Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Montaż dodatkowych foteli
mediapress 23-03-2010, 12:27 Witam!
W pierwszym zdaniu witam wszystkich forumowiczów - to mój pierwszy post na tym forum.
Na dniach kupuję używanego Maxa 2.0 140km 5 osobowego (2007).
Czy możliwe jest dołożenie dodatkowych 2 siedzeń w tyle - czy każdy S-Max jest do tego fabrycznie przystosowany i cała filozofia ogranicza się do zdobycia siedzeń i "wstrzelenia" ich w odpowiednie miejsce czy też jest z tym więcej zachodu?
Na chwilę obecną nie potrzebuję 7 miejsc, ale zawsze lepiej jeśli one są w zapasie. Zdecydowanie większą dla mnie zaletą tych siedzeń na dzień dzisiejszy jest to, że zapewniają one płaską podłogę po złożeniu ich wraz z drugim rzędem siedzeń - to dla mnie bardzo istotne z powodu częstego przewożenia dosyć sporego przedmiotu.
Będę wdzięczny za wszelkie rady i informacje w tym temacie.
Pozdrawiam z gór.
Darek
macgregor 23-03-2010, 12:36 Poczytaj sobie tu
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=65614&highlight=rz%B1d+foteli
mediapress 23-03-2010, 12:46 ....a wydawało mi się, że przeszukałem dokładnie forum.
Pięknie dziękuję i przepraszam za zdublowanie tematu.
Darek
witam,
tutaj masz linka do niemieckiego forum gdzie jest foto z operacji dokładania 3 rzędu.
http://galerie.s-max-club.de/main.php?g2_itemId=2775&g2_page=2
pozdrawiam XPrzemo
szmelcmax 28-03-2010, 21:05 Chciałem wtrącić swoje "trzy grosze" do tematu trzeciego rzędu siedzeń. Kolega -mediapress- właściwie ich nie potrzebuje, ale zależy mu na płaskiej przestrzeni bagażowej. Kupując to nasze "cudo" też miałem podobny dylemat. Stwierdziłem jednak, że 3700 zł za płaską podłogę i zmniejszenie przestrzeni bagażowej to trochę za dużo. I postanowiłem kupić wersje 5-cio osobową, a płaską "podłogę" zrobić samemu. Choć mam homologację na 7 osób (wcale jej nie chciałem) i gdyby kiedyś zaszła konieczność można pokombinować z dokładką siedzeń. Moja płaska "podłoga" to po prostu stelaż, który można wkładać lub wyjmować zależnie od potrzeb. Jest wykonany z drewna i sklejki. Obity odpowiednią wykładziną . Jest lekki , więc jedna osoba wkłada (wyjmuje) go bez problemu , co zajmuje max. 2 minuty. Ma też tę zaletę, że po włożeniu nie "kradnie" przestrzeni bagażowej, bo w jego wnętrzu są wolne przegrody, które można wykorzystać. Nie wdając się w szczegóły powiem, że nie kosztowało mnie to zbyt wiele bo ok. 200 zł plus jeden dzień majsterkowania. Sam projekt i konieczne "pomiary , wymiary, namiary" to już niestety kolejny dzionek główkowania. Ale warto, bo służy dobrze. Polecam taka opcje osobom zamawiającym 7 siedzeń wyłącznie ze względu na płaską podłogę. Oczywiście do przechowywania wyjętego stelaża potrzebny jest jakiś kąt (ja wieszam w garażu na ścianie), co należy wziąć pod uwagę.
pawels_123 29-03-2010, 12:26 Witam,
Szmelcmax jaki dokument potwierdza to co napisałeś: "mam homologację na 7 osób" ?
Bo rozumie że samochód masz wyposażony tylko w 5 foteli ?
Napisze z własnego doświadczenia - kupiłem samochód używany (fabrycznie 5 osobowy), w dokumentach od początku było 7 osobowy, a foteli oczywiście mam 5.
Na przeglądzie technicznym diagnosta stwierdził niezgodność stanu faktycznego samochodu (przystosowany do przewożenia 5 osób) z zapisem w dowodzie rejestracyjnym (7 osób) i nie podbił mi przeglądu.
Po wizycie w wydziale komunikacji dowiedziałem się, że muszę wymienić dowód i zrobić dodatkowe badanie techniczne, potwierdzające ilość miejsc (chociaż fabrycznie samochód był 5 osobowy) - taki Polski paradoks.
Dlatego jestem ciekawy co to za homologacja na 7 osób, która nie wymaga fizycznej obecności dodatkowych 2 foteli + dodatkowe wyposażenie typu pasy, zagłówki itp. i jednocześnie nie budzi zastrzeżeń przy przeglądzie technicznym ?
Rozumie, że można załatwiać sobie przeglądy i taki problem omijać, ale przecież nie o to chodzi.
szmelcmax 29-03-2010, 14:31 Kolego Pawels 123! Dokumentem tym jest homologacja Forda. Może nastąpiła pomyłka, ale mam w niej 7 miejsc, podczas gdy w rzeczywistości i na fakturze zakupu było 5. Pani rejestrująca pojazd uparła się, że w dowodzie ma być tak jak w homologacji i taki mam wpis. Dzwoniła nawet do salonu i kazała zrobić notę korygującą do faktury bo inaczej nie zarejestruje auta. Tak też się stało. Osobiście mi to nie przeszkadzało bo jakbym się uparł, to mogę zawsze opcjonalnie dołożyć sobie te dwa siedzenia bez papierologii. Moje rozumowanie było i jest takie, że mniej siedzeń niż w dowodzie w rzeczywistości mieć mogę. Więcej - nie. Nie wiem jak to jest w przepisach, a tu czytam, że miałeś problem na stacji diagnostycznej. Dziwi mnie to bardzo, bo są auta gdzie wyjmuje się siedzenia zależnie od potrzeb. Np. Mazda Premacy. I co wtedy. I jadą powiedzmy dwie osoby, a auto jest na 5. Logicznym jest przecież .że nie może jechać więcej osób niż jest siedzeń. Ale przepisy i logika często się kłócą. Czyżbym miał się spodziewać przy np. kontroli policyjnej, że zatrzymają mi dowód bo siedzeń brakuje?
pawels_123 29-03-2010, 15:01 S-Max wyjeżdżając z fabryki jako 5-miejscowy nie ma (według Forda) możliwości (w późniejszym terminie) dołożenia tych 2 dodatkowych foteli i w takiej konfiguracji jest samochodem przystosowanym do przewożenia tylko 5 osób.
Ford uzyskał homologacje dla S-Max`a do przewożenia 7 osób, ale w wersji fabrycznie wyposażonej w 7 foteli (a nie w 5). I takie wyposażenie nie jest standardowe, ale za dodatkową dopłatą (zresztą koledzy podali wyżej kwotę).
Oczywiście, jak ktoś się uprze, to może zrobić przeróbkę - ale np. w autoryzowanym serwisie mu tego już nie zrobią (niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę, ale taka informacja jest również w instrukcji obsługi - nie ma możliwości dołożenia 2 dodatkowych foteli do samochodu skonfigurowanego jako 5-osobowego).
Dlatego, przy przeglądzie diagnosta stwierdził, że brakuje nie tylko 2 foteli, ale również: możliwości ich bezpiecznego zamontowania, oraz osprzętu typu: pasy bezpieczeństwa - samochód więc nie umożliwia przewożenia (w sposób bezpieczny) 7 osób.
Nie wiem jak to jest w przypadku innych samochodów - może wystarczy że są np. szyny umożliwiające mocowanie dodatkowych foteli, pasy bezpieczeństwa dla tych dodatkowych miejsc i inne rzeczy które świadczą o tym, że po dołożeniu tych foteli pasażerowie mogą bezpiecznie i zgodnie z przepisami podróżować.
szmelcmax 29-03-2010, 15:44 No to mogę się spodziewać podobnych pierepałek na przeglądzie jakie ty miałeś. Zagadam o tym w salonie , jak będę na przeglądzie gwarancyjnym. Jak mi sprzedali takie "jajko z niespodzianką", to prędzej czy póżniej jakieś gratisy od nich za to wyciągnę. Na pewno zbyć się nie dam.
szmelcmax 29-03-2010, 15:50 No to mogę się spodziewać podobnych pierepałek na przeglądzie jakie ty miałeś. Zagadam o tym w salonie , jak będę na przeglądzie gwarancyjnym. Jak mi sprzedali takie "jajko z niespodzianką", to prędzej czy póżniej jakieś gratisy od nich za to wyciągnę. Na pewno zbyć się nie dam.
Witam.
Ja kupiłem maxia jako 5 osobowego i obecnie samochód znajduje się w autoryzowanej stacji forda w bielsku białej w celu dołożenia dwóch dodatkowych foteli. Uzyskałem informację że jeśli przeróbka nastąpi w ASO Forda to z homologacją nie będzie problemów ( potwierdzeniem jest faktura z ASO ). Jak już odbiorę auto to napiszę co i jak.
szmelcmax 29-03-2010, 17:43 Witam.
Ja kupiłem maxia jako 5 osobowego i obecnie samochód znajduje się w autoryzowanej stacji forda w bielsku białej w celu dołożenia dwóch dodatkowych foteli. Uzyskałem informację że jeśli przeróbka nastąpi w ASO Forda to z homologacją nie będzie problemów ( potwierdzeniem jest faktura z ASO ). Jak już odbiorę auto to napiszę co i jak.
A czy możesz powiedzieć mnie ciekawskiemu ile taka przeróbka miałaby kosztować? Chciałbym porównać do ceny fabrycznej.
Powiem tak jak kupujesz nowego to możesz go doposażyć, za 3,7 jeśli dobrze pamiętam, ale jeśli masz już go u siebie to koszt jest dużo wyższy, dość powiedzieć, że w ASO za same fotele powiedzieli mi 5 tyś + inne boczki, pasy, podłoga, robocizna itp. to koszt oscyluje w granicach 9tyś. Ja kupiłem fotele na jednym z portali ( w ASO nie bardzo się krzywili, marudzili, ale w końcu zrobią) całość wyjdzie około 5tyś
szmelcmax 30-03-2010, 09:32 Powiem tak jak kupujesz nowego to możesz go doposażyć, za 3,7 jeśli dobrze pamiętam, ale jeśli masz już go u siebie to koszt jest dużo wyższy, dość powiedzieć, że w ASO za same fotele powiedzieli mi 5 tyś + inne boczki, pasy, podłoga, robocizna itp. to koszt oscyluje w granicach 9tyś. Ja kupiłem fotele na jednym z portali ( w ASO nie bardzo się krzywili, marudzili, ale w końcu zrobią) całość wyjdzie około 5tyś
Dzięki za odpowiedż. Jednak jak się coś zamówi przy produkcji wychodzi taniej. Tak jest chyba ze wszelkimi zmianami i dokładkami w autach. Tylko nie zawsze wcześniej się wie jaka "zachciewajka" nas dopadnie.
dokładnie tak, tylko nie zawsze kupuje się nowe auto. W moim przypadku jest to max używany a dostępność na rynku wtórnym wersji 7-io osobowych jest bardzo bardzo znikoma ( nie mówiąc o bezwypadkowośći) a że udało się znaleść 5-cio osobowego prawie takiego jak chciałem ( chodzi o wyposażenie ) to cóż było robić wycieczka do kilku ASO czy się da ile to kosztuje itp i decyzja kupujemy i przerabiamy :) mam nadzieję że chłopaki na święta zdążą.
Hmm, może łatwiej było poszukać Galaxy? ;)
Starnaś;
"...a dostępność na rynku wtórnym wersji 7-io osobowych jest bardzo bardzo znikoma ..."
to prawda - sam się długo naszukałem, a w związku z tym i w dodatku 7osobówki są o ładnych kilka tyś. droższe na rynku wtórnym - prawo popytu i podaży
pewnie że łatwiej o Galaxy ale mnie się bardziej podoba S-max, galaxy to takie trochę pudło, bez urazy oczywiście kwestia gustu
Witam wszystkich.
Mam pytanie czy spotkał się ktoś z takim przypadkiem w dowodzie rejestracyjnym mam ilość miejsc 7 a wersja jest 5 miejscowa ?
Auto mam sprowadzone z Francji, osobiście.
Wynikało by że mogę "bez karnie" dołożyć sobie dodatkowe fotele.
Witam wszystkich.
Mam pytanie czy spotkał się ktoś z takim przypadkiem w dowodzie rejestracyjnym mam ilość miejsc 7 a wersja jest 5 miejscowa ?
Auto mam sprowadzone z Francji, osobiście.
Wynikało by że mogę "bez karnie" dołożyć sobie dodatkowe fotele.
Witam ponownie w temacie:)
-ja mam eSia z BE i dowodzie mam 7 person (a foteli jest 5) - i z tego faktu mam zamiar skorzystać.
pozdr!
XPrzemo
Mam z D, też 5 osobowy, a w dowodzie... 7 :)
Odnośnie dokładania 3 rzędu siedzień wg. zeznań diagnosty:
- dołożenie siedzień i pasów musi być wykonane przez warsztat, który ma we wpisie do EDG lub w KRSie pozycję opisującą warsztat dokonujący zmian konstrukcji pojazdów
- wymagane jest wykonanie przeglądu w odpowiedniej stacji diagnostycznej - przegląd podstawowy (nawet jesli nie jest wymagany - samochody mlodsze niz 3 lata) plus przeglad zmian konstrukcyjnych
- z papierami od diagnosty wycieczka do wydzialu komunikacji po dowód 7-miejscowy
Jeśli w dowodzie juz jest 7 miejsc to tylko trzeba dołożyc siedzenia i pasy.
Przy okazji - czy fotele skrajne 2 rzędu są takie same w wersji 5 i 7 miejscowej ? Czy te z wersji 7 miejscowej nie są jakoś składane/przesuwane w celu ułatwienia wsiadania ?
tygrysex 10-04-2010, 17:49 W 7 miejscowej sa skladane, jak jest w 5 osobowej, tego nie wiem, ale chyba tak samo, bo tez chyba maja skladac sie na plasko...
szmelcmax 10-04-2010, 19:09 W 7 miejscowej sa skladane, jak jest w 5 osobowej, tego nie wiem, ale chyba tak samo, bo tez chyba maja skladac sie na plasko...
W wersji 5 osobowej siedzenia także składają się na płasko oraz przesuwają. Chyba nie ma różnicy w tym elemencie.
Jak ktoś zamawia s-ia to chyba za 3-4 stówy można zamówić "pakiet montażowy" i w przyszłości dokupić sobie fotele. Dzięki pakietowi przewidziane jest późniejsze domontowanie tego 3 rzędu.
jjslowiki 31-07-2012, 06:40 a jak jest z dostaniem sie do 3 rzedu siedzen po dolozeniu 2 foteli. Cyz w drugim rzedzie trzeba cos zmieniac
...Przy okazji - czy fotele skrajne 2 rzędu są takie same w wersji 5 i 7 miejscowej ? Czy te z wersji 7 miejscowej nie są jakoś składane/przesuwane w celu ułatwienia wsiadania ?
Kolego, wersja 5 miejscowa ma skrajne fotele 2 rzędu bez możliwości przesunięcia ich w celu wsiadania do 3 rzędu. Natomiast we wersji 7 osobowej oraz wersji 5 + "pakiet rozwojowy" -skrajne siedzenia 2 rzędu pozwalają się całkowicie złożyć i równocześnie przesunąć do przodu aby ułatwić wsiadanie do 3 rzędu - a tak namacalnie: w tej wersji wszystkie siedzenia w 2 rzędzie posiadają z tyłu foteli czerwone tasiemki pozwalające pasażerom 3 rzędu złożyć siedzenia do wyjścia. ...that's all!
pozdr!
Przemo
Mam wersję 5-osobową, w drugim rzędzie wszystkie siedzenia są składane i przesuwane. Siedzenia przesuwa się używając dźwigni pod siedziskami. Skrajne siedzenia są składane przy pomocy dźwigni po zewnętrznych stronach, środkowe przy pomocy czerwonej taśmy. Czyli trochę inaczej niż napisał Przemo.
Mam wersję 5-osobową, w drugim rzędzie wszystkie siedzenia są składane i przesuwane. Siedzenia przesuwa się używając dźwigni pod siedziskami. Skrajne siedzenia są składane przy pomocy dźwigni po zewnętrznych stronach, środkowe przy pomocy czerwonej taśmy. Czyli trochę inaczej niż napisał Przemo.
Mam identycznie (wersja 7-mio osobowa)
Slartibartfast 01-08-2012, 22:41 U mnie (7-os) skrajne fotele mają uruchamianą boczną dźwignią funkcję przesuwania z pochyleniem oparcia - właśnie do wsiadania. Potem można popchnąć fotel by wrócił na swoje miejsce z oparciem w pozycji wyjściowej. Czerwony pasek robi to samo.
Nie wiem czy w 5-os tak samo działa
U mnie (7-os) skrajne fotele mają uruchamianą boczną dźwignią funkcję przesuwania z pochyleniem oparcia - właśnie do wsiadania. Potem można popchnąć fotel by wrócił na swoje miejsce z oparciem w pozycji wyjściowej. Czerwony pasek robi to samo.
Nie wiem czy w 5-os tak samo działa
U mnie to jakoś tak nie chce działać (mam 7osobowy): jak przywracam fotel do poprzedniego stanu to oparcie zawsze wraca mi do pionu.
Może jakiś specjalny ruch trzeba wykonać?
U mnie to jakoś tak nie chce działać (mam 7osobowy): jak przywracam fotel do poprzedniego stanu to oparcie zawsze wraca mi do pionu.
..
U mnie to samo.
W moim maxiu jest dokładnie jak u kolegów powyżej :-)
Slartibartfast 02-08-2012, 11:49 U mnie oparcie zawsze wraca do poprzedniej pozycji (a może zawsze takiej samej, bo nie robiłem testów z różnymi pochyleniami). Popycham fotel w przód i w tył za oparcie (jedna ręka na dźwigni druga na oparciu). Natomiast bardzo często zdarza mi się, że fotel nie cofa się do poprzedniego miejsca, tylko blokuje się wcześniej.
U mnie oparcie zawsze wraca do poprzedniej pozycji (a może zawsze takiej samej, bo nie robiłem testów z różnymi pochyleniami). .
Masz tak jak my na bank...zobaczysz różnice jak pochylisz bardziej oparcia i potem złożysz fotel na maxa... ;)
Slartibartfast 02-08-2012, 12:28 Złożyć można przez podniesienie dźwigni "poziom" wyżej. Nigdy tego nie robię, bo po co składać fotel na maxa gdy się chce wsiąść do tylnego rzędu? :)
P.S. Ostatnio przewoziłem kuchenkę, taką standardową wolnostojącą z piekarnikiem 88x60x60cm. Weszła bez problemów do bagażnika, bez przesuwania 2 rzędu do przodu i jeszcze się trochę bagaży zmieściło. Maksiu ma potencjał :D
Złożyć można przez podniesienie dźwigni "poziom" wyżej. Nigdy tego nie robię, bo po co składać fotel na maxa gdy się chce wsiąść do tylnego rzędu? :)
No to jest jasne,dźwignia na maxa i fotele się kładą na płasko...
Wiozłem przed wczoraj zmywarke i też złożyłem fotele wszystkie na wszelki wypadek ( w 10 sekund więc luz :D ) ale weszła mi lekko do bagażnika i to w poprzek :shock:
Za to "kocham " właśnie S-ia :D 10 sekund i robi sie z 7-osobówki - dostawczak :D
adasso_1 29-05-2013, 20:36 witam!
Potrzebuje instrukcji jak dolozyc trzeci rzad foteli do wersji 5-cio osobowej, i co trzeba dokupic, i czy to w ogole jest mozliwe. z gory dziekuje za informacje.
adam
Wystarczy, że poświęciła chwilę i przeczytasz ten temat...
Panowie moja prośba ......:) przydał by się jakiś manual z fotkami
jak są zamontowane te czerwone taśmy w fotelach 2' giego rzędu
do przesuwania i pochylania skrajnych foteli.
Nie mam tej funkcji i osoba siedząca w trzecim rządzie jest zmuszona czekać aż ktoś odsunie fotel drugiego rzędu żeby wyjść .
Przyłączam się do prośby kolegi Eclipse.
Dodatkowo jakby ktoś rozpracował i opisał konstrukcję stelaża tych foteli – one przesuwają się do przodu w większym zakresie, co dodatkowo ułatwia wsiadanie do 3 rzędu.
Może ma ktoś możliwość porównania fotela 2 rzędu normalnego oraz z możliwością zwiększonego przesuwania - prosimy o pomoc.
tomisoft 17-09-2017, 13:45 Witam. Mam pewien problem z przełożeniem 3 rzędu foteli z mojego starego (MK2 przed lift Smaxa do nowego (MK2 polift). Czy ktoś się spotkał z brakiem gwintu w mocowaniach podłogowych foteli i pasów. Ostatnio jak montowałem 3 rząd w przedlifcie, otwory w podłodze były z gwintem. A w moim obecnym otwory są ale tuleje są bez gwintu :(
Czy to norma w poliftowym Smaxie czy mam szczęście. :D
Piszesz chyba o Mk1 bo S-max Mk2 jest produkowany obecnie. Z tego co wiem otwory zawsze były niegwintowane. Do mocowania foteli i pasów do podłogi są stosowane specjalne śruby samogwintujące. Prawdopodobnie w tym przedliftowym S-maxie były zamontowane fotele i ktoś je wymontował.
A w moim obecnym otwory są ale tuleje są bez gwintu Czy to norma w poliftowym Smaxie czy mam szczęście.
Norma. Wkręć w te tuleje oryginalne śruby to się nagwintują.
BTW. S-MAX mk2 jest na razie tylko przedliftowy:wink:
siemanos 15-07-2019, 17:22 Witam,
Panowie,
Prośba o pomoc- teściowa chce jechać nad morze, więc potrzebne 2 dodatkowe fotele w moim S-maxie :)
S max rok 2010 -sprowadzony z Niemiec - w dowodzie wbite od urodzenia 7 miejsc. Foteli: 5
W zał kilka zdjęć auta. Sytuację komplikuje dodatkowo podwieszana butla z gazem.
Pytania:
1. Chyba najlepiej kupić fotele z Galaxy ze względu na to, że się przesuwają? https://allegro.pl/oferta/fotel-srodkowy-3-rzad-komplet-galaxy-mk3-06-7087962710
2. Osobno zakup pasów od Mondeo
3. Co z wykładziną? CZy obecną da się przystosować domowym sposobem?
4. Czy potrzebuję jeszcze jakieś części? boczki itp? (na pewno śruby , ale czy coś jeszcze?
Przepraszam za brud w aucie i chaos posta :)
Bump: kolejne foto
Prośba o pomoc- teściowa chce jechać nad morze, więc potrzebne 2 dodatkowe fotele w moim S-maxie Zleć teściowej poczytanie działu "Fotorelacje z napraw". Może Ona ogarnie taką prostą czynność, jak przeszukanie forum.
siemanos 15-07-2019, 19:43 No to się pośmialiśmy. Fotorelacje czytałem i pozostałe tematy również. Miłego dnia. Pomoże ktoś?
No to qurche masz tam przecież wątek o dołożeniu trzeciego rzędu foteli. Jest tam fotorelacja i potem koledzy dopisali różne warianty. Znajdziesz tam odpowiedzi na swoje pytania. Pzdr.
daabbeer 16-07-2019, 19:11 Prośba o pomoc- teściowa chce jechać nad morze, więc potrzebne 2 dodatkowe fotele w moim S-maxie :)
S max rok 2010 -sprowadzony z Niemiec - w dowodzie wbite od urodzenia 7 miejsc. Foteli: 5
Sytuację komplikuje dodatkowo podwieszana butla z gazem.
Pytania:
1. Chyba najlepiej kupić fotele z Galaxy ze względu na to, że się przesuwają? https://allegro.pl/oferta/fotel-srodkowy-3-rzad-komplet-galaxy-mk3-06-7087962710
2. Osobno zakup pasów od Mondeo
3. Co z wykładziną? CZy obecną da się przystosować domowym sposobem?
4. Czy potrzebuję jeszcze jakieś części? boczki itp? (na pewno śruby , ale czy coś jeszcze?
Z mojej strony tylko odpowiedzi:
1. Z Galaxy faktycznie lepsze, ale trzeba pamiętać, że siedziska są wyżej, więc mieszczą się nieco niższe osoby - swobodnie do 170 kilku centymetrów wysokości
2. Niekoniecznie od Mondeo. Łatwo też trafić z 3 rzędu S-max lub Galaxy. Ważne żeby dolne mocowanie pasowało do tego jaki zastosowano w Twoim egzemplarzu. I jeśli masz oryginały z Galaxy a pasy z S-max, to może być potrzeba zamiany stronami zapięć w fotelach.
3. Można, ale to rzeźba - nie polecam.
4. Śruby - tak, boczki - te przez które przechodzą pasy (czarne) i te gdzie przechodzi śruba mocowania. Ewentualnie można to wycinać, ale używki to są groszowe zakupy, więc nie ma się co męczyć.
Butla nie powinna być problemem.
Dowód na 7 miejsc - rewelacja - odpadają wizyty na stacji i w urzędzie.
Pozdrowienia dla teściowej. Niech uważa na piasek na plaży :-)
|
|