Zobacz pełną wersję : [Galaxy 2000-2006] Kontrolka płynu spryskiwaczy - tematy związane z brakiem jej lub i na odwrót

M.A.G.
02-03-2010, 09:18
Witam.

Problem jak w temacie - nie wyświetla mi się kontrolka informująca o braku płynu do spryskiwaczy :(

Wczoraj sobie jadę, "psikam" na szyby a tu nagle płyn nie leci, pompę słychać, kontrolki nie widać:?

Myślę sobie - gdzieś przewód poszedł, zaglądam pod machę a tam wszędzie sucho, na postoju też nic nie kapie spod auta. W takim razie postanowiłem dolać trochę płynu i zobaczyć co się będzie działo, leję i leję... wlazło 4 litry :!:

Czyli zbiorniczek był pusty a kontrolki nie było ani żadnego sygnału dźwiękowego - ktoś może wie gdzie zaglądać :?: Jak się dostać do czujnika poziomu płynu :?:

Z góry dziękuje za pomoc :one:

RafałB
02-03-2010, 10:02
Może masz dezaktywowany i trzeba aktywować...

le-mar
02-03-2010, 10:30
a to i ja sie podepnę - czym i jak ? - znajdę w wątku o vag ?

RafałB
02-03-2010, 10:32
Powinno być w wątku VAG.

le-mar
02-03-2010, 12:13
no to ja troszke pokombinowałem
miałem numer 12112
i zmieniłem , tzn 16112
i nic sie nie dzieje
( wiec poczekam ) bo jak wpisalem 04112
to tylko temperaturke pokazywał :)

ewdar
02-03-2010, 17:37
Witam a może zobaczyć na początek do deski rozdzielczej czy nie jest przepalona żarówka ( led ) ? lub sprawdzić połączenia we wtyczce przy zbiorniczku spryskiwacza, a to że weszło jak piszesz kolego 4 litry to i tak mało ! bo wchodzi ok. 5 l tak więc żadne zdziwienie.
Sory że czepiam się jak piszecie że VAG wszystko pokaże, ale czasami lepiej samemu organoleptycznie sprawdzić bo jak są złe styki we wtyczce to i żaden VAG tego nie połączy.

Grzaniec
02-03-2010, 19:20
A to powinna być taka kontrolka?? :O :D U mnie nigdy nie zaświeciła, a płynu idzie sporo, bo mam spryskiwacze reflektorów. A może to zależy od wersji i po prostu ja nie mam takiej kontrolki???

le-mar
02-03-2010, 20:20
Witam a może zobaczyć na początek do deski rozdzielczej czy nie jest przepalona żarówka ( led ) ? lub sprawdzić połączenia we wtyczce przy zbiorniczku spryskiwacza, a to że weszło jak piszesz kolego 4 litry to i tak mało ! bo wchodzi ok. 5 l tak więc żadne zdziwienie.
Sory że czepiam się jak piszecie że VAG wszystko pokaże, ale czasami lepiej samemu organoleptycznie sprawdzić bo jak są złe styki we wtyczce to i żaden VAG tego nie połączy.
jak robiłem test wyjść i to działała ( kontrolka) !!! kabelki ok itd teraz czekam aż się płyn wypsika ( niestety w galaxie to chwila) .
tknęło mnie to na jeszcze inny trop - ale ni chcę śmiecić w wątku

M.A.G.
03-03-2010, 07:49
Kontrolka działa - przynajmniej jak zapłon podaję to się pokazuje. Co do pojemności zbiornika to w instrukcji mam podane 3,8l (bez spryskiwacza reflektorów) więc wychodzi, że był pusty - zresztą przestało "sikać" a po dolewce śmiga bez problemów.

deku
03-03-2010, 07:51
A to powinna być taka kontrolka?? :O :D U mnie nigdy nie zaświeciła, a płynu idzie sporo, bo mam spryskiwacze reflektorów. A może to zależy od wersji i po prostu ja nie mam takiej kontrolki???
Tu chyba masz większy zbiornik (chyba 7l)

Grzaniec
03-03-2010, 14:52
Nie znam pojemności zbiorniczka, ale na pewno jest duży i raczej ponad 5L, bo z tego co pamiętam, płyn z baniaka 5L wchodzi cały, ale nie wiem, czy jest do pełna.
Co do kontrolki, to zdarzało mi się wypsikać cały płyn, ale kontrolki nie ujrzałem:( - zależy to od wersji wyposażenia, czy wszystkie MK2 powinny mieć?

Stefano
03-03-2010, 20:57
Nie wszystkie wersje mają czujnik płynu w zbiorniczku spryskiwaczy, mozna taki dołozyć i podpiąć jednym, kabelkiem do komputera, drugi to masa i aktywowac.
Miałem gdzieś taki przepis z fotkami jak tego dokonać, zainteresowanym mogę poszukać.
Pozdr.

t nowak
03-03-2010, 21:47
Ja mam kontrolke ale co mi po niej,zaczyna mrugac jak w zbiorníku prawie susza :D a tak na marginesie do mojego zbiorniczka wchodzi prawie 2 pieciolitrowe baniaki ( posiadam spryskiwacze reflektorow)

le-mar
04-03-2010, 13:36
Nie wszystkie wersje mają czujnik płynu w zbiorniczku spryskiwaczy, mozna taki dołozyć i podpiąć jednym, kabelkiem do komputera, drugi to masa i aktywowac.
Miałem gdzieś taki przepis z fotkami jak tego dokonać, zainteresowanym mogę poszukać.
Pozdr.

a mógłby kol STEFANO sprawdzić moje wypociny - podpowiedzieć czy dobrze zrobiłem ?

"no to ja troszke pokombinowałem
miałem numer 12112
i zmieniłem , tzn 16112
i nic sie nie dzieje
( wiec poczekam ) bo jak wpisalem 04112
to tylko temperaturke pokazywał "

sp4jkk
04-03-2010, 14:14
Przyłączę się do dyskusji, ponieważ już kiedyś pytałem o czujnik poziomu płynu spryskiwacza. Mianowicie, jak dobrałem się do pompki spryskiwacza, to nie widziałem żadnego czujnika na zbiorniku. Do pompki dochodzą dwa przewody i za pewne są one od spryskiwacz przód i tył. A kontrolka mi się zapala jak już jest mało płynu. Ciekawe skąd ona wie o tym?

Kupiłem drugi zbiornik używany i w nim jest osobno czujnik. Tylko do czego podłączyć, jak u mnie nie ma luźnych przewodów?

Takie tylko zamyślenia, bo oczywiście kontrolka działa sprawnie u mnie.

Paintbox_team
13-03-2013, 10:58
Witam !
zbiorniczek zalany na fula a i tak pali się kontrolka
o co chodzi ?

wojtekn
13-03-2013, 12:00
Paintbox_team połączyłem dwa tematy co by było wszystko w jednym łatwiej będzie na przyszłość dlatego tu wylądowałeś. ;)

bartixr
13-03-2013, 12:47
jełśi się nie mylę to kontakty zamykają się w zbiorniczku gdy mamy płyn.
czyli analogicznie rozwierają przy jego braku (NO) - może mieć urwany łańcuch elektryczny - szukać w kablach lub sam włącznik do kontroli..

jacekdriver
13-03-2013, 20:31
kiedyś rozwalił mi dziadek mróz czujnik w scorpio (leini płyn a dziadek przyszedł) zadzwoniłem do sklepu zawolali 260 zł więc skręciłem kabelki i co jakiś czas dolewałem płynu .

kriss_t
13-03-2013, 20:31
Kiedyś miałem podobny problem. Zanurkowałem pod auto i zdjąłem wtyczkę czujnika poziomu płynu i co się okazało - pływała w płynie. Cały czas był niewielki wyciek na około czujnika i spływało do wtyczki robiąc chyba zworkę bo jak wszystko osuszyłem zaczęło poprawnie sygnalizować