podłączamy do masy - np. do przewodu pin 16 tej samej wtyczki (czarno\zielony)gruby. Rozrusznik działa.
2. Włącznik świateł cofania. Jeden pin od włącznika na skrzyni podpinamy do masy np. tej co wyżej wymieniłem. Drugi pin włącznika podpinamy do przewodu (czarno\zielony) wtyka skrzyni biegów pin 15. Światła wsteczne działają".
14. Zegarów nie trzeba wymieniać zostają te które są w automacie.
15. Przeprogramowanie Komputera koszt ok 300zł w okolicach Lublina polecam kolege srs szybko i dobrze zrobiona robota.

Co do części od anglika nie podejdą tylko pedały.

Wydaje mi się że wszystko zostało zawarte w temacie co najważniejsze .
Życzę udanych przekładek, i nie korzystajcie z usług "Ala" mechaników itp bo podwoicie koszty.

c-matix
15-11-2015, 19:40
Moim zdaniem dobry opis.

r_gustaw
12-02-2016, 23:15
Witam, przełożyłem skrzynię w C-Maxie 2007 1,8/125kM , auto śmiga lecz trzeba przeprogramować elektronikę.
Pytanie - kto mógłby mi to zrobić w miarę okolic Szczecina ?

r_gustaw
16-02-2016, 20:52
no i sprawa załatwiona ...
Jak się okazało jest fachowiec od elektroniki w Szczecinie - na imię ma Krzysiek 604-101 131
i ma Forda w małym palcu.

c-matix
16-02-2016, 20:56
No i super że ci się udało.
Tylko czemu nie odpisujesz na wiadomości Prywatne.

r_gustaw
16-02-2016, 21:16
No i super że ci się udało.
Tylko czemu nie odpisujesz na wiadomości Prywatne.

sorry , zapracowany jestem

c-matix
17-02-2016, 07:02
dzieki za info

kyio
26-04-2016, 07:48
Szukam kogos kto by sie podjal przekladki skrzyni cvt w moim focusie 2006rok 1.6 tdci 109km na manualna z pomorza. Najlepiej z okolic trojmiasta ale moze byc i dalej, tak do 200km

Maniek1079
27-07-2016, 15:18
Szanowni koledzy jaki jest koszt przekładki z częściami z automatu na manual w cmax 1.6 tdci 109 KM i czy możecie polecić kogoś w łódzkim?

pit75pl
06-09-2016, 17:51
No to i ja zapytam:/ szukam kogos kto by sie podjal przekladki skrzyni cvt w moim focusie 2005 rok 1.6 tdci 109km na manualna z pomorza - okolice trójmiasta.
Pozdrawiam

tedi_k
06-09-2016, 18:41
...przekladki skrzyni cvt...

Sugeruję podzielić robotę na dwie części:
- znaleźć warsztat, który ogarnie to mechanicznie i elektrycznie (podpięcie sygnału biegu wstecznego) - na 99,9% taki warsztat nie będzie miał pojęcia jak przeprogramować auto. Po przekładce auto będzie jeździć (choć zwykle max. 90km/h) - więc da się dojechać na przeprogramowanie;
- w sprawie przeprogramowania zgłosić się do kol. mm32 z 3miasta. Zapewne kolega powie, że w życiu tego nie robił - więc najprawdopodobniej zrobię to ja zdalnie sprzętem Marcina.

Przerobiłem już takich C-maxów/Focusów ładnych kilka...

c-matix
03-10-2016, 16:28
Czy może ktoś jasno napisać które kabelki i w którym miejscu ( czy na okrągłej kostce od skrzyni czy w skrzynce bezpieczników ) trzeba połączyć te kabelki by dział rozrusznik oraz światła wsteczne.

tedi_k
03-10-2016, 20:21
Oj dałem schematy i jednak trzeba było samemu w nie popatrzeć...:027:
Dla zadziałania rozrusznika wystarczy wyjąć przekaźnik R1 i w jego miejsce założyć zworę pomiędzy nogami 3 i 5 jego gniazda w skrzynce bezpieczników EJB (w komorze silnika).
Dla działania wstecznego trzeb sygnał z czujnika wstecznego w skrzyni manualnej wpiąć na nogę 15 okrągłego złącza wypiętego ze sterownia automatu. Całe okrągłe złącze porządnie zaizolować.
Ot i cała filozofia.
Wszystko widać na stronie 29 i 46 przesłanych schematów...:568:

c-matix
03-10-2016, 20:30
Tadeusz bardzo dziekuje za wszelakie odpowiedzi ale jeszcze nei miałem czasu w nie patrzeć cały dzień w pracy a własnie gasze kompa i jadę do Kołobrzegu z pracy. Wszystko będę studiował po powrocie za 2 dni.

c-matix
19-10-2016, 15:34
Dla działania wstecznego trzeb sygnał z czujnika wstecznego w skrzyni manualnej wpiąć na nogę 15 okrągłego złącza wypiętego ze sterownia automatu. Całe okrągłe złącze porządnie zaizolować.

Operacja w 95% dzis wykonana, mam tylko pytanie kabel z pinu 15 z okrągłej wtyczki połączyć z czujnikiem wstecznego ale z którymś pinem czy obydwoma bo są dwa ???

kuba0005
19-10-2016, 19:33
Z jednym pinem drugi do 16 - masa

c-matix
21-10-2016, 16:06
Dzięki wielkie za info operacja zakończona sukcesem.
Jest tylko mały szkopuł bo przestały działać czujniki cofania z tyłu, nie pikają przy zbliżaniu się do przeszkody oraz świeci się błąd układu EPB.
Kontrolka układu EPB zgasłą sama po wgraniu nowego Softu do skrzyni manualnej. A czujniki cofania nie działały bo komuś coś się w nich nie podobało i uchlastał kabelek do bzyczka, teraz działają

kuba0005
21-10-2016, 17:13
Odczytać błędy i będziesz wiedział co popsułeś.

c-matix
21-10-2016, 21:50
Odczytać błędy i będziesz wiedział co popsułeś.
Znaczy się nie błąd EPB tylko awaria układu silnika ale to tym trzeba bedzie sie zająć póżniej gdyż po wgraniu softu od siergieja do silnika 1.8 125KM i do ECU-131 i
MTX75 UHFBAE4 6M51-12A650-FA C214 1.8 NI4 PFI MAN 09/03/2005 silnik zapalił z niechęcią oraz strasznie go rzucało jak by paliwa mu brakowało. Czemu tak może się dziać a tylko ten soft jest do tego silnika i skrzyni dostępny na tej stronie.

kuba0005
23-10-2016, 10:09
A jaki był stary soft,jaki silnik bo Ty masz 2.0

c-matix
23-10-2016, 10:23
A jaki był stary soft,jaki silnik bo Ty masz 2.0
Nie chodzi o drugie auto 2006r 1.8 16v Duratec, ESU131.

kuba0005
23-10-2016, 18:37
a skąd wiesz że ma być mtx75 jaki był przedtem soft

c-matix
23-10-2016, 18:43
a skąd wiesz że ma być mtx75 jaki był przedtem soft
No taką skrzynie założyłem, wyjęte wszystkie graty z jednego auta i Vin też potwierdził że tam była mtx75. Soft to zaraz podam jaki był wcześniej tylko podjedzie komputer do mnie i podam. Silnik pozostał 1.8 16v Duratec 125KM a skrzynia była cvt bezstopniowa.

c-matix
23-10-2016, 21:25
A wiec mam takie Firmware UHFEBE1 6M51-12A650-EB a po zainstalowaniu UHFBAE4 auto na zegarach przestało pokazywać biegi automatu ale nie chciał zapalić a po zapaleniu miał zadyszke jakby mu paliwa brakowało. A tych co ma jeżdzi i pali OK.

c-matix
26-10-2016, 20:44
Temat udało się dziś ogarnąć jak trzeba dzięki sprawnemu operatorowi.
Tedi_k i Kubie 0005 też dziękuje za podpowiedzi i chęci w pomocy.

Letis
08-11-2016, 19:25
Koledzy pytanko do tych co mają przerobionego cmaxa . Co macie wyświetlane w czasie jazdy na tym wyświetlaczu od skrzyni ?

kuba0005
08-11-2016, 19:54
Logo forda

Letis
09-11-2016, 08:17
Teraz pytanie pomocnicze........ jaki soft wgrac do 4m51-12A650-PA ? czy wedlug rozpiski http://civil.iffc.ru/ELMConfig/pcm_frw.htm powinien byc 4M51-12A650-NF ?

Lechu766
06-12-2016, 08:14
witam

A da się zrobić przekładkę w roczniku 2013 ?

mayak
06-12-2016, 08:35
w każdym się da, trzeba się tylko postarać ;)
ale czemu chcesz w całkiem świeżym aucie wywalać automat? co mu dolega?

Lechu766
08-12-2016, 07:47
Auto stoi w Niemczech. Padła skrzynia. Wogole nie reaguje. Cena jest dobra i przymierzam sie to kupic. Dlatego mysle zeby wymienic na manuala. Bo czytam te posty to wynika z nich ze te skrzynie sa dosc awaryjne. No chyba ze macie kogos godnego polecenia zeby sprawdzil ta skrzynie jak go kupie. Ale jak ma to kosztowac duzo kasy to wole zarzucic manuala i miec spokoj

wrzoch
08-12-2016, 22:47
A to auto to to co masz w opisie? 2.0TdCi z 2013 roku?
Rzuć jakimś VINem. Zapewne Powershift, bo do Diesela 2.0 chyba w tym czasie nic innego nie pchali.

Lechu766
09-12-2016, 07:02
VIN-u nie mam auto stoi w niemczech. We wtorek tam lece to go zczytam komputerem. Zobaczymy co za błedy wyrzyga.

c-matix
09-12-2016, 07:49
A orientacyjnie jaka cena za takie auto z uszkodzoną skrzynią. Pytam czy się będzie w jakiś sposób opłacało to robić

Lechu766
10-12-2016, 11:08
5500 eur

c-matix
10-12-2016, 14:36
No jesli caly to cena dobra

Lechu766
14-12-2016, 17:46
hey,

kupilem tego forda C-max 2013r z rozwalona skrzynia dzis :)

Wyrzygal takie bledy:

1) P284A - widelki zmiany biegow B, zawieszony, brak objawu
2) P284B - widelki zmiany biegow C, zawieszony, brak objawu

skrzynia wogole nie reaguje

Mial ktos podobny problem? Bo jak drogo to zamierzam manuala wrzucic

wrzoch
14-12-2016, 18:13
No to teraz pytanie ile masz do najbliższego serwisu, któremu nie strach oddać Powershifta.

U byle kogo nie warto w ogóle do tego zaglądać. Pytanie jeszcze ile masz na ewentualną naprawę tego Powershifta i czy chcesz to naprawić dla siebie czy na handel.

W Twojej sytuacji próbowałbym chyba kupić używaną skrzynie PS z gwarancją rozruchową i wymienić. Z manualem w końcu też nie będzie za tanio. Skrzynia, dwumas, półosie, lewarek zmiany biegów, przeprogramowanie auta.

Co do ewentualnej naprawy tego - zacząłbym od zobaczenia jak wygląda olej (barwa czy są w nim opiłki). Jeśli jest mocno ściorana oliwa odpuść sobie naprawę.

Możesz jeszcze zajrzeć tutaj (rokowania mało obiecujące):
http://enginetechn.blogspot.com/2013/10/automatic-transmission-6-speed.html

P284A shift fork 2 blocked completely and no unexpected movement on other shift fork INSTALL a new transmission REFER to: (307-01A Automatic Transmission - 6-Speed PowerShift Transmission - MPS6/6DCT450)
Transmission (Removal),
Transmission (Installation).
P284B shift fork 3 blocked completely and no unexpected movement on other shift fork INSTALL a new transmission REFER to: (307-01A Automatic Transmission - 6-Speed PowerShift Transmission - MPS6/6DCT450)
Transmission (Removal),
P284C shift fork 4 blocked completely and no unexpected movement on other shift fork INSTALL a new transmission REFER to: (307-01A Automatic Transmission - 6-Speed PowerShift Transmission - MPS6/6DCT450)
Transmission (Removal),

Lechu766
16-12-2016, 10:33
Gosc naprawił mi ta skrzynie, ładnie biegi przeskakują. Gosc mówil zeby co 40 -50 tys zmieniac olej w tych skrzyniach i bedzie ok

dracoxx
23-01-2017, 01:51
Ja natomiast mam problem z powershiftem w S-max z 2012 roku. też chcę zmienić skrzynię na manualabo dość mam pseudo fachowców. Ktoś zna dobrego fachowca z okolic Olsztyna. W ostateczności pojadę na 2 koniec Polski aby tylko auto działało.

FAŁDZIK
20-02-2017, 19:41
Witam klubowiczów, jestem świeżakiem na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość
od niedawna jestem posiadaczem C-Maxa i dzisiaj dowiedziałem się, że jest po zabiegu zmiany skrzyni z automat na manual, ale chyba ktoś to zrobił na odp....ol a ja chciałbym autko przywrócić do pełnej sprawności, przeczytałem cały temat i jutro będę grzebał w czujniku, żeby ogarnąć światła wstecznego i parktronik, pozostaje jeszcze temat tempomatu, jak go ogarnąć żeby działał?
generalnie autko jeździ, ale nie lubię jak coś jest a nie działa

nie dają mi także spokoju obroty silnika, auto nie "pozwala" zejść poniżej 1250 obr./min. tzn. ja hamulcuję a auto stara się przyspieszyć i jak puszczę hamulec to obroty dochodzą do 1250 i auto samo jedzie, domyślam się że ma to związek z softem ale czy na pewno

auto jest szykowane dla żony i nie chciałbym, żeby coś się stało gdyby jej auto samo zaczęło jechać przed światłami

wrzoch
20-02-2017, 21:44
Ja natomiast mam problem z powershiftem w S-max z 2012 roku. też chcę zmienić skrzynię na manualabo dość mam pseudo fachowców. Ktoś zna dobrego fachowca z okolic Olsztyna.

Do czego tego fachowca? Do naprawy czy przekładki?
Lechu766 ile Cię to kosztowało?

FAŁDZIK
22-02-2017, 17:32
pomoże ktoś?

c-matix
22-02-2017, 19:13
A może ja czegoś nie łapie , auto ma teraz skrzynie manualna i samo jedzie do przodu i nie pozwala ci wyhamować ?

FAŁDZIK
22-02-2017, 19:57
jak jest na biegu to za wszelką cenę chce utrzymać te 1250 obr., jak hamuję i obroty zejdą poniżej to czuję po aucie, że chce przyspieszać
wyhamuję dopiero jak wrzucę na luz

c-matix
22-02-2017, 19:59
Dziwna sytuacja, jak może auto samo przyspieszać , moim zdaniem potrzeba jest osoba w twojej okolicy z kablem i jeszcze raz przeprogramować PCM

FAŁDZIK
23-02-2017, 09:20
wydaje mi się, że to pozostałość w oprogramowaniu po automacie, na dniach planuję zczipować kompa i wgramy program pod manual, może pomoże
ogólnie widzę, że ktoś zrobił tą przekładkę bardzo niedbale, nie podpięty czujnik wstecznego, nie działa tempomat (pewnie brak czujnika sprzęgła, albo także nie podpięty)
ech, miało być fajne autko dla żony a widzę, że trochę mi zejdzie żeby to ogarnąć do kupy

c-matix
23-02-2017, 13:45
poszukaj kogoś z forum na swoim rejonie z kompem ogarnie ci to w godzinke. jesli tempomat nie będzie działał to wina czujników w pedałach czujnik ok 30zł. Z wstecznym sam sie uporasz kupisz wtyczke do skrzyni za 20zł i doprowadzisz 2 kabeli które sa pewnie w komorze silnika i bedzie działało.

FAŁDZIK
23-02-2017, 17:41
jak tylko pogoda pozwoli to będę grzebał w kablach, z tego co wyczytałem to trzeba wyciągnąć filtr i akumulator żeby mieć dostęp, co do czujnika wstecznego to pin 15 i 16, a jak ma się sprawa czujników pedałów i gdzie ich szukać?

c-matix
23-02-2017, 19:36
Musisz znaleść pomiędzy akumulatorem a silnikiem i nad skrzynią zaizolowaną wiązke lub całą okrągłą kostke i tam będziesz miał te kwa kable i połączyć z wtyczką do skrzyni biegów i będzie wsteczny.
Czujniki to na pedale sprzęgła i hamulca. Na hamulcu masz mieć wtedy 2szt czarny i biało niebieski.

FAŁDZIK
24-02-2017, 10:52
przypuszczam. że z czujnikiem hamulca nie będzie problemu, bo ten był od początku, tylko co z czujnikiem sprzęgła, bo to było dołożone, gdzie powinien być wpięty?
światła wstecznego ogarnięte, jednak myślałem, że razem z nimi zadziała parktronik, ale się myliłem, ktoś ma pomysł czemu to nie działa?

dracoxx
06-03-2017, 15:31
Do czego tego fachowca? Do naprawy czy przekładki?
Lechu766 ile Cię to kosztowało?

Przekładki. Możesz kogoś polecić?

FAŁDZIK
11-03-2017, 11:48
założyłem dzisiaj pedał sprzęgła, bo ten który został założony przez osobę, która robiła przekładkę skrzyni był inny niż pozostałe pedały (podczas pracy okazało się, że był z wersji poliftowej), nie było w nim czujników, zamówiony przeze mnie, już dobry pedał ma 2 czujniki, szary i czarny, do szarego wtyczka była, ale co z tym drugim, ktoś wie gdzie powinien być wpięty?
tempomat nadal nie działa :(

c-matix
11-03-2017, 12:59
poszukaj zgrubienia na instalacji może być zaizolowany bo wcześniej auto było w automacie wiec tylko na pedale hamulca były dwie wtyczki a skoro komuś zostały to pewnie zostały zaizolowane by nie drażniły wzroku. No chyba że jakiś rzeźnik poucinał wiec będziesz musiał odszukać gdzie ucięte , kupić wtyczke i je połączyć.

Bump:

ela1969
13-05-2017, 18:28
Witam
Kto robi przekladki w warszawie lub okolicach ?

dracoxx
29-11-2017, 07:16
Witam.
Panowie jestem pod ścianą mój poweszit już ledwo dycha. Szukam warsztatu który robił już przekładki. Czy ktoś może mi polecić jakiegoś fachowca który przełoży mi automat na manual. Proszę o informacje w wiadomościach prywatnych lub
na telefon: 509 160 277

c-matix
29-11-2017, 07:22
Każdy mechanik ci to powinien zrobić poszukaj w okolicy nie jest to tak bardzo skomplikowane dla mechanika chyba ze jest leniwy.
koszt samej roboty to ok 500-600zł + części i komputer

tedi_k
29-11-2017, 11:50
Każdy mechanik ci to powinien zrobić ...
W przypadku przekładki PowerShifta jakoś tak nie bardzo się rwą do tego... Nie mówiąc już poprawnym zaprogramowaniu tego potem... Z tymi przypadkami programowania to całe południe Polski tak bardziej do mnie - tyle, że z Olsztyna to trochę daleko...
W jakiejś racjonalnej odległości to kolega kuba0005 może się ewentualnie podjąć, bo ma doświadczenie z takimi przekładkami...

c-matix
29-11-2017, 12:06
W przypadku przekładki PowerShifta jakoś tak nie bardzo się rwą do tego...
Zgadza się nie doczytałem że chodzi o ten silnik i skrzynie, moja pomyłka.

mayak
29-11-2017, 12:22
Nie mówiąc już poprawnym zaprogramowaniu tego potem
w W-wie mogę zaprogramować po zmianie na manual :)

setaszi
30-11-2017, 07:24
a co za różnica jaka skrzynia ? robota taka sama . jaka by nie była i tak trzeba programować , przekładałem focusy , mondeo , s-max , nie ma większych problemów, najważniejsze kupić dobre graty / sprzęgło , skrzynia półosie itd./

dracoxx
04-12-2017, 22:13
Z kuba0005 to próbowałem się umówić rok temu. Zbywał mnie od stycznia do kwietnia jednocześnie zapewniając, że z chęcią mi zrobi przekładkę. Skończyło się lawetą i wymianą sprzęgła z dwu masą bo bidak nie miał czasu. Ceny nie muszę podawać.
Co do mechaników to ja ich rozumiem lepiej wymienić w 20 autach hamulce niż babrać się w rozbieranie polowy samochodu. Ale mimo wszystko szukam chętnego do przekładki. Jeśli ktoś coś słyszał, a jak już ma przełożoną skrzynię i namiary do fachowca to chętnie się rewanżuje.

dracoxx
07-01-2018, 18:00
a co za różnica jaka skrzynia ? robota taka sama . jaka by nie była i tak trzeba programować , przekładałem focusy , mondeo , s-max , nie ma większych problemów, najważniejsze kupić dobre graty / sprzęgło , skrzynia półosie itd./

Więc jesteś chętny na robotę?

Jestem jeszcze umówiony z jednym mechanikiem z polecenia w mojej okolicy ale widzę, żę też jakoś zapału u niego nie ma i raczej z tego nic nie będzie dam mu jeszcze tydzień i jeśli wypali to ok jeśli nie to pogadamy.

setaszi
07-01-2018, 20:07
możemy pogadać

SRS
07-01-2018, 20:36
możemy pogadać trochę daleko z Olsztyna

c-matix
07-01-2018, 23:10
trochę daleko z Olsztyna

Dla zdesperowanego nic trudnego.
Generalnie sprawa do ogarnięcia dla każdego mechanika.Sam bym sobie zrobił gdybym miał kanał. Robiłem już 3 przekładki i za każdym razem umawiałem się w ten sposób że ja ogarniam pedały, lewarek z linkami i plastiki w środku a mechanik zamiane skrzyni,półosi,poduszek. Przez co kosztowało mnie to zawsze ok 150-200zł mniej.

dracoxx
28-01-2018, 19:36
możemy pogadać

Pierwszy konkretny mechanik który nie czarował. Powiedział, że nie ma dostępu do gratów więc spasował.
SETASZI wygląda na to, że tylko ty możesz mnie uratować. Jeśli jesteś nadal chętny to powiedz kiedy jesteś wolny i daj nr do kontaktu aby obgadać temat.

Huragan
26-03-2018, 13:06
Cześć.
Mam problem co prawda w Focusie MK2 ale myślę że różnicy nie powinno być.
Pacjent to Ford Focus MK2 2.0 TDCI 110PS Automat na SID 206 Continental
VIN WF0SXXGCDS8S84605
W Sterowniku oryginalnie był 8M51-12A650-AJK
Problem pojawił się w momencie próby dopasowania pliku pod manual gdyż na SID 206 nie było focusa w manualu.
Auto zostało zaprogramowane IDSem na 8V41-12A650-CC (nr sterownika pod Kugę)
Na tę chwilę nie ma problemów z silnikiem lecz świeci się ESP i próba konfiguracji ABS kończy się niepowodzeniem.
Ktoś jest w stanie coś doradzić jak zaprogramować by było ok??

mayak
26-03-2018, 13:18
co jest w VIDblocku PCMa i w konfiguracji ABSu?

ps.
czemu nie 8V41-12A650-AH ?

c-matix
26-03-2018, 13:23
Jeśli wymieniałeś PCM to nie trzeba czasem prze konfigurować Vin w pompie ESP ???

Huragan
26-03-2018, 13:39
Jak odczytac VIDblock i konfigurację ABSu??
Nie wiem dlaczego nie 8V41-12A650-AH nie próbowałem na tym nr. Jaka jest różnica między nimi???
Sterownik jest oryginał i został przeprogramowany. Nr Vin jest też oryginalny

mayak
26-03-2018, 14:02
Jak odczytac VIDblock i konfigurację ABSu??
wgrałeś do PCM a pytasz o takie rzeczy? :-O

Jaka jest różnica między nimi???
pytanie do FoMoCo :)

Huragan
26-03-2018, 15:12
Proszę

wwwpawel
04-04-2018, 18:45
świeci się ESP i próba konfiguracji ABS kończy się niepowodzeniem
Masz system bezkluczykowy, czy palony z kluczyka?

maaarco
12-04-2018, 10:54
Witam wszystkich. Po przeczytaniu całego wątku dojrzałem do przekładki z automatu na manual w c-maxie 1.8 B. Czy ktoś mógłby się tego podjąć w okolicach Lublina, ewentualnie jakiś kontakt do sprawdzonego fachowca. Pozdrawiam

wwwpawel
14-04-2018, 19:21
Witam wszystkich. Po przeczytaniu całego wątku dojrzałem do przekładki z automatu na manual w c-maxie 1.8 B. Czy ktoś mógłby się tego podjąć w okolicach Lublina, ewentualnie jakiś kontakt do sprawdzonego fachowca. Pozdrawiam
Mi przekładkę robił kolega setaszi. Napisz do niego, może znajdzie czas dla Ciebie.

c-matix
14-04-2018, 19:41
To na prawde nie jest trudne jeśli ktoś umie wyjąć skrzynie i zmienić sprzęgło to spokojnie da sobie rade z resztą.

wwwpawel
18-04-2018, 21:34
Pod warunkiem, że dysponuje czasem, IDS-em i Elmconfig-iem.

c-matix
18-04-2018, 21:35
IDS-em i
Ten sprzęt nie jest wymagany.

wwwpawel
18-04-2018, 21:39
Nie wiem, nie robiłem tego. Brak czasu. Na pewno trzeba go przeprogramować.

SRS
18-04-2018, 22:45
Ten sprzęt nie jest wymagany. acz kolwiek bardzo przydatny i najlepiej programujący przy takiej zmianie ,

setaszi
27-04-2018, 19:26
Kolega dracoxx z Olsztyna przyjechał do Lublina z power shiftem pod maską , a odjechał z power shiftem w bagażniku :)

luceq
19-06-2018, 14:56
Witam wszystkich,

mam problem z przekładka skrzyni z automatu na manual. Pacjent to C max 1.6TDCI z 2005r. Problem polega na tym, że najpierw dostałem nieodpowiednie linki biegów, a teraz gdy już mam właściwe to mój mechanik nie potrafi ich podpiąć/założyć, bo ciągle coś nie pasuje. Czy jest w tym jakiś trick? Z góry dziękuje za pomoc.

c-matix
19-06-2018, 15:28
A może linki są do innej skrzyni. W Focusach były IB5 i MTX75 może ktoś żle dobrał lub ci sprzedał.

gumisad
29-06-2018, 21:52
A wiec mam takie Firmware UHFEBE1 6M51-12A650-EB a po zainstalowaniu UHFBAE4 auto na zegarach przestało pokazywać biegi automatu ale nie chciał zapalić a po zapaleniu miał zadyszke jakby mu paliwa brakowało. A tych co ma jeżdzi i pali OK.

Cześć. Bardzo proszę o pomoc bo jestem w takiej samej sytuacji... Wszystko jak wyżej opisane. Wgrany jest soft też niby jedyny do silnika 1.8 i też nim rzuca. Jak udało Ci się naprawić ten problem? Proszę o pomoc bo mechanik twierdzi że to jest tylko i wyłącznie wina softu.

wrzoch
29-06-2018, 23:35
mechanik twierdzi że to jest tylko i wyłącznie wina softu.

Mechanik ma rację. Dokładnie to nie softu, a sposobu jego wgrania.
Czym i jak dokładnie to wgrywałeś?

Masz kopię "starego" softu z konfiguracją?

c-matix
29-06-2018, 23:53
Mechanik ma rację. Dokładnie to nie softu, a sposobu jego wgrania.
Czym i jak dokładnie to wgrywałeś?

Fajnie że się pojawiłeś bo włąsnie czytam ten wpis i nie mogę sobie przypomnieć w czym był wtedy problem z tym moim autem. Pamiętam że wgrany był ten soft i za pierwszym razem coś silnik nie pracował ładnie. Póżniej był albo wgrany inny chyba soft z tych podanych na stronach ru.

gumisad
01-07-2018, 13:55
Z góry dzięki za zainteresowanie. Ja tego nie wgrywalem tylko znajomy również z forum. Napisałem do niego i czekam na odpowiedź.

SRS
01-07-2018, 14:19
Dokładnie to nie softu, a sposobu jego wgrania.Ja tego nie wgrywalem tylko znajomy również z forum. wbrew pozorom w jaki sposób wgrywa się soft , najlepiej jednak w tych rocznikach wgrywać to ids-em

gumisad
01-07-2018, 15:12
Soft był instalowany ucdsem. Jutro, albo pojutrze spróbujemy Ids-em. A gdyby to nie zadziałało to co ewentualnie można jeszcze by zrobić? Samochód stoi u mechanika i kawałek mam do niego a muszę już samochód zabrać od niego a w takim stanie jak silnik pracuje to nie ma mowy o jeździe.

gumisad
02-07-2018, 21:07
No i zrobione:) Zainstalowaliśmy softa pod skrzynie IB5, ogólnie trzeba było pokombinować z nimi ale jeden z softów pasował i wszystko działa jak należy:) dziękuję za pomoc wszystkim zainteresowanym a szczególnie c matixowi za prawidłową diagnozę:)

totek2
02-07-2018, 21:12
To ja dorzucę tylko info dla potomnych:
- soft wgrywany był normalnie ucds'em
- założona skrzynia MTX75
-pierwotnie wgrany był UHFBAE4 6M51-12A650-FA, na tym sofcie falowały obroty
-ostatecznie podpasowal soft UHFFAR1 5M51-12A650-RF

c-matix
02-07-2018, 21:17
To ja dorzucę tylko info dla potomnych:
-pierwotnie wgrany był UHFBAE4 6M51-12A650-FA, na tym sofcie falowały obroty
-ostatecznie podpasowal soft UHFFAR1 5M51-12A650-RF
Właśnie to samo robiliśmy z kolegą Wrzochem w moim przypadku 2 late temu. Generalnie dla tamten niby dobry soft pod 1.8 16v i skrzynie MTX75 jest jakiś nie hallo chyba. I wgrywaliśmy jeden od skrzyni IB5. Bo dla silnika nie powinno to mieć znaczenia jaka skrzynia jest zamontowana gdyż nie ma komunikacji miedzy skrzynią a silnikiem. Ważniejsze są ustawienia przełożenia głównego skrzyni. Fajnie że udało się ogarnąć temat i że mogliśmy pomóc. Teraz cieszyć się trzeba jazdą.

tedi_k
02-07-2018, 22:07
...dla silnika nie powinno to mieć znaczenia jaka skrzynia jest zamontowana gdyż nie ma komunikacji miedzy skrzynią a silnikiem....
totek2 gumisad Może nie działać tempomat. Jeśli zamierzacie uruchomić/dołożyć, to ewentualne problemy będą wynikać z tej różnicy skrzyń...
Jeśli tempomat jest i będzie działał, to bardzo proszę o wyraźne dopisanie, że po tej "podmianie" z tempomatem jest OK. Będzie to info "dla potomnych". :one:

totek2
02-07-2018, 22:08
Tempomat jest aktywny w pcm a czy działa to już kolega musi się wypowiedzieć.

c-matix
02-07-2018, 22:12
[MENTION=145772]..
Jeśli tempomat jest i będzie działał, to bardzo proszę o wyraźne dopisanie, że po tej "podmianie" z tempomatem jest OK. Będzie to info "dla potomnych". :one:
Mi po takiej operacji działał tempomat.

gumisad
09-07-2018, 12:21
Tempomat działa tylko był chwilowy problem z czujnikiem tempomatu przy pedale hamulca ale to już wina ,,mechanika,, bo włożył jakiś stary, który się zacinał i przez to wyskakiwał mi błąd światła stop i błąd układu silnika. Wymieniłem czujnik i wszystko gra jak należy

Hawar
31-10-2018, 19:11
Czy Fordzie Grand C-MAX z 2012 ,diesel 2.0 z skrzynią biegów Powershift 6DCT 450 MPS6 istnieje możliwość wymiany skrzyni z automatycznej na manualną ? i czy może ktoś wymieniał w podobnym modelu takie coś?

c-matix
01-11-2018, 21:40
Sama przekladka mechanicznie to spokojnie do zrobienia. Bardziej dowiadywa bym sie o programowanie PCM u T_ediego.

tedi_k
01-11-2018, 21:50
Czy Fordzie Grand C-MAX z 2012 ,diesel 2.0 z skrzynią biegów Powershift 6DCT 450 MPS6 istnieje możliwość wymiany skrzyni z automatycznej na manualną ? ...

Kolega SRS sprawdził na moją prośbę, że PCM nie musi być wymieniany i obsłuży manual. Trzeba więc zrobić podmianę mechaniczną i można to przeprogramować.

micjusz
21-01-2019, 14:31
Witam. Padł mi powershit i zrobiłem podmiankę na manual. Światła cofania mam już, tylko nie mogę go odpalić. Gdy podam masę na przekaźnik rozrusznika kręci ale nie odpala. Z kompem tez interfejsem połączyć się z silnikiem nie idzie.
C-MAX 2009 2.0tdci.
Ma może ktoś podpowiedź?

c-matix
21-01-2019, 18:54
Kolego jesli kombinowales zworkami w skrzynce bezpiecznikow pod maska silnika to najprawdopodobniej w najlepszym wypadku uwaliles bezpiecznik ok komunikacji PCM w skrzynce BSI czyli ten pod schowkiem wewnatrz autka i jest brak komunikacji z PCM. Przy najgorszym wypadku upaliles komputer silnika PCM. Ktory to bezpiecznik nie pamietam przeglanik pokoleii wszystkie.

micjusz
21-01-2019, 19:36
Jutro sprawdzę bezpieczniki, dam znać czy pomogło

micjusz
23-01-2019, 16:11
Faktycznie jeden bezpiecznik poszedl. Komunikacja odzyskana. Teraz tylko zaprogramować trzeba

Kolo2004
24-02-2019, 12:18
Witam.
Właśnie padł mi Power Shift w moim Fordzie 2,0 TDCI 110PS.Cena naprawy skrzyni przewyższa cenę zakupu Forda więc skłaniam się w kierunku wymiany na manual. Z mechaniki jestem laikiem więc moja prośba na forum jest taka, kto mógłby polecić zakład mechaniczny w łódzkim, który robi takie przekładki kompleksowo lub poleci kogoś z forum kto to ogarnia. Z góry dziękuję
Przepraszam że piszę w forum C-max, ale nie chciałem zaśmiecać forum nowym wątkiem

c-matix
24-02-2019, 15:09
Przeczytaj dobrze ten wątek bo moim zdaniem nie jest to skomplikowana operacja. Nie pamiętam ale jest tu kolega co robi kompleksowe przekładki . Warto czasem zapłacić lawetę. Oraz polecam jeśli masz zamiar dłużej jeździć autem zamontować sobie nowe kompletne sprzeglo

Mondus 1985
18-03-2019, 17:31
Hejka Panowie, pytanie , czy ktoś ogarnie reprogramowanie PCM z powershift na manual, POZNAŃ, jest ktoś w okolicy chętny na taką zabawę?

krystianen
18-03-2019, 17:44
Odezwij sie na priw, powalczymy z taka skrzynia. Jaki kyory rok?

Mondus 1985
18-03-2019, 17:52
Krystian już rozmawialiśmy kilka miesięcy temu na ten temat, nie byłeś chętny...
Przypomnij sobie.

online87
20-03-2019, 13:52
Witam Serdecznie kolegów forumowiczów. Sprawa wygląda następująco - Pilnie potrzebuję namiaru do zrobienia przekładki w swoim C Maxie 1.8 cvt na manual a w okolicy Warszawy, ewentualnie województwa mazowieckiego... Stoję już miesiąc i rozkładam ręce ponieważ zdecydowałem się naprawić skrzynie cvt w innym mieście wysyłając ja... Gdy wróciła i zamontowalem, oczywiście zapłaciłem za włożenie wyjęcie okazało się że nie działa ;/. Nie mam już siły walczyć z tą skrzynia I ciągłym wyjmowaniem i składaniem... Czy ktoś mi jest w stanie pomóc?

c-matix
21-03-2019, 09:24
setaszi ale okolice lublina robi kompleksowo.

c-matix
25-03-2019, 16:17
czemu nie 8V41-12A650-AH ?
Ja właśnei jestem po przekładce PowerShifta na manual w C-max 2.ptdci 2008r . i w 99 jest oki. świeci mi sie check C2783 - Niewłaściwy zespół czujników .

arturfom
26-04-2019, 06:06
Witam

Czy ma ktoś namiary na warsztat Białystok i okolice który robi przekładki z CVT na manual w 1.6 TDCI C-max?

grzesiek6001
24-03-2021, 21:51
Dzień dobry ma takie pytanie a mianowicie zrobiłem przekładkę skrzyni biegów z wadliwej CVT na manualną
I mam problem z elektrycznym hamulcem postojowym a mianowicie . Wiązka silnika poszła od manualnej skrzyni biegòw komputer również licznik i te sprawy tylko dawca miał elektryczny hamulec postojowy i świeci się całkowita usterka hamulca postojowego. chciał bym to wyłączyć bo mam zwykły manualny ręczny i działa spoko czy jest możliwość wyłączenia tej funkcji za pomocą forscan lub elmconfing . Sory jeśli był poruszany ten wątek

Waldekpoznan
25-03-2021, 08:35
Wyłączysz w forscanie albo elmconfig.Niestety nie pamiętam gdzie to bylo ale w elmconfigu jak poszukasz to znajdziesz EPB i odchacz.

grzesiek6001
25-03-2021, 21:44
Dzięki będę grzebał zobaczę bo z ESP sobie poradziłem e z tym mam problem

Bump: Mogę wykonać taką przekładkę okolice Krakowa małopolskie lub śląskie jestem z okolicy Olkusza

dk1
20-07-2021, 09:11
Witam
Mam pytanie w sprawie zmiany softu po przekładce skrzyni. Jest to s-max 2,0 tdci na delpi dcm3.5. Sterownik ma numery BG91-12A650-PG wyczytałem że odpowiednik manual to BG91-12A650-NG. Czy mogę wgrać sam flash ze sterownika z manuala kessem czy flexem, czy muszę zrobić pełny "update" ids czy ucds? żeby nadpisał w eepromie zmianę softu?

Styber
20-07-2021, 10:21
Wystarczy wgrać flash procka.
Jedyna różnica to, że Kess czy Flex nie ma chyba opcji wgrywania .vbf, więc musisz mieć dump flasha w pliku binarnym.

dk1
29-07-2021, 08:20
ok, dzięki za odpowiedź. Auto pojechało na ucdsa i wgrali soft.

Mondus 1985
30-07-2021, 20:31
pamiętasz co tam Ci wgrali, numer kalibracji?

renovatio
13-09-2022, 14:15
Witajcie...
Odświeżam temat... ;)
Pacjent c-max 1.8He 125KM. Przekladka z CVT na manual.
Zestaw do przekladki juz jedzie... Po zalozeniu skrzyni jak i co dalej...
Prosze o pomoc odnosnie złącza ze skrzyni....ktore piny co i jak połączyć i zmasować...?
Niby cos tam w temacie jest... Ale dolaczyly sie diesle i nie wiem czy zlacze ma takie same ustawienia pinow itp... Niechcialbym zryprać na dzieńdobry...

Kazdy opis na wage zlota.

c-matix
14-09-2022, 13:25
Kazdy opis na wage zlota.

Rób jak w opisie 1.6 tdci, to ta sama skrzynia .

renovatio
14-09-2022, 18:31
Moze glupie pytanie... Ale...

Czy do przeprogramowania kompa musi być fizycznie bryka? Czy wystarczy tylko wyslac komputer...?

renovatio
17-09-2022, 14:49
Rób jak w opisie 1.6 tdci, to ta sama skrzynia .

Gdzie moge znaleźć rozpiske z wtyczką do skrzyni... Uklad pinów. Bo cos w google nie mogę odszukac

c-matix
17-09-2022, 23:59
Gdzie

Mam takie zdjecie rozpiski. A z jakiego jestes rejonu polski, to może ktos ci podpowie do kogo podjechac na programowanie później

renovatio
18-09-2022, 07:29
Mam takie zdjecie rozpiski. A z jakiego jestes rejonu polski, to może ktos ci podpowie do kogo podjechac na programowanie później

Malopolska, pow. Tatrzański

Bardziej mi zalezalo na czyms w stylu...

https://imgur.com/a/CEOSJCo

Antej
18-09-2022, 08:20
Szukał chociaż kolega?
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=211778

renovatio
18-09-2022, 08:24
Szukał chociaż kolega?
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=211778

Zeby jeszcze link działał :)

Antej
18-09-2022, 08:28
Widzę ze kolega z tych oczekujących wszystkiego na tacy.
Wystarczy sprawdzić nazwę pliku PDF i poszukać.

Nie cytuj całych postów zwłaszcza gdy odpowiadasz bezpośrednio na nie.
Regulamin forum też kolega klika bez czytania przy każdym logowaniu.

renovatio
18-09-2022, 08:43
Kolego... Gdybym potrafił to znaleźć... To bym tu nie prosil o pomoc...
Nie potrzeba nam tu przemondrzalstwa... Bo chyba nie po to to forum. A ludzie szukaja tu pomocy bo nie musza wszystkiego umiec i wiedzieć...

c-matix
19-09-2022, 11:40
Malopolska, pow. Tatrzański

Ty fakycznie jesteś chyba troche toporny. Podałem ci dokładnie co trzeba zrobić , a na kostce masz opisane numery pinów. Masz wszystko jak na tacy. Jedz po tą skrzynie ib5 pod kraków bo jak nie to ja jade ją kupić bo potrzebuje.

renovatio
19-09-2022, 15:05
Hehhe skrzynia juz pod domem. A szczerze to w kostke nie zagladalem... Bo foca jest u u kumpla od miesiaca... :)

renovatio
28-09-2022, 15:28
Jest Ktoś w stanie pomóc z doborem softu po przeróbce z automatu na manual?
1.8 v16 125Km 2006
https://imgur.com/a/yGditJs

c-matix
05-08-2023, 10:04
Witam.
1. Od wtyczki skrzyni biegów pin 10 (czarno\zielony) przewód podłączamy do masy - np. do przewodu pin 16 tej samej wtyczki (czarno\zielony)gruby. Rozrusznik działa.
2. Włącznik świateł cofania. Jeden pin od włącznika na skrzyni podpinamy do masy np. tej co wyżej wymieniłem. Drugi pin włącznika podpinamy do przewodu (czarno\zielony) wtyka skrzyni biegów pin 15. Światła wsteczne działają. Pozdrawiam.

Witam
Mam kłopot z zrobieniem znajomemu świateł cofania. Po kolei.
Nie mam możliwośći sprawdznia ustawień kabelków do pinów bo wcześniej kostka została ubcięta. W kostce jest zwarty kabelek czarno-zielony z grubym czarno-zielonym i rozrusznik działa. Mam trzy wolne kabelki czarno -zielone, do dwóch jak odpinam mase nic się nei dzieje a do trzeciego wybija mi 2 bezpieczniki pod schowkiem i auto nie odpala oraz błędów dużo Awaria silnia i brak komunikacji z PCM. są to chyba bezpieczniki zasilania PCM.
Może ktoś coś ciekawego podpowie.

mazi87p
20-09-2023, 20:08
witam jest ktoś w stanie pomóc z przeróbką sterownika 5u71-12a650-ab z automatu na manual z góry dziękuję