Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Usuniecie filtra FAP w Fordzie z sterownikiem DELPHI
TuneFORCE 09-03-2010, 18:31 Gdyby któryś z forumowiczów miał problem z DPFem w Fordzie Mondeo 2.0TDCI 115/125/130KM ze sterownikiem DELPHI to informuję że właśnie wypuściliśmy pierwszego takiego forda z softowo wyłączoną obsługa FAP. Dodam że jest to PIERWSZY taki Ford w Polsce!
Nikt przed nami tego nie zrobił :569:
jendrekmak 09-03-2010, 18:39 w vw może i FAP ale w fordzie to DPF
TuneFORCE 09-03-2010, 18:57 w vw może i FAP ale w fordzie to DPF
Kolego chyba coś Ci się pomyliło :570:
Zresztą "jak zwał tak zwał" ...
FAP - "mokry" filtr cząstek stałych
DPF - "suchy" filtr cząstek stałych
W większości Fordów siedzi FAP
jendrekmak 09-03-2010, 18:59 w takim układzie wszystkim na tym forum się myli bo piszą o DPF
franczesko 09-03-2010, 19:37 no nie, bo w niektorych fordach jest suchy filtr
SrebnaStrzała 09-03-2010, 20:31 DPF'a już od dawna usuwa wiele firm.
TuneFORCE 09-03-2010, 21:26 DPF'a już od dawna usuwa wiele firm.
hehe to pojedź do jakiejś niech usuną w fordzie ze sterownikiem DELPHI:lol:
Przed nami w PL nikt tego nie zrobił! Do tej pory tylko emulator wchodził w grę:mrgreen:
hoł...hoł...hoł...się już zrobiło to cudo... DELPHIg:P...co prawda to jak szukanie igły w stog....:572:
...a co do FAP i DPF....to od jakichś 3 lat Ford robi "suche" ..czyli "ropne"...DPF:lol:
SrebnaStrzała 09-03-2010, 22:59 Osobiście spotkałem się z około 5 firmami które wyłączają GO. Z nazwy nie pamiętam, bo na info natknąłem sie przeglądając różne firmy w celu chipa.
TuneFORCE 10-03-2010, 17:53 Osobiście spotkałem się z około 5 firmami które wyłączają GO. Z nazwy nie pamiętam, bo na info natknąłem sie przeglądając różne firmy w celu chipa.
Ale nie DELPHI g:P
...dokładnie:569:...jeśli Tuneforce to zrobił z Delphi...to bedzie druga firma ... która to zrobiła w Polsceg...albo pierwsza ? :P
SrebnaStrzała 10-03-2010, 19:37 Być może chłopaki, nie było sprostowane jaki typ konkretnie :) Jak widać jednak Tune nie jest pierwszy :P
...spoko...jeśli na rynku pojawi się jakiś nastepny wyłączajacy...to gwarantuję Ci że to będzie ktoś kto "gotowce" kupuje od Vtech...albo szkopów....ale nawet Niemiec nie robi tego sam :P
SrebnaStrzała 10-03-2010, 20:37 ...spoko...jeśli na rynku pojawi się jakiś nastepny wyłączajacy...to gwarantuję Ci że to będzie ktoś kto "gotowce" kupuje od Vtech...albo szkopów....ale nawet Niemiec nie robi tego sam :P
Czyli V-tech jako pierwszy wynalazł sposób na usuniecie Delphi ?
Czyli V-tech jako pierwszy wynalazł sposób na usuniecie Delphi ?
...Ty to powiedziałeś:lol:...choć TuneFORCE robi to dobrze
SrebnaStrzała 11-03-2010, 01:23 będzie ktoś kto "gotowce" kupuje od Vtech...albo szkopów....ale nawet Niemiec
Ty dałeś to do zrozumienia kto tu rządzi:D
...no dobra...nie od szkopów...ale Szwedów...a Szwedzi ? ...hmm..g:P
SrebnaStrzała 11-03-2010, 21:24 ...no dobra...nie od szkopów...ale Szwedów...a Szwedzi ? ...hmm..g:P
Myślę że i tak Japońce to obeszli zanim pojawiło się seryjnie w autach :D
Swoją drogą, po co to wyłączać? Wiem że jest uciążliwe, ale słyszałem że ten sposób filtrowania poprawia moc w tych autach ?!
TuneFORCE 13-03-2010, 07:47 Heko, właściciel tego Mondeo dokładnie miesiąc temu był w Vtechu czy tam dzwonił i uzyskał informacje że "nie da rady" więc nie wiem o czym Ty piszesz.
Dobrze wiesz że w Delphi trzeba sie do procka dobrać więc sugestia z "gotowcami" tez jest nie trafiona g:P
...po pierwsze nie wiem do kogo dzwonił...i dlaczego mu tak powiedziano...po drugie co do gotowca to mam na myśli "kogoś" kto po przesłaniu mu kompletu...odsyła jako gotowy :P
...i dajmy już spokój...skoro dajesz rade...to się liczy w efekcie końcowym
...więc wywalajmy ten badziew..a ludziska niech się cieszą spokojną jazdą:one:
TuneFORCE 13-03-2010, 12:49 Oj Heko, w każdym bądź razie nikt więcej tego nie robi w PL, o Waszym fordzie z DELPHI nie słyszałem a jest to popularne auto i mamy o nie mnóstwo zapytań pewnie podobnie i jak Wy a nie widziałem żebyście się tym chwalili dlatego uznałem nasze auto za pierwsze....hehe chyba że oba zostały zrobione w tym samym czasie g:P
...spoko..temat wyjaśniony...FAP-y na złom...a sterowniki do nasg:P
Mam pytanie odnosnie firmy v-tech, czy polecacie w 100% tę firme do usuniecia filtra czastek stałych? Przymierzam sie do zakupu zafiry 1.9 cdti i czytajac i o problemach z tym filtrem w jezdzie miejskiej...a taka bedzie przeważala... wiem ze musze to od razu zrobic. Na forum zafiry jeszcze nikt usuwał...Jestem z Krakowa tak wiec chyba tylko ta firma wchodzi w rachubę. Jak macie doswiadczenia z usuwaniem tego filtra i czy ktos to robil w v-techu?, dzieki
...tak ...usuwamy w Vtech FAP z Zafiryg:P
SrebnaStrzała 14-03-2010, 18:19 ...tak ...usuwamy w Vtech FAP z Zafiryg:P
Z ciekawości... ile bierzecie za Delphi a ile za inne ?
Z ciekawości... ile bierzecie za Delphi a ile za inne ?
Cennik Vtechg:P:
Wyłączenie
FAP / DPF
w diesel
turbo / kompresorpojemność ≤ 2500cm³ od rocznika 2006 1490Zł.,
pojemność > 2500cm³ od rocznika 2006 2190zł.
...jak widać niema podziału:)
TuneFORCE 14-03-2010, 23:25 Z ciekawości... ile bierzecie za Delphi a ile za inne ?
U nas ceny podobnie jak w Vtechu.
Wyłączenie f.cz.st. w DELPHI to 1-3dni pracy....jak już napisał wcześniej Heko to jakby szukanie igły w stogu siana :570:
Przymierzam sie do zakupu zafiry 1.9 cdti i czytajac i o problemach z tym filtrem w jezdzie miejskiej...a taka bedzie przeważala...
Co do Zafiry...robimy co najmniej 1-3 ople tygodniowo śmiało bierz nawet z uwalonym filtrem bez problemu można go usunąć i wyłączyć
Jak to jest, że VTech się chwali na forach, że usuwa DPFy z mondeo MK3 2.0 tdci 130km Delphi, a kiedy tam zadzwoniłem to nikt nic nie wie? Kazali pytać za kilka tygodni i patrzeć na stronę. Pytałem po 3 miechach i dalej twierdzą, że nie usuwają. Na stronie dalej nic nie ma. A tutaj, czy na mondeoklubpolska od miesięcy informacje, że usuwamy, usuwamy... Coś mi tu nie gra.
pinczer222 21-07-2010, 20:38 Witam
Potwierdzam Nepciora. Dzownilem kilka dni temu do Vtech (Mondeo 2,0 TDCI 2006 z DPF) i mila Pani spytała mnie o sterownik - nie znałem więc poleciła sprawdzić, mówiła coś o Delphi i Siemensach - to mnie zdziwiło??? Nie jestem znawcą, więc nawet nie wiem gdzie tego szukać. W każdym razie dowiedziałem się, że nie wszystkie da się zrobić - zależnie od sterownika.
Poza tym na moje pytanie odnośnie fizycznego wywalenia odpowiedź była negatywna - mam sam sobie wywalić, a w Vtech usuną tylko programowo. Myślałem, że to kompleksowa usługa. .. marzylem przy okazji o wirusku...
Dowiedziałem się, jak to jest. Otóż usunąć to się i da. Ale niestety nie do końca jest sprawa dopracowana, bo co jakiś czas zapala się sprężynka...
Napiszę od siebie. V-tech miał mi to usunąć, kasa jak najbardziej 1400 PLN. Ale problem do tej pory nie został usunięty, trzy razy jeździłem do Krakowa, a to że mam do nich w dwie strony 800 km to mój koszt w zasadzie. Teraz po prostu olali mnie. Teraz tak się zastanawiając to dołożyłbym 1 tyś PLN i miałbym nowiutki DPF z Serwisu. Jakiś czas temu napisali do mnie że pracują nad problemem. To nie jest uczciwe takie postępowanie. Kasa poszła w d...
Jeśli piszesz, że tak było naprawdę to bardzo nie w porządku ze strony V-techa. A może w sprawie się wypowie kolega Heko? Może zna sprawę? A jeśli nie zna to może go Twój problem zainteresuje i jakoś go pomyślnie rozwiąże.
Kolega Heko jest jak najbardziej w porządku. Za jego pośrednictwem umówiłem się w V-Techu. Na kolejne moje wizyty w Krakowie umawiałem się bezpośrednio z gościem który mi to robił. Jeżeli faktycznie nad tym problemem pracują to w porządku, ale skoro kasa za usługę zapłacona to chciałbym aby jakoś mój problem zniknął.
wiec tylko przypomne ze wystarczy wymiana kompa + kodowanie wtryskow i kluczykow.
kompleksowo dobrze by tez zmienic egr i wiazke do niego na taka jak byla w dawcy.
jak ktos nie mial tempomatu to moze od razu kupic kompa z tempomatem i odchodza koszty aktywacji.
do dzis nie moge zrozumiec czemu ludzie bardziej boja sie zmienic kompa na inny oryginalny niz dawac komus grzebac w jego oprogramowaniu ;>
starego dpfa do zyda, moze nawet czujnik ktos kupi i wychodzi tanio ;>
Napiszę od siebie. V-tech miał mi to usunąć, kasa jak najbardziej 1400 PLN. Ale problem do tej pory nie został usunięty, trzy razy jeździłem do Krakowa, a to że mam do nich w dwie strony 800 km to mój koszt w zasadzie. Teraz po prostu olali mnie. Teraz tak się zastanawiając to dołożyłbym 1 tyś PLN i miałbym nowiutki DPF z Serwisu. Jakiś czas temu napisali do mnie że pracują nad problemem. To nie jest uczciwe takie postępowanie. Kasa poszła w d...
Właśnie wybierałem się do V-Tech'u, aby wywalić DPF'a, ale jak poczytałem o Twoich problemach to mi się odechciało.
A po za tym za te 1,4k złotych samo programowanie bez fizycznej "kastracji" Mondka z DPF'a to nie teges. Za taką kasę to powinien być komplet, a nie tylko programowanie.
W takim razie ja zaczekam, aż ceny spadną i będą robić to jak należy za pierwszym razem bez konieczności poprawki (jazdy w tą i spowrotem) oraz będzie to nie tylko "off" ale i "out" DPF.
Zważywszy na powyższe teraz będę czekać też na inną firmę, która również pracuje nad tym problemem - może będą szybsi i skuteczniejsi od V-Techu.
Współczuję Ci Deryll, bo jest to wkurzające - kasa wydana a efekt mizerny.:evil:
wiec tylko przypomne ze wystarczy wymiana kompa + kodowanie wtryskow i kluczykow.
Tari, od dawna chcę to zrobić. Tu już są bardziej szczegółowe informacje. Napisz plis, jaki numer części forda użyłeś (kompa). Chodzi mi o ten w stylu 4S71-12A650-JB. Jak dopasować? Rocznikiem i wyposażeniem? Nie jest łatwo kupić takiego kompa. Na allegro jest ich sporo, ale kiedy pytam, jaki był egr i czy miał dpf, to w odpowiedzi dostaje brednie, świadczące o tym, że nie wiedzą o czym mowa. Na przykład "miał katalizator, więc dpf już raczej nie"...
Zważywszy na powyższe teraz będę czekać też na inną firmę, która również pracuje nad tym problemem - może będą szybsi i skuteczniejsi od V-Techu.
...spoko...inne firmy też czekają na wyniki prac w Vtech:P
...mamy jednego na dłużej..a nie na parę godz....efekty już są...DPF nie dopala i została już tylko jedna kontrolka do "zgaszenia"
A po za tym za te 1,4k złotych samo programowanie bez fizycznej "kastracji" Mondka z DPF'a to nie teges.
..co do ceny...1400zł. to dla wyjaśnienia cena kompleksowa wraz z chipem :P..a "kastracja" u naszego tłumikarza to 200zł...
...poza tym pierwsze Mondki na Delphi zaczęły wywalać usterki dopiero po wyjeździe z Krakowa..więc były problemy z diagnozą...a próby na które było tylko parę h nie przynosiły efektów...praca na tym sterowniku jest b. trudna...ale tak jak było na początku ...nikt nie chipował Fordów poza Vtech...więc i teraz się uda :D
co do ceny...1400zł. to dla wyjaśnienia cena kompleksowa wraz z chipem ..a "kastracja" u naszego tłumikarza to 200zł...
Coś nie kumam.
Co znaczy cena kompleksowa wraz z chipem (czy znaczy to: chiptuning + off DPF?) - proszę łopatologicznie?
Coś nie kumam.
Co znaczy cena kompleksowa wraz z chipem (czy znaczy to: chiptuning + off DPF?) - proszę łopatologicznie?
..dokładnie..i dodam że to ceny dla forumowiczów FCP MKP
..dokładnie..i dodam że to ceny dla forumowiczów FCP MKP
No to kurde mnie zaskoczyło pozytywnie.:wink:
A jeżeli mam już chipa (wykonany poza V-Tech) i chciałbym tylko wyłączenie DPF'a to jaki koszt?
Kolega Heko jest jak najbardziej w porządku. Za jego pośrednictwem umówiłem się w V-Techu. Na kolejne moje wizyty w Krakowie umawiałem się bezpośrednio z gościem który mi to robił. Jeżeli faktycznie nad tym problemem pracują to w porządku, ale skoro kasa za usługę zapłacona to chciałbym aby jakoś mój problem zniknął.
Deryll, jak tam Twój Mondek?
Czy problem wyłączenia DPF'u jest już rozwiązany?
Czy ktoś z użytkowników Mondziaka może zastosował ten model emulatora DPF -> http://emulatory.com.pl/nasze-produkty.html?gclid=CJyYzv7VvqMCFUeQ3woddV1efQ.
...odpowiem na to zapytanie...DPF w Mondkach na Delphi już ogarnięty...tylko czekaliśmy na potwierdzenie po dłuższej jeździe...po 2 tygodniach Deryll potwierdził brak problemów
...teraz robimy następnego...ale przyjechał na lawecie, bo w ogóle nie zapalał...więc najpierw musimy go uruchomić...
...dam znać jak wyszedł po usunięciu DPF i chipsie
Czy bebechy z DPF'a są coś warte, czy można je wywalić na złom?
Już wiem, że bebechy z DPF'a są coś warte bo znalazłem w necie, iż np. cena dotyczy zakupu filtra DPF przy zwrocie starego.
...uwierz..są znacznie mniej warte niż katalizatory..a po co im stary DPF, to się można tylko domyślać:roll:
...następne Delphi pokonane...2 szt..ale jedno jest pewne, czas usuwania DPF-a (programowe) z MK3 to co najmniej 3..5 dni...do tej pory nie trafił się jeszcze Mondek z identycznym oprogramowaniem...więc każdy musi być traktowany indywidualnie
Heko, a w 2,2 MkIII też sa takie jaja z wywaleniem tego paskudztwa?
...oczywiście...jeśli jest na Delphi...a jak sądzę jest:roll:
Hmmm :(
A dopytam sie jeszcze o mkIV - mam możliwośc kupna Mondka mkIV 2007r 2,0TDCI z silnikiem o mocy 130KM, ale wersja z ręczną skrzynią biegów (na Polskę takie cuś chyba nigdy nie szło, ten silnik tylko z automatem chyba był) - jak tutaj wygląda sprawa z wywaleniem DPF'a - no i pytanie, czy wogóle ten DPF tam był pakowany????
Aaaa, RTS'em da radę go "pyknąć"?
Mieliście już do czynienia z taka wersją i na ile bezpiecznie da się go do góry popchnąć?
...DPF.? zależy skąd sprowadzone...ale raczej będzie...i oczywiście można wywalić...a co do RTS to nie próbowaliśmy..więc nie wiem czy obsługuje...ale myślę że tak
V-TECH NIE WYŁĄCZY OBSŁUGI DPF-A!!!!
Byłem w Krakowie już cztery razy, a za ostatnim podejściem zostawiłem auto na tydzień. Po tygodniu mam wiadomość ecu nie obsługuje dpfa. Jadę po autu i po 5 minutach jazdy stwierdzam że jak było tak jest. Pracownicy twierdzą że testowali auto, ale ja nie wierze w takie cuda bo przejechali raptem 100 km a auto stało tydzień pod płotem.
Co najciekawsze moje koszty na dzień dzisiejszy jazd do Krakowa i usługi to ok 3 tyś i co mam powiedzieć?
Heko zapłaciłem za usługę i co mam teraz robić?
PS. Nikt w Polsce nie chcę się podjąć na dzisiejszą chwilę Mondeo z Delpfi, a jak robię to bez gwarancji.
...nie mam pojęcia o co chodzi...ale byłem świadkiem że codziennie wgrywali programy..i testowali...a ostatnie chyba 3 dni już nie dopalał:roll:
..poza tym inne jeżdżą bez problemów :)
..dzwoniłeś do chłopaków??
...nie mam pojęcia o co chodzi...ale byłem świadkiem że codziennie wgrywali programy..i testowali...a ostatnie chyba 3 dni już nie dopalał:roll:
..poza tym inne jeżdżą bez problemów :)
..dzwoniłeś do chłopaków??
interesuje mnie jak zakończyła się ta sprawa
mam podobny problem z tdci 115 i rozważam opcje "wirus + off dpf", czy mam się nastawiać czy szukać jakiejś alternatywy?
interesuje mnie jak zakończyła się ta sprawa
mam podobny problem z tdci 115 i rozważam opcje "wirus + off dpf", czy mam się nastawiać czy szukać jakiejś alternatywy?
...alternatywa to nowy DPF...bo nikt tego nie wyłącza poza Vtech...a emulatory właściwie nie działają..
...na razie z tamtym sprawa stoi w punkcie wyjściowym
...alternatywa to nowy DPF...bo nikt tego nie wyłącza poza Vtech...a emulatory właściwie nie działają..
...na razie z tamtym sprawa stoi w punkcie wyjściowym
czyli mam rozumieć, że Vtech dpf usuwa skutecznie,
jak sprawdzić jaki mam sterownik i czy to w ogóle ma znaczenie?
czyli mam rozumieć, że Vtech dpf usuwa skutecznie,
jak sprawdzić jaki mam sterownik i czy to w ogóle ma znaczenie?
...tak..ale może to potrwać nawet tydzień:shock:...a sterownik jest delphi tak czy inaczej...i nie ma to znaczenia, bo i tak prawie każdy ma inny soft:P
...tak..ale może to potrwać nawet tydzień:shock:...a sterownik jest delphi tak czy inaczej...i nie ma to znaczenia, bo i tak prawie każdy ma inny soft:P
Jutro jadę na mechaniczne czyszczenie filtra, jak nie pomoże to będę chciał być recenzentem usuwania filtra bo chyba kolega heko mnie przekonał :)
TuneFORCE 02-10-2010, 20:51 ..................
TuneFORCE 31-10-2010, 08:22 ..............
TuneFORCE 16-11-2010, 20:54 Małe fotostory:
1. Mieliśmy najazd Fordów...jak ASO Forda:
http://tuneforce.pl/New Folder/1.jpg
2. Oczywiście sprzęt również jak w serwisie Forda:
http://tuneforce.pl/New Folder/9.jpg
3. Zabieramy się więc za wyjecie sterownika:
http://tuneforce.pl/New Folder/2a.jpg
http://tuneforce.pl/New Folder/3a.jpg
http://tuneforce.pl/New Folder/4a.jpg
4. Programowanie ECU
http://tuneforce.pl/New Folder/5a.jpg
5. Na koniec wymiana rozrzedzonego oleju na nowy - również jak w ASO Forda:
http://tuneforce.pl/New Folder/8.jpg
TuneFORCE 17-11-2010, 21:10 Właśnie skończyłem grzebać wersje 130KM
http://tuneforce.pl/New Folder/130.jpg
DPF wywalony, spędziliśmy nad nim cały dzień ale na szczęście są rezultaty :-)
TuneFORCE 26-05-2011, 21:37 Usunięty DPF i lekki mod:
http://tuneforce.pl/mondeo_dpf_chip.jpg
|