Witam raz jeszcze wszystkich. W moim fordziszu pojawił się kolejny problem, mam nadzieje, że mi poradzicie, co to może być. A mianowicie.. czasem.. bardzo rzadko lecz jednak.. czasem mam tak, że wciskam sprzęgło.. i słyszę huk... próbuję wrzucić bieg, się okazuje ze nie mam sprzęgła. Puszczam sprzęgło, słyszę cyk cyk cyk (szczęk zębatki), wciskam jeszcze raz sprzęgło i jest w porządku przez jakiś czas.
Słyszałem, że może to być półksiężyc napinacza linki sprzęgła, kładłem się pod pedały, ale niestety od spodu nie widać, czy ząbki są wyrobione czy nie.
Co wy o tym myślicie? Czy faktycznie jest do wymiany półksiężyc, czy wina leży po innej stronie?
na 99% polksiezyc jest juz na wyczerpaniu. radzilbym go wymienic i dobrze przesmarowac linke.
nie zna ktoś jakiegoś patentu aby wypier... ten półksiężyc ( w zasadzie niewiem po co on, tylko sie łamie i sa problemy, bo śruba do regulacji jest ehh oczywiście mówie o mk7)? na dniach zamierzam wymienić sobie pedała to przy okazji moze taka modyfikacja? :))
nie zna ktoś jakiegoś patentu aby wypier... ten półksiężycCiężko ale wychodzi.Trzeba odkręcić blachę,wydłubać zabezpieczenie i wysunąć ośkę w lewo.
gobertVIP
23-03-2010, 20:43
Podłącze sie. WYmieniłem dziś sprzegło i mam starsznie nisko pedał sprzęgła ( lekko puszcze auto juz rwie do przodu), moge go na tym pół księżycu podciagnąć jakoś ?
Kolego gobertVIP , klucz imbusowy ( nie pamietam numeru ) i nad pedalem masz srube , dokladnie nie pamietam , ale wydaje mi sie ze musisz sprubowac odkrecac w lewo i obserwowac pedal.
Pozdrawiam.
gobertVIP
23-03-2010, 21:15
zagadza sie jest tam taka śruba, kiedyś wymieniałem juz ten pół księżyc ale nic z tą śrubą nie kombinowałem.... Jutro powalczę z tym :)
Dokładnie imbus 6 śruba nad dźwignią sprzęgła, dokręcasz w prawo dźwignia idzie do góry w lewo idzie w dół:)
Panowie, a wracając do tematu, to to na pewno półksiężyc do wymiany, czy może wina leży w czymś innym?
na 99% polksiezyc jest juz na wyczerpaniu. radzilbym go wymienic i dobrze przesmarowac linke.
Dołączam się do wypowiedzi:)